Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Παπακωνσταντίνου: Δύσκολη χρονιά το 2010

Το υπουργείο Οικονομικών διαβιβάζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελικά στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεπερνά το 7% για το 2008 και φθάνει το 12,5% για το 2009.

Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι θα αποστείλει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τι πραγματοποιήθηκε και ποια μέτρα ελήφθησαν (αναποτελεσματικά) για τη μείωση του ελλείμματος το τελευταίο εξάμηνο.

Στη συνέχεια, περιέγραψε το πότε θα εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ECOFIN η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ότι τον Ιανουάριο θα διαβιβαστεί το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Με βάση όλα τα ανωτέρω, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN) θα συζητήσει το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο το εάν θα δώσει ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής στην Ελλάδα, για τη μείωση του ελλείμματος.

Ισχυρή η ύφεση


Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης, ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι χειρότερη από ότι αναμενόταν και ότι η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2009 θα φθάσει το 1,5%.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν μια χώρα βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ενισχύσει την ανάκαμψη. Βοηθάς, είπε χαρακτηριστικά, όσους έχουν μεγάλη ανάγκη, τους νέους να βρουν εργασία και να δοθεί μια νέα αναπτυξιακή δυναμική μέσω νέων επενδύσεων.

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον επίτροπο αρμόδιο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα λόγω χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης, υποεκτίμησης και κατάρρευσης των εσόδων και εκτόξευσης των δαπανών.

Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία

Όσον αφορά το θέμα σχετικά με τη μη καταγραφής ορισμένων μεγεθών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι δημιουργείται θέμα αξιοπιστίας και ότι η νέα κυβέρνηση, προχωρά για μια ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία που θα κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά και θα ελέγχει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η κυβέρνηση θα μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό το έλλειμμα, ξεκινώντας από το 2010 ώστε τελικά μετά από τρία-τέσσερα χρόνια να περιοριστεί κάτω του 3%.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό, πρόσθεσε, χρειάζονται ανατροπές και ο μέχρι τώρα τρόπος κατάρτισης προϋπολογισμού δεν επιτρέπει την πραγματική αποτίμηση μεγεθών.

Φορολογικό σύστημα

Δήλωσε ακόμα, ότι θα τεθεί σε διάλογο από την αρχή το φορολογικό σύστημα και ότι μετά το διάλογο αυτό, το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα υπάρχει ένα νέο φορολογικό σύστημα. Θα αλλάξει ο τρόπος φορολογίας των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και θα γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Αναφερόμενος στο κλίμα που υπήρχε στο Eurogroup και στο ECOFIN, είπε ότι το κλίμα είναι από επιφυλακτικό έως απαξιωτικό για την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα στατιστικά στοιχεία, ενώ ο κ. Αλμούνια έθεσε το θέμα του συνδυασμού της προσαρμογής των δημοσιονομικών με τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι ο συνδυασμός αυτός είναι απόλυτα συμβατός, διότι ανακατανέμονται και περικόπτονται δαπάνες και προβλέπονται επενδύσεις.

"Η προηγούμενη κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί"


Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι δεν αισθάνεται πιεσμένος από τις Βρυξέλλες και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί. Πρόσθεσε δε, ότι αισθάνεται ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο έργο και υπενθύμισε, ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα πρώτος τα δημοσιοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τα πραγματικά - δυστυχώς - στοιχεία.

Οχι νέοι φόροι, τι θα γίνει με το ΕΤΑΚ
Η νέα κυβέρνηση θα καταρτίσει νέο προϋπολογισμό και θα διατηρήσει ορισμένα εισπρακτικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα την έκτακτη εισφορά για τα σκάφη, τον ΕΤΑΚ για το 2008 και το 2009, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ζήτημα με το θέμα της απόσυρσης των αυτοκινήτων και ότι τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν ριζικές αποφάσεις.

Για τους ημιυπαίθριους χώρους είπε, ότι θα αντιμετωπιστεί το θέμα διαφορετικά με ριζική αντιμετώπιση. Επίσης είπε, ότι δεν θα υπάρξει κανένας νέος φόρος το 2009, αλλά ότι ήδη υπάρχει ενεργοποίηση των μηχανισμών του υπουργείου για την είσπραξη των φόρων. Το μήνυμα που έχει δοθεί στις εισπρακτικές υπηρεσίες είναι να μπορέσουν με κόσμιο τρόπο να εισπραχθούν όσα πρέπει να εισπραχθούν.

Εξάλλου, ήταν κατηγορηματικός στο θέμα της έκτακτης εισφοράς, αφού δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί για τα επόμενα έτη (σ.σ δεν θα επαναληφθεί η επιβολή της). Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι οι Βρυξέλλες δίνουν περισσότερο βάρος στον περιορισμό των δαπανών.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: