Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Τέσσερις κηδείες για τους εργαζόμενους

Γάμος πουθενά…


http://img.protothema.gr/C6CC41E30A3AB4687A3F99674E802E10.jpg
Τέσσερις διατάξεις που θα οδηγήσουν σε περικοπές τα εισοδήματα δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων και των συνταξιούχων προωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Εργασίας , τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα του έχει συμφωνήσει με την Τρόικα .

Η πρώτη ρύθμιση θα προβλέπει αλλαγές στο νόμο για το ελαστικό ωράριο -παρότι η αγορά εργασίας έχει ήδη κατακλυστεί από ελαστικές μορφές απασχόλησης ( 293.000 νέες θέσεις το 2010) -για να εξασφαλιστεί ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Έτσι, προωθείται νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση αντί για 4μηνη που ισχύει σήμερα ώστε να μη χρειάζεται ο εργοδότης να πληρώνει υπερωρίες .δηλαδή να δουλεύει κάποιος έως 10 ώρες την ημέρα και να παίρνει αντίστοιχα ρεπό, άδεια η να έχει μειωμένο ωράριο κάποια άλλη χρονική περίοδο .

Βαρύς αναμένεται να πέσει ο πέλεκυς στα βαρέα και ανθυγιεινά από την 1η Ιουλίου 2011 καθώς βάσει των επιταγών του μνημονίου η νέα λίστα των επαγγελμάτων θα περιοριστεί στο 10% του εργατικού δυναμικού .

Μαχαίρι σε επιδόματα, πάνω τα όρια ηλικίας

Αυτό σημαίνει ότι 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν εκτός και θα χάσουν επιδόματα και ασφαλιστικά προνόμια.

Βάσει των εκθέσεων που βρίσκονται ήδη στο συρτάρι του υπουργείου Εργασίας από τις προηγούμενες επιτροπές σε κίνδυνο βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία φαρμάκου , καλλυντικών , οι διοικητικοί υπάλληλοι παντός φύσης βιομηχανιών και μεταλλείων , καμαριέρες , ζαχαροπλάστες , μάγειροι αρτεργάτες, ταμίες σουπερμάρκετ ,κομμωτές , σταθμάρχες και ελεγκτές αστικών συγκοινωνιών και τρένων .

Η ποινή για όσους εξαιρεθούν από τη λίστα , θα είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας σταδιακά κατά μια πενταετία , ώστε όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2015 , άνδρες και γυναίκες ν
α μη μπορούν να αποχωρήσουν πριν από τα 60 τους ( 58 με μειωμένη) με εξαίρεση όσους συγκεντρώνουν 35 χρόνια ασφάλισης οι οποίοι θα διατηρήσουν τα προνόμιά τους για άλλα δύο χρόνια έως το 2017 .

Εκτός από τα ασφαλιστικά δικαιώματα, όσοι εξαιρεθούν , θα χάσουν και κάποιες προσαυξήσεις στην αμοιβή τους .

Την ίδια ώρα όμως αναμένεται να ενταχθούν στη λίστα που δεν έχει αλλάξει από το 1984 δεκάδες νέες ειδικότητες. Ήδη προσαρτήθηκαν οι εργαζόμενοι στην Ψυτάλλεια και οι εναερίτες στη ΔΕΗ.

Πιο αυστηρά για τις αναπηρικές συντάξεις

Αυστηρότερα θα γίνουν και τα κριτήρια για τη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων ώστε ο αριθμός τους να περιοριστεί στο 8% - 9% (από 14,5% σήµερα) του αριθµού των αναπηρικών συντάξεων, δηλαδή ,οι μισές σχεδιάζεται να κοπούν µέσω του επανελέγχου που θα αναλάβει το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. . .

Σήµερα υπολογίζεται ότι περίπου 60.000 µε 70.000 άτοµα ( από τα 350.000 συνολικά ) παίρνουν αναπηρικές συντάξεις χωρίς να τις δικαιούνται .

Πάντως παρά τη µείωση τα τελευταία χρόνια των αναπηρικών συντάξεων, το ποσοστό τους επί του συνόλου των συντάξεων παραµένει υψηλό σε σχέση µε τον µέσο όρο της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ενωσης (8%).

Μάλιστα σε πολλούς νοµούς (Θεσσαλίας, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας) τα ποσοστά ξεπερνούν το 18% και σε ορισµένες περιοχές αγγίζουν ακόµη και το 50%. Αξιοσηµείωτο είναι ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αναπηρικές συντάξεις αποτελούν το 7 - 11% του συνόλου των συντάξεων.

Στο στόχαστρο και οι επικουρικές

Στο μέτωπο των επικουρικών συντάξεων , προκηρύχθηκε ήδη ο διαγωνισμός για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών για τα 40 επικουρικά ταμεία προκειμένου να μειωθούν οι συντάξεις έως και 40% σε όσα από αυτά είναι ελλειμματικά .Ο μειώσεις θα είναι σταδιακές ενώ δεν αποκλείεται να αρχίσουν και από το 2011 . Αποχωρήσεις και ανατροπές σημάδεψαν τη διαδικασία

Με βάση την προκήρυξη , οι μελέτες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί
για το ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ το αργότερο μέσα σ' ένα μήνα , για το μετοχικό ταμείο Πολιτικών υπαλλήλων στις 28 Μαρτίου , για το ΤΕΑΔΥ έως τις 28 Απριλίου ενώ για τα υπόλοιπα ταμεία η μελέτες θα γίνουν σταδιακά έως τις 31 Οκτωβρίου , με σειρά προτεραιότητας από εκείνο με το μεγαλύτερο ύψος σύνταξης έως το μικρότερο .

Πάντως η διαδικασία σημαδεύτηκε από αποχωρήσεις και ανατροπές ,πριν ακόμα αρχίσει. Αιχμές για την αξιοπιστία των αναλογιστικών μελετών άφησε ο αναλογιστής Παναγιώτης Ζαμπέλης, γενικός διευθυντής της Hewitt Associates που επέλεξε να μην συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου, θεωρώντας τα στοιχεία -που θα κρίνουν τις συντάξεις τόσων ανθρώπων - αναξιόπιστα και η προθεσμία μη ρεαλιστική. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν τελικά το γραφείο του αναλογιστή Βασίλη Μαργιού και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το Υπουργείο Εργασίας πάντως διαρρέουν ότι η ευθιξία ήταν οικονομικής φύσης καθώς το γραφείο Ζαμπέλη ζητούσε τα διπλάσια (400.000) από το ποσό που είχαν προϋπολογίσει να δώσουν!...

Πάντως αρκετοί αναρωτιούνται αν είναι όντως εφικτό να ολοκληρωθεί η μελέτη για το επικουρικό του ΙΚΑ μέσα σε ένα μήνα από την ανάθεση του έργου ...
Read more...

Νέο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για την αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς

«Δεν είμαστε τσαμπατζήδες»

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν σήμερα, Σάββατο στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης δεκάδες ποδηλάτες αλλά και πεζοί, μέλη της κίνησης «Επιβάτες Θεσσαλονίκης», διαμαρτυρόμενοι για την υπέρογκη, όπως τη χαρακτηρίζουν, αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

«Κυβέρνηση και ΟΑΣΘ, πάρτε πίσω το χαράτσι», «Δωρεάν μετακινήσεις, δωρεάν παιδεία», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

«Η κυβέρνηση ποινικοποίησε το κίνημα μας, ποινικοποίησε, όμως, μ΄αυτό τον τρόπο την φτώχεια και την ανέχεια, στην οποία μας έχει οδηγήσει, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πληρώσουμε την υπέρογκη αύξηση. Αν η φτώχεια μας συνιστά κατά την κυβέρνηση «πταίσμα» κατηγορούμε κι εμείς ως πολίτες την κυβέρνηση ότι διαπράττει με την οικονομική της πολιτική ένα διαρκές κακούργημα κατά της ελληνικής κοινωνίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Ακρίβεια -στοπ» και μέλος του συντονιστικού συμβουλίου της κίνησης «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» Γιώργος Θεοδωρόπουλος.

«Δεν είμαστε τσαμπατζήδες, όπως μας χαρακτηρίζουν, δεν αρνούμαστε να πληρώσουμε εισιτήριο. Αρνούμαστε να πληρώσουμε το υπέρογκα αυξημένο εισιτήριο» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης "GreenAttact” Κλαίρη Κοντούρη.

Η πρόταση των διαδηλωτών προς τους πολίτες είναι να αρνούνται να πληρώνουν τα αυξημένα εισιτήρια, ενώ σε περίπτωση επιβολής προστίμου από τους ελεγκτές να υπογράφουν με «ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος».

Η πορεία των ποδηλατών άρχισε από το άγαλμα του Ε. Βενιζέλου στις 11.30 το πρωί και κατέληξε μέσω κεντρικών οδών στο Νέο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, όπου τους ποδηλάτες περίμενε ομάδα εκατοντάδων πεζών. Από εκεί ξεκίνησε νέα πορεία πεζών και ποδηλατών που κατευθύνθηκε μέσω της λεωφόρου Στρατού στα γραφεία του ΟΑΣΘ στην οδό Παπαναστασίου.

Η πορεία-διαμαρτυρία των «Επιβατών Θεσσαλονίκης» ολοκληρώθηκε με τους διαδηλωτές να διαλύονται, ανεβαίνοντας κατά ομάδες σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ που κατευθύνονταν προς το κέντρο της πόλης και καλώντας τους πολίτες να αρνηθούν την υπέρογκη αύξηση των εισιτηρίων και να διαμαρτυρηθούν μαζί τους.

Σπ.Βούγιας: «Αδικαιολόγητες οι διαμαρτυρίες»

Αδικαιολόγητες χαρακτήρισε ο υφυπουργός Υποδομών, Σπύρος Βούγιας τις κινητοποιήσεις των πολιτών «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» για την αύξηση των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, καθώς, όπως είπε, «στη Θεσσαλονίκη το κόμιστρο είναι το φθηνότερο απ΄ όλη την Ελλάδα, σε σχέση μάλιστα με τα χιλιόμετρα τα οποία διανύονται».

«Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη δε θεωρώ πως είναι δικαιολογημένη μία τέτοια κινητοποίηση πλέον, γιατί η διάρκεια των 70 λεπτών έγινε 90 (προς κάθε κατεύθυνση) και δόθηκε για πρώτη φορά εκπτωτικό εισιτήριο για τους πολίτες άνω των 65 χρόνων. Μεγάλες ομάδες και κατηγορίες ευάλωτων χρηστών των επιβατικών μεταφορών στη Θεσσαλονίκη έχουν μειωμένο εισιτήριο σε σχέση με πριν» δήλωσε ο κ.Βούγιας στο περιθώριο της σύσκεψης που πραγματοποιείται στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης με θέμα τον προγραμματισμό δράσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...





Read more...

«Κάποιοι πληρώνουν άδικα για τα χρέη του παρελθόντος»


Έκκληση στους τοπικούς φορείς να συμβάλουν στην προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας, αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν στην περιφέρεια, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, μιλώντας την Παρασκευή στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Ο Γ. Παπανδρέου που πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή αναγνώρισε ότι η χώρα μας περνά μια πολύ δύσκολη στιγμή και ορισμένοι καλούνται αδίκως να πληρώσουν για τα χρέη του παρελθόντος. Τόνισε, ωστόσο, ότι παρά τις Κασσάνδρες και τις αμφισβητήσεις, «αποδείξαμε ότι ο Ελληνισμός μπορεί να παίρνει δύσκολες αποφάσεις σε στιγμές κρίσης». Ταυτόχρονα επιτέθηκε σε όσους –από την αντιπολίτευση αλλά και τα ΜΜΕ- καλλιεργούν την καταστροφολογία που «είναι εύκολο σπορ, εύκολο πολιτικό εργαλείο» και την επιστρατεύουν, όπως είπε, «όσοι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα».

Ο πρωθυπουργός εξήρε τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι αποτελούν το θεσμικό υπόβαθρο για την απελευθέρωση των δυνάμεων της περιφέρειας, και ζήτησε από το ακροατήριό του να μην μένει στα «μαύρα ματνάτα».

«Επιτέλους, αυτή η χώρα μπορεί। Όπως ξέρετε και εσείς, ότι και η Θράκη, και η Ανατολική Μακεδονία, μπορούν. Μην κάνουμε τον φόβο πολιτικό εργαλείο. Να τελειώνει αυτό. Μην κάνουμε την αμάθεια πολιτικό εργαλείο. Να βοηθήσουμε με φως, με ειλικρίνεια, να δούμε τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ζητάει απλώς την ανοχή, αλλά τη συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας.

tanea.gr

Read more...

Απαρχή εξελίξεων στις τράπεζες η δεύτερη «πρόταση γάμου» της Eθνικής προς την Alpha

Ντόμινο αντιδράσεων

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Σε σίριαλ εξελίσσεται η υπόθεση συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Αlpha Βank μετά την απόρριψη της πρότασης της πρώτης για φιλική συνένωση των δύο ομίλων.

Ωστόσο, κύκλοι από την Εθνική Τράπεζα που επικαλείται το ΒΗΜΑonline σημειώνουν ότι η συμφωνία δεν μπορεί να χαλάσει από λεπτομέρειες.

«Οι καιροί απαιτούν μεγάλες κινήσεις για τη φυγή προς τα εμπρός», προσθέτοντας ότι οι όποιες επιφυλάξεις εκφραστούν από τη μία ή την άλλη πλευρά θα μπορέσουν να καμφθούν.

Υπέρ της συγχώνευσης τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του τόνισε ότι «η συζήτηση που διεξάγεται ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και στην Αlpha Βank κινείται θετικά προς αυτή την κατεύθυνση επιβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες δεν μένουν αδιάφορες και αμέτοχες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν».Στην ίδια κατεύθυνση κυβερνητικά στελέχη που επικαλούνται Τα Νέα του Σαββάτου, σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση το θέμα δεν πρέπει να θεωρείται λήξαν.

«Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα για την τύχη της πρότασης της Εθνικής. Το ΔΣ της Alpha ελέγχει μόλις το 10% των μετοχών της τράπεζας» ήταν η χαρακτηριστική φράση.

Οι επενδυτές ποντάρουν σε πλήρη ανατροπή των συσχετισμών στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη διαβλέποντας ότι η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας θα δώσει το έναυσμα για έναν νέο γύρο συγκέντρωσης στον κλάδο που πήγε να ξεκινήσει το περασμένο καλοκαίρι με την πρόταση εξαγοράς των ΑΤΕ και ΤΤ από την Τράπεζα Περαιώς αλλά τελικώς δεν προχώρησε.

Σε αναβρασμό οι άλλες τράπεζες


Στα διοικητικά επιτελεία των υπολοίπων ελληνικών τραπεζών επικρατεί αναβρασμός καθώς, εφόσον προχωρήσει η συνένωση Εθνικής και Αlpha, θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με μερίδια αγοράς 36,5% στις καταθέσεις και 33% στα δάνεια, ποσοστά υπερδιπλάσια από το δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα, τη Εurobank.

Όπως αναφέρεται στην Καθημερινή του Σαββάτου, στελέχη των τραπεζών θεωρούν βέβαιη την αντίδραση της Eurobank, πιθανώς σαν σφήνα, παρουσιάζοντας μια περισσότερο ελκυστική πρόταση στους μετόχους της Alpha.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η Eurobank να προχωρήσει σε κίνηση με ξένη τράπεζα.

Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέα πρόταση για την απόκτηση της ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του τραπεζικού κλάδου ξεκαθαρίζουν ότι το τέλος του 2011 σε τίποτα δεν θα θυμίζει τη σημερινή κατάσταση στον κλάδο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τουλάχιστον 84 οι νεκροί των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις

Τραγικός απολογισμός

Ο ηγέτης της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι
Ο ηγέτης της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι (Φωτογραφία: Associated Press )
Τρίπολη, Λιβύη
Για 84 νεκρούς από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λιβύη κάνει λόγο η Human Rights Watch, ενώ η Διεθνής Αμνηστία μιλά για τουλάχιστον 46 θύματα.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει την οργάνωση και το συντονισμό των διαδηλωτών μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης

Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ξεκινούσαν από το Facebook, όπως ακριβώς συνέβη στην Τυνησία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 46, όμως, άλλες οργανώσεις μιλούν ακόμα και για 84 νεκρούς.

Η Αμνηστία κατηγόρησε τις λιβυκές αρχές ότι έχουν δώσει εντολή στην αστυνομία να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών.

«Η αύξηση του απολογισμού των νεκρών και η φύση των τραυμάτων τους καταδεικνύουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν λάβει άδεια να χρησιμοποιούν θανατηφόρα ισχύ έναντι άοπλων διαδηλωτών που καλούν να υπάρξει

Την ίδια ώρα, ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης Αμπντελραμάν Αλ Αμπάρ ζήτησε την διενέργεια έρευνας για τις βιαιότητες που σημάδεψαν τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, ιδιαίτερα στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με πηγή, που δεν κατονομάστηκε.

«Ο εισαγγελέας έχει διατάξει την διενέργεια έρευνας για τους λόγους των επεισοδίων σε διάφορες πόλεις και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να δικαστούν όσοι είναι ένοχοι για τον θάνατο κάποιου ή για λεηλασίες» ανέφερε η πηγή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με τον άδολο πατριωτισμό ξεπερνάμε κάθε κρίση, είπε από τα Ιωάννινα ο Κ.Παπούλιας

Επέτειος απελευθέρωσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας (Φωτογραφία: Eurokinissi )Ιωάννινα
Στα Ιωάννινα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 98η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων που ξεκίνησαν σήμερα, Σάββατο.

«Ένα μήνυμα για όλους μας. Ένας άδολος πατριωτισμός μας ρίχνει στη μάχη για να ξεπεράσουμε κάθε κρίση και κάθε δυσκολία. Και θα το πετύχουμε» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ.Παπούλιας έφτασε το μεσημέρι στο ορεινό χωριό Τσερίτσιανα Ιωαννίνων, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο που δεσπόζει στο χωριό.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν αύριο, Κυριακή και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα με μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ηπείρου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Παρουσία Κώστα Καραμανλή

Δριμύτατη επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής

Ο Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της ομιλίας του
Ο Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της ομιλίας του (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στην τρίτη σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Είναι η πρώτη φορά που το κομματικό όργανο αυτό, το οποίο αντικατέστησε την παλαιά Κεντρική Επιτροπή, συνέρχεται φέτος και η συνεδρίαση γίνεται στα νέα γραφεία του κόμματος επί της Λεωφόρου Συγγρού.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ παραβρίσκεται και ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ξεναγήθηκε νωρίτερα στα νέα γραφεία από τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

Ήταν η πρώτη φορά που ο κ.Καραμανλής επισκέφθηκε το χώρο, αφού δεν είχε παραστεί κατά τα επίσημα εγκαίνια που έγιναν το βράδυ της Τετάρτης.

«Η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε κατάσταση ημιδιάλυσης και ημιπαράλυσης» είπε ο κ.Σαμαράς και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται απλώς για κάποιες αρρυθμίες κυβερνητικού έργου, πρόκειται για μαζεμένα και αλλεπάλληλα κρούσματα σύγχυσης και παλινωδιών».

Αναφερόμενος στα όσα ακολούθησαν την συνέντευξη της τρόικας έκανε λόγο «για επικολυρικό δράμα με καταγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου, διαψεύσεις του υπουργού Οικονομικών, διαψεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και διαψεύσεις των διαψεύσεων του πρωθυπουργού».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει συναίνεση στην κυβέρνηση.

«Με τι να συμφωνήσουμε; Με την πρόταση της Τρόικας που ρητά ζητά εκποίηση περιουσίας, όταν εμείς είχαμε εξ αρχής αποκλείσει την εκποίηση; Με την κυβέρνηση που και προσυπέγραψε τις θέσεις της Τρόικας, αλλά και τις κατήγγειλε ταυτόχρονα; Που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει τις προτάσεις αυτές, αλλά κι έχει δεσμευτεί να βγάλει νόμο για να τις απαγορεύει» αναρωτήθηκε.

Ως ενδεικτικά της «σύγχυσης της κυβέρνησης» ανέφερε ακόμη την εγκύκλιο για τους ημιυπαίθριους χώρους που αποσύρθηκε πριν κυκλοφορήσει και τις δημόσιες διαφωνίες για το φορολογικό νομοσχέδιο και τον ρόλο του εισαγγελέα δίωξης οικονομικού εγκλήματος καθώς και τις διαφωνίες μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και του υπουργού Υποδομών.

«Συμφωνούμε απόλυτα με την περιγραφή που έδωσε για αυτή την κατάσταση ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ :τρεις λαλούν και δυο χορεύουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς, επικαλούμενος σχετική αναφορά του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.

Ενώ η κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα διάλυσης η ΝΔ έχει σχέδιο είπε ο κ.Σαμαράς και πρόσθεσε: «Κάθε μέρα υπογράφουμε συμβόλαιο αξιοπρέπειας με τον ελληνικό λαό». Αναφέρθηκε στην πρότασή του από πέρυσι τον Ιούλιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. «Είπαμε πέρυσι ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει, επίσης ότι το μνημόνιο δεν σταματά αλλά ενισχύει και ανατροφοδοτεί την δυναμική των ελλειμμάτων και του χρέους» είπε ο κ.Σαμαράς και πρόσθεσε «κατηγορηθήκαμε τότε ενώ τώρα συμφωνούν μαζί μας. Όταν το ΠΑΣΟΚ ζήτησε συναίνεση στην πραγματικότητα ήθελε συνενοχή».

Και συνέχισε: «Το ΠΑΣΟΚ έμαθε να μοιράζει υποσχέσεις με δανεικά, τώρα που δεν υπάρχουν δανεικά παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας και κάνει ότι του λένε». Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι χάνει ευκαιρίες για την ενίσχυση του τουρισμού λόγω της κρίσης των αραβικών χωρών στη Μεσόγειο, όπως και για την προώθηση των θέσεων της χώρας για τη μετανάστευση τώρα που εκφράζουν έντονες ανησυχίες και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Γαλλία.

Προανήγγειλε ότι στο τέλος Μαρτίου θα παρουσιάσει την επικαιροποιημένη οικονομική του πρόταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για έρευνα από δικαστές στο "πόθεν έσχες" όλων όσοι διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα.

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση ανέφερε: «Δεν υποκύπτουμε σε πιέσεις δεν πέφτουμε σε παγίδες, δεν φεύγουμε από την ρότα μας. Δεν μας απασχολούν τα πολιτικάντικα καμώματα μίας κυβέρνησης που παραπαίει. Όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι έχουμε περάσει το σημείο καμπής και εμείς έχουμε ούριο άνεμο».

Αναφέρθηκε στο κίνημα «δεν πληρώνω» λέγοντας: «Εξηγήσαμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το κίνημα αλλά είπαμε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της δυναμιτίζει την κοινωνία. Ο πρώτος που υιοθέτησε το "δεν πληρώνω" είναι η κυβέρνηση που χρωστά σε επιχειρήσεις κατασκευαστικές και εξαγωγικές. Έχει ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ το εσωτερικό χρέος, αυτά που χρωστά η κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς επιμένουμε στο συμψηφισμό που θα ανακούφιζε τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση θα το υιοθετήσει, αλλά με καθυστέρηση».

»Η κυβέρνηση είναι ανίκανη και ανεύθυνη και εμφανώς παραζαλισμένη» πρόσθεσε ο κ.Σαμαράς και συνέχισε: «Εμείς απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία με τις ιδέες του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Δεν χωρίζουμε τους Έλληνες σε δεξιούς και αριστερούς, όλοι το ίδιο κινδυνεύουμε».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ανέλαβαν την ευθύνη για τον εμπρησμό στη Νομική

Η οργάνωση «Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο - Αποκλίνουσες Συμπεριφορές για τη διάδοση του επαναστατικού τερρορισμού/Πυρήνας αναρχικής δράσης» ανέλαβε με μακροσκελή προκήρυξη που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στη Νομική Σχολή, την περασμένη Τετάρτη.

Στην προκήρυξη περιγράφουν και τον τρόπο δράσης τους: «Τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του αρκετούς εμπρηστικούς μηχανισμούς με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή καταστροφή.

Κατασκευάσαμε τους μηχανισμούς με τέτοιο τρόπο ώστε την κρίσιμη ώρα να μην υπάρχουν φοιτητές μέσα στο κτίριο και βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο».

«Απευθύνουμε ξεκάθαρο εκβιασμό στη δημοκρατία, πως αν πάθει κάτι κάποιος απεργός πείνας (Υπατίας) δε θα διστάσουμε να χτυπήσουμε και άλλα κτίρια ή και πρόσωπα σύμβολα της», συμπληρώνουν.

Η προκήρυξη κάνει αναφορά στα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Νομική, με τους μετανάστες απεργούς πείνας και το θέμα του ασύλου, καθώς και στην απεργία πείνας των προφυλακισμένων για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Παράλληλα, στην προκήρυξη η Νομική χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερο παράδειγμα», καθώς από αυτή προέρχονται, όπως αναφέρει, πολιτικοί, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, ανακριτές και εισαγγελείς.

«Απειλούμε ευθέως τους φοιτητές της νομικής σχολής να γνωρίζουν πως όσο αυτοί είναι έτοιμοι να στελεχώσουν τη δικαστική σαπίλα άλλο τόσο εμείς είμαστε έτοιμοι να τους τσακίσουμε। Να γνωρίζετε μελλοντικοί υπηρέτες ότι είσαστε ένα βήμα πριν τη στοχοποίησή σας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
tanea.gr
Read more...

Τα μαζεύει τώρα το υπουργείο Οικονομικών!

Για το deal που δεν έγινε


http://img.protothema.gr/
Μετά τις εξελίξεις το υπουργείο Οικονομικών επιχειρούσε αναδίπλωση σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε αρχικά πανηγυρίζοντας για τους «γάμους» των τραπεζών.

Κύκλοι του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι η ικανοποίηση την οποία εξέφραζε αναφερόταν γενικότερα στις «προθέσεις» των τραπεζών για διαρθρωτικές κινήσεις όπως οι συγχωνεύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες την περίοδο αυτή, και όχι στο συγκεκριμένο deal αυτό καθ'αυτό.

Όσον αφορά το ζήτημα αν μπορεί να αποδειχθεί «μπούμεραγκ» η υπέρμετρη αισιοδοξία που εκδηλώθηκε, σημείωναν πως «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» και άρα οι διαδικασίες αυτές βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη.
Read more...

Έρχεται το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να υποβληθεί στους υπουργούς Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το πόρισμα για την αναθεώρηση του μισθολογίου και την ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα εργασίας που συστάθηκε στις αρχές Ιανουαρίου για να μελετήσει το ισχύον μισθολόγιο και τη δυναμική της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της και θα καταθέσει εντός των επομένων δέκα ημερών στις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών τη σχετική έκθεση.

Στην έκθεση θα γίνεται αναλυτική αποτύπωση του αριθμού των εργαζομένων σε διάφορους τομείς του Δημοσίου, θα αναλύονται οι μισθολογικές διαφορές ανά υπουργείο, φορέα και οργανισμό και θα διατυπώνονται προτάσεις για την ανακατανομή του προσωπικού στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης.

Η έκθεση της επιτροπής θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων που θα έχει μέσα στον Μάρτιο η κυβέρνηση με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα.

Την ίδια στιγμή, θα αποτελέσει «διοικητικό χάρτη», καθώς θα υποδεικνύει τους υποστελεχομένους και υπερστελεχομένους φορείς του δημοσίου και θα περιγράφει το πώς θα πρέπει να δρομολογηθούν οι μετατάξεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων.

Βάσει του Μνημονίου, τόσο το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όσο και η νέα διοικητική δομή θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στα τέλη του πρώτου εξαμήνου 2011. Εκείνη την περίοδο θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως και η Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Δημόσιο.

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με ιδιώτες προχωρεί στην καταγραφή όλων των επιμέρους συστημάτων υπολογισμού και εκκαθάρισης της μισθοδοσίας όλων των φορέων του δημόσιου τομέα, ώστε να είναι έτοιμο τον Ιούνιο να πληρώνει το σύνολο των 750।000 υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

.tanea.gr
Read more...

«Ασύμφοροι οι όροι, αβέβαιη η συγκυρία»

Απορρίπτει η Alpha Bank την πρόταση της Εθνικής «υπό τους παρόντες όρους»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ Αθήνα
Την απόρριψη της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας για τη συγχώνευσή τους αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank, κρίνοντας ότι είναι ασύμφορη για τους μετόχους της υπό τους παρόντες όρους.

«Το ΔΣ αποφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Ανοιχτή σε αντιπρόταση από την Alpha Bank θέλουν οι πληροφορίες την Εθνική, αξιωματούχοι της οποίας ωστόσο δηλώνουν μεγάλη έκπληξη για την απόρριψη, καθώς θεωρούν ότι η πρόταση εξασφαλίζει μεγάλα κέρδη για τους μετόχους της Alpha.

Όπως μετέδωσε το Mega στο κεντρικό δελτίο του, υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας σχολιάζοντας την απόρριψη της πρότασης συγχώνευσης, δήλωσαν πως «μείναμε άναυδοι», αφού κάθε άλλο από απόρριψη περίμεναν, αφού θεωρούν ότι πρόκειται για μια πραγματικά «ευεργετική» για τις δύο τράπεζες πρόταση.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση που εξασφαλίζει μεγάλα οφέλη στους μετόχους των δύο τραπεζών δεν «νομίζουμε ότι επιδέχεται παζάρι» συμπλήρωναν οι ίδιοι, αφήνοντας ωστόσο περιθώρια για αντιπρόταση από την Alpha.

Αναφερόμενοι δε στους λόγους, τους οποίους η Alpha επικαλείται για την απόφασή της, περί ασύμφορων όρων για τους μετόχους, κύκλοι της Εθνικής επισήμαιναν ότι το premium που εξασφαλίζουν οι μέτοχοι της Alpha είναι πολύ μεγάλο, «δεν υπάρχει ανάλογο» είπαν χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά δε την επισήμανση ότι η συγκυρία δημιουργεί αβεβαιότητα, αξιωματούχοι της Εθνικής τόνιζαν ότι η πρόταση για συγχώνευση έγινε τώρα, ακριβώς για να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα και ανασφάλεια που δημιουργεί στον τραπεζικό τομέα η τρέχουσα συγκυρία.

Υπενθυμίζεται ότι αν οι δύο τράπεζες δεν τα βρουν θα πρόκειται για το δεύτερο ναυάγιο μέσα σε σχεδόν δέκα χρόνια της προσπάθειας συνένωσης των δυνάμεων τους, μια ιδέα που ξεκίνησε το 2001 από τον Θεόδωρο Καρατζά.

Ο Θ.Καρατζάς, τότε διοικητής της ΕΤΕ, μιλούσε για δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή» στον τραπεζικό τομέα, που θα έδινε, όπως είχε τότε τονίσει, ώθηση όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και γενικότερα στην εθνική μας οικονομία, εκπροσωπώντας η νέα τράπεζα παράλληλα επάξια την χώρα μας στο εξωτερικό.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει σε τελικά στάδια, χρονικό που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει από τα σχετικά άρθρα που παρουσιάζονται στη δεξιά στήλη, αλλά τελικά δεν ευοδώθηκαν.

Η ανακοίνωση της Alpha

Ειδικότερα η ανακοίνωση της Alpha Bank με τίτλο «Το ΔΣ της Alpha Bank απορρίπτει την πρόταση της Εθνικής», αναφέρει:

«Σε απάντηση της από 18ης τρέχοντος επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η "Alpha Τράπεζα Α.Ε." (η "ΑLPHA") ανακοινώνει ότι, στις 18 Ιανουαρίου 2011, έλαβε μη αιτηθείσα (unsolicited) έγγραφη πρόταση της "Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος Α.Ε." (η "ΕΘΝΙΚΗ") περί συγχωνεύσεως των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων δια απορροφήσεως της ALPHA από την ΕΘΝΙΚΗ.»

»Ειδικότερα η πρόταση, μεταξύ άλλων:

(Α) Διελάμβανε ότι η συγχώνευση θα διενεργείτο δυνάμει σχέσεως ανταλλαγής 11 κοινών μετοχών εκδόσεως της ALPHA προς 8 μετοχές εκδόσεως της ΕΘΝΙΚΗΣ, και

(Β) Παρέθετε τις εκτιμώμενες ωφέλειες εκ της συνενώσεως των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων πηγών εισοδήματος και εξοικονομήσεως δαπανών.

» Εν συνεχεία, η ALPHA υπέγραψε με την ΕΘΝΙΚΗ σύμφωνο εμπιστευτικότητος, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της προτάσεως, την 18η Φεβρουαρίου 2011, και εισήλθε σε διερευνητικές συνομιλίες μετά της ΕΘΝΙΚΗΣ, επικουρούμενη από ειδικούς προς τούτο συμβούλους.

» Κατ' ακολουθίαν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ALPHA, στην από 18ης Φεβρουαρίου 2011 συνεδρίασή του, απεφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA».

Η ιδέα γεννήθηκε το 2001

Δέκα σχεδόν χρόνια μετά, αναβιώνει η ιδέα του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά, τότε διοικητού της Εθνικής Τράπεζας, για τη δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή» στον τραπεζικό τομέα.

Ειδικότερα, η πρώτη προσπάθεια συγχώνευσης των δύο τραπεζών ανακοινώθηκε την 1 Νοέμβριου του 2001.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου λίγες ημέρες αργότερα στις 20 Νοεμβρίου του 2011, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μελά της Εθνικής Τράπεζας, ανακοινώθηκαν από τον Θεόδωρο Καρατζά και τον Γιάννη Κωστόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες για την δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή».

«Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank δημιουργεί τη νέα μεγάλη ελληνική τράπεζα με το διακριτικό τίτλο "Εθνική Τράπεζα" που ως σύμβολο θα έχει το σύμβολο της Alpha Bank, το οποίο φέρει τα ελληνικά χρώματα και παραπέμπει στο αρχικό νόμισμα της δραχμής, της Αίγινας του 5ου πΧ αιώνα», είχαν ανακοινώσει ο Θεόδωρος Καρατζάς και ο Γιάννης Κωστόπουλος, αποκαλύπτοντας το νέο εταιρικό λογότυπο της τράπεζας.

Το εφάπαξ συνολικό κόστος της συγχώνευσης θα ανερχόταν σε 220 εκατ. ευρώ και θα κατανεμόταν στην περίοδο από το 2002 μέχρι και το 2004, ενώ τα οφέλη από την συγχώνευση είχαν εστιασθεί στην διεύρυνση των εσόδων κατά 85 εκατ. ευρώ, καθώς και στη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 200 εκατ.ευρώ μέχρι το 2005 αντίστοιχα.

Τα δίκτυα καταστημάτων των δύο τραπεζών θα λειτουργούσαν παράλληλα μέχρι το τέλος του 2002, ενώ η διαδικασία της αναδιοργάνωσης του δικτύου των καταστημάτων και της καθιέρωσης της νέας εταιρικής ταυτότητας είχε εκτιμηθεί ότι θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2003.

Τα σχέδια όμως για την δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή» κατέρρευσαν δύο σχεδόν μήνες μετά, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2002, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν και οι δύο πλευρές, ιδιαίτερα ο Θεόδωρος Καρατζάς και ο Γιάννης Κωστόπουλος, για να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο η υλοποίηση της δημιουργίας της νέας τράπεζας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...