Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Αρχισε το 2ο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ Απορρίπτει ο Φ.Κουβέλης την πρόσκληση των «58» για τις ευρωεκλογές


Απορρίπτει ο Φ.Κουβέλης την πρόσκληση των «58» για τις ευρωεκλογές
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Με ομιλία του Φώτη Κουβέλη, αυτήν την ώρα, άρχισε στον «Κεραμεικό» το 2ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, το οποίο διεξάγεται στη σκιά των εξελίξεων που προέκυψαν μετά την εκδήλωση για την Κεντροαριστερά της Πρωτοβουλίας των «58».



Ο κ. Κουβέλης απέρριψε την πρόσκληση των «58» για κοινή κάθοδο της Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές. «Θα συμμετάσχουμε ως ΔΗΜΑΡ μαζί με τη συμμαχία που θα έχουμε συγκροτήσει στο πλαίσιο του προοδευτικού πόλου» δήλωσε.

Ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα κατέβει στις ευρωεκλογές με δικό του ψηφοδέλτιο μαζί με όσες δυνάμεις και κινήσεις συμφωνούν στην προοδευτική εξέλιξη της Ευρώπης και πρότεινε το συνέδριό να αποφασίσει τη σύνδεση του κόμματος με την ομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ο τρίτος πόλος που προτείνει η ΔΗΜΑΡ θα συσπειρώνει «όσους δεν συναινούν στις εφαρμοζόμενες συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές και βεβαίως δεν επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους συμπληρωματικό ρόλο σε μια λαϊκιστική Αριστερά που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες» είπε.
Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «ο προοδευτικός πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει. Ή θα έχει στο επίκεντρό του τα ζητήματα των πολλών, της κοινωνίας και της νέας γενιάς ή θα καταντήσει συμπλήρωμα της Δεξιάς. Ή θα δώσει μάχες στο παρόν, σήμερα, που αποφασίζονται τα μείζονα ή θα περιοριστεί στο ρόλο του σχολιαστή του μέλλοντος».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε πως «η συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη νέα πορεία της χώρας. Ισχυρή πολιτικά και κοινωνικά προοδευτική δύναμη σημαίνει δυνατότητα παρέμβασης στην πορεία των πολιτικών πραγμάτων σημαίνει σταθεροποίηση για τη χώρα και ακύρωση των διλημμάτων του προωθούμενου νέου διπολισμού».
Πρόσθεσε με έμφαση ότι «αυτό δεν σημαίνει συνθηκολόγηση με τον συντηρητισμό. Δεν σημαίνει πως θα αγνοούμε ή θα υποστηρίζουμε αντιλαϊκές πολιτικές, οραματιζόμενοι ένα μέλλον που ποτέ δεν θα έρθει και επαγγελλόμενοι μια μεταμνημονιακή Ελλάδα όπου όλα θα διορθωθούν».
Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση. «Προέκυψε διότι η κυβέρνηση συνεργασίας σταδιακά μετατράπηκε σε μονοκομματική της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε σαφής συντηρητική στροφή, η οποία συνοδεύτηκε με συστηματική απόρριψη των προτάσεων της ΔΗΜΑΡ» όπως είπε.
Επίσης, άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συναινεί στον αριστερό λαϊκισμό, που τροφοδοτεί αυταπάτες και αναπαράγει παθογένειες του παρελθόντος και επιδιώκει έναν διαφορετικό δρόμο προοδευτικών λύσεων που δεν είναι εύκολες, αλλά είναι εφικτές κοινωνικά δίκαιες, που δεν αποδομούν την κοινωνία, αντιπαλεύουν τη δημοκρατική συρρίκνωση και εμβαθύνουν τη δημοκρατία οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την στάση της Ευρώπης ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο, πως περιείχε ετεροβαρή κοινωνικό επιμερισμό, με λανθασμένες παραδοχές και εσφαλμένο σχεδιασμό ενώ ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται το αφήγημα της επιτυχίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση.
«Ήρθε η ώρα της απεμπλοκής από το μνημόνιο, με όρους όμως πραγματικούς και όχι επικοινωνιακούς. Απεμπλοκή από το μνημόνιο δεν σημαίνει επιστροφή στην προ κρίσης εποχή. Δεν σημαίνει ευκολία δανεισμού και άρα πελατειακές παροχές. Σημαίνει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους. Ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης που θα δίνει έμφαση στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή και θα περιλαμβάνει τις προαναφερόμενες αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής», υποστήριξε ο κ. Κουβέλης.
Λοβέρδος: Δεν γίνεται εκβιαστικά η ενότητα

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τα γραφεία της «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι «όποιος σήμερα πιέζει για την ενότητα όλων των δυνάμεων του χώρου εδώ και τώρα έχει ύποπτες προθέσεις» και στοχεύει στη διάλυση όλων των προσπαθειών για να υποστηρίξει τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε αυτή τη φάση, είναι εκβιαστικό να λες ότι τώρα πρέπει να συγκροτήσεις το μέτωπο. Αυτό θα πρέπει να έρθει με βάση τις πολιτικές επιλογές που θα γίνουν στον επόμενο χρόνο. Χρονικά υπάρχει ο ορίζοντας των εκλογών του Μαΐου. Για εμάς κάθε προσπάθεια για ενότητα σημαίνει εκλογικό μέτωπο. Σημαίνει κοινό ψηφοδέλτιο. Συνεπώς δεν μπορείς να εκβιάζεις για αυτά όταν δεν έχουν δημιουργηθεί οι πολιτικές προϋποθέσεις» είπε ο κ. Λοβέρδος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: