Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Άκαρπη η προσπάθεια διαμεσολάβησης για τις απολύσεις στις Cosmote

Προς κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Στιγμιότυπο από την τριμερή συνάντηση με την συμμετοχή του κ. Β.Κεγκέρογλου και εκπροσώπων της διοίκησης και εργαζομένων της Cosmote
Στιγμιότυπο από την τριμερή συνάντηση με την συμμετοχή του κ. Β.Κεγκέρογλου και εκπροσώπων της διοίκησης και εργαζομένων της Cosmote (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε ναυάγιο οδηγήθηκε μετά από οκτώ ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων η συνάντηση της διοίκησης της Cosmote και των εκπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση με τη μεσολάβηση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Β.Κεγκέρογλου, για εύρεση συμβιβαστικής λύσης και ανάκληση των 120 απολύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο πλευρές αποδέχονταν κατ' αρχήν την πρόταση του υπουργείου για εφαρμογή διαδικασίας εθελουσίας εξόδου, όμως η διοίκηση της Cosmote δεν δεχόταν να δεσμευτεί ότι κατά τη διαδικασία αυτή δεν θα γίνουν απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους και δεν θα καταργηθούν θέσεις εργασίας, όπως ζητούσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

«Στα πλαίσια της διαμεσολάβησης καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία και οι εργαζόμενοι να μην βρεθούν στο δρόμο», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Εργασίας

«Ζητήσαμε, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες του ΠΔ 240 (για τις ομαδικές απολύσεις και τη διαμεσολάβηση), να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου και η μείωση του προσωπικού να αφορά μόνο τους εργαζόμενους που θα αποδεχθούν την ένταξή τους αυτή. Για τους υπολοίπους να συνεχιστεί ο διάλογος στα πλαίσια του ΠΔ 240 προς όφελος του συμφέροντος τόσο της εταιρίας όσο και των εργαζομένων. Παρά την πολύωρη προσπάθεια και για λόγους που δεν μπορώ να κατανοήσω η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από καμιά πλευρά» είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Οι θέσεις όλων των πλευρών

Σε ανακοίνωσή της η ΟΜΕ-ΟΤΕ αποδίδει στις διοικήσεις ΟΤΕ και COSMOTE αναλγησία και πέρα από κάθε λογική σκληρότατη στάση, καθώς, όπως αναφέρει απέρριψαν τις εποικοδομητικές προτάσεις του υφυπουργού κ. Κεγκέρογλου, προφανώς κατ' εντολή της Ντόϊτσε Τελεκομ.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ αφού ζητάει από την κυβέρνηση να αναλάβει στο ακέραιο τις ευθύνες της και να άρει την εμπιστοσύνη της από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος και να περιφρουρήσουν την αυριανή 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ κ. Π.Κούτρας καταλόγισε στη διοίκηση της Cosmote την ευθύνη για το αδιέξοδο. «Είμαστε σε θέση μάχης», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους εργαζόμενους να μετέχουν μαζικά στην απεργία της Παρασκευής.

Ο κ. Κούτρας προανήγγειλε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα, οι οποίες θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ την ερχόμενη Τρίτη.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της Cosmote κ. Βασίλης Κατσαρός κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων.

Ο κ. Γ.Καρούζος, νομικός σύμβουλος των εργαζομένων, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα στραφούν κατά της εταιρίας για παραβιάσεις της εργατική νομοθεσίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ κ. Γιάννης Δούκας είπε ότι οι απολύσεις αυτές δεν πρέπει να περάσουν για να μην αποτελέσουν πρόκριμα για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από την πλευρά της διοίκησης του ΟΤΕ, τονίζεται ότι στη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του ΟΤΕ επανέλαβαν τη θέση της εταιρείας «ως προς την ανάγκη άμεσης μείωσης του λειτουργικού κόστους της, με την περικοπή παροχών, που είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν οικειοθελώς από την επιχείρηση, με επιφύλαξη ανάκλησής τους οποτεδήποτε».

«Είναι καθήκον της Διοίκησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του πακέτου των μέτρων, ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να καταστεί προβληματική, η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνιζαν στελέχη του Οργανισμού, επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι απόλυτα αιτιολογημένα, δικαιολογημένα και σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν τα στελέχη του ΟΤΕ στη μείωση του κόστους εργασίας, το οποίο, όπως ανέφεραν, σε ετήσια βάση φτάνει τα 766 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 35,3% των εσόδων και στο 46% του συνολικού κόστους λειτουργίας του Οργανισμού, σε μια περίοδο που τα έσοδα μειώθηκαν το 2010 κατά 10% και τα κέρδη παρουσίασαν κάμψη κατά 78,5%.

Οι εκπρόσωποι της COSMOTE παρουσίασαν στη διάρκεια της συνάντησης τους λόγους υλοποίησης του προγράμματος λειτουργικής βελτιστοποίησης που περιλαμβάνει τη διακοπή δραστηριοτήτων και την αναδιοργάνωση λειτουργιών, με αποτέλεσμα την κατάργηση περιορισμένου αριθμού θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, επανέλαβαν ότι το πακέτο κινήτρων για αυτούς που θα αποχωρήσουν είναι από τα υψηλότερα της αγοράς και προσφέρει καθαρές αποδοχές από ένα έως τρία έτη, καθώς και άλλες παροχές, ενώ η εταιρία είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: