Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Βολές Λοβέρδου κατά της «Πρωτοβουλίας» για το αδιέξοδο με τους απεργούς πείνας

Ανησυχία στην κυβέρνηση

Ανησυχία υπάρχει στην κυβέρνηση για το επικίνδυνο αδιέξοδο με τους μετανάστες απεργούς πείνας
Ανησυχία υπάρχει στην κυβέρνηση για το επικίνδυνο αδιέξοδο με τους μετανάστες απεργούς πείνας (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Ευθεία βολή προς τους εκπροσώπους της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης» και προς εκείνους που έχουν ενεργό ρόλο στο ζήτημα των μεταναστών-απεργών πείνας στο μέγαρο «Υπατία» έριξε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι επαναστάτης όταν παίζει με τη ζωή αμάχων. Αυτός είναι έμπορος της επανάστασης, δεν είναι επαναστάτης προφανώς. Κανείς δεν μπορεί να μεσολαβεί ανάμεσα σε έναν εξασθενημένο άνθρωπο με τον γιατρό. Οι μεσολαβήσεις μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής επανέλαβε την πρόταση της -κατά περίπτωση- υπαγωγής στο καθεστώς εξάμηνης ανοχής, το οποίο μπορεί να ανανεωθεί για άλλους έξι μήνες.

«Η απόφαση αναβολής απομάκρυνσης από τη χώρα σημαίνει για κάθε αλλοδαπό απεργό πείνας γραπτή βεβαίωση με εξάμηνη ισχύ που δικαιολογεί τη διαμονή στην Ελλάδα. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου η βεβαίωση μπορεί να ανανεώνεται μετά από νέα κρίση αν συνεχίσει να είναι ανέφικτη η απομάκρυνση» δήλωσε ο κ. Παπουτσής.

Σημειώνει ακόμη ότι η γραπτή βεβαίωση για τη μη εκτέλεση της απόφασης επιστροφής γίνεται μόνο εάν οι μετανάστες απεργοί πείνας καταγραφούν και τακτοποιηθούν μέσω των αστυνομικών αρχών.

Ο κ. Παπουτσής προτείνει στην διαδικασία αυτή να συμβάλουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «και κάθε επιστημονικός φορέας που υποστηρίζουν τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «προέχει η ζωή των ανθρώπων. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει τους απεργούς πείνας με ιδιαίτερη ευαισθησία μέσα στο πλαίσιο των νόμων του κράτους και των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας».

Τόνισε δε πως με αμετακίνητες θέσεις και συνέχεια της απεργίας πείνας δεν υπάρχουν λύσεις αλλά «υπάρχουν μόνο αδιέξοδα και κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων».

Υπέρ της εφαρμογής του Ν. 3907/2010 που προβλέπει το καθεστώς εξάμηνης ανοχής, τάχθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «όση είναι η υποχρέωσή μας να μην χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή, άλλη τόσο είναι η υποχρέωση να μην εκβιάζεται η χώρα».

«Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μια αυθαίρετη νομιμοποίηση. Ποιος θα διαχειριστεί όταν αύριο έρθει ένας αριθμός αλλοδαπών, 15, ή 15.000 και κάνει απεργία πείνας έξω από ένα νοσοκομείο;» πρόσθεσε ο κ. Καστανίδης.

Να δώσει λύση στο θέμα των αργών πείνας, χρησιμοποιώντας το νομικό οπλοστάσιό της, κάλεσε την κυβέρνηση και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κυβέρνηση «έχει νομικά μέσα, έχει ένα νομικό οπλοστάσιο, ώστε να δώσει μία διέξοδο στο συγκεκριμένο θέμα, στους συγκεκριμένους 300, και αν θέλετε να κερδίσει χρόνο για να αντιμετωπίσει το ζήτημα» είπε η κυρία Παπαρήγα στο Mega.

Πορεία συμπαράστασης στους μετανάστες απεργούς πείνας διοργάνωσε την Πέμπτη η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης», στη Θεσσαλονίκη. Οι 50 απεργοί πείνας που στεγάζονται στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, διανύουν την 38η μέρα και η υγεία τους βρίσκεται σε «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση»ς. Περίπου 20 από αυτούς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: