Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Δεν καταθέτει τα όπλα ο γιος του Καντάφι...



Και τη μεταβατική ηγεσία της χώρας και το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα πολεμήσει ο γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Σαϊφ αλ Ισλάμ.

Ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι, δηλώνει με ηχητικό του μήνυμα -το... οποίο μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο "Al Arabiya"- ότι θα πολεμήσει τη μεταβατική ηγεσία της χώρας και το ΝΑΤΟ.

"Θα συνεχίσουμε την αντίσταση. Αφήστε τους αρουραίους και το ΝΑΤΟ να χαθούν. Αυτή είναι η χώρα μας όπου ζούμε και πεθαίνουμε", λέει σε μήνυμά του που μετέδωσε το δίκτυο Al-Rai TV, το οποίο στηρίζει τον Καντάφι και εδρεύει στη Συρία.

Το μήνυμα διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα και σύμφωνα με το Al-Arabiya, προφανώς μεταδόθηκε ζωντανά, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι ο Σαϊφ αλ Ισλάμ το διέκοψε σύντομα από φόβο μην εντοπιστεί.

Η τύχη του γιου του Μουαμάρ Καντάφι παραμένει άγνωστη. Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του στρατιωτικού διοικητή του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Αμπντέλ Μαχίντ Μλέγκτα, στο "Ρόιτερς" μαχητές του αναπτύχθηκαν σε περιοχή νοτίως της πόλης Μπάνι Ουαλίντ, όπου πιστεύεται ότι έχει καταφύγει ο Σαϊφ αλ Ισλάμ από την περασμένη Πέμπτη όταν διέφυγε από τη Σύρτη.
enet.gr



Read more...

Έξαρχος: «Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον πρωθυπουργό»









Έξαρχος: «Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον πρωθυπουργό»
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στηρίζοντας τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση, υπογραμμίζει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Βασίλης Έξαρχος.


Ειδικότερα, ο κ. Έξαρχος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου και σχολιάζοντας δημοσιεύματα που παραλληλίζουν την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με "καζάνι που βράζει", δήλωσε:

"Με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης, αλλά και με συναίσθηση των δυσκολιών και κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις, και στηρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, παρά το βαρύ φορτίο που σηκώνει, ήταν, είναι και θα είναι παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα"।
newpost.gr

Read more...

Στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή κατά του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ









Στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή κατά του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ
Η πρώτη προσφυγή κατά του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι από το σωματείο "Έλληνες Φορολογούμενοι" και την Ανώνυμη Εταιρεία "Eurocapital".

Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι η επιβολή του νέου τέλους, που στην ουσία πρόκειται για νέο φόρο, αντίκειται σε μία πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, αλλά και σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι η επιβολή του νέου φόρου είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στα άρθρα 1 και 26 του Συντάγματος), αλλά και αντίθετη στη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Είναι, κατά την άποψή τους, αντισυνταγματική, διότι, μεταξύ των άλλων, η είσπραξη του επίμαχου φόρου ανατίθεται στη ΔΕΗ (υπολογισμός και είσπραξη τέλους ακινήτων, βεβαίωση παράβασης για μη πληρωμή και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες), ενώ αυτό μπορεί να γίνει μόνο από όργανα της εκτελεστικής εξουσίας.

Παράλληλα, όμως η άσκηση δημόσιας εξουσίας από ιδιώτες, όπως είναι η ΔΕΗ στην προκειμένη περίπτωση, "νοθεύει και τη γενική αρχή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος", προσθέτουν στην προσφυγή.

Επίσης, παραβιάζεται η αρχή της νομιμότητας του φόρου (άρθρο 78 του Συντάγματος), καθώς η χρήση της μεθόδου υπολογισμού που ακολουθεί η ΔΕΗ, συνιστά σιωπηρή αλλά ξεκάθαρη εξουσιοδότηση προς νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (δηλαδή την ΔΕΗ) να καθορίσει το αντικείμενο του φόρου, το οποίο παρέλειψε να προσδιορίσει με επάρκεια ο ίδιος ο νόμος.

Κατά συνέπεια, το ειδικό τέλος ακινήτου αποτελεί φόρο περιουσίας, κατά το άρθρο 78 παράγραφος 1 του Συντάγματος, όπως άλλωστε ρητώς αποδέχεται και η αιτιολογική έκθεση του σχετικού τότε νομοσχεδίου και σήμερα νόμου 4021/2011, αναφέρεται στην προσφυγή.

Ακόμη, παραβιάζεται η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας του κάθε φορολογούμενου πολίτη (άρθρα 4 και 25 του Συντάγματος), καθώς η φορολογική υποχρέωση πρέπει να είναι ανάλογη της φοροδοτικής ικανότητας του κάθε πολίτη. Κι αυτό διότι "επιβάλει αδιακρίτως τον ίδιο φόρο (τέλος ακινήτων) σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων (δομημένων επιφανειών), με μόνα κριτήρια την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, χωρίς να συνυπολογίσει και το πραγματικό ετήσιο εισόδημα του καθενός ιδιοκτήτη ακινήτου, το οποίο κατά κοινή πείρα είναι ουσιωδώς διαφορετικό".

Το γεγονός, συνεχίζει το προσφεύγον σωματείο, ότι "δύο φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ένα ακίνητο της ίδιας αντικειμενικής αξίας και παλαιότητας με το ίδιο εμβαδόν τετραγωνικών μέτρων δεν σημαίνει, άνευ ετέρου, ότι έχουν και την ίδια οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν και τον ίδιο ετήσιο φόρο, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι το ακίνητο δεν τους αποφέρει εισόδημα".

Σύμφωνα τους προσφεύγοντες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο παραβιάζεται και η αρχή της απαγόρευσης της διπλής φορολογίας. Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι "η διπλή φορολόγηση μέσα στο ίδιο έτος ή η πολλαπλή φορολόγηση αντίκειται και στο άρθρο 17 του Συντάγματός μας, αλλά και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύουν την ιδιοκτησία και τα εν γένει περιουσιακά δικαιώματα του ατόμου, δεδομένου ότι αυτή η πολλαπλή φορολόγηση του ιδιοκτήτη ακινήτου είναι υπερβολική και δυσανάλογη με τον επιδιωκόμενο νόμιμο σκοπό, κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, καθώς το υπερφορολογηθέν ακίνητο πολλές φορές δεν παράγει κανένα εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του".

Υποστηρίζεται επίσης ότι με την επιβολή του νέου τέλους επέρχεται και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που προστατεύεται από το άρθρο 2 του Συντάγματος. Και αυτό γιατί το νέο τέλος:

1) Υποβαθμίζει τον φορολογούμενο ιδιοκτήτη, ακόμη και τον άνεργο και τον οικονομικά ασθενέστερο, σε αντικείμενο επίτευξης "εκτάκτων" δημοσιονομικών στόχων για τη μείωση ελλειμμάτων.

2) Η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε άτομα που αδυνατούν να καταβάλλουν τον φόρο τους οδηγεί σε έσχατη εξαθλίωση και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την επιβίωσή τους.

3) Ασκεί ένα είδος ψυχολογικής βίας και απειλής σε οικονομικά ασθενέστερα άτομα, τέτοια που δεν συνάδει με τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα του Συντάγματός μας και τις δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας μας.

Επίσης χαρακτηρίζεται παράνομη η υπουργική απόφαση για τον πρόσθετο λόγο ότι αυθαίρετα η Πολιτεία με νομοθετική ρύθμιση ακυρώνει μονομερώς τις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου που έχουν υπογραφεί οι καταναλωτές με τη ΔΕΗ για την παροχή ηλεκτροδότησης. Έτσι, σύμφωνα με το σωματείο παραβιάζεται και η ΕΣΔΑ, η οποία προστατεύει την ιδιοκτησία, αλλά επιπρόσθετα υπογραμμίζεται ότι "το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη και απαράγραπτα δικαιώματα του ανθρώπου και προστατεύεται και από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου". Συγκεκριμένα, το άρθρο 17 της Οικουμενικής Διακήρυξης ορίζει: "Κάθε άτομο μόνο του, ή με άλλους μαζί, έχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιδιοκτησία του".

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι το τέλος προσβάλλει τον πυρήνα του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ιδιοκτησίας, καθώς "η ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής του φόρου από κάποιον ιδιοκτήτη οδηγεί σε de facto δήμευση και στέρηση της ατομικής ιδιοκτησίας του γιατί τον οδηγεί στον εξαναγκασμό πώλησης ή αξιοποίησης ιδιοκτησίας παρά τη θέληση του ιδιοκτήτη".

Με άλλα λόγια, καταλήγει το Σωματείο, η επιβολή του νέου τέλους "εμποδίζει τον ιδιοκτήτη από το να ασκεί το συνταγματικό δικαίωμα του για ιδιοκτησία, όπως αυτός θέλει"।
newpost.gr

Read more...

Διευκρινήσεις από το ΥΠΕΘΑ για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των στρατιωτικών

Τι αλλαγές έφερε το πολυνομοσχέδιο

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Διευκρινήσεις έδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίσθηκε από τη Βουλή και αφορούν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των στρατιωτικών.

Όπως ανακοινώθηκε, στις εξαιρέσεις από τη μείωση του 40% του τμήματος της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, στην οποία είχαν συμπεριληφθεί αρχικώς οι απόστρατοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και έχουν αποστρατευτεί αυτεπάγγελτα, προστέθηκαν και οι απόστρατοι που έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, έπειτα από σχετική πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη.

Με τα σημερινά δεδομένα ο συνολικός αριθμός των αποστράτων, που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους ανέρχεται σε 11.130 άτομα, από τους οποίους οι 2.717 είναι αυτεπάγγελτα αποστρατευθέντες και οι 2.951 έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

Έτσι, η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά συνολικά 5.668 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ιπτάμενο προσωπικό, προσωπικό ειδικών δυνάμεων και κατηγοριών (καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, ναρκαλιευτές, πυροτεχνουργοί, μονάδων παραμεθορίου κ.λ.π.), και κρίθηκε αναγκαία προκειμένου αποφευχθεί αναιτιολόγητα άνιση μεταχείριση προσωπικού όμοιας υπηρεσιακής κατάστασης, ως προς την προέλευση, τη σταδιοδρομία και τα έτη υπηρεσίας τους.

Εξάλλου με άλλη πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, η ειδική εισφορά 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων που αποδίδεται στο ταμείο επικουρικής ασφάλισής τους (ΤΠΔΥ) και για όσους δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ στον ΟΑΕΔ, στο εξής θα αποδίδεται στα Μετοχικά Ταμεία.

Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου αποφευχθεί διάκριση των στρατιωτικών σε σχέση με τους ασφαλισμένους δημοσίους υπαλλήλους στο ΤΠΔΥ, καθότι ανάλογα προβλήματα βιωσιμότητας και ρευστότητας αντιμετωπίζουν και τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, με κυριότερα αυτά του Μετοχικού Ταμείο Στρατού. Η εν λόγω ρύθμιση θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 20.000.000 ετησίως.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχοντας υπόψη τις ιδιομορφίες και τις δυσμενέστερες συνθήκες της προγενέστερης απασχόλησης και προσφοράς των αποστράτων, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, με σκοπό την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους στο βαθμό των δυνατοτήτων της τρέχουσας δημοσιονομικής κρίσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Άνοιξε ο δρόμος για «κούρεμα» 50%-60%

Υπέρ της Μέρκελ ο... πρώτος γύρος


http://img.protothema.gr/71E6392BBBA13128395415BE824ED59F.jpg
Ο δρόμος για ένα “γερό” κούρεμα του ελληνικού χρέους, της τάξης του 50%-60% άνοιξε, και το μόνο που μένει για να “κλείσει” το ζήτημα, είναι να συμφωνήσουν Γερμανοί και Γάλλοι για το ρόλο του Ταμείου Διάσωσης (EFSF) και τη μέθοδο με την οποία θα καλύψουν τη ζημιά που θα προκύψει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Και αυτό βέβαια δεν θα είναι και τόσο εύκολο.

Οι αποφάσεις αναμένονται την Τετάρτη, αλλά από τις δηλώσεις που έγιναν μέχρι τώρα φαίνεται ότι οι δύο “μεγάλοι” της Ευρωζώνης συνεχίζουν να διαφωνούν, παρόλο που αντιλαμβάνονται ότι τα περιθώρια στενεύουν και θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα συμφωνίας.
Στον πρώτο γύρο, πάντως, νικητής ήταν η κυρία Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πέρασε τις βασικές θέσεις της:

- Να μην χρησιμοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως “εργαλείο” χρηματοδότησης κρατών και τραπεζών, όπως ζητούσαν οι Γάλλοι.
- Να προχωρήσει το μοντέλο οικονομική διακυβέρνησης “αλά γερμανικά”, δηλαδή έλεγχος των προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες προτού συζητηθούν στα εθνικά κοινοβούλια, “ημιαυτόματες” ποινές για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες για τα ελλείμματα, με βάση αξιολόγηση της Κομισιόν.

Πέραν αυτών, τόσο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής όσο και στη συνέντευξη Τύπου γίνεται αναφορά σε μέτρα ρύθμισης (έλεγχος και εποπτεία) των διεθνών αγορών και του χρηματοπιστωτικού τομέα, στην προώθηση ενός διεθνούς φόρου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τα οποία θα συζητηθούν στη διάσκεψη των 20 πλέον ανεπτυγμένων χωρών (G20) στις 3-4 Νοεμβρίου, στις Κάννες.

Αυτό ίσως να σημαίνει ότι το συνολικό πακέτο δεν θα έχει διαμορφωθεί νωρίτερα από τη διάσκεψη του G20. Σε κάθε περίπτωση, το παζάρι ακόμα δεν έχει κλείσει.

Στη συνέντευξη Τύπου Μέρκελ - Σαρκοζί, οι δύο ηγέτες κατέβαλαν κάθε φραστική προσπάθεια να εμφανιστούν σύμφωνοι και ενιαίοι, θέλοντας ίσως να δικαιολογήσουν το παρατσούκλι “Μερ-κοζί”, το οποίο χρησιμοποιούν ορισμένα διεθνή media για να αποδώσουν την απόπειρα σύμπλευσής τους για να ορίσουν τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.

Ωστόσο, φάνηκε ότι η Γαλλία υποχώρησε από θέση της να χρησιμοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χρηματοδότηση κρατών και τραπεζών, αφού ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητη και ότι “δεν θα δέχεται οδηγίες από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών”.

Με λίγα λόγια, περνάει η γερμανική θέση, που απέκλειε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η ΕΚΤ για να παράσχει εγγυήσεις στο Ταμείο Διάσωσης, έτσι ώστε το τελευταίο να αυξήσει τα διαθέσιμα κεφάλαιά του πάνω από τα 440 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα, καθώς το ποσό θεωρείται ανεπαρκές για να καλύψει χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Το ζήτημα της ΕΚΤ είναι κεντρικό, διότι είναι ο μόνος φορέας που έχει σήμερα τη δυνατότητα να παρέμβει δυναμικά και χωρίς παρενέργειες στη διεθνή αγορά ομολόγων. Το γεγονός ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό, αλλά εξίσου ισχυρό σχήμα χρηματοδότησης, το οποίο θα είναι πειστικό και θα καλμάρει τις διεθνείς αγορές.

Από την άλλη, το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες φάνηκαν να συμφωνούν επί της αρχής στο θέμα της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών -μια γαλλική θέση- δείχνει ότι ο Σαρκοζί εξασφάλισε μια νίκη, μικρότερης όμως σημασίας, καθώς η θέσπιση ενός τέτοιου φόρου θα πρέπει να περάσει από πολλή επεξεργασία, και να συζητηθεί στη σύνοδο των 20 πλέον ανεπτυγμένων χωρών (G20) στις Κάννες στις 3-4 Νοεμβρίου.

Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό ότι συνδυάζεται με μια ευρύτερη αλλαγή των κανόνων λειτουργίας για το χρηματοπιστωτικό τομέα, με αυξημένη εποπτεία και ελέγχους στη διεθνής αγορά, για την οποία συμφώνησαν οι δύο ηγέτες. Τις επόμενες δύο ημέρες, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες για τα εξής ζητήματα:

- Να ενισχύσουν τις τράπεζες της γηραιάς ηπείρου με 100-110 δισ. ευρώ, για να καλύψουν τη ζημιά που θα υποστούν από ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο θεωρείται δεδομένο.
- Η Γαλλία, που εμφανιζόταν αρχικά αντίθετη σε μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους της τάξης του 50%-60% τώρα εμφανίζεται διατεθειμένη να το δεχθεί, εφόσον όμως η Γερμανία υποχωρήσει και δεχθεί να χρηματοδοτηθεί με περισσότερα κεφάλαια το ταμείο Διάσωσης ή (το λεγόμενο προσωρινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης - EFSF).
- Υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για τον EFSF και μέχρι την Τετάρτη πρέπει να κλείσει η συμφωνία. Είτε ο EFSF θα εγγυάται ένα μέρος της αξίας των ομολόγων που εκδίδουν χώρες όπως η Ιταλία, είτε θα δημιουργηθεί ένα νέο “ειδικό ταμείο” (Special Purpose Vehicle), το οποίο θα έχει την εγγύηση της Ευρωζώνης, αλλά και τρίτων χωρών (όπως η Κίνα) για το σκοπό αυτό.

Read more...

Κορυφώνεται η αγωνία για το ελληνικό χρέος

«Πέρασε» του Βερολίνου για το EFSF


http://img.protothema.gr/52E403BBFC019093109D13C0B11BE7E4.jpg
Στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης παρέπεμψαν οι Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ τις αποφάσεις για ένα συνολικό πακέτο λύσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι μέχρι εκείνη την ημέρα θα πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές.

Οι δύο ηγέτες επιχείρησαν να περάσουν την εικόνα ότι οι διαφορές τους τείνουν να γεφυρωθούν. Βερολίνο και Παρίσι, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, έχουν συνείδηση της ειδικής ευθύνης τους και «μιλούν με την ίδια φωνή», ενώ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν «κοινές, φιλόδοξες και βιώσιμες απαντήσεις» στην κρίση.

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κρίση» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, κάνοντας λόγο για χρέη που «συσσωρεύονταν επί 30 χρόνια».

Ο κ. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες για τις τράπεζες προχωρούν καλά, ενώ οι συνομιλίες για την Ελλαδα δεν έχουν καταλήξει, ωστόσο προοδεύουν και θα υπάρξει λύση την προσεχή Τετάρτη. «Γαλλία και Γερμανία έχουμε συνείδηση της κοινής μας ευθύνης, για να υπάρξει συμφωνία που θα εκτονώσει τη χρηματοοικονομική κρίση» συμπλήρωσε.

Ακόμη, υποστήριξε ότι η Ιρλανδία εξέρχεται από την κριση, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται επίσης η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Όσον αφορά στις τράπεζες, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, για να αποφευχθεί η καταστροφή. Η καγκελάριος και εγώ υπενθυμίσαμε στους εταίρους τη δέσμευσή μας για φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα θα πρέπει να ρυθμιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες στο σύνολό του. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο» επισήμανε.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να καταπολεμήσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν επί δεκαετίες. «Την Τετάρτη δεν μιλάμε για τέλος της κρίσης χρέους. Είναι πολλά βήματα ακόμη, τα οποία πρέπει να κάνουμε» εξήγησε, ενώ αναφέρθηκε σε λύση μακράς πνοής για την Ελλάδα και στην ανάγκη να θωρακιστούν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη από τη μετάδοση της κρίσης.

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας άφησε να εννοηθεί ότι, όσον αφορά στο ζήτημα της ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF, που διαθέτει απόθεμα της τάξης των 440 δισ. ευρώ, καθώς και αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα υπερισχύσει η θέση του Βερολίνου έναντι αυτής του Παρισιού.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν από μόνες τους τα κεφάλαια στην ελεύθερη αγορά» εξήγησε η κυρία Μέρκελ. «Εάν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να ζητήσουν κρατική ενίσχυση και, αν και πάλι αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα μπορούν να στραφούν στη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν, ωστόσο, όπως προκύπτει από κυβερνητικούς κύκλους, οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για την υπόθεση του ελληνικού χρέους.

Σε άλλη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, είπε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να μελετήσουν ενδεχόμενες «μη εκτεταμένες» μεταρρυθμίσεις της Συνθήκης της ΕΕ, «με στόχο να βελτιωθεί η λειτουργία της ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία».

Πάντως, αποσαφήνισε ότι, προκειμένου να ξεκινήσει συζήτηση για περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών, θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία στο επίπεδο των «27».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συμφωνηθεί ένα “συνολικό πακέτο”, που θα αφορά στη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και στην ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Ρομπάι είπε ότι σημειώθηκε “ικανοποιητική πρόοδος” στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη, σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19.00 ώρα Ελλάδας, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι το είχε προαναγγείλει στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από κοινού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των «27», τώρα αποτυπώνεται και στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο λόγος για την «ένταση των προσπαθειών για τη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης», αλλά και της συμφωνίας των χωρών της Ένωσης να «μελετήσουν "μη εκτεταμένες" μεταρρυθμίσεις της Συνθήκης της ΕΕ, με στόχο να βελτιωθεί η λειτουργία της Ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία».

Αυτές είναι οι βασικές γραμμές της ανακοίνωσης των «27», που, εκτός των άλλων, δεσμεύονται για την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων που δημιουργεί η χρηματοπιστωτική κρίση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, «η δημοσιονομική ενοποίηση και η μείωση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ΕΕ».

Επισημαίνεται επίσης ότι τα κράτη - μέλη συμφώνησαν να επισπεύσουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις και καταλήγει με τη δέσμευση όλων να εργαστούν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της Ευρώπης και της διαμόρφωσης των «κατάλληλων συνθηκών, ώστε να προσελκυστούν περισσότερες ξένες επενδύσεις».

Read more...

Επίθεση κατά της Άνγκελα Μέρκελ από τον Αλέξη Τσίπρα

Σε συνέδριο στο Βερολίνο

O πρόεδρος του ΣΥΝ και αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) Αλέξης Τσίπρας
O πρόεδρος του ΣΥΝ και αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «για τη συκοφαντική της επίθεση περί τεμπέληδων Ελλήνων», απαίτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Βερολίνο, στο τακτικό συνέδριο του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Die Linke.

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, «απαίτησε την άμεση απόσυρση του σχεδίου Eureka, που σημαίνει εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και την ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου που βυθίζει την ελληνική κοινωνία στην απελπισία».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή δόθηκε στη δημοσιότητα ανοιχτή επιστολή του ΚΕΑ προς την κ. Μέρκελ που κοινοποιήθηκε στους κυρίους Σαρκοζί, Ρομπάι και Μπαρόζο, με ανάλογο περιεχόμενο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ακόμη στην ομιλία του ότι «από το Συνέδριο του Die Linke, της Γερμανικής Αριστεράς, ενώσαμε τις φωνές μας από όλη την Ευρώπη για να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες ότι, αν δεν εγκαταλείψουν την πολιτική της λιτότητας, τότε δεν πρόκειται να βρουν λύση».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μιλάνε ακόμη και για 1.000 νέκρους...



Σύμφωνα με το CNN Turk, το σεισμολγικό ινστιτούτο Kandilli εκτιμά πως ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 500-1000.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε νωρίτερα πως... κατέρρευσαν κτήρια και 50 άτομα τραυματίστηκαν.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:41 (τοπική και ώρα Ελλάδος) στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως ανακοινώθηκε από το σεισμολογικό κέντρο του Kandilli.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε 35 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, και σε εστιακό βάθος περίπου 5 χιλιομέτρων, ενώ έγινε αισθητός και σε πολλά χωριά του βορειοδυτικού Ιράν, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το σεισμολογικό κέντρο υπολόγιζε αρχικά το σεισμό στα 6,6 Ρίχτερ, ωστόσο στη συνέχεια αναβάθμισε την εκτίμησή του. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών.



Read more...

Φονικός σεισμός στην Τουρκία Ξαναχτύπησε ο Εγκέλαδος τη γείτονα... Φόβοι για 1.000 νεκρούς από το σεισμό στην Τουρκία



http://img.protothema.gr/E08ABA6BE1CE77D49F4ECD3633E2E024.jpg
Ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους από 6,6 έως 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (οι εκτιμήσεις των σεισμολογικών ινστιτούτων ποικίλλουν) συγκλόνισε την Κυριακή το μεσημέρι την ανατολική Τουρκία. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο χωριό Ταμπανλί, της επαρχίας Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Αρκετά κτήρια έχουν καταρρεύσει, ενώ σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχουν νεκροί. Στους 50 ανέρχονται οι τραυματίες.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, o πρωθυπουργός μεταβαίνει στην πληγείσα επαρχία.

«Οι νεκροί είναι τόσοι πολλοί... Αρκετά κτήρια έχουν καταρρεύσει, η καταστροφή είναι μεγάλη» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο δήμαρχος της πόλης Έρτζις, Ζουλφικάρ Αράπογλου. «Χρειαζόμαστε επείγουσα βοήθεια, χρειαζόμαστε γιατρούς» είπε ο ίδιος.

Οι τηλεφωνικές γραμμές και η ηλεκτροδότηση έχουν διακοπεί, τη ίδια ώρα που το πρακτορείο Anadolu μεταδίδει πως οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει.

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες βιβλικής καταστροφής.



Read more...

Αναγκαίο το «κούρεμα» 50% - 60% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την Αγκελα Μέρκελ

Η απόφαση της 21ης Ιουλίου δεν αρκεί

H Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ
H Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες
Την αναγκαιότητα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κατά 50% - 60% φέρεται να υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, το Σάββατο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Όπως είπε, η αξιολόγηση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κατέδειξε ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκείς. Επισήμανε, όμως, ότι αυτό που προέχει είναι το μεγαλύτερο κούρεμα να γίνει σε εθελοντική βάση.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δεχθούν βαρύτερες απώλειες, ωστόσο ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για κάτι τέτοιο.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει ήδη οι σχετικές διαπραγματεύσεις και τη δύσκολη αυτή αποστολή έχει αναλάβει ο υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος Βιτόριο Γκρίλι. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν θέλει να αποκαλύψει λεπτομέρειες, για να μην επηρεάσει αρνητικά την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλο κούρεμα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε δώρα στις τράπεζες» δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ. «Η διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει» συμπλήρωσε ο Βέλγος ομόλογός του Ντιντιέ Ρέϊντερς.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του προς την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild o επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γιενς Βάιντμαν δηλώνει ότι «η κρίση δεν μπορεί να λυθεί με συνεχή επέκταση του μηχανισμού στήριξης».

Τα δύο σενάρια για το «κούρεμα»

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κάνει λόγο για κούρεμα 60%, το οποίο θεωρείται απαραίτητο, σύμφωνα με δεκασέλιδη έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που έχει ήδη συντάξει η τρόϊκα.

Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρωζώνη θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με επιπλέον 252 δισ. ευρώ μέχρι τότε.

Σύμφωνα με την Handelsblatt υπάρχουν δύο σενάρια για το κούρεμα:

Το πρώτο προβλέπει ότι οι τράπεζες παραιτούνται από το 50% των απαιτήσεών τους και η Ελλάδα λαμβάνει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 114 δισ. ευρώ με στόχο να μειώσει το χρέος της από το 180% στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι οι τράπεζες παραιτούνται από το 60% των απαιτήσεών τους και το δεύτερο πακέτο παραμένει στα 109 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Θα γίνουμε Αργεντινή"

Τις επιφυλάξεις του για το μεγάλο κούρεμα, αλλά και τη λάθος πολιτική της υπερφορολόγησης που καλείται τώρα η Ελλάδα να πληρώσει, εκφράζει ο πρώην υπ. Οικονομικών. "Όχι ημίμετρα, αλλά λύση εδώ και τώρα", προσθέτει


"Η επιβολή μεγάλου κουρέματος σημαίνει χρεοκοπία", δήλωσε στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου.

Έθεσε μάλιστα θέμα επιβίωσης της ευρωζώνης και του ευρώ και τόνισε ότι τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας για Μέρκελ και Σαρκοζί. "Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με ημίμετρα, απαιτείται λύση", σημειώνει.

Ο πρώην υπουργός ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα πληρώνει τη λάθος πολιτική της υπερφορολόγησης και επιμένει ότι δε θα πρέπει να επιβληθεί κανένας άλλος φόρος.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι ένα μεγάλο κούρεμα σημαίνει ότι μπορεί να γίνουμε Αργεντινή και να ανοίξει ο δρόμος για έξοδο από το ευρώ και επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη μία κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών στο Γέιλ, Κώστας Μεγήρ, χαρακτήρισε απαραίτητες τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες – όπως είπε – μαζί με κούρεμα 60% και τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και των ασφαλιστικών ταμείων από την Ευρώπη, θα αποτελέσουν τη λύση – διέξοδο από την κρίση.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε "χρεοκοπημένη" και "ανήθικη" κάθε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, προσθέτοντας: "Και η λιτότητα έχει όρια, αλλιώς δημιουργείται φαύλος κύκλος"।

news247.gr/

Read more...

Γείτονας και Βρεττός επικρίνουν σκληρά τον Γιώργο και ζητούν ανασχηματισμό









Γείτονας και Βρεττός επικρίνουν σκληρά τον Γιώργο και ζητούν ανασχηματισμό
Κριτική στο τροπο διακυβέρνησης που ασκεί ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και στο πως έχει χειριστεί μέχρι σήμερα το θέμα της συναίνεσης, άσκησαν ο Κώστας Γείτονας και ο Ντίνος Βρεττός, μιλώντας σήμερα στον Βήμα fm 99,5 και στον Δημήτρη Τάκη.

"Είμαι πολύ απογοητευμένος από τη στάση του πρωθυπουργού αλλά και του Αντώνη Σαμαρά" είπε ο κ. Βρεττός και πρόσθεσε " κανονικά ο Γιώργος Παπανδρέου θα έπρεπε να ενημερώνει κάθε μέρα τον Αντώνη Σαμαρά για όλα τα θέματα και όχι να γυρνάει ο ένας την πλάτη στον άλλον".

Τόσο ο κ. Βρεττός όσο και ο Κώστας Γείτονας ζήτησαν ουσιαστικό ανασχηματισμό με είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα και στελεχών εκτός ΠΑΣΟΚ που θα είναι αποτελεσμετικά και θα κάνουν όσα έπρεπε να γίνουν τα δυο τελευταία χρόνια.

Ο Κώστας Γείτονας ανέφερε μεταξύ άλλων: "Η πολιτική πρωτοβουλία που θα πρέπει να παρθεί είναι μια κυβέρνηση πραγματικά έκτακτης ανάγκης που να έχει συνέπεια και αποτελεσματικότητα, γιατί δεν είχαμε όλα αυτά τα δείγματα. Την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση θέλω, αυτό λέω εγώ η οποία θα πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα. Άρα θέλω μια κυβέρνηση αποτελεσματική με ότι καλύτερο μπορεί να βρεθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κ. Βρεττός. "Εκείνο το οποίο θα μπορούσα να δω είναι να γίνει μια αλλαγή κυβερνητική ώστε να μπούνε και πρόσωπα ικανά έξω από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου επικεφαλής. Να μπουν άνθρωποι οι οποίοι ξέρουν και το υπογραμμίζω το ξέρουν. Να μπουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν πείρα. Υπογραμμίζω και την πείρα. Να μπούνε άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι στενά συνδεδεμένοι με οποιαδήποτε συμφέροντα ή με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Άνθρωποι οι οποίοι είναι ικανοί να βγάλουν σε πέρας διάφορες δουλειές και που δεν θα υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, Αλλιώς δε βλέπω τίποτα άλλο εκτός από εκλογές".

Οι δυο βουλευτες επέκριναν με ένταση το κοινό άρθρο που δημοσίευσαν την προηγούμενη Κυριακή στις προσωπικές τους ιστοσελίδες η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης। Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του Κώστα Γείτονα " Οι υπουργοί πρέπει να παίρνουν αποφάσεις ;να βάζουν υπογραφές , δεν είναι για να σχολιάζουν ούτε για να αρθρογραφούν, έτσι; Να καταλάβουμε πως είμαστε. Η θεωρία των αντιεξουσιαστών στην εξουσία δεν οδηγεί σε κυβερνήσεις και την έχουμε πληρώσει".
newpost.gr

Read more...

Νέο Ecofin, ίσως και Eurogroup, πριν από την Τετάρτη

Συναντήσεις επί συναντήσεων


http://img.protothema.gr/9ECA25B5928D34669740021886A04824.jpg

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να πραγματοποιήσουν και νέα συνάντηση την Τρίτη, προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφωνίες για την απομείωση του ελληνικού χρέους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αναφέρει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

"Είμαστε ακόμα πολύ μακριά στο θέμα του EFSF. Οι συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο μέχρι τώρα και πιθανότατα θα έχουμε και νέο Ecofin την Τρίτη και ίσως συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), πριν από τη σύνοδο" των ηγετών την Τετάρτη, δήλωσε στο πρακτορείο ο αξιωματούχος.

Η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής πάντως δεν αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που βρίσκονται επί τάπητος. Το καλάθι των προσδοκιών θα πρέπει να θεωρείται μικρό, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στα βασικά θέματα της Συνόδου, τα οποία είναι αλληλένδετα και αποτελούν πακέτο (ανακεφαλοποίηση τραπεζών, νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, μεγαλύτερη συνεισφορά των ιδιωτών, ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Πάντως, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη ενίσχυσης ύψους 108 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να οχυρωθούν στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και απέναντι στους κινδύνους εξάπλωσης της κρίσης.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής είναι προγραμματισμένες να συνεχιστούν έως τις 14:00 (ώρα Ελλάδας), οπότε θα πραγματοποιηθεί το επίσημο γεύμα εργασίας, ενώ περί τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων, οι ηγέτες της ΕΕ θα δεσμευτούν για την ολοκλήρωση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έως την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Οι ηγέτες της ΕΕ α καλέσουν παράλληλα όλα τα μέλη της ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών (G20) να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί σε ένα "φιλόδοξο" σχέδιο δράσης, που θα καλύπτει τις "σοβαρές προκλήσεις που προκύπτουν από την οικονομική επιβράδυνση".

Στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής το Συμβούλιο θα αναφέρει ότι "εκτός από την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων που θέτει η οικονομική κρίση, είναι σημαντικό να ενταθούν οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας" στην Ευρώπη.

"Στις περισσότερες χώρες η δημοσιονομική εξυγίανση και η μείωση του χρέους είναι κρίσιμης σημασίας… Την ίδια στιγμή, απαιτείται αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο" σημειώνεται στο προσχέδιο, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Στην κατεύθυνση αυτή τα κράτη - μέλη θα δεσμεύονται να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών έως τα τέλη του έτους και την αποτύπωση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές τους.

Το Συμβούλιο θα δεσμεύεται επίσης για την εμβάθυνση της συνεργασίας στην κατεύθυνση της συντονισμένης οικονομικής διακυβέρνησης.

Εν όψει της συνόδου του G20 στις Κάννες, στις 3 Νοεμβρίου, το Συμβούλιο θα κάνει έκκληση για "συντονισμένη δράση", ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα και να αποκατασταθεί η οικονομική εμπιστοσύνη.

Θα κάνει επίσης έκκληση για νέες μεταρρυθμίσεις στο διεθνές νομισματικό σύστημα μέσω της ενίσχυσης της εποπτείας και των εργαλείων διαχείρισης των κρίσεων, ενώ θα υπογραμμίζει την ανάγκη να καταπολεμηθεί "η ακραία μεταβλητότητα στις τιμές των εμπορευμάτων".

Το Συμβούλιο θα καλεί τέλος το G20 να προχωρήσει "σε έγκαιρη και συνεπή εφαρμογή" των οικονομικών κανονισμών της Βασιλείας ΙΙΙ και των μεταρρυθμίσεων για τα εξωχρηματιστηριακά (over-the-counter) παράγωγα. Θα καλεί επίσης το G20 να εξετάσει την εφαρμογή ενός παγκόσμιο φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Read more...

Τρία σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Αποκάλυψη από το Reuters


http://img.protothema.gr/A165A285658627950A0362274984E054.jpg

Τρεις διαφορετικές μέθοδοι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των αρχηγών των κρατών - μελών της ΕΕ, σύμφωνα με υπηρεσιακό έγγραφο που περιήλθε την Κυριακή στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το πρώτο σενάριο προβλέπει την ενεργοποίηση των εθνικών μηχανισμών παροχής εγγυήσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει κρατικές εγγυήσεις που θα μοιραστούν ισομερώς και θα τεθούν υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, η οποία θα παίξει ρόλο συμβούλου.

Το τρίτο σενάριο στηρίζεται στη δημιουργία ενός νέου «επενδυτικού οχήματος», που θα τροφοδοτηθεί από τις συνεισφορές των κρατών - μελών. Οι εγγυήσεις αυτές θα συγκεντρωθούν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία έχει εκφράσει προθυμία να παίξει αυτό το ρόλο.

«Η ανακεφαλαιοποίηση είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι αρκετή» αναφέρει το έγγραφο, ενώ ο συντάκτης του επιμένει ότι η επανάληψη της χρήσης των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν το 2008, δεν θα μπορέσει να λύσει τις δυσκολίες των τραπεζών, στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς.

Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση τονίζει ότι θα παρέμβει στο θέμα της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μόνο όμως ως έσχατη λύση, και οι τράπεζες θα πρέπει να δουν τα μπόνους και τα μερίσματα τους στο πλαίσιο της ενίσχυσης των οικονομικών τους, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης, Valerie Pecresse.

Σε συνέντευξή της στο κανάλι France 24, η κυρία Pecresse, η οποία είναι επίσης υπουργός Προϋπολογισμού, σημείωσε ότι τα κέρδη των γαλλικών τραπεζών έφτασαν τα 11 δισ. ευρώ στο πρώτο μισό του έτους. Οι τράπεζες "δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τους μισθούς που έδιναν πέρυσι" πρόσθεσε.

Η Pecresse υπογράμμισε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα παρέμβει για να βοηθήσει μια τράπεζα να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια και τα αποθεματικά της, "μόνο όμως ως έσχατη λύση. Δεν αποκλείεται, αν κάποια γαλλική τράπεζα έχει πολύ ειδικές δυσκολίες".
Read more...

Τελικά... αποφάσισαν ότι ο Καντάφι πέθανε από σφαίρα

Έγινε η νεκροψία στη σορό του Λίβυου πρώην δικτάτορα


http://img.protothema.gr/469C7473D1DDAC241FD92164C496751F.jpg

Από τραύμα που προκλήθηκε από όπλο πέθανε ο Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με έναν από τους γιατρούς που πραγματοποίησαν νεκροψία στη σορό του.

Λίβυοι γιατροί πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύχτας νεκροψία στη σορό του πρώην ισχυρού άνδρα της Λιβύης, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από λίγες μέρες, όπως δήλωσε ένας από αυτούς την Κυριακή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. "Την ολοκληρώσαμε στη διάρκεια της νύχτας" δήλωσε η πηγή, που διατήρησε την ανωνυμία της.

Η νεκροψία διεξήχθη σε νεκροτομείο της πόλης Μιζουράτα, η οποία βρίσκεται 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η σορός του Καντάφι θα μεταφερθεί και πάλι στον καταψύκτη κρεοπωλείου στη Μιζουράτα, όπου εκτίθετο σε κοινή θέα.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε, πάντως, ότι στη συνέχεια η σορός του Καντάφι θα παραδοθεί στην οικογένειά του.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός 'Αμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε σήμερα ότι η "φήμη" των νέων λιβυκών αρχών "αμαυρώθηκε... λίγο" από το θάνατο του Λίβυου πρώην δικτάτορα, αναφερόμενος στις αδιευκρίνιστες -μέχρι εκείνη την ώρα- συνθήκες του θανάτου του και στις φρικτές σκηνές των βασανιστηρίων που υπέστη, πριν τελικά εκτελεστεί, όπως φαίνεται να προκύπτει και από τη νεκροψία...

"Είμαι βέβαιος ότι οι νέες αρχές (της Λιβύης) θα αποσαφηνίσουν αυτό που συνέβη κατά τρόπο εποικοδομητικό και θα ανακτήσουν τη φήμη τους" συμπλήρωσε ο Βρετανός υπουργός, μιλώντας στο BBC.

Την ίδια ώρα, ένας ανώτατος αξιωματούχος της προσωπικής ασφάλειας του Καντάφι, που στάθηκε στο πλευρό του συνταγματάρχη και συνελήφθη μαζί του, αποκαλύπτει στους New York Times ότι οι τελευταίες ημέρες του επί 42 χρόνια δικτάτορα της Λιβύης δεν θύμιζαν σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν του.

Αναγκασμένος να κρύβεται συνεχώς από τους διώκτες του, ο Μουαμάρ Καντάφι τρεφόταν μόνο με ρύζι και μακαρόνια που με κόπο κατάφερναν να του εξασφαλίσουν οι φρουροί του, ενώ συχνά... παραπονιόταν που η κρυψώνα του δεν είχε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό...

Read more...

Σκληρό πόκερ στη Σύνοδο Κορυφής...



Όπως μετέδωσαν διπλωματικές πηγές κοντά στη συζήτηση δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες θα αποκτήσουν τα 108 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση.

Ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως... όποια τράπεζα ή κράτος αναζητήσει ως έσχατη λύση κοινοτική χρηματοδότηση, θα πάει σε μνημόνιο. «Θυμηθείτε ότι η Ιρλανδία μπήκε σε μνημόνιο για να κάνει bail out στις τράπεζές της. Το ίδιο θα συμβεί και για όποιον ακολουθήσει. Ακόμη και για τη Γαλλία», ανέφερε χαρακτηριστικά διπλωματική. Το σκηνικό είναι ρευστό και αναμένονται έως την Τετάρτη νέες συνεδριάσεις τόσο του Ecofin όσο και του Eurogroup.
Πηγή: real.gr


Read more...

Αναφορές για δεκάδες εγκλωβισμένους και νεκρούς...

Ο σεισμός που σημειώθηκε στην ανατολική Τουρκία ήταν μεγέθους 7,3 βαθμών, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολία, δεκάδες σπίτια κατέρρευσαν, όπως... μεταδίδει η Hurriyet. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν αναφορές για νεκρούς και τραυματίες από καταρρεύσεις κτιρίων.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών και σημειώθηκε σε απόσταση 35 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης Βαν.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 1041 (GMT) και είχε εστιακό βάθος 94,5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η πόλη Βαν βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν.



Read more...

Ο Ρόμπεϊ νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωζώνης...



Την τοποθέτηση του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωζώνης πρόκειται να ανακοινώσουν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με ... σχετικό έγγραφο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωζώνης θα διοριστεί από τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ορίσει τον πρόεδρό του και για την ίδια χρονική θητεία», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το όργανο μέσω του οποίου τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ λαμβάνουν αποφάσεις, ενώ η Ευρωζώνη μέχρι στιγμής αριθμεί 17 από τις χώρες μέλη της ΕΕ.

«Εκρεμούσης της εκλογικής αυτής διαδικασίας, ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προεδρεύει και του Συμβουλίου της Ευρωζώνης», αναφέρεται στο έγγραφο και προστίθεται ότι «ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωζώνης θα ενημερώνει και τις χώρες μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ για την προετοιμασία και το αποτέλεσμα των συνόδων».
naftemporiki.gr



Read more...

Φόβοι για νεκρούς από τον ισχυρό σεισμό στην ανατολική Τουρκία

Χτύπημα του Εγκέλαδου

Πολλά κτήρια κατέρρευσαν στην επαρχία Βαν
Πολλά κτήρια κατέρρευσαν στην επαρχία Βαν (Φωτογραφία: Associated Press )


Αγκυρα, Τουρκία
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών -κατά την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία- συντάραξε την Κυριακή την ανατολική Τουρκία. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο χωριό Ταμπανλί, της επαρχίας Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Αρκετά κτήρια τόσο στην επαρχία Βαν όσο και στην πόλη Έρτζις έχουν καταρρεύσει, ενώ εκφράζονται φόβοι για πολλούς νεκρούς.

Στους 50 ανέρχονται οι τραυματίες. Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην πληγείσα επαρχία μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:42 το μεσημέρι. Το σεισμολογικό κέντρο Κandilli που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη αναφέρει ότι η δόνηση ήταν της τάξεως των 6,6 βαθμών και πως σημειώθηκε σε εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων.

«Οι νεκροί είναι τόσοι πολλοί... Αρκετά κτήρια έχουν καταρρεύσει, η καταστροφή είναι μεγάλη» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο δήμαρχος της πόλης Έρτζις, Ζουλφικάρ Αράπογλου. «Χρειαζόμαστε επείγουσα βοήθεια, χρειαζόμαστε γιατρούς» είπε ο ίδιος.

Οι τηλεφωνικές γραμμές και η ηλεκτροδότηση έχουν διακοπεί. Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει και πως έντρομοι οι κάτοικοι της επαρχίας Βαν έχουν βγει στους δρόμους.

Το Anadolu αναφέρει ότι συνεργεία διάσωσης έχουν σπεύσει στην περιοχή και προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που βρίσκονται στα συντρίμμια ενός επταώροφου κτηρίου. Επίσης, 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Εικόνες κατεστραμμένων κτηρίων μεταδίδουν τα περισσότερα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα. H ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet μεταδίδει ότι ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην επαρχία Χακιάρι, που βρίσκεται σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - Είναι λαϊκή απαίτηση η ανατροπή της υπάρχουσας πολιτικής και των εκφραστών της.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgypJcHt-3N0atpedmI7NeLiFA8OsJsKzjwbjlKwE44I0J2aOIGoHv0GhbvuchcUktoCFUM2GTAAKSdl_uWeFpUx80kgaSGKUC0hscvpYFrJC0TTG2QiBUfYZWAATdyuVe9YPFjeKgaAVZn/s320/320816_2562992353251_1207367370_33078704_2046048091_n.jpg"Σε τούτο το σταυροδρόμι υπάρχουν μόνο δύο επιλογές. Ελλάδα και Ελευθερία. Η΄ Υποταγή και Δουλεία".

Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση της "Αριστερής Πρωτοβουλίας"
ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Μόνο αυτό το προνόμιο μας έμεινε. Απ' αυτό ξεκινήσαμε και σ' αυτό γυρίσαμε. Μαζί, ο ένας πλάι στον άλλο, στο πεζοδρόμιο ή στην αίθουσα -δεν έχει σημασία- και να μπορούμε να λεγόμαστε σύντροφοι.Όχι συνεργοί στις μπίζνες και στα συμφέροντα, σύντροφοι.
Όχι συνένοχοι στην υπεξαίρεση των λαϊκών κόπων και στην καταρράκωση των δίκαιων κεκτημένων, σύντροφοι.
Όχι συνέταιροι στην εξουσία, σύντροφοι.
Το λέω μέσα απ' την καρδιά μου,
Συντρόφισσες και σύντροφοι, σας καλωσορίζω ξανά στο ΠΑΣΟΚ της καρδιάς μας, στο ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη, στο ΠΑΣΟΚ του χθες, του σήμερα και του αύριο, στην Αριστερή Πρωτοβουλία.
Εδώ που δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του σοσιαλισμού, εδώ που δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε, εδώ που δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, εμείς, το ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα, ο Ελληνικός Λαός, όλοι βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα μεγάλο, στο μεγαλύτερο σταυροδρόμι της ιστορίας. Σ' αυτό, που έχει μία και μόνο επιλογή και επιστροφή δεν υπάρχει.
Όμως ας είμαστε ρεαλιστές. Οι ιδέες μας μπορεί μια μέρα ν' αλλάξουν τον κόσμο. Εμείς δεν φτάνουμε. Δεν έχουμε τη δύναμη ν' αλλάξουμε τον κόσμο.
Μπορούμε όμως αν πάρουμε το σωστό δρόμο, αν πάρουμε τούτη την κρίσιμη ώρα τη σωστή απόφαση, τότε μπορούμε να σώσουμε το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα και να γίνουμε παράδειγμα.
Έτσι έκαναν πάντα οι Έλληνες κι έτσι με τις αξίες και το παράδειγμά τους κατάφερναν ν' αλλάξουν τον κόσμο. Έτσι έκανε και το ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου.
Έδωσε στο Λαό σημασία και αξία.
Έδωσε μήνυμα ανεξάρτητης βούλησης σε παγκόσμια κλίμακα με την κίνηση των 6 για Ειρήνη, ορθώνοντας ανάστημα ανάμεσα στα πανίσχυρα μπλοκ και ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη διεθνή πολιτική.
Απάντησε άμεσα στις τουρκικές προκλήσεις και κράτησε το Αιγαίο μπλε και όχι γκρίζο.
Άλλαξε την Ευρώπη με την απαίτηση για Ολοκληρωμένα Μεσογειακά Προγράμματα και άνοιξε το δρόμο για τα κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης ανακατανέμοντας το ευρωπαϊκό Εισόδημα υπέρ του νότου, υπέρ του Λαού.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Σε τούτο το σταυροδρόμι υπάρχουν μόνο δύο επιλογές. Ελλάδα και Ελευθερία. Η΄ Υποταγή και Δουλεία.
Πέφτουν οι μάσκες, πέφτουν τα προσχήματα. Κάποιοι με άλλοθι τη ψήφο μας που την απέσπασαν με ψέματα, επιδιώκουν να δημιουργήσουν εδώ την Ευρωπαϊκή Ταϊβάν. Καταχρέωσαν τη χώρα και το Λαό και τώρα πάνε να τα πάρουν πίσω δεκαπλάσια.
Κάποιοι κάνουν πράξη την Παγκόσμια Τραπεζική Διακυβέρνηση στη πλάτη του αθώου πολίτη που δεν φταίει για τίποτα και πληρώνει για τα πάντα.
Θα πει κάποιος,
Βρε σύντροφε και υπό ποια ηγεσία, κάτω από ποιον ηγέτη να σταθούμε, πίσω από ποιον ηγέτη να στρατευτούμε;
Συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν χρειαζόμαστε τον ίσκιο κανενός γιατί από πάνω μας λάμπει ο ήλιος της Ελλάδας και του ΠΑΣΟΚ.
Δεν χρειαζόμαστε άλλου ηγέτη το παράδειγμα, έχουμε αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου.
Δεν χρειαζόμαστε αυτή την ηγεσία γιατί μας φτάνει η ηγεσία των αξιών και της ιστορίας μας.
Μέσα από τους αγώνες θα βρούμε το πρόσωπο. Θα βρούμε ηγέτη. Τώρα χρειαζόμαστε αγωνιστές. Γι' αυτό είμαστε εδώ. Για να δηλώσουμε παρών και έτοιμοι. Διαλέγουμε Ελλάδα και Ελευθερία!
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ο Οκτώβριος για το ΠΑΣΟΚ είναι συνδεδεμένος με σημαντικά και ιστορικά γεγονότα.
Ήταν Οκτώβριος του 1981 όταν ο λαός έφερνε στη εξουσία ένα σοσιαλιστικό κίνημα που οραματιζότανε μια διαφορετική Ανεξάρτητη και περήφανη Ελλάδα και μια κοινωνία δίκαιη. Ήταν η μεγάλη δικαίωση του Ανδρέα Παπανδρέου. Η δικαίωση μιας συγκεκριμένης πολιτικής πρότασης που έβαζε τον άνθρωπο στο επίκεντρο του πολιτικού οράματος.
Ήταν Οκτώβριος όταν το ΠΑΣΟΚ το 1993 επέστρεφε νικητής, μετά από την οργανωμένη προσπάθεια σπίλωσης του προέδρου μας και του κινήματός μας και αφού η χώρα έζησε πρωτόγνωρες καταστάσεις με τα γεγονότα του 1989, τη συγκυβέρνηση και την καταστροφική θητεία Μητσοτάκη. Ήταν η μεγάλη ηθική και πολιτική δικαίωση του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ και το ξεκίνημα μιας δεύτερης θητείας που πολλά είχαν να γίνουν και πολλά έγιναν.
Ήταν Οκτώβριος του 2009 όταν το ΠΑΣΟΚ επέστρεφε και πάλι στην εξουσία μετά το μακρύ διάλειμμα της χειρότερης Κυβέρνησης που έζησε ποτέ ο τόπος, της Κυβέρνησης Καραμανλή.
Ήταν το αποτέλεσμα της έκφρασης της ελπίδας ενός λαού για αλλαγή της καταστροφικής πορείας που ακολουθούσε η χώρα αλλά και της απαίτησης για μια διαφορετική πορεία με κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική υπερηφάνεια. Ήταν το μεγάλο στοίχημα του ΠΑΣΟΚ καθώς όλοι μας γνωρίζαμε ότι δεν είχαμε δικαίωμα να αποτύχουμε.
Είναι Οκτώβριος του 2011, δύο μόλις χρόνια μετά την τελευταία εκλογική νίκη και κανένας σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να δει με αισιοδοξία το μέλλον της.
Η χώρα και η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αστάθειας.
Αδυνατεί να παρέμβει ουσιαστικά στους εταίρους πιστωτές μας για να μπορέσει να επηρεάσει τις αποφάσεις που αφορούν τη διευθέτηση-κούρεμα του δημόσιου χρέους με τρόπο τέτοιο που να είναι επωφελή για τον ελληνικό λαό.
Στο εσωτερικό της χώρας οι εξελίξεις τείνουν να τεθούν εκτός ελέγχου. Οι συνεχείς καταλήψεις δημόσιων κτηρίων και οι κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις έδειξαν ότι όχι μόνο η εφαρμοζόμενη πολιτική θα αποτύχει ακόμα μια φορά αλλά επί πλέον η κρατική μηχανή έχει παραλύσει και τα φαινόμενα βίας και απειλών που εκτοξεύονται από τους υπουργούς της κυβέρνησης οδηγούν στην αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας και στο χάος.
Καταλήψεις, σκουπίδια, “απελπισμένοι” υπουργοί που προπηλακίζονται, αγανακτισμένοι, ύβρεις και ομηρίες υπαλλήλων συνθέτουν την καθημερινότητα που βιώνει ο Έλληνας πολίτης.
Ζούμε ιστορικές στιγμές, ζούμε δραματικές καταστάσεις, ζούμε το τέλος των ονείρων μας. Υπάρχει προοπτική, υπάρχει έξοδος από το σημερινό πολιτικό εφιάλτη;
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η σημερινή μας σύσκεψη γίνεται σε μια περίοδο αρνητικών εξελίξεων με ιστορική διάσταση για τη χώρα μας.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι η παρούσα κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια πορεύτηκε χωρίς σχέδιο, χωρίς σκοπό λες και δεν είχε συναίσθηση της ευθύνης που έπαιρνε.
Παλινωδίες, ασάφειες, αστοχίες, καθυστερήσεις οδήγησαν την κυβέρνηση στην υποταγή της και τη χώρα σ' ένα αδιέξοδο γιατί όλα θα αποφασιστούν χωρίς εμάς αλλά θα αφορούν μόνον εμάς προς όφελος των πιστωτών μας.
Μικροί άνθρωποι που νόμισαν πως είχαν μεγάλο μπόι βρέθηκαν σε βαριές θέσεις για να θέσουν απερίσκεπτα και χωρίς ντροπή τη χώρα σε επιτροπεία.
Κατόρθωσαν να κάνουν εθνική στρατηγική την απαξίωση της πατρίδας και την υποτίμηση του Έλληνα και κατέληξαν στο τέλος να μην τους λαμβάνει κανείς υπόψη.
Ήδη αύριο θα αποφασίσουν οι εταίροι και απλά θα τους ανακοινώσουν αποφάσεις που απλά θα κληθούν να υλοποιήσουν.
Το μόνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι η λύση που θα προτείνουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι: Η χώρα-Ελλάδα να συνεχίσει την δημοσιονομική της προσαρμογή σκληρά, αγόγγυστα και χωρίς παρέκκλιση.
Πράγμα που σημαίνει ότι το πολυνομοσχέδιο ίσως και να μην αρκεί και να χρειαστούν και άλλοι φόροι και περαιτέρω μείωση των μισθών και συντάξεων και απολύσεις στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία είναι το πεπρωμένο των Ελλήνων. Διάλυση των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση της συλλογικής σύμβασης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ο διαρθρωτικός εξορθολογισμός της αγοράς εργασίας απαιτεί τον νόμο της ζούγκλας. Ο εργαζόμενος και ο μισθωτός είναι πλέον άτομο με την υποχρέωση να ακουμπήσει τον κόπο και το αίμα του στο θεό της αγοράς μήπως και τον εξευμενίσει ώστε να ελπίζει μελλοντικά στο έλεος του και στην φιλευσπλαχνία του.
Θέλουν να μας καταντήσουν πολίτες χωρίς κοινωνικά δικαιώματα, χωρίς δίχτυ προστασίας απέναντι στους αφέντες.
Και αναρωτιέται κανείς μήπως το όραμα για Δανία του Νότου του κ. Πρωθυπουργού είναι τελικά η ρουμανοποίηση της Μεσογείου;
Και αναρωτιέται κανείς αυτό το έρμο το Ελληνικό Σύνταγμα είναι κουρελού στα χέρια του κ. Βενιζέλου, για να προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν γίνονται ούτε σε χώρες τις μπανανίας;
Και αναρωτιέται κανείς, αν όντως η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας κατά πόσο είναι νόμιμο εφόσον δεν είμαστε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, ιδιαίτερα οι βουλευτές να ψηφίζουν νόμους που θα πρέπει να τους εφαρμόσει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη;
Λαός που δεν μπορεί να νομοθετεί αβίαστα και ελεύθερα, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι Λαός υποταγμένος και βρίσκεται σε κατοχή.
Τελευταίο θλιβερό παράδειγμα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Δεν νομίζω να υπάρχει παγκόσμια ανάλογο νομοσχέδιο με τόσο αρνητικές προβλέψεις για το σύνολο της κοινωνίας.
Ένα νομοσχέδιο που κάνει πράξη τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού και μετατρέπει την Ελλάδα, τους εργαζόμενους και το λαό της σε πειραματόζωο των δανειστών, εξαφανίζοντας μισθούς, καταργώντας εργασιακά δικαιώματα, σκοτώνοντας την ελπίδα για μια αξιοπρεπή ζωή στον καθένα.
Είναι απορίας άξιο πως κάτω από την πίεση και τον εκβιασμό της μη καταβολής της 6ης δόσης, πως με το πιστόλι στον κρόταφο, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν διατάξεις που αποτελούν εφιάλτη για την κοινωνία.
Μπορεί όμως η Βουλή να νομοθετεί υπό το κράτος του πολιτικού εκβιασμού; Μπορεί οι απειλές να υπερβαίνουν τη λαϊκή εντολή; Μπορεί το συνειδησιακό πρόβλημα του κάθε βουλευτή να πνίγεται από εκβιαστικά διλλήματα;
Ο καθένας ανέλαβε τις ευθύνες του απλά ας σκεφτούν τι θα τους ζητηθεί να ψηφίσουν την επόμενη φορά.
Επιτρέψτε μου να κάνω μια μικρή αναφορά στη συντρόφισσα Λούκα Κατσέλη.
Δεν είναι τιμητικό για το ΠΑΣΟΚ να τη διαγράφει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του.
Δεν είναι τιμητικό για τον Πρωθυπουργό να λειτουργεί με συνοπτικές διαδικασίες όταν μάλιστα πρόκειται για στελέχη που έχουν προσφέρει τόσα στο κίνημα.
Δεν είναι τιμητικό για κανέναν μας να βιώνουμε την εκκαθάριση όσων έχουν ακόμη συνείδηση της παράταξης και την ανέλιξη σε καίριες θέσεις χαμαιλεόντων της πολιτικής.
Η σ. Κατσέλη είναι ΠΑΣΟΚ και θα είναι ΠΑΣΟΚ και αύριο. Οι διάφοροι φιρφιρίκοι της πολιτικής μας που θα βρεθούν δεν ξέρω.
Είναι τιμητικό όμως για την ίδια ότι υπερασπίστηκε την άποψη της μέχρι τέλους και δεν λύγισε στον εκβιασμό, όπως δυστυχώς άλλοι πολυμιλούντες συνάδελφοι της. Έβαλε τις κόκκινες γραμμές της και τις υπερασπίστηκε, γνωρίζοντας το αποτέλεσμα.
Όπως αντιλαμβάνεστε και κατανοούμε όλοι στη χώρα μας τίθεται θέμα δημοκρατίας και λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Η κυβέρνηση έχει τραβήξει τα πράγματα στα άκρα και οι υπουργοί της με υστερικές κραυγές απειλούν ότι θα εφαρμόσουν με κάθε τρόπο τους νόμους και ξεχνούν ότι οι νόμοι δεν είναι προϊόν ελεύθερης διαβούλευσης αλλά επιτακτικής εντολής.
Ξεχνούν ότι όταν η νομιμότητα δεν είναι προϊόν νομιμοποίησης από λαϊκή εντολή τότε ξυπνούν μνήμες από άλλες εποχές που δεν έχουν σχέση με το δημοκρατικό φρόνιμα των Ελλήνων και των αξιών που οφείλουν να διέπουν τις αρχές και τις αξίες μιας ευνομούμενης πολιτείας. Ξεχνούν ότι η δημοκρατική λειτουργία ενέχει υπόρρητα ένα κοινωνικό συμβόλαιο που απαιτεί να σέβεσαι το πρόγραμμα που προτείνεις και να το εφαρμόζεις.
Ξεχνούν ότι ο Ελληνικός Λαός άλλη εντολή έδωσε και άλλη εισπράττει. Ξεχνούν ότι δεν τους έδωσε την εντολή να αποφασίζουν πέρα από το Σύνταγμα. Ξεχνούν ότι όταν η θέληση των κυβερνόντων είναι πέρα από το Σύνταγμα τότε το καθεστώς αυτό δεν είναι μόνο αυταρχικό αλλά προσλαμβάνει χαρακτηριστικά αυθαιρεσίας.
Η Ελλάδα είναι πλέον μία χρεοκοπημένη χώρα.
Η ελληνική κοινωνία ζει με τις συνέπειες της οικονομικής χρεοκοπίας και κάθε ελληνική οικογένεια δίνει τη μάχη για την επιβίωση ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει τα αναγκαία και να μπορέσει επίσης να ανταποκριθεί σε μια φοροκαταιγίδα άνευ προηγουμένου.
Αποτέλεσμα των συμβιβασμών που έχουν γίνει για να είναι αυτή η χρεοκοπία ελεγχόμενη, όπως την έχουν ονομάσει, και όχι ανεξέλεγκτη. Για το μέσο όμως ελληνικό νοικοκυριό η χρεοκοπία είναι ανεξέλεγκτη.
Οι βάρβαρες μειώσεις των εισοδημάτων, η καταστροφή της αγοράς εργασίας και η τρομακτική αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους έχουν κάνει τον βίο αβίωτο για τον μέσο έλληνα. Και το χειρότερο απ' όλα η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου. Όλη αυτή η υποβάθμιση της ζωής μας δείχνει να συνεχίζεται χωρίς τέλος.
Κάθε μέρα ακούμε στη τηλεόραση πολιτικούς, οικονομολόγους, δημοσιογράφους και όλων των ειδών αναλυτές να μας προσφέρουν οικονομικές συνταγές για να βγούμε από την κρίση. Δυστυχώς όμως, σύντροφοι, το πρόβλημα δεν είναι στη σφαίρα της οικονομικής ανάλυσης αλλά στη σφαίρα της πολιτικής και δυστυχώς το κόμμα μας ήταν βασικός μοχλός στην ανάδειξη και ενδυνάμωση ενός πολιτικού συστήματος διαχείρισης της χώρας που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η περίοδος της διαπλοκής κατέστρεψε οικονομικά, ηθικά και παραγωγικά την χώρα και οδήγησε μοιραία και αναπόφευκτα στη χρεοκοπία.
Η διαπλοκή λειτούργησε μέσα από τα δύο μεγάλα κόμματα και η Ν.Δ. αλλά δυστυχώς και το ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλα μη κυβερνητικά κόμματα έχασαν την ακεραιότητα τους, έχασαν την βασική και μοναδική αποστολή τους να είναι φορείς εκπροσώπησης του λαού και των κοινωνικών τάξεων και γίνανε φορείς συμφερόντων, μοχλοί για να επικρατήσουν επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα, μοχλοί, αυτό που λέμε λαϊκά για να γίνουν δουλειές.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Όλοι σήμερα μιλάνε για τη διόγκωση του κράτους και όλες οι οικονομικές αναλύσεις αλλά και οι οικονομικές παρεμβάσεις έχουν σαν στόχο την μείωση του κράτους και κατ’ επέκταση της συμμετοχής του στο εθνικό προϊόν.
Ξεχνούν όμως ότι τόσο η διόγκωση όσο και η λειτουργία του κράτους είναι απόρροια συσχετισμών διαπλοκής, αντανακλά τη δυναμική και τους συσχετισμούς της διαπλοκής.
Το μεγάλο κράτος εξασφάλιζε αφενός τον μηχανισμό στήριξης στην πολιτική εξουσία και αφετέρου ήταν η μεγάλη αγελάδα για το άρμεγμα από κρατικοδίαιτα συμφέροντα, κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις τεράστιων κερδών μέσω των δημόσιων προμηθειών και των δημόσιων επιχειρήσεων.
Οι πολιτικοί δανειζόντουσαν σε βάρος της χώρας, οι δανειστές κέρδιζαν πλουσιοπάροχα από τους τόκους, οι ντόπιοι και οι ξένοι επιχειρηματίες, εκλεκτοί της διαπλοκής κέρδιζαν τεράστια ποσά και ο ελληνικός λαός απολάμβανε και αυτός τα ψίχουλα αυτού του οργίου διαφθοράς και κακοδιαχείρισης συναινώντας δυστυχώς στο να υπάρχει και να επιβιώνει το συγκεκριμένο σύστημα οικονομικής και πολιτικής διαχείρισης.
Ο κόσμος είχε πραγματικά πειστεί ότι πάμε καλά και ότι θα πηγαίνουμε για πάντα καλά και ήταν δύσκολο να μην πειστεί.
Προπαγάνδα περί ισχυρής Ελλάδος, περί τοπικής υπερδύναμης, περί θωρακισμένης οικονομίας σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη παροχή δανείων εγκατέστησε την ψευδαίσθηση του καλά είμαστε σε κάθε ελληνικό σπίτι.
Την ίδια ώρα όμως οι νόμοι της οικονομίας δούλευαν αντίστροφα το χρέος ανέβαινε δραματικά όσο δραματικά έπεφτε η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Και πως να μην πέφτει η παραγωγικότητα της χώρας όταν οι επενδυτικοί πόροι πήγαιναν μέσω των διαπλεκόμενων επίσης τραπεζών, σε επιχειρήσεις που το συγκριτικό τους πλεονέκτημα δεν ήταν η επιχειρηματική τους τεχνογνωσία αλλά η σχέση και δυστυχώς πολλές φορές ο συνεταιρισμός τους με κυβερνήσεις, υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.
Όταν τα αναπτυξιακά ευρωπαϊκά πακέτα γίνονταν φύλλο και φτερό από δεκάδες ενδιάμεσους μεσολαβητές και ανίκανους διαχειριστές, προς όφελος των ιδίων ενώ την ίδια στιγμή τα απαραίτητα για την ανάπτυξη έργα στη χώρα, έμεναν ημιτελή ή παραδίδονταν με υπερβολικό κόστος, στερώντας πόρους από τη χώρα και το λαό.
Όλη αυτή τη περίοδο κανένας δεν προστάτευσε τον ελληνικό λαό. Κανένας δεν φρόντισε να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, εφαρμόζοντας βασικούς κανόνες δημοσιονομικής και οικονομικής διαχείρισης.
Κανένας δεν σκέφτηκε τις συνέπειες του υπερδανεισμού πάνω στη μέση ελληνική οικογένεια, δε σκέφτηκε τι θα σήμαινε η κατάρρευση της φούσκας για τον έλληνα εργαζόμενο, τον έλληνα συνταξιούχο, τον έλληνα νεολαίο.
Στην Ελλάδα είχαμε βάλει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα. Ποιός θα προστάτευε αλήθεια το λαό και τα συμφέροντά του; Το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και του Παπαντωνίου ή η Ν.Δ του Καραμανλή και του Αλογοσκούφη;
Και γιατί να το κάνουν; Τα πράγματα πήγαιναν μια χαρά για αυτούς, οι ίδιοι διαχειριζόντουσαν την εξουσία και οι εκλεκτοί τους επιχειρηματίες κέρδιζαν μια χαρά από το κράτος μέσα από δουλειές στημένες για την κονόμα και όχι για την επιχειρηματική προοπτική.
Επιχειρήσεις, χάρτινοι πύργοι που φάνταζαν για επιχειρηματικοί κολοσσοί χάρις στο κράτος που τους έδινε δουλειές στις εποπτικές αρχές που σιωπούσαν και στις τράπεζες που διοχέτευαν τις αποταμιεύσεις του κόσμου στις επιχειρήσεις αυτές μέσα από τραπεζοδάνεια-θαλασσοδάνεια και αυξήσεις κεφαλαίου στο χρηματιστήριο.
Παράλληλα τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ είχαν την δική τους κρίσιμη συμβολή στην αρχιτεκτονική του συστήματος.
Ιστορική φυσιογνωμία ο Σημίτης, σοφοί οικονομολόγοι ο Παπαντωνίου και ο Χριστοδουλάκης, αναντικατάστατος ο Καραμανλής, ελπίδα για την εθνική οικονομία ο Αλογοσκούφης.
Τέλος το βασικότερο στήριγμα του συστήματος ήταν οι ξένοι σπόνσορές τους. Τεράστια κεφάλαια ερχόντουσαν στην Ελλάδα με το αζημίωτο βέβαια και με την σφραγίδα τις Eurostat και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα κεφάλαια αυτά πήγαιναν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στη κυβέρνηση και στις κρατικές δουλειές για να γίνουν στη συνέχεια χρηματοδοτήσεις όχι μόνο για τις ελληνικές αλλά και για τις συνδεόμενες ξένες επιχειρήσεις της διαπλοκής.
Λαμπρό παράδειγμα για το πως δούλευαν τα πράγματα είναι η Ζήμενς, μια ακόμα μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής πολιτικής με πιο πικρή διάσταση την απόλυτη αδυναμία του πολιτικού συστήματος να κυνηγήσει τη Ζήμενς και να διεκδικήσει αποζημιώσεις από αυτήν για λογαριασμό της χώρας αποδεικνύοντας τη συνενοχή του και την υποταγή του.
Το ψέμα όπως λέει ο λαός έχει κοντά πόδια.
Η διεθνής οικονομική κρίση ήρθε να μας δείξει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Σε χρόνο ελάχιστο οι πύργοι που χτίστηκαν για να γίνουν οι δουλειές και για να εντυπωσιάζεται ο κόσμος αποδείχτηκαν χάρτινοι.
Οι πυραμίδες του Σημίτη και του Καραμανλή κατέρρευσαν αφήνοντας παντού καταστροφή και χρέη. Χρέη που σήμερα καλείται να πληρώσει ο έλληνας πολίτης, τα παιδιά του και οι επόμενες γενιές. Χρέη δυσβάσταχτα. Χρέη που υποδουλώνουν την χώρα και την κοινωνία, στερούν την χαρά και την ελπίδα από την ελληνική οικογένεια.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια οικονομική τυραννία που απειλεί τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.
Πώς αλλιώς θα μπορέσει να χαρακτηριστεί το “κούρεμα” του δημόσιου χρέους που θέλει και τελικά θα επιβάλλει η κ. Μέρκελ. Γιατί μη φαντάζεστε ότι πρόκειται για διαγραφή χρέους. Απλά απαιτούν οι πιστωτές να αλλάξουν το νομικό καθεστώς που διέπει ένα μέρος του χρέους.
Δηλαδή τα ομόλογα που πρέπει να πληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και διέπονται από το ελληνικό δίκαιο θα αντικατασταθούν με νέα τριαντάχρονα ομόλογα πιθανώς με μικρότερο επιτόκιο που όμως θα τα διέπει το αγγλικό δίκαιο.
Βέβαια η επίτευξη του ποσοστού του κουρέματος εξαρτάται από την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών ώστε να περιοριστεί η υποβάθμιση της Ελλάδας σε επιλεκτική χρεοκοπία και όχι χρεοκοπία.
Ωστόσο με αυτή τη λύση ενός μεγάλου κουρέματος διαφωνούν οι ελληνικές τράπεζες γιατί έχουν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα να προσφύγουν στο μηχανισμό στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Συνεπώς αυτή η λογική θα έχει δυσάρεστες εκπλήξεις όχι μόνο για την χώρα μας αλλά και για την ευρωζώνη.
Το σίγουρο είναι ότι αύριο θα έχουμε μια νέα μνημονιακή σύμβαση πολύ χειρότερη από τη σημερινή. Η κυβέρνηση απαιτεί να κάνουμε βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή για να έχουμε δήθεν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα γίνουμε Ινδία όπως το προέβλεψε ο πρωθυπουργός. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση Παπανδρέου – Βενιζέλου, αρνείται να περιορίσει τις δαπάνες, πλην εκείνων των δαπανών που αφορούν μισθούς και συντάξεις, λύση δεν υπάρχει.
Εδώ πλέον να σημειώσουμε βροντερά ότι όσα εξοικονομεί ο προϋπολογισμός με κάποιους περιορισμούς εσόδων τα μεταχειρίζεται η κυβέρνηση εκ νέου για να καλύψει προσλήψεις ημετέρων. Άρα αυτό που μας περιμένει είναι μικρότεροι μισθοί και συντάξεις και νέα καταιγίδα φόρων.
«Πορευόμαστε προς μια ευρωπαϊκή Γερμανία, ή προς μια Γερμανική Ευρώπη;» είχε αναρωτηθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου στην ομιλία του στη Βουλή τον Ιούλιο του 1992, προσδιορίζοντας με προφητικό τρόπο αυτά που ζούμε σήμερα:
«Ήδη προβλέπονται, έστω και αν δεν ομολογούνται, δύο ταχύτητες στην Ενωμένη Ευρώπη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας το τεράστιο κοινωνικό κόστος και τις εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις, τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την πορεία, τουλάχιστον για τις χώρες του Νότου», συμπλήρωνε.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το νέο τοπίο που μας περιμένει είναι ραγδαία πτώση και του βιοτικού επιπέδου. Πάνω από 50% θα πέσει το επίπεδο ζωής.
Η δε αναγγελία του κ. Βενιζέλου ότι λόγω της ύφεσης και των περιοριστικών μέτρων το επίπεδο ζωής θα επιστρέψει στο 2004, μόνο γέλια προκαλεί.
Η αλήθεια είναι ότι ο πολυπράγμων υπουργός δε γνωρίζει αφαίρεση και προφανώς ήθελε να πει ότι θα επιστρέψουμε στο 1954. Αν αναλύσει κανείς το ποσοστό του ΑΕΠ σε απόλυτους αριθμούς όπως προκύπτουν από την ΕΛΣΤΑΤ τότε θα διαπιστώσει ότι η πτώση του ΑΕΠ μπορεί να φτάσει μέχρι και 20%. Ο βασικός μισθός θα μειωθεί κατά 25,4% και θα φτάσει στα 560€. Οι μισθοί του δημοσίου θα μειωθούν κατά 30% και οι συντάξεις κατά 37%.
Κατά 10% θα αυξηθούν τα νοικοκυριά που δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες ενώ η αγορά αγαθών και υπηρεσιών θα περιοριστούν κατά 500€ το μήνα. Με άλλα λόγια ήδη πλησιάζουμε τα όρια της εθνικής καταστροφής και η κρίση δεν δοκιμάζει πλέον τα όρια αντοχής των τραπεζών αλλά τα όρια αντοχής της ζωής των Ελλήνων.
Όλο και περισσότερο γίνεται κατανοητό ότι αυτή η κατεύθυνση οδηγεί σε πλήρη απαξίωση της ζωής των Ελλήνων. Η κυβέρνηση κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να “πνίξει” την οικονομική ζωή των Ελλήνων. Διαφορετικά όλες οι προσπάθειες των κυβερνόντων θα έπρεπε να συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων ώστε να βρεθούν νέες αγορές στη διεθνή αγορά μια και η εγχώρια πνέει τα λοίσθια λόγω της δραστικής περικοπής των εισοδημάτων.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Σαν Α.Π. δώσαμε μεγάλες μάχες για να κρατηθεί η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.
Το 2004 και το 2007 στηρίξαμε το Γιώργο Παπανδρέου πιστεύοντας ότι θα ξανάδινε στο ΠΑΣΟΚ την αριστερή, προοδευτική φυσιογνωμία που είχε χάσει όλα τα χρόνια της σημιτικής εκσυγχρονιστικής διαχείρισης.
Το 2007 δώσαμε μεγάλο αγώνα για την επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρέου πιστεύοντας ότι αυτή τη φορά αν κερδίζαμε τη μάχη, το ΠΑΣΟΚ που θα προέκυπτε θα ήταν όχι πια ένα κόμμα συμμαχιών και συμβιβασμών αλλά ένα κόμμα απόγονος του μεγάλου κινήματος της αλλαγής του 1981, ένα κόμμα φορέας αλλαγής και ελπίδας για τις δύσκολες σημερινές συνθήκες. Ένα κόμμα που θα έδινε σύγχρονη διάσταση και προοπτική στις μεγάλες διαχρονικές μας αξίες της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και κοινωνικής απελευθέρωσης.
Η νίκη στις εθνικές εκλογές του 2009 μας γέμισε με την ελπίδα ότι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της προοδευτικής παράταξης της Ελλάδας ξεκινούσε.
Όλοι ξέρετε σύντροφοι πολύ καλά για το πώς νοιώθω σήμερα, όπως νοιώθει εξάλλου και η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών μας, των μελών μας και των φίλων μας αλλά και των απλών ψηφοφόρων μας. Δεν είναι σύντροφοι ότι δεν κατανοούμε την τραγική οικονομική κατάσταση που κληρονόμησε αυτή η κυβέρνηση.
Η απογοήτευση μας βγαίνει από τον τρόπο που χειρίστηκε η Κυβέρνηση τα προβλήματα αλλά και από την τελική παταγώδη αποτυχία της να δώσει λύσεις και ελπίδα. Να διώξει αντί να φέρει τον εφιάλτη στη μέση ελληνική οικογένεια. Μείναμε έκπληκτοι, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ΠΑΣΟΚ και μία κυβέρνηση που δεν την αναγνωρίζουμε.
Και δεν θα μιλήσω για την τραγική κατάληξη αυτής της περιόδου που δεν χρειάζεται καν σχολιασμό όταν το τσουνάμι της χρεοκοπίας καταστρέφει στο πέρασμά του την κάθε έννοια ισορροπίας και προοπτικής για την ελληνική κοινωνία.
Παίρνει μαζί του με τρόπο βίαιο κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και με αίμα, ρίχνει πάνω στη πλάτη του μέσου Έλληνα το βάρος της κάλυψης της δημοσιονομικής τρύπας που δημιούργησαν τα κλοπιμαία της διαπλοκής και οι αυτουργοί των πράξεων κλοπής και διαφθοράς σε βάρος του ελληνικού λαού.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η Κυβέρνηση με αυτές τις πολιτικές της επιλογές υπό το πρόσχημα της προάσπισης της Πατρίδας και με πολλαπλές επικλήσεις για τη σωτηρία της, κατόρθωσε να έχει απέναντί της σχεδόν στο σύνολό του όλο τον Ελληνικό Λαό.
Ο Ελληνικός Λαός αδυνατεί να πιστέψει ότι μια σοσιαλιστική κυβέρνηση απαξίωσε, υποβάθμισε και ακύρωσε σειρά δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, που είχαν κατακτηθεί με αγώνες και ότι καταδίκασε εκατομμύρια πολίτες στην ανεργία, στη φτώχεια, στην περιθωριοποίηση και στην απόγνωση και ότι με τις επιταγές των ΔΝΤ-ΕΕ κατεδαφίζεται και το τελευταίο οχυρό των απλών λαϊκών ανθρώπων, το κοινωνικό κράτος.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αλλά ένα νεοφιλελεύθερο τερατούργημα που απειλεί με οριστική διάλυση τη δημοκρατική παράταξη.
Από την ώρα που ο κ. Πάγκαλος διαπίστωσε ότι όλοι μαζί τα φάγαμε ως σήμερα η κυβέρνηση και η ανύπαρκτη κομματική ηγεσία προσπαθεί να διώξει με τις απόψεις της τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ γιατί όπως φαίνεται καλοί ήταν για να τους οδηγήσουν στην διακυβέρνηση της χώρας αλλά περισσεύουν στους σχεδιασμούς του αύριο.
Αυτοί που εκλαμβάνουν την κοινωνία που πεινάει ως συντεχνία και θέλουν να τη νουθετήσουν ως απερίσκεπτη στην πραγματικότητα, επιθυμούν να προσδιορίσουν πως η δημοκρατική παράταξη δεν χρειάζεται τον ανώνυμο πολίτη, τον άνθρωπο του μόχθου αλλά μια συσπείρωση προυχόντων που οι εκπρόσωποι και θα ικανοποιούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Ο συνδικαλισμός και ανοίγω μια παρένθεση σύντροφοι, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό το κόμμα ανέδειξε τον συνδικαλισμό σε τρίτο πυλώνα της δημοκρατίας, δεν είναι ούτε μέσο προβολής ούτε μέσο πλουτισμού.
Σήμερα μια ομάδα στελεχών σε επίπεδο Κυβέρνησης, πολιτικά παιδιά αυτού του προβληματικού πολιτικού συστήματος, που ανέβηκαν γρήγορα τη σκάλα των Κυβερνητικών αξιωμάτων, προσπαθούν να στοχοποιήσουν το συνδικαλισμό, χαρακτηρίζοντας τους πάντες σαν συντεχνία!
Δεν είναι συντεχνία οι χιλιάδες των Ελλήνων που διαμαρτύρονται κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν είναι συντεχνία ο εργαζόμενος στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που αντιδρά στη χωρίς μέτρο μείωση του εισοδήματος του.
Δεν είναι συντεχνία όποιος δικαιολογημένα αντιδρά σε απίθανες πολιτικές και αναδεικνύει τις τεράστιες πολιτικές αδυναμίες αυτής της ομάδας Κυβερνόντων.
Η συντεχνία δυστυχώς σήμερα βρίσκεται σε αυτούς που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα αυτής της Κυβέρνησης, που αποκομμένοι από το λαό, δίνουν συνεχώς διαπιστευτήρια στους δανειστές μας και φθάνουν και στο σημείο να αμφισβητούν ακόμη και το δικαίωμα των Ελλήνων να έχουν το δικό τους σπίτι.
Αυτή είναι η συντεχνία.
Αυτοί που επιλέγουν να εφαρμόσουν την πολιτική του κοινωνικού αυτοματισμού και επιδιώκουν να στραφούν κοινωνικές ομάδες ενάντια σε άλλες κοινωνικές ομάδες, δε διχάζουν μόνο τον Ελληνικό Λαό, αλλά επιπλέον προκαλούν ρίξεις και αποδράσεις από την δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ.
Οι πολιτικές της κλάψας, της απειλής, της τρομοκρατίας, του χλευασμού ή της ανησυχίας της κομματικής και κυβερνητικής ηγεσίας τη μόνη υπηρεσία που προσφέρουν να διαλύουν το κόμμα μας και την παράταξή μας.
Έτσι συντρόφισσες και σύντροφοι, το ερώτημα που τίθεται σε μας σήμερα είναι αν θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσει αυτή η πολιτική της διάλυσης.
Αν θα επιτρέψουμε να εκποιήσουν τους αγώνες μας, τις διεκδικήσεις μας και την ιστορία μας όπως εκποίησαν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα μας μέσα σε λίγη ώρα όπως ετοιμάζονται να εκποιήσουν τον εναπομείναντα εθνικό πλούτο, με τη νέα συμφωνία που θα φέρουν αύριο.
Το ζήτημα είναι αν θα τους επιτρέψουμε να μας διώξουν επειδή κάποιοι πήραν διαφορετικό δρόμο, που τους αρέσει να τον αποκαλούν σοσιαλιστικό, ενώ κατ' ουσίαν εκφράζουν την νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική αντίληψη.
Το ζήτημα είναι αν θα αναλάβουμε την ευθύνη να κρατήσουμε ενωμένη τη δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ ανασυγκροτημένο και στη σωστή ιδεολογική κατεύθυνση.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ανάγκη η σημερινή ηγεσία του Κινήματος να κατανοήσει ότι ο Ελληνικός Λαός και το ΠΑΣΟΚ έφτασαν στα όριά τους, ότι η σημερινή ηγετική ομάδα παραβίασε την κόκκινη γραμμή της αξιοπρέπειας των Ελλήνων Πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ συνειδητά απαξιώθηκε. Τα στελέχη και τα μέλη του περιθωριοποιήθηκαν. Απομακρύνθηκαν από την ενεργό πολιτική, την δημιουργική συμμετοχή και δράση με την κύρια ευθύνη της σημερινής ηγετικής ομάδας του κόμματος.
Η άλλη πολιτική, όμως, χρειάζεται ξανά το ΠΑΣΟΚ.
Η άλλη πορεία της χώρας χρειάζεται ξανά το ΠΑΣΟΚ.
Ο λαός μας χρειάζεται ξανά το ΠΑΣΟΚ.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Δεν πιστεύω ότι ο τόπος θα βγει από τη κρίση αν το ΠΑΣΟΚ διαλυθεί.
Δεν πιστεύω ότι η δημοκρατική παράταξη μπορεί να ανασυγκροτηθεί από ένα μέτωπο της κεντροαριστεράς που θα ξεκινάει από τη δημοκρατική αριστερά και θα φτάνει μέχρι τις παρυφές της λαϊκής δεξιάς.
Η ιστορία έχει δείξει ότι κάθε φορά που ο δημοκρατικός χώρος ήταν διασπασμένος τότε η δεξιά κυβερνούσε επί δεκαετίες. Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν το ΠΑΣΟΚ πορεύτηκε ενωμένο και δυνατό τότε η χώρα άρχισε να αλλάζει όψη και οι δυνάμεις του μόχθου και της εργασίας χειραφετήθηκαν και απέκτησαν αξιοπρέπεια.
Όταν το ΠΑΣΟΚ μεταλλάχθηκε σε εκσυγχρονισμένο σοσιαλισμό δηλαδή νεοφιλελευθερισμό τότε δημιουργήθηκαν οι συντεχνίες και θέλησαν να συνδιοικήσουν τη χώρα, τότε τα συμφέροντα βρήκαν τρόπο να επιβάλουν τις απαιτήσεις τους, τότε η διαπλοκή άρχισε να θεριεύει και να απειλεί με διάλυση το ΠΑΣΟΚ και την ελληνική κοινωνία.
Ξέρει ο καθένας και ξέρει καλά ότι η λύση δεν μπορεί να δοθεί από τη λαϊκίστικη δεξιά του κ. Σαμαρά.
Ξέρει καλά ο καθένας ότι η δική του παράταξη οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, η δική τους διακυβέρνηση αποθέωσε τον παράνομο πλουτισμό και την καταλήστευση των δημόσιων ταμείων.
Τους ξέρει καλά.
Τους γνώρισε στην πράξη και όταν τους βλέπει να προθερμαίνονται στη γραμμή εκκίνησης για την κατάληψη εκ νέου της εξουσίας, το μόνο που μπορεί να περιμένει είναι ακόμη σκληρότερη λιτότητα, ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση, ακόμη σκληρότερες πολιτικές.
Για αυτό άλλωστε η προσπάθεια συναίνεσης και συμφωνίας για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας εκλαμβάνεται από το λαό σαν ένδειξη αδυναμίας του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.
Με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε: Ο λαός έδωσε την εντολή διακυβέρνησης της χώρας στην συγκεκριμένη Κυβέρνηση, η οποία θα κριθεί για τις επιλογές της. Αν νοιώθει αδύναμη και μόνη τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στο λαό και όχι στους εκφραστές των καταδικασμένων πολιτικών της ΝΔ.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ξέρει ο καθένας ότι η δυνάμεις της παραδοσιακής Αριστεράς παραμένουν εγκλωβισμένες σε ένα πολιτικό αδιέξοδο αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να ερμηνεύσουν τις εξελίξεις με τα ξεπερασμένα ιδεολογικά τους εργαλεία.
Η λούμπεν επαναστατικότητα τους αναπαράγει ένα νέου είδους συντηρητισμού που προκρίνει απέναντι στη συλλογική ευθύνη τη στενή κομματική καταγραφή δημοσκοπικών κερδών, προκειμένου να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους.
Οι γραφειοκρατικές και ανιστόρητες ηγεσίες τους εγκλωβίζουν τις πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις που μπορούν να αποτελέσουν συμμάχους μας σε μια διαφορετική πορεία για τη χώρα.
Και όσες δυνάμεις προσπαθούν να εκφράσουν ένα πιο σύγχρονο λόγο, εγκλωβίζονται γρήγορα στο αδιέξοδο της ανάγκης να καταγραφούν εκλογικά, οδηγούμενες έτσι σε λογικές του «τα έχω καλά με όλους». Είναι ακριβώς τα «καλά παιδιά» που έχει ανάγκη το σύστημα.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,


Ξέρει ο καθένας ότι γνωστοί επιχειρηματικοί, πολιτικοί και εκδοτικοί κύκλοι, προωθούν εδώ και πολύ καιρό την πρόταση μιας ευρύτερης Κυβέρνησης συνεργασίας, όπως την ονομάζουν.
Αναζητούν συμμάχους προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι δουλειές τους θα γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αναζητούν αχυράνθρωπους για να οργανώσουν χωρίς πρόβλημα την καλύτερη νομή του πλούτου της χώρας.
Καλλιεργούν την ανικανότητα των πάντων και προκρίνουν τα δικά τους πρόσωπα, θιασώτες του συμβιβασμού, που θα μπορούν να παίξουν το ρόλο των αυθεντικών εκπροσώπων της Τρόικα στην Ελλάδα. Θέλουν τον Έλληνα Μπερλουσκόνι, θέλουν τη χώρα έρμαιο στις ορέξεις τους.
Αυτές είναι οι λύσεις του συστήματος.
Είναι οι λύσεις που θέλει το σύστημα που καταλήστεψε τη χώρα.
Είναι λύσεις που αφήνουν το λαό έξω από τις εξελίξεις.
Είναι λύσεις που μονιμοποιούν την οικονομική κατοχή στην Ελλάδα και διαγράφουν κάθε προοπτική για καλύτερες μέρες για το λαό μας.
Γι’ αυτό επιμένουμε ότι η μοναδική λύση μπορεί και πρέπει να προέλθει από το ΠΑΣΟΚ, το πραγματικό ΠΑΣΟΚ και όχι τη σημερινή πολιτική καρικατούρα που χρησιμοποιεί το όνομα του και αμαυρώνει την πολιτική του ιστορία.
Γι’ αυτό και δηλώνουμε σε όλους τους τόνους και σε κάθε κατεύθυνση ότι διεκδικούμε ξανά το ΠΑΣΟΚ της εθνικής αξιοπρέπειας, της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είμαστε αντίπαλοι του ΠΑΣΟΚ του Νεοφιλελευθερισμού, της υποτέλειας, της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, της καταστροφής όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του Λαού μας.
Έχουμε λοιπόν, χρέος συντρόφισσες και σύντροφοι, να αντισταθούμε σε όσους επιδιώκουν την διάλυση μας, σε όσους επιθυμούν να μας καταστήσουν άβουλα, απολίτικα όντα, για να υλοποιήσουν πιο εύκολα τους σχεδιασμούς τους.
Έχουμε χρέος απέναντι στους εαυτούς μας και τα παιδιά μας να παλέψουμε για μια ακόμη φορά και να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα εξουσίας για να βρίσκουν δουλειά οι επαγγελματίες της πολιτικής, αλλά είναι κόμμα που πασχίζει να μείνει η πατρίδα όρθια, υπερήφανη και όσοι δεν συμφωνούν μπορούν να πάνε σπίτι τους ή να αλλάξουν πολιτικό χώρο.
Εξάλλου οι περισσότεροι απ' αυτούς ήρθαν από άλλους χώρους για να αποκτήσουν οφέλη.
Είναι κάτι σαν τους σώγαμπρους που επιθυμούν να πετάξουν έξω από το σπίτι αυτούς που τους υποδέχτηκαν.
Αν κάποιοι πρέπει να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε εμείς, ούτε οι ανώνυμος Λαός που το στήριξε μέχρι τώρα αλλά όλοι εκείνοι που προτάσσουν το προσωπικό τους όφελος για να κάνουν καριέρα μέσα από το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ είναι δικό μας και κανείς δεν μπορεί να μας πετάξει έξω από το σπίτι μας.
Είναι ολόκληρη η ζωή μας και δεν την χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε σε κείνους που νομίζουν ότι ως κληρονόμοι μπορούν να συμπεριφέρονται ως αυθαίρετοι ηγεμόνες και κακομαθημένοι πρίγκιπες. Ο πόνος και οι αγωνίες του Λαού μας δεν είναι παιχνίδι στα χέρια κανενός πορφυρογέννητου ή στο υπηρετικό προσωπικό του.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε και να ξαναφτιάξουμε ένα άλλο ΠΑΣΟΚ και όχι για να παρακολουθούμε την αποσύνθεσή του.
Η ανασύνταξη του δεν είναι εύκολη και ο δρόμος πιθανός να έχει πολλά εμπόδια και κακοτοπιές. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το '74 κανείς δεν φανταζόταν ότι το '81 θα γινόμαστε κυβέρνηση. Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Απόφαση, θέληση και καθημερινό αγώνα χρειάζεται για να υλοποιήσουμε το σκοπό μας.
Γι' αυτό πρέπει να σκεφτούμε το αύριο. Η τωρινή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ την λαϊκή αγανάκτηση. Εξάλλου κυβέρνηση που έχει χάσει την νομιμοποίηση του Λαού είναι άδειο πουκάμισο γι' αυτό καλό θα είναι να λάβει υπόψη της ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μόνο ο λαός δίνει τη λύση σε κυβερνητικό επίπεδο και το κόμμα με ένα συνέδριο προσδιορίζει την πολιτική ταυτότητα που πρέπει να έχουμε.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Βρισκόμαστε εδώ όλοι όσοι θεωρούμε πως η έξοδος από την κρίση δεν θα προέλθει από την ταχύτερη και βιαιότερη υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της σημερινής Κυβέρνησης αλλά από την ανατροπή του και την οικοδόμηση ενός άλλου σχεδίου που θα κινείται σε αριστερή κατεύθυνση με βάση τις ανάγκες της Χώρας και των πολιτών της και όχι των δανειστών της.
Βρισκόμαστε εδώ όλοι όσοι έχουμε βαθιά συναίσθηση της κρισιμότητας της πιο κρίσιμης φάσης του Ελληνισμού.
Γι’ αυτό και είμαστε έτοιμοι με όσες θυσίες χρειάζονται να υπηρετήσουμε το αξιακό σύστημα της ευθύνης προς το Λαό μας, αυτό το αξιακό σύστημα που μας άφησε παρακαταθήκη ο Ιδρυτής μας Ανδρέας Παπανδρέου.
Για να ξανακερδίσουμε το ΠΑΣΟΚ των ελπίδων του Ελληνικού Λαού, της αξιοπρέπειας και της εθνικής περηφάνιας πρέπει να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, να πάρουμε αποφάσεις σκληρές, αλλά τίμιες.
Ο διάλογός μας αντιστρατεύεται τον δογματισμό και την αλαζονεία της μοναδικότητας της σημερινής κυβερνητικής ηγεσίας, τη σιωπή και την απραξία της κομματικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Και οι δύο δεν είναι απλά κατώτερες των περιστάσεων αλλά συνένοχες στην πορεία απαξίωσης του κινήματος και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν τη χώρα και το λαό.
Ζητάμε ανατροπή της ηγετικής ομάδας είτε σε επίπεδο κυβέρνησης είτε σε επίπεδο κινήματος. Δεν μπορεί σ’ αυτή τη κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και το κίνημα, να είναι Πολιτικό Συμβούλιο μέλη αυτού του διαμετρήματος.
Μόνο το Κίνημά μας μπορεί να σχεδιάσει μιαν άλλη πολιτική. Να επεξεργαστεί και να καταθέσει ένα συνολικό, ριζικά διαφορετικό από το σημερινό, άμεσο και μεσοπρόθεσμο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Να επαναφέρει την Πολιτική στο δημόσιο χώρο και να αντιπαρατεθεί ανοιχτά με τους αποτυχημένους μονόδρομους της μαζικής φτωχοποίησης και περιθωριοποίησης του Λαού μας.
Σε πείσμα των καιρών και της Νεοφιλελεύθερης Ομάδας που διοικεί τη Χώρα και το Κίνημά μας, θα αντιπαρατεθούμε δημόσια και σκληρά στο σχέδιο εξαφάνισης των κοινωνικών δικαιωμάτων, τις μεθόδους διάλυσης του δημόσιου χώρου και της περιφρόνησης της βούλησης του Λαού μας.
Μπορούμε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και θέσεις
-Να πούμε ΟΧΙ στην οικονομική και πολιτική εξάρτηση της Χώρας,
-Να αρνηθούμε την εκποίηση του δημόσιου πλούτου,
-Να σταθούμε εμπόδιο στη βίαιη καπιταλιστική αναδιάρθρωση που επιδιώκει η εγχώρια και η ξένη ολιγαρχία.
Το σχέδιό μας δεν έχει μαγικό ραβδί. Καμιά λύση σήμερα δεν είναι ανώδυνη, αλλά είναι λύση περήφανη που σέβεται την αξιοπρέπεια των πολιτών, έχει κόκκινες γραμμές υπέρ των αδύναμων και κόκκινες γραμμές απέναντι στον πλούτο, τη φοροδιαφυγή, τον παρασιτισμό.
Οι βασικοί άξονες του σχεδίου που θα επιβάλλει με συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο το κίνημά μας είναι οι εξής:
-Βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της Εθνικής Οικονομίας με δημοκρατικό σχεδιασμό, με κλαδικές πολιτικές και με έμφαση στο πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
-Πραγματική και όχι φραστική πάταξη της φοροδιαφυγής, ενίσχυση των εισπρακτικών μηχανισμών για την είσπραξη των οφειλομένων από τη διαπλοκή και γενναία φορολογική μεταρρύθμιση με έμφαση στην άμεση φορολογία των εχόντων και κατεχόντων και δραστική μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
-Δημιουργία ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα με καθαρό αναπτυξιακό χαρακτήρα.
-Υπεράσπιση του δημόσιου παραγωγικού χώρου που δεν ιδιωτικοποιείται σε κλάδους, όπως η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, το Νερό και οι βασικές συγκοινωνιακές και μεταφορικές υποδομές.
-Επανασχεδιασμός της Δημόσιας Διοίκησης με αξιοπιστία, λειτουργικότητα, διαφάνεια, αξιοκρατία και ικανότητα ανταπόκρισης στον κοινωφελή αναπτυξιακό και ρυθμιστικό ρόλο της.
-Προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και του ΕΣΥ.
-Άμεση επιθετική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μέσα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, μαζί με τις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες που βρίσκονται σε συνθήκες υπερχρέωσης για την επίτευξη γενναίας διαγραφής τμήματος του χρέους, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων.
-Δεν θα επιτρέψουμε αναδιάρθρωση του χρέους που θα ισοδυναμεί με πιστωτικό γεγονός, με καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων και πρόσθετες μειώσεις μισθών και συντάξεων.
-Ο φαύλος κύκλος χρέους – ύφεσης – χρέους πρέπει να σπάσει.


-Στήριξη του βιοτικού επιπέδου των ανέργων και των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων και συνταξιούχων που έχουν πληγεί ήδη με βαναυσότητα και φυτοζωούν στο κοινωνικό περιθώριο.
-Ενίσχυση των σταθερών μορφών εργασίας με επαναφορά όλων των κεκτημένων κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από την ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση εργοδοτών και εργαζομένων και με καταλυτικό τον ρυθμιστικό ρόλο του Κράτους.
-Αναδιοργάνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σχέδιο άμεσης ενίσχυσής τους μέσω του ΕΣΠΑ και της σταθερής ροής χρηματοδότησης μέσω του κρατικού τραπεζικού πυλώνα.
Η γνώση μας είναι η γνώση των πολλών, των αγνών και τίμιων Ελλήνων πολιτών που στρατεύτηκαν διαχρονικά στο ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την ισχυρή θέλησή τους για έναν αγώνα θέσεων απέναντι στο Νεοφιλελεύθερο Σύστημα που κυβερνά τη Χώρα.
Αυτό είναι το βασικό μας εργαλείο, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που μπορεί να διαλύσει τη βεβαιότητα της ήττας που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η ασκούμενη πολιτική από τη σημερινή κυβερνητική και κομματική ηγεσία.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Θα με ρωτήσετε με ποιους θα το κάνουμε πράξη.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα στελέχη μας. Πρέπει να συγκροτήσουμε ξανά το πολιτικό υποκείμενο ΠΑΣΟΚ.
Να το φέρουμε στο προσκήνιο.
Να το εμπνεύσουμε.
Να σηκώσουμε ξανά τις σημαίες της ελπίδας και του αγώνα.
Να ανακαλύψουμε το νέο ιστορικό φάσμα των δυνάμεων της κοινωνίας μας που θα φέρει την Ελλάδα μπροστά.
Να ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ πολιτικές αντίθετες με την ιδεολογία του κινήματος, να ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ όσους τις προωθούν και όσους τις αποδέχονται.
Οφείλουμε λοιπόν να λειτουργήσουμε και να δώσουμε νόημα στις ίδιες τις οργανώσεις μας και δικαίωμα λόγου και απόφασης στα στελέχη μας.
Βιώνουμε μια κατάσταση όπου ο παροπλισμός κάθε μέλους, η εξαφάνιση κάθε διαδικασίας, η περιθωριοποίηση του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ είναι πρωτοφανής. Το ξέρετε, το γνωρίζετε.
Σήμερα μια μικρή ομάδα ανθρώπων στην Κυβέρνηση αποφασίζουν, ψηφίζουν και υλοποιούν χωρίς καμία πολιτική και κομματική νομιμοποίηση. Θέλουν και επιδιώκουν το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ να βρεθεί στο περιθώριο. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να το πείσουν. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να το έχουν σύμμαχο.
Όμως ξεχνούν ότι Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί το Λαό και την Πατρίδα. Με την έννοια αυτή δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Δεν χαρίζεται, δεν τεμαχίζεται δεν κληρονομείται.
Αυτή η ομάδα πρέπει να ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ.
Καλούμε τα μέλη και τα στελέχη μας να πάρουν πρωτοβουλία επαναλειτουργίας των κλειστών οργανώσεων μας σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Να υπερβούν τις αδυναμίες ή τα ανύπαρκτα όργανα του κινήματος, των οποίων η θητεία έχει άλλωστε λήξει από το Μάιο, να συζητήσουν και να αποφασίσουν στις οργανώσεις μας για όλα αυτά που συμβαίνουν.
Για εμάς η λύση είναι απλή, δημοκρατική και αυτονόητη.
Συνέδριο αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ, συνέδριο ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ και προοπτικής. ΤΩΡΑ όμως.
Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντονης κριτικής για την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα στην τελευταία Συνδιάσκεψη, όπως ονομάστηκε το πανηγυράκι του Σεπτεμβρίου, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να ανοίξει άμεσα τις διαδικασίες για το Συνέδριο που θα γίνει, όπως είπε την Άνοιξη.
Θα είναι πολύ αργά.
Οι έκτακτες καταστάσεις που βιώνουμε δεν μπορούν να περιμένουν τους σχεδιασμούς της κομματικής γραφειοκρατίας. Πρέπει άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες και να οδηγηθούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα συνέδριο που θα προσδιορίσει το χαρακτήρα του κινήματος, θα συναποφασίσει τις πολιτικές μας και θα εκλέξει τα νέα καθοδηγητικά όργανα.
Αν η ηγετική ομάδα θέλει ένα ΠΑΣΟΚ διαλυμένο εμείς μπορούμε να τους δείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ υπάρχει συζητά, αποφασίζει, αντιδρά, προτείνει και υλοποιεί. Όλοι στις οργανώσεις.
Ήρθε επιτέλους η ώρα να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ μόνο του τις ευθύνες του απέναντι στην Ιστορία και τις αρχές του. Με τη μέθοδο που ξέρουμε καλά. Την οργάνωση παντού, στη γειτονιά, στο εργοστάσιο, στην επιχείρηση, στους χώρους της επιστήμης, της γνώσης, του πολιτισμού.
Απευθυνόμαστε στα στελέχη του κινήματος είτε βρίσκονται στην Κυβέρνηση είτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Απευθυνόμαστε σε αυτούς που έχουν συνείδηση της παράταξης, που ξέρουν το ΠΑΣΟΚ που μάτωσαν για αυτό.
Είναι η ώρα να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.
Είναι η ώρα να προτάξουν το συλλογικό καλό πάνω από τη δική τους, την προσωπική προοπτική. Καταλαβαίνουν καλά ότι υπάρχουν γιατί υπάρχει το ΠΑΣΟΚ.
Καταλαβαίνουν καλά ότι ΠΑΣΟΚ με αντίπαλο το σύνολο της κοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει.
Καταλαβαίνουν καλά ότι η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του κινήματος και η αναρρίχηση σε θέση ευθύνης πολιτικών αλεξιπτωτιστών και επιλογών ενός συγκεκριμένου πολιτικού περιβάλλοντος οδηγεί μαθηματικά στο πολιτικό τέλος του ΠΑΣΟΚ.
Για αυτό και πρέπει αυτές οι πολιτικές και αυτά τα πρόσωπα να ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ.
Απευθυνόμαστε στις κοινωνικές συλλογικότητες – αυτές που αν και δεν έχουν καθαρή ταξική προέλευση και συνείδηση – καταπιέζονται από το κυρίαρχο σύστημα εξουσίας και την νεοφιλελεύθερη ασκούμενη πολιτική.
Μαζί μας ως οργανικοί σύμμαχοι είναι, πρέπει να είναι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, η υγιής επιχειρηματικότητα. Μαζί μας ακόμη σε οργανική σύνδεση είναι ο αγροτικός κόσμος, οι αυτοαπασχολούμενοι, το επιχειρείν της καινοτομίας και της εφευρετικότητας.
Αυτή η ιστορική συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων οδηγεί με στέρεο βηματισμό στην ανάγκη ενός σοσιαλιστικού και αριστερού συλλογικού υποκειμένου. Η σοσιαλιστική αριστερά, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει πλήρως τη θεωρητική και ιδεολογική του αποστολή, να ξαναδώσει κατανοητή μορφή σε αυτό τον σκοτεινό κόσμο που σήμερα αναδύεται.
Πρέπει να επανακαθορίσει ένα επιθυμητό μέλλον, διαφορετικό από αυτό προς το οποίο μοιραία οδεύουμε, αν αφεθούμε να γλιστρήσουμε στην πιο μεγάλη κατηφόρα του μόνιμου μνημονίου και της λιτότητας επί δεκαετίες.
Πρέπει να κινητοποιήσει, όπως έκανε πάντα, εκείνον που δεν θέλει πια να τον υποτάσσουν, εκείνους που θέλουν να δράσουν για να επηρεάσουν το μέλλον.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Αυτή η μάχη δεν είναι η προσωπική μάχη κανενός. Αυτόν τον αγώνα δεν θα τον κάνουμε για να ικανοποιήσουμε καμία πολιτική φιλοδοξία.
Τον κάνουμε γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξει και πάλι προοπτική για το λαό και τη χώρα.
Τον κάνουμε γιατί δεν φοβόμαστε για τη δύναμη των απόψεων μας, γιατί δεν φοβόμαστε να συγκρουστούμε με ότι πρέπει να ανατραπεί.
Εμείς δεν υπογράψαμε και δεν θα υπογράψουμε λευκές επιταγές συμβιβασμού με κανέναν. Εμείς δεν είμαστε υποτακτικοί κανενός «περιβάλλοντος», ούτε επενδύουμε τα όνειρα μας σε δηλητηριώδεις πολιτικές μετοχές. Δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό χρηματιστήριο.
Για εμάς το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ μέσον πλουτισμού, δημοσιότητας ή ανέλιξης. Αυτό αφορά αυτούς που τρέμουν στην ιδέα να βρεθούν έξω από το παιχνίδι της διανομής της εξουσίας.
Οφείλουμε να αντιδράσουμε για το καλό του λαού.
Οφείλουμε να δράσουμε για το καλό της παράταξης.
Οφείλουμε να αγωνιστούμε για το καλό της χώρας.
Οφείλουμε να ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ τις αδύναμες και ανίκανες πολιτικές παρέες που είναι υπεύθυνες για την πορεία της Κυβέρνησης και του κόμματος.
Και θα το κάνουμε.
Τα ψέματα τελείωσαν. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ιστορικές του ευθύνες.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook
Αναρτήθηκε από Καπέλλας

Read more...