Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γ. Δαράτος - Κ. Τσαχάκης

«Ωρα μηδέν» για την ελληνική οικονομία. Κομισιόν και Τράπεζα της Ελλάδος ζητούν τη λήψη μέτρων «εδώ και τώρα», προκειμένου να ανακοπεί η ξέφρενη άνοδος ελλείμματος και χρέους. Μάλιστα, ο αρμόδιος επίτροπος Χ. Αλμούνια έθεσε χθες «βέτο» στο «πακέτο» τόνωσης της αγοράς και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που προωθεί η κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι δεν είναι σήμερα καιρός για «δώρα» που επιβαρύνουν το... δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια του Γιούρογκρουπ και του Ecofin γνωστοποίησε στους κοινοτικούς εταίρους ότι το έλλειμμα θα φθάσει φέτος στο 12,5% του ΑΕΠ από 6% που υποστήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεσμεύθηκε ότι θα ληφθούν άμεσα μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και επέμεινε πως η διάθεση ενός «πακέτου» ύψους 2,5 με 3 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι αναγκαία όχι μόνο γιατί αποτελεί προεκλογική δέσμευση, αλλά και για να τονωθεί η οικονομία η οποία εισήλθε σε ύφεση.

Τετραετής παράταση

Πηγές του υπουργείου θεωρούν εφικτή ακόμη και μία τετραετή παράταση, αρκεί να πειστούν στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις το πρόγραμμά της. Στόχος του κ. Παπακωνσταντίνου είναι εντός του 2010 να μειωθεί το έλλειμμα κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ στο 9% περίπου (η μία μονάδα αφορά στο «πακέτο» τόνωσης της οικονομίας), προσαρμογή που αποτιμάται σε 10 δισ. ευρώ.
Πάντως, θα πρέπει να ξεπεράσει την έντονη δυσπιστία των κοινοτικών αξιωματούχων, οι οποίοι εξεπλάγησαν δυσάρεστα όταν ενημερώθηκαν για έλλειμμα 12,5% τη στιγμή που στις 30 Σεπτεμβρίου είχαν λάβει αναφορά από τον κ. Παπαθανασίου για 6%.
Ο υπουργός Οικονομίας εξήγησε ότι τα ελλείμματα του 2008 και του 2009 επιβαρύνονται κατά 1,5% και 1% του ΑΕΠ αντίστοιχα λόγω της εξόφλησης των «κρυφών» χρεών των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα το περσινό έλλειμμα να προσεγγίσει το 7,5%.
Επιπλέον, εξήγησε πως για φέτος οι διαμετρικά αντίθετες προβλέψεις για το έλλειμμα οφείλονται:
Στη διεθνή κρίση που οδήγησε σε ύφεση την ελληνική οικονομία της τάξης του -1,5% του ΑΕΠ, n στην υπερεκτίμηση από την προηγούμενη κυβέρνηση των εσόδων και, παράλληλα, στην ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών μαζί με την κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τέλος n στην ηθελημένη απόκρυψη και μη καταγραφή σημαντικών δαπανών που δεν λάμβανε έτσι υπόψη η Στατιστική Υπηρεσία για τον υπολογισμό των ελλειμμάτων της χώρας, όπως λ.χ. η μαύρη τρύπα των χρεών των νοσοκομείων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, που συνάντησε την οργισμένη δυσπιστία των κοινοτικών συνομιλητών του ως προς τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησής του, δεσμεύθηκε στη ριζική, εντός δύο μηνών, αναδιάρθρωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, αρχής γενομένης από τον επικεφαλής της, ο οποίος θα επιλεγεί μέσα από τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής υποψηφιοτήτων για δημόσιες θέσεις.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, που θα οδηγήσουν την κυβέρνηση στην κατεύθυνση ενός πρόσθετου δανεισμού με «πολύ προσεκτικούς όρους», προκειμένου να διασφαλιστούν μέχρι τα τέλη του έτους οι μισθοί π.χ. απλήρωτων καθηγητών ή ακόμη να καταστεί εφικτή η καταβολή συντάξεων στους δικαιούχους.
Λεπτομέρειες γραπτώς

Οι κοινοτικοί συνομιλητές του έθεσαν ευθέως στον κ. Παπακωνσταντίνου θέμα αξιοπιστίας των μακροοικονομικών στοιχείων που έχει υποβάλει κατά καιρούς μέχρι και σήμερα η Ελλάδα και του ζήτησαν να υποβάλει γραπτώς και με τις περισσότερες δυνατές λεπτομέρειες κάθε πτυχή της δημοσιονομικής συμπεριφοράς της κυβέρνησής του.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κ. Γιούνκερ δήλωσε δημόσια ότι «είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την απόκλιση μεταξύ των παλαιών (σ.σ. επί κυβερνήσεως ΝΔ και ΥΠΟΙΚ κ. Παπαθανασίου) και των νέων στατιστικών στοιχείων (σ.σ. που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου). Αυτό συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν. Εάν συμβεί και πάλι (σήμερα), θα χάσουμε πλήρως την αξιοπιστία μας. Αυτή τη φορά δεν πάει άλλο, θέλουμε (από την Ελλάδα) σωστά στατιστικά στοιχεία».
Ο κ. Αλμούνια αναφέρθηκε κι αυτός στο ίδιο πρόβλημα, λέγοντας ότι «είμαι βαθύτατα ανήσυχος για τις σημαντικές στατιστικές αποκλίσεις...», τις οποίες θα ζητήσει από τη Γιούροστατ να διερευνήσει.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: