Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Άκαρπη η προσπάθεια διαμεσολάβησης για τις απολύσεις στις Cosmote

Προς κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Στιγμιότυπο από την τριμερή συνάντηση με την συμμετοχή του κ. Β.Κεγκέρογλου και εκπροσώπων της διοίκησης και εργαζομένων της Cosmote
Στιγμιότυπο από την τριμερή συνάντηση με την συμμετοχή του κ. Β.Κεγκέρογλου και εκπροσώπων της διοίκησης και εργαζομένων της Cosmote (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε ναυάγιο οδηγήθηκε μετά από οκτώ ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων η συνάντηση της διοίκησης της Cosmote και των εκπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση με τη μεσολάβηση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Β.Κεγκέρογλου, για εύρεση συμβιβαστικής λύσης και ανάκληση των 120 απολύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο πλευρές αποδέχονταν κατ' αρχήν την πρόταση του υπουργείου για εφαρμογή διαδικασίας εθελουσίας εξόδου, όμως η διοίκηση της Cosmote δεν δεχόταν να δεσμευτεί ότι κατά τη διαδικασία αυτή δεν θα γίνουν απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους και δεν θα καταργηθούν θέσεις εργασίας, όπως ζητούσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

«Στα πλαίσια της διαμεσολάβησης καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία και οι εργαζόμενοι να μην βρεθούν στο δρόμο», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Εργασίας

«Ζητήσαμε, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες του ΠΔ 240 (για τις ομαδικές απολύσεις και τη διαμεσολάβηση), να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου και η μείωση του προσωπικού να αφορά μόνο τους εργαζόμενους που θα αποδεχθούν την ένταξή τους αυτή. Για τους υπολοίπους να συνεχιστεί ο διάλογος στα πλαίσια του ΠΔ 240 προς όφελος του συμφέροντος τόσο της εταιρίας όσο και των εργαζομένων. Παρά την πολύωρη προσπάθεια και για λόγους που δεν μπορώ να κατανοήσω η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από καμιά πλευρά» είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Οι θέσεις όλων των πλευρών

Σε ανακοίνωσή της η ΟΜΕ-ΟΤΕ αποδίδει στις διοικήσεις ΟΤΕ και COSMOTE αναλγησία και πέρα από κάθε λογική σκληρότατη στάση, καθώς, όπως αναφέρει απέρριψαν τις εποικοδομητικές προτάσεις του υφυπουργού κ. Κεγκέρογλου, προφανώς κατ' εντολή της Ντόϊτσε Τελεκομ.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ αφού ζητάει από την κυβέρνηση να αναλάβει στο ακέραιο τις ευθύνες της και να άρει την εμπιστοσύνη της από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος και να περιφρουρήσουν την αυριανή 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ κ. Π.Κούτρας καταλόγισε στη διοίκηση της Cosmote την ευθύνη για το αδιέξοδο. «Είμαστε σε θέση μάχης», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους εργαζόμενους να μετέχουν μαζικά στην απεργία της Παρασκευής.

Ο κ. Κούτρας προανήγγειλε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα, οι οποίες θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ την ερχόμενη Τρίτη.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της Cosmote κ. Βασίλης Κατσαρός κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων.

Ο κ. Γ.Καρούζος, νομικός σύμβουλος των εργαζομένων, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα στραφούν κατά της εταιρίας για παραβιάσεις της εργατική νομοθεσίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ κ. Γιάννης Δούκας είπε ότι οι απολύσεις αυτές δεν πρέπει να περάσουν για να μην αποτελέσουν πρόκριμα για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από την πλευρά της διοίκησης του ΟΤΕ, τονίζεται ότι στη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του ΟΤΕ επανέλαβαν τη θέση της εταιρείας «ως προς την ανάγκη άμεσης μείωσης του λειτουργικού κόστους της, με την περικοπή παροχών, που είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν οικειοθελώς από την επιχείρηση, με επιφύλαξη ανάκλησής τους οποτεδήποτε».

«Είναι καθήκον της Διοίκησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του πακέτου των μέτρων, ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να καταστεί προβληματική, η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνιζαν στελέχη του Οργανισμού, επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι απόλυτα αιτιολογημένα, δικαιολογημένα και σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν τα στελέχη του ΟΤΕ στη μείωση του κόστους εργασίας, το οποίο, όπως ανέφεραν, σε ετήσια βάση φτάνει τα 766 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 35,3% των εσόδων και στο 46% του συνολικού κόστους λειτουργίας του Οργανισμού, σε μια περίοδο που τα έσοδα μειώθηκαν το 2010 κατά 10% και τα κέρδη παρουσίασαν κάμψη κατά 78,5%.

Οι εκπρόσωποι της COSMOTE παρουσίασαν στη διάρκεια της συνάντησης τους λόγους υλοποίησης του προγράμματος λειτουργικής βελτιστοποίησης που περιλαμβάνει τη διακοπή δραστηριοτήτων και την αναδιοργάνωση λειτουργιών, με αποτέλεσμα την κατάργηση περιορισμένου αριθμού θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, επανέλαβαν ότι το πακέτο κινήτρων για αυτούς που θα αποχωρήσουν είναι από τα υψηλότερα της αγοράς και προσφέρει καθαρές αποδοχές από ένα έως τρία έτη, καθώς και άλλες παροχές, ενώ η εταιρία είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Παραίτηση της «κυβέρνησης» και απόσυρση των μέτρων ζητούν τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα

Υποκινούνται οι διαδηλωτές λέει η Άγκυρα

Η διαδήλωση της Τετάρτης στη Λευκωσία ήταν ογκώδης
Η διαδήλωση της Τετάρτης στη Λευκωσία ήταν ογκώδης (Φωτογραφία: Reuters )
Λευκωσία, Κύπρος
Η τουρκοκυπριακή πλατφόρμα σωματείων που διοργάνωσε το μεγάλο συλλαλητήριο της Τετάρτης στην κατεχόμενη Λευκωσία κάλεσε την ψευδοκυβέρνηση του Ντερβίς Έρογλου να παραιτηθεί ενώ αξίωσε να αποσυρθεί το οικονομικό πακέτο που ετοίμασε η τουρκική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς το «καταστροφικό». Υποκινούμενες οι διαδηλώσεις στη Κύπρο, υποστηρίζει ο Εγκεμέν Μπαγίς.

Η πλατφόρμα αξίωσε επίσης συνταγματικές αλλαγές και προειδοποίησε ότι αν η ψευδοκυβέρνηση δεν τερματίσει την έκδοση «νομοθετημάτων» και «διαταγμάτων» για εφαρμογή του πακέτου μέχρι τις 25 Μαρτίου, θα επανέλθουν τα απεργιακά μέτρα και οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν από την πλατεία Ινονού έξω από τη λεγόμενη Βουλή του κατοχικού καθεστώτος.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας της ένωσης Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ προειδοποίησε ότι όσο συνεχίζεται το «πρωτόκολλο συνεργασίας» με την Τουρκία, θα συνεχίζονται ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

«Οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να διοικούν μόνοι τους τους εαυτούς τους σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή», ανέφερε ακόμη.

Ο πρόεδρος του κυρίου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σογιέρ κάλεσε την ψευδοκυβέρνηση να παραιτηθεί, ενώ ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς επισήμανε την ομοψυχία των Τουρκοκυπρίων, αναφέροντας ότι «Τουρκοκύπριοι με διαφορετικές φωνές, μπόρεσαν να πουν το ίδιο τραγούδι».

«Υποκινούμενες οι διαδηλώσεις»

Την ίδια ώρα ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της τουρκικής κυβέρνησης Εγκεμέν Μπαγίς αναφερόμενος στα συνθήματα κατά της Τουρκίας στην διαδήλωση στη Λευκωσία έκανε λόγο για «μειοψηφικούς κύκλους».

«Μας λυπεί το γεγονός ότι κάποιες αμετροεπείς μειοψηφίες στην ‘ΤΔΒΚ’ υψώνουν πανό με ασεβή λόγια και ύβρεις εναντίον της Τουρκίας, της μητέρας πατρίδας και υποθάλπουν τη βία» είπε σε δήλωση του στο πρακτορείο Anadolou.

Είπε ακόμη ότι «σύμφωνα με τα ήθη μας, τα παιδιά δεν μπορούν να πουν ούτε το παραμικρό επιφώνημα στους γονείς. Αλλά εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε ακάλυπτο το παιδί μας».

Ακόμη υποστήριξε αναφερόμενος στη διαδήλωση ότι αυτή «μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χώρες που εναντιώνονται στην Τουρκία» και τονίζει ότι «Θα χαλάσουμε το παιχνίδι αυτό κάποιων μειοψηφικών κύκλων στην ΤΔΒΚ. Κανείς δεν μπορεί να χωρίσει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ».

Τέλος ο Μπαγίς εκφράζει την ανησυχία του, όπως λέει, ότι τα εναντίον της Τουρκίας πανό στις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα «υψώθηκαν από κύκλους που επηρεάζονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ή από κύκλους που εμπλέκονται σε σκοτεινές υποθέσεις στην Τουρκία».

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σύγκρουση κορυφής για τους μετανάστες

Ραγκούσης κατά Βενιζέλου


http://img.protothema.gr/E5D0434F6F766E8831451BA759F18CA5.jpg
Την πρωτοφανή αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών προκάλεσαν τα επίσης πρωτοφανή σχόλια του υπουργού Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης των απεργών πείνας της Υπατίας.

Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης σφοδρά ενοχλημένος δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει δημόσια παρέμβαση μέλους της κυβέρνησης χωρίς να έχει προηγουμένως ζητήσει να πληροφορηθεί τα δεδομένα.

Κάλεσε δε προσωπικά τον κ. Βενιζέλο «να διευκρινίσει αν προτείνει τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ραγκούση:

«Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαχείριση μιας πολύ σοβαρής κρίσης, που στο επίκεντρό της έχει ανθρώπινες ζωές αλλά και το γενικότερο συμφέρον, να υπάρχει δημόσια παρέμβαση μέλους της κυβέρνησης, χωρίς να έχει προηγουμένως ζητήσει να πληροφορηθεί τα δεδομένα που συνθέτουν το σύνολο του προβλήματος.

Πολύ περισσότερο, δεν είναι δυνατόν με αυτή τη δημόσια παρέμβαση να λέγεται ουσιαστικά ότι χρειάζεται να ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση με την οποία θα αποτραπεί η απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής.

Από την πρώτη στιγμή δεν πράττουμε τίποτα διαφορετικό από το να προσπαθούμε να βρούμε μία λύση που θα υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την αρχή της ευνομίας, με την επιδίωξη να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο για τη ζωή των απεργών πείνας κάμπτοντας την αδιαλλαξία των διαμεσολαβητών - καθοδηγητών τους.

Μόνον ο κ. Βενιζέλος μπορεί να διευκρινίσει αν προτείνει τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών».

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στη Βουλή ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε στο τραγικό σημείο της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής», αναφερόμενος στην υπόθεση της "Υπατίας" και των παράνομων μεταναστών.

Απαντώντας, συγκεκριμένα σε σχετικό ερώτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, είχε χαρακτηρίσει το όλο θέμα ως «μείζον ανθρωπιστικό», υπογραμμίζοντας ότι «θα ασκήσει την όποια πίεση μπορεί προς τους αρμοδίους συναδέλφους του, για να αποτραπεί πάση θυσία και πάση δυνάμει αυτό το ενδεχόμενο, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει εξελίξεις, οι οποίες δεν βοηθούν σε τίποτε τη χώρα, την οικονομία και τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

Το κλίμα στην κυβέρνηση είναι προφανώς πολύ βαρύ και η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον…

Read more...

Βολές Λοβέρδου κατά της «Πρωτοβουλίας» για το αδιέξοδο με τους απεργούς πείνας

Ανησυχία στην κυβέρνηση

Ανησυχία υπάρχει στην κυβέρνηση για το επικίνδυνο αδιέξοδο με τους μετανάστες απεργούς πείνας
Ανησυχία υπάρχει στην κυβέρνηση για το επικίνδυνο αδιέξοδο με τους μετανάστες απεργούς πείνας (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Ευθεία βολή προς τους εκπροσώπους της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης» και προς εκείνους που έχουν ενεργό ρόλο στο ζήτημα των μεταναστών-απεργών πείνας στο μέγαρο «Υπατία» έριξε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι επαναστάτης όταν παίζει με τη ζωή αμάχων. Αυτός είναι έμπορος της επανάστασης, δεν είναι επαναστάτης προφανώς. Κανείς δεν μπορεί να μεσολαβεί ανάμεσα σε έναν εξασθενημένο άνθρωπο με τον γιατρό. Οι μεσολαβήσεις μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής επανέλαβε την πρόταση της -κατά περίπτωση- υπαγωγής στο καθεστώς εξάμηνης ανοχής, το οποίο μπορεί να ανανεωθεί για άλλους έξι μήνες.

«Η απόφαση αναβολής απομάκρυνσης από τη χώρα σημαίνει για κάθε αλλοδαπό απεργό πείνας γραπτή βεβαίωση με εξάμηνη ισχύ που δικαιολογεί τη διαμονή στην Ελλάδα. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου η βεβαίωση μπορεί να ανανεώνεται μετά από νέα κρίση αν συνεχίσει να είναι ανέφικτη η απομάκρυνση» δήλωσε ο κ. Παπουτσής.

Σημειώνει ακόμη ότι η γραπτή βεβαίωση για τη μη εκτέλεση της απόφασης επιστροφής γίνεται μόνο εάν οι μετανάστες απεργοί πείνας καταγραφούν και τακτοποιηθούν μέσω των αστυνομικών αρχών.

Ο κ. Παπουτσής προτείνει στην διαδικασία αυτή να συμβάλουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «και κάθε επιστημονικός φορέας που υποστηρίζουν τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «προέχει η ζωή των ανθρώπων. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει τους απεργούς πείνας με ιδιαίτερη ευαισθησία μέσα στο πλαίσιο των νόμων του κράτους και των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας».

Τόνισε δε πως με αμετακίνητες θέσεις και συνέχεια της απεργίας πείνας δεν υπάρχουν λύσεις αλλά «υπάρχουν μόνο αδιέξοδα και κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων».

Υπέρ της εφαρμογής του Ν. 3907/2010 που προβλέπει το καθεστώς εξάμηνης ανοχής, τάχθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «όση είναι η υποχρέωσή μας να μην χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή, άλλη τόσο είναι η υποχρέωση να μην εκβιάζεται η χώρα».

«Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μια αυθαίρετη νομιμοποίηση. Ποιος θα διαχειριστεί όταν αύριο έρθει ένας αριθμός αλλοδαπών, 15, ή 15.000 και κάνει απεργία πείνας έξω από ένα νοσοκομείο;» πρόσθεσε ο κ. Καστανίδης.

Να δώσει λύση στο θέμα των αργών πείνας, χρησιμοποιώντας το νομικό οπλοστάσιό της, κάλεσε την κυβέρνηση και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κυβέρνηση «έχει νομικά μέσα, έχει ένα νομικό οπλοστάσιο, ώστε να δώσει μία διέξοδο στο συγκεκριμένο θέμα, στους συγκεκριμένους 300, και αν θέλετε να κερδίσει χρόνο για να αντιμετωπίσει το ζήτημα» είπε η κυρία Παπαρήγα στο Mega.

Πορεία συμπαράστασης στους μετανάστες απεργούς πείνας διοργάνωσε την Πέμπτη η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης», στη Θεσσαλονίκη. Οι 50 απεργοί πείνας που στεγάζονται στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, διανύουν την 38η μέρα και η υγεία τους βρίσκεται σε «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση»ς. Περίπου 20 από αυτούς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τις προτάσεις της ΝΔ για την κρίση μεταφέρει στο ΕΛΚ ο Αντώνης Σαμαράς

Στόχος, οι ευνοϊκοί συσχετισμοί

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς θα έχει επαφές με αρκετούς ομολόγους του στην ΕΕ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς θα έχει επαφές με αρκετούς ομολόγους του στην ΕΕ (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Τη διαμόρφωση θετικών συσχετισμών για την Ελλάδα στις τάξεις των πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών της Ε.Ε. θα επιδιώξει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι, την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μεταβαίνει στη Σύνοδο έχοντας στις αποσκευές του τις προτάσεις για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, μείωση του επιτοκίου και για την έκδοση ευρωομολόγου.

O κ. Σαμαράς θα εμφανιστεί κατ' αρχήν θετικός στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Παράλληλα, δεν θα αποκλίνει από την γραμμή που έχει χαράξει και με την οποία είναι κάθετα αντίθετος στην ενσωμάτωση στο Σύνταγμα του δημοσιονομικού κανόνα ή «φρένου χρέους» όπως το ονομάζουν οι Γερμανοί.

Στη Σύνοδο με θέμα την οικονομική διακυβέρνηση θα λάβουν μέρος επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ, Σταύρος Παπασταύρου και οι σύμβουλοί του Γιάννης Μουρμούρας και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δίκες μέσω… κομπιούτερ!

Νέες ρυθμίσεις


http://img.protothema.gr/D3372DC9F23C48C0A9906E38D298A7A7.jpg
«Ηλεκτρονική δίκη» προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρης Καστανίδης. Πρόκειται για εγχείρημα που βρίσκει σύμφωνους δικαστές και δικηγόρους, πλην όμως όλοι περιμένουν την υλοποίησή του. Και αυτό γιατί, προκάτοχοι του νυν υπουργού Δικαιοσύνης προσπάθησαν να θέσουν στη διάθεση της Δικαιοσύνης τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, όμως το όλο εγχείρημα έμενε πάντα στα χαρτιά λόγω μη ύπαρξης των απαραίτητων υποδομών.

Στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο κ. Καστανίδης προβλέπεται «η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων που θα διευκολύνουν τη δυνατότητα της ενδοδιαδικαστικής ή εξώδικης ηλεκτρονικής διακίνησης των δικογράφων, εγγράφων κ.λπ. και επικοινωνίας των παραγόντων της δίκης ώστε να υπάρχει το απαραίτητο βασικό νομοθετικό θεμέλιο για την εισαγωγή στο πεδίο της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων της ηλεκτρονικής υποβολής δικογράφων, της ηλεκτρονικής άσκησης ενδίκων βοηθημάτων και ενδίκων μέσων και της ηλεκτρονικής επίδοσης (κοινοποίησης) εγγράφων (δικογράφων)».

Απώτερος σκοπός, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο νόμου, είναι η γενικευμένη καθιέρωση της «ηλεκτρονικής διαδικασίας», ή αλλιώς της «ηλεκτρονικής δίκης», με κατοχύρωση όλων των συνταγματικών εγγυήσεων απονομής δικαιοσύνης.

Θα προηγηθεί -όπως επισημαίνεται στο σχέδιο νόμου- η πλήρης τεχνολογική (ηλεκτρονική) υποδομή των δικαστηρίων και των δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών καθώς και η έκδοση των προβλεπόμενων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Ακόμη, προκειμένου να αποφευχθούν αθέμιτες συναλλαγές, ρυθμίζεται ότι, μετά τη διαδικασία των γραπτών προσφορών, οι προφορικές προσφορές υποβάλλονται αμέσως προς τον υπάλληλο του πλειστηριασμού, ο οποίος μετά την ολοκλήρωσή τους προβαίνει στην κατακύρωση. Με την τροποποιούμενη ρύθμιση, η τελευταία προσφορά, δυναμένη να γίνει μετά παρέλευση ημιώρου, κινδυνεύει να καταστεί αντικείμενο συναλλαγής.

Προβλέπεται, τέλος, συγκεκριμένη ρύθμιση, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η δυνατότητα της κατάσχεσης άϋλων μετοχών και λοιπών χρηματοπιστωτικών μέσων που είναι διαπραγματεύσιμα σε οργανωμένες αγορές, καθώς και των μεριδίων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Read more...

Έκτακτο ραντεβού Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς

Δραματικές εξελίξεις με φόντο την οικονομία


http://img.protothema.gr/DCC35004F494A07EB99A46AA09354ACD.jpg
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, ενόψει της συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου στην οποία θα συζητηθεί το καυτό θέμα της κρίσης χρέους σε χώρες μέλη της Ευρωζώνης, με επίκεντρο και το ελληνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε το βράδυ της Πέμπτης με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ζήτησε να πραγματοποιηθούν συναντήσεις προκειμένου να γίνει μια σφαιρική ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη:

- Στις 10:00 με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά

- Στις 14:15 με την γ.γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα

- Στις 16:45 με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα

- Στις 15:30 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρη

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια των πολιτικών κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να προωθηθούν οι ελληνικές θέσεις ενόψει της συνόδου Κορυφής.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν τις προηγούμενες ημέρες αρνηθεί συναντήσεις στις προσκλήσεις που τους είχε απευθύνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Read more...

Το πρόστιμο μαμούθ στη Siemens επικύρωσε το Ευρωδικαστήριο Απορρίφθηκε η έφεσή της

Αμείωτο παρέμεινε τελικά το τεράστιο πρόστιμο που είχε επιβληθεί στη Siemens από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το επικύρωσε, απορρίπτοντας την έφεση που είχε ασκήσει η εταιρεία.

Το εν λόγω πρόστιμο χρονολογείτο από το 2007 και είναι ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ (550 εκατ. δολάρια ΗΠΑ). Πρόκειται δε για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει ποτέ επιβληθεί σε έναν επιχειρηματικό όμιλο, για μία μοναδική επιχειρηματική πράξη του.

Η Siemens κρίθηκε τελικά ένοχη, για μονοπωλιακές πρακτικές και πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της σύστασης καρτέλ στο πεδίο της προηγμένης τεχνολογίας για δίκτυα ηλεκτροδότησης και πιο συγκριμένα για τον εξοπλισμό μεταγωγής με μόνωση αερίου (GIS).

Εντούτοις, μειώθηκαν με την ίδια απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου τα πρόστιμα για μικρότερες εταιρείες του καρτέλ, τις γαλλικές Areva, Alstrom, όπως επίσης και για πολλές θυγατρικές της ίδιας της Siemens.

Εκπρόσωπος του γερμανικού ομίλου, εξέφρασε «λύπη», γιατί δεν εισακούστηκε η επιχειρηματολογία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου।
.tanea.gr
Read more...

"ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ"...


Read more...

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει ο πρωθυπουργός την Τρίτη

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, πριν από την αναχώρησή του, την προσεχή Τρίτη, με πρώτο σταθμό το Παρίσι και κατόπιν τις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δίωξη για εγκλήματα πολέμου Συμφωνία Τσάβες-Καντάφι για την αποστολή διεθνούς επιτροπής στη Λιβύη

Τσάβες και Καντάφι έδωσαν τα χέρια, καθώς ο Λίβυος ηγέτης συμφώνησε με την πρόταση του προέδρου της Βενεζουέλας να σταλεί στην Τρίπολη διεθνής επιτροπή με σκοπό τον τερματισμό των συγκρούσεων, μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει επίσης αποδεχτεί την πρόταση του Ούγκο Τσάβες για την αποστολή της διεθνούς επιτροπής διαμεσολαβητών που θα επιδιώξουν να βρουν μια ειρηνική λύση .

Η Βενεζουέλα και η Λιβύη διατηρούν πολύ στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Το 2009 ο Τσάβες, υποδεχόμενος τον Καντάφι στο Καράκας, είχε δηλώσει ότι οι δύο χώρες είναι «ενωμένες από την ίδια μοίρα, στον ίδιο αγώνα κατά του κοινού εχθρού», δηλαδή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Στο μεταξύ, όμως το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον αποδείξεις ότι ο στρατός του Καντάφι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κατά αμάχων πολιτών.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σφάζει άμαχους πολίτες» δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λούις Μορένο Οκάμπο, που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ερευνήσει το ενδεχόμενο δίωξης του Μουαμάρ Καντάφι , των γιων του και των στελεχών της κυβέρνησής του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας στη Λιβύη.

Στο πολεμικό πεδίο, περίπου εκατό στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στο συνταγματάρχη Καντάφι αιχμαλωτίστηκαν από την ένοπλη αντιπολίτευση στην Μπρέγκα κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων της Τετάρτης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος
των ανταρτών.
Στην Μπρέγκα, μια σημαντική πόλη της ανατολικής Λιβύης όχι μόνο για τα πετρέλαιά της αλλά και επειδή ελέγχει την πρόσβαση στη Βεγγάζη, οι κυβερνητικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν χθες υποστηριζόμενες από αεροσκάφη και βαρύ πυροβολικό. Η πόλη βομβαρδιζόταν μέχρι αργά το βράδυ και τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Φάταχ αλ-Μογράμπι, αξιωματούχο του νοσοκομείου της Μπρέγκα.

Άλλη μία αεροπορική επιδρομή έγινε το πρωί σήμερα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Στην Ατζαμπίγια, 150 χιλιόμετρα νότια της Βεγγάζης, δεκάδες αντάρτες μετέφεραν τις σορούς πέντε θυμάτων στο κοιμητήριο. "Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια", φώναζαν, μεταξύ άλλων.

Σήμερα το απόγευμα εξάλλου, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανακοίνωσε ότι η Λιβύη μείωσε κατά 25% τις τιμές της βενζίνης κίνησης.

Το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο (Βουλή) διέταξε τη μείωση σε όλη τη χώρα της τιμής της βενζίνης κίνησης κατά 0,15 δηνάρια (0,12 του δολαρίου) όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jana.

Η μείωση των λιβυκών εξαγωγών και οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση της βίας έχουν θορυβήσει τις αγορές ενέργειας λόγω της απότομης αύξησης των τιμών στα καύσιμα.

Read more...

Δήλωση μετανοίας ζητά η διαπλοκή!



Δεν είναι η πρώτη φορά που σχολιογράφος του Βήματος, μέσα από την ανωνυμία της στήλης Βηματοδότης, επιτίθεται κατά του βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστου. Αυτή τη φορά ο ανώνυμος σχολιογράφος του Βήματος της Κυριακής, …«ανησυχώντας» με την ανησυχία του κ. Παπαχρήστου για την απήχηση που βρίσκουν στο εκλογικό σώμα της Πρέβεζας συνυποψήφιοί του, του συνέστησε λίγο πολύ, αν θέλει να είναι ξανά υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, να κάνει δήλωση μετανοίας.Άμεση ήταν απάντηση του βουλευτή, όπως δημοσιεύτηκε στο ΠΑΡΟΝ της Κυριακής:«Ο ανώνυμος ερμαφρόδιτος κουκουλοφόρος του «ΒΗΜΑτοδότη» ξαναχτύπησε. Έμαθε ότι οι Γερμανοί ξανάρχονται και βγήκε να ζητήσει δηλώσεις μετανοίας. Μόνο που ξέχασε ότι στα 18 μου, όταν μου ζήτησαν δήλωση μετάνοιας στη χούντα, είπα όχι και έφαγα έξι χρόνια φυλακή. Και όσο για την ουσία, παίρνω δυο φορές πάνω, απ’ όσες ψήφους οι άλλοι συνυποψήφιοί μου μαζί».

Read more...

Ανεργία στην Ελλάδα: 690.000 επίσημα οι άνεργοι


Νέα αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των ανέργων τον Ιανουάριο. Το ποσοστό ανέβηκε κατά 5,51% με τους εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ να ανέρχονται στα 689.558 άτομα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού από αυτούς 295.529 είναι άνδρες (ποσοστό 42,86%) και 394.029 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,14%).
Την κατάσταση δυσχεραίνει ο μειωμένος αριθμός των αναγγελιών προσλήψεων, που παρουσίασε πτώση 16,71%, την ώρα που οι απολύσεις αυξήθηκαν κατά 7,06%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων (σε ποσοστό 62,31%) είναι ηλικίας από 30 έως 54 ετών, ενώ άνω των 55 είναι ποσοστό 9,40%.
Όσον αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο:
-Δευτεροβάθμια εκπαίδευση 45,76%
-Υποχρεωτική εκπαίδευση (έως 3η Γυμνασίου) 38,83%
-Τριτοβάθμια εκπαίδευση 14,09%
- Χωρίς εκπαίδευση 1,32%.

Read more...

Από την κηδεία του νεαρού αστυνομικού…


Χιλιάδες άτομα που δεν γνώριζαν τον 22χρονο, αλλά σήμερα είχαν βουρκωμένα μάτια όταν το φέρετρο με την γαλανόλευκη περνούσε από μπροστά τους…

Οι σπαρακτικές φωνές των οικείων του 22χρονου μητέρας, πατέρα, αδερφών και συγγενών, έσκιζαν την σιωπή που υπήρχε, ενώ η οργή για τους δολοφόνους που κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι ήταν τεράστια με το πλήθος να ζητά από τους συναδέλφους του 22χρονου να τον συλλάβουν.
Το τιμητικό άγημα έδινε τις πρέπουσες τιμές σε έναν ήρωα που έπεσε εν ώρα καθήκοντος στην προσπάθεια να προστατεύσει ζωές και περιουσίες πολιτών.

Με εμφανή άσχημη ψυχολογική κατάσταση Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ συνόδευαν τον 22χρονο στην τελευταία του οικία και το πλήθος κόσμου, ουσιαστικά να έχει μετατρέψει την κηδεία σε σιωπηλό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά όσων αφήνουν την χώρα απροστάτευτη απέναντι στην εγκληματικότητα.

…η μέρα της κηδείας είναι βροχερή.
trikalanews
Read more...

Ο κ. Παπανδρέου έχει κάνει τις επιλογές του

Γράφει το περί ΠΑΣΟΚ:

papaioannou
Πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν από τον πρωθυπουργό ανασχηματισμό και αλλαγή της ηγετικής ομάδας στην κυβέρνηση.

Άπελπις η προσπάθεια. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε, απλώς, τους φίλους του υπουργούς (εφαρμόζοντας τη σύγχρονη εκδοχή της θεωρίας του κηπουρού), αλλά τους αναγόρευσε σε ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησής του.

Με αυτούς συζητάει, όταν συζητάει με κάποιον, με αυτούς αποφασίζει, αυτούς εμπιστεύεται. Έχει άλλωστε φροντίσει να καταδείξει δημόσια ποιοι είναι οι υπουργοί που ανήκουν στον στενό πυρήνα και ποιοι οι «άλλοι» που μπορεί και να τον συναντούν μόνο στα υπουργικά συμβούλια.
Είναι λοιπόν δυνατό να αλλάξει ομάδα και μάλιστα να εμπιστευθεί σε καίρια οικονομικά πόστα παροπλισμένους, από τον ίδιο, εκσυγχρονιστές?
Όνειρα γλυκά..
================
Σχόλιο: Ο Παπανδρέου έχει κάνει τις επιλογές του και η κινητικότητα μελλών του στενού πυρήνα το αποδεικνύει


Read more...

Δύο άτομα πήραν στο λαιμό τους τον Γιώργο Παπανδρέου;


Σύμφωνα με το newpost:

Ποιοι πήραν στο λαιμό τους τον Γιώργο ΠαπανδρέουΈντονη απογοήτευση επικρατεί στο κυβερνών κόμμα καθώς ένα – ένα τα στελέχη αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερους πολίτες που ενώ ήξεραν ότι είτε ήταν φιλικοί προς το ΠΑΣΟΚ είτε το είχαν ψηφίσει τελευταία και ακόμη παραδοσιακά το υποστήριζαν από τα χρόνια του Ανδρέα, με διάφορες διακυμάνσεις, ανακαλύπτουν ότι η μεταστροφή που γίνεται με γεωμετρική πρόοδο, είναι πλέον σοβαρή και μη αναστρέψιμη.

Μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού γυρίζει την πλάτη στο κόμμα που ψήφισαν διαπιστώνοντας ότι έπεσαν θύματα μιας ανελέητης κοροϊδίας χωρίς να ενδιαφέρονται για τις ευθύνες που έχουν κάποιοι εντός του ΠΑΣΟΚ όταν έβαλαν τον πρωθυπουργό να πει προεκλογικά ότι χρήματα υπάρχουν για να κερδίσουν τις εκλογές και στην ουσία πήραν τον ίδιο στο λαιμό τους αφού εκτέθηκε πάνω από όλα ο Γιώργος Παπανδρέου και όχι οι εμπνευστές του συγκεκριμένου απατηλού συνθήματος.

Βοά το ΠΑΣΟΚ για όσους με ονοματεπώνυμο είχαν εισηγηθεί τότε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει το μνημειώδες “χρήματα υπάρχουν” και τώρα που δεν υπάρχουν κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του.

Τότε, βασικοί εισηγητές της εκλογικής στρατηγικής πάνω από όλα ήταν δυο πρόσωπα , δυο στελέχη πρώτης γραμμής με θεσμικό ρόλο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Ραγκούσης μετά έρχονται όλοι οι άλλοι Γερουλάνος, Παμπούκης, και τα υπόλοιπα στελέχη που υποστήριζαν την προεκλογική καμπάνια και τη στρατηγική του κόμματος σε επιμέρους ζητήματα. Όταν πρωτοειπώθηκε από τον κ. Παπανδρέου το περίφημο σύνθημα που έκανε τον κόσμο να πιστέψει ότι θα έρθουν χρόνια που θα τρώει με Χρυσά κουτάλια – και γι αυτό ψήφισε άλλωστε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για να φύγει από την καταστροφική πολιτική του Κώστα Καραμανλή- εκφράστηκαν αντιρρήσεις και διατυπώθηκαν ενστάσεις από άλλα στελέχη που ενώ είχαν υποτίθεται την ευθύνη του κυβερνητικού προγράμματος , έπεσαν από τα σύννεφα μόλις άκουσαν από τη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι λεφτά υπάρχουν. Κοιτάχτηκαν στα μάτια, ξεροκατάπιαν, δεν μίλησαν , πήγαινε φουλ στις δημοσκοπήσεις ο Γιώργος Παπανδρέου, επικρατούσε γενική ευφορία, ποιος θα διέκοπτε το όνειρο άλλωστε.

Και όπως πολύ καλά σκέφτηκαν τότε και δεν διαψεύστηκαν όσοι αντιδρούσαν τότε και είναι πολλοί , Ξενογιαννακοπούλου, Παπουτσής, Παναγιωτακόπουλος, Τσούρας, Πολυζωγόπουλος κλπ όνειρο ήταν και πάει.

Σήμερα λοιπόν που αποκαλύπτεται περίτρανα ότι λεφτά δεν υπάρχουν, τελείωσαν, ότι ήταν ψέμματα όσα λέχθηκαν προεκλογικά αφού ούτε κουτάλια όχι Χρυσά και απλά δεν υπάρχουν, οι ευθύνες δεν έχουν καταλογιστεί για την πλάνη και το ερώτημα είναι τι περιμένουν στο ΠΑΣΟΚ αν θέλουν έστω για τα μάτια του κόσμου να σώσουν την τιμή και την περηφάνια τους।

papaioannou.

Read more...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Η1Ν1


Έκκληση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης Η1Ν1, ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, γεγονός που ευνοεί την εξάπλωση της νόσου, έκανε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης. Απαντώντας...
σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Μαρκόπουλου, ο υφυπουργός τόνισε ότι από πλευράς υπουργείου έχει γίνει ό,τι ήταν δυνατό, αλλά δεν μπορεί να υποχρεώσει το κράτος τον πολίτη να εμβολιαστεί, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν δέχεται να εμβολιστεί ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο ερωτών βουλευτής από την πλευρά του απέδωσε ολιγωρία στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει οι νεκροί από τη γρίπη ήδη στους 132 και τους 120 οι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή και εκτός. «Κινδυνεύουμε να φτάσουμε τους 200 νεκρούς, δηλαδή ένα μικρό χωριό, εν όψει και της επιδείνωσης του καιρού, και η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανέτοιμη», είπε ο κ. Μαρκόπουλος.
Ο κ. Αηδόνης απάντησε ότι πέρα από τις ενημερωτικές εγκυκλίους και τα μηνύματα ευαισθητοποίησης, έχουν παραγγελθεί οι απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων και έχουν δοθεί στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
«Δυστυχώς δεν πάνε να εμβολιαστούν, ούτε καν το νοσηλευτικό προσωπικό», παρατήρησε.
Στη φάση των δευτερολογιών οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν, όταν ο κ. Μαρκόπουλος κατήγγειλε ότι οι ποσότητες φαρμάκων και εμβολίων που παραγγέλθηκαν δεν ήταν επαρκείς για τα 2 εκατ. που συνιστούν τις ευπαθείς ομάδες, ούτε ενημερώθηκαν επαρκώς σχολεία και στρατόπεδα.
Πρόσθεσε από την άλλη ότι η ολιγωρία στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα τη θνησιμότητα στις μονάδες, που κυμαίνεται στο 42%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 24%, «δηλαδή από τους 132 νεκρούς, το ΕΣΥ ευθύνεται για 50 θανάτους».
Ο κ. Αηδόνης ανταπάντησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια για ενημερωτική καμπάνια, με αποτέλεσμα ελάχιστα μεγαλύτερη προσέλευση για εμβολιασμούς, ενώ εξοικονομήθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση 65 εκατ. ευρώ από τη διάθεση εκατομμυρίων εμβολίων που παραγγέλθηκαν και θα κατέληγαν στα σκουπίδια.
Συμπλήρωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι που προχώρησε σε 3.940 προσλήψεις νοσηλευτών, «αντί των άχρηστων αγροφυλάκων».
«Ποιος φταιει που δεν πείθονται να προσέλθουν να εμβολιαστούν; Το υπουργείο Υγείας θα υποχρεώσει τον πολίτη;» κατέληξε ο υφυπουργός.
Read more...

ΠΑΝΩ απο 7000 ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ


Πυκνώνει συνεχώς ο κόσμος που μαζεύεται στο Κολωνάκι τώρα καθώς περισσότερα απο 7.000 άτομα έχουν μαζευτεί και απο τις δύο πλευρές της Αναγνωστοπούλου την οποία έχουν κόψει στα δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Η συγκέντρωση εξελίσσεται ομαλά και χωρίς παρατράγουδα.

Read more...

ΕΔΙΩΞΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
ΤΟΝ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΕ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ!
Άγριο επεισόδιο έγινε πριν από λίγο στην κηδεία του Γιάννη Ευαγγελινέλη στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στο Περιστέρι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της κηδείας πέρασε να συλληπηθεί την οικογένεια, όταν ένα συγγενικό πρόσωπο του αδικοχαμένου... αστυφύλακα τον αποδοκίμασε και του είπε επί λέξη : "φύγε απο 'δω। Ήρθε για ψήφους στην κηδεία; Για εσάς τους πολιτικούς ε΄χασε την ζωή του"! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να απαντήσει, αλλά τον πρόλαβαν οι άλλοι συγγενείς που τον έβγαλαν έξω από τον χώρο της εκκλησίας!
http://fimotro.blogspot.com/2011/03/blog-post_4199.html
Read more...

ΜΕ ΧΟΝΤΡΟ (ΠΑΣΟΚΙΚΟ) ΣΤΗΣΙΜΟ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ!

ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων βρίσκονται τώρα οι βουλευτές της ΝΔ Πάνος Καμμένος και Κώστας Τζαβάρας μαζί με τη σύζυγο του πρώτου γνωστή δικηγόρο για την αγωγή που κατέθεσε ο ταμίας του Κώστα Σημίτη Θόδωρος Τσουκάτος κατά του Πάνου Καμμένου. Στη δίκη είναι μαζί τους και ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης ο οποίος θα καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του βουλευτή της ΝΔ...
Εκεί έχει μαζευτεί και αρκετός κόσμος για να αποδοκιμάσει τον Θ.Τσουκάτο. Προφανώς γι αυτό δεν έχει εμφανιστεί στα δικαστήρια..
ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Ο ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ!
Χαμός έγινε πριν από λίγο στην συζήτηση της αγωγής του Θ. Τσουκάτου κατά του Π. Καμμένου. Η συζήτηση αναβλήθηκε λόγω ωραρίου και προσδιορίστηκε για τις 22 Σεπτεμβρίου. Ο Καμμένος έξαλλος ζήτησε από την πρόεδρο του δικαστηρίου πιο...
σύντομη ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης για να αθωωθεί πριν διαφύγει ο Τσουκάτος στο εξωτερικό! Τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου τον παρέπεμψε στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου ο οποίος προφανώς επειδή ήταν στημένος, γελούσε προκλητικά χωρίς να δώσει άλλη ημερομηνία! Το στήσιμο... μύριζε από μακριά...
http://fimotro.blogspot.com2011/03/blog-post_4710.html
http://fimotro.blogspot.com/2011/03/blog-post_3687.html
Read more...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΥΚΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ 7,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2010


Κατά 30% έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες τα «λουκέτα» στην αγορά, με τον συνολικό τζίρο το 2010 να έχει υποστεί μείωση της τάξεως των 7,5 δισ. ευρώ περίπου, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που βασίζονται στα δεδομένα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ...


Ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, εκτός των καυσίμων το 2010, έφτασε τα 51 δισ. ευρώ περίπου, ενώ το 2008 ήταν 57 δισ. ευρώ.

Ο συνολικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, από 65,9 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι το 2010 υποχώρησε στα 58,5 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει υποστεί μία μείωση περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, κατά την ΕΣΕΕ ότι ο Έλληνας καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι περιόρισε κατά πολύ τις μετακινήσεις του και μείωσε την κατανάλωση καυσίμων κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο, εντούτοις λόγω των αυξήσεων στον φόρο κατανάλωσης πλήρωσε 25% περισσότερα.

Αναλυτικά, οι κατηγορίες καταστημάτων οι οποίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση του κύκλου και του όγκου εργασιών το 2010, ήταν οι ακόλουθες:

«Πολυκαταστήματα» 16,4% σε κύκλο εργασιών και 18% σε όγκο, «έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, οικιακός εξοπλισμός» 34,5% και 34,6%, «ένδυση - υπόδηση» 21,9% και 23,6%, «βιβλία-χαρτικά» 14,3% και 16,7%, «φαρμακευτικά - καλλυντικά» 12,3% και 9,5%, «μεγάλα καταστήματα τροφίμων» 9,9% και 14,4%, «τρόφιμα-ποτά-καπνός» 15,1 και 20%, «καταστήματα καυσίμων - λιπαντικών» +13,6% και -20,7%, «πωλήσεις εκτός καταστημάτων» -25%.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης δήλωσε ότι «εξετάζοντας τα στοιχεία και τους δείκτες της πορείας της αγοράς τον τελευταίο χρόνο μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι δεν είναι μόνο η κατάρρευση της κατανάλωσης που έδωσε τη χαριστική βολή στο εμπόριο, αλλά δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε ότι όσο βουλιάζουν οι πωλήσεις, η ασφυξία στην αγορά θα γίνεται εντονότερη. Η αλήθεια των αριθμών για τους εμπόρους είναι σκληρή και τα «διαρκή» αρνητικά πρόσημα δείχνουν ότι ακόμα δεν "πιάσαμε πάτο". Έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι μας θέλουν λιγότερους, κάποιοι τους βοηθούν σε αυτήν την επιδίωξη και κάποιοι δεν κάνουν τίποτα».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, η κατάσταση στην αγορά και ιδιαίτερα στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν τον τελευταίο χρόνο ιδιαίτερα προβληματική. Παρόλα αυτά, αυτή η πτωτική τάση δεν αποτελεί καινούργια εξέλιξη, αφού η καθοδική πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων και του όγκου των πωλήσεων έχει παγιωθεί.

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών το Δεκέμβριο του 2010 σε σύγκριση με το 2009 -χωρίς καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων- είχε μείωση κατά 17,1%, ενώ ο δείκτης του όγκου πωλήσεων παρουσίασε μείωση κατά 19,9%.

Το εμπόριο, λοιπόν, σημειώνει η ΕΣΕΕ, καταγράφει μια «διαρκή» μείωση του τζίρου και συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ βιώνει την αποχώρηση χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων από το επάγγελμα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εργοδότες στο εμπόριο μειώθηκαν το Δεκέμβριο 2010 σε 87.000, καταγράφοντας μία μείωση 11%, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι σε 200.000 εμφανίζοντας μείωση που προσεγγίζει το 4%.

Παράλληλα, απειλή λήψης νέων μέτρων στην οικονομία απονευρώνει τις όποιες ελπίδες ανάκαμψης, αφού 6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα και 4 στα 10 φοβούνται να καταναλώσουν.

«Ταυτόχρονα, οι δείκτες κύκλου και όγκου εργασιών στο λιανικό εμπόριο επιβεβαιώνουν τη δυσπραγία, τη χαμηλή κατανάλωση, την ανύπαρκτη ρευστότητα και τα χιλιάδες λουκέτα, τα οποία τους τελευταίους μήνες αυξήθηκαν κατά 30%», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Read more...

Σφυροκοπούν και σήμερα την Μπρέγκα

Βία δίχως τέλος στη Λιβυή


http://img.protothema.gr/0A2CE86EACB637D9AF9E462BE8E5EA4F.jpg

Στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί, και μια θέση των αντικαθεστωτικών στη γειτονική πόλη Ατζνταμπίγια, σύμφωνα με αξιωματικό των δυνάμεων κατά του συνταγματάρχη Καντάφι και άλλες πηγές.

"Πριν από περίπου δύο ώρες στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον τομέα που βρίσκεται μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρίας και της κατοικημένης ζώνης", ανέφερε ο Φάταχ αλ Μογράμπι, ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Μπρέγκα. "Απ' ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχουν θύματα", τόνισε. Και άλλα πρόσωπα στο νοσοκομείο έκαναν λόγο για αεροπορική επιδρομή.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχάμεντ Σίμπλι, κάτοικος της Μπρέγκα είπε: "Άκουσα το αεροσκάφος, ύστερα την έκρηξη, και μετά είδα τον κρατήρα", ενώ τόνισε ότι η βόμβα έπεσε κοντά στην πανεπιστημιακή σχολή Μηχανικών Πετρελαίου που απέχει περίπου δύο χλμ. από τον τερματικό σταθμό μεταφόρτωσης πετρελαίου.

Ο Μογράμπι είπε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη στις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πόλη μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων. Οι δυνάμεις αυτές είχαν την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας και του βαρέος πυροβολικού.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι εννέα αντικαθεστωτικοί και τρεις πολεμιστές πιστοί στον Καντάφι."Όσον αφορά τα τρία αυτά πρόσωπα, το ένα έφερε ταυτότητα του Νίγηρα και τα άλλα ήταν μαύροι Αφρικανοί που όμως δεν έφεραν χαρτιά ταυτότητας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, πολλοί άνδρες των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων βρίσκονται σήμερα στην περιοχή Ρας Λανούφ, ενώ οι δικές τους δυνάμεις είναι στη Μπρέγκα και στην αλ-Ουγκάιλα.

Δυνάμεις των αντικαθεστωτικών κατευθύνονται από το πρωί στην πόλη Μπρέγκα για να ενισχύσουν τις θέσεις τους πριν από μια ενδεχόμενη επίθεση των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων, μια ημέρα μετά την αεροπορική και χερσαία επίθεση την οποία απέκρουσαν.

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ αλ Φάχρι, μέλος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, τα προάστια της Μπρέγκα αποτέλεσαν το στόχο νέων αεροπορικών επιθέσεων χθες το βράδυ.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη Λιβύη

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδο για την κρίση στη Λιβύη στις 10 Μαρτίου. Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή "γεύματος εργασίας", με πρωτοβουλία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, διευκρίνισε μία από τις εκπροσώπους της, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

Ο στόχος της συνόδου θα είναι να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επομένη με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ για να διαμορφωθεί μια κοινή απάντηση στην εξέγερση στη Λιβύη, η οποία αντιμετωπίζει κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης, και ευρύτερα για να υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική έναντι των χωρών της βόρειας Αφρικής.

Στο μεταξύ, ο βέλγος υπουργός Συνεργασίας Ολιβιέ Σαστέλ ανακοίνωσε σήμερα πως το Βέλγιο θα αποδεσμεύσει έκτακτη βοήθεια ενός εκατομμυρίου ευρώ ως απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από τη μαζική έξοδο εκτοπισμένων που διαφεύγουν από τις μάχες στη Λιβύη.

"Μια πρώτη συνεισφορά ενός ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ θα χορηγηθεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού μέσω του προϋπολογισμού επείγουσας αρωγής", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σαστέλ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Βόμβα» Όλι Ρεν για το επίδομα ανεργίας

Με εισοδηματικά κριτήρια από το 2012


http://img.protothema.gr/D6197BA01B31211E40128D9227EEB2D1.jpg
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνει το επίδομα ανεργίας καθώς όπως επιβεβαιώνει και η Κομισιόν θα χορηγείται πλέον με εισοδηματικά κριτήρια και με βάση τα περιουσιακά στοιχεία του δικαιούχου.

Η Κομισιόν αμφισβητεί ευθέως, το καθολικό, μέχρι σήμερα δικαίωμα των Ελλήνων άνεργων μισθωτών να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του επίτροπου Ολι Ρεν σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χουντή, ο οποίος, ζητούσε να μάθει τι σημαίνει η δέσμευση στα πλαίσια του Μνημονίου για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από «επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης», πολύ περισσότερο τη στιγμή που ο αριθμός των ανέργων συνεχώς αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς.

Το γραφείο του κ. Ρεν, στην απάντησή του αναφέρει ότι η παροχή του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους θα παρέχεται μετά από έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων τους.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει την δραστική μείωση και άλλων κοινωνικών παροχών μετά από αξιολόγηση τους.
 
Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο κ. Ρεν αναφέρει ότι για το 2012 το ποσό των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ θα προκύψει «από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόματα ανεργίας και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα επιδόματα που σχετίζονται με την ανεργία” και συνεχίζει ότι “θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αναμενόμενο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί εάν βελτιωθεί ο μηχανισμός βάσει του οποίου πραγματοποιείται ο έλεγχος των περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων ή με την καλύτερη στόχευση και την δικαιότερη επίδραση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων”.

Read more...

Θρήνος και οργή στις κηδείες των δύο αστυνομικών

Το ύστατο «χαίρε»...


http://img.protothema.gr/F3EFCAC1446256C54E9BC0B7658FC939.jpg

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, σε κλίμα θρήνου και οργής, οι κηδείες των δύο νεαρών αστυνομικών, των οποίων η δολοφονία από τα πυρά αδίστακτων κακοποιών έχει προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στα Τρίκαλα τελέστηκε η κηδεία του 22χρονου Γ. Σκυλογιάννη, ενώ από τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Περιστερίου κηδεύτηκε ο 23χρονος Ι. Ευαγγελινέλης.

Στις κηδείες των δύο νεαρών αστυνομικών έδωσαν το «παρών» εκατοντάδες συνάδελφοί τους, αλλά και απλοί πολίτες.

Στο Περιστέρι, παρόντες ήταν ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης. Στα Τρίκαλα, παρών ήταν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Λευτέρης Οικονόμου.

Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο υπουργείο, καθώς και σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου, την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε από το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. στη μνήμη των δύο νεκρών, έπειτα από εντολή του αρχηγού.

Οι άλλοι δύο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και στο Αττικό.

Τα δύο παιδιά που σκοτώθηκαν δεν πρόλαβαν καλά-καλά να συμπληρώσουν δύο χρόνια στην Αστυνομία. Ηταν όμως από τους πλέον αξιόμαχους και αποτελεσματικούς αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., με πολλές συλλήψεις στο ενεργητικό τους και όρεξη για δουλειά… «Πάντα έτρεχαν πρώτοι στα συμβάντα…», λέει συνάδελφός τους από το Μενίδι που έχει δουλέψει μαζί τους και προσθέτει: «Θεωρούνταν από τα καλά στελέχη της συγκεκριμένης ομάδας». Μάλιστα, όπως λένε πληροφορίες, είχαν βραβευτεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και για τις συλλήψεις σκληρών κακοποιών που έκαναν πριν από λίγους μήνες.

Ο Ιωάννης Ευαγγελινέλης ήταν οκτώ μήνες πιο παλιός στο Σώμα. Παιδί της διπλανής πόρτας, μπήκε στις 19 Οκτωβρίου του 2008 στους Ειδικούς Φρουρούς, όχι μόνο για βιοποριστικούς λόγους, αλλά γιατί από μικρός ήθελε να γίνει αστυνομικός. Αλλωστε είχε υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού και συγκεκριμένα στους αλεξιπτωτιστές… «Γεννήθηκε στην Αθήνα, όμως η καταγωγή του είναι από τη Μυτιλήνη. Μεγάλωσε και ζούσε στο Περιστέρι», λέει αστυνομικός για τον άτυχο 23χρονο και προσθέτει: «Παιδί φτωχής οικογένειας - ουσιαστικά αυτός τους συντηρούσε… Μάλιστα όταν πριν από περίπου έξι μήνες πέθανε ο πατέρας του, ανέλαβε εξ ολοκλήρου να ζήσει την οικογένειά του. Η μητέρα του δουλεύει περιστασιακά ως καθαρίστρια, τον τελευταίο καιρό, όμως, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ έχει και τρεις ακόμη αδελφές…».

Ανάλογη είναι και η πορεία του 22χρονου αστυφύλακα Γιώργου Σκυλογιάννη. Ο μικρός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μπήκε στην ΕΛ.ΑΣ. την 1η Ιουλίου του 2009. Μεγαλύτερο παιδί πολύτεκνης οικογένειας -έχει άλλα τέσσερα αδέλφια- έφυγε μικρός-μικρός από το χωριό του, το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων, για να γίνει αστυνομικός στην πρωτεύουσα. Αλλωστε η οικογένειά του τα έφερνε δύσκολα βόλτα και έπρεπε ως μεγαλύτερος να βοηθάει και αυτός οικονομικά. Ο πατέρας του, Χρήστος, εργάζεται στο αμαξοστάσιο του Δήμου Τρικάλων, ενώ η μητέρα του είναι υπάλληλος στην καθαριότητα του δήμου…

Στην πόλη της Θεσσαλίας η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο δυναμικός Γιώργος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες τριών κακοποιών…

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται γιγαντιαία κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη των αδίστακτων δραστών. Οι πληροφορίες λένε πως πιθανότατα πρόκειται για συμμορία σκληρών αλλοδαπών που πραγματοποιούν κλοπές πολυτελών αυτοκινήτων και ληστείες σε τράπεζες, καταστήματα και περίπτερα. Αρχηγός της ομάδας είναι ένας καταζητούμενος για δολοφονίες, ενώ ερευνάται αν πρόκειται για τους ίδιους δράστες που στις 8 Φεβρουαρίου δολοφόνησαν περιπτερά στο Μενίδι για να του αρπάξουν λίγα ευρώ. «Μετά τα αποτελέσματα της βαλλιστικής που βγήκαν καθαρά περιμένουμε την ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων που βρέθηκαν στο κλεμμένο Volvo για να προχωρήσουμε στο στάδιο των ερευνών», λέει αξιωματικός και προσθέτει: «Κάτι που αναμένεται να γίνει από ώρα σε ώρα…».









Read more...

«Σήμα» αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Έρχεται αύξηση τον Απρίλιο

Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο από τον Μάιο του 2009
Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο από τον Μάιο του 2009 (Φωτογραφία: Reuters )
Φρανκφούρτη, Γερμανία
Ανοιχτό ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, ίσως ακόμη και τον επόμενο μήνα, άφησε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, καθώς η ευρω-τράπεζα βλέπει περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Νωρίτερα, την Πέμπτη, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο 1% το παρεμβατικό της επιτόκιο. Σημειώνεται πως το βασικό επιτόκιο έχει «κολλήσει» στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% από τον Μάιο του 2009.

Η φράση-«κλειδί» που χρησιμοποίησε ο κ. Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου είναι η «ισχυρή επαγρύπνηση».

«Υπάρχουν λόγοι για ισχυρή επαγρύπνηση, ώστε να συγκρατηθούν οι ανοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά την σταθερότητα των τιμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τρισέ είπε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενισχυθεί μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, λόγω της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι για τις τιμές είναι ανοδικοί.

«Η αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνάντηση είναι πιθανή», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια πάνω από 0,25% τον Απρίλιο, το απέκλεισε λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του «δεν είναι η κατάλληλη ερμηνεία» των όσων είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτή η αύξηση δεν θα είναι η πρώτη από μία σειρά αυξήσεων του κόστους δανεισμού.

Σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι αναλυτές, η αναπροσαρμογή θα είναι της τάξεως του 0,25%.

Η ΕΚΤ χρησιμοποιούσε κατ' επανάληψη την φράση «ισχυρή επαγρύπνηση» την περίοδο 2005-07, τυπικά ένα μήνα πριν την αύξηση των επιτοκιών, αν και υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις. Δεν είναι ξεκάθαρο πάντως εάν η διατύπωση αυτή συνεχίζει να σημαίνει το ίδιο πράγμα.

Τον Απρίλιο, το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 7 και στις 20 του μηνός.

Σχετικά με τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, ο πρόεδρος της ευρω-τράπεζας είπε ότι διατηρούνται για τους επόμενους μήνες, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό οι τράπεζεςνα διατηρήσουν την κερδοφορία τους και να κάνουν χρήση των κυβερνητικών πακέτων στήριξης, ώστε να ενισχυθούν και εν συνεχεία με τη σειρά τους να στηρίξουν την οικονομία με ρευστότητα.

Μετά τις δηλώσεις Τρισέ το ευρώ ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου 2010, το 1,3956 δολάριο, από 1,3866 αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη.

Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 2,3%. Ο πληθωρισμός χονδρικής (δείκτης τιμών παραγωγού) ανήλθε τον ίδιο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008 (6,1%).

Στις νεώτερες εκτιμήσεις της, που δημοσιοποίησε σήμερα, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα από το 2% (ο στόχος της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών) φέτος, πριν βρεθεί και πάλι κάτω από το 2% το 2012.

Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,0% - 2,6% το 2011 -με ενδιάμεση τιμή το 2,3%- και στο 1% - 2,4% το 2012.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεπε πληθωρισμό μεταξύ 1,3% και 2,3% για το 2011 και 0,7% με 2,3% το 2012.

Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων της ΕΚΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 1,3% με 2,1% φέτος -με ενδιάμεση τιμή το 1,7%- από 0,7% με 2,1% που εκτιμούσε τον Δεκέμβριο.

Το 2012, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται μεταξύ 0,8% και 2,8%, με ενδιάμεση τιμή το 1,8%, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 0,6% έως 2,8%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...