Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

"Υγεία για λίγους" και ιδιωτικοποιήσεις ο στόχος της κυβέρνηση...


Παύει από πάροχος υπηρεσιών ο ΕΟΠΥΥ...

Μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας και όχι πάροχος θα είναι από εδώ και στο εξής ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την έκθεση που ενέκρινε το...
Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. ΣΥΡΙΖΑ: Η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ οδηγεί σε ένα εφιαλτικό περοβάλλον την Υγεία

Η έκθεση προβλέπει πως όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ περνούν στο ΕΣΥ. Οι γιατροί δε, καλούνται να αποφασίσουν εάν θα έχουν πλήρη απασχόληση στο ΕΣΥ ή θα εργάζονται ιδιωτικά και θα είναι μόνο συμβεβλημένοι. Την ίδια στιγμή, σε καθεστώς διαθεσιμότητας μπαίνουν 8.500 εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ και 1.200 γιατροί από νοσοκομεία.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ προτείνεται να λειτουργήσει με κεντρικό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο το ταμείο να διασπάται σε περιφερειακούς προϋπολογισμούς. Όλες οι Υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ περνούν στο ΕΣΥ καθώς, σύμφωνα με την έκθεση, στόχος είναι η ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ΕΕΚΕ Υγείας του κόμματος, Ανδρέας Ξανθός στην εφημερίδα "Αυγή", "ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει καταλάβει τίποτα για την ΠΦΥ. Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η ΠΦΥ δεν είναι ένα φθηνότερο οργανωτικό μοντέλο περίθαλψης, δεν είναι απλώς ένα «φίλτρο» προς το νοσοκομείο, αλλά είναι μια άλλη φιλοσοφία για την Υγεία και την ιατρική." και συνεχίζει, λέγοντας πως ο κ. Γεωργιάδης "Θέλει να «κακοποιήσει» το όραμα μιας πραγματικά δημόσιας ΠΦΥ, δημιουργώντας την εικόνα ενός «ΕΣΥ-κάτεργου» στο οποίο θα «εξορίσει» τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, «τιμωρώντας» τους επειδή απεργούν με την «ποινή» της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ) χωρίς καμιά προεργασία, χωρίς εργασιακή, μισθολογική και ασφαλιστική εξασφάλιση." (ολόκληρο το άρθρο του Ανδρέα Ξανθού εδώ)

Υγεία για λίγους, υγειονομική φτώχεια για τους πολλούς

Τι σημαίνει, όμως, για τους ασφαλισμένους, η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε "αποκλειστικό αγοραστή υπηρεσιών"; Με τη συγκεκριμένη αλλαγή, καταργείται ουσιαστικά ο δημόσιος χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συρρικνώνονται τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ με καταργήσεις- συγχωνεύσεις και οι ασφαλισμένοι θα χάσουν μια σειρά από δωρεάν παροχές όπως ιατρική περίθαλψη, συνταγογράφηση, εργαστηριακές εξετάσεις, εμβολιασμούς κ.ά. Ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι θα περιοριστούν σε ένα «βασικό ή στοιχειώδες» πακέτο παροχών στη λογική του “health voucher”. Για να καλύψουν τις υγειονομικές τους ανάγκες οι πολίτες θα αναγκάζονται να προσφύγουν σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας με καταστροφική οικονομική επιβάρυνση ή να παραμείνουν χωρίς επαρκή περίθαλψη με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία τους. "Το μοντέλο που προωθούν ευνοεί προνομιακά τις μεγάλες επιχειρήσεις υγείας και θα οδηγήσει σε ένα εφιαλτικό περιβάλλον όπου οι λειτουργοί της υγείας θα υποβαθμίζονται επαγγελματικά και επιστημονικά ενώ οι ασθενείς θα βάζουν όλο και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη την ώρα της ανάγκης" τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά, λοιπόν, η κυβέρνηση "χάρισε" την υπόθεση της περίθαλψης στους ιδιοκτήτες της Υγείας. Με τον ΕΟΠΥΥ αγοραστή παροχών και το ΕΣΥ διαλυμένο, ανοίγεται ένας πλατύς δρόμος για ιδιωτικοποιήσεις, αφού το Εθνικό Σύστημα θα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες. Κι αν μέχρι στιγμής, η κατάσταση χαρακτηρίζεται "τραγική" σε ό,τι αφορά την περίθαλψη των ασφαλισμένων, το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο μελανό. "Στη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία μεγαλοεπιχειρηματιών της Υγείας, τα πράγματα έγιναν ξεκάθαρα. Ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί σε αποκλειστικά αγοραστή υποδομών Υγείας, οι δημόσιες δομές της ΠΦΥ θα υποβαθμιστούν και 8.500 εργαζόμενοι θα μπουν σε κινητικότητα-διαθεσιμότητα. Το σχέδιο παράδοσης της ΠΦΥ στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους για να έχουν αξιοπρεπείς παροχές υγείας. Πρέπει να τους σταματήσουμε πριν καταστρέψουν τα πάντα", δήλωσε στο left.gr ο Γ. Μπασκόζος, υπεύθυνος για την Υγεία της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για την κυβέρνηση, παρουσιάζεται ικανοποιημένη. Με περίσσιο θράσος ο Αντώνης Σαμαράς, στην ίδια γραμμή με τον Άδωνι Γεωργιάδη, δήλωσε από το βήμα της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου πως "η μεταρρύθμιση στην Υγεία έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια και δεν μας επιβλήθηκε από την τρόικα". Ο δε υπουργός Υγείας, είπε χαρακτηριστικά πως "δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις, είναι ώρα για δουλειά" αναφερόμενος στους απεργούς. Απείλησε, μάλιστα, πως "αν επιλέξουν τη συνέχιση της απεργίας η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς αυτούς". Τουλάχιστον, αναγνωρίζουν πως το η ευθύνη της καταστροφής είναι ολόκληρη δική τους...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: