Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ!


Ρεπορτάζ : Βασίλης Ζήρας - Κωνσταντίνος Kαλλέργης
(από την Καθημερινή)

Αντιμέτωπος με μια Κομισιόν εξοργισμένη που ζητεί άμεσα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το προηγούμενο διήμερο στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin και θα χρειαστεί να δώσει σκληρή μάχη τους επόμενους μήνες για να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του και τον επίτροπο Αλμούνια προκειμένου να εγκρίνουν τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Η οργή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οφείλεται:
Πρώτον, στην...
εκρηκτική αύξηση του ελλείμματος, που, όπως ενημέρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη και θα ανέλθει τελικά σε 12,5% του ΑΕΠ. Η ομολογία ενός τέτοιου εύρους δημοσιονομικού εκτροχιασμού προκάλεσε σοκ στους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο.
Δεύτερον, στις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των στατιστικών στοιχείων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι τα ελλείμματα του 2008 και του 2009 θα επιβαρυνθούν κατά 1,5% και 1% του ΑΕΠ αντίστοιχα λόγω της εξόφλησης των κρυφών χρεών των νοσοκομείων. Το περυσινό έλλειμμα θα προσεγγίσει το 7,5% του ΑΕΠ και του 2009 θα διαμορφωθεί στο 12,5%. Η νέα αναθεώρηση επέτεινε τη διάχυτη καχυποψία των εταίρων και της Ε. Ε. προς την Ελλάδα. Ο κ. Αλμούνια εξέφρασε επιφυλάξεις αν όχι αντίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης να διαθέσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ για την καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης στους οικονομικά ασθενέστερους, τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη άνεργων νέων και την αύξηση των πόρων για την παιδεία και την «πράσινη» ανάπτυξη από τον προϋπολογισμό του 2010, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι συμβατό με τον στόχο για δημοσιονομική προσαρμογή. Ο υπ. Οικονομικών επέμεινε ότι η διάθεση ενός τέτοιου πακέτου είναι αναγκαία όχι μόνο γιατί αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά και γιατί η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μια σοβαρή ύφεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,5%, καθώς οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 20% και τα έσοδα από τουρισμό και ναυτιλία κατά 15%.
«Πρέπει να δοθεί ένα θετικό σήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας» επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Για να πείσει ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα από το 12,5% του ΑΕΠ φέτος στο 9% το 2010, ενισχύοντας ταυτόχρονα την οικονομική δραστηριότητα με δαπάνες 1% του ΑΕΠ, θα χρειαστεί να κάνει μια προσαρμογή της τάξης των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων. Η απαίτηση της Ε. Ε. είναι σαφής: ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, να αφορούν τόσο στα έσοδα όσο και -κυρίως- τις δαπάνες, να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και να συνοδεύονται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Η Κομισιόν περιμένει να δει τις λεπτομέρειες του σχεδίου μας. Με τον προϋπολογισμό και το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβάλουμε τον Ιανουάριο θεωρούμε ότι θα την πείσουμε», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο δεύτερος τρόπος αντίδρασης της Ε. Ε. που αφορούσε την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων εκδηλώθηκε με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Ζ. Κ. Γιουνκέρ, ο οποίος σε ιδιαίτερα σκληρούς τόνους υπογράμμισε ότι «τα παιχνίδια (σ. σ. της Ελλάδας) τελείωσαν». Το πρόβλημα της αξιοπιστίας των στατιστικών αναγνώρισε και ο υπουργός Οικονομικών που γνωστοποίησε στους ομολόγους του την πρόθεση της κυβέρνησης να ανεξαρτητοποιήσει την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η αναθεώρηση για το έλλειμμα του 2009 οφείλεται κατά 1/3 στις επιπτώσεις από την κρίση, κατά 1/3 στην κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την απώλεια ελέγχου των δαπανών και μόνο κατά 1/3 στα κρυφά χρέη. Σήμερα η Eurostat δεν θα επικυρώσει τα στοιχεία που έστειλε πριν από τις εκλογές η ΕΣΥΕ για το έλλειμμα του 2008 και του 2009 και με αστερίσκους θα εκφράζει επιφυλάξεις για το σύνολο των ελληνικών στοιχείων. Στις 27 Οκτωβρίου, ο κ Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει την Κομισιόν για τα μέτρα που ήδη έλαβε η Ελλάδα και όσα πρόκειται να λάβει για τη μείωση του ελλείμματος. Η Κομισιόν θα τα αξιολογήσει τον Δεκέμβριο, οπότε, διαπιστώνοντας ότι δεν έχει κάνει όσα είχε δεσμευθεί, θα κινήσει τις διαδικασίες για να τεθεί η Ελλάδα στο αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης που επιβάλλει την υποβολή έκθεσης δημοσιονομικής προόδου ανά τρίμηνο, δίνοντας παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3%. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διεκδικεί τρία ή τέσσερα χρόνια. Τα τρία χρόνια (ώς το 2012) θεωρούνται επιτεύξιμος στόχος.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: