Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Παπαδήμος: Επικίνδυνο το «κούρεμα» για τράπεζες, ταμεία, φορολογούμενους









Παπαδήμος: Επικίνδυνο το «κούρεμα» για τράπεζες, ταμεία, φορολογούμενους
eurokinissi
"H πιο αποτελεσματική και συνετή οδός είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αφού ενισχυθεί κατάλληλα", επισημαίνει ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, υπογραμμίζοντας τους πολλαπλούς κινδύνους του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής" (και για τους Financial Times), ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, υποστηρίζει πως ένα μεγάλο μη εθελοντικό "κούρεμα" του ελληνικού χρέους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, την πραγματική οικονομία και τον Έλληνα φορολογούμενο.

"Δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα για τους οφειλέτες, ούτε εύκολες λύσεις για τους πιστωτές. Μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι πιθανόν ότι θα οδηγήσει σε περιορισμένα (καθαρά) οικονομικά οφέλη και θα συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους που θα απειλήσουν σοβαρά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης στο σύνολό της", γράφει.

"Αν γίνουν πραγματικότητα αυτοί οι κίνδυνοι θα οδηγήσουν τελικώς σε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, θα έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις για τη συνοχή και τη σταθερότητα της ευρωζώνης και θα υπονομεύσουν την αξιοπιστία του ευρώ", συμπληρώνει στο άρθρο του ο κ। Παπαδήμος.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: