Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Η Κομισιόν ανακοίνωσε το επίσημο τέλος των διαπραγματεύσεων...



«Και οι τελευταίες εκκρεμότητες που υπήρχαν ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών ρυθμίστηκαν χθες Τρίτη», δήλωσε την Τετάρτη, εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι ως εκ τούτου οι σχετικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα έχουν ολοκληρωθεί.

Επίσης, επιβεβαίωσε πως...
χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλον Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το ελληνικό ζήτημα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. ..

Read more...

«Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες» Τσίπρας: Παρά τις τρικλοποδιές, θα φτάσουμε στη συμφωνία


Τσίπρας: Παρά τις τρικλοποδιές, θα φτάσουμε στη συμφωνία
Ο πρωθυπουργός με τον Χρήστο Σπίρτζη   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα φτάσει στη συμφωνία, «παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμη και στο και πέντε να βάλουν στο δρόμο μας» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στο υπουργείο Υποδομών.

«Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμη και στο και πέντε να βάλουν στο δρόμο μας» θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία, στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα, είπε.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κανείς πλέον δεν μπορεί πια να κρυφτεί, ούτε οι αδυναμίες της Ευρώπης μπορούν να κρυφτούν, αλλά ούτε οι προθέσεις των εμπλεκόμενων δυνάμεων σε αυτή τη διαδικασία. Σημείωσε ότι όσοι έχουν τελικό κρυφό πόθο, κρυφό σχέδιο να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη παίρνοντας αφορμή από την Ελλάδα δεν θα το καταφέρουν.
«Η Ελλάδα δεν θα τους δώσει αφορμή και θα διαψευστούν» υπογράμμισε γιατί, όπως τόνισε, το ευρωπαϊκό εγχείρημα αφορά πρώτα από όλα τους λαούς της Ευρώπης και τη δυνατότητα τους να ζουν σε καθεστώς κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η σύγκρουση που είδαμε το προηγούμενο διάστημα κρύβει μια βαθιά ιδεολογική τομή μέσα στην Ευρώπη και μια σύγκρουση μιας συντηρητικής με μια προοδευτική αντίληψη.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και θα είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια διαδικασία ανάκαμψης και ανοικοδόμησης της χώρας».
«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εξόδου από την κρίση» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα γίνει «αλλάζοντας και εμείς», ανατρέποντας όλα όσα έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, με τη μάχη ενάντια στην εκτεταμένη διαφθορά και τα δίκτυα διαπλοκής.
Αυτά, είπε, είναι οι λόγοι που οδήγησαν τη χώρα να χτυπηθεί τόσο σκληρά από την κρίση και πως όλα αυτά όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια από τα προγράμματα διάσωσης αλλά εντάθηκαν. Η δική μας πολιτική κατεύθυνση είναι να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση σταδιακά με σχέδιο και καθημερινούς αγώνες, κατέληξε.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ...


Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει αυτή την ώρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, στον απόηχο της...
επίτευξης της συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των εκπροσώπων των δανειστών.

Read more...

Δείτε αναλυτικά τι αλλάζει στα διόδια...


Δείτε αναλυτικά τι αλλάζει στα διόδια 
Νεα πολιτική διοδίων για δύο από τις πέντε συμβάσεις παραχώρησης της Ιονίας Οδού και του Ε-65, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρήστης Σπίρτζης, παρουσία του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα. 
Σύμφωνα με... το σχεδιασμό που ανακοινώθηκε, η συμφωνία η οποία εξασφαλίστηκε με τον ομιλο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ που κατασκευάζει τα δύο έργα, περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες: 

1. Δωρεάν διελεύσεις από πλευρικούς σταθμούς διοδίων, για ενδοδημοτικές μετακινήσεις, οι οποίες δεν έχουν εναλλακτικές διαδρομές. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σπίρτζης μόνο στα όρια του δήμου Ωρωπού υπάρχουν επτά σταθμοί διοδίων, χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές οδεύσεις. Γι' αυτές τις περιπτώσεις συμφωνήθηκε η δωρεάν διέλευση των κατοίκων στα όρια των δήμων. Οι δήμοι που εντάσσονται σ' αυτή την κατηγορία είναι: Ωρωπού, Θηβαίων και Ορχομενού.

2. Δωρεάν διελεύσεις από όλους τους σταθμούς του Εθνικού Οδικού δικτύου, σε οχήματα που ανήκουν ή μεταφέρουν άτομα με ειδικές ανάγκες. 

3. Επιπλέον εκπτώσεις σε εργαζόμενους που χρησιμοποιούν διόδια. Η συμφωνία αφορά εργαζομένους με σχέσεις εξαρτημένης εργασίας που χρησιμοποιούν καθημερινά τον αυτοκινητόδρομο. Στις 40 διελεύσεις προβλέπονται τουλάχιστον 5 δωρεάν το μήνα, δηλαδή το 12,5 % των μετακινήσεων των χρηστών. 

4. Για το αναλογικό σύστημα διοδίων χιλιομετρικής χρέωσης όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, θα εκπονηθεί άμεσα μελέτη εφαρμογής, πλήρως αναλογικών χρεώσεων, η οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται με την ολοκλήρωση της κατασκευής των οδικών έργων. 

5. Έναρξη λειτουργίας των πλευρικών σταθμών Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου για το τέλος της περιόδου ολοκλήρωσης των έργων και συγκεκριμένα για το τέλος του 2018. Για τους δημότες που είναι μόνιμοι κάτοικοι των δήμων Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου, προβλέπεται να διέρχονται δωρεάν ακόμα και όταν θα λειτουργήσουν οι σταθμοί το 2018.

6. Υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών αν οι Δήμοι παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες στα έργα παραχώρησης, δηλαδή υπηρεσίες αποκομιδής απορριμάτων, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου κ.α.

7. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να επιλυθούν θέματα που αποτελούν τις βασικές πληγές καθυστερήσεων των δημόσιων έργων, όπως απαλλοτριώσεις, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, αρχαιολογικές έρευνες. Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε η χρονική παράταση της περιόδου κατασκευών να είναι 17 μήνες για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο-Γιάννενα και Μεταμόρφωση-Σκάρφεια) και 18 μήνες για τον άξονα Κεντρικής Ελλάδος (Λαμία-Ξυνιάδα - Ε65).

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε επίσης ότι οι παραχωρησιούχοι θα ανακαλέσουν τις ποινικές διώξεις και τις αγωγές κατά των κοινωνικών δικτύων πολιτών οι οποίοι είχαν κινητοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα κατά της πληρωμής διοδίων. 

Read more...

Τα πάνω-κάτω στους φόρους Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το φορολογικό πακέτο της συμφωνίας


Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το φορολογικό πακέτο της συμφωνίας

Αθήνα
Με ένα άρθρο στο οποίο ενσωματώνεται δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων και με τα οποία έρχονται τα πάνω κάτω σε φόρους, συντάξεις, κλειστά επαγγέλματα, αγορά ενέργειας και κατασχέσεις επιχειρεί να ανοίξει η κυβέρνηση τον δρόμο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης από τον ESM.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται αυτοματοποιημένη διαδικασία μέσω της οποίας η ΓΓΔΕ θα στείλει προκαταβολικά ερωτήματα σε όλες τις τράπεζες προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί στο όνομα μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου.

Η διαδικασία αυτή θα γίνεται αυτόματα και κεντρικά ενώ δίνεται η δυνατότητα διαρκούς ελέγχου των τραπεζών για την απόδοση ποσών που κατατίθενται μετά την επιβολή της κατάσχεσης και την υποβολή της δήλωσής τους μέχρι την εξόφληση των οφειλών για τις οποίες έχουν επιβληθεί τα κατασχετήρια.

Μειώνεται το ακατάσχετο όριο των 1.500 ευρώ

Επιπλέον μειώνεται σημαντικά το ακατάσχετο όριο των 1.500 ευρώ μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς.

Το όριο κατεβαίνει στα 1.000 ευρώ και επιτρέπεται η κατάσχεση των απαιτήσεων εφόσον υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ κλιμακωτά και συγκεκριμένα στο 1/2 των 1.000 ευρώ για ποσά μέχρι 1.500 ευρώ για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και στο 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ για τα μεγαλύτερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Μάλιστα τα νέα όρια θα έχουν αναδρομική ισχύ καθώς στις διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται ότι οι τροποποιήσεις αυτές εφαρμόζονται επί των ενεργών κατασχέσεων, δηλαδή και για κατασχέσεις που έχουν ήδη γίνει.

Μειώνεται επίσης στα 1.250 ευρώ το κατώτερο όριο ακατάσχετο των καταθέσεων φυσικών προσώπων σε τράπεζες σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό το οποίο ρητά ορίζεται ότι υπολογίζεται ανά μήνα, ενώ αποκλείεται ο σωρευτικός υπολογισμός αυτού σε διαστήματα μεγαλύτερα του μήνα.

Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου: 

  • Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το αγροτικό ντίζελ από τα 66 στα 200 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ, από την 1η Οκτωβρίου 2016. Προβλέπονται έσοδα 13 εκατ. ευρώ το 2016, 66 εκατ. το 2017 και 105 από το 2018 και μετά.
  • Επανέρχεται η προκαταβολή φόρου 55% για τους αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 (από 27,5%)
  • Αυξάνεται σταδιακά η προκαταβολή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες από το 55% για τα περυσινά εισοδήματα σε 75% για τα εισοδήματα του 2015 και σε 100% για τα εισοδήματα του 2016. Συνολικά αναμένονται έσοδα 370 εκατ. ευρώ από αγρότες και επαγγελματίες.
  • Μειώνεται το ακατάσχετο όριο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Για τις καταθέσεις το ακατάσχετο όριο μειώνεται στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά μόνο για ένα πιστωτικό ίδρυμα.
  • Καταργείται ο «προληπτικός» φόρος 26% για συναλλαγές με χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (π.χ Κύπρος, Βουλγαρία)
  • Καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Πρόβλεψη για 28 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά.
  • Καταργείται η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων ΟΠΑΠ
  • Αυξάνονται κατά 4% κάθε χρόνο από το 2016 έως και το 2020, συντελεστές φόρου και εισφοράς για
  • Τα πλοία Α' κατηγορίας που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία και των πλοίων ελληνικών συμφερόντων με ξένη σημαία
  • Παρατείνεται για τέσσερα ακόμη χρόνια (έως το 2019) η ειδική εισφορά σε ναυτιλιακές εταιρείες
  • Αυξάνεται η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, εκχωρώντας στη ΓΓΔΕ εξουσιοδότηση έκδοσης υπουργικών αποφάσεων οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν σε θέματα παρατάσεων προθεσμιών για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, χορήγησης ρυθμίσεων και ποινικών διώξεων για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών. Μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες και καθήκοντα που άπτονται φορολογικών και τελωνιακών υποθέσεων από τη γενική γραμματεία του ΣΔΟΕ και κάθε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου στη ΓΓΔΕ στην οποία προστίθενται και 500 νέες οργανικές θέσεις που θα καλυφθούν αρχικά από προσωπικό που υπηρετεί ήδη στο Δημόσιο.
  • Μετατάσσεται το μοσχαρίσιο κρέας από το 23% στο 13% και επιβάλλεται συντελεστής 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με εξαίρεση την προσχολική αγωγή (η ρύθμιση ισχύει αναδρομικά από τις 20 Ιουλίου) με προβλεπόμενη αύξηση εσόδων 168 εκατ. το 2015 και 240 εκατ. ευρώ το 2016.
  • Ανοίγει ο δρόμος για την άμεση εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ (θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016) με στόχο 2,650 δισ. ευρώ για το 2015 αλλά παρατείνεται και για φέτος η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Καταργείται η απαλλαγή για τον ΕΟΤ (προβλέπονται έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ) και έτσι φορολογείται για τα μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητά του σε πρόσωπα πλην ελληνικού δημοσίου, καθώς και η προβλεπόμενη από φέτος απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων.
  • Επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας στους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από τη φορολογική διοίκηση. Πρόβλεψη για 15,4 εκατ. ευρώ φέτος και 56,3 εκατ. το 2016.
  • Αύξηση φόρου στα ποτά. Ο συντελεστής αιθυλικής αλκοόλης αυξάνεται από 2.450 ευρώ σε 2.548 ανά 100λιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.
Αλλαγές στις 100 δόσεις
Το επιτόκιο αυξάνεται στο 5% (από 3%) για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

Προβλέπεται ακόμα απώλεια της ρύθμισης για όσους οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ατομικές ή αυτές για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής) μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής.

Τέλος, καθιερώνεται η δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δόσεων εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες , οποτεδήποτε καθ΄όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

Για λόγους δικαιοσύνης όμως , όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, προβλέπονται και ορισμένες αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα, μειώνεται το επιτόκιο από το 8% στο 5%, μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου, για νέες ρυθμίσεις και για ανεξόφλητες δόσεις υφιστάμενων ρυθμίσεων και αναστέλλεται για δύο χρόνια η υποχρέωση υποβολής στοιχείων που να αποδεικνύουν τη δυνατότητα καταβολής των δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ και εγγράφων που να αποδεικνύουν την προσωρινή οικονομική αδυναμία προκειμένου για χρέη άνω των 50.000 ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ με το κείμενο της συμφωνίας


Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κατατέθηκε στη Βουλή - και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της - το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της χώρας.
vouli
Το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» περιλαμβάνει τη δέσμη μέτρων, η ψήφιση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Η πρόταση της κυβέρνησης είναι το εν λόγω σχέδιο νόμου να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη ...


Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ κατά τη συμφωνίας...ενάντια στο τρίτο μνημόνιο...
Σε παλλαϊκό συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη 13 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Συντάγματος, καλεί η ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλοντας ότι...
η συμφωνία μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών που πρόκειται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής "πλήττει βάναυσα τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους".
"Με το νομοσχέδιο αυτό, που εξειδικεύει την αντιλαϊκή συμφωνία της νεομνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των δανειστών της 13ης Ιουλίου 2015, συνεχίζονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές κατεδάφισης των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του πλούτου της χώρας, η φοροληστεία σε βάρος του Ελληνικού λαού και η μεγαλύτερη φτωχοποίηση ευρύτατων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας" σημειώνει η ΑΔΕΔΥ στο κάλεσμά της. "Το νέο μνημόνιο υπονομεύει τη λαϊκή κυριαρχία αφού συνεχίζει το νεοαποικιακό έλεγχο της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ" τονίζει.

Read more...

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το μεσημέρι ο πρωθυπουργός...


Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το μεσημέρι ο πρωθυπουργόςΕπίσκεψη στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι (13:00) ο πρωθυπουργός. 
Ο Aκεξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και με...
στελέχη του υπουργείου.

Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης...

Read more...

«Βαρύ μάρμαρο» για μικρομεσαίους και μπλοκάκια...


Μειώνεται από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις - Μειώνεται από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ το ακατάσχετο ποσό από έναν τραπεζικό λογαριασμό για κάθε φορολογούμενο - Η ...προκαταβολή φόρου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αυξάνεται για το φορολογικό έτος 2015 από  55% σε 75% και από το 2016 στο 100%

Σημαντικές παρεμβάσεις στη φορολογία που θα επιφέρουν μεγάλες επιβαρύνσεις σε εκατομμύρια φορολογούμενους με προφανή στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση των φορολογικών εσόδων περιλαμβάνει ο εφαρμοστός νόμος του νέου μνημονίου.



Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πληθώρα επώδυνων φοροεισπρακτικών μέτρων για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας κυβέρνησης δανειστών. 
 
Τι σημαίνει αυτό για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες;
 
Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» προβλέπονται: 
 
-Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις, τους  ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρείες που τηρούν απλογραφικά βιβλία: Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις προβλέπεται να αυξηθεί από το 55% στο 75% του κύριου φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016!
Οι ρυθμίσεις αυτές θα έχουν ως συνέπεια να υπερφορολογηθούν τα εισοδήματα που θα δηλώσουν πάνω από 700.000 μικρομεσαίοι επαγγελματίες το 2016 για το τρέχον έτος, καθώς ο κύριος φόρος για ποσά καθαρών εισοδημάτων μέχρι 50.000 ευρώ θα υπολογίζεται με συντελεστή 26% και, στη συνέχεια, επί του κύριου φόρου που θα έχει υπολογιστεί με 26% από το πρώτο ευρώ η προκαταβολή φόρου θα υπολογιστεί επιπλέον με 75% αντί 55%. 
 
Ακόμη πιο μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου θα αυξηθεί περαιτέρω από το 75% στο 100%. 
 

Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν  περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκια, οι οποίοι λαμβάνουν ταυτόχρονα και μισθούς. 
 
Έρχεται ακόμη: 
 

- Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ και η αύξηση του ποσοστού κατάσχεσης από το 25% στο 50%-100%.
 
Το όριο του μηνιαίου ποσού μισθού, σύνταξης ή ασφαλιστικού βοηθήματος που δεν επιτρέπεται να κατάσχεται για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο μειώνεται από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ. 
 
Επιπλέον προβλέπεται ότι επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50% εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ για τις ασθενέστερα οικονομικά τάξεις ή σε ποσοστό 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ για τα μεγαλύτερα εισοδηματικά κλιμάκια. 
 
- Μείωση του ακατάσχετου ορίου των καταθέσεων των φυσικών προσώπων από 1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ.
 
- Υποχρέωση εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε πέντε δόσεις για τα νομικά πρόσωπα που θα υποβάλουν δηλώσεις τον Αύγουστο.
 
-Δίνεται η δυνατότητα στην φορολογική διοίκηση να θεσπίσει κριτήρια για τη μείωση του αριθμού των δόσεων για όσους φορολογούμενους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν νωρίτερα οφειλές τις οποίες έχει εντάξει στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
 
-Αυξάνεται από το 3% σε πάνω από 5% (παρεμβατικό επιτόκιο ΕΚΤ συν 5 μονάδες) το επιτόκιο της ρύθμισης των 100 δόσεων.
 
-Καταργείται η διάταξη για τις τριγωνικές συναλλαγές η οποία δεν επέτρεπε, υπό προϋποθέσεις, την έκπτωση από χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
 
 
 Μέτρα σοκ και για τους αγρότες  
Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» περίπου 620.000 αγρότες και πάνω από 700.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να υποστούν σημαντικού ύψους πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συμφώνησε με τους εκπροσώπους των θεσμών στην άμεση εφαρμογή νέων επαχθών ρυθμίσεων. 
 
Κατά το δημοσίευμα με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου η προκαταβολή φόρου εισοδήματος διπλασιάζεται, αναδρομικά από την 1η -1-2014 για τους αγρότες. 
 
Επίσης η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία αυξάνεται σταδιακά στις χρήσεις 2015 και 2016 στο 100%. 
 
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο τριπλασιάζεται από την 1η Οκτωβρίου 2015. Ενα χρόνο μετά την 1η Οκτωβρίου 2016 ο φόρος προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω ώστε να εξομοιωθεί πλήρως με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης. 
 
Ετσι, με την πλήρη εξομοίωση που επέρχεται την 1η-1-2016 καταργείται πλήρως η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου, γράφει το ρεπορτάζ. 
 
Μέτρα «γροθιά στο στομάχι» 
1- Διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014!Επανέρχεται στο 55% αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014, ο συντελεστής προκαταβολής φόρου για τους αγρότες. Ο συντελεστής αυτός είχε μειωθεί στο 27,5%. 
 
2- Αύξηση - σοκ του αγροτικού πετρελαίου.

protothema

Read more...

Φορολόγηση των αγροτών σημαίνει ασφυξία...


Η εμπειρία από τη βίαιη αποδιοργάνωση του αγροτικού τομέα της Ανατολικής Ευρώπης τη δεκαετία του ’90 είναι άκρως ανησυχητική.
Τότε υπονομεύτηκε και τελικά ...
καταστράφηκε η επισιτιστική επάρκεια των χωρών αυτών και καταστράφηκαν οι κρισιμότεροι αγροδιατροφικοί τομείς τους σε όφελος των αθρόων εισαγωγών από τη Δύση, καθεστώς που ακόμη συνεχίζεται.
Στις παραγωγικότερες περιοχές, η παραγωγή συνεχίστηκε από πολυεθνικές που εξασφάλισαν εφόδια και μηχανήματα
Το νέο στοιχείο του επερχόμενου Μνημονίου είναι αδιαμφισβήτητα η φορολόγηση του αγροτικού κόσμου.
Αν αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί, θα προκαλέσει πολλά και βαριά προβλήματα στην ελληνική αγροτιά και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο αγροτικός τομέας δεν είναι προνομιούχος, ειδικά στην Ελλάδα, παρότι στον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καλλιεργούνται σχετικά αφηγήματα για δεκαετίες.
Ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κόσμος της υπαίθρου υποστηρίζεται, διότι εξασφαλίζει επισιτιστική επάρκεια στις χώρες.
Υποστηρίζεται, γιατί συντηρεί το φυσικό περιβάλλον στην ύπαιθρο. Υποστηρίζεται ως θεματοφύλακας παμπάλαιας καλλιεργητικής γνώσης και εμπειρίας.
Μπορεί να ειπωθεί ότι η επίπτωση από τα νέα φορολογικά μέτρα στην αγροτική παραγωγή, μιας και αυτή είναι σχετικά περιορισμένη, δεν μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα στο ΑΕΠ της χώρας.
Είναι όμως δυνατόν να αποδεχτούμε ακόμη και αυτή την περιορισμένη μείωση του ΑΕΠ, όταν η πτώση του αθροιστικά τα τελευταία 8 χρόνια προσεγγίζει το 30%; Πολύ δύσκολο.
Επίσης θα πρέπει να αποτιμηθεί η επίπτωση από τη μείωση της παραγωγής των βιομηχανιών που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, την επίδραση του περιορισμού της ζήτησης των αγροτών, το χαμένο μελλοντικό προϊόν από τη χαμηλή κεφαλαιακή σώρευση.
Φορολόγηση των αγροτών λοιπόν, ώστε να συγκεντρωθούν ποσά ίσα με 2 δισ. ευρώ (το 20% περίπου του αγροτικού εισοδήματος της χώρας) από έναν κλάδο που συνεισφέρει τα τελευταία έτη περίπου 10 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και μάλιστα με φθίνουσα τάση, σημαίνει πλήρη άγνοια των κινδύνων που ελλοχεύουν για ένα τόσο πολυσύνθετο οικονομικό και κοινωνικό οικοσύστημα, όπως η ελληνική γεωργία. Σημαίνει ασφυξία.
Η ασφυξία αυτή επιβάλλεται σε έναν αγροτικό τομέα που χρόνια τώρα έχει μείνει χωρίς κατεύθυνση και προσανατολισμό εκ μέρους του κράτους, έχει χάσει σημαντικές αγορές -π.χ. εμπάργκο στη Ρωσική Ομοσπονδία- και αντιμετωπίζει προβλήματα αυξημένου κόστους πρώτων υλών που εισάγονται.
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι πλήγωσαν ακόμη περισσότερο τον τομέα, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από εισαγωγές, για να ολοκληρώσει την παραγωγή του.
Φάρμακα, λιπάσματα, είδη συσκευασίας, καύσιμα και λιπαντικά, ανταλλακτικά, σπόροι και άλλο πολλαπλασιαστικό υλικό, ζώα αναπαραγωγής εισάγονται στη χώρα.
Επιπλέον, το πλήγμα επιβάλλεται σε συνθήκες μείωσης της εσωτερικής ζήτησης, αλλά και της ζήτησης των γειτονικών και λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.
Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η έλλειψη αγροτικής πίστης, μετά την πώληση της ΑΤΕ και τα απαγορευτικά υψηλά επιτόκια.

Σε αυτές τις συνθήκες:

● Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή, η προκαταβολή φόρου και η φορολόγηση επιδοτήσεων θα μειώσει κάθετα και δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα της αγροτικής εκμετάλλευσης, χωρίς καν το σύστημα να δέχεται το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ελληνική γεωργία δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε καν την αμοιβή της απασχολούμενης οικογενειακής και προσωπικής εργασίας, επιβιώνει -δε- σε βάρος του εγκατεστημένου εγγείου κεφαλαίου και του ίδιου του φυσικού περιβάλλοντος.
Θα υπάρξει ένα σαφώς συρρικνωμένο κυκλοφορούν κεφάλαιο για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αποφάσεις για μειωμένη χρήση λιπασμάτων, εγγειοβελτιώσεων, μικρότερο αριθμό εργατοωρών, ακόμη και σε πρόσληψη λιγότερο αξιόπιστων και έμπειρων αγροτοεργατών, με φυσικό αποτέλεσμα τη μείωση της αγροτικής παραγωγής αρχικά. Παράλληλα η σχεδόν βέβαιη αύξηση της μαύρης εργασίας θα μειώσει περαιτέρω τα κρατικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές.
● Οι μεγαλύτερες και επιχειρηματικής μορφής μονάδες πιθανόν θα μειώσουν την παραγωγή τους, πολλές όμως μονάδες θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους. Παρόμοια θα ενεργήσει η αποδυνάμωση στον τουριστικό τομέα που εμπλουτίζεται και εμβαθύνεται από ένα πλούσιο και ποικίλο αγροτικό προϊόν και από μια πολιτιστικά χαρακτηριστική κοινωνία της υπαίθρου.
● Αναμένεται να ενισχυθεί η διακίνηση παράνομα εισαγόμενων ανεξέλεγκτων πρώτων υλών και προϊόντων από γειτονικές χώρες με εξειδίκευση στο λαθρεμπόριο και την παραγωγή παράνομων ουσιών. Ομοια θα οδηγήσει στην υποτιμολόγηση ή απόκρυψη συναλλαγών και την ενίσχυση της παραοικονομίας. Παρόμοια δρα και η κατάργηση της επιστροφής του φόρου πετρελαίου.
● Ειδική περίπτωση αποτελεί η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών που θα οδηγήσει σε αποφυγή δήλωσης των καλλιεργειών και συνεπακόλουθη μείωση των εσόδων του συστήματος ασφάλισης της παραγωγής και ταυτόχρονη ανεπιθύμητη ενίσχυση της αδήλωτης παραγωγής και της γκρίζας οικονομίας.
Η εμπειρία από τη βίαιη αποδιοργάνωση του αγροτικού τομέα της Ανατολικής Ευρώπης τη δεκαετία του ’90 είναι άκρως ανησυχητική.
Τότε υπονομεύτηκε και τελικά καταστράφηκε η επισιτιστική επάρκεια των χωρών αυτών και καταστράφηκαν οι κρισιμότεροι αγροδιατροφικοί τομείς τους σε όφελος των αθρόων εισαγωγών από τη Δύση, καθεστώς που ακόμη συνεχίζεται.
Στις παραγωγικότερες περιοχές η παραγωγή συνεχίστηκε από πολυεθνικές που εξασφάλισαν εφόδια και μηχανήματα. Οι νέες γενιές μετανάστευσαν και οι παλαιότερες περιορίζονται σε ιδιοπαραγωγή και τοπική ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών.
Από την πενταετή εμπειρία της υλοποίησης των συμφωνιών μεταξύ ελληνικών κυβερνήσεων και δανειστών, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην αποδώσουν αυτά τα μέτρα, λόγω του γνωστού ρητού «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».
Η επερχόμενη αποδυνάμωση της ελληνικής γεωργίας θα θέσει σε κίνδυνο το υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς της αγροτικής γης.
Σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον των ελληνικών τραπεζών που διατηρούν υποθήκες σε μεγάλο ποσοστό της αγροτικής γης, η γη αυτή θα αποτελέσει εύκολο στόχο, άλλοτε σαν γη υψηλής παραγωγικότητας, άλλοτε σαν φιλέτο για αστική ανάπτυξη και άλλοτε σαν περιοχή τουριστικά αξιοποιήσιμη.
Ο ρυθμός εγκατάλειψης της γης θα ενταθεί.
Οι παραπάνω επισημάνσεις δεν έχουν σκοπό να απαλλάξουν τον τομέα της υπαίθρου από τη συνεισφορά του στη δημοσιονομική εξυγίανση ούτε να διατηρήσουν τις παθογένειές του.
Αντίθετα, γίνονται για να επισημάνουν το παράλογο των μέτρων που επιβάλλονται σε μια μικρή και αδύναμη χώρα από τους εταίρους της.
Το ότι αυτά συμβαίνουν σε παγκόσμιες συνθήκες αύξησης της ζήτησης για αγροτικά προϊόντα διατροφής και βιομηχανικά, αύξησης των τιμών της καλλιεργήσιμης γης σε αναπτυγμένες χώρες, καθώς και σε καθεστώς ελάχιστων επιτοκίων διεθνώς, επιτείνει τον ήδη έντονο προβληματισμό -αν όχι βεβαιότητα- για τους σκοπούς και στόχους των εταίρων μας.
Διά στόματος του πρωθυπουργού, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διακηρύχθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί σκληρά για την ελάφρυνση των παραπάνω αγροτοκτόνων μέτρων.
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επιτύχει σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, γιατί η επιβίωση της ελληνικής γεωργίας είναι κρίσιμη για την όλη ελληνική οικονομία και κοινωνία.

*Από την Ατυπη Ομάδα Προβληματισμού για τα Αγροτικά Θέματα
● Βένια Καρολίδου, οικονομολόγος (μέλος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ)
● Εφη Κωτσάκη, οικονομολόγος
● Πάνος Παπαϊωάννου, οικονομολόγος αγροτικού τομέα
● Κώστας Στεφανάκης, γεωπόνος


Read more...

Νέος οδικός άξονας συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας...


Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, Γ. Παυλίδης είχε εθιμοτυπική συνάντηση στην Κομοτηνή με τον αντιπρόεδρος του κυβερνώντος βουλγαρικού κόμματος...
GERB, Τσβετάν Τσβετάνοφ, κατά την οποία οριατικοποιήθηκε η απόφαση για την κατασκευή του κάθετου άξονα, μεταξύ Δημαρίου και Ρουντοζέβ, στα ορεινά της Ξάνθης, που αποτέλεσε τον τρίτο από τους περιφερειακούς δρόμους που είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, ήδη από το 1996.
Για την κατασκευή αυτού του οδικού άξονα η ελληνική πλευρά πρόκειται να διαθέσει το ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ για την διάνοιξη των 11 "δύσκολων" χιλιομέτρων, από τα σύνορα στην κατεύθυνση του Εχίνου. Οι πόροι θα αντληθούν από το πρόγραμμα "Ελλάδα -Βουλγαρία" καθώς και ποσό της τάξης των 5 εκατομμυρίων από το ΠΕΠ ΑΜ-Θ. 
Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε από την ελληνική πλευρά και το ζήτημα της διαχείρισης των αναχωμάτων στον ποταμό Άρδα, ενώ ο κ. Τσβετάνοφ τόνισε ότι η Βουλγαρία θα διαθέσει μέχρι το τέλος του φθινοπώρου σχετικό κονδύλι, από διασφαλισμένους πόρους, για την διαπλάτυνση της συνοριακής διόδου Μακάζα - Νυμφαίας, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον οι μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και η πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες στον συγκεκριμένο μεθοριακό σταθμό...

parapolitika.gr

Read more...

ΞΕΠΑΓΩΝΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Τη διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτημάτων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό από νομικά πρόσωπα/επιτηδευματίες, στο πλαίσιο των...
επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Έτσι, όπως αναφέρεται, από τη Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015, η διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτημάτων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό από νομικά πρόσωπα/ επιτηδευματίες στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο που υποχρεούνται να εφαρμόζουν οι τράπεζες, είναι το ακόλουθο:

Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

Όλα τα αιτήματα των νομικών προσώπων/ επιτηδευματιών, πελατών των πιστωτικών ιδρυμάτων υποβάλλονται, ανεξαρτήτως ύψους ποσού, στην τράπεζα συνεργασίας τους.

Για μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, έως 5.000 ευρώ ανά πελάτη, απαιτείται:

η προσκόμιση των σχετικών παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προτιμολόγια, φορτωτικές, κ.λπ.), και

η συμπλήρωση και υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης του πελάτη με την οποία να δηλώνει ότι δεν έχει προσκομίσει προς έγκριση σε άλλη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα τα ίδια παραστατικά μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Για μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, άνω των 5.000 ευρώ ανά πελάτη, απαιτείται:

η προσκόμιση των σχετικών παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προτιμολόγια, φορτωτικές, κ.λπ.),

η συμπλήρωση και υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης του πελάτη με την οποία να δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι:
i. τα προσκομισθέντα τιμολόγια, παραστατικά και δικαιολογητικά είναι γνήσια,

ii. δεν έχει προσκομίσει προς έγκριση σε άλλη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα τα ίδια παραστατικά μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό,

iii. δεν πραγματοποίησε μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό κατά την προηγούμενη χρήση (τρίμηνο για εισαγωγικές εταιρείες ή έτος για εξαγωγικές/ παραγωγικές εταιρείες) από άλλη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα

ή

iv. πραγματοποίησε μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό κατά την προηγούμενη χρήση (τρίμηνο για εισαγωγικές εταιρείες ή έτος για εξαγωγικές/ παραγωγικές εταιρείες) από άλλη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα οπότε και προσκομίζει αναλυτική κατάσταση και δικαιολογητικά όλων των μεταφορών κεφαλαίων στο εξωτερικό που πραγματοποίησε κατά την προηγούμενη χρήση από τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα, τις ημερομηνίες και τα ποσά των εν λόγω μεταφορών κεφαλαίων στο εξωτερικό,

v. δεν πραγματοποίησε μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό κατά τον τρέχοντα μήνα από άλλη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα

ή

vi. πραγματοποίησε μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό κατά τον τρέχοντα μήνα από άλλη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα οπότε και προσκομίζει αναλυτική κατάσταση και δικαιολογητικά όλων των μεταφορών κεφαλαίων στο εξωτερικό που πραγματοποίησε κατά τον τρέχοντα μήνα από τράπεζα που λειτουργούν στην Ελλάδα, τις ημερομηνίες και τα ποσά των εν λόγω μεταφορών κεφαλαίων στο εξωτερικό, και

vii. αποδέχεται ότι πιθανή έγκριση του αιτήματός του ισχύει για επτά (7) εργάσιμες ημέρες από την κοινοποίησή της, οπότε και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εγκρινόμενη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

1η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Αιτήματα που αφορούν μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό βάσει παραστατικών που υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ ανά πελάτη και τα εν λόγω παραστατικά είναι πληρωτέα έως και 30 ημέρες μετά την υποβολή του αιτήματος στην τράπεζα θα πρέπει να συνοδεύονται από ίδιου περιεχομένου υπεύθυνη δήλωση του πελάτη προκειμένου να διαβιβαστούν προς έγκριση στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που συστήθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 65), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

2η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τυχόν αιτήματα που αφορούν νέες ενέγγυες πιστώσεις, πιστώσεις σε αναμονή και εγγυητικές επιστολές θα υποβάλονται κατά το άνοιγμα ή έκδοση στην Ειδική Υποεπιτροπή της τράπεζας ή στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, μέσω της τράπεζας, ανάλογα με το ύψος της συναλλαγής και θα καλύπτουν όλες τις παρεπόμενες με την συναλλαγή πράξεις (τροποποίηση, εκτέλεση, πληρωμή) εφόσον δεν αλλάζει το ύψος της συναλλαγής.
Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

Για μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, έως 5.000 ευρώ ανά πελάτη (νομικό πρόσωπο/ επιτηδευματία), η διαδικασία έγκρισης προϋποθέτει:

i. έλεγχο των προσκομιζόμενων παραστατικών, δικαιολογητικών και της υπεύθυνης δήλωσης του πελάτη από την τράπεζα στην οποία υπέβαλε το αίτημά του,

ii. ικανοποίηση της κατηγορίας προτεραιοποίησης της συναλλαγής, σύμφωνα με τον Πίνακα 1 κατωτέρω,

iii. να μην υπερβαίνουν, τα εν λόγω αιτήματα, το 10% του ανά τράπεζα ημερήσιου εγκριτικού ορίου, όπως εκάστοτε ισχύει, σύμφωνα με τον Πίνακα 2 κατωτέρω.
Για μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, άνω των 5.000 ευρώ ανά πελάτη (νομικό πρόσωπο/ επιτηδευματία), η διαδικασία έγκρισης προϋποθέτει:

i. έλεγχο των προσκομιζόμενων παραστατικών, δικαιολογητικών και της υπεύθυνης δήλωσης του πελάτη από την τράπεζα στην οποία υπέβαλε το αίτημά του,

ii. ικανοποίηση της κατηγορίας προτεραιοποίησης της συναλλαγής, σύμφωνα με τον πίνακα 1 κατωτέρω,

iii. για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις, να μην υπερβαίνει τη μέγιστη μηνιαία αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων και πρώτων και βοηθητικών υλών προσαυξημένη κατά 20%, κατά το αντίστοιχο ημερολογιακό τρίμηνο του προηγουμένου έτους, μέσω τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα.

iv. για τις λοιπές επιχειρήσεις, να μην υπερβαίνει τη μέγιστη μηνιαία αξία των πρώτων και λοιπών βοηθητικών υλών προσαυξημένη κατά 20%, που σχετίζονται με την παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης, κατά το προηγούμενο έτος, μέσω τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα.

v. Στις ως άνω περιπτώσεις υπ' αριθμ. iii) και iv), το σύνολο των εγκρινόμενων συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο διάστημα από 30.07.2015 έως και 31.12.2015, δεν μπορεί να υπερβεί τη συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοποίησε η ως άνω επιχείρηση το δεύτερο ημερολογιακό εξάμηνο του προηγουμένου έτους.

Η έγκριση συναλλαγής τόσο από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών όσο και από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των Π.Ι. ισχύει για επτά (7) εργάσιμες ημέρες από την κοινοποίησή της στον αιτούντα πελάτη (νομικό πρόσωπο/ επιτηδευματία)
http://fimotro.blogspot.gr/

Read more...

Απαντώντας στις επικρίσεις Μαξίμου: Τι κερδίζουμε από τη νέα συμφωνία


Μαξίμου: Τι κερδίζουμε από τη νέα συμφωνία
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Επανήλθε η κυβέρνηση με δεύτερη ενημέρωση σχετικά με τα κέρδη της χώρας από τη συμφωνία που έκλεισε το πρωί της Τρίτης, απαντώντας στην κριτική που δέχεται τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, στο δεύτερο non paper που εκδόθηκε αναφέρεται ότι η κυβέρνηση πέτυχε:

«1) Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα: Τα πλεονάσματα τα οποία προβλέπονται στην συμφωνία, είναι χαμηλότερα από εκείνα της 5ης αξιολόγησης, κατά 11%. Αυτό μειώνει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν, περίπου κατά 20 δις.

» 2) Αλλαγή στον χρόνο και τα ποσά χρηματοδότησης: Με την παρούσα συμφωνία, η χώρα καλύπτει το σύνολο του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2019, καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. ΤΟ σύνολο της χρηματοδότησης θα είναι 86 δις, έναντι 4 δις που προέβλεπε η 5η αξιολόγηση.

» 3) Διασφαλίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέχρι του ποσού των 25 δισ ευρώ.

» 4) Επανέρχεται σε ισχύ ο Θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων.

» 5) Παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας, προβλέπεται αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ («πακέτο Juncker»).

» 6) Διατηρείται ο νόμος για τις 100 δόσεις, με μικρές αλλαγές που προέκυψαν από την εφαρμογή του. Στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού έχουν μπει 850.000 οφειλέτες. Ο νόμος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, χρήση του οποίου δεν έκανε κανένας πολίτης.

» 7) Αποτράπηκε η εκχώρησή των κόκκινων δανείων σε distress funds.

» 8) Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η «μικρή ΔΕΗ», παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

» 9) Παραμένει σε ισχύ ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χρήση των διατάξεων του οποίου, κάνουν περίπου 350.000 πολίτες.

» 10) Παραμένει σε ισχύ η δωρεάν εξέταση των πολιτών στα νοσοκομεία, χωρίς το εισιτήριο των 5 ευρώ.

» 11) Επανέρχεται η αργία της Κυριακής στα καταστήματα.

» 12) Παραμένει σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

» 13) Το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας συγκροτείται με τέτοιον τρόπο ώστε τα έσοδα και τα κέρδη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να επιστρέφουν κατά ποσοστό 50% στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη. Αυτό δεν συνέβαινε με το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του οποίου, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πήγαινε κατά 100% στην αποπληρωμή του χρέους.

» 14) Η συμφωνία δεν προβλέπει υπαγωγή στο Αγγλικό Δίκαιο, και παραίτηση της χώρας από την κρατική ασυλία».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα...


αν και εφόσον...

Τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θέτει εκ νέου ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο νέο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ.

Σύγκεκριμένα, σύμφωνα με...
την Wall Street Journal, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, είπε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να πάρει μέρος και να χρηματοδοτήσει το νέο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης από τον Οκτώβριο, αλλά μόνον εφόσον το χρέος της χώρας έχει καταστεί περισσότερο διαχειρίσιμο.

Η δήλωση της Ρουμάνας αξιωματούχου του Ταμείου, έγινε κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή (EFC) στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής σύμβουλοι όλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης...

Read more...

«Ηλεκτρονικός ρουφιάνος» για τις πλαστές αποδείξεις από «μαϊμού» ταμειακές...



Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έθεσε σε λειτουργία φόρμα ελέγχου της νομιμότητας των ταμειακών μηχανών μέσω του Διαδικτύου
Με λίγα κλικ από τον υπολογιστή τους θα...
μπορούν να ελέγχουν πλέον οι πολίτες αν ο καταστηματάρχης που τους πουλάει κάτι φοροδιαφεύγει ή όχι! Πληκτρολογώντας τον κωδικό αριθμό της απόδειξης που πήραν, θα βλέπουν αν είναι γνήσια από δηλωμένες στην εφορία ταμειακές μηχανές ή αν είναι απόδειξη-απάτη που οι επιτήδειοι εκδίδουν «στον βρόντο» από αδήλωτες ταμειακές μηχανές.


Είναι ίσως το πρώτο βήμα για διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών. Σίγουρα όμως είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες μπορούν να γίνουν οι ίδιοι φοροελεγκτές, όχι βεβαίως «καλωδιωμένοι» όπως τους ήθελε το σχέδιο Βαρουφάκη, αλλά ερευνώντας κάθε συναλλαγή με «ύποπτους» εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έθεσε σε λειτουργία φόρμα ελέγχου της νομιμότητας των ταμειακών μηχανών μέσω του Διαδικτύου εκ μέρους τόσο των ελεγκτών της εφορίας, όσο και των απλών πολιτών.

Κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να ελέγξει αν οι αποδείξεις που εκδίδει ένα κατάστημα είναι κανονικές και γνήσιες, θα μπορεί να το διαπιστώσει μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ (https://www1.gsis.gr/tameiakes/).

 περισσότερα στο www.newmoney.gr.

Read more...

«Μετωπική» Τσίπρα – Λαφαζάνη, μετά την συμφωνία…


Τύμπανα πολέμου ηχούν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσιοποίηση των μέτρων του τρίτου μνημονίου. Η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να...
φέρει μέσα στο Δεκαπενταύγουστο το τρίτο μνημόνιο σηματοδοτεί την ώρα της κρίσης για τις σχέσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με την εσωκομματική αντιπολίτευση της Αριστερής Πλατφόρμας.

Τόσο με τη δήλωσή του ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, όσο και με την πρωτοσέλιδη άναρτηση στο διαδικτυακό του όργανο, την Iskra, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Απορρίπτει συνολικά και κατηγορηματικά το τρίτο μνημόνιο με τους πλέον σκληρούς χαρακτηρισμούς. Συνολικά όμως η τοποθέτηση της Αριστερής Πλατφόρμας κινείται ωσάν να αποτελεί διαφορετικό πολιτικό σχήμα και όχι τμήμα του κυβερνητικού κόμματος η ηγεσία του οποίου φέρνει στην Βουλή μία δύσκολη συμφωνία με τους δανειστές.

Η Αριστερή Πλατφόρμα χαρακτηρίζει «θηλιά» στο λαιμό του λαού το τρίτο μνημόνιο ενώ διακηρύσσει: «Αγώνας ενάντια στο μνημόνιο μέχρι το τέλος, η Ελλάδα διαθέτει αντιμνημονιακή εναλλακτική λύση». Στην ανάρτηση της η Iskra αναφέρεται στην συμφωνία με χαρακτηρισμούς όπως «νέο μνημόνιο έκτρωμα» και «μνημονιακό τέρας» και αποδομεί πλήρως την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο, όσο και την μεθόδευση της ψήφισης εν μέσω θέρους. Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα η δήλωση του κ. Λαφαζάνη υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση φέρνει άρον-άρον στην Ολομέλεια προς ψήφιση το νέο μνημόνιο μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα». Εκτιμά δε ότι «θα επιφέρει νέες δυσβάσταχτες και οδυνηρότατες συνέπειες σε μια οικονομία που βρίσκεται σε κατάρρευση και σε μια κοινωνία που έχει εξουθενωθεί, ενώ μεγάλα τμήματά της φυτοζωούν μέσα στην εξαθλίωση, την ανεργία, τη φτώχεια και την απελπισία». Ο κ. Λαφαζάνης επιτίθεται στην ηγεσία του κόμματος καταλογίζοντάς της ότι αντί να συγκρουστεί με τα κυρίαρχα κέντρα της ΕΕ και με τα εγχώρια στηρίγματά της επέλεξε την ρήξη με τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και με το «όχι» στο δημοψήφισμα.

Στην κατακλείδα της δήλωσής του ο κ. Λαφαζάνης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τις προθέσεις του: «Ο δρόμος του νέου μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιέξοδος για την κυβέρνηση και κυρίως είναι αδιέξοδος για την Ελλάδα».

Μέσα από αυτό το πρίσμα η διαδικασία στη Βουλή -εφόσον η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου τη συγκαλέσει- θα αποτελέσει και την επίσημη κήρυξη του εσωκομματικού πολέμου. Η κυβέρνηση θα δεχθεί την πολεμική από ένα τμήμα των βουλευτών που ακόμη ανήκουν στο κόμμα. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Λαφαζάνης έχει απενοχοποιήσει την καταψήφιση των μέτρων και έχει καλέσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πουν «όχι» στο τρίτο μνημόνιο. Επιμένει δε ότι είναι η κυβέρνηση που εγκατέλειψε τις αρχές της και έχει την ευθύνη και όχι οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη που παραμένουν στο πνεύμα και στις δεσμεύσεις του κόμματος. Για τα μέλη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ το μνημόνιο σηματοδοτεί την πλήρη παράδοση της ηγεσίας στα κελεύσματα των δανειστών και την πολιτική και ιδεολογική μετάλλαξη του κόμματος. 

Το μόνο ερώτημα πλέον είναι ποιος θα είναι ο αριθμός των βουλευτών που θα καταψηφίσουν το μνημόνιο αφού το ύψος των διαρροών θα επηρεάσει και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις πολιτικές εξελίξεις...

Read more...

Η Ζωή βάζει νέα εμπόδια...


Παρά το αίτημα του πρωθυπουργού να ανοίξει το ελληνικό Κοινοβούλιο άμεσα ώστε την Τετάρτη να εισαχθεί στις Επιτροπές το νέο μνημόνο και την Πέμπτη το νομοσχέδιο να περάσει στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση, η...
πρόεδρος της Βουλής φαίνεται να μπλοκάρει τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει προγραμματίσει διάσκεψη των Προέδρων με σκοπό να αποφασίσει να ανοίξει η Βουλή στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης και ως εκ τούτου μεταφέρονται οι συνεδριάσεις των Επιτροπών και η ψήφιση την Πέμπτη. 

Στο ελληνικό Κοινοβούλιο μεταφέρεται η «μάχη» για το κλείσιμο της δανειακής σύμβασης, έπειτα από πολύωρες, σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνηση, ευρωπαϊκών Θεσμών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σήμερα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του νέου μνημονίου και η κυβέρνηση φιλοδοξεί την Τετάρτη να εισάγει στις αρμόδιες επιτροπές το νομοσχέδιο για το μνημόνιο σε ένα άρθρο και τα προαπαιτούμενα σε δεύτερο άρθρο, με σκοπό να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εισαχθεί αύριο προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές και την Πέμπτη προς συζήτηση στην Ολομέλεια και ψήφιση, ώστε να υπάρχει χρόνος να ενημερωθούν οι βουλευτές. Ωστόσο, όπως φαίνεται είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί η πεπατημένη των τελευταίων ψηφοφοριών, όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση των προαπαιτούμενων στις Επιτροπές και ψηφίστηκαν εντός της ίδιας ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί και η κυβέρνηση κατέληξαν ύστερα από πολύωρες συνεδριάσεις στον κατάλογο μέτρων που θα περιλαμβάνεται στο δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου έκτασης 60 σελίδων, ενώ περιλαμβάνονται άλλα 23 μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν τον προσεχή Οκτώβριο.

Έχουν ειδοποιηθεί ήδη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται την Τετάρτη στην Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν από την έναρξη της συζήτησης των μέτρων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλή. Επί ποδός βρίσκονται και οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί να επιστρέψουν στο κλεινόν άστυ. Λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν με SMS να έχουν επιστρέψει μέχρι αύριο το μεσημέρι, σε περίπτωση που έχουν φύγει εκτός...

Read more...