Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Τα σενάρια που μελετά ο πρωθυπουργός για να καθησυχάσει το εσωτερικό μέτωπο

Αυξάνονται οι φωνές για πρωτοβουλίες

Μιλώντας με στενούς του συνεργάτες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί
Μιλώντας με στενούς του συνεργάτες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Οι εξελίξεις και οι ευρωπαϊκές αποφάσεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου το προσεχές διάστημα προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

Ο ίδιος διαμηνύει στους συνεργάτες ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για τη διάσωση της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή το επιτελείο του φέρεται να εξετάζει τέσσερα σενάρια για τη διαχείριση της κατάστασης.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τα σενάρια αυτά είναι:

  • Να ψηφιστεί η συμφωνία σταθεροποίησης της οικονομίας από πλειοψηφία 180 βουλευτών.
  • Ανασχηματισμός με ευρύτερα χαρακτηριστικά και όχι στενά κομματικά.
  • Δημοψήφισμα που θα επανανομιμοποιήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης χωρίς εκλογές
  • Ανάληψη πρωτοβουλίας για συνεννόηση με τη ΝΔ και άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Ενδεικτικό παράδειγμα του κλίματος που επικρατεί στην ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος είναι το κείμενο των 28 βουλευτών που ζητούν «εθνική συμφωνία για έξοδο από την κρίση η οποία, στη μεταμνημονιακή εποχή, είναι όρος επιβίωσης της χώρας». Στόχος τους, όπως σημειώνουν, είναι να ανοίξει ένας κύκλος διαλόγου «αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού για τη χώρα και το λαό μας».

Πάντως, κατά των εκλογών και υπέρ μιας ευρύτερης συνεννόησης τάσσονται κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «το κύρος του πρωθυπουργού παραμένει ένα ισχυρό όπλο» και πως «το θέμα δεν είναι να φύγει από την πρώτη γραμμή της μάχης ο πρωθυπουργός, αλλά να σταθούν και οι άλλοι στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως αυτός».

«Αναγκαίος όρος για τη σωτηρία της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα. Στην παρούσα χρονική στιγμή θα ήταν λάθος να γίνεται ακόμη και συζήτηση για εκλογές» υποστηρίζει ο Μιλτιάδης Παπαΐωάννου στη Real News. Ο ίδιος προτείνει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, σε συμφωνία με τη ΝΔ, εκφράζει την αντίθεσή του με τυχόν δημοψηφίσματα, ενώ διαμηνύει στους συναδέλφους του υπουργούς πως «θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων αν αυτές τις ώρες μπούμε σε μάχες διαδοχής».

Με τη συγκεκριμένη φράση ο υπουργός Δικαιοσύνης αφήνει σαφείς αιχμές κατά των Ανδρέα Λοβέρδου, Άννας Διαμαντοπούλου και Γιάννη Ραγκούση με αφορμή το κοινό κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

Την κίνηση των τριών έχουν επικρίνει και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως οι Π.Μπεγλίτης, Χ.Καστανίδης, Μ.Ξενογιαννακοπούλου και Δημ.Ρέππας, καθώς και αρκετοί βουλευτές.

«Οι υπουργοί πρέπει να βάζουν υπογραφές, όχι να αρθρογραφούν» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο Κώστας Γείτονας, προσθέτοντας ότι «η θεωρία των αντιεξουσιαστών στην εξουσία δεν οδηγεί σε κυβερνήσεις».

Η Άννα Διαμαντοπούλου από την πλευρά της, σχολίασε το κείμενο των 28 βουλευτών μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, κάνοντας λόγο για «φωνή ειλικρίνειας και εθνικής ευθύνης».



Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: