Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Παραίτηση της «κυβέρνησης» και απόσυρση των μέτρων ζητούν τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα

Υποκινούνται οι διαδηλωτές λέει η Άγκυρα

Η διαδήλωση της Τετάρτης στη Λευκωσία ήταν ογκώδης
Η διαδήλωση της Τετάρτης στη Λευκωσία ήταν ογκώδης (Φωτογραφία: Reuters )
Λευκωσία, Κύπρος
Η τουρκοκυπριακή πλατφόρμα σωματείων που διοργάνωσε το μεγάλο συλλαλητήριο της Τετάρτης στην κατεχόμενη Λευκωσία κάλεσε την ψευδοκυβέρνηση του Ντερβίς Έρογλου να παραιτηθεί ενώ αξίωσε να αποσυρθεί το οικονομικό πακέτο που ετοίμασε η τουρκική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς το «καταστροφικό». Υποκινούμενες οι διαδηλώσεις στη Κύπρο, υποστηρίζει ο Εγκεμέν Μπαγίς.

Η πλατφόρμα αξίωσε επίσης συνταγματικές αλλαγές και προειδοποίησε ότι αν η ψευδοκυβέρνηση δεν τερματίσει την έκδοση «νομοθετημάτων» και «διαταγμάτων» για εφαρμογή του πακέτου μέχρι τις 25 Μαρτίου, θα επανέλθουν τα απεργιακά μέτρα και οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν από την πλατεία Ινονού έξω από τη λεγόμενη Βουλή του κατοχικού καθεστώτος.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας της ένωσης Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ προειδοποίησε ότι όσο συνεχίζεται το «πρωτόκολλο συνεργασίας» με την Τουρκία, θα συνεχίζονται ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

«Οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να διοικούν μόνοι τους τους εαυτούς τους σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή», ανέφερε ακόμη.

Ο πρόεδρος του κυρίου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σογιέρ κάλεσε την ψευδοκυβέρνηση να παραιτηθεί, ενώ ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς επισήμανε την ομοψυχία των Τουρκοκυπρίων, αναφέροντας ότι «Τουρκοκύπριοι με διαφορετικές φωνές, μπόρεσαν να πουν το ίδιο τραγούδι».

«Υποκινούμενες οι διαδηλώσεις»

Την ίδια ώρα ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της τουρκικής κυβέρνησης Εγκεμέν Μπαγίς αναφερόμενος στα συνθήματα κατά της Τουρκίας στην διαδήλωση στη Λευκωσία έκανε λόγο για «μειοψηφικούς κύκλους».

«Μας λυπεί το γεγονός ότι κάποιες αμετροεπείς μειοψηφίες στην ‘ΤΔΒΚ’ υψώνουν πανό με ασεβή λόγια και ύβρεις εναντίον της Τουρκίας, της μητέρας πατρίδας και υποθάλπουν τη βία» είπε σε δήλωση του στο πρακτορείο Anadolou.

Είπε ακόμη ότι «σύμφωνα με τα ήθη μας, τα παιδιά δεν μπορούν να πουν ούτε το παραμικρό επιφώνημα στους γονείς. Αλλά εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε ακάλυπτο το παιδί μας».

Ακόμη υποστήριξε αναφερόμενος στη διαδήλωση ότι αυτή «μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χώρες που εναντιώνονται στην Τουρκία» και τονίζει ότι «Θα χαλάσουμε το παιχνίδι αυτό κάποιων μειοψηφικών κύκλων στην ΤΔΒΚ. Κανείς δεν μπορεί να χωρίσει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ».

Τέλος ο Μπαγίς εκφράζει την ανησυχία του, όπως λέει, ότι τα εναντίον της Τουρκίας πανό στις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα «υψώθηκαν από κύκλους που επηρεάζονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ή από κύκλους που εμπλέκονται σε σκοτεινές υποθέσεις στην Τουρκία».

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: