Αποκάλυψη από το Reuters
Σύμφωνα με το έγγραφο, το πρώτο σενάριο προβλέπει την ενεργοποίηση των εθνικών μηχανισμών παροχής εγγυήσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει κρατικές εγγυήσεις που θα μοιραστούν ισομερώς και θα τεθούν υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, η οποία θα παίξει ρόλο συμβούλου.
Το τρίτο σενάριο στηρίζεται στη δημιουργία ενός νέου «επενδυτικού οχήματος», που θα τροφοδοτηθεί από τις συνεισφορές των κρατών - μελών. Οι εγγυήσεις αυτές θα συγκεντρωθούν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία έχει εκφράσει προθυμία να παίξει αυτό το ρόλο.
«Η ανακεφαλαιοποίηση είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι αρκετή» αναφέρει το έγγραφο, ενώ ο συντάκτης του επιμένει ότι η επανάληψη της χρήσης των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν το 2008, δεν θα μπορέσει να λύσει τις δυσκολίες των τραπεζών, στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς.
Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση τονίζει ότι θα παρέμβει στο θέμα της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μόνο όμως ως έσχατη λύση, και οι τράπεζες θα πρέπει να δουν τα μπόνους και τα μερίσματα τους στο πλαίσιο της ενίσχυσης των οικονομικών τους, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης, Valerie Pecresse.
Σε συνέντευξή της στο κανάλι France 24, η κυρία Pecresse, η οποία είναι επίσης υπουργός Προϋπολογισμού, σημείωσε ότι τα κέρδη των γαλλικών τραπεζών έφτασαν τα 11 δισ. ευρώ στο πρώτο μισό του έτους. Οι τράπεζες "δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τους μισθούς που έδιναν πέρυσι" πρόσθεσε.
Η Pecresse υπογράμμισε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα παρέμβει για να βοηθήσει μια τράπεζα να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια και τα αποθεματικά της, "μόνο όμως ως έσχατη λύση. Δεν αποκλείεται, αν κάποια γαλλική τράπεζα έχει πολύ ειδικές δυσκολίες".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου