Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Διευκρινήσεις από το ΥΠΕΘΑ για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των στρατιωτικών

Τι αλλαγές έφερε το πολυνομοσχέδιο

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Διευκρινήσεις έδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίσθηκε από τη Βουλή και αφορούν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των στρατιωτικών.

Όπως ανακοινώθηκε, στις εξαιρέσεις από τη μείωση του 40% του τμήματος της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, στην οποία είχαν συμπεριληφθεί αρχικώς οι απόστρατοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και έχουν αποστρατευτεί αυτεπάγγελτα, προστέθηκαν και οι απόστρατοι που έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, έπειτα από σχετική πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη.

Με τα σημερινά δεδομένα ο συνολικός αριθμός των αποστράτων, που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους ανέρχεται σε 11.130 άτομα, από τους οποίους οι 2.717 είναι αυτεπάγγελτα αποστρατευθέντες και οι 2.951 έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

Έτσι, η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά συνολικά 5.668 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ιπτάμενο προσωπικό, προσωπικό ειδικών δυνάμεων και κατηγοριών (καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, ναρκαλιευτές, πυροτεχνουργοί, μονάδων παραμεθορίου κ.λ.π.), και κρίθηκε αναγκαία προκειμένου αποφευχθεί αναιτιολόγητα άνιση μεταχείριση προσωπικού όμοιας υπηρεσιακής κατάστασης, ως προς την προέλευση, τη σταδιοδρομία και τα έτη υπηρεσίας τους.

Εξάλλου με άλλη πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, η ειδική εισφορά 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων που αποδίδεται στο ταμείο επικουρικής ασφάλισής τους (ΤΠΔΥ) και για όσους δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ στον ΟΑΕΔ, στο εξής θα αποδίδεται στα Μετοχικά Ταμεία.

Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου αποφευχθεί διάκριση των στρατιωτικών σε σχέση με τους ασφαλισμένους δημοσίους υπαλλήλους στο ΤΠΔΥ, καθότι ανάλογα προβλήματα βιωσιμότητας και ρευστότητας αντιμετωπίζουν και τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, με κυριότερα αυτά του Μετοχικού Ταμείο Στρατού. Η εν λόγω ρύθμιση θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 20.000.000 ετησίως.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχοντας υπόψη τις ιδιομορφίες και τις δυσμενέστερες συνθήκες της προγενέστερης απασχόλησης και προσφοράς των αποστράτων, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, με σκοπό την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους στο βαθμό των δυνατοτήτων της τρέχουσας δημοσιονομικής κρίσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: