Γάμος πουθενά…
Η πρώτη ρύθμιση θα προβλέπει αλλαγές στο νόμο για το ελαστικό ωράριο -παρότι η αγορά εργασίας έχει ήδη κατακλυστεί από ελαστικές μορφές απασχόλησης ( 293.000 νέες θέσεις το 2010) -για να εξασφαλιστεί ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.
Έτσι, προωθείται νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση αντί για 4μηνη που ισχύει σήμερα ώστε να μη χρειάζεται ο εργοδότης να πληρώνει υπερωρίες .δηλαδή να δουλεύει κάποιος έως 10 ώρες την ημέρα και να παίρνει αντίστοιχα ρεπό, άδεια η να έχει μειωμένο ωράριο κάποια άλλη χρονική περίοδο .
Βαρύς αναμένεται να πέσει ο πέλεκυς στα βαρέα και ανθυγιεινά από την 1η Ιουλίου 2011 καθώς βάσει των επιταγών του μνημονίου η νέα λίστα των επαγγελμάτων θα περιοριστεί στο 10% του εργατικού δυναμικού .
Μαχαίρι σε επιδόματα, πάνω τα όρια ηλικίας
Αυτό σημαίνει ότι 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν εκτός και θα χάσουν επιδόματα και ασφαλιστικά προνόμια.
Βάσει των εκθέσεων που βρίσκονται ήδη στο συρτάρι του υπουργείου Εργασίας από τις προηγούμενες επιτροπές σε κίνδυνο βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία φαρμάκου , καλλυντικών , οι διοικητικοί υπάλληλοι παντός φύσης βιομηχανιών και μεταλλείων , καμαριέρες , ζαχαροπλάστες , μάγειροι αρτεργάτες, ταμίες σουπερμάρκετ ,κομμωτές , σταθμάρχες και ελεγκτές αστικών συγκοινωνιών και τρένων .
Η ποινή για όσους εξαιρεθούν από τη λίστα , θα είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας σταδιακά κατά μια πενταετία , ώστε όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2015 , άνδρες και γυναίκες ν
α μη μπορούν να αποχωρήσουν πριν από τα 60 τους ( 58 με μειωμένη) με εξαίρεση όσους συγκεντρώνουν 35 χρόνια ασφάλισης οι οποίοι θα διατηρήσουν τα προνόμιά τους για άλλα δύο χρόνια έως το 2017 .
Εκτός από τα ασφαλιστικά δικαιώματα, όσοι εξαιρεθούν , θα χάσουν και κάποιες προσαυξήσεις στην αμοιβή τους .
Την ίδια ώρα όμως αναμένεται να ενταχθούν στη λίστα που δεν έχει αλλάξει από το 1984 δεκάδες νέες ειδικότητες. Ήδη προσαρτήθηκαν οι εργαζόμενοι στην Ψυτάλλεια και οι εναερίτες στη ΔΕΗ.
Πιο αυστηρά για τις αναπηρικές συντάξεις
Αυστηρότερα θα γίνουν και τα κριτήρια για τη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων ώστε ο αριθμός τους να περιοριστεί στο 8% - 9% (από 14,5% σήµερα) του αριθµού των αναπηρικών συντάξεων, δηλαδή ,οι μισές σχεδιάζεται να κοπούν µέσω του επανελέγχου που θα αναλάβει το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. . .
Σήµερα υπολογίζεται ότι περίπου 60.000 µε 70.000 άτοµα ( από τα 350.000 συνολικά ) παίρνουν αναπηρικές συντάξεις χωρίς να τις δικαιούνται .
Πάντως παρά τη µείωση τα τελευταία χρόνια των αναπηρικών συντάξεων, το ποσοστό τους επί του συνόλου των συντάξεων παραµένει υψηλό σε σχέση µε τον µέσο όρο της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ενωσης (8%).
Μάλιστα σε πολλούς νοµούς (Θεσσαλίας, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας) τα ποσοστά ξεπερνούν το 18% και σε ορισµένες περιοχές αγγίζουν ακόµη και το 50%. Αξιοσηµείωτο είναι ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αναπηρικές συντάξεις αποτελούν το 7 - 11% του συνόλου των συντάξεων.
Στο στόχαστρο και οι επικουρικές
Στο μέτωπο των επικουρικών συντάξεων , προκηρύχθηκε ήδη ο διαγωνισμός για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών για τα 40 επικουρικά ταμεία προκειμένου να μειωθούν οι συντάξεις έως και 40% σε όσα από αυτά είναι ελλειμματικά .Ο μειώσεις θα είναι σταδιακές ενώ δεν αποκλείεται να αρχίσουν και από το 2011 . Αποχωρήσεις και ανατροπές σημάδεψαν τη διαδικασία
Με βάση την προκήρυξη , οι μελέτες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί
για το ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ το αργότερο μέσα σ' ένα μήνα , για το μετοχικό ταμείο Πολιτικών υπαλλήλων στις 28 Μαρτίου , για το ΤΕΑΔΥ έως τις 28 Απριλίου ενώ για τα υπόλοιπα ταμεία η μελέτες θα γίνουν σταδιακά έως τις 31 Οκτωβρίου , με σειρά προτεραιότητας από εκείνο με το μεγαλύτερο ύψος σύνταξης έως το μικρότερο .
Πάντως η διαδικασία σημαδεύτηκε από αποχωρήσεις και ανατροπές ,πριν ακόμα αρχίσει. Αιχμές για την αξιοπιστία των αναλογιστικών μελετών άφησε ο αναλογιστής Παναγιώτης Ζαμπέλης, γενικός διευθυντής της Hewitt Associates που επέλεξε να μην συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου, θεωρώντας τα στοιχεία -που θα κρίνουν τις συντάξεις τόσων ανθρώπων - αναξιόπιστα και η προθεσμία μη ρεαλιστική. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν τελικά το γραφείο του αναλογιστή Βασίλη Μαργιού και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το Υπουργείο Εργασίας πάντως διαρρέουν ότι η ευθιξία ήταν οικονομικής φύσης καθώς το γραφείο Ζαμπέλη ζητούσε τα διπλάσια (400.000) από το ποσό που είχαν προϋπολογίσει να δώσουν!...
Πάντως αρκετοί αναρωτιούνται αν είναι όντως εφικτό να ολοκληρωθεί η μελέτη για το επικουρικό του ΙΚΑ μέσα σε ένα μήνα από την ανάθεση του έργου ...
Read more...