Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Στη γραμμή 3 προς Αιγάλεω Το Σάββατο θα τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός «Αγία Μαρίνα» του Μετρό


Το Σάββατο θα τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός «Αγία Μαρίνα» του Μετρό
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ο νέος σταθμός «Αγία Μαρίνα» της γραμμής 3 του μετρό τίθεται σε λειτουργία από το πρωί του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου 2013. Ήδη από την περασμένη Παρασκευή είχε αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία του σταθμού.

Ο σταθμός «Αγία Μαρίνα» επρόκειτο να δοθεί προς χρήση τον Σεπτέμβριο, όμως προβλήματα στη σηματοδότηση του δικτύου οδηγήσαν σε καθυστέρηση του χρονοδιαγράμματος.

Τι αλλάζει στα λεωφορεία με τον σταθμό «Αγία Μαρίνα»

Τροποποιούνται επτά λεωφορειακές γραμμές των δυτικών προαστίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ:

- Η γραμμή Χ63 μετονομάζεται σε Χ63 ΜΑΝΔΡΑ (ΟΙΚ. ΤΙΤΑΝ) - ΣΤ. ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ (EXPRESS). Η διαδρομή της στο τμήμα Μάνδρα - Αγ. Μαρίνα παραμένει ως έχει.

- Η γραμμή 866 μετονομάζεται σε 866 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ - ΣΤ. ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ. Η διαδρομή της στο τμήμα Ασπρόπυργος - Αγ. Μαρίνα παραμένει ως έχει.

- Η γραμμή Β16 μετονομάζεται σε 876 ΕΛΕΥΣΙΝΑ - ΣΤ. ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ. Η διαδρομή της στο τμήμα Ελευσίνα - Παλατάκι παραμένει ως έχει, ενώ στη συνέχεια η σύνδεση με τον σταθμό Μετρό «Αγ. Μαρίνα» πραγματοποιείται μέσω της οδού Στρατάρχου Καραϊσκάκη και της Ιεράς Οδού.

- Η γραμμή 837 μετονομάζεται σε 837 ΑΝΩ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ - ΣΤ. ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ. Η διαδρομή της γραμμής προς τον σταθμό Μετρό «Αγ. Μαρίνα» παραμένει ως έχει, ενώ η διαδρομή προς Ανω Αγ. Βαρβάρα πραγματοποιείται μέσω των οδών Αγ. Μαρίνας, Αγ. Βαρβάρας, Βύρωνος, 28ης Οκτωβρίου, Ελ. Βενιζέλου, συνέχεια κανονικά.

- Η γραμμή 811 μετονομάζεται σε 811 ΧΑΪΔΑΡΙ - ΣΤ. ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ. Η διαδρομή προς τον σταθμό Μετρό «Αγ. Μαρίνα» παραμένει ως έχει, ενώ η διαδρομή προς Χαϊδάρι, πραγματοποιείται μέσω της οδού Δελφών αντί της οδού Έβρου, ώστε να προσφέρει καλύτερη πρόσβαση στους επιβάτες για τον νέο σταθμό Μετρό «Αγ. Μαρίνα».

- Τροποποιείται η διαδρομή της γραμμής 803 ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΔΑΣΟΣ στην κατεύθυνση προς Δάσος και θα πραγματοποιείται μέσω της οδού Δελφών αντί της οδού Έβρου, ώστε να προσφέρει καλύτερη πρόσβαση στους επιβάτες για τον νέο σταθμό Μετρό «Αγ. Μαρίνα».

- Επεκτείνεται η διαδρομή της γραμμής 830 ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ και θα πραγματοποιείται μέσω Ελ. Βενιζέλου, Ιεράς Οδού, Αγ. Μαρίνας, ώστε να προσφέρει καλύτερη πρόσβαση στους επιβάτες για το νέο σταθμό.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τι βρέθηκε στον υπολογιστή του βουλευτή της Χ.Α. Δείτε πότε δηλώνει ότι γεννήθηκε ο αδελφός του Κασιδιάρη


Δείτε πότε δηλώνει ότι γεννήθηκε ο αδελφός του Κασιδιάρη

Στην πλαστή αστυνομική ταυτότητα που χρησιμοποιούσε σαν «αστυφύλακας Παπαστεργίου» ο ανθυπολοχαγός των Ειδικών Δυνάμεων Αλέξανδρος Κασιδιάρης είχε γράψει ως ημερομηνία γέννησης την 21η Απριλίου του ... 1987

Τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) για την φωτογραφία που εμφανίζει τον Αλέξανδρο Κασιδιάρη, ανθυπολοχαγό των Ειδικών Δυνάμεων και αδερφό του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, να χαιρετά ναζιστικά, διέταξε ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος.

Ο ανθυπολοχαγός διέκοψε την εκπαίδευσή του στη Ρεντίνα και αποσπάται για τουλάχιστον έναν μήνα στο Φρουραρχείο Αθηνών, για να δώσει εξηγήσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Καθημερινή, σε υλικό που βρέθηκε στον υπολογιστή του βουλευτή της Χ.Α. ο αδελφός του, Αλέξανδρος, απεικονίζεται στην μπροστινή όψη πλαστής ταυτότητας. Πρόκειται για ένα αρχείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πλαστών εγγράφων, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Από την έκθεση που συνέταξε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι τα «επίμαχα» φωτογραφικά αρχεία εντοπίστηκαν αποθηκευμένα σε σκληρό δίσκο που βρέθηκε στην κατοχή του Ηλία Κασιδιάρη και πιθανόν ανήκει στον αδελφό του, Αλέξανδρο, καθώς η κωδική ονομασία του εγγεγραμμένου ιδιοκτήτη είναι «Αlex».




Κατά τη διερεύνηση του σκληρού εντοπίστηκαν φωτογραφικά αρχεία και με τις δυο όψεις ταυτοτήτων αστυνομικών. Σε ορισμένες από αυτές αναγράφονται τα στοιχεία «Αλέξανδρος Παπαστεργίου - αστυφύλακας» με ημερομηνία γέννησης την 21η Απριλίου του 1987. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στοιχεία δεν αντιστοιχούν σε πρόσωπο που υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία. Στην έκθεσή της η ΔΕΕ αναφέρει πως τα επίμαχα αρχεία (φέρουν κωδικούς «1.jpg» και «id ready 2.jpg») έχουν υποστεί επεξεργασία με το λογισμικό επεξεργασίας εικόνας «Photoshop».

Για την κατασκευή της πλαστής ταυτότητας χρησιμοποιήθηκε ως «μήτρα» η ταυτότητα 25χρονου που υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ. ως αρχιφύλακας. Ο άνδρας με τα αρχικά Κ.Χ. δεν έχει δηλώσει απώλεια ταυτότητας, ενώ εκπροσωπεί την αστυνομία σε αγώνες κολύμβησης στην Ελλάδα.
protothema.gr

Read more...

Κεδίκογλου: «Παγώνει» το χρέος των ευάλωτων όπου θα επανασυνδεθεί το ρεύμα

kedikoglou-simos-660-euro-2_8Το χρέος των ευάλωτων νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ στα οποία θα επανασυνδεθεί το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα διαγραφεί, αλλά θα «παγώσει» για ένα εύλογο μακρινό χρονικό διάστημα, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.
Τόνισε ότι όποιος στο μέλλον θελήσει να κάνει διακανονισμό του χρέους του θα γίνει με ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους.
Ο κ. Κεδίκογλου επαναβεβαίωσε επίσης ότι οι εν λόγω οικογένειες δεν θα πληρώσουν τέλος επανασύνδεσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι οι άνεργοι του 2013, αλλά και εκείνοι με μειωμένο εισόδημα εντός του 2013, θα μπορούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο υποβάλλοντας μία σχετική υπεύθυνη δήλωση στη ΔΕΗ.
H κάθε περίπτωση, όπως είπε, θα εξετάζεται από τις αρμόδιες επιτροπές των Δήμων.
Σε περίπτωση, ψευδών δηλώσεων όμως θα υπάρχουν συνέπειες, τόνισε ο κ. Κεδίκογλου.
Αναφορικά με την επιβάρυνση που θα υπάρξει στους λογαριασμούς των υπόλοιπων καταναλωτών, επανέλαβε ότι το κόστος θα ανέλθει κατά μέσο όρο από 50 λεπτά έως 1 ευρώ ετησίως.
Πηγή:skai.gr

Read more...

Σκανδαλίδης: Η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ λήγει στις εθνικές εκλογές

skandalidisΗμερομηνία λήξης στην κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ βάζει ο πρώην υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σκανδαλίδης προσδιορίζει ως χρόνο λήξης, το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών. Άλλωστε, όπως αναφέρει, από την επόμενη άνοιξη η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε μνημόνιο.
Επισημαίνει, πάντως, ότι η περίοδος εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη και γι’ αυτό απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας «μεγάλου συνασπισμού», θεωρώντας «ανέφικτο» κάτι τέτοιο, λόγων των μεγάλων διαφορών μεταξύ των κομμάτων, οι οποίες, μάλιστα, «μεγαλώνουν».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο των επόμενων εκλογών, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρει, αρχικά, ότι «οι ευρωεκλογές ποτέ δεν έριξαν κυβέρνηση», παραπέμπει στη συμφωνία των δύο κομμάτων για εξάντληση της τετραετίας, αν και δεν κρύβει ότι δεν είναι απόλυτα βέβαιος γι’ αυτό.
«Μου ζητάτε να γίνω μάντης» απαντάει σε σχετική ερώτηση και προσθέτει ότι η χώρα βρίσκεται εν όψει «κρίσιμων αποφάσεων».
Μεταξύ αυτών αναφέρει την οριστικοποίηση, ύστερα από συμφωνία με την τρόικα, του προϋπολογισμού, τον οποίο χαρακτηρίζει «δύσκολο στην εκτέλεσή του» και την απόφαση που πρέπει να ληφθεί σχετικά με το αν μετά τη λήξη του μνημονίου θα πρέπει η χώρα να βγει στις αγορές ή θα πρέπει να πάει σε νέα χρηματοδότηση, οπότε θα πρέπει να εξεταστούν οι όροι της.
Ο ίδιος εύχεται να υπάρξει νέο «κούρεμα», ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, προτιμά μια επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων με μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων.
Ο κ. Σκανδαλίδης εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μια κυβέρνηση ενός κόμματος, όπως είχε συμβεί με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν στηρίχθηκε, στην προσπάθειά του από τα άλλα κόμματα.
Αναφέρει, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που βάζει «κόκκινες γραμμές».
Σε ό,τι αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, τονίζει ότι δεν υπήρχαν άλλες πηγές χρηματοδότησης και προσθέτει ότι κανένας από τους υπουργούς των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν έχει ή έχει λιγότερες ευθύνες ή ότι δεν γνώριζε, καθώς συμμετείχε στη λήψη των αποφάσεων.
Αναφερόμενος στην κινητικότητα για την κεντροαριστερά, τονίζει ότι αφορά στο χώρο μεταξύ της συντηρητικής δεξιάς του κ. Σαμαρά και της κομμουνιστογενούς αριστεράς του κ. Τσίπρα. Τονίζει επίσης ότι σε περιόδους κρίσης η απουσία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, ιστορικά, έφερνε δεινά στον τόπο.
Από τις προσπάθειες για την κεντροαριστερά είναι πιθανό να προκύψει ένα σχήμα, υπό το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα κατεβεί στις ευρωεκλογές και στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ.
Άλλωστε, όπως αναφέρει, η ΝΔ έχει τελείως διαφορετική άποψη από εκείνη του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση, υπενθυμίζοντας, μάλιστα, ότι «πρόσφατα ήθελε να ξηλώσει και τον Καλλικράτη».

Read more...

Ομιλία Γ. Παπανδρέου στη Sciences Po στο Παρίσι


papandreouΔιαβάστε τί είπε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών Sciences Po στο Παρίσι. Η ομιλία είχε τίτλο «Δημοκρατία στην Ευρώπη: Με το βλέμμα στις Ευρωεκλογές» Διαβάστε την ομιλία: Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι στη Science Po. Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία να μελετά κανείς Πολιτική Επιστήμη από τις περιόδους κρίσης. Πριν από μερικές μέρες ήμουν στη Κορέα, όπου συναντήθηκα με επισήμους, με πολιτικούς και ακαδημαïκούς της περιοχής, για να συζητήσουμε το μέλλον της Ασίας και την άνοδο της Κίνας. Είναι προφανές πως βιώνουμε τον επαναπροσδιορισμό της παγκόσμιας ισχύος. Και το γεγονός αυτό, μπορεί να πάρει τη μορφή μιας νέας κούρσας για την παγκόσμια υπεροχή. Πέρα όμως από αυτόν τον αγώνα για ισχύ, αυτό που είναι πιο σημαντικό – πιο σημαντικό από το ποιος είναι ο πιο ισχυρός – θα είναι η πάλη για τις αξίες που θα αντιπροσωπεύει αυτή η νέα ισορροπία ισχύος. Ποιες αξίες θα κυριαρχήσουν και θα χαρακτηρίσουν την παγκόσμια κοινότητα αύριο; Μπορεί αυτή η νέα πάλη να μην αποτελέσει μία βίαιη «σύγκρουση πολιτισμών» αλλά θα γίνει μέσω των διάφορων ανταγωνιστικών μοντέλων διακυβέρνησης. - Ζητήματα Δημοκρατίας - Ζητήματα Πρόνοιας - Ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την απεξάρτησης της οικονομίας από επιβαρυντικές για το περιβάλλον δραστηριότητες - Ζητήματα ειρήνης και πολέμου Αυτό είναι το μέγεθος του διακυβεύματος. Παραδοσιακά η Ευρώπη ήταν μία «δύναμη καλού» υποστηρίζοντας τέτοιες ανθρωπιστικές αξίες. Οι Ασιάτες, ωστόσο, παρότι θετικά διακείμενοι στα κεκτημένα μας, όσο αφορά τη διατήρηση της Ειρήνης στην ήπειρό μας, δεν θα μας περιμένουν. Η επιρροή μας στον κόσμο, στο ποιες αξίες θα κυριαρχήσουν στις μελλοντικές δομές διακυβέρνησης, εξαρτάται από την επιτυχία του δικού μας μοντέλου διακυβέρνησης. Και σήμερα αυτό τίθεται σε αμφιβολία. Το ίδιο και στις ΗΠΑ, όπου συχνά, με έκπληξη, βρισκόμουν αντιμέτωπος με ερώτησεις, όπως: «Είναι η Δημοκρατία το σωστό πολίτευμα» ή «μπορεί να δουλέψει σωστά η Δημοκρατία;». Ίσως αυτές οι ερωτήσεις είναι σημεία των καιρών. Ήμουν και στην Τουρκία πρόσφατα. Εκεί συναντήθηκα με την Συριακή αντιπολίτευση, πολλούς Άραβες πολιτικούς, την Αραβική Λίγκα, με ακτιβιστές της κίνησης για το Πάρκο Γκεζί που κινητοποίησαν μεγάλο αριθμό νέων ζητώντας περισσότερη και βαθύτερη Δημοκρατία. Όλοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιχειρούν να εκδημοκρατίσουν ή να εμβαθύνουν τις δημοκρατικές πρακτικές στις κοινωνίες τους. Παρόλα αυτά αισθάνθηκα την απουσία της Ευρώπης. Και δεν εννοώ επίσημους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εννοώ την παρουσία της πλήρους ισχύος της Ευρώπης και των ιδεών που αντιπροσωπεύει. Την βοήθειά μας στους γείτονες στους ζωτικής σημασίας αγώνες τους ειρηνική μετάβαση. Μιά μετάβαση σε πιο ελεύθερες και ανοικτές κοινωνίες. Το τι τελικά θα συμβεί σε αυτές τις κοινωνίες θα έχει ιδιαίτερες συνέπειες και στις δικές μας ζωές. Όσο εμείς αναλωνόμαστε με την κρίση στην Ευρώπη, η Ιστορία μας ξεπερνά. Θα σημειώσω επίσης ότι, η Ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι βέβαια απλά μιά «σπατάλη χρόνου» αλλά ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης έχει υπονομεύσει τις βασικές αξίες που αντιπροσωπεύουμε. Και γι’ αυτό έχουμε αποδυναμώσει τις αξίες μας και σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών. Από την προσωπική μου εμπειρία, η αντίδρασή μας, ως Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της κρίσης, χαρακτηριζόταν περισσότερο από φόβο και άγνοια. Γίναμε εσωστρεφείς, αμυντικοί. Επιλέξαμε να βρούμε καταφύγιο στο δόγμα της «λιτότητας» αντί να σκεφτούμε κριτικά και με φαντασία να αναζητήσουμε τον ρεαλισμό πιο αποτελεσματικών εναλλακτικών λύσεων. Εναποθέσαμε τη μοίρα μας σε αρχιερείς και μάγους – σήμερα τους αποκαλούμε τεχνοκράτες – αντί να πιστέψουμε στο δυναμικό των κοινωνιών μας. Αφήσαμε την πρωτοκαθεδρία στον πιο ισχυρό, τη Γερμανία στην περίπτωσή μας, αντί να εμπιστευτούμε συλλογικά τα έθνη και τους πολίτες μας. Και όταν το πρόβλημα έγινε πιο πολύπλοκο και ο πόνος εντονότερος, ψάξαμε για αποδιοπομπαίους τράγους αντί να αντιμετωπίσουμε τα αληθινά προβλήματα της Ένωσής μας. Γι’ αυτό και επιχειρηματολογώ πως η κρίση στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο δημοσιονομική, οικονομική, ούτε καν μόνο θεσμική. Είναι κρίση Πολιτικής. Είναι κρίση Δημοκρατίας. Πολλοί εδώ είστε Ευρωπαίοι πολίτες και όσοι δεν είστε αντιλαμβάνεστε πως η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών της. Τι σημαίνει για σας η Ευρώπη σήμερα; Ποιες αξίες αντιπροσωπεύει; Είναι ακόμα επίκαιρη; Αν δυσκολεύεστε να καταλήξετε σε απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, να γνωρίζετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Ένας Ισπανός φοιτητής μου είπε το εξής: «Οι γονείς μου ήταν 25 ετών όταν έπεσε η δικτατορία στην Ισπανία. Περίμεναν μία διαφορετική, δημοκρατική Ισπανία. Η Ευρώπη ήταν που εγγυήθηκε αυτή τη Δημοκρατία και έφερε ευημερία. Παρόλα αυτά, σήμερα νιώθουν αποδυναμωμένοι, δεν αισθάνονται πλέον να ελέγχουν τη μοίρα τους». Στη σημερινή ΕΕ των 28 μελών, περίπου ο μισός πληθυσμός που ζει σήμερα σε περιβάλλον Δημοκρατίας, ζούσε σε δικτατορίες. Η ΕΕ ήταν βασικός πυλώνας της μετάβασης. Γι’ αυτό και επιμένω πως η ηγεσία της Ευρώπης μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει την κρίση ως μια ευκαιρία αναζωογόνησης της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Ας πάμε λίγο πίσω στην Ιστορία, στην Αρχαία Ελλάδα. Σίγουρα γνωρίζετε πως οι αρχαίοι Έλληνες εφηύραν τη λέξη και την έννοια της «Πολιτικής». Οι μελετητές λένε πως, ιστορικά, αυτό δεν ήταν απλά μια εφεύρεση αλλά μία πραγματική αποκάλυψη. Ήταν απελευθέρωση από το φόβο. Από το φόβο του εκάστοτε θρησκευτικού ηγέτη, των κάθε λογής μάγων, από την υποταγή σε μονάρχες και τυράννους. Η πολιτική έγινε μια απελευθερωτική ιδέα. Μπορούσαμε πλέον να φανταστούμε πως πραγματικά είμαστε κυρίαρχοι της μοίρας μας. Απελευθερώσαμε την έμφυτη δυνατότητά μας να οραματιζόμαστε μια καλύτερη κοινωνία και μία καλύτερη ζωή. Και η Δημοκρατία ήταν μία καινοτομία που διασφάλιζε πως, ποτέ ξανά, κανείς δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει τόσο μεγάλη ισχύ και πλούτο. Αυτό το πνεύμα πολιτικής είναι που πρέπει να ανακτήσουμε σήμερα στις Δημοκρατίες μας. Είναι αδήριτη η ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Και ποιες είναι αυτές οι προκλήσεις; Θα αναφερθώ σε 5+1. Πρώτη πρόκληση, είναι η παραδοσιακή μάχη ενάντια σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η ανατροπή των δικτατόρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι μία μάχη για την Ελευθερία Δεύτερη πρόκληση, η μετάβαση στη Δημοκρατία των χωρών που μόλις απέκτησαν την ελευθερία τους. Πως τις προστατεύουμε από νέες απολυταρχίες ή φονταμενταλισμούς ή ιδεολογίες που περιορίζουν αντί να ελευθερώνουν; Τρίτη πρόκληση, αφορά τις δικές μας, ώριμες Δημοκρατίες. Πρόκειται για την επαναδιεκδίκηση της Δημοκρατίας εκεί που – ακόμα και σε ανεπτυγμένες οικονομίες – η πολιτική έχει αιχμαλωτιστεί και οι δημοκρατικοί θεσμοί υπονομεύονται. Η πρωτοφανής υπερσυγκέντρωση πλούτου και ισχύος επηρεάζει και διαφθείρει τις δημοκρατίες μας. Τέταρτη πρόκληση, ο εκδημοκρατισμός της παγκοσμιοποίησης. Η παγκόσμια οικονομία επιτρέπει την κίνηση κεφαλαίων πέρα από εθνικά σύνορα και πέρα από νόρμες και κανόνες που αφορούν εμάς τους πολίτες. Συνεπώς, η ρύθμιση των αγορών (φορολογικοί παράδεισοι, off shores κτλ), η λογοδοσία των διεθνών θεσμών, είτε αυτοί είναι φορείς όπως το ΔΝΤ, είτε οι εταιρίες αξιολόγησης, είτε η ΕΚΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα, η αντιμετώπιση διασυνοριακών φαινομένων που καθίστανται όλο και πιο ανεξέλεγκτα από τον εθνικό έλεγχο, η διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών, οι πρόσφυγες, η κλιματική αλλαγή, είναι αυτά στα οποία πρέπει να παρέμβουμε για να παγκοσμιοποιήσουμε τη Δημοκρατία. Τέλος, μία πέμπτη πρόκληση, να ξανασκεφτούμε τη Δημοκρατία, να την επανεφεύρουμε. Πως μπορούμε να έχουμε Δημοκρατία, πέρα από τα σύνορά μας, μ’ ένα τρόπο που θα επιτρέπει νομιμοποιημένες, αντιπροσωπευτικές αποφάσεις προς όφελος ενός ευρύτερου κοινού καλού; Με τη Γαλλική Επανάσταση, η ελευθερία που επικράτησε και η Δημοκρατία που αναπτύχθηκε, βασίστηκαν σε μία αίσθηση εθνικής αλληλεγγύης. Σε μία κοινή ταυτότητα. Μπορούμε να έχουμε αυτή τη κοινή ταυτότητα σε πιο διαφοροποιημένες κοινωνίες; Πως μπορούμε να ενώσουμε με την αλληλεγγύη λαούς και πολίτες όταν έχουμε τόσες πολλές μειονότητες, πολυπολιτισμικές διαφορές, θρησκευτικές διαφορές; Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα «πατριωτισμό αξιών»; Αυτό ακριβώς δεν είναι που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη από τη δημιουργία της; Αυτή δεν είναι η Ευρωπαϊκή πρόκληση; Στον επαναπροσδιορισμό της Δημοκρατίας θα προσέθετα την ανάγκη αξιολόγησης της χρήσης και κατάχρησης της τεχνολογίας, που μπορεί να δώσει αλλά και να αφαιρέσει εξουσία. Από τη μία δηλαδή, υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες, όπως η NSA και από την άλλη μπορούμε πλέον να ενσωματώσουμε τα social media στους δημοκρατικούς μας θεσμούς, για να επιτύχουμε μεγαλύτερη κινητοποίηση και διαβούλευση με τους πολίτες. Τέλος, η + 1 πρόκληση. Η μάχη για κοινωνική Δικαιοσύνη στα έθνη μας ήταν η βασική συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών και κράτους. Και αυτό εγγυόταν τη συνοχή, την ασφάλεια, τη συμμετοχή, βασικές υπηρεσίες παιδείας, πρόνοιας και υγείας. Σήμερα όμως, που οι επενδυτές και τα κεφάλαια – τα οποία δεν έχουν πατρίδα -, μπορούν να μετακινούνται εκτός εθνικών συνόρων, εντός λίγων λεπτών, με ποιους διαπραγματευόμαστε; Πως προωθούμε παγκόσμια δικαιώματα; Παραμένει γεγονός πως, μπορεί να μας έφερε όλους πιο κοντά η παγκοσμιοποίηση, με πολλούς τρόπους, αλλά τελικά έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να δημιουργεί εντεινόμενες ανισότητες μέσα στις κοινωνίες αλλά και μεταξύ των κοινωνιών μας, ανισότητες που μας κάνουν να νιώθουμε αβοήθητοι. Πρέπει να επανεξετάσουμε τους θεσμούς μας, να εγγυηθούμε τη Δημοκρατία, την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και βέβαια, τη συμμετοχή για όλους. Αναδιανομή της εξουσίας με άλλα λόγια. Ας δούμε, πως η κρίση στην Ευρώπη και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε, υπονόμευσε τον πυρήνα των αξιών μας. Ο οικονομολόγος Dani Rodrik το έθεσε σωστά. Σημείωσε πως υπάρχουν δύο αφηγήσεις: Η πρώτη λέει «αυτοί φταίνε». Οι περιφερειακές χώρες της ΕΕ, δηλαδή. Εμείς, τα λεγόμενα «PIIGS» παραφερθήκαμε. Δανειστήκαμε πολύ, ιδιωτικά και δημόσια, είχαμε άκαμπτες εργασιακές σχέσεις και χαμηλή παραγωγικότητα. Υπάρχει και μία δεύτερη αφήγηση, όμως, που λέει «είναι συλλογικό μας σφάλμα». Έχουμε μία ατελή νομισματική ένωση. Έλλειψη τραπεζικής ένωσης. Δεν έχουμε κοινές δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές. Έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά πολλαπλές αγορές ομολόγων με διαφορετικά επιτόκια, απουσία κοινής έννομης τάξης για την αντιμετώπιση του χρέους και των χρεοκοπιών. Όλοι αυτοί ήταν επαρκείς λόγοι μετάδοσης του προβλήματος και ανησυχίας των αγορών σχετικά με το Ευρώ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο συνδυασμός των δύο παραπάνω αφηγήσεων είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Και είναι σημαντική η αφήγηση γιατί ορίζει το πρόβλημα και προσδιορίζει τις πιθανές λύσεις. Πάντα έλεγα, λοιπόν, πως η Ελλάδα έχει πρόβλημα αλλά η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα. Αν ήταν η Ελλάδα το πρόβλημα, όπως έλεγε η αρχική αφήγηση και κατανόηση της κρίσης, ή αν η περιφέρεια της ΕΕ ήταν το πρόβλημα, τότε θα έπρεπε μόνες αυτές οι χώρες να φορτωθούν το βάρος της προσαρμογής. Και αυτό συνέβη. Η λιτότητα έγινε ταυτόχρονα και «συνταγή και τιμωρία για την κακή μας συμπεριφορά». Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα στην προσέγγιση αυτή: Πρώτο, επιμονή στη λιτότητα δεν επέτρεψε να τεθούν τα πραγματικά προβλήματα των χωρών της περιφέρειας. Σίγουρα όχι της Ελλάδας. Γιατί τα χρέη και τα ελλείμματα ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το σύμπτωμα και όχι το βαθύτερο αίτιο. Το πραγματικό πρόβλημα ήταν αυτό της χρηστής διακυβέρνησης. Άλλη μία αποτυχία των δημοκρατικών θεσμών θα το χαρακτήριζα. - Έλλειψη ελέγχου - Έλλειψη διαφάνειας από την φορολογία μέχρι τις δαπάνες Πρόνοιας - Κακή κατανομή πόρων και όχι έλλειψη πόρων - Άνιση διανομή χρημάτων παρά εκτενής καταναλωτισμός από όλους - Πελατειακή λογική αντί της αξιοκρατίας - Ομηρία της πολιτικής από ισχυρά και κατεστημένα συμφέροντα - Απουσία κράτους δικαίου Συνεπώς, η προτεραιότητα της αποκαλούμενης «τρόικα» και των πιστωτών μας θα έπρεπε να είναι οι μεταρρυθμίσεις αντί της λιτότητας. Με μεγάλη καθυστέρηση, το κατάλαβαν. Δεύτερο, η λιτότητα δεν ήταν, ούτε είναι λύση για τα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης, αντίθετα, τα έχει επιδεινώσει. Θα σας αναφέρω μερικά μόνο από τα συστημικά προβλήματα της Ευρωζώνης: 1) Έλλειψη επίβλεψης και ελέγχου από την Επιτροπή. Αν υπήρχε επίβλεψη δεν θα είχα επιβαρυνθεί με ένα έλλειμμα ύψους 15,6% 2) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργήθηκε με την ιδέα πως μόνο ο πληθωρισμός έχει σημασία και πως μία Ευρωζώνη, προσανατολισμένη στη λογική των αγορών, θα είχε τη δυνατότητα να αυτό-διορθώνεται. Μία τέτοια πολιτική ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Μπορείτε να συγκρίνετε την ΕΚΤ με την αμερικανική FED, όπου η εργασία είναι επίσης βασική προτεραιότητα. 3) Έχουμε 2013. Πέντε χρόνια πέρασαν από την μεγάλη κρίση στη Wall Street. Παρόλα αυτά, εμείς στην Ευρώπη, δεν έχουμε ακόμα επιλύσει τα τραπεζικά μας προβλήματα. Δεν έχουμε ακόμα βάλει το χρηματοοικονομικό μας σύστημα σε τάξη. Επιπλέον, η τραπεζική μας ένωση, η οποία προωθήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται σήμερα να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αυτό μεταφράστηκε σε μικρές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία καθώς οι τράπεζες είναι απορροφημένες με τα εσωτερικά τους λογιστικά προβλήματα. Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η Κύπρος – μια σχετικά μικρή οικονομία – χτυπώντας τους καταθέτες έχει ενισχύσει επιπλέον τους φόβους στο χρηματοοικονομικό μας σύστημα. 4) Ακόμα ένα παράδειγμα: Δείτε τις αποκλίσεις μεταξύ Βορρά και Νότου. Έχουμε υψηλά πλεονάσματα στο Βορρά (μεγαλύτερα και από της Κίνας) και εκτεταμένα ελλείμματα στο Νότο. Αυτό το χάσμα υπήρχε πάντα στην Ευρωζώνη αλλά έχει πλέον χειροτερέψει. Η αναγωγή αυτού του ζητήματος σε ηθικολογίες παραβλέπει την προφανή λύση. Η σκληρή λιτότητα σε χώρες υπό προγράμματα προσαρμογής, δεν έχει ισοφαριστεί από μία θετική ανάπτυξη – επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στον πυρήνα της Ευρώπης. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε έλεγχο του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Υπάρχει εδώ μια πραγματική ανησυχία. Εκτεταμένα πλεονάσματα και αδύναμη τοπική ζήτηση στη Γερμανία επιδεινώνουν τις ανισορροπίες στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Η Επιτροπή ανησυχεί και για το γεγονός πως η άνθηση της γερμανικής οικονομίας οφείλεται στη φυγή κεφαλαίων και εξειδικευμένου, μορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού, από χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Φυσικά, τα οικονομικά επιτεύγματα της Γερμανίας είναι αξιοθαύμαστα. Σημαίνει όμως αυτό, πως όλοι μπορούμε να γίνουμε Γερμανία μέσα σε λίγα χρόνια; Η Γερμανία πέρασε μία δύσκολη περίοδο προσαρμογής μετά την επανένωση. Της πήρε 2 δεκαετίες να προσαρμοστεί. Αντίστοιχα, πολλές χώρες της περιφέρειας χρειάζονται χρόνο για να προβούν σε βαθύτερες αλλαγές. Και αλλαγές σε περίοδο έντονης ύφεσης είναι ακόμα δυσκολότερες. Συχνά ο Γκέρχαρντ Σρέντερ που έλεγε πως δεν θα είχε καταφέρει να κάνει μεταρρυθμίσεις και λιτότητα ταυτόχρονα. Και υπάρχει και ακόμα ένα ζήτημα. Όχι αν μπορούμε αλλά αν θέλουμε να γίνουμε όλοι σαν τη Γερμανία. Μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο κανόνων και αρχών, δεν είναι σημαντικό να διατηρούμε τη διαφορετικότητά μας ώστε κάθε περιφέρεια, κάθε χώρα να αναπτύσσει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα; Αν καταλάβουμε πως οι οικονομίες μας θα προχωρήσουν με βάση την έρευνα, τη γνώση και την καινοτομία, τότε η διαφορετικότητα θα είναι ένα επιπλέον προσόν. Αυτό με φέρνει σε δύο ακόμα παγκόσμια ζητήματα που αντιμετώπισα ως Πρωθυπουργός: Το πρώτο, η ύφεση της Ευρώπης και η χαμένη ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις αναδυόμενες οικονομίες θα είναι το μοντέλο ανάπτυξής που θέλουμε να μιμηθούμε; Θα είναι μία κούρσα προς τον πάτο; Το δεύτερο, αντιμετώπισα ευρύτερες χρηματοοικονομικές ανισορροπίες: Φορολογικοί παράδεισοι που ευνόησαν την φοροδιαφυγή, off shore εταιρίες, κερδοσκοπία στις παγκόσμιες αγορές και εταιρίες αξιολόγησης, πιο ισχυρές από τα κοινοβούλιά μας. Παίρναμε μέτρα και την επόμενη μέρα μας υποβάθμιζαν σαν να μην είχαμε κάνει τίποτα, είχαν μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία μας από τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες της χώρας. Αυτές ήταν προκλήσεις που η Ελλάδα δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνη. Εδώ θα μπορούσε να είχε παίξει σημαντικό ρόλο η Ευρώπη. Αγνοώντας όμως αυτά τα ζητήματα διασφάλισε μόνο ότι θα γυρίσουν να μας στοιχειώσουν. Και αυτό έγινε. Με τη μετάδοση σε άλλες χώρες. Θα αναφέρω τρεις μόνο από τις συνέπειες της λάθος αυτής αφήγησης: Μία συνέπεια ήταν πως, το να επιμένουμε να μην ασχολούμαστε με τα βαθύτερα αίτια της κρίσης, δημιουργήσαμε μόνοι μας την εντύπωση πως δεν εμπιστευόμαστε, εμείς οι ίδιοι, το Ευρωπαϊκό project. Κι αν αυτό συνδεθεί με τις συνεχείς φήμες για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία. Ο φόβος επιστροφής στη δραχμή οδήγησε τους πολίτες στην απόσυρση των χρημάτων τους από τις τράπεζες και την αποστολή των χρημάτων αυτών στο εξωτερικό, ακόμα και τη φύλαξή τους κάτω από μαξιλάρια. Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν χρήματα, οι πολίτες περιόρισαν την κατανάλωση και οι επενδυτές περίμεναν να δουν τι θα συνέβαινε. Η οικονομία μας απλά πάγωσε, κάνοντας το πρόγραμμα προσαρμογής ακόμα πιο δύσκολο. Μία δεύτερη συνέπεια, ήταν η ύφεση και η ανεργία. Η Ελλάδα είχε σημαντικότατα επιτεύγματα τόσο στην δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στην ανταγωνιστικότητα και στα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών – δείκτης κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της χώρας – θα είναι μικρότερο από 1% το 2013. Ήταν 15% το 2009. Επιπλέον θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα αυτό το έτος. Πρόκειται για μία από τις πιο γρήγορες δημοσιονομικές διορθώσεις που έχει επιτύχει ποτέ μια ανεπτυγμένη οικονομία. Στο τέλος του 2013 η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει όλη την ανταγωνιστικότητα που έχασε από τότε που εισήγαγε το κοινό νόμισμα. Σε παρόμοια μονοπάτια είναι και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, η οποία μάλιστα αναμένεται να βγει στις αγορές στο τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει πως τελείωσε η κρίση; Κάθε άλλο. Μπορεί η αιματηρή λιτότητα να επανέφερε μια δημοσιονομική υγεία αλλά είχε καταστροφική επίδραση στην υγεία της πραγματικής οικονομίας. Και σοβαρότατες συνέπειες στην κοινωνική πρόνοια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 27%. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 27%. Η ανεργία των νέων πλησιάζει το 60% στην Ελλάδα και φτάνει μη βιώσιμα επίπεδα και στις άλλες χώρες της κρίσης, 55% στην Ισπανία, 39% στην Ιταλία. Η ανεργία των νέων (και τα κοινωνικά προβλήματα που επιφέρει) κοστίζουν 150 δις Ευρώ το χρόνο ή 1,2% του ΑΕΠ σε επιδόματα πρόνοιας και χαμένη παραγωγικότητα. Και αυτό είναι και ανεπαρκές και άδικο. Έχουμε μία μορφωμένη, καταρτισμένη αλλά άνεργη νέα γενιά, που, γοργά, χάνει την πίστη της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αξίες. Το κόστος μιας χαμένης γενιάς είναι πολύ υψηλότερο από το να βοηθήσουμε την ένταξη τους στην εργασία μέσω επαγγελματικής κατάρτισης, μαθητείας και δια βίου εκπαίδευσης. Γιατί να μην φτιάξουμε μία υποτροφία για τους άνεργους, ώστε να εκπαιδευτούν σε όποια χώρα επιθυμούν; Γιατί να μην επεκτείνουμε το πιο δημοφιλές πρόγραμμα της ΕΕ, το ERASMUS για τους άνεργους; Υπάρχει, όμως, ένα μεγαλύτερο ερώτημα εδώ. Ενώ μετατοπιζόμαστε σε πιο ανταγωνιστικές οικονομίες πρέπει να αποδεχτούμε μια χαμένη γενιά; Και τι τύπου εργασία θα παρέχουμε στην επόμενη γενιά; Πολλοί από σας συνεχίζετε τις σπουδές σας για να επιτύχετε τους εργασιακούς σας στόχους. Παγκόσμια, όμως, η ανώτατη εκπαίδευση δεν αποτελεί πλέον εργασιακή εγγύηση, όπως στο παρελθόν. Αυτό συμβαίνει, εν μέρει, λόγω και της τεχνολογικής ανάπτυξης, που αντικαθιστά την εργασία. Είναι όμως και λόγω του ανταγωνισμού από τις αναδυόμενες αγορές. Αφαιρούμε την εργασιακή ασφάλεια και βασικά οφέλη που κάποτε αποτελούσαν βασική συμφωνία στις κοινωνίες μας. Θα ανταγωνιστούμε τις αναδυόμενες αγορές στη δική τους βάση; Με ένα μοντέλο που και οι ίδιοι προσπαθούν να αλλάξουν; Η Κίνα, για παράδειγμα, με τις δικές της μεταρρυθμίσεις αναζητά την αλλαγή του δικού της μοντέλου ανάπτυξης, του συνταξιοδοτικού της, των δικαιωμάτων των καταναλωτών, των δικαιωμάτων των μεταναστών, ζητήματα διαφθοράς και υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Ο Αμερικανός συγγραφέας Bob Kuttner αποκαλεί τη σημερινή οικονομία «Task Rabbit Economy» από το σχετικό site πρόσληψης ελαστικού εργατικού δυναμικού, Γράφει συγκεκριμένα ο Kuttner: «Η μετατόπιση σε ανασφαλείς, απορρυθμισμένες μορφές εργασίας αντιπροσωπεύει την πιο βαθιά οικονομική αλλαγή των τεσσάρων περασμένων δεκαετιών. Το ερώτημα είναι αν αυτή η κατάπτωση αντανακλά μετατόπιση των θεμελιωδών μας αρχών ή αλλαγή της πολιτικής ισχύος;» Η ερώτηση είναι ρητορική. Οι εργασιακές ρυθμίσεις, ή η απουσία τους, υπέρ μιας παγκόσμιας οικονομίας, τα περασμένα χρόνια, έχει επανασχεδιάσει το πολιτικό τοπίο, εγκαθιδρύοντας την πολιτική υπεροχή του κεφαλαίου επί της εργασίας. Συνεπώς, όταν ξέσπασε η κρίση, η πολιτική απάντηση ήταν μονόπλευρη: Ξηλώστε κάθε έννοια και αίσθηση ενός δικτύου ασφάλειας ως λύση και για την ανταγωνιστικότητα και για την ανεργία. Υπάρχει όμως εναλλακτική πρόταση; Υποστηρίζω πως, ναι, πρέπει να υπάρχει. Εδώ στη Science Po, τον περασμένο Ιούλιο, ένα συνέδριο με τίτλο «Μια καινοτόμος κοινωνία για τον 21ο αιώνα» εξέτασε αυτό ακριβώς το ζήτημα. Κάποιοι υποστήριξαν πως το μοντέλο ανάπτυξης όπως το γνωρίζουμε, έχει πεθάνει. Όχι μόνο ότι χρειαζόμαστε βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη, αλλά και ότι, λόγω της τεχνολογίας πρέπει να επανεξετάσουμε ολόκληρη την έννοια της ευημερίας και να αποσυνδέσουμε την εργασία από το εισόδημα, εγγυώμενοι το κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία. Συμμετείχα τότε και περιέγραψα την πρότασή μου, ως Πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2009, λίγο πριν διαπραγματευτούμε τις θέσεις μας στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή. Πρότεινα πως η Ευρώπη πρέπει να γίνει κινητήρια δύναμη και παράδειγμα πράσινης ανάπτυξης. Αντλώντας ιδιωτικά κεφάλαια από πράσινα ευρωομόλογα και ρυθμίσεις, επενδύοντας στις απαραίτητες πράσινες πηγές ενέργειας και τις μεταφορές, για μία πραγματική πράσινη οικονομία, επίσης όμως, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Αυτό θα είχε μία τριπλή επίδραση: Πρώτον, η Ευρώπη θα έπαιρνε το παγκόσμιο προβάδισμα στο πιο κρίσιμο πρόβλημα της ανθρωπότητας, την κλιματική αλλαγή. Δεύτερον, η Ευρώπη θα γινόταν ανταγωνιστική, επενδύοντας στην ποιότητα παρά στην κούρσα προς τον πάτο. Τρίτον, η Ευρώπη θα έλυνε το εργασιακό της πρόβλημα και θα προετοίμαζε μια γενιά για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Επιπλέον, αυτό θα τραβούσε προς την Ευρώπη, παγκόσμια κεφάλαια. Ποια ήταν η απάντηση που έλαβα; Συντηρητική, φοβισμένη. Ευρωομόλογα κάθε είδους σημαίνει ότι ανάγουμε το ρίσκο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Εγώ θα έλεγα ότι ανάγουμε τις δυνάμεις μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.) Αυτό είναι κάτι που φοβούνται στην Ευρώπη. Η εμπειρία όμως της Ελλάδας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, αποδεικνύει πως καμία χώρα δεν είναι «άτρωτη» στη νομισματική μας ένωση. Ο σημερινός αδύναμος κρίκος μπορεί να είναι αυτός που αύριο θα κουβαλήσει άλλους στις πλάτες του. Ο Αίσωπος θα μας θύμιζε το μύθο του με το ποντίκι και το λιοντάρι. Το 1999 ο Economist δημοσίευσε μια σημαντική ανάλυση για μία χώρα που τράβαγε προς τα κάτω την ευρωπαϊκή οικονομία, μία χώρα με “ένα βυζαντινό και ανεπαρκές φορολογικό σύστημα, ένα παραφουσκωμένο σύστημα πρόνοιας και εκτεταμένα εργατικά κόστη”. Ποια χώρα ήταν αυτή; Η Γερμανία. Συνεπώς, το ξεκάθαρο μάθημα από την κρίση είναι πως η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς κάποιου βαθμού, κοινό ρίσκο. Παρά το γεγονός πως κάναμε βήματα προς αυτό, με τον EFSF και τον ESM, χρειαζόμαστε βαθύτερες και πιο προληπτικές λύσεις που να ελαχιστοποιούν τις οικονομικές τρικυμίες. Το να μετατρέψουμε ένα εθνικό χρέος σε Ευρωομόλογα, όχι μόνο θα έβαζε τέλος στο Σισύφειο έργο της αποπληρωμής ενός τεράστιου χρέους, αλλά θα διευκόλυνε σημαντικά τις δομικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις χώρες. Θα καθιστούσε επίσης το Ευρώ πιο ανταγωνιστικό και πιο ασφαλές νόμισμα για επενδύσεις. Υπάρχει και μία τέταρτη συνέπεια της κρίσης στην Ευρώπη, που είναι βαθιά πολιτική. Το γεγονός ότι, η κρίση γίνεται πολιτικό εμπόδιο για αλλαγή στην Ευρώπη. Από τη στιγμή που η κυρίαρχη αφήγηση για την κρίση στα μίντια και στην πολιτική ήταν “ότι φταίτε εσείς οι Νότιοι” ή αντίστοιχα ότι “εσείς οι Βόρειοι είστε πολύ αυστηροί”, η συζήτηση έχει πλέον φύγει από τη λογική διαβούλευση και έχει πάει στην συναισθηματική ηθικολογία και στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων. Τα στερεότυπα επικυριαρχούν της πολιτικής. Το να βρίσκεις ένοχους είναι εύκολη ρητορική για τους λαϊκιστές. Αυτό έκαναν και πολλά συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης πάνω στην απελπισία τους να κερδίσουν ακροδεξιές ψήφους. Και ο αντίκτυπος φάνηκε και στις πολιτικές για τη μετανάστευση και τη ξενοφοβία. Η ελεγχόμενη μετανάστευση και η βούληση για ελεγχόμενη ενσωμάτωση των μεταναστών στην ΕΕ, είναι σημαντική για τη βελτίωση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών μας συστημάτων. Και ενώ υπάρχει ένα αληθινό ζήτημα με τα όρια αντοχής των κοινωνιών μας να ενσωματώσουν μεγάλους αριθμούς νέων πληθυσμών, αυτή η ρητορική είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Αντιπροσωπεύει μία έλλειψη οραματικής ηγεσίας στο εθνικό επίπεδο και την απουσία συντονισμένης στρατηγικής στο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπονομεύει την Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, που εξ’ ορισμού, χαρακτηρίζεται από διαφοροποιήσεις. Και πάλι, είναι εύκολο να ψάξει κανείς αποδιοπομπαίους τράγους παρά για λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Το πρόβλημα όμως της Ευρώπης δεν είναι οι Έλληνες ή οι Γερμανοί, οι Τούρκοι ή οι μουσουλμάνοι, οι βόρειοι ή οι νότιοι. Το πρόβλημα είναι η ρητορική μας, η αφήγηση μας. Πρέπει να βρούμε το θάρρος να το αλλάξουμε αυτό. Πρέπει στον εθνικό μας πατριωτισμό να προσθέσουμε τον πατριωτισμό των αξιών μας. Ο Haberman το αποκαλεί “συνταγματικό πατριωτισμό”. Διαφορετικά, η Ευρώπη δεν θα μπορεί να δώσει δύναμη στους πολίτες της. Και μία βασική μας αξία, είναι να κάνουμε το Ευρωπαϊκό μας όραμα έργο των πολιτών και όχι μιας ελίτ. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που προκήρυξα δημοψήφισμα. Μεγαλύτερου ενδιαφέροντος ήταν οι αντιδράσεις. Ο Νικόλα Σαρκοζί ήταν εξαιρετικά οργισμένος με αυτή την απόφαση. Στις Κάννες επανέλαβα την άποψή μου πως το δημοψήφισμα ήταν απαραίτητο για την λαϊκή υποστήριξη του σκληρού ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Ο Σαρκοζί το έβλεπε διαφορετικά, “οι αγορές θα τρελαθούν”, είπε. Του απάντησα πως “η εμπιστοσύνη των αγορών δεν θα κρατήσει αν δεν κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας”. Αυτό είναι και η καρδιά του προβλήματος στην Ευρώπη σήμερα. Όπως μου είπε και ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Elio Di Rupo, πριν λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη, “δεν μπορούμε να έχουμε κοινή αγορά χωρίς να έχουμε κοινές ανθρώπινες αξίες”. Αν οι δημοκρατίες μας δεν μπορούν να το εγγυηθούν αυτό, τότε κάτι είναι λάθος στις δημοκρατίες μας. Και είναι λογικό να μας γυρνούν την πλάτη οι ψηφοφόροι. Ποιο είναι λοιπόν το διακύβευμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών του Μαϊου; Οι δημοσκοπήσεις μας λένε πως το 70% των ψηφοφόρων θα απέχουν. Αυτό αφήνει ένα τεράστιο κενό και διόδους για αντιευρωπαϊκά και ακραία κόμματα. Ποιος θα κυβερνήσει την Ευρώπη σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι; Ποιος θα γράψει τη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη; Θα είναι οι ευρωσκεπτικιστές; Οι ακραίοι; Πως σκιαγραφείται το μέλλον της Ευρώπης; Πως θα οριστεί η θέση της Ευρώπης στον κόσμο; Και έρχομαι στο τελευταίο μου σημείο συζήτησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε πάνω σε μία ισχυρή δέσμευση Γαλλίας και Γερμανίας να ξεπεράσουν τα προβλήματα του παρελθόντος. Αυτή η συμμαχία εξασφάλισε στην Ευρώπη 60 χρόνια ειρηνικής συνεργασίας, οικονομικής και πολιτικής ενσωμάτωσης. Η Γαλλία σήμερα και μπορεί και πρέπει να παίξει ζωτικό ρόλο. Είναι και βόρεια και νότια χώρα. Μπορεί να είναι ο παίκτης – κλειδί του επαναπροσδιορισμού της πολιτικής αφήγησης στην Ευρώπη. Δυστυχώς, νομίζω πως, η Γαλλία έχει πέσει θύμα μιας ψυχολογίας, που κι εγώ αντιμετώπισα ως Πρωθυπουργός. Κανείς δεν ήθελε να ταυτιστεί με την Ελλάδα ή την περιφέρεια, από φόβο μην “κολλήσει την ασθένεια”. Αλλά η Γαλλία πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα στην ΕΕ. Να βοηθήσει να πειστεί η Γερμανία να αλλάξει την εδραιωμένη της θέση για τα αίτια και τις θεραπείες της κρίσης στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει να εγκαταλείψει η Γερμανία την ηθικολογική της στάση και να δεχτεί, για παράδειγμα, πως υψηλότερος πληθωρισμός και προγράμματα στρατηγικών επενδύσεων είναι απαραίτητα για την επανεκκίνηση της ευρύτερης Ευρωπαϊκής οικονομίας. Παρά τις δυσκολίες, πιστεύω πως η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί, να ξεπεράσει τους περιορισμούς της, να εκπληρώσει το πεπρωμένο της. Πρέπει να εκδημοκρατήσουμε και να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση. Αλλιώς θα δούμε την παγκοσμιοποίηση να αποκτηνώνει το Ευρωπαϊκό μας όραμα.http://egiakoumis.com/

Read more...

Σενάρια και για τρίτη κάλπη το Μάιο εκτός απο ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές

20131212-164200.jpg
Και ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνέχισαν τις κόντρες με αφορμή τις ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και των ευροεκλογών φαίνεται πως σιγά σιγά φουντώνουν και τα σενάρια που θέλουν να στήνονται κάλπες και για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα με όσο ακούγονται στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει τις διπλές εκλογές σε τριπλές. Μάλιστα μετά την απόφαση ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών να πραγματοποιηθεί στις 18 Μαίου, μία εβδομάδα νωρίτερα από τις Ευρωεκλογές ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο.
Αν και η ελληνική προεδρία στην ΕΕ είναι ένα βασικό εμπόδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά φαίνεται πως προτείνουν να στηθούν την πρώτη Κυριακή 18 Μαίου βουλευτικές κάλπες, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές.
Με τον τρόπο αυτό, ισχυρίζονται, οι ψηφοφόροι που θα θελήσουν να δώσουν ψήφο αποδοκιμασίας στα κυβερνητικά κόμματα να το πράξουν στις ευρωεκλογές.
Τα γκάλοπ δείχνουν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα οι φανερές και μυστικές δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η διαφορά που τον χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζεται από τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά μικρή και μάλιστα αυτοί που τον συμβουλεύουν να προχωρήσει σε βουλευτικές εκλογές τονίζουν πως θα μπορέσει όχι μόνο να κλείσει η ψαλίδα, αλλά και να καλυφθεί η διαφορά.
Μάλιστα συνομιλητές του κ. Σαμαρά ισχυρίζονται πως έχουν στα χέρια τους αποτελέσματα γκάλοπ, τα οποία δίνουν το πράσινο φως για να στηθούν πρόωρες κάλπες. Ανθρωποι από το περιβάλλον του πρωθυπουργού εισηγούνται μάλιστα ότι οι πρόωρες εκλογές τον Μάιο θα κόψουν τον δρόμο στη Χρυσή Αυγή.
«Οι πολίτες θα εκλέξουν κυβέρνηση και δημάρχους την πρώτη Κυριακή 18 Μαίου. Την δεύτερη Κυριακή 25 Μαίου θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν ψήφο διαμαρτυρίας ή να στηρίξουν άλλα κόμματα» ισχυρίζονται.
Φωνές από την Κουμουνδούρου για τις ημερομηνίες
Εντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση της κυβέρνησης να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στις 18 Μαΐου και μαζί με τις ευρωεκλογές να γίνει ο δεύτερος γύρος. Η Κουμουνδούρου υποστήριξε πως οι ευρωεκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μαζί με τον πρώτο γύρο των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, καθώς ο νόμος για τον Καλλικράτη προβλέπει ότι οι ευρωβουλευτές εκλέγονται μαζί με τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.
Συνεπώς, επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν οι ευρωεκλογές διεξαχθούν στις 25 Μαΐου, την ίδια ημέρα να στηθούν και οι κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και όπου χρειαστεί δεύτερος γύρος, να πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, 1η Ιουνίου.
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: «Μαθαίνουμε ότι μέσα στον πανικό τους για την επερχόμενη συντριπτική τους ήττα, μαγειρεύουν διάφορα εκλογικά συστήματα και εκλογικά σενάρια, με στόχο τη φαλκίδευση της θέλησης του λαού, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2014. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μεταφέρει τις ευρωεκλογές ούτως ώστε να συμπέσουν με τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών της Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για πολύ φτηνό τέχνασμα, το οποίο μόνο το φόβο τους μπροστά στην εκλογική ήττα αποδεικνύει. Διότι γνωρίζουν ότι οι ευρωεκλογές που θα προηγηθούν του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών θα είναι ένα ηχηρό χαστούκι στις δυνάμεις του Μνημονίου. Και δεν θέλουν να πάνε σε δεύτερο γύρο περιφερειακών με την ήττα των ευρωεκλογών στο κεφάλι.
Σκανδαλίδης: Δεν ξέρω εάν ΠΑΣΟΚ- ΝΔ θα βγάλουν τετραετία
Σαφείς επιφυλάξεις όσον αφορά την κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την Νέα Δημοκρατία εξέφρασε ο βουλευτής και πρώην υπουργός του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος τόνισε πως η συνεργασία των δύο κομμάτων έχει «ημερομηνία λήξης», η οποία σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη είναι ο χρόνος διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κώστας Σκανδαλίδης αναφερόμενος σχετικά με το πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, είπε «οι ευρωεκλογές ποτέ δεν έριξαν κυβέρνηση», ωστόσο δήλωσε πως δεν είναι απόλυτα βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. «Μου ζητάτε να γίνω μάντης» ,απάντησε σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις, όπως η οριστικοποίηση του προϋπολογισμού μετά από συμφωνία με την Τρόικα.
Πηγή: Iefimerida.gr

Read more...

Γιακουμάτος: Να κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας [ΒΙΝΤΕΟ]

giakoumatos-thumb-large«Να πάει αύριο το πρωί ο Αρθούρος Ζερβός και να κόψει το ρεύμα στα γραφεία της ΝΔ που χρωστάει στη ΔΕΗ», δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας στην εκπομπή Action Day του Action 24.
Με αφορμή τη συζήτηση για την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες και μετά από νύξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκου, ο κ. Γιακουμάτος τόνισε πως αυτός συμφωνεί με την ενδεχόμενη διακοπή του ρεύματος στα κεντρικά γραφεία του κόμματος λόγω απλήρωτων λογαριασμών που σωρεύονται εδώ και μήνες . Άφησε δε αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει και αυτό αφήσει χρέη στη ΔΕΗ.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής πρόσθεσε πως και στη Χαριλάου Τρικούπη ως γνωστόν βρίσκονται σε ανάλογη θέση, καθώς εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει διακοπεί μέρος του συνόλου των τηλεφωνικών συνδέσεων του κόμματος.
Δείτε το βίντεο από την εκπομπή:

Read more...

Στο μικροσκόπιο ολόκληρη η Κ.Ο. της Χ.Α. ...




Δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι αιφνιδιαστικές έφοδοι και σε σπίτια άλλων εμπλεκομένων χρυσαυγιτων...
Σε νέα φάση περνάει η ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία, που προήλθαν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις...
κατ' οίκον έρευνες στα σπίτια του αρχηγού της, Νίκου Μιχαλολιάκου και των βουλευτών Ηλία Κασιδιάρη, Νίκου Μίχου και Γιάννη Λαγού.

Το αποδεικτικό υλικό που έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη από τα βίντεο και τις φωτογραφίες, το οποίο εμφανίζει τη στρατιωτικού τύπου δομή, οργάνωση και δράση της Χρυσής Αυγής, η ύπαρξη οπλισμού και οι φωτογραφίες, που καταδεικνύουν χρήση όπλων από στελέχη της οργάνωσης, καθώς και από βουλευτές της, οδηγούν την ανάκριση στην πιθανότητα απαγγελίας νέων κατηγοριών, για παράβαση του άρθρου 135 του Ποινικού Κώδικα, που διώκει σε βαθμό κακουργήματος τις προπαρασκευαστικές πράξεις για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Δικαστικές πηγές τόνισαν στο Εθνος ότι το ενδεχόμενο μιας τόσο σοβαρής ποινικής εξέλιξης θα σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις και στο πολιτικό σκηνικό.

Οι εφέτες ανακρίτριες μελετάνε τα νέα στοιχεία που δείχνουν παραστρατιωτικού τύπου oργάνωση, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν θα επεκτείνουν τις ποινικές διώξεις και εναντίον των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που είναι ήδη υπόδικοι για διεύθυνση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Με βάση δε το γεγονός ότι στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης έχουν μπει δεκάδες δικογραφίες από όλη την Ελλάδα, που αφορούν υποθέσεις με περιστατικά βίας και παραβατικότητας της Χρυσής Αυγής, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθούν υπόδικοι το σύνολο σχεδόν της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, το ενδεχόμενο άσκησης συμπληρωματικών ποινικών διώξεων για το κακούργημα των προπαρασκευαστικών πράξεων για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος αναμένεται να ανοίξει ακόμη περισσότερο τον κύκλο των κατηγορουμένων - μελών της οργάνωσης, που χωρίς τους 9 υπόδικους βουλευτές ανέρχονται ήδη σε 35.

Ακόμη, εκτός από τους τρεις βουλευτές Στάθη Μπούκουρα, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Γιώργο Γερμενή, που είναι κατηγορούμενοι για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απολογούνται στις 11 Ιανουαρίου, δέκα ακόμη άτομα, που φέρονται ότι είχαν περιφερειακό ρόλο στη Χρυσή Αυγή, έχουν κληθεί σε απολογία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς φέρονται να εμπλέκονται σε δικογραφίες που αφορούν βίαιες και αιματηρές επιθέσεις ανά την Ελλάδα.

Οι ανακρίτριες συνεχίζουν την έρευνά τους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι αιφνιδιαστικές έφοδοι και σε σπίτια άλλων εμπλεκομένων βουλευτών, όπως έγινε με τους Μπούκουρα - Γερμενή - Ηλιόπουλο, στα σπίτια των οποίων πραγματοποιήθηκε έφοδος της Αντιτρομοκρατικής την περασμενη βδομάδα.
Παράλληλα, οι ανακρίτριες αναμένεται ότι θα καλέσουν σε συμπληρωματική απολογία τους ήδη κατηγορούμενους βουλευτές, Ηλία Κασιδιάρη, για τα επεισόδια στο Ηράκλειο της Κρήτης και, Ηλία Παναγιώταρο, για διατάραξη κοινής ειρήνης, καθώς επίσης και τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο για παράνομη λειτουργία ραδιοερασιτεχνικού σταθμού.

Παράλληλα θα διερευνήσουν και τις 34 δικογραφίες που αφορούν τη δράση της Χρυσής Αυγής, τις οποίες είχε συμπεριλάβει στο πόρισμά του και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η διερεύνηση φορολογικής φύσεως αδικημάτων (αλλά και του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες).

ΕΘΝΟΣ

Read more...

Πάνω από 18.000 βιογραφικά στον ΟΤΕ για την κάλυψη 390 θέσεων



Ο αριθμός των βιογραφικών που είχε αποσταλεί μέχρι την περασμένη Δευτέρα δημιουργούσε μια αναλογία περίπου 50 υποψηφίων για κάθε θέση εργασίας
Πάνω από 18.000 βιογραφικά απέστειλαν οι ενδιαφερόμενοι στον ΟΤΕ προκειμένου να αξιολογηθούν για την κάλυψη 390 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με στελέχη του οργανισμού, ο αριθμός των βιογραφικών που είχε αποσταλεί μέχρι την περασμένη Δευτέρα δημιουργούσε μια αναλογία περίπου 50 υποψηφίων για κάθε θέση εργασίας. Σημειώνεται ότι η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή και όλοι αναμένουν ότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα αυξηθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΤΕ, τεράστιος διαγκωνισμός υποψηφίων σημειώνεται στην κατηγορία των στελεχών που θα προσληφθούν για τις εταιρικές πωλήσεις. Ο ΟΤΕ θέλει να προσλάβει 10 εταιρικούς πωλητές και οι ενδιαφερόμενοι μέχρι την περασμένη Δευτέρα είχαν ξεπεράσει τις 5.000. Υπήρχε δηλαδή μια αναλογία 500 υποψηφιοτήτων για κάθε προτεινόμενη θέση εργασίας. Η αναλογία αυτή καταδεικνύει τη δραματική κατάσταση απασχόλησης που επικρατεί στην αγορά πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, όπου μια στρατιά στελεχών έχει πλέον βρεθεί στον δρόμο, μετά την απότομη διόγκωση της αγοράς μέχρι το 2008 και την ύφεση που ακολούθησε από εκεί κι έπειτα. Αλλά και στην κατηγορία πωλητών λιανικής που θα στελεχώσουν θέσεις εργασίας σε καταστήματα του ΟΤΕ εμφανίζεται μεγάλος διαγκωνισμός. Για καθεμιά από τις 100 θέσεις εργασίας εμφανίζονται 90 υποψήφιοι. Τέλος, για την κάλυψη 280 θέσεων τεχνικών πεδίου, όπως τους ονομάζει ο ΟΤΕ, υπήρχαν 4.300 υποψήφιοι. Σημειώνεται ότι πρόκειται για θέσεις οι οποίες αμείβονται με τον βασικό μισθό, δηλαδή τα 584 ευρώ.
Οι αριθμοί ωστόσο των ενδιαφερομένων δεν είναι πρωτόγνωροι για τον ΟΤΕ. Αντίστοιχα, μεγάλο αριθμό αιτήσεων είχε συγκεντρώσει και πέρυσι και πρόπερσι, όταν ο οργανισμός επιχείρησε ανάλογες προσλήψεις, μετά την υλοποίηση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου προσωπικού. Για παράδειγμα, στο τέλος του 2011, για τη στελέχωση περίπου 700 θέσεων εργασίας, ο ΟΤΕ είχε συλλέξει πάνω από 30.000 βιογραφικά.
Φέτος, ο ΟΤΕ εκτιμάται να εντάξει σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου περισσότερους από 2.000 εργαζομένους. Πρόκειται για την τελευταία «φουρνιά παλιών του ΟΤΕ» που έχουν προσληφθεί με καθεστώς μονιμότητας. Μετά την αποχώρησή τους, πολύ λίγοι απασχολούμενοι στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό θα έχουν προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου απόλυσης που είναι η ημερομηνία συνταξιοδότησής τους. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων θα εργάζονται στον ΟΤΕ από 1/1/2014 θα έχει υπογράψει συμβάσεις αορίστου χρόνου, δηλαδή με δυνατότητα απόλυσης ανά πάσα στιγμή.

Read more...

Τσίπρας σε Όλι Ρέν: Το καλό κουράγιο θα το χρειαστείτε εσείς



Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι αν υπερβεί τις κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού θα αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις
Συνάντηση με τον Επίτροπο των Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  ζήτησε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης.
Όπως  δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας:
''Είχα την ευκαιρία να καταθέσω σήμερα στον Επίτροπο των Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Μαύρη Βίβλο του μνημονίου, δηλαδή τα τραγικά αποτελέσματα της εφαρμογής βάρβαρων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια σε κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Και του εξήγησα ότι εδώ που βρισκόμαστε χρειάζεται άμεση αλλαγή πολιτικής, χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης. Χρειάζεται συντονισμένη πολιτική για την ανάπτυξη και την αύξηση των δεικτών του ΑΕΠ.
Εξήγησα επίσης στον κ. Ρεν ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η κοινωνία βάζει κόκκινες γραμμές, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του στο θέμα του φόρου των ακινήτων και στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Αν υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για άρση της προστασίας στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, τότε αυτό θα οδηγήσει σε μια ανεπανάληπτη κοινωνική ένταση, δεν είναι αποδεκτό αυτό, αλλά θα οδηγήσει και στην υποτίμηση των αξιών της ακίνητης περιουσίας. Όμως, ταυτόχρονα, θα οδηγήσει στη χρεοκοπία των τραπεζών, στην ανάγκη τους για ανακεφαλαιοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ένα άλλο νέο φαινόμενο σαν αυτό που είδαμε στην Κύπρο πριν από ένα χρόνο.
Αυτές τις κόκκινες γραμμές, εξήγησα στον επίτροπο, τις βάζει η κοινωνία, όχι η κυβέρνηση Σαμαρά. Κι αν τις υπερβούν, τότε του εξήγησα ότι η φράση που μας είπε πριν τρία χρόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το «καλό κουράγιο», θα είναι μια φράση χρήσιμη και για τον ίδιο και για την Ε.Ε. στο σύνολό της".
Ο κ. Τσίπρας και ο Όλι Ρεν αντάλλαξαν σκέψεις εν όψει και των επικείμενων ευρωεκλογών για την αναγκαία εκδημοκρατικοποίηση της Ε.Ε.., στην προοπτική ενδεχομένως να υπάρχει η δυνατότητα μέχρι τις ευρωεκλογές σε οργανωμένες πολιτικές συζητήσεις, σε έναν οργανωμένο διάλογο, να κατατεθούν  προτάσεις  για το πώς η Ευρώπη θα βγει απ΄ αυτή την πρωτοφανή κρίση.
Αντίδραση Κεδίκογλου
«Φανταζόμαστε πως ο κ. Τσίπρας ανέλυσε στον Όλι Ρεν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης, Μητρόπουλος, Μιχελογιαννάκης, Βαλαβάνη) που ζητούν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως ο κ. Τσίπρας θα ενημέρωσε τον κ. Ρεν και για τις θέσεις των περιθωριακών σταλινικών κομμάτων που τον στηρίζουν στην Ευρώπη.
«Εκτός και αν είχε φορέσει και αυτή τη φορά το κοστούμι του Τέξας», συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Read more...

Αρνείται τις κατηγορίες ο Μαντέλης...


"Αρνούμαι την κατηγορία" είπε ο πρώην Υπουργός Αναστάσιος Μαντέλης απευθυνόμενος στους δικαστές που...
θα τον κρίνουν για την υπόθεση των 450.000 γερμανικών μάρκων που εκταμιεύτηκαν από τα ταμεία της Siemens.


Την ίδια στάση τήρησαν και οι συγκατηγορούμενοί του.

Η δίκη θα συνεχιστεί και πάλι με ενστάσεις της υπεράσπισης στις 18 Δεκεμβρίου 2013...
matrix24.gr

Read more...

"Υγεία για λίγους" και ιδιωτικοποιήσεις ο στόχος της κυβέρνηση...


Παύει από πάροχος υπηρεσιών ο ΕΟΠΥΥ...

Μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας και όχι πάροχος θα είναι από εδώ και στο εξής ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την έκθεση που ενέκρινε το...
Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. ΣΥΡΙΖΑ: Η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ οδηγεί σε ένα εφιαλτικό περοβάλλον την Υγεία

Η έκθεση προβλέπει πως όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ περνούν στο ΕΣΥ. Οι γιατροί δε, καλούνται να αποφασίσουν εάν θα έχουν πλήρη απασχόληση στο ΕΣΥ ή θα εργάζονται ιδιωτικά και θα είναι μόνο συμβεβλημένοι. Την ίδια στιγμή, σε καθεστώς διαθεσιμότητας μπαίνουν 8.500 εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ και 1.200 γιατροί από νοσοκομεία.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ προτείνεται να λειτουργήσει με κεντρικό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο το ταμείο να διασπάται σε περιφερειακούς προϋπολογισμούς. Όλες οι Υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ περνούν στο ΕΣΥ καθώς, σύμφωνα με την έκθεση, στόχος είναι η ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ΕΕΚΕ Υγείας του κόμματος, Ανδρέας Ξανθός στην εφημερίδα "Αυγή", "ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει καταλάβει τίποτα για την ΠΦΥ. Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η ΠΦΥ δεν είναι ένα φθηνότερο οργανωτικό μοντέλο περίθαλψης, δεν είναι απλώς ένα «φίλτρο» προς το νοσοκομείο, αλλά είναι μια άλλη φιλοσοφία για την Υγεία και την ιατρική." και συνεχίζει, λέγοντας πως ο κ. Γεωργιάδης "Θέλει να «κακοποιήσει» το όραμα μιας πραγματικά δημόσιας ΠΦΥ, δημιουργώντας την εικόνα ενός «ΕΣΥ-κάτεργου» στο οποίο θα «εξορίσει» τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, «τιμωρώντας» τους επειδή απεργούν με την «ποινή» της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ) χωρίς καμιά προεργασία, χωρίς εργασιακή, μισθολογική και ασφαλιστική εξασφάλιση." (ολόκληρο το άρθρο του Ανδρέα Ξανθού εδώ)

Υγεία για λίγους, υγειονομική φτώχεια για τους πολλούς

Τι σημαίνει, όμως, για τους ασφαλισμένους, η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε "αποκλειστικό αγοραστή υπηρεσιών"; Με τη συγκεκριμένη αλλαγή, καταργείται ουσιαστικά ο δημόσιος χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συρρικνώνονται τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ με καταργήσεις- συγχωνεύσεις και οι ασφαλισμένοι θα χάσουν μια σειρά από δωρεάν παροχές όπως ιατρική περίθαλψη, συνταγογράφηση, εργαστηριακές εξετάσεις, εμβολιασμούς κ.ά. Ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι θα περιοριστούν σε ένα «βασικό ή στοιχειώδες» πακέτο παροχών στη λογική του “health voucher”. Για να καλύψουν τις υγειονομικές τους ανάγκες οι πολίτες θα αναγκάζονται να προσφύγουν σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας με καταστροφική οικονομική επιβάρυνση ή να παραμείνουν χωρίς επαρκή περίθαλψη με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία τους. "Το μοντέλο που προωθούν ευνοεί προνομιακά τις μεγάλες επιχειρήσεις υγείας και θα οδηγήσει σε ένα εφιαλτικό περιβάλλον όπου οι λειτουργοί της υγείας θα υποβαθμίζονται επαγγελματικά και επιστημονικά ενώ οι ασθενείς θα βάζουν όλο και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη την ώρα της ανάγκης" τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά, λοιπόν, η κυβέρνηση "χάρισε" την υπόθεση της περίθαλψης στους ιδιοκτήτες της Υγείας. Με τον ΕΟΠΥΥ αγοραστή παροχών και το ΕΣΥ διαλυμένο, ανοίγεται ένας πλατύς δρόμος για ιδιωτικοποιήσεις, αφού το Εθνικό Σύστημα θα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες. Κι αν μέχρι στιγμής, η κατάσταση χαρακτηρίζεται "τραγική" σε ό,τι αφορά την περίθαλψη των ασφαλισμένων, το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο μελανό. "Στη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία μεγαλοεπιχειρηματιών της Υγείας, τα πράγματα έγιναν ξεκάθαρα. Ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί σε αποκλειστικά αγοραστή υποδομών Υγείας, οι δημόσιες δομές της ΠΦΥ θα υποβαθμιστούν και 8.500 εργαζόμενοι θα μπουν σε κινητικότητα-διαθεσιμότητα. Το σχέδιο παράδοσης της ΠΦΥ στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους για να έχουν αξιοπρεπείς παροχές υγείας. Πρέπει να τους σταματήσουμε πριν καταστρέψουν τα πάντα", δήλωσε στο left.gr ο Γ. Μπασκόζος, υπεύθυνος για την Υγεία της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για την κυβέρνηση, παρουσιάζεται ικανοποιημένη. Με περίσσιο θράσος ο Αντώνης Σαμαράς, στην ίδια γραμμή με τον Άδωνι Γεωργιάδη, δήλωσε από το βήμα της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου πως "η μεταρρύθμιση στην Υγεία έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια και δεν μας επιβλήθηκε από την τρόικα". Ο δε υπουργός Υγείας, είπε χαρακτηριστικά πως "δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις, είναι ώρα για δουλειά" αναφερόμενος στους απεργούς. Απείλησε, μάλιστα, πως "αν επιλέξουν τη συνέχιση της απεργίας η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς αυτούς". Τουλάχιστον, αναγνωρίζουν πως το η ευθύνη της καταστροφής είναι ολόκληρη δική τους...
left.gr

Read more...

Οι σχολικοί φύλακες απολύονται οι σχολικοί επιστάτες έρχονται μέσω ΕΣΠΑ



Θα προσληφθούν 1.050 επιστάτες στο πλαίσιο πράξεων του υπουργείου Παιδείας «Προώθηση της απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».
Οι σχολικοί φύλακες καταργήθηκαν, οι επιστάτες στα σχολεία έρχονται. Όπως γίνεται γνωστό από έγγραφο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου που διαβιβάστηκε στη Βουλή, θα προσληφθούν 1.050 επιστάτες στο πλαίσιο πράξεων του υπουργείου Παιδείας «Προώθηση της απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».
Το έγγραφο διαβιβάστηκε ύστερα από αναφορά των σχολικών φυλάκων Βόλου με την οποία διαμαρτύρονται ότι ενώ εδώ και 13 χρόνια προσφέρουν σημαντικό έργο στη φύλαξη σχολικών κτιρίων, στην προστασία των μαθητών από εξωσχολικούς παράγοντες και διαθέτουν αρκετό χρόνο στην επιστασία των σχολείων, καταργήθηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αν και την ίδια στιγμή δρομολογείται η πρόσληψη επιστατών μέσω του ΕΣΠΑ.

Read more...