Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Νέο Ecofin, ίσως και Eurogroup, πριν από την Τετάρτη

Συναντήσεις επί συναντήσεων


http://img.protothema.gr/9ECA25B5928D34669740021886A04824.jpg

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να πραγματοποιήσουν και νέα συνάντηση την Τρίτη, προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφωνίες για την απομείωση του ελληνικού χρέους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αναφέρει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

"Είμαστε ακόμα πολύ μακριά στο θέμα του EFSF. Οι συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο μέχρι τώρα και πιθανότατα θα έχουμε και νέο Ecofin την Τρίτη και ίσως συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), πριν από τη σύνοδο" των ηγετών την Τετάρτη, δήλωσε στο πρακτορείο ο αξιωματούχος.

Η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής πάντως δεν αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που βρίσκονται επί τάπητος. Το καλάθι των προσδοκιών θα πρέπει να θεωρείται μικρό, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στα βασικά θέματα της Συνόδου, τα οποία είναι αλληλένδετα και αποτελούν πακέτο (ανακεφαλοποίηση τραπεζών, νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, μεγαλύτερη συνεισφορά των ιδιωτών, ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Πάντως, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη ενίσχυσης ύψους 108 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να οχυρωθούν στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και απέναντι στους κινδύνους εξάπλωσης της κρίσης.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής είναι προγραμματισμένες να συνεχιστούν έως τις 14:00 (ώρα Ελλάδας), οπότε θα πραγματοποιηθεί το επίσημο γεύμα εργασίας, ενώ περί τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων, οι ηγέτες της ΕΕ θα δεσμευτούν για την ολοκλήρωση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έως την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Οι ηγέτες της ΕΕ α καλέσουν παράλληλα όλα τα μέλη της ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών (G20) να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί σε ένα "φιλόδοξο" σχέδιο δράσης, που θα καλύπτει τις "σοβαρές προκλήσεις που προκύπτουν από την οικονομική επιβράδυνση".

Στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής το Συμβούλιο θα αναφέρει ότι "εκτός από την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων που θέτει η οικονομική κρίση, είναι σημαντικό να ενταθούν οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας" στην Ευρώπη.

"Στις περισσότερες χώρες η δημοσιονομική εξυγίανση και η μείωση του χρέους είναι κρίσιμης σημασίας… Την ίδια στιγμή, απαιτείται αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο" σημειώνεται στο προσχέδιο, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Στην κατεύθυνση αυτή τα κράτη - μέλη θα δεσμεύονται να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών έως τα τέλη του έτους και την αποτύπωση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές τους.

Το Συμβούλιο θα δεσμεύεται επίσης για την εμβάθυνση της συνεργασίας στην κατεύθυνση της συντονισμένης οικονομικής διακυβέρνησης.

Εν όψει της συνόδου του G20 στις Κάννες, στις 3 Νοεμβρίου, το Συμβούλιο θα κάνει έκκληση για "συντονισμένη δράση", ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα και να αποκατασταθεί η οικονομική εμπιστοσύνη.

Θα κάνει επίσης έκκληση για νέες μεταρρυθμίσεις στο διεθνές νομισματικό σύστημα μέσω της ενίσχυσης της εποπτείας και των εργαλείων διαχείρισης των κρίσεων, ενώ θα υπογραμμίζει την ανάγκη να καταπολεμηθεί "η ακραία μεταβλητότητα στις τιμές των εμπορευμάτων".

Το Συμβούλιο θα καλεί τέλος το G20 να προχωρήσει "σε έγκαιρη και συνεπή εφαρμογή" των οικονομικών κανονισμών της Βασιλείας ΙΙΙ και των μεταρρυθμίσεων για τα εξωχρηματιστηριακά (over-the-counter) παράγωγα. Θα καλεί επίσης το G20 να εξετάσει την εφαρμογή ενός παγκόσμιο φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: