Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Αναγκαίο το «κούρεμα» 50% - 60% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την Αγκελα Μέρκελ

Η απόφαση της 21ης Ιουλίου δεν αρκεί

H Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ
H Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες
Την αναγκαιότητα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κατά 50% - 60% φέρεται να υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, το Σάββατο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Όπως είπε, η αξιολόγηση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κατέδειξε ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκείς. Επισήμανε, όμως, ότι αυτό που προέχει είναι το μεγαλύτερο κούρεμα να γίνει σε εθελοντική βάση.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δεχθούν βαρύτερες απώλειες, ωστόσο ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για κάτι τέτοιο.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει ήδη οι σχετικές διαπραγματεύσεις και τη δύσκολη αυτή αποστολή έχει αναλάβει ο υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος Βιτόριο Γκρίλι. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν θέλει να αποκαλύψει λεπτομέρειες, για να μην επηρεάσει αρνητικά την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλο κούρεμα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε δώρα στις τράπεζες» δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ. «Η διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει» συμπλήρωσε ο Βέλγος ομόλογός του Ντιντιέ Ρέϊντερς.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του προς την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild o επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γιενς Βάιντμαν δηλώνει ότι «η κρίση δεν μπορεί να λυθεί με συνεχή επέκταση του μηχανισμού στήριξης».

Τα δύο σενάρια για το «κούρεμα»

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κάνει λόγο για κούρεμα 60%, το οποίο θεωρείται απαραίτητο, σύμφωνα με δεκασέλιδη έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που έχει ήδη συντάξει η τρόϊκα.

Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρωζώνη θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με επιπλέον 252 δισ. ευρώ μέχρι τότε.

Σύμφωνα με την Handelsblatt υπάρχουν δύο σενάρια για το κούρεμα:

Το πρώτο προβλέπει ότι οι τράπεζες παραιτούνται από το 50% των απαιτήσεών τους και η Ελλάδα λαμβάνει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 114 δισ. ευρώ με στόχο να μειώσει το χρέος της από το 180% στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι οι τράπεζες παραιτούνται από το 60% των απαιτήσεών τους και το δεύτερο πακέτο παραμένει στα 109 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: