Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Tράπεζες: Αντιδρούν στη διαγραφή χρεών και στο πάγωμα δανείων

Για «νομιμοποίηση των κακοπληρωτών» και για στρεβλώσεις στην αγορά κάνουν λόγο οι τραπεζίτες, σχολιάζοντας την επικείμενη ρύθμιση της κυβέρνησης περί διαγραφών χρεών, που προβλέπει και «πάγωμα» δανείων, η οποία τους βρίσκει πλήρως αντίθετους. Στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΤΕ για τον τουρισμό, τρία ηγετικά στελέχη από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας άσκησαν σκληρή κριτική, εκφράζοντας τις απόψεις τους με κριτήριο τη σταθερότητα της αγοράς.

Τόσο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης όσο ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θεόδωρος Πανταλάκης αλλά και ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της αφημερίδας Κέρδος, ήταν ιδιαίτερα αιχμηροί σε μια γενικευμένη και χωρίς όρια διαγραφή χρεών, χωρίς βέβαια να τάσσονται κατά της κατάρτισης νέου νόμου για την προστασία του καταναλωτή.

Χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Καραμούζης τόνισε ότι «δεν θέλουμε νοοτροπία ανθρώπων που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε όμως ότι για μια τράπεζα η πτώχευση μιας επιχείρησης είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Ασφαλώς, είπε, θα πρέπει να υπάρχει η προστασία του καταναλωτή, αλλά η ρύθμιση θα πρέπει να κινηθεί εντός των εποπτικών ορίων.




Ως «στρέβλωση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς» χαρακτήρισε μια ανάλογη ρύθμιση παρέμβαση, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θ. Πανταλάκης, που υπογράμμισε ότι «η αγορά έχει δύο αρχές: Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος και ότι οι τράπεζες δανείζουν χρήματα με το σκεπτικό ότι θα του επιστραφούν».

Ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς είπε χαρακτηριστικά ότι «το πάγωμα, παγώνει και τις αγορές» και πρόσθεσε ότι η χρήση τόσο φορτισμένων λέξεων δεν κάνει καλό αυτή την περίοδο.

nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: