«Ασύμφοροι οι όροι, αβέβαιη η συγκυρία»
Απορρίπτει η Alpha Bank την πρόταση της Εθνικής «υπό τους παρόντες όρους»
- (Φωτογραφία: ΑΠΕ Αθήνα
«Το ΔΣ αποφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.
Ανοιχτή σε αντιπρόταση από την Alpha Bank θέλουν οι πληροφορίες την Εθνική, αξιωματούχοι της οποίας ωστόσο δηλώνουν μεγάλη έκπληξη για την απόρριψη, καθώς θεωρούν ότι η πρόταση εξασφαλίζει μεγάλα κέρδη για τους μετόχους της Alpha.
Όπως μετέδωσε το Mega στο κεντρικό δελτίο του, υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας σχολιάζοντας την απόρριψη της πρότασης συγχώνευσης, δήλωσαν πως «μείναμε άναυδοι», αφού κάθε άλλο από απόρριψη περίμεναν, αφού θεωρούν ότι πρόκειται για μια πραγματικά «ευεργετική» για τις δύο τράπεζες πρόταση.
Ακριβώς επειδή πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση που εξασφαλίζει μεγάλα οφέλη στους μετόχους των δύο τραπεζών δεν «νομίζουμε ότι επιδέχεται παζάρι» συμπλήρωναν οι ίδιοι, αφήνοντας ωστόσο περιθώρια για αντιπρόταση από την Alpha.
Αναφερόμενοι δε στους λόγους, τους οποίους η Alpha επικαλείται για την απόφασή της, περί ασύμφορων όρων για τους μετόχους, κύκλοι της Εθνικής επισήμαιναν ότι το premium που εξασφαλίζουν οι μέτοχοι της Alpha είναι πολύ μεγάλο, «δεν υπάρχει ανάλογο» είπαν χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά δε την επισήμανση ότι η συγκυρία δημιουργεί αβεβαιότητα, αξιωματούχοι της Εθνικής τόνιζαν ότι η πρόταση για συγχώνευση έγινε τώρα, ακριβώς για να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα και ανασφάλεια που δημιουργεί στον τραπεζικό τομέα η τρέχουσα συγκυρία.
Υπενθυμίζεται ότι αν οι δύο τράπεζες δεν τα βρουν θα πρόκειται για το δεύτερο ναυάγιο μέσα σε σχεδόν δέκα χρόνια της προσπάθειας συνένωσης των δυνάμεων τους, μια ιδέα που ξεκίνησε το 2001 από τον Θεόδωρο Καρατζά.
Ο Θ.Καρατζάς, τότε διοικητής της ΕΤΕ, μιλούσε για δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή» στον τραπεζικό τομέα, που θα έδινε, όπως είχε τότε τονίσει, ώθηση όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και γενικότερα στην εθνική μας οικονομία, εκπροσωπώντας η νέα τράπεζα παράλληλα επάξια την χώρα μας στο εξωτερικό.
Οι διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει σε τελικά στάδια, χρονικό που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει από τα σχετικά άρθρα που παρουσιάζονται στη δεξιά στήλη, αλλά τελικά δεν ευοδώθηκαν.
Η ανακοίνωση της Alpha
Ειδικότερα η ανακοίνωση της Alpha Bank με τίτλο «Το ΔΣ της Alpha Bank απορρίπτει την πρόταση της Εθνικής», αναφέρει:
«Σε απάντηση της από 18ης τρέχοντος επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η "Alpha Τράπεζα Α.Ε." (η "ΑLPHA") ανακοινώνει ότι, στις 18 Ιανουαρίου 2011, έλαβε μη αιτηθείσα (unsolicited) έγγραφη πρόταση της "Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος Α.Ε." (η "ΕΘΝΙΚΗ") περί συγχωνεύσεως των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων δια απορροφήσεως της ALPHA από την ΕΘΝΙΚΗ.»
»Ειδικότερα η πρόταση, μεταξύ άλλων:
(Α) Διελάμβανε ότι η συγχώνευση θα διενεργείτο δυνάμει σχέσεως ανταλλαγής 11 κοινών μετοχών εκδόσεως της ALPHA προς 8 μετοχές εκδόσεως της ΕΘΝΙΚΗΣ, και
(Β) Παρέθετε τις εκτιμώμενες ωφέλειες εκ της συνενώσεως των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων πηγών εισοδήματος και εξοικονομήσεως δαπανών.
» Εν συνεχεία, η ALPHA υπέγραψε με την ΕΘΝΙΚΗ σύμφωνο εμπιστευτικότητος, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της προτάσεως, την 18η Φεβρουαρίου 2011, και εισήλθε σε διερευνητικές συνομιλίες μετά της ΕΘΝΙΚΗΣ, επικουρούμενη από ειδικούς προς τούτο συμβούλους.
» Κατ' ακολουθίαν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ALPHA, στην από 18ης Φεβρουαρίου 2011 συνεδρίασή του, απεφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA».
Η ιδέα γεννήθηκε το 2001
Δέκα σχεδόν χρόνια μετά, αναβιώνει η ιδέα του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά, τότε διοικητού της Εθνικής Τράπεζας, για τη δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή» στον τραπεζικό τομέα.
Ειδικότερα, η πρώτη προσπάθεια συγχώνευσης των δύο τραπεζών ανακοινώθηκε την 1 Νοέμβριου του 2001.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου λίγες ημέρες αργότερα στις 20 Νοεμβρίου του 2011, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μελά της Εθνικής Τράπεζας, ανακοινώθηκαν από τον Θεόδωρο Καρατζά και τον Γιάννη Κωστόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες για την δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή».
«Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank δημιουργεί τη νέα μεγάλη ελληνική τράπεζα με το διακριτικό τίτλο "Εθνική Τράπεζα" που ως σύμβολο θα έχει το σύμβολο της Alpha Bank, το οποίο φέρει τα ελληνικά χρώματα και παραπέμπει στο αρχικό νόμισμα της δραχμής, της Αίγινας του 5ου πΧ αιώνα», είχαν ανακοινώσει ο Θεόδωρος Καρατζάς και ο Γιάννης Κωστόπουλος, αποκαλύπτοντας το νέο εταιρικό λογότυπο της τράπεζας.
Το εφάπαξ συνολικό κόστος της συγχώνευσης θα ανερχόταν σε 220 εκατ. ευρώ και θα κατανεμόταν στην περίοδο από το 2002 μέχρι και το 2004, ενώ τα οφέλη από την συγχώνευση είχαν εστιασθεί στην διεύρυνση των εσόδων κατά 85 εκατ. ευρώ, καθώς και στη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 200 εκατ.ευρώ μέχρι το 2005 αντίστοιχα.
Τα δίκτυα καταστημάτων των δύο τραπεζών θα λειτουργούσαν παράλληλα μέχρι το τέλος του 2002, ενώ η διαδικασία της αναδιοργάνωσης του δικτύου των καταστημάτων και της καθιέρωσης της νέας εταιρικής ταυτότητας είχε εκτιμηθεί ότι θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2003.
Τα σχέδια όμως για την δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή» κατέρρευσαν δύο σχεδόν μήνες μετά, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2002, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν και οι δύο πλευρές, ιδιαίτερα ο Θεόδωρος Καρατζάς και ο Γιάννης Κωστόπουλος, για να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο η υλοποίηση της δημιουργίας της νέας τράπεζας.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου