Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ευ. Βενιζέλος: «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα στηρίξει κανένα κυβερνητικό σχήμα»

«Δεν δεχόμαστε συστάσεις»



 


«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα στηρίξει και δεν θα ανεχτεί κανένα κυβερνητικό σχήμα αν δεν διασφαλίζεται αυτός ο εθνικός ενωτικός χαρακτήρας που θα κατευθύνει στην πρόοδο, μέσα από την εθνική στρατηγική που έχουμε προτείνει», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο του Νομαρχιακού Μεγάρου, στη Χαλκίδα το Σάββατο.

Παράλληλα, εξέφρασε το φόβο του ότι «αυτή η ακυβερνησία μπορεί να συνεχιστεί και μετά τις 17 Ιουνίου, γιατί έχει στηθεί ένα επιπόλαιο σκηνικό δήθεν δικομματισμού» και υποστήριξε ότι η χώρα αυτοακυρώνεται και κινδυνεύει να καταστραφεί, γιατί, όπως είπε, η εθνική οικονομία πλήττεται στον πυρήνα της, σε ευαίσθητους κλάδους τους.

Παραπέμποντας δε στις θέσεις που παρουσίασαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «επικίνδυνο και αδιέξοδο σκηνικό», σε αντίθεση με το μήνυμα που, όπως είπε, έστειλε ο λαός στις 6 Μαΐου, ότι πέρασε η εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και ότι η κρίση είναι τόσο βαθιά που απαιτεί πανεθνική προσπάθεια και όχι λύσεις «που διχάζουν την κοινωνία και μικραίνουν τον τόπο».

Επιπλέον, «προειδοποίησε» αυτούς που «τάζουν προεκλογικά έναν τεχνητό παράδεισο, ότι θα οργισθεί ο λαός και θα ‘ναι πολύ σκληρός όταν διαπιστώσει ότι όλα αυτά είναι πλάνες και ψέματα, δεν αντέχει ο λαός άλλη παραπλάνηση».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει σε ένα σημείο που είναι υποχρεωμένο να επενδύσει στην αλήθεια και τη ριζική ανανέωση, για να σημειώσει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επενδύσει σε μηχανισμούς και παραγοντισμούς και σε ένα στελεχιακό δυναμικό που έχει δώσει αυτό που μπορούσε να δώσει και πρέπει σιγά- σιγά να παραχωρεί τη θέση του σε νέους ανθρώπους που θέλουν να δώσουν τον αγώνα τους».

Σημείωσε δε ότι κυβέρνηση μπορεί να προκύψει μέσα από ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα εγγυηθεί τη λύση, διότι «ένα ΠΑΣΟΚ μικρό, χωρίς δύναμη, δεν έχει κανέναν λόγο να επωμιστεί ευθύνη που δεν του έχει δώσει ο λαός».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν δέχεται «αριστερές συστάσεις από αυτούς που ανεξάρτητα από τη βούλησή τους, παίζουν το παιχνίδι της εγχώριας και της διεθνούς κερδοσκοπίας, των πιο χυδαίων κερδοσκόπων της κατοχικής δραχμής που έβγαλαν τα χρήματά τους και περιμένουν να καταρρεύσει η χώρα για να την αγοράσουν φτηνά».

Είπε ακόμη ότι δεν δέχεται μαθήματα διαπραγμάτευσης από κανέναν, που παραδίδει τέτοια μαθήματα στα ελληνικά ΜΜΕ και τις ελληνικές πλατείες, «λες και έχουμε να χωρίσουμε τα ιμάτιά μας».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι εκείνοι που μιλούν για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης φέρνουν τους ευρωπαίους «προ πολιτικού γεγονότος», ενώ διερωτήθηκε ποιος θα τολμούσε να κοιτάξει στα μάτια τον αγρότη και να του πει ότι αν διαρραγούν οι σχέσεις με την ΕΕ θα έχουμε πρόβλημα με τα κονδύλια της ΚΑΠ.

«Αλίμονο αν χαρίσουμε τα δικά μας κονδύλια σε άλλες χώρες που μπαίνουν τώρα στο "χορό" των προγραμμάτων στήριξης», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ρευστότητα στην αγορά θα επέλθει μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία είναι στην κατεύθυνση της προστασίας των καταθέσεων των πολιτών και πως μέσω της ρευστότητας θα μπορέσουμε «να κινήσουμε το μοχλό των μεγάλων επενδύσεων».

Read more...

Τρόικα: Πετύχαμε το στόχο των μειωμένων μισθών



Τρόικα: Πετύχαμε το στόχο των μειωμένων μισθών
Το μόνο που θέλαμε ήταν να φτάσουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990, είπε γεμάτος ικανοποίηση στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο επικεφαλής της τρόικα για την ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, σε σύνεντευξη που θα δημοσιευτεί την Κυριακή.

Ο Μαζούχ υπονόησε εκτός των άλλων ότι δεν θα ζητηθεί περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, αφού ο στόχος να γυρίσουν πάνω από 12 χρόνια πίσω επετεύχθη.

Ο επικεφαλής της τρόικας προανήγγειλε επιπλέον παρεμβάσεις για τις τιμές των αγαθών, αφού όπως είπε αυτές δεν έχουν πέσει σχεδόν καθόλου από τότε που έχει έρθει η τρόικα στην Ελλάδα.

Τέλος, εμφανίζεται διαλλακτικός ως προς την επαναδιαπράγματευση του μνημονίου, λέγοντας πως θα συζητήσουν όλες τις πτυχές με την καινούρια κυβέρνηση.
 moneypost.gr

Read more...

Η απομυθοποίηση του Γιάννη Δραγασάκη



Η απομυθοποίηση του Γιάννη Δραγασάκη
Η παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέπληξε κανέναν, ο Τσίπρας είπε περίπου αυτά που περιμέναμε.



Και βέβαια είπε ξεκάθαρα, ότι θα καταργήσει μονομερώς, άμεσα και χωρίς καμιά διαβούλευση με την τρόικα τους μνημονιακούς νόμους. Αν αυτό αρέσει στους Ευρωπαίους, ας έρθουν να καταρτίσουν ένα νέο πρόγραμμα και – αυτό δεν το είπε αλλά εξυπακούεται από τα συμφραζόμενα – και να βάλουν περισσότερα λεφτά.

Και όλα αυτά που ακούγαμε τόσες βδομάδες ότι δεν θα γίνουν «μονομερείς ενέργειες» από τα χείλη του Κ. Δραγασάκη;

Οι μνημονιακοί νόμοι ήταν προϋπόθεση για τη δανειακή σύμβαση που αναγκάστηκε να αποδεχτεί με το πιστόλι στον κρόταφο η προηγούμενη κυβέρνηση.

Να υποθέσουμε ότι η τρόικα δεν θα είχε καμία αντίρρηση στην κατάργηση τους είναι το ίδιο σαν να θεωρούμε τους δανειστές μας ημιπαράφρονες σαδομαζοχιστές. Μια μερίδα της κοινής γνώμης μπορεί να το βλέπει έτσι, δεν είναι όμως η ιδανική αφετηρία για να ξεκινήσεις μια διαπραγμάτευση. Μονομερής ενέργεια είναι και δικαίως μπορεί να προβλέψει κανείς μια νέα εσπευσμένη αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το δεν θα κάνουμε «μονομερείς ενέργειες» του κ. Δραγασάκη ακούγεται εκεί σαν να πήρε παραπάνω προβολή από ότι έπρεπε στα Μέσα Ενημέρωσης η άποψη της μειοψηφίας.

Κατά τα άλλα, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, αν πιστέψει κανείς τα ρεπορτάζ, επιστράτευσε τα καλύτερα μυαλά της αριστεράς, σκοτώθηκε και σφίχτηκε μέρες πολλές για να δικαιώσει τον… Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Αν θυμάστε, αυτός ο οικονομικός εγκέφαλος μας είχε επισημάνει για πρώτη φορά ότι τα ελληνικά φορολογικά έσοδα υπολείπονται πέντε μονάδες του μέσου όρου της Ευρωζώνης (40% του ΑΕΠ αντι για 45% του μέσου όρου των 17). Ανέβασε τους φόρους για να τον φτάσει.

Που καταλήξαμε το ξέρετε.

Τώρα έρχεται ο κ. Δραγασάκης και μας λέει πως θα ανεβάσει τα φορολογικά έσοδα 4% του ΑΕΠ σε τέσσερα χρόνια, προηγουμένως όμως θα έχει καταργήσει το χαράτσι στα ακίνητα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα (δηλαδή και σε 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες που προφανώς κληρονόμησαν ένα σπιτάκι από το μπαμπά τους και δεν βγαίνουν τα παιδιά με 5000 που δηλώνουν) δηλαδή άλλα 2% του ΑΕΠ. Και τους έκτακτους φόρους στα χαμηλά εισοδήματα, όπερ μη τον ψάχνετε χαμηλόμισθος τεκμαίρεται εκ της δηλώσεως του.

Κοντολογής, θα μαζευτούν κάπου 8% του ΑΕΠ που θα πρέπει να καλύψει ο κ. Δραγασάκης για να βγει η χρονιά του, δηλαδή κάπου 16 δις.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για μια έκτακτη εισφορά ανά πέντε βδομάδες, όσοι κάνατε το λάθος να δηλώσετε πάνω από 20.000 τον προηγούμενο χρόνο, αλλιώς δεν βγαίνει το πράγμα. Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι θα τα πάρει από τη φορολογία του πλούτου.

Και ο πλούτος όμως στην Ελλάδα τεκμαίρεται εκ της δηλώσεως του. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας είπε ότι θα καταρτίσει περιουσιολόγιο για να βρει τον αφανή πλούτο. Ας δούμε πρώτα το περιουσιολόγιο και το συζητάμε, άμεσα δεν θα το δούμε πάντως. Και ο κ. Βενιζέλος μας απειλούσε με το διάφανο φορολογούμενο και ο κ. Παπακωνσταντίνου με την κάρτα συναλλαγών. Γιατί θα ξεφύγουμε από την πεπατημένη έστω και σε βάθος χρόνου δεν μας είπε ο κ. Δραγασάκης.

Στην πραγματικότητα, δεν μας είπε απολύτως τίποτε…

Θέμης Δαγκλής
 http://newpost.gr

Read more...

«O κ. Τσίπρας έχει μπλέξει την πολιτική με τον τζόγο» λέει ο Αντώνης Σαμαράς

«Το λόμπι της δραχμής θέλει να λεηλατήσει τη χώρα»


H Ευρώπη αλλάζει και ήταν έγκλημα να χάσουμε, ύστερα από τόσες θυσίες, την ευκαιρία που άρχισε να προβάλλει, τονίζει ο κ. Σαμαράς
H Ευρώπη αλλάζει και ήταν έγκλημα να χάσουμε, ύστερα από τόσες θυσίες, την ευκαιρία που άρχισε να προβάλλει, τονίζει ο κ. Σαμαράς   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα ασκεί ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής.

Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει μπλέξει την πολιτική με τον τζόγο και εκφράζει την ανευθυνότητα χωρίς όρια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνεται της ανάγκης να επαναδιαπραγματευθεί ο ίδιος το Μνημόνιο, λέγοντας ότι το «λόμπι της δραχμής» θέλει να λεηλατήσει τη χώρα.

«H Ευρώπη αλλάζει και ήταν έγκλημα να χάσουμε, ύστερα από τόσες θυσίες, την ευκαιρία που άρχισε να προβάλλει. Δεν θα αργήσει το ευρωομόλογο να γίνει πραγματικότητα. Αν εμείς έχουμε καταγγείλει εν τω μεταξύ τη δανειακή σύμβαση, δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να επωφεληθεί» τονίζει.

Σχετικά με τους όρους που θέτει για μετεκλογικές συνεργασίες, ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει: «Να εξαλείψουμε το έλλειμμα, αλλάζοντας την οικονομική πολιτική της ασφυξίας και παραμένοντας στο ευρώ. Με όσους δέχονται αυτή την επιδίωξη και αυτή την προϋπόθεση μπορούμε να συνεργαστούμε.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σαν σήμερα ο θρίαμβος του Αντρέα το 1985...



Σημαντική η σημερινή ημερομηνία για το παλαιό... ΠΑΣΟΚ, που το 1985 πέτυχε μια θριαμβευτική εκλογή. Η ημέρα ήταν σημαδιακή και για το νόμισμα της χώρας, καθώς μετά την μεγάλη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου κυκλοφορεί το ιστορικό νόμισμα των...

5.000 δραχμών. Για την ιστορία στις 2 Ιουνίου του 1985 ο Ανδρέας Παπανδρέου κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 45,8%, η Νέα Δημοκρατία 40,8% και το ΚΚΕ 9,8%.


Read more...