Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ…
1. K. Καραμανλής 22/11/2008 στο Βόλο: «Κάποιοι επιμένουν να παραπληροφορούν, να κινδυνολογούν, να ψεύδονται. Για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνω ότι νέοι φόροι δεν υπάρχουν, δεν πρόκειται να επιβληθούν. Τα επιπλέον έσοδα του Προϋπολογισμού του 2009 θα προκύψουν από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την προβλεπόμενη ανάπτυξη της οικονομίας. Τονίζω και πάλι: Όχι μόνο δεν υπάρχουν καινούργιοι φόροι, αλλά μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές για τα μεσαία εισοδήματα, από 27% σε 25%. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
2. Κ. Καραμανλής, 5/12/2008, Βουλή, ομιλία για την οικονομία: «Απόφασή μας είναι να μην υπάρξει κανένας νέος φόρος. Επιλογή μας είναι να αναπτυχθούν πρόσθετες δράσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής»
3. Κ. Καραμανλής 21/12/2008 στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2009: «Είπαμε και επιμένουμε. Νέοι φόροι δεν πρόκειται να επιβληθούν!»
…ΚΑΙ ΤΑ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ» ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ
1. «Τα μέτρα ήταν αναγκαία για την αντιμετώπιση της κρίσης». Απάντηση: δεν είναι μέτρα λόγω κρίσης, είναι μέτρα λόγω χρεοκοπίας.
α) Ισχυρίζονται ότι «τα μέτρα ήταν αναγκαία για την αντιμετώπιση της κρίσης». Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Τα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Παντού στον κόσμο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την κρίση με μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων και της κατανάλωσης για να ζεσταθεί η αγορά.
β) Τα μέτρα αυτά δεν είναι μέτρα για την κρίση, είναι μέτρα λόγω χρεοκοπίας. Είναι μέτρα- ομολογία χρεοκοπίας. Είναι μέτρα που απαντούν στο «πιάσαμε πάτο» που ομολόγησαν από τον Ιούνιο του 2008, πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση. Είναι μέτρα με τα οποία ομολογείται η πλήρης και παταγώδης δημοσιονομική αποτυχία της ΝΔ: τελικό έλλειμμα ήταν 5,6 δις ευρώ υψηλότερο απ' αυτό που είχαν προϋπολογίσει για το 2008, έσοδα 4 δις ευρώ λιγότερα από τα προβλεπόμενα για το 2008.
γ) Συμπέρασμα: διέλυσαν τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, διόγκωσαν το δημόσιο χρέος κατά 16 δις ευρώ κάθε χρόνο, τίναξαν στα ύψη την κρατική σπατάλη για να βολέψουν σε δεκάδες επιτροπές τα γαλάζια golden boys (220 εκ. ευρώ ετησίως μας κοστίζουν οι Επιτροπές αυτές), και τώρα στέλνουν και πάλι το λογαριασμό της αποτυχίας τους στους πολίτες.
2. «Πληρώνουν οι έχοντες και οι κατέχοντες». Απάντηση: πληρώνουν τα «κορόϊδα».
α) Ισχυρίζονται ότι «πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες». Και άλλο ψέμα.
- Ανήκουν στους έχοντες και κατέχοντες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι οικογενειάρχες που έχουν εισόδημα 1700 ευρώ το μήνα μεικτά και θα πάρουν μηδενική αύξηση;
- Ανήκουν στους έχοντες και κατέχοντες δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι των 1100 ευρώ που θα πάρουν μηδενική αύξηση;
β) Αν ήθελαν πράγματι να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες, τι θα έκαναν;
- Θα φορολογούσαν πρώτα από όλα τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Τι έκανε όμως η Κυβέρνηση Καραμανλή; Κατάργησε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
- Θα φορολογούσαν τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων, όπως των τραπεζών. Αλλά τι έκαναν από το 2004; Μείωσαν την φορολογία στα κέρδη των μεγαλομετόχων των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Πόσα τους χάρισαν; 1 δις ευρώ, κάθε χρόνο.
- Θα φορολογούσαν το αλισβερίσι της φοροδιαφυγής μέσω των off-shore. Αλλά πώς να το κάνουν όταν οι πρώτοι διδάξαντες της φοροδιαφυγής μέσω της οδού των off- shore, είναι όπως έχουν ομολογήσει δημόσια μεγαλοστελέχη τους;
γ) Αντί να πατάξουν την παραοικονομία και να πατάξουν την φοροδιαφυγή στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα, τι κάνουν; Επιβάλλουν κεφαλικό φόρο στα «κορόιδα» που επιμένουν να είναι συνεπείς και να δηλώνουν τα εισοδήματα τους….
3. «Ενισχύουμε τους ασθενέστερους». Απάντηση: τους κοροϊδεύουν με 80 λεπτά την ημέρα
α) Ισχυρίζονται ότι ενισχύουν τους ασθενέστερους: Αυτό δεν είναι ψέμα. Είναι αστείο και μάλιστα κακόγουστο.
- Παράδειγμα: σε ένα συνταξιούχο των 600 ευρώ δίνουν εφάπαξ βοήθημα 500 ευρώ. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει κάτι λιγότερο από 1,5 ευρώ την ημέρα. Όσο δηλαδή κοστίζει μια φρατζόλα ψωμί. Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί ο μέσος όρος ενίσχυσης των ασθενέστερων είναι περίπου 0,8 ευρώ. Λιγότερο από όσο κοστίζει ένα εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών.
β) Τα αυτονόητα, όπως η εξομάλυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ, για την διόρθωση των αδικιών, εξομάλυνση την οποία ζητάει το ΠΑΣΟΚ, εδώ και καιρό, ονομάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης…
4. «Περιορίζονται οι προσλήψεις στο δημόσιο». Απάντηση: Εδώ γελάμε…
α) Ισχυρίζονται ότι «περιορίζονται οι προσλήψεις στο δημόσιο και θα γίνουν μόνο 12.000 το 2009». Αυτό είναι ανέκδοτο.
- Μπορούν να μας πουν σε ποιους τομείς θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις; Γιατί μόνο ο υπουργός υγείας, μετά τη συνάντηση του με τον σημερινό πρωθυπουργό πριν 3 μέρες, μίλησε για 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών. Προσλήψεις που χρειάζονται και δεν έχουν γίνει τόσο καιρό.
- Η δε υπουργός Απασχόλησης μίλησε πριν δύο μήνες για πρόσληψη 60.000 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, φυσικά με αδιαφανείς διαδικασίες, και μάλιστα δικαιολογούσε το μέγεθος των προσλήψεων ως μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης…
β) Είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάει αυτή η κυβέρνηση για περιορισμό των προσλήψεων στο δημόσιο. Τα στοιχεία για το ρουσφετολογικό όργιο της τελευταίας πενταετίας μιλάνε από μόνα τους: 735.616 εγκρίσεις προσλήψεων στο δημόσιο τομέα από 7 Μαρτίου 2004 έως 31 Δεκεμβρίου 2008, εκ των οποίων οι 64.600 εντός του β' εξαμήνου του 2008!!
Καταπληκτικός ο σημερινός Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας. Μερικά από αυτά έχουν επισυμανθεί από αυτό εδώ το μπλογκ.