Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων στη ΔΕΘ

Μήνυμα οργής κατά της λιτότητας


Το χορό των κινητοποιήσεων στη Θεσααλονίκη άνοιξαν νωρίτερα οι ένστολοι
Το χορό των κινητοποιήσεων στη Θεσααλονίκη άνοιξαν νωρίτερα οι ένστολοι   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Θεσσαλονίκη
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των εργατικών συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη, κατά της πολιτικής σκληρής λιτότητας της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της 77ης ΔΕΘ.

Ξεχωριστή συγκέντρωση διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το κεντρικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε μετά τις 6 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Ξεχωριστή συγκέντρωση διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, στο οποίο συμμετέχει και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Δεν μπορεί ο λαός να ζήσει καλύτερα, δεν μπορεί ν' ανακουφιστεί ακόμη κι από τα βάρη της κρίσης, αν δεν αποφασίσει ένα πράγμα: ότι πρέπει να γλιτώσουμε από τα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μονοπωλίων τη χώρα μας. Όλα τ' άλλα τα φάρμακα είναι δηλητηριώδη» δήλωσε η κ .Παπαρήγα, προσερχόμενη στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στην ερώτηση εάν, κατά την εκτίμησή της, τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν θα είναι και τα τελευταία, απάντησε: «Όχι, γιατί η κρίση δεν έχει πιάσει πάτο. Κι όλες οι προτάσεις που ακούμε σήμερα είτε από την κυβέρνηση είτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι προτάσεις που οδηγούν στην ανακύκλωση και στο βάθεμα των προβλημάτων».

Στην Καμάρα γίνεται συλλαλητήριο από τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και μέλης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σημειώνεται ότι συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποιούν, σε άλλο σημείο της πόλης, και οι οπαδοί της ομάδας του Ηρακλή.

Στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, στην πλατεία Αριστοτέλους, πραγματοποιεί συγκέντρωση ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από βουλευτές.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό. «Τα μόνα που είπε, για μια ακόμη φορά, ήταν τα τετριμμένα πια περί λόμπι της δραχμής. Αναρωτιόμαστε ποιοι είναι αλήθεια αυτοί που πιέζουν για να οδηγηθεί ο τόπος στην καταστροφή; Μήπως οι εργαζόμενοι που χάνουν τους μισθούς τους; Οι 1.200.000 άνεργοι, τα συνδικάτα, οι συνταξιούχοι που μένουν πια χωρίς αξιοπρέπεια και αναμένουν νέες περικοπές στις συντάξεις τους ή μήπως επιχειρηματικά συμφέροντα; Αν έχει το τελευταίο ίχνος σοβαρότητας, ας τα κατονομάσει« σημείωσε.

Νωρίτερα, σήμερα, το χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οι ένστολοι, με συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου.

Επί ποδός είναι η αστυνομία, καθώς στους δρόμους της πόλης βρίσκονται περίπου 3.500 αστυνομικοί.

Όταν θα είναι σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις των συνδικάτων, σωματείων και φορέων, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας θα αναπτυχθούν σε καίρια σημεία και κεντρικούς δρόμους της πόλης, καθώς επίσης μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Ήδη, έχουν γίνει προσαγωγές στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής τυχόν επεισοδίων.

Η πορεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΘ θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Μαζί τους θα κάνουν πορεία έως ένα σημείο και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίο θα καταλήξουν στον χώρο της ΔΕΘ.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται τόσο στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» όσο και στο υπουργείο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κοινωνικά φροντιστήρια για μαθητές ...



Συνταξιούχοι, αδιόριστοι ή διορισμένοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε φροντιστήρια προτίθενται φέτος, τρίτη πλέον χρονιά οικονομικής κρίσης για τις ελληνικές οικογένειες, να διδάξουν εθελοντικά μαθητές συστήνοντας «κοινωνικά» φροντιστήρια.

Η ιδέα ...ξεκίνησε δειλά πέρυσι, κυρίως ως προϊόν συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ΜΚΟ ή Συλλόγους Φροντιστών.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς αξιοποιούν την περυσινή εμπειρία, καθώς δεν έλειψαν τα «παρατράγουδα». «Οι δήμοι αποπειράθηκαν συχνά να εκμεταλλευθούν την περίσταση για δική τους προβολή ή «εξυπηρέτησαν» παιδιά ψηφοφόρων τους, χωρίς οικονομικό πρόβλημα», καταγγέλλουν διδάσκοντες. Αλλοι κάνουν λόγο για γραφειοκρατικά εμπόδια που έθεσε το υπ. Παιδείας ως προϋπόθεση για τη λειτουργία κοινωνικών φροντιστηρίων, με συνέπεια πολλές πρωτοβουλίες τελικά να «ναυαγήσουν».

Εν προκειμένω, οι ενδιαφερόμενοι έχουν πολλές επιλογές: οι περισσότεροι δήμοι της χώρας προσφέρουν δωρεάν μαθήματα, όπως και πολλά κοινωνικά δίκτυα. Κοινωνικό φροντιστήριο οργανώνει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στη Βιβλιοθήκη της στο Μοναστηράκι. «Διαθέτουμε πάνω από σαράντα εκπαιδευτικούς», εξηγεί ο υπεύθυνος κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης, «είχαμε υπερπροσφορά εθελοντών, έχουμε σε επιφυλακή και πολλούς πρόθυμους να αναλάβουν και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες». Ενδιαφέρον έχουν δηλώσει πάνω από 100 μαθητές. «Δεν θέτουμε καθόλου οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια». Υπενθυμίζεται ότι ήδη από πέρυσι σε έξι ενορίες πραγματοποιούνται φιλολογικά μαθήματα.

Αντίστοιχα και η ΧΕΝ (Γυναικεία Εθελοντική Οργάνωση) έχει στρατεύσει εθελοντές για μαθήματα, στα κεντρικά κτίριά της, σε παιδιά που ετοιμάζονται για Πανελλήνιες. Μαθήματα Πανελληνίων, ξένες γλώσσες και εξωσχολικές δραστηριότητες θα διδάσκονται στη Θεσσαλονίκη σε παιδιά, οι οικογένειες των οποίων θα συμμετέχουν στο δίκτυο πολιτών Καλαμαριάς, ΚΟΙΝΟ (Κοινό Νόμισμα). «Δεν πρόκειται για δωρεάν μαθήματα, αλλά για ανταλλαγή υπηρεσιών», διευκρινίζει η υπεύθυνη κ. Ελένη Παπαθεοδοσίου.

«Είμαστε πρώτα δάσκαλοι και μετά επιχειρηματίες», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Γ. Βαφειαδάκης, γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής. Τα τελευταία χρόνια, τα φροντιστήρια έχουν «βάλει πλάτη», διαπραγματευόμενα εξατομικευμένα τα δίδακτρα με κάθε οικογένεια και επαναφέροντας τιμές και του 1999. «Αλλωστε, ένα ποσοστό 10% - 15% των μαθητών δεν έχει πληρώσει την περυσινή χρονιά», αναφέρει ο κ. Θ. Βασιλακόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Φροντιστών Κορίνθου, που φέτος έχει προαναγγείλει 40 υποτροφίες για παιδιά από οικονομικά ασθενείς οικογένειες. Το πόσο αναγκαίες είναι παρόμοιες κινήσεις φαίνεται από την ανταπόκριση των γονιών. «Μια μητέρα τριών παιδιών με ρώτησε αν δεχόμαστε στην Αρχιεπισκοπή οικότροφους», επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης.

Η Καθημερινή (Ιωάννα Φωτιάδη)


Read more...

Τελικά πληρώνεται ο αδελφός του Κασιδιάρη;

Την ώρα που κόβονται μισθοί, συντάξεις και επιδόματα, απ' ότι φαίνεται τα μέλη της επιτροπής, στην οποία διορίστηκε ο αδελφός του Ηλία Κασιδιάρη, λαμβάνουν αποζημίωση για τις συνεδριάσεις στις οποίες μετέχουν. Κι όλα αυτά παρότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής μετά την αποκάλυψη της είδησης απαντούσε ότι ο "διορισμένος" στην επιτροπή δεν παίρνει ούτε μισό ευρώ.

Σημειώνεται ότι με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 31 Αυγούστου (ΥΟΔΔ ΦΕΚ 414) ο Κωνσταντίνος Κασιδιάρης ορίστηκε μέλος στην "Επιτροπή για τον έλεγχο των ιδιοτήτων και των τεχνικών χαρακτηριστικών των φορολογικών μηχανισμών και για τη χορήγηση άδειας καταλληλότητας για την χρησιμοποίησή τους".

"Κάποιοι καραγκιόζηδες διαρρέουν στο διαδίκτυο ότι... διόρισα τον αδερφό μου! Δε λένε ότι πρόκειται για τη μοναδική επιτροπή του ελληνικού δημοσίου που ο "διορισμένος" δεν παίρνει ΟΥΤΕ ΜΙΣΟ ΕΥΡΩ, αλλά διενεργεί συγκεκριμένο τεχνικό έλεγχο ΔΩΡΕΑΝ. Να δούμε τι άλλη μλκ...α θα ανακαλύψουν τα όργια της παραπληροφόρησης", έγραφε χθες ο Ηλίας Κασιδιάρης στο Facebook.

Ωστόσο, έγγραφο που αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" στις 31 Ιουλίου, καθορίζει μηνιαία αποζημίωση για τον πρόεδρο, τα μέλη και τον γραμματέα της Διακομματικής Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας Φορολογικών Μηχανισμών. Έτσι, για τον πρόεδρο η αποζημίωση καθορίζεται στα 200 ευρώ, ενώ για κάθε μέλος στα 150 ευρώ.
"Οι ανωτέρω αποζημιώσεις καταβάλλονται με την προϋπόθεση συμμετοχής σε τέσσερις τουλάχιστον συνεδριάσεις τον μήνα. Σε περίπτωση συμμετοχής σε λιγότερες συνεδριάσεις η αποζημίωση περικόπτεται ανάλογα", σημειώνεται στην απόφαση.




enikos.gr

Read more...

«Ο πρωθυπουργός ήρθε στη ΔΕΘ σαν τον κλέφτη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Σφοδρή επίθεση από τη Θεσσαλονίκη


Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας   (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Θεσσαλονίκη
Σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη όπου συμμετέχει στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός ήρθε στην ΔΕΘ σαν τον κλέφτη».

«Ήρθε γιατί δεν είχε τίποτε να πει στους παραγωγικούς φορείς του τόπου, που έχουν γονατίσει από την πολιτική του, είτε γιατί ντρέπονταν να έρθει και να μιλήσει εδώ για άφεση αμαρτιών, στην πόλη που πριν από ένα χρόνο έδωσε την τελευταία αντιμνημονιακή του παράσταση» είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας στις κατηγορίες περί «λόμπι της δραχμής», που εκτόξευσε ο κ. Σαμαράς, κατά την ομιλία στην τελετή εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ, ο κ.Τσίπρας τον κάλεσε να το κατονομάσει και σημείωσε:

«Τα μόνα που είπε, για μια ακόμη φορά, ήταν τα τετριμμένα πια περί λόμπι της δραχμής. Αναρωτιόμαστε ποιοι είναι αλήθεια αυτοί που πιέζουν για να οδηγηθεί ο τόπος στην καταστροφή; Μήπως οι εργαζόμενοι που χάνουν τους μισθούς τους; Οι 1.200.000 άνεργοι, τα συνδικάτα, οι συνταξιούχοι που μένουν πια χωρίς αξιοπρέπεια και αναμένουν νέες περικοπές στις συντάξεις τους ή μήπως επιχειρηματικά συμφέροντα; Αν έχει το τελευταίο ίχνος σοβαρότητας, ας τα κατονομάσει. Διότι εμείς τα μόνα επιχειρηματικά συμφέροντα, που συγκροτούν λόμπι και πιέζουν, είναι αυτά που έδωσαν γη και ύδωρ για να γίνει πρωθυπουργός.

»Πρόκειται για το λόμπι που υποστηρίζει το Μνημόνιο, των φοροφυγάδων των τραπεζιτών, των εργοδοτών που θέλουν να διαλυθούν οι εργασιακές σχέσεις για να κερδίσουν, των καναλαρχών και όλων όσων έχουν βγάλει αφορολόγητα και ανενόχλητα τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Ας κατονομάσει λοιπόν ποια εννοεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τα ψέματα δεν μπορεί να κάνει κανένας πολιτική. Διότι πολύ σύντομα η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας θα αντιδράσει. Ο λαός μας δεν μπορεί πια ούτε να εκβιάζεται ούτε να εξαπατάται» ανέφερε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

15% στους ανώνυμους καταθέτες

Έκλεισε η συμφωνία με τους Ελβετούς για την φορολόγηση των ανώνυμων καταθέσεων κατοίκων Ελλάδας στην Ελβετία. Πριν φύγει η χρονιά αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές.
Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Δημοκρατία, θα επιβαρυνθούν με συντελεστή της τάξης του 15% επί του κεφαλαίου, όσοι επιλέξουν να παραμείνουν ανώνυμοι. 
Βέβαια, τώρα ...παιχνίδι θα κάνουν οι Ελβετοί, διότι ουδείς γνωρίζει αν ο διαπραγματευτής των Ελβετών αποφασίσει να περιμένει πρώτα σχετικό δημοψήφισμα.
Θα πρέπει, λοιπόν, να κάνουν υπομονή στο υπουργείο Οικονομικών για να μπουν στο ταμείο λεφτά από αυτούς που θα επιλέξουν να παραμείνουν ανώνυμοι.

Read more...

Οι συνταξιούχοι στους δρόμους

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί οι συνταξιούχοι της Λαμίας. Συναντήθηκαν στην πλατεία Πάρκου αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης και επέδωσαν το ψήφισμά τους στον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θωμά Στάϊκo.

Δείτε το βίντεο lamiastar.gr.



Read more...

ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ


Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ 30 πολιτικοί για παράνομο πλουτισμό


Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ 30 πολιτικοί για παράνομο πλουτισμό
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται έρευνες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για 30 πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα και σε μεθόδους παράνομου πλουτισμού.Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται κυρίως πρώην και νυν βουλευτές, αλλά και για πρώηνυπουργούς, για τους ποίους διενεργούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν την τελευταία δεκαετία.

Παράλληλα έχουν ανοιχτεί δεκάδες τραπεζικοί λογαριασμοί που σχετίζονται με τα πρόσωπα αυτά, με τις κινήσεις των λογαριασμών να εξετάζονται.

Read more...

«Καμία ανοχή στους ακροδεξιούς καιροσκόπους και λαϊκιστές» ΠΑΣΟΚ: «Να αφήσει ο Δένδιας τα μεγάλα λόγια και να επιβάλει την τάξη»

 


Με τον «πλέον απόλυτο τρόπο» καταδίκασε, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, τα επεισόδια στη Ραφήνα, σημειώνοντας ότι «οι ενέργειες της Χρυσής Αυγής είναι πράξεις παρανόμων και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται».

Παράλληλα, κάλεσε «εδώ και τώρα» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, «να αφήσει τα μεγάλα λόγια και να επιβάλει την τάξη».

«Η παρανομία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με παρανομία και βία. Η αστυνομία και τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας έχουν την ευθύνη να πατάξουν το παραεμπόριο» ανέφερε η κυρία Γεννηματά και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει «καμία ανοχή στους ακροδεξιούς καιροσκόπους και λαϊκιστές».

Σημείωσε δε ότι «όποιος πολίτης υπερασπίζεται τέτοιες τακτικές θα πρέπει να γνωρίζει ότι απλά περιμένει να έρθει και η σειρά του, να γίνει και αυτός θύμα της τρομοκρατίας των "ταγμάτων εφόδου" της Χρυσής Αυγής».

Read more...

Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου προτείνει το ΔΝΤ


ά  ό ί ί
Την ώρα που τα εκκαθαριστικά σημειώματα προκάλεσαν σοκ στα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας, το Διεθνές Νομισματικό ταμείο προτείνει σε έκθεσή του την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» το ΔΝΤ προβλέπει την αντικατάσταση του με έκπτωση από τον τελικό φόρο κατ' ανώτατο όριο 2.160 ευρώ, ενώ εισηγείται στην κυβέρνηση τη θέσπιση τεσσάρων φορολογικών κλιμακίων από οκτώ που ισχύουν σήμερα.

Παράλληλα, ζητάει την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των διαφόρων εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος, καθώς και κατάργηση της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογουμένους.

Το Ταμείο προτείνει τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των εισοδημάτων.

Η έκθεση του τεχνικού κλιμακίου θα ληφθεί υπόψη για τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού, η κατάρτιση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει.

Read more...

Τελειώνει το δώρο Χριστουγέννων από τον Δεκέμβριο...



Από αυτόν τον Δεκέμβριο καταργείται το δώρο των Χριστουγέννων. Αυτό έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με ... την τρόικα, προκειμένου να αρχίσει από φέτος το πρόγραμμα - μαμούθ δημοσιονομικής προσαρμογής των 11.5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» , η περικοπή συνδέεται με την εντολή της τρόικας να ληφθεί κάθε μέτρο προκειμένου να συρρικνωθεί η τρύπα που θα κληροδοτήσει ο φετινός προϋπολογισμός στον προϋπολογισμό του 2013.

Να σημειωθεί ότι το δώρο Χριστουγέννων ανέρχεται σε 500 ευρώ μικτά και καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν μικτές μηνιαίες αποδοχές έως 3.000 ευρώ. .


Read more...

Όπως προκύπτει από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κλείδωσαν οι περικοπές στους μισθούς στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών

 


Ενώ οι αστυνομικοί, οι άντρες του λιμενικού, της πυροσβεστικής και οι στρατιωτικοί είναι επί ποδός επιχειρώντας να αποτρέψουν νέα μείωση των αποδοχών τους, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιβεβαίωσε ότι το ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων θα συρρικνωθεί κι άλλο.

«Προσπαθήσαμε να μειώσουμε στο ελάχιστο τις απώλειε των ενστόλων», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό.
Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι δεν μειώνονται τα επιδόματα αντρών των ειδικών δυνάμεων της ΕΛΑΣ και των ενόπλων δυνάμεων. «Δεν θα αγγίξουμε καθόλου τα έξι επιδόματα επικινδυνότητας των πιο μάχιμων αστυνομικών και στρατιωτικών», δεσμεύθηκε ο κ. Σαμαράς.

Με απλά λόγια, ακόμη και οι λεγόμενοι μάχιμοι θα υποστούν νέο κούρεμα στις αποδοχές τους αλλά θα διατηρήσουν στο ακέραιο τα επιδόματα που λαμβάνουν λόγω της φύσης της καθημερινής τους αποστολής, είτε πρόκειται για πιλότους, είτε για κομάντος.

«Για να λέμε ολόκληρη την αλήθεια, μέσα σε αυτά που κόβονται είναι και εισοδήματα που δεν έπρεπε να αγγιχθούν! Μέχρι τελευταία στιγμή προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις επώδυνες περικοπές. Αλλά κάποιες θα υπάρχουν, γιατί δεν γίνεται αλλιώς.», είπε ο κ. Σαμαράς και δεσμεύθηκε ότι «αυτές είναι οι τελευταίες περικοπές».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μάλιστα ότι μόλις η οικονομία ανακάμψει, δηλαδή μόλις αρχίσει να παράγει έσοδα και να καλύπτει τα ελλείμματα, «όλες οι άδικες περικοπές θα αρχίσουν σιγά-σιγά να αποκαθίστανται». Ο κ. Σαμαράς δεν θέλησε να προσδιορίσει «ποιες, πότε και πόσο ακριβώς θα αποκατασταθούν». Όπως σημείωσε όμως, «θα αρχίσουμε από τους πιο αδικημένους: από τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους, τους ένστολους και τα πιο δοκιμαζόμενα στρώματα της μεσαίας τάξης».

Read more...

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Rheinische Post» Μ.Σουλτς: Η έκθεση της τρόικας θα επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης

 


Μία πολύ σημαντική αποκάλυψη για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Όπως είναι γνωστό, η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 31 δισ. ευρώ θα ληφθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, εφ' όσον στην έκθεση της τρόικας -που θα έχει προηγηθεί- υπάρχει σχετική εισήγηση.

Η έκθεση της τρόικας θα περιγράφει βήματα προόδου και θα επιτρέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, προέβλεψε ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post». Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, διευκρίνισε ότι κατά την άποψή του η έκθεση της τρόικας δεν θα είναι τέτοια που να προκαλεί ευφορία.

Σε ερώτηση εάν στο τέλος του έτους η Ελλάδα θα είναι ακόμη στην Ευρωζώνη, ο κ. Σουλτς απάντησε κατηγορηματικά «ναι».

Αναφερόμενος στην αναμενόμενη για την επόμενη Τετάρτη ανακοίνωση της απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που έχει κληθεί να αποφανθεί αν είναι σύννομη η χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αλλά και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ο σοσιαλδημοκράτης κ. Σουλτς απάντησε διπλωματικά ότι η έγκριση «θα άρμοζε στην λογική της μέχρι τώρα νομολογίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Read more...

«ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ» ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ!


Έρευνα της αστυνομίας για το «μπαράζ» επιθέσεων της Χρυσής Αυγής σε λαϊκές αγορές και πανηγύρια


Επίθεση κατά αλλοδαπών πραγματοποίησαν μέλη της Χρυσής Αυγής με δύο βουλευτές επικεφαλής σε πανηγύρι στη Ραφήνατο βράδυ του Σαββάτου, με την αστυνομια να διενεργεί έρευνα για την «έφοδο». Παράλληλα, ομάδες της Χρυσής Αυγής σε πολλές περιοχές της χώρας επισκέφθηκαν τις λαϊκές αγορές του Σαββάτου και επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς πωλητές ζητώντας τους να μαζέψουν τους πάγκους τους και να φύγουν.Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας ομάδα Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής το βουλευτή Αιτ/νίαςΚώστα Μπαρμπαρούση, επισκέφθηκε για το σκοπό αυτό αρχικά τη λαϊκή του Μεσολογγίου και έπειτα τη λαϊκή της Γαβαλούς στη Μακρυνεία. Η ομάδα των μελών της Χρυσής Αυγής προσπάθησε να απωθήσει τους αλλοδαπούς μικροπωλητές, κυρίως Κινέζουςκλωτσώντας ακόμη και κούτες με το εμπόρευμά τους αλλά και τους πάγκους τους. 

Σε ό,τι αφορά την επίθεση στη Ραφήνα, αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Παναγίας Παντοβασίλισσας, στις 8 το βράδυ, όταν ομάδα περίπου 50 ατόμων με τον Γ. Γερμενή (Β’ Αθηνών) γνωστό και ως «Καιάδα» και τον Π. Ηλιόπουλο (Μαγνησίας), διέλυσαν τελείως τους πάγκους των αλλοδαπών μικροπωλητών.

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής θεώρησαν ότι οι μικροπωλητές «μολύνουν» την Εκκλησία, τους έλεγξαν τις άδειες και τους κατήγγειλαν στην αστυνομία. Στη συνέχεια συμμετείχαν στην... περιφορά της εικόνας!

Η Χ.Α. εξέδωσε και ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη δράση της:

«Μέλη της Χρυσής Αυγής έκαναν απόψε αυτό που θα έπρεπε να είχε πράξει από καιρό το ανύπαρκτο ελλαδικό κράτος. Απέσυραν από την κυκλοφορία τα παράνομα προϊόντα που διακινούσαν λαθρομετανάστες σε θρησκευτική πανήγυρη της Ανατολικής Αττικής. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Ραφήνα, τα μέλη μας βρέθηκαν προς τιμήν της Θεοτόκου Παντοβασιλίσσης και ακολούθως συμμετείχαν στην περιφορά της ιερής εικόνας. Όταν αντελήφθησαν το όργιο του παρεμπορίου και κατόπιν δεκάδων αιτημάτων Ελλήνων μικροπωλητών, οι συναγωνιστές και εκλεγμένοι βουλευτές Γερμενής και Ηλιόπουλος έλεγξαν τους πάγκους των αλλοδαπών. Αφού προέκυψε ότι δεν υπήρχε ούτε ένα νόμιμο έγγραφο για τη διενέργεια εμπορίου, τα παράνομα προϊόντα αποσύρθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Ανάλογες δράσεις θα συνεχιστούν σε ολόκληρη τη χώρα, μέχρι οι ανύπαρκτοι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου ΠΡΟ-ΠΟ αποφασίσουν να κάνουν τη δουλειά τους και να πάψουν να υποθάλπουν την παρανομία».

Έρευνα της αστυνομίας

Επίσημη προανάκριση για τα αδικήματα της αντιποίησης αρχής και απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας διατάχθηκε απο την ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με την έφοδο στο πανηγύρι της Ραφήνας.

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν και να προσωποποιηθούν ευθύνες και να προχωρήσει η αυτόφωρη διαδικασία.

Read more...

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΟΤΙ ΤΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ


Αντώνης Σαμαράς: «Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση»


Αντώνης Σαμαράς: «Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση»
eurokinissi
Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και ότι αυτά θα είναι τα τελευταία επώδυνα μέτρα ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στα εγκαίνια της77ης ΔΕΘ, εκφράζοντας τη δέσμευση ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες όταν η χώρα μπει σε τροχιά ανάπτυξης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ.Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε στην ομιλία του ότι «φέτος είναι πράγματι μια χρονιά πιο διαφορετική» είπε αναφέροντας ότι «νικητές βγαίνουν όσοι δεν φοβούνται την αλήθεια και είμαστε εδώ για να πούμε την αλήθεια».

«Η εξωστρέφεια είναι εθνική προτεραιότητα» τόνισε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας ότι η «η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη. Η προσδοκία της δραχμής που είχε δημιουργηθεί, παρέλυε την οικονομία μας. Προτεραιότητα ήταν να αποτρέψουμε την καταστροφή που μας απειλούσε».

Για να αποτρέψουμε την καταστροφή έπρεπε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας είπε ακόμα επισημαίνοντας ότι εφαρμόζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις περικοπές για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να μειώσουμε το χρέος μας.

«Η μείωση των δαπανών έπρεπε να γίνει έτσι κι αλλιώς. Δεν μπορεί μία χώρα να ζει με δανεικά» πρόσθεσε. «Αυτές θα είναι οι τελευταίες περικοπές και προσπαθούμε να μην είναι οριζόντιες» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι θα αποκατασταθούν οι πιο αδικημένοι, όταν η χώρα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. «Μέσα σε αυτά που κόβονται, είναι και εισοδήματα που δεν έπρεπε να αγγιχτούν» πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «όλες οι δεσμεύσεις για την αποκατάσταση των αδικιών, ισχύουν στο ακέραιο». Επισήμανε ότι δεν θα κοπούν τα έξι επιδόματα επικινδυνότητας για τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς και τόνισε πως η αποκατάσταση των αδικιών θα αρχίσει από τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους και τους ένστολους.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι «θέλουμε να γίνουμε χώρος υποδοχής επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» ενώ υπογράμμισε ότι «χτυπάμε και εξαλείφουμε τα σκάνδαλα της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής».

«Η ανεργία είναι ο ύψιστος εχθρός που πρέπει να καταπολεμήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Με την επόμενη δόση θα ανακεφαλαιωποιηθούν οι τράπεζες και το Δημόσιο θα εξοφλήσει τα χρέη του προς τρίτους, είπε ο κ. Σαμαράς. «Θα υπάρξουν ταυτόχρονα μέτρα ανάπτυξης, που θα είναι μεγαλύτερα των περικοπών. Η επόμενη δόση του δανείου θα μείνει κατά 90% μέσα στην Ελλάδα» ανέφερε. 

«Η απόφαση Ντράγκι δείχνει ότι η λύση βρίσκεται μέσα στο ευρώ» τόνισε και ανέφερε ότι «όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα μείνουμε στο ευρώ, ότι θα κερδίζουμε αξιοπιστία. Μας έλεγαν ότι το ευρώ δεν είναι ταμπού, αλλά δεν έλεγαν τι θα γίνει αν βγούμε από το ευρώ. Αν βγαίναμε από το ευρώ δεν θα μειωνόταν οι συντάξεις, θα καταργούνταν» συμπλήρωσε.

«Πώς θα διατηρηθεί η συνοχή αν δίναμε χαρτιά νομιμότητας σε όλους τους λαθρομετανάστες;» αναρωτήθηκε, σχετικά με την πολιτική του στο μεταναστευτικό.

«Δεν ποντάρουν μόνο στην καταστροφή της χώρας, την εύχονται κιόλας» είπε, κατηγορώντας το «λόμπι της δραχμής» φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να τον κατονομάσει αναφέρθηκε στον επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξη Τσίπρα, και τη δήλωση του περί Αργεντινής, λέγοντας πως «ορισμένοι νοσταλγούν την Αργεντινή».

Για τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα είπε ότι αποτελούν την καρδιά της ανάπτυξης και για τη συνένωση της ΔΕΘ Α.Ε. και της Helexpo Α.Ε. με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί ένας εθνικός φορέας εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. 

Αρχίζει ο «μαραθώνιος»

Ο πρωθυπουργός πετάει για την Αθήνα το μεσημέρι με το πρόγραμμά του να περιλαμβάνει κρίσιμες συναντήσεις τις επόμενες μέρες.

Την Κυριακή στις 19:00 θα συναντήσει τους κυρίους Κουβέλη και Βενιζέλο, τους οποίους θα ενημερώσει για τις συνομιλίες που θα έχει με τους εκπροσώπους της τρόικα της Δευτέρα το πρωί στην Αθήνα (11:45) όπως και για την επικείμενη συνάντηση την Τρίτη (15:00) με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. 

Read more...

Αποκάλυψη - σοκ από Στουρνάρα!...



Απλά ντροπή. Και το λέμε αυτό διότι δεν νοείται σοβαρό Κράτος στον κόσμο που να μην γνωρίζει ο υπουργός του τις δαπάνες στέγασης των φορέων και υπουργείων του. Δεν γνωρίζει λοιπόν ο...υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας τί πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο σε μισθώματα ακινήτων σύμφωνα με δική του δήλωση. Ερωτηθείς σχετικά από τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν έχει το συνολικό νούμερο. Ο υπουργός γνώριζε ωστόσο ότι το Ελληνικό Δημόσιο «νοικιάζει φθηνά» τα ακίνητα του σε ιδιώτες, ενώ αντίθετα «νοικιάζει ακριβά» ακίνητα ιδιωτών. Πρόσθεσε ότι αυτό θ’ αλλάξει σύντομα και ότι γίνονται προσπάθειες ορθολογικής διαχείρισης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Κάποιος βουλευτής ανέφερε το νούμερο των 200 εκατ. ευρώ για δαπάνες μισθωμάτων ακινήτων από την πλευρά του δημοσίου, αλλά και αυτό το νούμερο αμφισβητείται. Πολλοί βουλευτές ισχυρίζονται ότι το συνολικό ύψος των μισθωμάτων είναι υψηλότερο. Η απουσία και αυτής της πληροφορίας, είναι αποτέλεσμα της «καλής» οργάνωσης του κράτους.

πηγή: "moneypro"


Read more...

Οι ένστολοι άνοιξαν το χορό των κινητοποιήσεων στο περιθώριο της 77ης ΔΕΘ

Αντιδράσεις για τα μέτρα


Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των ενστόλων στον Λευκό Πύργο
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των ενστόλων στον Λευκό Πύργο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Θεσσαλονίκη
Για τα συλλαλητήρια κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι με φόντο την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 77ης ΔΕΘ.

Το χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οι ένστολοι με συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου.

«Δεν αντέχουμε άλλο» είπε, απευθυνόμενους προς τους συναδέλφους του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, ενώ, σχολιάζοντας το σύνθημα μερίδας διαδηλωτών για απεργιακές κινητοποιήσεις, σημείωσε: «Η απεργία είναι διεκδικήσιμη. Με τα μέτρα που παίρνουν, μόνοι τους μας οδηγούν εκεί».

Στη συγκέντρωση βρέθηκε, μεταξύ άλλων, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ένστολων, ενώ θυμήθηκε τα μεταπολεμικά χρόνια όταν, όπως είπε, ο πατέρας του υπηρετούσε στη Χωροφυλακή.

Συγκροτώντας πορεία, οι ένστολοι -στη συνέχεια- βγήκαν στο οδόστρωμα και κατευθύνθηκαν, μέσω της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς».

Στο ύψος της οδού Έντισον παρατάχθηκαν τρεις αστυνομικές κλούβες, ανακόπτοντας την πορεία των διαδηλωτών προς το ξενοδοχείο, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Τελικά, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο, όπου, την ώρα εκείνη βρισκόταν, κυβερνητικό κλιμάκιο, και επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ένστολων «απαίτησαν» -όπως είπαν- να μεσολαβήσει o κ. Καράογλου, ώστε να συναντηθούν αύριο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σε δηλώσεις του ο κ. Φωτόπουλος, τόνισε: «Ο αγώνας μας δεν θα έχει τελειωμό. Ή θα δώσουν λύση στα ζητήματά μας ή θα μας αποτελειώσουν. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τελικής δικαίωσης».

Στην πορεία συμμετείχαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Π.Κουρουμπλής, Αλέξης Μητρόπουλος και Δημήτρης Τσουκαλάς.

Συγκεντρώσεις το απόγευμα

Το κεντρικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της χώρας και πυροσβέστες.

Στο ίδιο σημείο προγραμματίζει συγκέντρωση το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα συμμετέχει ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από βουλευτές του κόμματος.

Η προσυγκέντρωση θα γίνει στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο θα ενωθούν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Ξεχωριστό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα παραβρεθεί και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση έχει προγραμματίσει κινητοποίηση για τις 6 το απόγευμα στο Συντριβάνι, ενώ την ίδια ώρα στην Καμάρα θα γίνει συλλαλητήριο από τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σε αστυνομικό κλοιό η Θεσσαλονίκη

Με αυξημένες περιπολίες δικυκλιστών της ομάδας ΔΙΑΣ και εντατικούς ελέγχους στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων της ΕΛΑΣ, ενόψει των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ και των επικείμενων διαδηλώσεων.

Στους δρόμους θα βρίσκονται 3.000 με 3.500 αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, όταν θα είναι σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις των συνδικάτων, σωματείων και φορέων, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας θα αναπτυχθούν σε καίρια σημεία και κεντρικούς δρόμους της πόλης, καθώς επίσης μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Ανεξάρτητα από τα σημεία όπου θα καταλήξουν οι φετινές πορείες -δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά- αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται τόσο στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης», από όπου παραδοσιακά διέρχονταν ή κατέληγαν οι πορείες των διαδηλωτών, όσο και στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ξεκινάει τις διαλέξεις ο Παπανδρέου

Σειρά συναντήσεων με ηγέτες και προσωπικότητες που βρίσκονται στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας  για το Συνέδριο των Δημοκρατικών είχε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ μετά το τέλος του Συνεδρίου θα μεταβεί στη Βοστώνη για να πραγματοποιήσει σειρά διαλέξεων στο Χάρβαρντ.
Ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης συναντήσεις με παράγοντες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων, την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράϊτν και τον γερουσιαστή της Μασαχουσέτης και υποψήφιο των Δημοκρατικών για την Προεδρία το 2004, Τζον Κέρι, με επιχειρηματίες που στηρίζουν τον Πρόεδρο Ομπάμα, καθώς και με εκπροσώπους Συνδικάτων με τους οποίους συζήτησε τις δυνατότητες συνεργασίας με τη Σοσιαλιστική Διεθνή και τις επιπτώσεις από την κρίση στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.
Ο στόχος της παρουσίας και των επαφών του κ. Παπανδρέου στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, διττός:
Αφενός, να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τη «μεγάλη προσπάθεια» που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν οι Έλληνες και τα «πρωτόγνωρα αποτελέσματα» στα οποία έχει οδηγήσει αυτή η προσπάθεια, «κάτι που δεν αναδεικνύεται αλλά αντιθέτως αποκρύπτεται από τους μύθους που οικοδομούν με τις δηλώσεις τους κάποιοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας». Αφετέρου, να ενημερώσει για τις αλλαγές στις πολιτικές και τους θεσμούς στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αιτίες της κρίσης αλλά και να ενισχύσει την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι θέσεις που υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου σε χθεσινή συνέντευξή του στο CNN, την οποία έδωσε με αφορμή και τη χτεσινή απόφαση της ΕΚΤ.

Μετά το τέλος του Συνεδρίου, ο πρώην πρωθυπουργός θα μεταβεί από τη Σάρλοτ στη Βοστώνη, όπου θα δώσει σειρά διαλέξεων σε πρόγραμμα σεμιναρίων στο Ινστιντούτο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για την Πολιτική, στο John F. Kennedy School of Government.
Αντικείμενο των διαλέξεων του κ. Παπανδρέου θα είναι: Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι επιπτώσεις της κρίσης διεθνώς, οι συστημικές αδυναμίες της Ευρωζώνης και οι θεσμικές ελλείψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, οι σκέψεις και οι προτάσεις για την θωράκιση της Ευρωζώνης, τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την θέσπιση κανόνων για την ρύθμιση και τον έλεγχο των αγορών. Τέλος, η Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και η συμβολή της στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου καθώς και οι εξελίξεις από την Αραβική Άνοιξη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Φόρος 75% στους κροίσους

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί διαβεβαίωσε σήμερα ότι η υπόσχεση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ για τη δημιουργία ενός φόρου της τάξης του 75% για τα εισοδήματα που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως "θα τηρηθεί αυστηρά", διαψεύδοντας πληροφορίες που άφηναν να εννοηθεί ότι η γαλλική κυβέρνηση εγκαταλείπει το σχέδιο αυτό.
"Επεξεργαζόμαστε τους τεχνικούς όρους. Αυτή η δέσμευση του πρόεδρου θα τηρηθεί αυστηρά", είπε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διευκρίνισε ότι ο φόρος αυτός θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι εφημερίδες Les Echos και Le Figaro ανέφεραν την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να διπλασιάσει το όριο επιβολής του συγκεκριμένου φόρου στα 2 εκατομμύρια ευρώ (αντί για 1) για τα ζευγάρια και στο ποσό αυτό να μην περιλαμβάνονται τα έσοδα κεφαλαίου. Σύμφωνα μάλιστα με την πρώτη εφημερίδα, οι εισφορές της κοινωνικής ασφάλισης θα περιλαμβάνονται στο φόρο του 75%, γεγονός που σημαίνει ότι επί της ουσίας ο φόρος θα ανερχόταν στο 67%.
Ο Μοσκοβισί διέψευσε όλες αυτές τις πληροφορίες, χαρακτηρίζοντάς τις "αβάσιμες".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Γαλλία: τον Οκτώβριο να δοθεί λύση για Ελλάδα και Ισπανία...



Η Γαλλία επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε μία λύση για την Ελλάδα και την Ισπανία, κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 18-19 Οκτωβρίου, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Πιερ Μοσκοβισί.

«Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να ... διαχειρισθούμε τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι», είπε ο Γάλλος υπουργός κατά τη διάρκεια του ετήσιου δείπνου του Κέντρου Bruegel, στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλει η Ευρώπη να καταλήξει σε μία λύση ισχυρή και δομική».

«Ιδανικά, θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να φθάσουμε [σ.σ. σε λύση] κατά τη διάρκεια του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», σημειώσε, αναφερόμενος στην Ελλάδα και την Ισπανία, επισημαίνοντας ότι «η αβεβαιότητα είναι ο εχθρός της ανάπτυξης».

Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε την «προσήλωση της Γαλλίας στην ακεραιότητα της Ευρωζώνης» και ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στην Ισπανία, δήλωσε ότι βρίσκεται σε «καλό δρόμο».

Ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης Τραπεζικής Ένωσης μεσοπρόθεσμα, με την συγκρότηση ενιαίου μηχανισμού τραπεζικής επιτήρησης μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να βρίσκεται «σε πλήρη λειτουργία κατά το 2013» και πρόσθεσε ότι όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία αυτού μηχανισμού, θέση με την οποία διαφωνεί η Γερμανία.

Ο Γάλλος υπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ μίας ισχυρότερης οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης μακροπρόθεσμα, με τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών και τη συγκρότηση μίας «κοινωνικής ένωσης».


Read more...

«ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΜΕΣΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ»


«Ακατάλληλα» τα μισά σχολικά κτίρια καταγγέλει το Σωματείο Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων


«Ακατάλληλα» τα μισά σχολικά κτίρια καταγγέλει το Σωματείο Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων
Περισσότερα από τα μισά σχολικά κτίρια της χώρας χρονολογούνται μεταξύ των δεκατιών του 1960 και του 1980 και χρήζουν άμεσων κατασκευαστικών βελτιώσεων, ενισχύσων ή καιαντικατάστασης σε βάθος πενταετίας, έτσι ώστε να καταστούν ασφαλή συγκροτήματα.Όπως αναφέρει tovima.gr, σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), το οποίο σημειώνει ότι ο φορέας, παρά το μεγάλο έργο που έχει μπροστά του, έχει υποστεί μεγάλη μείωση προσωπικού τα τελευταία χρόνια (κατά 65%) και σημαντική συρρίκνωση των κονδυλίων που του αναλογούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (κατά 75%).

Σύμφωνα με το Σωματείο, «το βασικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι η παλαιότητα πολλών σχολικών μονάδων και η πρόσθετη καταπόνησή τους από τους σεισμούς, γεγονός που θέτει ζητήματα τόσο όσον αφορά στην ασφάλεια και υγιεινή, όσο και στις συνθήκες εκπαίδευσης και διαμονής μαθητών, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού».

Τα στοιχεία που παραθέτουν οι συνδικαλιστές για τις περίπου 14.000 σχολικές μονάδες πανελλαδικά (24.000 κτίρια) είναι τα εξής:

-Το 25% (6.000 κτίρια) είναι κατασκευασμένα πριν το 1959 όταν δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός.

-Το 29,1 %(7.000 κτίρια) από το 1960 ως το 1985, δηλαδή με τον παλιό Κανονισμό.

-Το 45,8 % (11.000 κτίρια) είναι κατασκευασμένα με τον νέο Κανονισμό.

Όπως τονίζουν, την τελευταία διετία η κατάσταση βελτιώθηκε, λόγω της κατασκευής και παράδοσης από τον ΟΣΚ 44 νέων έργων. Ωστόσο, «πάνω από το 50% των σχολικών κτιρίων είναι 30 έως 50 χρόνων, χρειάζονται άμεσα κατασκευαστικές βελτιώσεις και ενισχύσεις και αντικατάσταση σε βάθος 5ετίας, με την κατασκευή νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων».

«Δυστυχώς τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση όσο και η προηγούμενη, αντί να ενισχύσουν το ρόλο, τη λειτουργία και το έργο του ΟΣΚ ως του μοναδικού -εδώ και 50 χρόνια- Δημόσιου τεχνικού φορέα αρμόδιου για την απόκτηση οικοπέδων, μελέτη, δημοπράτηση-κατασκευή και εξοπλισμό σχολείων, τον αποδυναμώνουν» σημειώνουν.

Οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις στον ΟΣΚ δεν απέδωσε καρπούς για τη σχολική στέγη, καθώς, όπως αναφέρουν «οι προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους έδειξαν με βάση το κόστος ότι, για κάθε 3 σχολεία που έκαναν οι Δήμοι ο ΟΣΚ κάνει 5, ενώ σημαντική ήταν και οι διαφορά στο θέμα της ποιότητας κατασκευής υπέρ του Οργανισμού».

«Μόλις πρόσφατα 109 έργα απεντάχθηκαν από τις Προγραμματικές συμβάσεις και επανήλθαν στον ΟΣΚ, καθώς οι Δήμοι δεν μπορούσαν να τα φέρουν σε πέρας» υπογραμμίζουν και συμπληρώνουν ότι «στα ΣΔΙΤ δεκάδες επείγοντα έργα που "εγκλωβίστηκαν" από το 2007 συνεχίζουν να μένουν στα χαρτιά».

Με τη λήξη των συμβάσεων στον οργανισμό και τις συνταξιοδοτήσεις, το προσωπικό μειώθηκε κατά 65%, η δε χρημαδότηση του φορέα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 70%, γεγονός που, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, «οδήγησε σε σημαντική αποδυνάμωση τον Οργανισμό και την πορεία των έργων, τόσο σε μελετητικό όσο και σε κατασκευαστικό επίπεδο -ένας στους δύο εργολάβους περίπου δηλώνει διακοπή εργασιών στα κατασκευαζόμενα έργα αφού δεν πληρώνεται εγκαίρως».

«Απαιτούμε το αναγκαίο και ωφέλιμο για την εκπαιδευτική κοινότητα, δηλαδή την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του Οργανισμού, με την επαναπρόσληψη των απολυμένων και τον τριπλασιασμό τουλάχιστον των κρατικών κονδυλίων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με επάρκεια οι σημαντικές ανάγκες στη Δημόσια Σχολική Στέγη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειωτέον ότι στο επόμενο διάστημα ο ΟΣΚ θα συγχωνευθεί δια της απορρόφησης με τις ΔΕΠΑΝΟΜ και ΘΕΜΙΣ και θα μετονομαστεί σε «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Ήδη, η εταιρία έχει απορροφήσει το χαρτοφυλάκιο των ΣΔΙΤ από την πρώην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ).

Read more...

Από το κόσκινο της εφορίας δαπάνες, καταθέσεις και δάνεια...



Τροπολογία «βόμβα» για 8.500.000 φορολογούμενους κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η εφορία από δω και πέρα δεν θα προσδιορίζει το εισόδημα μόνο με βαση τα δηλωθέντα εισοδήματα αλλά ελέγχοντας ... 
καταθέσεις, καταγράφοντας αναλυτικά καταναλωτικές δαπάνες σε μετρητά ή σε πιστωτικές κάρτες, δάνεια και διασταυρώντας άλλες πηγές εισοδημάτων και αποταμιεύσεων.

Αυτό γίνεται για πρώτη φορά καθώς με την τροπολογία αυτή το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει σε όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες) τις έμμεσες τεχνικές φορολογικού ελέγχου που ήδη εφαρμόζονται στους επιτηδευματίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου θεωρείται, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, αναγκαία στα πλαίσια μιας ισορροπημένης στρατηγικής φορολογικής συμμόρφωσης που θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών φορολογικών υπηρεσιών και θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της δικαιότερης φορολογικής μεταχείρισης μέσω της επιτάχυνσης των ελεγκτικών διαδικασιών, της έγκαιρης βεβαίωσης και της άμεσης είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον προσδιορισμό φορολογούμενου εισοδήματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις αδήλωτου «μαύρου» χρήματος, αδικαιολόγητου πλουτισμού (κινητή και ακίνητη περιουσία), ή βιοτικού επιπέδου που δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, η εφορία μέσω ειδικών προγραμμάτων του συστήματος TAXIS θα αναλύει τη ρευστότητα του φορολογουμενου, δηλαδή το βιοτικό του επίπεδο, αν ζει πλουσιοπάροχα κτλ, τις αγορές διαφόρων προϊόντων που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα έτος, τις δαπάνες για υπηρεσίες και ο,τι άλλο μπορεί να βοηθήσει ώστε να καταγραφεί η φορολογική συμπεριφορά του πολίτη.

Στη συνέχεια θα ελέγχονται όλες ανεξαιρέτως οι καταθέσεις των πολιτών και θα συγκρίνονται με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει διαχρονικά, αλλά και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει κυρίως με μετρητά.

Με τον τρόπο αυτό θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα 8.500.000 πολιτών, τα ακαθάριστα έσοδα και οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών. Επί των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν θα εφαρμόζονται οι φορολογικοί συντελεστές.
Αξίζει, ωστόσο, να τονιστεί ότι η τροπολογία προβλέπει ακόμη ότι πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού πρόσθετου φόρου, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας θα καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση και ο οποίος δικαιούται σε ανταπόδειξη.

Σε ό,τι αφορά στις τραπεζικές καταθέσεις και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι σε μετρητά, οι φοροελεγκτικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν αυτόματα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και να εξετάζουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία τις αναλήψεις και τις καταθέσεις συσχετίζοντας τα ποσά με τη φορολογική και καταναλωτική συμπεριφορά του πολίτη.

Ετσι, αν για παράδειγμα κάποιος απόκτησε με μετρητά περιουσιακά στοιχεία (πχ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κτλ.) και δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει από τα δηλωθέντα εισοδήματά του τότε θα επιβαρύνεται με πρόσθετη φορολογία...


Read more...

Εργαζόμενοι - φτωχοί, η νέα κοινωνική ομάδα της χώρας

Συγκλονίζουν τα στοιχεία του ΕΚΚΕ

  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Οι εκ βάθρων ανατροπές που έχουν συντελεστεί στη χώρα τα τελευταία 2,5 χρόνια καταγράφονται σε έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και τα ευρήματα συγκλονίζουν: Το νέο κοινωνικό πορτέτο της ελληνικής κοινωνίας αποκάλυψε μια νέα κοινωνική ομάδα, αυτή των «νέων φτωχών». Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι - φτωχοί, δηλαδή άνθρωποι που έχουν εργασία, αλλά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αυτή η κατηγορία αποτελεί το 13,8% του συνόλου, ενώ εργαζόμενοι - φτωχοί είναι το 25,4% των μισθωτών.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, μέσα σε μόλις δυόμισι χρόνια η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας έχει αλλάξει δραματικά: η ανεργία καλπάζει, 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ βγήκαν από
τις τσέπες των εργαζομένων εξαιτίας των περικοπών, το ποσοστό της παιδικής φτώχειας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και μία νέα κοινωνική τάξη κάνει την εμφάνισή της, οι «νέοι φτωχοί».
Εκτός από τους ανέργους, τους μετανάστες και τα νοικοκυριά με πολλά παιδιά που ανήκουν στην κατηγορία των παραδοσιακά φτωχών, φαίνεται ότι πλέον έχουμε και τη νέα αυτή κατηγορία στην οποία μπορούμε να συμπεριλάβουμε τους εργαζόμενους-φτωχούς, ανθρώπους που έχουν κάποια εργασιακή σχέση, ωστόσο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους.

Το ποσοστό αυτό, βάσει των τελευταίων στοιχείων, φτάνει το 13,8% ενώ εργαζόμενοι-φτωχοί είναι το 25,4% των μισθωτών».

Παράλληλα σε αυτή τη νέα ομάδα θα πρέπει να περιληφθούν οι νέοι έως 24 ετών, το ποσοστό φτώχειας των οποίων το 2010 έφτασε το 27,8%, όταν πριν από έναν χρόνο ήταν 23%.
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...