Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Κορυφώνεται η αγωνία για το ελληνικό χρέος

«Πέρασε» του Βερολίνου για το EFSF


http://img.protothema.gr/52E403BBFC019093109D13C0B11BE7E4.jpg
Στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης παρέπεμψαν οι Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ τις αποφάσεις για ένα συνολικό πακέτο λύσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι μέχρι εκείνη την ημέρα θα πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές.

Οι δύο ηγέτες επιχείρησαν να περάσουν την εικόνα ότι οι διαφορές τους τείνουν να γεφυρωθούν. Βερολίνο και Παρίσι, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, έχουν συνείδηση της ειδικής ευθύνης τους και «μιλούν με την ίδια φωνή», ενώ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν «κοινές, φιλόδοξες και βιώσιμες απαντήσεις» στην κρίση.

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κρίση» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, κάνοντας λόγο για χρέη που «συσσωρεύονταν επί 30 χρόνια».

Ο κ. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες για τις τράπεζες προχωρούν καλά, ενώ οι συνομιλίες για την Ελλαδα δεν έχουν καταλήξει, ωστόσο προοδεύουν και θα υπάρξει λύση την προσεχή Τετάρτη. «Γαλλία και Γερμανία έχουμε συνείδηση της κοινής μας ευθύνης, για να υπάρξει συμφωνία που θα εκτονώσει τη χρηματοοικονομική κρίση» συμπλήρωσε.

Ακόμη, υποστήριξε ότι η Ιρλανδία εξέρχεται από την κριση, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται επίσης η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Όσον αφορά στις τράπεζες, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, για να αποφευχθεί η καταστροφή. Η καγκελάριος και εγώ υπενθυμίσαμε στους εταίρους τη δέσμευσή μας για φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα θα πρέπει να ρυθμιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες στο σύνολό του. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο» επισήμανε.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να καταπολεμήσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν επί δεκαετίες. «Την Τετάρτη δεν μιλάμε για τέλος της κρίσης χρέους. Είναι πολλά βήματα ακόμη, τα οποία πρέπει να κάνουμε» εξήγησε, ενώ αναφέρθηκε σε λύση μακράς πνοής για την Ελλάδα και στην ανάγκη να θωρακιστούν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη από τη μετάδοση της κρίσης.

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας άφησε να εννοηθεί ότι, όσον αφορά στο ζήτημα της ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF, που διαθέτει απόθεμα της τάξης των 440 δισ. ευρώ, καθώς και αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα υπερισχύσει η θέση του Βερολίνου έναντι αυτής του Παρισιού.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν από μόνες τους τα κεφάλαια στην ελεύθερη αγορά» εξήγησε η κυρία Μέρκελ. «Εάν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να ζητήσουν κρατική ενίσχυση και, αν και πάλι αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα μπορούν να στραφούν στη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν, ωστόσο, όπως προκύπτει από κυβερνητικούς κύκλους, οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για την υπόθεση του ελληνικού χρέους.

Σε άλλη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, είπε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να μελετήσουν ενδεχόμενες «μη εκτεταμένες» μεταρρυθμίσεις της Συνθήκης της ΕΕ, «με στόχο να βελτιωθεί η λειτουργία της ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία».

Πάντως, αποσαφήνισε ότι, προκειμένου να ξεκινήσει συζήτηση για περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών, θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία στο επίπεδο των «27».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συμφωνηθεί ένα “συνολικό πακέτο”, που θα αφορά στη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και στην ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Ρομπάι είπε ότι σημειώθηκε “ικανοποιητική πρόοδος” στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη, σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19.00 ώρα Ελλάδας, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι το είχε προαναγγείλει στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από κοινού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των «27», τώρα αποτυπώνεται και στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο λόγος για την «ένταση των προσπαθειών για τη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης», αλλά και της συμφωνίας των χωρών της Ένωσης να «μελετήσουν "μη εκτεταμένες" μεταρρυθμίσεις της Συνθήκης της ΕΕ, με στόχο να βελτιωθεί η λειτουργία της Ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία».

Αυτές είναι οι βασικές γραμμές της ανακοίνωσης των «27», που, εκτός των άλλων, δεσμεύονται για την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων που δημιουργεί η χρηματοπιστωτική κρίση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, «η δημοσιονομική ενοποίηση και η μείωση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ΕΕ».

Επισημαίνεται επίσης ότι τα κράτη - μέλη συμφώνησαν να επισπεύσουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις και καταλήγει με τη δέσμευση όλων να εργαστούν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της Ευρώπης και της διαμόρφωσης των «κατάλληλων συνθηκών, ώστε να προσελκυστούν περισσότερες ξένες επενδύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: