Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

Τετ α τετ Βενιζέλου με υπουργούς Άμυνας Τουρκίας και Σκοπίων

Τετ α τετ Βενιζέλου με υπουργούς Άμυνας Τουρκίας και Σκοπίων

του Μάκη Πολλάτου

Συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Τουρκία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είχε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Άμυνας κ. Βαγγέλης Βενιζέλος στη Σόφια, όπου πραγματοποιείται η ετήσια σύνοδος των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM).

Μετά τις συνομιλίες του με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας κ. Βετσντί Γκιονούλ και τον Σκοπιανό υπουργό κ. Ζόραν Κονιάνοφσκι, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες προωθεί σταθερά όλες τις μορφές συνεργασίας μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή έχει η αμυντική συνεργασία». Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι «η Eλλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της προοπτικής ένταξης όλων των χωρών της περιοχής στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, ανάλογα με την ωρίμανση κάθε χώρας και με την διαδρομή που ακολουθεί ή πρέπει να ακολουθήσει με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και συμπλήρωσε ότι θεωρεί «πάρα πολύ σημαντικό να παίρνει μορφή πρακτική αυτή η συνεργασία και χαίρομαι γιατί βλέπω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αυτής της συνεργασίας».

Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Βενιζέλος είχε επίσης συναντήσεις με τον διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη Αμερικανό ναύαρχο Μαρκ Φιτζέραλντ και τον υπουργό Άμυνας της Αλβανίας κ.Αρμπέν Μιάμι.


protothema.gr

Read more...

Ενδιαφέρον της «Νεώριον» για εξαγορά Σκαραμαγκά


Ενδιαφέρον της «Νεώριον» για εξαγορά Σκαραμαγκά

του Μάκη Πολλάτου

Το ενδιαφέρον της εταιρείας Νεώριον, μητρικής εταιρείας των ναυπηγείων Ελευσίνας, για απόκτηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τετάρτης η ναυπηγική εταιρεία συμφερόντων του κ. Νίκου Ταβουλάρη. Η γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp, ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων Σκαραμαγκά εμφανίζεται ανυποχώρητη στην απόφαση εκποίησης της μονάδας και οριστικής αποχώρησης από τα ναυπηγεία. Η εταιρεία «Νεώριον», εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενημέρωσε το ΧΑΑ (η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) ότι : «σε διαδικασία διαπραγματεύσεων έχει εισέλθει η εταιρία Νεώριον, με στόχο να διερευνηθούν οι όροι για την πιθανή αγορά από εταιρία του Ομίλου της των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της εταιρίας Νεώριον δεν δύναται να κάνει άλλες δηλώσεις, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Με το κλείσιμο της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, η μετοχή της Νεώριον έκλεισε με τιμή 1,16 ευρώ, σημειώνοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 20%.

Έπειτα από ουσιαστικά τρία χρόνια στασιμότητας (ή και απραξίας) στο θέμα των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να έλθει σε συνεννόηση με τους Γερμανούς ιδιοκτήτες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά για τη διευθέτηση του ακανθώδους προβλήματος.

Στη συνάντηση που έγινε την Τρίτη στο Πεντάγωνο μεταξύ του υπουργού Άμυνας κ. Βαγγέλη Βενιζέλου και του εκτελεστικού προέδρου της ThyssenKrupp Marine Systems κ. Χανς Κρίστοφ Ατζπόντιεν, αναζητήθηκαν τρόποι για να επιλυθεί η διαφορά. Οι Γερμανοί έχουν καταγγείλει τη σύμβαση που είχαν με το ελληνικό δημόσιο για την προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων (το πρωτότυπο σκάφος με την ονομασία Παπανικολής έπειτα από δοκιμές εν πλω είχε διαπιστωθεί ότι παρουσιάζει σημαντική κλίση) και διεκδικούν δικαστικά την καταβολή 520 εκατ. ευρώ (η διεκδίκηση αφορά και τον εν εξελίξει εκσυγχρονισμό τριών παλαιών υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού).

Η φόρμουλα που δημιουργεί υπόνοιες για επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας, προβλέπει ότι το δημόσιο θα παραλάβει τα τρία από τα τέσσερα υποβρύχια τύπου 214 που είχαν παραγγελθεί (πρόκειται για τα σκάφη Πιπίνος – Κατσώνης – Ματρώζος τα οποία χτίστηκαν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά), το πρωτότυπο (πρόκειται για το υποβρύχιο Παπανικολής) θα πουληθεί σε Τρίτη χώρα και οι Γερμανοί θα αναλάβουν να κατασκευάσουν δύο νέα υποβρύχια τύπου 209 – αντί της υποχρέωσής τους να αναβαθμίσουν ακόμη δύο (στο πρώτο από τα τρία έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες δομικού και ηλεκτρονικού εκσυγχρονισμού) χωρίς να λάβουν επιπρόσθετη αμοιβή.

Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για συμβατική υποχρέωση του ελληνικού κράτους προς την Thyssen, το δημόσιο αναμένεται να καταβάλλει τα 520 εκατ. ευρώ που διεκδικούν οι Γερμανοί, ενώ οι απερχόμενοι (από τον Σκαραμαγκά) ιδιοκτήτες των ναυπηγείων θα επιστρέψουν στο δημόσιο το αντίτιμο της πώλησης του «Παπανικολή». Εκτιμάται ότι το πρωτότυπο υποβρύχιο μπορεί να πωληθεί έναντι τιμήματος που ξεκινά από τα 350 εκατ. και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 450 εκατ. ευρώ.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τους περίπου 1400 εργαζόμενους. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θεμελιώδης μέριμνα της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την ελληνική ναυπηγική υποδομή και τις θέσεις εργασίας σε όλο τον κλάδο.

Η απόφαση των Γερμανών της Thyssen να αποχωρήσουν από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μοιάζει ειλημμένη και αμετάκλητη. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Thyssen ενημέρωσε την κυβέρνηση για την πρόθεση των Γερμανών να μεταβιβάσουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε μια άγνωστη γερμανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Η πρόταση δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που επιδιώκει η διάδοχη κατάσταση στο Σκαραμαγκά να είναι αξιόπιστη. Εξελίξεις στο θέμα της παραλαβής των υποβρυχίων και της μεταβίβασης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά αναμένονται πολύ σύντομα, ίσως και τις επόμενες ημέρες.
protothema.gr

Read more...

Παπακωνσταντίνου: Δύσκολη χρονιά το 2010

Το υπουργείο Οικονομικών διαβιβάζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελικά στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεπερνά το 7% για το 2008 και φθάνει το 12,5% για το 2009.

Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι θα αποστείλει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τι πραγματοποιήθηκε και ποια μέτρα ελήφθησαν (αναποτελεσματικά) για τη μείωση του ελλείμματος το τελευταίο εξάμηνο.

Στη συνέχεια, περιέγραψε το πότε θα εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ECOFIN η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ότι τον Ιανουάριο θα διαβιβαστεί το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Με βάση όλα τα ανωτέρω, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN) θα συζητήσει το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο το εάν θα δώσει ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής στην Ελλάδα, για τη μείωση του ελλείμματος.

Ισχυρή η ύφεση


Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης, ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι χειρότερη από ότι αναμενόταν και ότι η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2009 θα φθάσει το 1,5%.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν μια χώρα βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ενισχύσει την ανάκαμψη. Βοηθάς, είπε χαρακτηριστικά, όσους έχουν μεγάλη ανάγκη, τους νέους να βρουν εργασία και να δοθεί μια νέα αναπτυξιακή δυναμική μέσω νέων επενδύσεων.

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον επίτροπο αρμόδιο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα λόγω χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης, υποεκτίμησης και κατάρρευσης των εσόδων και εκτόξευσης των δαπανών.

Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία

Όσον αφορά το θέμα σχετικά με τη μη καταγραφής ορισμένων μεγεθών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι δημιουργείται θέμα αξιοπιστίας και ότι η νέα κυβέρνηση, προχωρά για μια ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία που θα κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά και θα ελέγχει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η κυβέρνηση θα μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό το έλλειμμα, ξεκινώντας από το 2010 ώστε τελικά μετά από τρία-τέσσερα χρόνια να περιοριστεί κάτω του 3%.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό, πρόσθεσε, χρειάζονται ανατροπές και ο μέχρι τώρα τρόπος κατάρτισης προϋπολογισμού δεν επιτρέπει την πραγματική αποτίμηση μεγεθών.

Φορολογικό σύστημα

Δήλωσε ακόμα, ότι θα τεθεί σε διάλογο από την αρχή το φορολογικό σύστημα και ότι μετά το διάλογο αυτό, το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα υπάρχει ένα νέο φορολογικό σύστημα. Θα αλλάξει ο τρόπος φορολογίας των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και θα γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Αναφερόμενος στο κλίμα που υπήρχε στο Eurogroup και στο ECOFIN, είπε ότι το κλίμα είναι από επιφυλακτικό έως απαξιωτικό για την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα στατιστικά στοιχεία, ενώ ο κ. Αλμούνια έθεσε το θέμα του συνδυασμού της προσαρμογής των δημοσιονομικών με τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι ο συνδυασμός αυτός είναι απόλυτα συμβατός, διότι ανακατανέμονται και περικόπτονται δαπάνες και προβλέπονται επενδύσεις.

"Η προηγούμενη κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί"


Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι δεν αισθάνεται πιεσμένος από τις Βρυξέλλες και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί. Πρόσθεσε δε, ότι αισθάνεται ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο έργο και υπενθύμισε, ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα πρώτος τα δημοσιοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τα πραγματικά - δυστυχώς - στοιχεία.

Οχι νέοι φόροι, τι θα γίνει με το ΕΤΑΚ
Η νέα κυβέρνηση θα καταρτίσει νέο προϋπολογισμό και θα διατηρήσει ορισμένα εισπρακτικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα την έκτακτη εισφορά για τα σκάφη, τον ΕΤΑΚ για το 2008 και το 2009, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ζήτημα με το θέμα της απόσυρσης των αυτοκινήτων και ότι τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν ριζικές αποφάσεις.

Για τους ημιυπαίθριους χώρους είπε, ότι θα αντιμετωπιστεί το θέμα διαφορετικά με ριζική αντιμετώπιση. Επίσης είπε, ότι δεν θα υπάρξει κανένας νέος φόρος το 2009, αλλά ότι ήδη υπάρχει ενεργοποίηση των μηχανισμών του υπουργείου για την είσπραξη των φόρων. Το μήνυμα που έχει δοθεί στις εισπρακτικές υπηρεσίες είναι να μπορέσουν με κόσμιο τρόπο να εισπραχθούν όσα πρέπει να εισπραχθούν.

Εξάλλου, ήταν κατηγορηματικός στο θέμα της έκτακτης εισφοράς, αφού δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί για τα επόμενα έτη (σ.σ δεν θα επαναληφθεί η επιβολή της). Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι οι Βρυξέλλες δίνουν περισσότερο βάρος στον περιορισμό των δαπανών.
nooz.gr

Read more...

Καταγγελίες καταπέλτης για τα "golden boys"

Καταγγελίες καταπέλτης μέσω του Flash 96 από το Μιχάλη Καρχιμάκη για μυθικές αμοιβές σε γαλάζια στελέχη του δημοσίου. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά "τέρμα τα golden boys, κομμένα αυτά".

"Είναι αδιανόητο να υπάρχει νομικός σύμβουλος στον ΟΠΑΠ ο οποίος να αποχωρεί οικειοθελώς και να του δίνεται αποζημίωση για οικειοθελή αποχώρηση, επειδή ήθελε να φύγει με τη θέλησή του, 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Είναι ανεπίτρεπτο στην Εθνική Ασφαλιστική να υπάρχει διευθυντικό στέλεχος που του καταγγέλλεται η σύμβαση…" είπε ο κ. Καρχιμάκης.

Ερωτηθείς εάν κάνει λόγο για τον Δημήτρη Παλαιολόγο, τόνισε: "Ναι. Διευθυντικό στέλεχος που του καταγγέλλεται η σύμβαση παίρνει 1,5 εκατομμύριο ευρώ αποζημίωση και επανέρχεται στην υπηρεσία ξανά με 15 χιλιάδες ευρώ το μήνα. Και όχι μόνο αυτό, δεν μπορεί συγκεκριμένος υποδιοικητής μεγάλης τράπεζας να παίρνει μπόνους μετοχές αξίας 800 χιλιάδων ευρώ της Εθνικής, να παίρνει μάλλον δώρο 53 χιλιάδες μετοχές και να τις πουλάει σε έξι μέρες και να βγάζει 850 χιλιάδες ευρώ κέρδος. Δηλαδή, σε έξι μέρες κέρδισε όσα θέλει ένας κοινός θνητός μισθωτός να δουλεύει μισό αιώνα, πενήντα χρόνια".

Κληθείς να σχολιάσει το μισθό του προέδρου του ΟΠΑΠ, κ. Χατζηεμμανουήλ, σημείωσε: "500 χιλιάδες ευρώ. Ούτε να υπάρχει συνταξιούχος δικηγόρος, μέλος της Συμβουλευτικής, υποψήφιος της Συμβουλευτικής της Χούντας, να παίρνει 620 χιλιάδες ευρώ το χρόνο".

Ερωτηθείς ποιος είναι ο κύριος αυτός, είπε: "Ο προϊστάμενος των Νομικών Υπηρεσιών, Οικονόμου νομίζω".
nooz.gr

Read more...

Θα 'πρεπε να κρύβεται...


Το 'πε για τον πρώην υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου το πρωί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης. Αντί, όμως να κρύβεται, βγαίνει στα κανάλια και τα ραδιόφωνα και δίνει συνεντεύξεις. Χωρίς να ντρέπεται. Ένα κατάπτυστο ανθρωπάκι, που...

έχει ακόμη το θράσος να αραδιάζει στα μούτρα των πολιτών ένα σωρό ψέμματα. Η ίδια εικόνα απόψε στον ΑΝΤ-1, όπως το πρωί στην εκπομπή "Κοινωνλια ώρα MEGA" και στη ραδιοφωνική εκπομπή του Χατζηνικολάου. Όλοι οι δημοσιογράφοι (Οικονομέας, Καμπουράκης, Χατζηνικολάου, Λιαρέλλης, Ευαγγελάτος) τον έφτυσαν και εξοργίστηκαν μαζί του. Αυτός σκούπιζε τις ροχάλες και έλεγε πως έβρεχε...

nonews-news.


Read more...

ΣΟΚ απ' το Χατζηνικολάου: Βατοπέδι ήταν το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου...


Πρώτη φορά δημοσιογράφος το λέει έτσι καθαρά και ξάστερα. Βατοπέδι ήταν το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή, ο Καραμανλής. Αυτός έδινε τις εντολές για τις ανταλλαγές.
Μιλώντας (μάλλον μαστιγώνοντας) με τον Γραμματέα του Κ.Ο. της Ν.Δ. , Γιάννη Τραγάκη, του είπε επί λέξει τα εξής. "Το Βατοπέδι το φορτώσατε στο Ρουσόπουλο. Αλλά Βατοπέδι ήταν το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Από...

εκεί δίνονταν όλες οι εντολές" .
Πετάχτηκαν όρθιες οι τρίχες από το μουστάκι του Τραγάκη, που δεν ήξερε τι να πει.

nonews-news


Read more...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗΣ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΚΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ...


Να διαψεύσει το ρεπορτάζ μας προσπαθεί ο γνωστός συνδικαλιστής και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Θανάσης Κατερινόπουλος. Προφανώς κάτω από την κατακραυγή που δημιουργήθηκε για τις πιέσεις που ασκεί το βαθύ ΠΑΣΟΚ στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο Θ. Κατερινόπουλος αποποιείται τον ρόλο του "κομματικού στελέχους" και μας απαντά για το δημοσίευμα. Δημοσιεύουμε αυτούσια την επιστολή του :
Αξιότιμοι Κύριοι,

στο ιστολόγιό σας, "fimotro", αναρτήθηκε σήμερα και ώρα 16.18 , κείμενο που τιτλοφορείται ¨ΓΚΡΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ¨ και το οποίο προσδίδει σε μένα, πιέσεις προς στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη , για χρησιμοποίηση... "Συντρόφων". Για ενημέρωσή σας αλλά και προς αποκατάσταση της αλήθειας το δημοσίευμα αυτό είναι ψευδές ,διότι αφ’ ενός μεν το πολιτικό μου ήθος δεν συμβαδίζει με τέτοιου είδους πρακτικές πιέσεων σε Υπουργούς ,αφ’ ετέρου το ήθος της παράταξης με την οποία ήμουν υποψήφιος στις παρελθούσες εκλογές δεν ευαγγελίζεται "πελατειακές" σχέσεις που αφήνετε να εννοηθεί. Επιπλέον δηλώνω ότι ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει πάρα πολύ σοβαρά θέματα να ασχοληθεί και να αντιμετωπίσει. Υποχρέωση όλων μας και ιδιαίτερα εμένα είναι να στηρίξουμε το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και το στηρίζουμε. Κατόπιν τούτου ζητώ όπως δημοσιεύετε άμεσα την απάντησή μου προς αποκατάσταση της αλήθειας.
Με εκτίμηση,
Θανάσης Κατερινόπουλος
fimotro.


Read more...

Ακυρώνει τις προεκλογικές προσλήψεις
Ακυρώνει τις προεκλογικές προσλήψεις

Εντολή εξονυχιστικού ελέγχου όσον αφορά στις προσλήψεις που έγιναν σε όλα τα υπουργεία μετά τη προκήρυξη των εκλογών λέγεται πως δόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει πρόθεση αυτές οι προσλήψεις να ακυρωθούν.

Συγκεκριμένα στο υπουργείο Εσωτερικών εμφανίστηκε το φαινόμενο των προσλήψεων με stage κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Για το θέμα αυτό συζήτησε ο κ.Ραγκούσης με τους συνδικαλιστές των εργαζομένων που εργάζονται στη τοπική αυτοδιοίκηση λίγο πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

.protothema.gr/


Read more...

Καστανίδης: Λανθασμένοι ανακριτικοί χειρισμοί στην υπόθεση Χριστοφοράκου

"Λυπούμαστε γιατί ένα κρίσιμος μάρτυρας δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας ώστε η Δικαιοσύνη να αξιοποίηση την μαρτυρία του και ασφαλώς σκεφτόμαστε με πολύ μεγάλη οδύνη λανθασμένους χειρισμούς στο ανακριτικό έργο που οδήγησαν στις συγκεκριμένες αποφάσεις του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου" δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης ερωτηθείς σχετικά με την αποφυλάκιση Χριστοφοράκου.

Ο Χάρης Καστανίδης επισκέφθηκε εθιμοτυπικά την ηγεσία του Αρείου Πάγου και είχε συνεργασία με τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα και Ι. Τέντε, αντίστοιχα, καθώς και με τους αντιπρόεδρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

"Η Κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να ριχθεί άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη δημόσια ζωή" δήλωσε κατά την έξοδο του.


Read more...

Επαφές Δρούτσα στο ΥΠΕΞ

Την επομένη της επίσκεψής του με τον πρωθυπουργό στην Κύπρο, ο αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας δέχτηκε τους πρέσβεις της Πολωνίας, της Αυστραλίας και της Κροατίας, καθώς και τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Πέτρο Ευθυμίου.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Δρούτσα βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Οδικός Χάρτης των Βαλκανίων, το πρόβλημα με το όνομα της ΠΓΔΜ, οι εξελίξεις που σχετίζονται με την Τουρκία και η επικείμενη σύνοδος του ΟΑΣΕ.

Αναλυτικότερα με τον Πολωνό πρέσβη Μ. Κλίνγκερ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ιδιαίτερα συζήτησε την προετοιμασία της επίσκεψης του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τάσκ, την Παρασκευή,στην Αθήνα, ενώ δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφτεί την Βαρσοβία.

Με τον πρέσβη της Αυστραλίας Τζ.Ρ.Νιούμαν συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα διμερή θέματα, καθώς στα ευρύτερα διεθνή και τα εθνικά μας ζητήματα οι δύο χώρες έχουν κοινή οπτική.

Με την πρέσβη της Κροατίας Τσβετκόβιτς Κούρελετς, ο Δημ.Δρούτσας συζήτησε ιδιαίτερα την πορεία τερματισμού της ενταξιακής διαδικασίας της Κροατίας και τέλος στη συνάντηση με τον Πέτρο Ευθυμίου η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επικείμενη 17η υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Αθήνα (1-2 Δεκεμβρίου), όπου αναμένονται αντιπροσωπείες από 56 χώρες.


Read more...

Συνάντηση Γ. Ραγκούση με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση είχε το προεδρείο της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Μπαλασόπουλος δήλωσε πως ο υπουργός τούς επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση των stage στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επισήμανε μάλιστα πως η κυβέρνηση θα είναι φειδωλή στην έγκριση συμβάσεων έργου μέχρι την κατάργησή τους, και τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας στο Δημόσιο.

Ο κ. Ραγκούσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τους ανακοίνωσε πως δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα των 20.000 ανέργων που είχαν επεξεργαστεί ο ΟΑΕΔ και η ΚΕΔΚΕ.

Ο κ. Μπαλασόπουλος δήλωσε πως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν 8.000 εργαζόμενοι σε stage εκ των οποίων 2.500 με 3.000 προσελήφθησαν προεκλογικά, ενώ 15.000 εργάζονται με συμβάσεις έργου.

Ο κ. Μπαλασόπουλος ζήτησε μάλιστα να σταματήσουν οι "νέες στρατιές συμβάσεων" και τέθηκε υπέρ των μόνιμων θέσεων εργασίας.

Με τον κ. Μπαλασόπουλο συμφώνησε και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Πολυμερόπουλος, ο οποίος είπε ότι "θέλουμε μόνιμες σχέσεις εργασίας, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το θέμα των δεκάδων χιλιάδων ανέργων".
nooz.gr

Read more...

Δηλώσεις Πεταλωτή για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

"Είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε και που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία δεν έκανε τίποτα πεντέμισι χρόνια”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αναφορικά με το ζήτημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, μέσα και από επαφές που έχει με τη γερμανική εταιρεία Thyssen Krupp, να δημιουργήσει ένα πλαίσιο επίλυσης του θέματος, για την οποία εξέφρασε την αισιοδοξία του.

Δραπραγματεύσεις,

Σε διαδικασία διαπραγματεύσεων έχει εισέλθει η εταιρία Νεώριον, με στόχο να διερευνηθούν οι όροι για την πιθανή αγορά από εταιρία του Ομίλου της των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της εταιρίας Νεώριον δεν δύναται να κάνει άλλες δηλώσεις, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδιακασία.

nooz.gr

Read more...

Σε τελική φάση η διαδικασία επιλογής γενικών και ειδικών γραμματέων

Σε τελική φάση βρίσκεται η διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν “συγκεκριμένες κορυφαίες θέσεις στη Διοίκηση”, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο Γιώργος Πεταλωτής είπε ότι υπάρχει ευχέρεια στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει γι' αυτές τις θέσεις και κάποιους που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία.

Εξ άλλου, για την εκλογή του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου,ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι αρμόδιο είναι το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

nooz.gr

Read more...

Δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις stage στο Δημόσιο

Δεν θα ανανεωθεί καμία σύμβαση stage στο Δημόσιο, ενώ θα επανεξεταστούν και όσες έγιναν προεκλογικά, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

"Για την τύχη των όσων εργάζονται θα υπάρχει διαβούλευση" είπε ο κ. Πεταλωτής, ο οποίος συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για όσους εργάζονται σε καθεστώς stage στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έρευνα για να εντοπιστούν τυχόν προσλήψεις με συμβάσεις stage που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, να ακυρωθούν.

Ερωτηθείς αν μπορούν να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους εκείνοι που είχαν 24μηνη σύμβαση, ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάποιο νόμο που να μπορεί να θεμελιώνει δικαίωμα μονιμοποίησής τους.

Σε ερώτηση για το αν μπορούν όσοι έχουν συμπληρώσει τους 24 μήνες της σύμβασης να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με 50% μοριοδότηση, όπως φέρεται να έχει υποστηρίξει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο εκπρόσωπος είπε ότι “διαφωνήσαμε και ως αντιπολίτευση με το νόμο της ΝΔ και με ένα μεγάλο ποσοστό μοριοδότησης”. Τόνισε δε ότι "θα αλλάξουμε τον νόμο.

Πρόσθεσε ότι “τα προγράμματα stage τα βλέπουμε με τελείως διαφορετική ματιά” και πως “θα βάλουμε εκείνες τις δικλείδες και τις εγγυήσεις στον ιδιωτικό τομέα ώστε να επιτελούν το ρόλο τους”. Εξ άλλου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι “μέλημα” της κυβέρνησης είναι να μη χαθούν μόνιμες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα με την αντικατάστασή τους από θέσεις μέσω προγραμμάτων stage.

"Stop" και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση των stage στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα είναι φειδωλή στην έγκριση συμβάσεων έργου μέχρι την κατάργησή τους, και τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας στο Δημόσιο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, δήλωσε πως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν 8.000 εργαζόμενοι σε stage εκ των οποίων 2.500 με 3.000 προσελήφθησαν προεκλογικά, ενώ 15.000 εργάζονται με συμβάσεις έργου. Ο κ. Μπαλασόπουλος ζήτησε μάλιστα να σταματήσουν οι "νέες στρατιές συμβάσεων" και τέθηκε υπέρ των μόνιμων θέσεων εργασίας.

Κυβερνητική σύσκεψη για τα stage

Κυβερνητική σύσκεψη για τα προγράμματα stage με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων θα ζητήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως προανήγγειλε.

Την αντίθεση του στο ενδεχόμενο μονιμοποίησης μέσω stage εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας. "Αν οποιοσδήποτε σκέφτεται ότι μπορούν τα προγράμματα stage αυτή η βαρβαρότητα, αυτή η κατάρα για την ελληνική κοινωνία να επιβραβευτεί με μονιμοποίηση τότε όλες οι διακηρύξεις για διαφάνεια και για αξιοκρατία, πάνε στο καλάθι των αχρήστων" δήλωσε.

"Η μη ανανέωση των συμβάσεων 12.000 νέων ανθρώπων, που εργάζονται με καθεστώς μαθητείας (Stage), καταδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης, απέναντι στους νέους και το κοινωνικό σύνολο" σημειώνει σε δήλωση του ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλος.
nooz.gr

Read more...

ΓΚΡΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ


Το βαθύ ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει τη γκρίνια. Σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, θεωρούν ότι ο Χρυσοχοίδης δεν αξιοποιεί τα στελέχη που αγωνίστηκαν μέσα στην Αστυνομία για τον ίδιο και τον Γιώργο Παπανδρέου. Πρωτεργάτες οι καταπράσινοι Θανάσης Κατερινόπουλος (δεν κατόρθωσε να εκλεγεί στις εκλογές) και Δήμος Γόγολος. Πιέζουν τον Χρυσοχοίδη να αξιοποιήσει αρεκτούς "συντρόφους" τους. Ο Χρυσοχοίδης προς το παρόν αντιστέκεται. Οι μουρμούρες στη... ΓΑΔΑ πάνε και έρχονται. Το ιστορικό ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι "ο υπουργός δεν αξιοποιεί τα πράσινα στελέχη". Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα την ΕΥΠ. Θέτουν ως ερώτημα την αξιοποίηση αποστράτων και όχι εν ενεργεία αξιωματικών. Θα έχει ενδιαφέρον η σύγκρουση του νέου με το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Ο Χρυσοχοίδης φαίνεται να μην αλλάζει εύκολα αποφάσεις. Για να δούμε...
/fimotro


Read more...

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ...


Καλημέρα σου fimotro!
Διάβασα την ανάρτηση σχετικά με τον κύριο Κοζυράκη διοικητή των ΕΚΑΜ που προορίζεται για φρούραρχος στη Βουλή και είναι συγγενής του κ. Πετσάλνικου. Δεν θα διαφωνήσω ότι η λογική του να διορίζουμε ημέτερους σε διάφορες θέσεις κλειδί στον Δημόσιο Τομέα είναι... κατακριτέα. Όμως το μόνο που θα ήθελα εγώ να ρωτήσω χωρίς να τάσσομαι υπέρ αυτής της νοοτροπίας είναι το εξής: Εσείς αν σας ζητούσε ο ξαδερφός ή ο κολλητός σας να τον διορίσετε και μπορούσατε να το κάνετε, θα τον στέλνατε με δυσμενή στα σύνορα στα πλαίσια της αξιοκρατικής μεταχείρισης;
Μετά τιμής
Γιώργο Λαμπίρης
fimotro.


Read more...

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ : ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ!!!


"Κύριε υπουργέ, πόσο ακριβώς είναι το έλλειμμα σήμερα;", ρωτούσε τον Γιάννη Παπαθανασίου ο Νίκος Χατζηνικολάου. Τους δούλευε όλους ο πρώην "Τσάρος". Δεν απαντούσε σε τίποτα ενώ έχει στοιχεία για το πρώτο εννιάμηνο. "Ε... να σας πω... Ε... δεν μπορώ να σας πω, γιατί... το μετράμε στο τέλος του έτος"! Παραμύθια και τρία αυγά Τουρκίας. Βρίσκονται στη γωνία και δεν ξέρουν τι να απαντήσουν για να καλύψουν τα ψέματα που είπαν. Οι ευθύνες όμως και του Αλογοσκούφη και του Παπαθανασίου (κατά δεύτερο λόγο) είναι τεράστιες. Τώρα θυμήθηκε ο Παπαθανασίου να μας πει ότι "οι αριθμοί στην Ελλάδα είναι πλασματικοί"! Επί 5 χρόνια δεν έλεγε τίποτα. Ποιος θα πληρώσει για τη δημιουργική λογιστική και τα ψέματα που είπαν στις Βρυξέλλες;
fimotro


Read more...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ...
Σήμερα το πρωί ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και πρώτος υπουργός Οικονομικών του 1981, της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, Μανώλης Δρετάκης σε μια ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική συνέντευξη στους Σταυρόπουλο και Βερύκιο, ερμήνευσε με πολύ απλά κατανοητά, για τον κάθε ακροατή, λόγια το οικονομικό δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρα, αναφέροντας τα αίτια που... οδήγησαν στην κρίση όπως, την κυβέρνηση Σημιτη, και την πολύ κακή διαχείριση από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Παρότρυνε δε την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να πάρει τα πιο κάτω μέτρα έστω και με την πιθανότητα να μην επανεκλεγεί μετά 4 χρόνια.1. Να κυνηγηθεί αλύπητα η φοροδιαφυγή.
2. Να φορολογηθεί στο βάθος η τεράστια ακίνητη περιουσία.
3. Να περισταλλούν οι δαπανες του κρατους. Αν τα μέτρα αυτά ληφθούν πραγματικά το δημοσιονομικό πρόβλημα θα ομαλοποιηθεί πάρα πολύ.

Νίκος Σάνσης
fimotro


Read more...

Λύση - πακέτο για τα Ναυπηγεία

«Aπό κοινού» βήματα έκαναν χθες η ελληνική κυβέρνηση και η γερμανική εταιρεία στην οποία ανήκει ο Σκαραμαγκάς. Το πλαίσιο για τη λύση των προβλημάτων διαμορφώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί, ύστερα από γερμανικό αίτημα, ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΤhyssenΚrupp κ. Χανς Κριστόφ Ατζπόντιεν.

Ως προς τα υποβρύχια το «κοινά αποδεκτό σχήμα λύσης» που, όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τα Νέα διαφαίνεται να δημιουργείται περιλαμβάνει τα εξής: μη παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής» που ναυπηγήθηκε στο Κίελο λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσίασε. Το υποβρύχιο αυτό θα πωληθεί σε τρίτη χώρα από τους Γερμανούς και η αξία του θα αφαιρεθεί από το συνολικό κόστος της σύμβασης. Τα άλλα τρία υποβρύχια ιδίου τύπου (214) που ναυπηγούνται στον Σκαραμαγκά και στα οποία ενσωματώνονται οι λύσεις που αίρουν τα προβλήματα θα παραληφθούν ύστερα από δοκιμές.

Ο πρόεδρος της γερμανικής εταιρείας δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι η εταιρεία του θα πουλήσει τον Σκαραμαγκά. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε, η εταιρεία στην οποία θα πωληθεί ο Σκαραμαγκάς να είναι αξιόπιστη. Ο κ. Ατζπόντιεν αποδέχτηκε το ελληνικό αίτημα και κατά πληροφορίες άρχισε ήδη επαφές με τον βασικό μέτοχο του Νεωρίου Σύρου και των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

nooz.gr

Read more...

Tράπεζες: Αντιδρούν στη διαγραφή χρεών και στο πάγωμα δανείων

Για «νομιμοποίηση των κακοπληρωτών» και για στρεβλώσεις στην αγορά κάνουν λόγο οι τραπεζίτες, σχολιάζοντας την επικείμενη ρύθμιση της κυβέρνησης περί διαγραφών χρεών, που προβλέπει και «πάγωμα» δανείων, η οποία τους βρίσκει πλήρως αντίθετους. Στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΤΕ για τον τουρισμό, τρία ηγετικά στελέχη από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας άσκησαν σκληρή κριτική, εκφράζοντας τις απόψεις τους με κριτήριο τη σταθερότητα της αγοράς.

Τόσο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης όσο ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θεόδωρος Πανταλάκης αλλά και ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της αφημερίδας Κέρδος, ήταν ιδιαίτερα αιχμηροί σε μια γενικευμένη και χωρίς όρια διαγραφή χρεών, χωρίς βέβαια να τάσσονται κατά της κατάρτισης νέου νόμου για την προστασία του καταναλωτή.

Χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Καραμούζης τόνισε ότι «δεν θέλουμε νοοτροπία ανθρώπων που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε όμως ότι για μια τράπεζα η πτώχευση μιας επιχείρησης είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Ασφαλώς, είπε, θα πρέπει να υπάρχει η προστασία του καταναλωτή, αλλά η ρύθμιση θα πρέπει να κινηθεί εντός των εποπτικών ορίων.
Ως «στρέβλωση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς» χαρακτήρισε μια ανάλογη ρύθμιση παρέμβαση, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θ. Πανταλάκης, που υπογράμμισε ότι «η αγορά έχει δύο αρχές: Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος και ότι οι τράπεζες δανείζουν χρήματα με το σκεπτικό ότι θα του επιστραφούν».

Ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς είπε χαρακτηριστικά ότι «το πάγωμα, παγώνει και τις αγορές» και πρόσθεσε ότι η χρήση τόσο φορτισμένων λέξεων δεν κάνει καλό αυτή την περίοδο.

nooz.gr/

Read more...

Κλειστές πόρτες για ΑΜΕΑ σε ΤΕΙ της Αθήνας

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του flash 96 για την απόφαση του τμήματος πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών να μην εγγράφει αναπήρους σπουδαστές επειδή το κτίριο δεν διαθέτει ασανσέρ και ειδικούς υπολογιστές για τυφλούς.
Η εθνική συνομοσπονδία ατόμων με ειδικές ανάγκες με επιστολή στον πρωθυπουργό κάνει λόγο για απαράδεκτη και πρωτοφανή αιτιολογία.
Πάντως ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δημήτρης Νίνος τονίζει πως η απόφαση ανακλήθηκε και ήδη εξετάζονται οι αιτήσεις 28 ατόμων με ειδικές ανάγκες.
nooz.gr/


Read more...

ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ!


Ρεπορτάζ : Βασίλης Ζήρας - Κωνσταντίνος Kαλλέργης
(από την Καθημερινή)

Αντιμέτωπος με μια Κομισιόν εξοργισμένη που ζητεί άμεσα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το προηγούμενο διήμερο στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin και θα χρειαστεί να δώσει σκληρή μάχη τους επόμενους μήνες για να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του και τον επίτροπο Αλμούνια προκειμένου να εγκρίνουν τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Η οργή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οφείλεται:
Πρώτον, στην...
εκρηκτική αύξηση του ελλείμματος, που, όπως ενημέρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη και θα ανέλθει τελικά σε 12,5% του ΑΕΠ. Η ομολογία ενός τέτοιου εύρους δημοσιονομικού εκτροχιασμού προκάλεσε σοκ στους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο.
Δεύτερον, στις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των στατιστικών στοιχείων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι τα ελλείμματα του 2008 και του 2009 θα επιβαρυνθούν κατά 1,5% και 1% του ΑΕΠ αντίστοιχα λόγω της εξόφλησης των κρυφών χρεών των νοσοκομείων. Το περυσινό έλλειμμα θα προσεγγίσει το 7,5% του ΑΕΠ και του 2009 θα διαμορφωθεί στο 12,5%. Η νέα αναθεώρηση επέτεινε τη διάχυτη καχυποψία των εταίρων και της Ε. Ε. προς την Ελλάδα. Ο κ. Αλμούνια εξέφρασε επιφυλάξεις αν όχι αντίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης να διαθέσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ για την καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης στους οικονομικά ασθενέστερους, τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη άνεργων νέων και την αύξηση των πόρων για την παιδεία και την «πράσινη» ανάπτυξη από τον προϋπολογισμό του 2010, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι συμβατό με τον στόχο για δημοσιονομική προσαρμογή. Ο υπ. Οικονομικών επέμεινε ότι η διάθεση ενός τέτοιου πακέτου είναι αναγκαία όχι μόνο γιατί αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά και γιατί η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μια σοβαρή ύφεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,5%, καθώς οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 20% και τα έσοδα από τουρισμό και ναυτιλία κατά 15%.
«Πρέπει να δοθεί ένα θετικό σήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας» επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Για να πείσει ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα από το 12,5% του ΑΕΠ φέτος στο 9% το 2010, ενισχύοντας ταυτόχρονα την οικονομική δραστηριότητα με δαπάνες 1% του ΑΕΠ, θα χρειαστεί να κάνει μια προσαρμογή της τάξης των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων. Η απαίτηση της Ε. Ε. είναι σαφής: ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, να αφορούν τόσο στα έσοδα όσο και -κυρίως- τις δαπάνες, να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και να συνοδεύονται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Η Κομισιόν περιμένει να δει τις λεπτομέρειες του σχεδίου μας. Με τον προϋπολογισμό και το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβάλουμε τον Ιανουάριο θεωρούμε ότι θα την πείσουμε», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο δεύτερος τρόπος αντίδρασης της Ε. Ε. που αφορούσε την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων εκδηλώθηκε με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Ζ. Κ. Γιουνκέρ, ο οποίος σε ιδιαίτερα σκληρούς τόνους υπογράμμισε ότι «τα παιχνίδια (σ. σ. της Ελλάδας) τελείωσαν». Το πρόβλημα της αξιοπιστίας των στατιστικών αναγνώρισε και ο υπουργός Οικονομικών που γνωστοποίησε στους ομολόγους του την πρόθεση της κυβέρνησης να ανεξαρτητοποιήσει την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η αναθεώρηση για το έλλειμμα του 2009 οφείλεται κατά 1/3 στις επιπτώσεις από την κρίση, κατά 1/3 στην κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την απώλεια ελέγχου των δαπανών και μόνο κατά 1/3 στα κρυφά χρέη. Σήμερα η Eurostat δεν θα επικυρώσει τα στοιχεία που έστειλε πριν από τις εκλογές η ΕΣΥΕ για το έλλειμμα του 2008 και του 2009 και με αστερίσκους θα εκφράζει επιφυλάξεις για το σύνολο των ελληνικών στοιχείων. Στις 27 Οκτωβρίου, ο κ Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει την Κομισιόν για τα μέτρα που ήδη έλαβε η Ελλάδα και όσα πρόκειται να λάβει για τη μείωση του ελλείμματος. Η Κομισιόν θα τα αξιολογήσει τον Δεκέμβριο, οπότε, διαπιστώνοντας ότι δεν έχει κάνει όσα είχε δεσμευθεί, θα κινήσει τις διαδικασίες για να τεθεί η Ελλάδα στο αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης που επιβάλλει την υποβολή έκθεσης δημοσιονομικής προόδου ανά τρίμηνο, δίνοντας παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3%. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διεκδικεί τρία ή τέσσερα χρόνια. Τα τρία χρόνια (ώς το 2012) θεωρούνται επιτεύξιμος στόχος.
fimotro.


Read more...

ΟΡΓΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ...


Σκληρή μάχη θα δώσει τους επόμενους μήνες η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πείσει την Κομισιόν να εγκρίνει παράταση τριών - τεσσάρων ετών για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εξοργισμένη από την εκρηκτική αύξηση του ελλείμματος και τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις που έχουν κλονίσει την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που στέλνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις... συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofiενημέρωσε ότι φέτος το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 12,5%, ενώ το 2008 θα προσεγγίσει το 7,5% του ΑΕΠ. Στις 27 Οκτωβρίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει την Κομισιόν για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει για τη μείωση του ελλείμματος. Η Κομισιόν θα τα αξιολογήσει τον Δεκέμβριο και θα αποφασίσει για το αν θα τεθεί η Ελλάδα στο αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης που επιβάλλει την υποβολή έκθεσης δημοσιονομικής προόδου ανά τρίμηνο.
Η ενδιάμεση έκθεση του κ. Προβόπουλου
Τη μείωση των ελλειμμάτων κατά 4% - 5% του ΑΕΠ τη διετία 2010 - 2011 και κατά 1,5% - 2% τα επόμενα χρόνια συστήνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος στην ενδιάμεση Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής που παρουσίασε χθες. Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνει κυρίως μέσω μείωσης των δαπανών. Προβλέπει αρνητική ανάπτυξη 1% και ανεργία άνω του 9%, φέτος.
fimotro.


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...fimotro

Read more...

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ - ΜΑΜΟΥΘ


Αποστολή - ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά

Μάχη θα χρειασθεί να δώσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να περάσει από τις συμπληγάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρόγραμμα τόνωσης της ανάπτυξης των 2,5 δισ. ευρώ για το 2010 που υποσχέθηκε προεκλογικά, αφού ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Χοακίν Αλμούνια εξέφρασε, στο Λουξεμβούργο, ξεκάθαρα τις αντιρρήσεις του... γι΄ αυτό, δεδομένου του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας. «Το πρόγραμμα αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση και θα υλοποιηθεί», διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Λίγο νωρίτερα ο κ. Αλμούνια, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πει στο Συμβούλιο ότι «κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τη λογική του επεκτατικού προγράμματος, με δεδομένο το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού και την προσπάθεια να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ το 2010». Τα δύο προγράμματα, για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση, είναι συμβατά μεταξύ τους, υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Η Κομισιόν, συνέχισε, θέλει να τα δει αυτά γραπτά. Όταν θα τα δει θα είναι σύμφωνη με τις προτάσεις μας», κατέληξε. Όμως, η ελληνική διαπραγματευτική προσπάθεια προβλέπεται δύσκολη, στο κλίμα έντονης δυσαρέσκειας που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες έναντι της Ελλάδας μετά τις προχθεσινές αποκαλύψεις για το ύψος του ελλείμματος από τον κ. Παπακωνσταντίνου. Οργή Αποκαλύψεις οι οποίες επιβεβαίωσαν την αναξιοπιστία των στοιχείων της προηγούμενης κυβέρνησης και προκάλεσαν οργή, αφού έκαναν τους εταίρους της χώρας στην ευρωζώνη να αισθάνονται για άλλη μια φορά ότι εξαπατήθηκαν από την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίσθηκε πλήθος ξένων δημοσιογράφων, που βομβάρδισαν τον Έλληνα υπουργό με ερωτήσεις για το έλλειμμα. Για να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη η νέα κυβέρνηση και να εξασφαλίσει την έγκριση του προγράμματός της θα χρειασθεί να παρουσιάσει μέτρα συγκεκριμένα, μόνιμα και αξιόπιστα, τα οποία θα αξιολογηθούν με ιδιαίτερη προσοχή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σχολίαζε υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος. «Ο έλεγχος θα είναι διεξοδικός», ανέφερε. Αποδείξεις Συγκεκριμένα, ο ίδιος έλεγε ότι προκειμένου να περάσει το πρόγραμμα τόνωσης της ανάπτυξης, το οποίο αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ, θα πρέπει να αποδείξει η κυβέρνηση ότι από αλλού θα περικόψει το έλλειμμα κατά 4% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό το 2010. Κι αυτό γιατί φέτος το έλλειμμα προβλέπεται να φτάσει στο 12,5%, στο οποίο προστίθεται το πρόγραμμα τόνωσης της ανάπτυξης το 2010. Άρα, για το 2010 απαιτούνται μέτρα περίπου 10 δισ. ευρώ, όπως πράγματι έχει υπολογίσει και η κυβέρνηση. Το κρίσιμο σημείο, όμως, είναι η αξιοπιστία των μέτρων αυτών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι με τον προϋπολογισμό και το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο θα το πετύχει. Παρατηρούσε, εξάλλου, ότι σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το κλίμα μεταξύ των υπουργών της ευρωζώνης ήταν πιο διαλλακτικό σε ό,τι αφορά τα μέτρα ανάπτυξης. Το πόσο έχει ενοχληθεί η Κομισιόν θα φανεί σήμερα με τη δημοσιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία των στοιχείων για τα ελλείμματα των κρατών-μελών. Για την Ελλάδα, η Εurostat θα διατυπώνει γενική επιφύλαξη για όλα τα στοιχεία. Πρόκειται για τα στοιχεία που είχε στείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, μόλις στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα πέρυσι ήταν 5,7% του ΑΕΠ και φέτος θα έφτανε το 6% του ΑΕΠ. Τελικά ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πέρυσι ήταν πάνω από 7% και φέτος θα είναι 12,5%, μαζί με τα «κρυφά ελλείμματα» των οφειλών των νοσοκομείων, που αντιστοιχούν στο 1/3 της υπέρβασης της φετινής χρονιάς. «Η αίσθηση στο ΕCΟFΙΝ, έλεγε κοινοτικός αξιωματούχος, ύστερα από μια τέτοιας έκτασης αλλαγή των στοιχείων μέσα σε δύο εβδομάδες ήταν ότι δεν πρόκειται απλώς για στατιστική ανεπάρκεια, αλλά για ξεχαρβάλωμα ή απάτη, συστηματική και ηθελημένη. Ίσως και τα δύο μαζί». Υπόλογη πάντως εμφανίζεται να είναι και η Εurostat, για άλλη μια φορά, αφού αποδεχόταν ώς τώρα χωρίς έλεγχο τα στοιχεία της προηγούμενης κυβέρνησης. «Θα απαιτηθεί εις βάθος έρευνα για το τι συνέβη» ομολόγησε ενοχλημένος ο κ. Αλμούνια. «Σοκ και δέος» ήταν οι λέξεις με τις οποίες περιέγραψε ακόμη και υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος την αντίδραση των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο άκουσμα των μεγεθών του ελλείμματος του ελληνικού προϋπολογισμού από τον Έλληνα υπουργό. Το σοκ όμως από σήμερα μεταφέρεται και στην Αθήνα, που καλείται να ετοιμάσει έναν προϋπολογισμό ο οποίος να πείθει την Κομισιόν χωρίς να αφίσταται των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης και στη συνέχεια ενός προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης (θα κατατεθεί τον Ιανουάριο) που να προδιαγράφει μια τριετή ή τετραετή πορεία συνεχούς μείωσης του ελλείμματος.
fimotro.

Read more...

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γ. Δαράτος - Κ. Τσαχάκης

«Ωρα μηδέν» για την ελληνική οικονομία. Κομισιόν και Τράπεζα της Ελλάδος ζητούν τη λήψη μέτρων «εδώ και τώρα», προκειμένου να ανακοπεί η ξέφρενη άνοδος ελλείμματος και χρέους. Μάλιστα, ο αρμόδιος επίτροπος Χ. Αλμούνια έθεσε χθες «βέτο» στο «πακέτο» τόνωσης της αγοράς και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που προωθεί η κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι δεν είναι σήμερα καιρός για «δώρα» που επιβαρύνουν το... δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια του Γιούρογκρουπ και του Ecofin γνωστοποίησε στους κοινοτικούς εταίρους ότι το έλλειμμα θα φθάσει φέτος στο 12,5% του ΑΕΠ από 6% που υποστήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεσμεύθηκε ότι θα ληφθούν άμεσα μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και επέμεινε πως η διάθεση ενός «πακέτου» ύψους 2,5 με 3 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι αναγκαία όχι μόνο γιατί αποτελεί προεκλογική δέσμευση, αλλά και για να τονωθεί η οικονομία η οποία εισήλθε σε ύφεση.

Τετραετής παράταση

Πηγές του υπουργείου θεωρούν εφικτή ακόμη και μία τετραετή παράταση, αρκεί να πειστούν στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις το πρόγραμμά της. Στόχος του κ. Παπακωνσταντίνου είναι εντός του 2010 να μειωθεί το έλλειμμα κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ στο 9% περίπου (η μία μονάδα αφορά στο «πακέτο» τόνωσης της οικονομίας), προσαρμογή που αποτιμάται σε 10 δισ. ευρώ.
Πάντως, θα πρέπει να ξεπεράσει την έντονη δυσπιστία των κοινοτικών αξιωματούχων, οι οποίοι εξεπλάγησαν δυσάρεστα όταν ενημερώθηκαν για έλλειμμα 12,5% τη στιγμή που στις 30 Σεπτεμβρίου είχαν λάβει αναφορά από τον κ. Παπαθανασίου για 6%.
Ο υπουργός Οικονομίας εξήγησε ότι τα ελλείμματα του 2008 και του 2009 επιβαρύνονται κατά 1,5% και 1% του ΑΕΠ αντίστοιχα λόγω της εξόφλησης των «κρυφών» χρεών των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα το περσινό έλλειμμα να προσεγγίσει το 7,5%.
Επιπλέον, εξήγησε πως για φέτος οι διαμετρικά αντίθετες προβλέψεις για το έλλειμμα οφείλονται:
Στη διεθνή κρίση που οδήγησε σε ύφεση την ελληνική οικονομία της τάξης του -1,5% του ΑΕΠ, n στην υπερεκτίμηση από την προηγούμενη κυβέρνηση των εσόδων και, παράλληλα, στην ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών μαζί με την κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τέλος n στην ηθελημένη απόκρυψη και μη καταγραφή σημαντικών δαπανών που δεν λάμβανε έτσι υπόψη η Στατιστική Υπηρεσία για τον υπολογισμό των ελλειμμάτων της χώρας, όπως λ.χ. η μαύρη τρύπα των χρεών των νοσοκομείων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, που συνάντησε την οργισμένη δυσπιστία των κοινοτικών συνομιλητών του ως προς τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησής του, δεσμεύθηκε στη ριζική, εντός δύο μηνών, αναδιάρθρωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, αρχής γενομένης από τον επικεφαλής της, ο οποίος θα επιλεγεί μέσα από τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής υποψηφιοτήτων για δημόσιες θέσεις.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, που θα οδηγήσουν την κυβέρνηση στην κατεύθυνση ενός πρόσθετου δανεισμού με «πολύ προσεκτικούς όρους», προκειμένου να διασφαλιστούν μέχρι τα τέλη του έτους οι μισθοί π.χ. απλήρωτων καθηγητών ή ακόμη να καταστεί εφικτή η καταβολή συντάξεων στους δικαιούχους.
Λεπτομέρειες γραπτώς

Οι κοινοτικοί συνομιλητές του έθεσαν ευθέως στον κ. Παπακωνσταντίνου θέμα αξιοπιστίας των μακροοικονομικών στοιχείων που έχει υποβάλει κατά καιρούς μέχρι και σήμερα η Ελλάδα και του ζήτησαν να υποβάλει γραπτώς και με τις περισσότερες δυνατές λεπτομέρειες κάθε πτυχή της δημοσιονομικής συμπεριφοράς της κυβέρνησής του.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κ. Γιούνκερ δήλωσε δημόσια ότι «είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την απόκλιση μεταξύ των παλαιών (σ.σ. επί κυβερνήσεως ΝΔ και ΥΠΟΙΚ κ. Παπαθανασίου) και των νέων στατιστικών στοιχείων (σ.σ. που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου). Αυτό συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν. Εάν συμβεί και πάλι (σήμερα), θα χάσουμε πλήρως την αξιοπιστία μας. Αυτή τη φορά δεν πάει άλλο, θέλουμε (από την Ελλάδα) σωστά στατιστικά στοιχεία».
Ο κ. Αλμούνια αναφέρθηκε κι αυτός στο ίδιο πρόβλημα, λέγοντας ότι «είμαι βαθύτατα ανήσυχος για τις σημαντικές στατιστικές αποκλίσεις...», τις οποίες θα ζητήσει από τη Γιούροστατ να διερευνήσει.

fimotro

Read more...

ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Μοσχονάς

Στο «ίδιο έργο θεατές» αισθάνονται οι εταίροι της Ελλάδας και ο επίτροπος Αλμούνια: «Το μεταβλητό ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα». Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε στους κοινοτικούς τόσο στη σύνοδο των «16» της ευρωζώνης όσο και χθες στο Ecofin ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έχει αναρριχηθεί στο επίπεδο του 12,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα, όμως, με τα στοιχεία που έδωσε στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση Καραμανλή πριν από... τις εκλογές, το έλλειμμα κυμαινόταν στο 6,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στο μισό από αυτό που δηλώνει η νέα κυβέρνηση. Η διαφορά είναι τεράστια και οι κοινοτικοί, οι οποίοι έχουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης, ζητούν από την Αθήνα να σταματήσει επιτέλους την προβολή αυτού του «έργου», δεδομένου ότι το έχουν ξαναδεί...
«Η απόκλιση είναι εντυπωσιακή» μεταξύ των παλαιών και των νέων στοιχείων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της ευρωζώνης ο προεδρεύων Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Και πρόσθεσε φανερά εκνευρισμένος: «Το παιχνίδι τελείωσε, χρειαζόμαστε σοβαρές στατιστικές».
Θα ερευνήσουμε σε βάθος για την ΕΣΥΕ
Δίπλα στον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό, ο Χοακίν Αλμούνια εξέφρασε και αυτός την ανησυχία του για «τη νέα απόκλιση» του ελλείμματος στην Ελλάδα σε σχέση με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) στη Eurostat. «Η σοβαρή αυτή απόκλιση θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας σε βάθος για να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί», είπε ο Ισπανός επίτροπος, φροντίζοντας να υπενθυμίσει ότι το 2004 με την απογραφή του Γ. Αλογοσκούφη «είχαμε το ίδιο επεισόδιο».
Για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πραγματικό έλλειμμα της χώρας έχει εκτοξευθεί στο 12,5% του ΑΕΠ, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Η άνοδος αυτή, είπε, οφείλεται κατά 1/3 στην οικονομική κρίση (πτώση κατά 1,5% του ΑΕΠ, επενδύσεων κατά 20%, τουρισμού κατά 15% και ναυτιλίας κατά 20%), κατά 1/3 στον εκτροχιασμό δαπανών και εσόδων και κατά 1/3 στην απόκρυψη σημαντικών στοιχείων, δηλαδή σε «μαγειρέματα» της προηγούμενης κυβέρνησης. Για τα αποτελέσματα στο Λουξεμβούργο είχε προγραμματιστεί πρωινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε στον Χ. Αλμούνια για την ανεξάρτητη λειτουργία της ΕΣΥΕ (ίδια δέσμευση είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση με αφορμή την απογραφή του 2004) και ανήγγειλε το «ξήλωμα» της εν λόγω υπηρεσίας, αρχής γενομένης με την παραίτηση του γενικού γραμματέα Μ. Κοντοπυράκη.
Οι ευθύνες Αλμούνια και Eurostat
Από την άλλη πλευρά, οι κοινοτικοί μπορεί να διαμαρτύρονται διότι είναι «στο ίδιο έργο θεατές», αλλά ο Χ. Αλμούνια δεν είναι άμοιρος ευθυνών ως πολιτικός προϊστάμενος της Eurostat. Με την απογραφή του 2004, η Eurostat είχε δεχτεί έντονη κριτική από το Ecofin αλλά και την ίδια την Επιτροπή διότι «κοιμήθηκε» στην αξιολόγηση του ελληνικού ελλείμματος στα τέλη της δεκαετίας 1990. Και ανακοινώθηκε η λήψη μέτρων στην κοινοτική υπηρεσία προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των ίδιων λαθών. Μετά την πάροδο, όμως, μιας πενταετίας, εμφανίζεται πάλι στο προσκήνιο θέμα αμφισβήτησης των επίσημων ελληνικών στοιχείων. Τι έκανε, όμως, η Eurostat και τα στελέχη της που πηγαινοέρχονταν μεταξύ Βρυξελλών και Αθηνών τα τελευταία χρόνια, για τη σωστή αξιολόγηση του ελλείμματος στην Ελλάδα; Πάλι «κοιμήθηκε»; Ο ίδιος ο επίτροπος είχε διαβεβαιώσει ότι υπάρχει στο εξής άριστη συνεργασία μεταξύ της Eurostat και της ΕΣΥΕ. Τώρα ζητεί έρευνα σε βάθος για το τι έχει συμβεί και δηλώνει ανήσυχος...
Στις προβλέψεις, πάντως, της Eurostat για τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών-μελών το 2009, που θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα, το έλλειμμα της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 6,5% του ΑΕΠ, με βάση τα στοιχεία που κοινοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Θα υπάρχει, όμως, ένας αστερίσκος, που θα παραπέμπει στη διευκρίνιση ότι η πρόβλεψη αυτή ενδέχεται να τροποποιηθεί προς τα επάνω, δεδομένου ότι αναμένεται έρευνα σε βάθος για την αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων, μετά την ανακοίνωση της σημερινής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το έλλειμμα είναι... διπλάσιο. Η ελληνική οικονομία, λοιπόν, επανέρχεται στους αστερίσκους...
Τριετής παράταση - ελπίδες για 4ετία
Παρά το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες για το «ελληνικό παιχνίδι» γύρω από το ύψος του ελλείμματος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος. Προβλέπει ότι θα δοθεί στην κυβέρνηση τριετής παράταση της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος, με την ελπίδα ότι τελικά θα πάει στα 4 χρόνια. Στόχος, είπε, είναι να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 10% του ΑΕΠ το 2010.
Αναφερόμενος στις προεκλογικές εξαγγελίες-υποσχέσεις, διαβεβαίωσε τον Αλμούνια ότι θα πραγματοποιηθούν. Το μέλημα της κυβέρνησης, είπε, είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, της εργασίας για τους νέους και η εξασφάλιση πόρων για επενδύσεις στην παιδεία και στην πράσινη ανάπτυξη.
Πρόσθετος δανεισμός προσεκτκά
Οσον αφορά την εξασφάλιση πόρων, ο υπουργός παρατήρησε ότι ένας πρόσθετος δανεισμός με προσεκτικούς όρους θεωρείται απαραίτητος προκειμένου να καλυφθούν μέχρι τα τέλη του 2009 ορισμένες συγκεκριμένες ανάγκες, όπως η καταβολή συντάξεων και οι μισθοί απλήρωτων καθηγητών. Και επιβεβαίωσε ότι το επικαιροποιημένο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις αρχές του ερχόμενου έτους.
Το έργο, όμως, της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων διευκολύνει η συμφωνία που επιτεύχθηκε για έναρξη της μείωσης των υπερβολικών ελλειμμάτων που οφείλονται στην οικονομική κρίση από το 2011, εάν στο μεταξύ επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις ανάκαμψης. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της ανάκαμψης, «η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών στο σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα πρέπει να αρχίσει το αργότερο από το 2011», επισημαίνουν οι «27» σ' ένα κείμενο που υιοθετήθηκε στο Ecofin.
Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, ότι το έλλειμμα της Γαλλίας, π.χ., αναμένεται να ανέλθει στο 8,5% του ΑΕΠ το 2010 και ότι 13 από τις 16 χώρες της ευρωζώνης θα βρεθούν υπό επιτήρηση, το πρόβλημα της Ελλάδας αποκτά δευτερεύουσα σημασία, παρά το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του πραγματικού δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
/fimotro.


Read more...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...


Ανταπόκριση - Ρεπορτάζ : Μ. Σπινθουράκης

Μέτρα «εδώ και τώρα» για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών στον δημόσιο τομέα, στο Ασφαλιστικό και στο εργασιακό καθεστώς απαίτησε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο αρμόδιος για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ κ. Χοακίν Αλμούνια. Στο βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών Εco/Fin στο Λουξεμβούργο με... την ανακοίνωση του έλληνα υπουργού ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει εφέτος στο 12,5% του ΑΕΠ (όταν η προηγούμενη κυβέρνηση το προσδιόριζε στο 6%) ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Εurogroup) κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε «τέρμα τα παιχνίδια με τα στοιχεία». Λίγο αργότερα ο κ. Αλμούνια είπε ότι θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει καθώς εγείρεται μείζον ζήτημα αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου στις δηλώσεις του εξήγησε ότι « η Ελλάδα έχει διπλάσιο έλλειμμα από αυτό το οποίο μέχρι πρότινος ανακοίνωνε. Η μεγάλη αυτή διαφορά έχει να κάνει με τη χειρότερη οικονομική κατάσταση, έχει να κάνει με τις λάθος εκτιμήσεις, σχετικά με τα έσοδα και με τις δαπάνες.Με απλά λόγια, έχει να κάνει με την κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και την ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών καθώς και με την έλλειψη αποτύπωσης με έναν αντικειμενικό τρόπο ορισμένων στοιχείων ». Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να κατοχυρωθεί η αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων και μεταξύ άλλων δεσμεύθηκε για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Σχολιάζοντας ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου τις εξελίξεις δήλωσε ότι « το ΠαΣοΚ γνώριζε την πραγματική κατάσταση τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από την Κομισιόν».

fimotro.

Read more...