Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Κόντρας συνέχεια Διευκρινίσεις από το υπουργείο σχετικά με την υπόθεση της Eldorado Gold


Διευκρινίσεις από το υπουργείο σχετικά με την υπόθεση της Eldorado Gold
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
«Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της Eldorado Gold;», διερωτάται σε ενημερωτικό του σημείωμα για το θέμα μετά και την νέα απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ τονίζει ότι θα συνεχίσει να πράττει εντός του πλαισίου των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.

«Βασική αρχή της πολιτικής ηγεσίας είναι αυτή της πρόληψης και όχι της εκ των υστέρων προσπάθειας επούλωσης ζημιών, οι οποίες μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτες» υπογραμμίζει το υπουργείο σε ενημερωτικό σημείωμα με διευκρινίσεις σχετικά με την υπόθεση της Eldorado Gold και, όπως αναφέρει, «σχετικά με τα αναπάντητα ερωτήματα για το θέμα».

Το υπουργείο συνεχίζει την κόντρα με την εταιρεία αναφέροντας χαρακτηριστικά «μήπως οι γενικότερες οικονομικές εξελίξεις και η πορεία των τιμών των μετάλλων, καθορίζει τη στάση της;», «μήπως στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται θεωρεί ασύμφορη μία επένδυση που πλέον γνωρίζει ότι ελέγχεται αυστηρά».

Στο απυρόβλητο δεν αφήνει φυσικά την αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι «έτσι είχαν συνηθίσει την εταιρεία» και μιλώντας για ερωτηματικά που προκαλούνται «από τη διαπιστωμένη πρακτική της κυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, να διατηρεί καταχωνιασμένα στα υπουργικά συρτάρια τα πορίσματα της αρμόδιας Επιθεώρησης, για σωρεία παραβάσεων από την πλευρά της εταιρείας».

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει τα εξής:

Σχέση της απόφασης του ΣτΕ με την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της και να προβεί σε απολύσεις

Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ, αναφορικά με την υπουργική απόφαση του περασμένου Αυγούστου για τη μερική παύση των εργασιών που εμπλέκονται με το έργο στις Σκουριές, δεν έχει καμία σχέση με τις αιτιάσεις που επικαλείται η Eldorado Gold, για να δικαιολογήσει την απόφασή της να περιορίσει σταδιακά τις δραστηριότητές της και να απολύσει τους εργαζόμενους σε αυτές.

Ήδη, από την απόφαση του Οκτωβρίου περί αναστολής της «απόφασης Σκουρλέτη», η εταιρεία επανεκκίνησε απρόσκοπτα τις εργασίες της στις Σκουριές και, μάλιστα, με εντατικοποιημένο ρυθμό.

Οι αιτιάσεις της εταιρείας για καθυστερήσεις στην έγκριση των απαιτούμενων αδειών για το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας

Η εταιρεία υπέβαλε στις 17 Δεκεμβρίου 2015 ογκώδη φάκελο με τεχνικά στοιχεία, ζητώντας την αδειοδότηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Εργοστασίου Εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Ενόσω, λοιπόν, διενεργείται η εξέταση του φακέλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πολύ πριν παρέλθει η νόμιμη προθεσμία, η εταιρεία αξίωσε δημόσια την άμεση έγκρισή του, προβαίνοντας μονομερώς και χωρίς να έχει ενημερώσει το υπουργείο σε αναστολή εργασιών για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα νομικό ή πραγματικό εμπόδιο, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις και διαθεσιμότητες του μεγαλύτερου μέρους των εργαζομένων στο έργο.

Μία τέτοια συμπεριφορά σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η εταιρεία αξιώνει να λαμβάνει κάθε απαιτούμενη έγκριση και άδεια, χωρίς τον αναγκαίο έλεγχο των τεχνικών δεδομένων, ενώ είναι γνωστό ότι ο υπουργός ΠΕΝ δεν έχει το δικαίωμα να αποφανθεί εκ των προτέρων για την καταλληλότητα των τεχνικών και άλλων στοιχείων που συνοδεύουν οποιαδήποτε αίτηση αδειοδότησης ή τροποποίησης τεχνικών μελετών.

Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της Eldorado Gold;


Το ερώτημα για τη σκοπιμότητα της τελευταίας απόφασης της εταιρείας, η οποία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μεταθέσει τις ευθύνες της γι' αυτήν στο υπουργείο, παραμένει.

Μήπως, τελικά, είναι οι γενικότερες οικονομικές εξελίξεις και η πορεία των τιμών των μετάλλων, που καθορίζει τη στάση της; Κι αν είναι έτσι, γιατί μετατρέπει ένα οικονομικό ζήτημα σε πολιτικό; Μήπως γιατί στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται θεωρεί ασύμφορη μία επένδυση που πλέον γνωρίζει ότι ελέγχεται αυστηρά με γνώμονα την πιστή τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ότι πλέον δεν έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει μία εκμετάλλευση με τους σκανδαλώδεις όρους εύνοιας που τις επιφύλαξαν μέχρι πρότινος οι ελληνικές κυβερνήσεις;

Έτσι είχαν συνηθίσει την εταιρεία


Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως αντιμετωπίζουν το ζήτημα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι η προκλητική και απαράδεκτη πρόβλεψη στη σύμβαση με την εταιρεία, ότι: «Η Αγοράστρια δεν έχει καμία υποχρέωση και ευθύνη για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος εν γένει ή απορρέουσα από τον Μεταλλευτικό κώδικα, τον Κ.Μ.Λ.Ε., την Κ.Υ.Α. περιβαλλοντολογικών όρων, τις εγκρίσεις τεχνικών μελετών και τις λοιπές εν γένει διοικητικές πράξεις, εγκρίσεις ή άδειες, μετά από την αναστροφή της πώλησης, σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας».

Αυτό σημαίνει ότι, εάν η εταιρεία αποχωρήσει για οποιοδήποτε λόγο, δεν υποχρεούται να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Απαντήσεις που δεν έχουν δοθεί

Ερωτηματικά προκαλούνται και από τη διαπιστωμένη πρακτική της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να διατηρεί καταχωνιασμένα στα υπουργικά συρτάρια τα πορίσματα της αρμόδιας Επιθεώρησης, για σωρεία παραβάσεων από την πλευρά της εταιρείας, στις εκμεταλλεύσεις της. Γιατί οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα, για μια περίοδο περίπου 3 ετών, έμειναν στο σκοτάδι;

Για την τελευταία απόφαση του ΣτΕ (217/2016)
Με την απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε επί της ουσίας το ζήτημα της εκπλήρωσης ή μη του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις του Ε' Τμήματος (αναφορικά με υπουργική απόφαση του περασμένου Απριλίου) με την οποία είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση. Υπήρξε, δηλαδή, παραπομπή σε - και δέσμευση από- προηγούμενη απόφαση.

Είναι σκόπιμο να παρατηρηθεί - επειδή σκοπίμως αποσιωπάται- ότι η πρόβλεψη για την εκτέλεση «προγράμματος δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα επί τόπου του έργου», ώστε να αποδειχθεί ο ισχυρισμός της εταιρείας ότι η μέθοδος της ακαριαίας τήξης είναι ασφαλής και εφαρμόσιμη, τέθηκε το 2012 και δεν αποτελεί αυθαίρετο εύρημα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ.

Το υπουργείο δηλώνει ότι θα συνεχίσει να πράττει εντός του πλαισίου των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος. Βασική αρχή της πολιτικής ηγεσίας είναι αυτή της πρόληψης και όχι της εκ των υστέρων προσπάθειας επούλωσης ζημιών, οι οποίες μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτες.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μετά τα δημοσιεύματα για τον Νίκο Γεωργιάδη


Επείγουσα έρευνα της εισαγγελίας για εμπλοκή του συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ σε υπόθεση παιδεραστίας

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση με αφορμή καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη και δημοσίευμα του περιοδικού «Hot Doc» σχετικά με υπόθεση παιδεραστίας στην οποία φέρεται να ενεπλάκη ο πρώην βουλευτής, συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκος Γεωργιάδης, διέταξε η εισαγγελία Πρωτοδικών.
georgiadis
Ο δημοσιογράφος, τόσο με μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στην εισαγγελία όσο και με το υπό διερεύνηση δημοσίευμα του περιοδικού, ισχυρίζεται πως ο κ. Γεωργιάδης συνελήφθη στη Μολδαβία για υπόθεση παιδεραστίας και αφέθηκε ελεύθερος επιδεικνύοντας διπλωματικό διαβατήριο καθώς το επίμαχο διάστημα υπηρετούσε σε θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, ενώ είχε και χρέη συμβούλου του υπουργού Οικονομικών της χώρας.
Η εισαγγελική έρευνα θα προχωρήσει άμεσα στην αξιολόγηση των στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι βάσιμες οι καταγγελίες και αν προκύπτουν στοιχεία για τη διάπραξη αδικήματος εκ μέρους του πρώην βουλευτή, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τα αδικήματα που τελούνται «από ημεδαπό στην αλλοδαπή».
Με την αναφορά του ο δημοσιογράφος έχει παραδώσει κατάλογο μαρτύρων που γνωρίζουν στοιχεία της υπό έρευνα υπόθεσης και προτείνει να εξεταστούν.
Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να αποσταλεί αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αρχές της Μολδαβίας προκειμένου να γνωστοποιηθούν, εφόσον υπάρχουν, στοιχεία για τον κ. Γεωργιάδη.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Πολλές οι διαφωνίες τους στο Ασφαλστικό Υπουργείο Εργασίας: Οι θεσμοί ζητούν δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις


Υπουργείο Εργασίας: Οι θεσμοί ζητούν δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος   (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις ζητούν οι θεσμοί, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Εκτός από τις μειώσεις, οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν ανοικτά και τις διαφωνίες τους σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς τα θεωρούν ιδιαίτερα υψηλά.
Παράλληλα, ζήτησαν από τα στελέχη του υπουργείου διευκρινίσεις για διάφορα σημεία του νομοσχεδίου, καθώς και στοιχεία για την εθνική σύνταξη.
Το πρωί της Παρασκευής (11:30) ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β.Αποστόλου θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τσίπρας σε Λαγκάρντ: Να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση...


 Ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. 

Συμφωνήθηκε ότι...
οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, όπως επίσης να υπάρχει απ’ ευθείας επικοινωνία, κι όχι διαρροές, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την επικεφαλής του ΔΝΤ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό, καθώς και ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Το τιτίβισμα Τσίπρα, για τη συνάντηση με την Λαγκάρντ


Read more...

Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Δεν αρκεί μόνο το ασφαλιστικό...


 Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Δεν αρκεί μόνο το ασφαλιστικό - Στο επίκεντρο οι λίστες φοροδιαφυγής
Στο επίκεντρο οι λίστες φοροδιαφυγής...

Την πρόθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε το Ταμείο, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Κριστίν Λαγκάρντ, στο...
περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Για ακόμη μια φορά, η κυρία Λαγκάρντ ζήτησε μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Στην ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ επισημαίνει την ανάγκη να πραγματοποιηθούν ισχυρές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο ασφαλιστικό. 

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, για το οποίο το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι πρέπει να ελαφρυνθεί, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ:

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη πορεία. 

Επιπλέον, στο μενού της συνάντησης Τσίπρα - Λαγκάρντ βρέθηκαν και οι λίστες φοροδιαφυγής, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των ελέγχων και να εκφράζει την πεποίθηση ότι σύντομα θα μπουν στα Ταμεία χρήματα.

Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, με τον οποίο συζήτησε για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και για το χρέος. Ο κ. Λιου επανέλαβε σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Read more...

Οι συντονιστές και οι τομεάρχες της ΝΔ...



Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, προτείνονται οι έξι συντονιστές των Ομάδων Διαρκούς Επιτροπής (ΟΔΕ) και οι...
25 υπεύθυνοι των Τομέων Κοινοβουλευτικού Έργου. 

Ειδικότερα: 

Ως συντονιστές των Ομάδων Διαρκούς Επιτροπής (ΟΔΕ) προτείνονται οι: 

Χρήστος Σταϊκούρας (ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων) 

Ντόρα Μπακογιάννη (ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών) 

Μάκης Βορίδης (ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης) 

Όλγα Κεφαλογιάννη (ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου) 

Νίκος Παναγιωτόπουλος (ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων) 

Θεόδωρος Φορτσάκης (ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων) 

Ως υπεύθυνοι των Τομέων Κοινοβουλευτικού Έργου προτείνονται οι:

Χρίστος Δήμας (Τομέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Γ.Λ.Κ.) 
Απόστολος Βεσυρόπουλος (Τομέας Φορολογικής Πολιτικής) 
Φωτεινή Αραμπατζή (Τομέας Τουρισμού) 
Αθανάσιος Δαβάκης (Τομέας Εθνικής Άμυνας) 
Γιάννης Κεφαλογιάννης (Τομέας Εξωτερικών) 
Σταύρος Καλαφάτης (Τομέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων)
Αναστάσιος Δημοσχάκης (Τομέας Απόδημου Ελληνισμού) 
Χαράλαμπος Αθανασίου (Τομέας Εσωτερικών) 
Γιώργος Γεωργαντάς (Τομέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) 
Δημήτρης Κυριαζίδης (Τομέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) 
Κωνσταντίνος Τζαβάρας (Τομέας Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)
Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (Τομέας Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) 
Κώστας Καραμανλής (Τομέας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) 
Σίμος Κεδίκογλου (Τομέας Ναυτιλίας και Αιγαίου) 
Γιώργος Κασαπίδης (Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)
Κώστας Σκρέκας (Τομέας Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) 
Θεόδωρος Καράογλου (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) 
Βασίλης Οικονόμου (Τομέας Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας) 
Χρήστος Κέλλας (Τομέας Υγείας)
Μαρία Βούλτεψη (Τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
Κώστας Γκιουλέκας (Τομέας Πολιτισμού) 
Μάξιμος Χαρακόπουλος (Τομέας Παιδείας και Θρησκευμάτων) 
Μαρία Αντωνίου (Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας) 
Άννα Καραμανλή (Τομέας Αθλητισμού) 

Δημιουργείται οριζόντιος Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής με ειδικό συντονιστή τον κ. Βασίλη Κικίλια. 

Τις επόμενες ημέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα εκλέξει τους Συντονιστές των Ο.Δ.Ε., καθώς και τους υπεύθυνους των Τομέων Κοινοβουλευτικού Έργου, εάν υπάρχουν πέραν της μίας υποψηφιότητας. 


Read more...

Με 6.000 τρακτέρ στα μπλόκα οι αγρότες...



Μπλόκα έχουν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα με 6.000 τρακτέρ να έχουν παραταχθεί σε διάφορες περιοχές, σήμερα Πέμπτη. Η πρεμιέρα των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων συνοδεύτηκε με...
δυναμική πολιορκία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, στην Κομοτηνή, την Τετάρτη.
Η πολιορκία του υπουργού, ο οποίος βρισκόταν στο κτήριο της νομαρχίας στην Κομοτηνή, έληξε μετά τις 10 το βράδυ με την αποχώρηση των αγροτών.

Μπλόκο στον Προμαχώνα

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο που έχει στηθεί, από τις 15 Ιανουαρίου, αριθμεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και «αναμένονται και άλλα», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος.

Επίσης, ανέφερε ότι στη γενική συνέλευση που θα γίνει, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μορφή των σημερινών κινητοποιήσεων. «Το πιο πιθανό είναι να αποφασίσουμε κλείσιμο των συνόρων από τη 1 το μεσημέρι και μετά και επ' αόριστον» εκτίμησε.

«Δεν το κουνάμε από την Εγνατία»

Μπλόκο και στην Εγνατία οδό στον κόμβο των Κερδυλλίων, με τον γραμματέα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννη Παναγή, να λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν το κουνάμε από εδώ. Αντιθέτως ενισχύουμε το μπλόκο και συζητάμε και άλλου είδους κινητοποιήσεις».

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, ενώ για μετά τις 11 το πρωί είναι προγραμματισμένη γενική συνέλευση. «Δεν αποκλείεται να πάμε στο τελωνείο της Εξοχής και να το κλείσουμε» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.

Ραντεβού στην πλατεία του Κιλκίς

Ραντεβού για τις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Κιλκίς, έχουν δώσει αγρότες και άλλοι επαγγελματικοί φορείς, και όλοι μαζί θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσουν στο μπλόκο που έχει στηθεί επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Πεστριτσίου (είσοδο του Κιλκίς), προκειμένου να αποφασίσουν τι ακριβώς θα κάνουν σήμερα, όπως σημείωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τερζής.

Με ενίσχυση των μπλόκων τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στην είσοδο της Χαλκδηδόνας -όπου πραγματοποιούνται διαρκώς συμβολικοί αποκλεισμοί- στα διόδια Μαλγάρων και στον κόμβο Μηλοτόπου Πέλλας.

Κουλούρα, Τέμπη και Πελοπόννησος

Το μπλόκο της Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 250 τρακτέρ, ενώ ενισχύεται διαρκώς και την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος», όπως τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Σε «θέση μάχης» ήταν από το απόγευμα της Τετάρτης εκατοντάδες τρακτέρ -οι οργανωτές έκαναν λόγο για 700- στα Τέμπη, εκατέρωθεν του οδοστρώματος, ενώ ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τρακτέρ στην Ορεστιάδα του Έβρου και στη Χρυσούπολη Καβάλας, στα Κοκκινόγεια και στο Νευροκόπι Δράμας.

Οι αγρότες της Ημαθίας έχουν βγει στον κόμβο της Κουλούρας, και στο Νησέλι και στην Πέλλα, στα Γιαννιτσά και στην Παλαιά Πέλλα, ενώ δεκάδες τρακτέρ έχουν βγει και στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

Οι αγρότες της Φθιώτιδας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στο κόμβο της Ανθήλης και εκείνοι της Βοιωτίας στη Θήβα και στον περιφερειακό της Λιβαδειάς.

Σε έξι σημεία έχουν στηθεί μπλόκα αγροτών στην Πελοπόννησο, στην Κάτω Αχαγιά Αχαΐας, στην Αμαλιάδα Ηλείας, στο Ασπρόχωμα Μεσσηνίας και στη Μονεμβασιά.

thepressproject.gr

Read more...

Κομισιόν: Ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις κρίνουν την αξιολόγηση...


Κομισιόν: Ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις κρίνουν την αξιολόγηση
Για φιλική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για το ελληνικό πρόγραμμα μεταξύ Τσίπρα και Μοσκοβισί έκανε λόγο η εκπρόσωπος του επιτρόπου, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

«Οι δύο άνδρες είχαν μια φιλική και... εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα και τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με την ίδια, στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία ενός «φιλόδοξου σχεδίου αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού» και την ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία το ελληνικό Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. «Και τα δύο είναι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί επιτυχώς και σύντομα η πρώτη αξιολόγηση», προσέθεσε η Α. Μπράιτχαρτ.

Κληθείσα να σχολιάσει αν η συνάντηση των δύο ανδρών άνοιξε τον δρόμο για την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, η Α. Μπράιτχαρτ απάντησε ότι οι επικεφαλής θα επιστρέψουν μόλις λάβουν από τις ελληνικές αρχές όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται. Προς το παρόν, προσλεθεσε, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο και υπάρχει πρόοδος.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει πως έχει στείλει στην Επιτροπή στοιχεία για το ασφαλιστικό, η Α. Μπράιτχαρτ απάντησε: «αφήνουμε την Αθήνα να κάνει διαρροές στα ΜΜΕ, εμείς μιλάμε μόνο με επίσημα κανάλια».

Read more...

Δηλώνουν αποφασισμένοι...


..."να συμπλεύσουν για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα". 
Συναντήθηκαν Μητσοτάκης-Θεοδωράκης...
Ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού στην Βουλή, στο πλαίσιο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο...
Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης, συναντήθηκαν στις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Βουλή μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Στην σύντομη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε έναν διάλογο, οι φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου καθώς έχουμε πολύ δύσκολα θέματα απέναντί μας. Έχω αναγνωρίσει τη συνολική σου προσπάθεια για την αποστροφή στον λαϊκισμό και την έμφαση στον ορθό λόγο, κάτι στο οποίο θέλω και εγώ να σταθώ ιδιαίτερα».

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε: «Ο διάλογος είναι χρήσιμος όχι μόνο για να αισθανόμαστε εμείς καλά. Είναι για να αισθάνεται και μια ασφάλεια η κοινωνία, να ξέρει ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι αποφασισμένοι, παρά τις διαφορές τους, να συμπλεύσουν για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στέλνουμε στον απογοητευμένο μας λαό που φοβάται ότι θα πηγαίνουμε από παρακμή σε παρακμή. Υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και θα συζητήσουμε για να δούμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις».

Read more...

Αποχώρηση από το "Ποτάμι"...


Η δίνη της εσωστρέφειας με τάσεις διάλυσης δείχνει να μην έχει τέλος στο Ποτάμι. Χθες ανακοίνωσε την παραίτησή του από το κόμμα ο πρώην βουλευτής (και...
πρώην δήμαρχος) Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης, ο οποίος είχε την ευθύνη για τον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Κυριάκος Χαρακίδης
Οπως γράφει, το Ποτάμι «απέδειξε ότι αδυνατεί να παρέμβει και απέτυχε να καταστεί χρήσιμο στη χώρα και τους πολίτες», ενώ άφησε αιχμές για τον Σταύρο Θεοδωράκη, λέγοντας ότι «η ηγεσία του κόμματος δεν ήταν ανοιχτή σε προτάσεις και οι αποφάσεις λαμβάνονταν από τον επικεφαλής και μια μικρή κλειστή ομάδα».

"Παρασκήνια" (efsyn.gr)

Read more...

Στους δρόμους ξανά οι ελεύθεροι επαγγελματίες...


NAOSMIDK13NAOSMIDK1NAOSMIDK2NAOSMIDK3

 ΦΩΤΟ...
Στους δρόμους βγηκαν ξανά σήμερα οι επιστήμονες, με αφορμή τις επερχόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. 
Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και...
άλλοι επαγγελματίες διαμαρτύρονται και απορρίπτουν κατηγορηματικά τις επίμαχες διατάξεις του σχεδίου νόμου που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι επιστημονικοί φορείς έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια και θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στη Βουλή.

NAOSMIDK12NAOSMIDK4NAOSMIDK5NAOSMIDK6NAOSMIDK7NAOSMIDK8NAOSMIDK9NAOSMIDK10NAOSMIDK11

Read more...

«Ισότιμα και χωρίς προαπαιτούμενα» «Ναι» Παπανδρέου στην πρόσκληση Γεννηματά


«Ναι» Παπανδρέου στην πρόσκληση Γεννηματά
Ο Γιώργος Παπανδρέου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Θετικός στην πρόταση-πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά, για τη δημιουργία ενιαίου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστέρας με εκλογή προέδρου από τη βάση, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την κοπή της πίτας του ΚΙΔΗΣΟ.
Υποστήριξε ότι πρέπει «να διαδραματίσουμε ρόλο για την ενότητα του ευρύτερου χώρου με προοδευτικό πρόσημο».
Πρόσθεσε ότι το ΚΙΔΗΣΟ θα συμβάλλει για μια προοδευτική αλλαγή στην Ελλάδα ισότιμα και χωρίς προαπαιτούμενα.
Κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη ΝΔ λέγοντας ότι δεν αρκεί η συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά είναι απαραίτητη η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων και η συζήτηση θα πρέπει να στοχεύει σε ένα πολιτικό πλαίσιο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρκετά στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ.
Η πρόταση Γεννηματά απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, που καλύπτουν τον χώρο από τη ΝΔ ώς τον ΣΥΡΙΖΑ και εκλογή προέδρου από τη βάση τον Μάιο. «Ο ενιαίος φορέας είναι η απάντηση στο δίλημμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας την Τετάρτη στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως απορριπτική ήταν η απάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς -όπως είπε- μοιάζει με κάλεσμα «ελάτε να αισθανθούμε πολλοί».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα Μπαράζ κινητοποιήσεων την Πέμπτη για το ασφαλιστικό


Μπαράζ κινητοποιήσεων την Πέμπτη για το ασφαλιστικό
Στους δρόμους βγαίνουν την Πέμπτη, όπως και στις 14 Ιανουαρίου, οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, ενάντια στις επερχόμενες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό.   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Σειρά συγκεντρώσεων ενάντια στις προωθούμενες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη.

Στη μία το μεσημέρι, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, των ΔΣ των Ομοσπονδιών και Σωματείων και ευρύτερα τα συνδικαλιστικά στελέχη να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό του υπουργείου Εργασίας, που έχουν αποφασίσει οι ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ. Για τη διευκόλυνση συμμετοχής στην κινητοποίηση, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κήρυξαν δίωρες στάσεις εργασίας από 12-2μμ ή από 2-4μμ.

«Αγωνιζόμαστε για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης-Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΔΝΤ για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και παράλληλα διαδηλώνουμε για να εκφράσουμε την οργή μας για τον θάνατο, από εργατικό ατύχημα, του συναδέλφου μας Γ. Σταμέλου, εργαζόμενου στα 5μηνα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας» αναφέρει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Παναττική στάση εργασίας στους δήμους, από τις 11:00 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας, έχει κηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στις 12 το μεσημέρι οργανώνει μηχανοκίνητη πορεία από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, επί της πλατείας Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, προς το κέντρο της Αθήνας.

Στις 11.30 συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή πραγματοποιούν οι επιστημονικοί φορείς. Από 11πμ έως 3μμ πανελλαδική στάση εργασίας κήρυξαν οι γιατροί όλης της χώρας, που εργάζονται τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι επιστημονικοί φορείς.

Δεύτερη ημέρα της 48ης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας είναι η Πέμπτη. Στις 11, εν ενεργεία και συνταξιούχοι ναυτεργάτες με τις οικογένειές τους, αλλά και οι υπάλληλοι του ΝΑΤ που απεργούν από την Τρίτη, θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι του Πειραιά (πύλη Ε3, Άγιος Διονύσιος) και θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Ναυτιλίας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έληξε η "ομηρία" Αποστόλου...


Σε κλοιό διαδηλωτών αγροτών στο κτήριο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης βρέθηκε για περισσότερες από 12 ώρες, από το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Στο σημείο μετέβη η...
εισαγγελέας Πρωτοδικών Μελισσάρη Κωνσταντίνα η οποία συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των αγροτών ζητώντας να φύγουν με ειρηνικό τρόπο από τον χώρο και να απελευθερώσουν τις πόρτες εξόδου του κτιρίου, σε μία προσπάθεια να μην γίνουν έκτροπα ή επεισόδια με τη χρήση αστυνομικών δυνάμεων.

Τελικά αργά το βράδυ, οι διαδηλωτές αγρότες άρχισαν να αποχωρούν από το κτήριο της πρώην νομαρχίας Ροδόπης και δήλωσαν ότι η μάχη θα δοθεί στο δρόμο και στα μπλόκα σε συνεννόηση με το συντονιστικό των αγροτών.

Αποστόλου: Θα τους περιμένω όσο χρειαστεί

«Θα τους περιμένω όση ώρα χρειαστεί να έρθουν να κουβεντιάσουμε», δήλωσε νωρίτερα από το κτήριο της Περιφέρειας ο υπουργός, ωστόσο οι αγρότες έχουν άλλα σχέδια. Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα της Κομοτηνής, xronos.gr, η δήλωση έγινε στον πρώτο όροφο του κτιρίου, ενώ η είσοδος είναι περικυκλωμένη από εξαγριωμένους παραγωγούς οι οποίοι ζητούν να δουν τον υπουργό με δικούς τους όρους.

Οι αγρότες υποστηρίζαν ότι δεν μιλούν με τον υπουργό εάν δεν αποσυρθούν τα νομοσχέδια για Ασφαλιστικό και φορολογικά μέτρα και ετοιμάζονται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο κ. Αποστόλου δηλώνει ότι το φορολογικό δεν υπάρχει ως θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών με τους θεσμούς και καλεί τους αγρότες να οργανωθούν σε επιχειρηματική βάση.

Οι διαδηλωτές αγρότες έκαψαν λάστιχα και πετούσαν οργισμένοι αυγά, την ώρα που ο υπουργός και τα στελέχη του υπουργείου βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου.

Η συνάντηση του κ. Αποστόλου με τους αγρότες κράτησε λίγα λεπτά, καθώς οι αγρότες ζήτησαν διαβεβαίωση για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το φορολογικό και το Ασφαλιστικό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός δηλώνει ότι το φορολογικό δεν υπάρχει ως θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών με τους θεσμούς, ενώ για το Ασφαλιστικό παραδέχθηκε ότι θα έχει επώδυνες επιπτώσεις για τους αγρότες.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «ενώ όλο το υπόλοιπο ασφαλιστικό σύστημα όπως έχει καταντήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προβλέπει το 50% των συντάξεων να καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τις συντάξεις του ΟΓΑ το αντίστοιχο ποσό που πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται στο 85%. Αυτό που η συμφωνία επιτάσσει είναι να γίνει εναρμόνιση με αυτό που συμβαίνει στους άλλους επαγγελματίες»...

Read more...

Θετικός ο Γιώργος στην πρόσκληση της Φώφης...


Τι είπε κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας... 

Η συνεννόηση και συνεργασία των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι επιτακτική και εθνική ανάγκη, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου.

Χαιρετίζει την...
πρόσκληση που απηύθυνε νωρίτερα το μεσημέρι προς όλες τις δυνάμεις, τις κινήσεις και τις προσωπικότητες του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Στην ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ τονίζεται ότι η συνεννόηση και η συνεργασία δεν επιβάλλεται από εκλογική σκοπιμότητα, αλλά από την ανάγκη να υπάρχει σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης της χώρας, ώστε να βγει από την κρίση.

Νωρίτερα πάντως, παρουσία αρκετών φίλων του ΚΙΔΗΣΟ ο Γιώργος Παπανδρέου έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Οι φίλοι του κόμματος φώναξαν το σύνθημα «Παπανδρέου», ο οποίος στην ομιλία του μίλησε για «ταπείνωση και μοιρολατρία που βίωσε η ελληνική κοινωνία από τις ψεύτικες ελπίδες για σωτηρία της χώρας από την Ρωσία ή την Κίνα» αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές...

Read more...