Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Μοσχονάς

Στο «ίδιο έργο θεατές» αισθάνονται οι εταίροι της Ελλάδας και ο επίτροπος Αλμούνια: «Το μεταβλητό ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα». Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε στους κοινοτικούς τόσο στη σύνοδο των «16» της ευρωζώνης όσο και χθες στο Ecofin ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έχει αναρριχηθεί στο επίπεδο του 12,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα, όμως, με τα στοιχεία που έδωσε στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση Καραμανλή πριν από... τις εκλογές, το έλλειμμα κυμαινόταν στο 6,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στο μισό από αυτό που δηλώνει η νέα κυβέρνηση. Η διαφορά είναι τεράστια και οι κοινοτικοί, οι οποίοι έχουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης, ζητούν από την Αθήνα να σταματήσει επιτέλους την προβολή αυτού του «έργου», δεδομένου ότι το έχουν ξαναδεί...
«Η απόκλιση είναι εντυπωσιακή» μεταξύ των παλαιών και των νέων στοιχείων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της ευρωζώνης ο προεδρεύων Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Και πρόσθεσε φανερά εκνευρισμένος: «Το παιχνίδι τελείωσε, χρειαζόμαστε σοβαρές στατιστικές».
Θα ερευνήσουμε σε βάθος για την ΕΣΥΕ
Δίπλα στον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό, ο Χοακίν Αλμούνια εξέφρασε και αυτός την ανησυχία του για «τη νέα απόκλιση» του ελλείμματος στην Ελλάδα σε σχέση με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) στη Eurostat. «Η σοβαρή αυτή απόκλιση θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας σε βάθος για να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί», είπε ο Ισπανός επίτροπος, φροντίζοντας να υπενθυμίσει ότι το 2004 με την απογραφή του Γ. Αλογοσκούφη «είχαμε το ίδιο επεισόδιο».
Για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πραγματικό έλλειμμα της χώρας έχει εκτοξευθεί στο 12,5% του ΑΕΠ, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Η άνοδος αυτή, είπε, οφείλεται κατά 1/3 στην οικονομική κρίση (πτώση κατά 1,5% του ΑΕΠ, επενδύσεων κατά 20%, τουρισμού κατά 15% και ναυτιλίας κατά 20%), κατά 1/3 στον εκτροχιασμό δαπανών και εσόδων και κατά 1/3 στην απόκρυψη σημαντικών στοιχείων, δηλαδή σε «μαγειρέματα» της προηγούμενης κυβέρνησης. Για τα αποτελέσματα στο Λουξεμβούργο είχε προγραμματιστεί πρωινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε στον Χ. Αλμούνια για την ανεξάρτητη λειτουργία της ΕΣΥΕ (ίδια δέσμευση είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση με αφορμή την απογραφή του 2004) και ανήγγειλε το «ξήλωμα» της εν λόγω υπηρεσίας, αρχής γενομένης με την παραίτηση του γενικού γραμματέα Μ. Κοντοπυράκη.
Οι ευθύνες Αλμούνια και Eurostat
Από την άλλη πλευρά, οι κοινοτικοί μπορεί να διαμαρτύρονται διότι είναι «στο ίδιο έργο θεατές», αλλά ο Χ. Αλμούνια δεν είναι άμοιρος ευθυνών ως πολιτικός προϊστάμενος της Eurostat. Με την απογραφή του 2004, η Eurostat είχε δεχτεί έντονη κριτική από το Ecofin αλλά και την ίδια την Επιτροπή διότι «κοιμήθηκε» στην αξιολόγηση του ελληνικού ελλείμματος στα τέλη της δεκαετίας 1990. Και ανακοινώθηκε η λήψη μέτρων στην κοινοτική υπηρεσία προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των ίδιων λαθών. Μετά την πάροδο, όμως, μιας πενταετίας, εμφανίζεται πάλι στο προσκήνιο θέμα αμφισβήτησης των επίσημων ελληνικών στοιχείων. Τι έκανε, όμως, η Eurostat και τα στελέχη της που πηγαινοέρχονταν μεταξύ Βρυξελλών και Αθηνών τα τελευταία χρόνια, για τη σωστή αξιολόγηση του ελλείμματος στην Ελλάδα; Πάλι «κοιμήθηκε»; Ο ίδιος ο επίτροπος είχε διαβεβαιώσει ότι υπάρχει στο εξής άριστη συνεργασία μεταξύ της Eurostat και της ΕΣΥΕ. Τώρα ζητεί έρευνα σε βάθος για το τι έχει συμβεί και δηλώνει ανήσυχος...
Στις προβλέψεις, πάντως, της Eurostat για τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών-μελών το 2009, που θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα, το έλλειμμα της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 6,5% του ΑΕΠ, με βάση τα στοιχεία που κοινοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Θα υπάρχει, όμως, ένας αστερίσκος, που θα παραπέμπει στη διευκρίνιση ότι η πρόβλεψη αυτή ενδέχεται να τροποποιηθεί προς τα επάνω, δεδομένου ότι αναμένεται έρευνα σε βάθος για την αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων, μετά την ανακοίνωση της σημερινής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το έλλειμμα είναι... διπλάσιο. Η ελληνική οικονομία, λοιπόν, επανέρχεται στους αστερίσκους...
Τριετής παράταση - ελπίδες για 4ετία
Παρά το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες για το «ελληνικό παιχνίδι» γύρω από το ύψος του ελλείμματος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος. Προβλέπει ότι θα δοθεί στην κυβέρνηση τριετής παράταση της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος, με την ελπίδα ότι τελικά θα πάει στα 4 χρόνια. Στόχος, είπε, είναι να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 10% του ΑΕΠ το 2010.
Αναφερόμενος στις προεκλογικές εξαγγελίες-υποσχέσεις, διαβεβαίωσε τον Αλμούνια ότι θα πραγματοποιηθούν. Το μέλημα της κυβέρνησης, είπε, είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, της εργασίας για τους νέους και η εξασφάλιση πόρων για επενδύσεις στην παιδεία και στην πράσινη ανάπτυξη.
Πρόσθετος δανεισμός προσεκτκά
Οσον αφορά την εξασφάλιση πόρων, ο υπουργός παρατήρησε ότι ένας πρόσθετος δανεισμός με προσεκτικούς όρους θεωρείται απαραίτητος προκειμένου να καλυφθούν μέχρι τα τέλη του 2009 ορισμένες συγκεκριμένες ανάγκες, όπως η καταβολή συντάξεων και οι μισθοί απλήρωτων καθηγητών. Και επιβεβαίωσε ότι το επικαιροποιημένο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις αρχές του ερχόμενου έτους.
Το έργο, όμως, της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων διευκολύνει η συμφωνία που επιτεύχθηκε για έναρξη της μείωσης των υπερβολικών ελλειμμάτων που οφείλονται στην οικονομική κρίση από το 2011, εάν στο μεταξύ επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις ανάκαμψης. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της ανάκαμψης, «η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών στο σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα πρέπει να αρχίσει το αργότερο από το 2011», επισημαίνουν οι «27» σ' ένα κείμενο που υιοθετήθηκε στο Ecofin.
Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, ότι το έλλειμμα της Γαλλίας, π.χ., αναμένεται να ανέλθει στο 8,5% του ΑΕΠ το 2010 και ότι 13 από τις 16 χώρες της ευρωζώνης θα βρεθούν υπό επιτήρηση, το πρόβλημα της Ελλάδας αποκτά δευτερεύουσα σημασία, παρά το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του πραγματικού δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
/fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: