Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Τσίπρας πρωθυπουργός και Παπανδρέου Πρόεδρος της Δημοκρατίας...


Νίκος Παναγιωτόπουλος

Έντονη συζήτηση πυροδοτεί η «κίνηση των 58» για την ανάγκη ανασύνταξης του κεντροαριστερού χώρου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, πανικόβλητος από τη δημοσκοπική κατρακύλα, βρέθηκε στην...
παράσταση του «Ακροπόλ», εξοργίζοντας τους «Παπανδρεϊκούς» που επέχουν επιδεικτικά από αυτές τις διεργασίες.

Χαρακτηριστικά, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έλεγε πως, «ο Βενιζέλος για να διασωθεί δεν θα δίσταζε να κάνει το ΠΑΣΟΚ συνιστώσα των Μπίστηδων».

Έντονη είναι η δυσφορία εκατοντάδων στελεχών για τις κινήσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά οδηγούν σε διάλυση το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου!

Σε σύναξη που έγινε, κεντρικά στελέχη διατύπωναν τον προβληματισμό τους για τα σχέδια του Βαγγέλη Βενιζέλου και κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ετοιμάζει την ηρωική έξοδό του, με πρόσχημα την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς. Βέβαια, αποφασίστηκε να μην τον ακολουθήσουν σε αυτόν τον καταστροφικό δρόμο και σε δεδομένη στιγμή θα ανακινήσουν θέμα ηγεσίας.

Από την άλλη πλευρά φουντώνει το πολιτικό φλερτ «Παπανδρεϊκών» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου προβληματίζονται με την ένταση των προσπαθειών για την «ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς» αλλά και την προβολή από τα ΜΜΕ της ανάγκης συσπείρωσης όλων των διάσπαρτων δυνάμεων που βρίσκονται ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κίνηση που προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα μεγάλα συγκροτήματα Τύπου, δέχτηκε τις ευλογίες του Κ. Σημίτη και προκάλεσε ρήγματα στην αρνητική στάση του Φ. Κουβέλη για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Η ανάλυση που γίνεται στην Κουμουνδούρου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το απερχόμενο πολιτικό-οικονομικό σύστημα της μεταπολίτευσης δίνει την ύστατη μάχη επιδιώκοντας να δημιουργήσει ανάχωμα στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «Σημιτικό» και «Βενιζελικό» ,είναι «Παπανδρεϊκό» και αυτό το γνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε δεν ήταν τυχαία η παρέμβαση του κ. Δραγασάκη με σαφείς παραπομπές και αναφορές που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως πολιτικό άνοιγμα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και κυρίως τους «Παπανδρεϊκούς».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και κεντρικό πρόσωπο στο επιτελείο του κ. Τσίπρα, υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2013 έχει μία ανάλογη προσέγγιση με τον Γιώργο Παπανδρέου για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης της εναλλακτικής του πρότασης. Ο υπεύθυνος για το πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή που είχε δώσει στο left.gr τόνιζε ότι το ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά είναι λάθος σε μακροοικονομικό επίπεδο».

Βέβαια κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν αυτές τις δηλώσεις, ουσιαστικά ο κ. Δραγασάκης, απευθυνόμενος σε ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων και στελεχών του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι «Αυτό θα μπορούσαμε να το πούμε πριν την κρίση, όταν ελέχθη, και εδώ αδικούμε λίγο τον Παπανδρέου, το είχε πει με την έννοια "για να δούμε πού πάνε τα λεφτά", αυτό τότε είχε μια λογική».

Στην Κουμουνδούρου εκτός από την άνευρη και χωρίς προοπτική κίνηση των 58 παρακολουθούν και την κίνηση των 75 του ΠΑΣΟΚ που με κείμενό της, το οποίο υπογράφουν περισσότερα 800 στελέχη του κινήματος απ` όλη την Ελλάδα έχει αμφισβητήσει ευθέως τις επιλογές Βενιζέλου, αλλά και τη συμπόρευσή του στην κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία.

Τα στελέχη αυτά- κυρίως «Παπανδρεϊκά» ζητούν άμεσα αλλαγή πολιτικής, σύμπλευση με την αριστερά, διαγραφή του κρατικού χρέους, ενώ επιμένουν πως το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ξεκαθαρίσει ποιους υπηρετεί.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν περισσότερες πιθανότητες συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά με τη ΝΔ. Η κίνηση των 58 μπορεί τελικά να γυρίσει μπούμερανγκ, απελευθερώνοντας αριστερόστροφες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και δημιουργώντας ισχυρό ρεύμα συνεργασίας με το κόμμα του κ. Τσίπρα.

Ήδη στην Κουμουνδούρου, υπάρχουν εισηγήσεις και για άλλα ανοίγματα προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η «ντρίπλα» στην κίνηση των 58 και στην προσπάθεια δημιουργίας «τεχνητού φράγματος» στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία θα ήταν να προταθεί ο Γιώργος Παπανδρέου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Βέβαια αυτή η εισήγηση δεν σημαίνει ότι γίνεται και αποδεκτή από την ηγετική ομάδα ή από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο θα κριθεί από τη δυναμική που θα αποκτήσει βαδίζοντας προς τις εκλογές...
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: