Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Έχει απάντηση η Ευρώπη στην κρίση χρέους;

Η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής... μέχρι την επόμενη


http://img.protothema.gr/074F75396542605D56AF4B42E953FE27.jpg

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το Σάββατο ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει των προγραμματισμένων για τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) συνομιλιών τους στις Βρυξέλλες.

Mπορεί οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενισχυθεί ο μηχανισμός διάσωσης και να υπάρξει ένα αποφασιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους να παίρνουν... παράταση ως τη Σύνοδο Κορυφής των 17 της Ευρωζώνης την ερχόμενη Τετάρτη, 26 του μηνός, αλλά η εικόνα συνοχής που επιβάλλεται να επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ταγοί δεν μπορεί να δέχεται άλλο πλήγματα.

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ειδωθεί η παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ελάχιστες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Με τους κορυφαίους παράγοντες της ΕΕ να επιχειρούν να παίξουν το ρόλο του διαμεσολαβητή, του «ειρηνοποιού» και να επιχειρούν -όπως χαρακτηριστικά μεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters- να ρίξουν «γέφυρες» μεταξύ των δύο ηγετών.

Ένα ρόλο που ενδεχομένως να κληθούν να παίξουν και άλλοι θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ, με τις συγκεχυμένες έως και την ύστατη ώρα πληροφορίες να κάνουν λόγο για παρουσία στην προπαρασκευαστική (;) συνάντηση των δύο ηγετών και των κ.κ. Τρισέ και Ντράγκι, όπως ενδεχομένως και των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, που θα κινούνται όλο το Σαββατοκύριακο από σύσκεψη σε σύσκεψη!

Σε κάθε περίπτωση, στόχος των συνομιλιών μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί είναι να γεφυρωθεί το χάσμα που εξακολουθεί να χωρίζει Παρίσι και Βερολίνο και το οποίο άλλωστε στάθηκε η αιτία να εξαγγελθεί και δεύτερη Σύνοδος Κορυφής, την Τετάρτη.

Συνομιλίες, την έκβαση των οποίων αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προηγουμένως συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έπαιρνε μέρος στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup.

Το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μέρκελ - Σαρκοζί δεν έγινε γνωστό, ωστόσο αυτό που είναι σαφές, είναι πως το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν διιστάμενες απόψεις σχετικά με τις προτάσεις επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, του κινδύνου μεταδοτικότητάς της και της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι, το Παρίσι ευνοεί τη συμμετοχή της ΕΚΤ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του EFSF, την ώρα που το Βερολίνο εμμένει σε "πολλά περισσότερα εχέγγυα, όσον αφορά στην ομαλή λειτουργία και την αξιοπιστία της ΕΚΤ".

"Η γαλλική πρόταση δεν είναι, όμως, πια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης" δήλωσε νωρίτερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις ντε Γιάγκερ.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του, είπε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αυστηρά την Ελλάδα, για να διασφαλίσει ότι η Αθήνα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Η Γερμανία επίσης επιμένει στο ζήτημα της αλλαγής της Συνθήκης της ΕΕ. Το θέμα έθεσε εκ νέου το Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, στο πλαίσιο των μαραθώνιων έκτακτων συναντήσεων που διεξάγονται, με στόχο την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη.

«Δεν αρκεί καθόλου να αντιμετωπίζουμε την παρούσα κρίση» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Δεν αρκεί απλώς να καλύπτουμε τα κενά του προϋπολογισμού, να αντιμετωπίζουμε το χρέος με νέο χρέος. Είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στη Συνθήκη» πρόσθεσε ο Βεστερβέλε, προτείνοντας αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος των χωρών με το μεγαλύτερο χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: