Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ..."ΕΦΑΓΑΝ" ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ!


Από το : newpost
Ότι ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος - ο επονομαζόμενος και Γκάλμπρεϊθ- έστειλε επιστολή στον Γ. Παπανδρέου λίγο πριν παραιτηθεί από την θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών είναι λίγο ως πολύ γνωστό. Ωστόσο το ακριβές περιεχόμενο της πολύ ενδιαφέρουσας...
αυτής επιστολής-όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος- δεν έγινε ποτέ γνωστό.

Αυτό που εμείς καταφέραμε να μάθουμε είναι ότι ο κ. Γεωργακόπουλος αρχίζει το κείμενο του αναλύοντας την δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα-αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το γνωρίζει αυτό ο κ. Παπανδρέου- σημειώνοντας παράλληλα οτι η πολιτική η οποία ασκείται από τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι αδιέξοδη και καταστροφική.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα
Read more...

Και το πάρτι συνεχίζεται: Επίδομα 25% στους διευθυντές στον ΟΣΕ - 46.000 ευρώ από την ΕΥΔΑΠ στο σύλλογο συνταξιούχων! ...



Στον καταχρεωμένο ΟΣΕ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει ένα νέο επίδομα θέσης διοίκησης για όλους τους προϊσταμένους και τα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη του ομίλου. Η αύξηση φτάνει ως και 25% του μισθού.

Σύμφωνα με ... έγγραφα που δημοσιεύει η εφημερίδα, ο κατάλογος της αύξησης έχει ως εξής:
Προιστάμενος διεύθυνσης ως 25%
Προιστάμενος Υπηρεσίας ως 20%
Προιστάμενος Τμήματος ως 15%
Προιστάμενος Τομέα ως 10%
Προιστάμενος Ομάδας ως 3%

Το φαγοπότι ωστόσο συνεχίζεται και σε άλλες ΔΕΚΟ και δημόσιες υπηρεσίας. Με τα αντίτυπα των αποφάσεων που δημοσιεύει το Έθνος αποκαλύπτεται ότι:

Το ποσό των 45.965 ευρω διέθεσε η ΕΥΔΑΠ στον σύλλογο συνταξιούχων με απόφαση της 24ης Νοεμβρίου. Το ποσό δίνεται για κάποια εκδήλωση για το .... σχολικό έτος 2009 -10.

Εξεταστικό επίδομα – συνολικού ποσού 50.000 ευρώ περίπου - που όθηκε για τη συμμετοχή των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών συνεχίζει να δίνεται. Πρόκειται για επίδομα που έπαιρναν όλοι οι εργαζόμενοι στο υπ. Παιδείας και χωρίς να εμπλέκονται στις εξετάσεςι. Καταργήθηκε πέρυσι ωστόσο το ξαναβλέπουμε το 2010.

Περίπου 245.000 ευρώ δίνεται από την Επιτροπή Χορήγησης Εντόκων Δανείων της ΕΥΔΑΠ στους εργαζόμενους. Τα επιτόκια είνια τρεις φορές χαμηλότερα από της αγοράς.

Χαμηλότοκα δάνεια δίνονται με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ σε όλο το προσωπικό εφαρμόζοντας στην ουσία μια επιδοματική πολιτική σε εποχή που θεωρείται ότι καταργούνται τα επιδόματα και οι φοροαπαλλαγές. Τα δάνεια είναι με επιτόκιο 1%.
parapolitika


Read more...

Αλλού ο Γιώργος κι αλλού οι υπουργοί του...



Τις τελευταίες ημέρες, ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να εμφυσήσει στους υπουργούς ότι με αυτή τη… μαγιά θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και πως στηρίζεται στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για να τις προετοιμάσουν και να τις υλοποιήσουν, όπως επιτάσσει ο ίδιος, όπως επιτάσσει η τρόικα και το μνημόνιο. Ωστόσο παρατηρείται έντονα οι υπουργοί να ...έχουν αλλού το μυαλό τους και πιο συγκεκριμένα στα σενάρια του ανασχηματισμού που συντηρούνται, τη στιγμή που για τον πρωθυπουργό έρχονται τα πιο δύσκολα: Θα βρεθεί στο στόχαστρο των εκπροσώπων της τρόικας που έρχονται στην χώρα μας για να αποκρυπτογραφήσουν τους χαμηλούς δείκτες προόδου των στόχων του μνημονίου, παράλληλα με το «χαμηλό βαρομετρικό» σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της χώρα μας...

Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να ανεβάσει το χαμηλό ηθικό των υπουργών, όταν είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «...…Παρά τα όσα λέγονται - και ακούω πολλά που λέγονται και διαβάζω πολλά που γράφονται στον Τύπο - εγώ βλέπω τους Υπουργούς έτοιμους για τις μεγάλες τομές, για τις μεγάλες αλλαγές. Σ’ αυτό τον αγώνα, εγώ είμαι δίπλα στον κάθε Υπουργό, στην κάθε Υπουργό, για να σας στηρίξω πολιτικά σ’ αυτές τις δύσκολες αλλαγές.

Βεβαίως, δεν είναι εύκολο εγχείρημα, διότι ξέρουμε όλοι ότι, το στήριγμά μας στην προετοιμασία αυτών των αλλαγών, είναι η Δημόσια Διοίκηση, που αποτελεί όμως και εν μέρει βασικό πρόβλημα. Δεν έχουμε δηλαδή τις απαραίτητες υπηρεσίες, την τεχνοκρατική επεξεργασία, ουσιαστικά, για τις καλύτερες πρακτικές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Σ’ αυτό το τεράστιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που κάνουμε για τη χώρα μας, κατανοούμε ότι είμαστε στη φάση όπου η κρίση πονάει τους πολίτες, αλλά ακόμα δεν έχει δει ο κόσμος όλα τα αποτελέσματα, ή έχει δει ελάχιστα σ’ αυτή την πορεία των 18 μηνών…».

Αυτές οι… φράσεις προκάλεσαν αφενός ευφορία στους υπουργούς, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα κατά την έξοδό τους από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο ορισμένοι που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών βουλευτών τα τελευταία 24ωρα ανησυχούν ιδιαίτερα για το πολιτικό τους μέλλον στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφού οι… φήμες τους θέλουν να επιστρέφουν στα έδρανα της Βουλής. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της voria.gr, στα υπουργεία οι δείκτες… κινητικότητας είναι χαμηλοί, την ίδια στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου μοιράζει ερωτηματολόγια για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά την ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που επιζητούν στην Ε.Ε., μετά και από τον Σύνοδο Κορυφής.

Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, γνωρίζει όσο κανείς άλλος πως οι περισσότεροι υπουργοί ασχολούνται περισσότερο με τα ΜΜΕ αυτή την περίοδο, ώστε να απαντούν στις… φήμες παραβλέποντας τους χρόνους, βάζοντας μάλιστα κόκκινες γραμμές π.χ. στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων – ιδιωτικοποιήσεων που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού. Η «αλήθεια» όμως πλησιάζει, καθώς έρχονται στην χώρα μας οι εκπρόσωποι της τρόικα για να μας ελέγξουν για ακόμα μια φορά. Η «αναφορά» προόδου της χώρας μας θα εξαρτηθεί φυσικά από την «δουλειά» που έχουν κάνει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο οι πονοκέφαλοι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν… αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι επιλογές Παπανδρέου και η βοήθεια από την Ε.Ε.

Όσον αφορά τον πρωθυπουργό, σκέφτεται να προχωρήσει σε αλλαγές μετά τις 15 Απριλίου, όταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει την… αλήθεια για την Οικονομία σε συνέντευξη Τύπου. Γνωρίζοντας πάντως το… βεβαρημένο κλίμα που υπάρχει και θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες, παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός στις τελευταίες ομιλίες μιλάει για… αισιοδοξία, σκέφτεται τις επόμενες κινήσεις του που έχουν άρωμα… Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα και όπως πρώτη είχε γράψει η voria.gr, το επόμενο χρονικό διάστημα, η Αθήνα θα αποτελέσει σταθμό για πρόσωπα που διαδραματίζουν ρόλο στην Ευρώπη, ώστε να αποτελέσουν ασπίδα στον Γιώργο Παπανδρέου για τις «επιθέσεις» που δέχεται είτε από το εσωτερικό (κόμματα), είτε από το εξωτερικό (οίκοι αξιολόγησης). Σύμφωνα με πληροφορίες, στην χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφτούν ο Βέλγος πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ με στόχο, όπως επισημαίνεται, να τονώσουν την αξιοπιστία της χώρας και να αναδείξουν τις θετικές πτυχές της ευρωπαϊκής παρέμβασης.Αυτές οι επισκέψεις θα είναι μια… ένεση στήριξης προς τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου και απάντηση κυρίως προς τους οίκους αξιολόγησης που έχοντας ως στόχο την Ελλάδα, στοχεύουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αυτό άλλωστε επισημαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Voria



Read more...

Τα μυστικά ραντεβού στο γραφείο του Άκη


Συναντήσεις μακριά από αδιάκριτα βλέμματα είχε με τους Γερμανούς των υποβρυχίων, στο ίδιο του το πολιτικό γραφείο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Όπως αποκαλύπτουν τα νέα ντοκουμέντα που έφερε στο φως η εφημερίδα Real News, ο πρώην υπουργός Άμυνας συνάντησε ανώτατα στελέχη της κοινοπραξίας HDW/Ferrostaal τουλάχιστον δύο φορές πριν υπογραφεί η τελική συμφωνία αγοράς των υποβρυχίων από την ελληνική κυβέρνηση στο γραφείο του που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας...Εκεί άκουγε τους Γερμανούς να τον ευχαριστούν που επέλεξε εκείνους, προτού καν υπογραφεί η συμφωνία για την αγορά. Επιπλέον, αστειευόταν μαζί τους για τις προσπάθειες των Γάλλων ανταγωνιστών να προωθήσουν και εκείνοι τα δικά τους υποβρύχια στο ελληνικό κράτος. Τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία αφορούν όσα έχει καταθέσει ενώπιον της εισαγγελίας του Μονάχου ο Χανς Μουλενμπεκ, ο οποίος την επίμαχη χρονική περίοδο ήταν οικονομικός διευθυντής της Ferrostaal, της εταιρίας που είχε αναλάβει την προώθηση των γερμανικών υποβρυχίων στη χώρα μας. Για το περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν με τον Α. Τζοχατζόπουλο, ο πρώην διευθυντής της Ferrostaal αναφέρει: «Οι συνομιλίες αυτές ήταν κυρίως χαλαρή κουβεντούλα. Τον ευχαριστήσαμε ξανά που μετά από 30 χρόνια προχωρήσαμε ξανά σε μία συμφωνία-τεχνολογικό ορόσημο για την αγορά των υποβρυχίων και κουβεντιάσαμε για το θράσος των Γάλλων ανταγωνιστών μας, οι οποίοι προσπαθούσαν να μποϊκοτάρουν τη δουλειά μας μέχρι την τελευταία στιγμή. Με λίγα λόγια, οι εισαγγελείς του Μονάχου που ερευνούν την υπόθεση των παράνομων πληρωμών από την HDW/Ferrostaal προς ξένες χώρες, άκουσαν τον Χ. Μούλενμπεκ να καταθέτει πως στην Ελλάδα η συμφωνία των υποβρυχίων είχε κλείσει πριν την υπογραφή της συμφωνίας, στις 15 Φεβρουαρίου του 2000. newsbeast.gr


Read more...

“Σε λίγο οι Έλληνες θα ζητιανεύουν”


Προκλητικότατος ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς προέβη σε ιταμή δήλωση για τη χώρα μας. Ισχυριζόμενος ότι η τουρκική οικονομία πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο προέβλεψε τα χειρότερα για την Ελλάδα...«Η Ελλάδα χρωστά σχεδόν ένα τρισ. δολάρια. Σε λίγο θα ανοίξουν μαντήλια για να ζητιανεύουν. Σε όλα τα εργοστάσια τους σταμάτησε η παραγωγή. Βάλανε πωλητήριο στα εργοστάσια του και κανείς δεν τα αγοράζει», είπε με στόμφο ο κ. Αρίντς. Πρόσθεσε δε ότι, η Τουρκία αναπτύχθηκε το 2010 με ρυθμό 8.9% (σ.σ το επίπεδο της φτώχειας του τουρκικού λαού το παραγνωρίζει) ενώ στην Ε.Ε πέφτουν κυβερνήσεις λόγω του χρέους. newsbomb.gr



Read more...

Μέτρα για... όλους τον Απρίλιο...



Το πιο φιλόδοξο αλλά πιθανότατα και το πιο επώδυνο πλέγμα μέτρων και μεταρρυθμίσεων των τελευταίων δεκαετιών ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών κ Γ. Παπακωνσταντίνου. Η πορεία για τη συγκρότηση ενός σχεδίου αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ και ενός πακέτου λιτότητας 25 δισ. ευρώ ως το 2015 συνεχίζεται μετ΄ εμποδίων, εξαιτίας των αντιδράσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και εξωγενών παραγόντων, όπως η ... αναμενόμενη επί τα χείρω αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 (στις 26 Απριλίου) από τη Εurostat, στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ (από 9,4% του ΑΕΠ που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό).
Υπό το βάρος αυτών των δυσκολιών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση σιωπηρή παράταση 15 ημερών για την παρουσίαση του σχεδίου. Ετσι, αντί για την αρχική προθεσμία που εξέπνεε κανονικά την Πέμπτη 31 Μαρτίου, το πακέτο θα παρουσιαστεί στις 15 Απριλίου, εφόσον προηγουμένως πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα «ανάψει» το τελικό «πράσινο φως» για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Στη συνέχεια οι περικοπές 22 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου (2012-2015) θα συζητηθούν στη Βουλή ως τις 15 Μαΐου.
Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν το ευρύτερο πακέτο θεσμικών αλλαγών των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο περιλαμβάνει τρεις κύριες συνιστώσες:
1 Μέτρα άμεσης εφαρμογής, εντός του 2011, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της υστέρησης των εσόδων και των νέων υποχρεώσεων που θα προκύψουν μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ, η οποία θα ανακοινωθεί από τη Εurostat στις 26 Απριλίου. Τα τελικά στοιχεία εστάλησαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες από τη Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
2 Μέτρα και διαρθρωτικές παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 22 δισ. ευρώ την τετραετία 2012-2015.
3 Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων με έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Η παράταση των δύο εβδομάδων δεν μειώνει στο ελάχιστο την πίεση που υφίσταται ο υπουργός Οικονομικών για να ολοκληρώσει την κοστολόγηση των μέτρων και να ενημερώσει τους υπουργούς που θα «χρεωθούν» μέρους του πακέτου των περικοπών και των αποκρατικοποιήσεων.
Μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό όφελος 4,6 δισ. ευρώ.
Νέες περικοπές στις ΔΕΚΟ με την εφαρμογή σχεδίων αναδιάρθρωσης και περικοπής δαπανών για την εξοικονόμηση 2,3-3,5 δισ. ευρώ.
Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 2,3 δισ. ευρώ.
Εξοικονόμηση 2,3 δισ. ευρώ από τη μεταρρύθμιση στο Σύστημα Υγείας. «Ψαλίδι» στα κοινωνικά επιδόματα και κυρίως στον αριθμό των δικαιούχων με εκτιμώμενο όφελος από 2,5 ως 4,5 δισ. ευρώ.
Περικοπή των φοροαπαλλαγών για την είσπραξη 4,6-9,2 δισ. ευρώ μέσω φορολογίας.
Παράλληλα το μνημόνιο προβλέπει: Εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, προκειμένου να εισπραχθούν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι πιθανό να αντικατασταθεί από άλλη παρέμβαση, ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά μέσο όρο 30% σε δύο δόσεις, εφέτος και το 2012, με στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ. Επιβολή φόρου στα αναψυκτικά, για να εισπραχθούν 300 εκατ. ευρώ.
Επιβολή «πράσινου» φόρου στις βιομηχανίες και στις βιοτεχνίες που ρυπαίνουν.
Επιβολή ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα, με στόχο την είσπραξη 100 εκατ. ευρώ.
O κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει προς τους συνομιλητές του ότι «υπάρχει κίνδυνος να μην πιάσουν τόπο οι αλλαγές των τελευταίων μηνών, αν δεν υπάρξει έμπρακτη στήριξη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,αλλά και βούληση για τη συνέχιση των τομών». Ο ίδιος εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Ενδεικτικό των διαθέσεων του υπουργού ήταν το «ξέσπασμά» του κατά της ασφυκτικής ευρω-λιτότητας, σε ομιλία του ενώπιον των ευρωπαίων Σοσιαλιστών την περασμένη Πέμπτη. Αναφέρθηκε μεν στις θετικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, αλλά υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο για το σύνολο των χωρών της Ευρώπης είναι ακραίο, υπερβολικά περιοριστικό και στερείται ευελιξίας. Οσο δε για το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ανέφερε ότι «δεν λύνει όλα τα προβλήματα και χρειάζεται να συμπληρωθεί από μοχλούς ανάπτυξης και επενδύσεων».«Οταν αναλάμβανα υπουργός Οικονομικών, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα προχωρούσα σε περικοπές μισθών 15%, συντάξεων 10% και σε αύξηση του ΦΠΑ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έξι μόλις μήνες» σημείωσε και αναρωτήθηκε αν αυτό είναι σοσιαλιστική πολιτική. Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος: «Σίγουρα δεν είναι σοσιαλιστική πολιτική να αφήσεις μια χώρα να χρεοκοπήσει και να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις»...
Με αφορμή τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Ρoor΄s ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι οίκοι αξιολόγησης αγνοούν θετικές για την Ελλάδα τριμηνιαίες αξιολογήσεις από την τρόικα που γίνονται με πολύ αυστηρά κριτήρια. Παράλληλα εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στην εκτίμηση της Standard & Ρoor΄s ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους προτού ενταχθεί στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ΕSΜ) το 2012.
Ο επιπλέον χρόνος που χρειάζεται η κυβέρνηση οδήγησε σε μικρή αναβολή της επίσκεψης του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα αλλά και σε αλλαγή στόχευσης. Το κλιμάκιο θα έρθει εντός της εβδομάδας αλλά δεν θα ζητήσει «πλήρη λογαριασμό» όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Θα λειτουργήσει κυρίως συμβουλευτικά εν όψει της κατάρτισης του τελικού πλάνου.


Read more...

Όλα τα ονόματα του ανασχηματισμού


Ημερομηνία -ορόσημο για τις επόμενες πολιτικές αποφάσεις του πρωθυπουργού αποτελεί πλέον η 15η Απριλίου. Το ‘πακέτο’ του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής και των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού τελικά ελλείμματος του 2010 που θα κατατεθεί στη Βουλή και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θα το υποδεχθεί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, θα κρίνουν εν πολλοίς τις εξελίξεις...Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να μην έχει στο μυαλό του το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Όπως όμως ο ίδιος έχει διαμηνύσει σε συνεργάτες του, δεν το αποκλείει σε περίπτωση που καταψηφιστεί ένα νομοσχέδιο, πόσο μάλλον ένα τέτοιο ‘πακέτο’ μέτρων που κρίνει εν πολλοίς την αξιοπιστία της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές της. Το ίδιο θα κάνει αν μείνει με 153 βουλευτές, όπως εξομολογήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά την τελευταία συνάντησή τους, ενώ μόνο οι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν δημόσια την τελευταία εβδομάδα να καταψηφίσουν και να διαγραφούν, ο αριθμός μικραίνει κατά πολύ... Σε περίπτωση πάντως που αποφευχθεί το ‘χειρότερο σενάριο’, όπως αποκαλούν τις πρόωρες εκλογές οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου, το σενάριο που κερδίζει έδαφος αμέσως μετά την ψήφιση του ‘πακέτου’ στα μέσα Μαΐου, είναι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με ‘κλειδί’ ασφαλώς τη σύνθεση του οικονομικού επιτελείου. Δεν είναι λίγοι όσοι προεξοφλούν ότι παρά τη σημαντική απόκλιση στο έλλειμμα και την υστέρηση στα έσοδα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παραμείνει στη θέση του, ενισχυόμενος όμως από δύο Αναπληρωτές υπουργούς, πιθανότατα τον Φίλιππο Σαχινίδη που θα αναβαθμιστεί και τον Γιώργο Φλωρίδη, εφόσον αποδεχθεί ενδεχόμενη σχετική πρόταση. Αν πάλι, ο κ.Παπανδρέου αποφασίσει πως ήρθε η ώρα για την αντικατάσταση του ‘τσάρου’, τα ονόματα που φιγουράρουν ως ‘φαβορί’ για τη θέση του είναι οι κ.κ.Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άννα Διαμαντοπούλου και Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τελευταίος, μάλιστα, διαμηνύεται ότι θα ‘πάρει όποιο υπουργείο διαλέξει’ ως αντάλλαγμα για την «υπεύθυνη στάση» του το τελευταίο διάστημα απέναντι στην πολιτική του πάλαι ποτέ εσωκομματικού του αντιπάλου Γιώργου Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες επιμένουν για ‘αναβάθμιση’ του Δημήτρη Ρέππα σε ρόλο ‘συντονιστή’ των υπουργών, ενώ μεγάλες πιθανότητες μετακίνησης σε άλλο υπουργείο συγκεντρώνει ο Γιάννης Ραγκούσης. Αντίθετα, αμετακίνητος θεωρείται από το υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Λοβέρδος. Κανείς δεν ξέρει τι σκέφτεται ο πρωθυπουργός σχετικά με την παραμονή ή όχι της Τίνας Μπιρμπίλη, προσωπικής του επιλογής για το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά ‘βαρίδι’ για πολλούς βουλευτές που της καταλογίζουν ότι προβάλλει τις οικολογικές της ευαισθησίες εις βάρος της ανάπτυξης σε μία στιγμή που το κράτος κάθε άλλο παρά τέτοια περιθώρια έχει. Το ίδιο ισχύει για την τελική του απόφαση σχετικά με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην κυβέρνηση, εξαιτίας των ριζικά διαφορετικών της πεποιθήσεων επί των οικονομικών θεμάτων, σε σχέση με την ακολουθούμενη πολιτική. Στον ‘πάγκο’ του Γιώργου Παπανδρέου, βρίσκονται πρώτοι πρώτοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου και Χρήστος Πρωτόπαπας, καθώς και ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Έξαρχος, με σκόπελο για την υπουργοποίησή τους να θεωρείται η ικανή αντικατάστασή τους στις σημερινές τους θέσεις. Την ίδια στιγμή, πιθανότητες για μία θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα συγκεντρώνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, Ηλίας Μόσιαλος, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Νάσος Αλευράς, Κώστας Καρτάλης, Νίκος Σαλαγιάννης, Ανδρέας Μακρυπίδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Έλενα Παναρίτη και Δημήτρης Καρύδης, ενώ καθόλου δεν αποκλείεται η συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών. iefimerida.gr


Read more...

Πλήρης αποτυχία Παπακωνσταντίνου, στο 10,6% το έλλειμμα


Στις 20 Οκτωβρίου 2009 ο Παπακωνσταντίνου που στο μεταξύ είχε αναλάβει δύο εβδομάδες καθήκοντα στο υπουργείο Οικονομικών δήλωνε ότι το Έλλειμμα είναι 12,4%.

Σήμερα ανακοινώθηκε επισήμως από τη στατιστική αρχή ότι το Έλλειμμα του προηγούμενου έτους έκλεισε στο 10,6% διαψεύδοντας φυσικά κάθε προσδοκία και διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 9%.

Τόσες θυσίες, τόσα μέτρα, τόσες περικοπές μισθών και συντάξεων , τόσοι φόροι χρειάστηκαν για να πέσει το Έλλειμμα μόλις δύο μονάδες;

Μετά από αυτά τι άλλο μένει για να καταλάβει κανείς ότι η κυβέρνηση απέτυχε οικτρά , οδηγώντας την χώρα σε οικονομική κατοχή και κοινωνική εξόντωση;

parapolitika.gr

papaioannou.
Read more...

Με 4.051.949* ευρώ μισθό το χρόνο ο Προβόπουλος ζητά να βάλουμε πλάτη όλοι.

Προβόπουλος: “Για να πετύχουμε, πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι”

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση για ισχυρή επανεκκίνηση των διαρθρωτικών αλλαγών επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής” είπε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής “διευκολύνουν οπωσδήποτε τους χειρισμούς αλλά δεν λύνουν από μόνες τους το πρόβλημα”.

“Η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν μπορούν, π.χ., να εκσυγχρονίσουν το κράτος, να συμμαζέψουν τις δαπάνες, να καταργήσουν άχρηστους οργανισμούς, να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή, να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη” τόνισε. “Ολα αυτά είναι δική μας δουλειά και δική μας ευθύνη που πρέπει να αναλάβουμε με συνείδηση της κρισιμότητας των καιρών».
Ασκεί κριτική σε όσους ήταν αντίθετοι με το μνημόνιο ανάμεσα στους οποίους είναι σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. “Εκείνοι που υποστηρίζουν την άποψη αυτή (ότι απέτυχε το μνημόνιο) δεν έχουν κατανοήσει ότι το μνημόνιο απέτρεψε τη χρεοκοπία και εξασφαλίζει πόρους σε μια εποχή που οι αγορές μάς έχουν αποκλείσει.” δήλωσε.

“Περιλαμβάνει τις απολύτως απαραίτητες δράσεις”. Παραδέχθηκε όμως ότι δεν είναι “η απόλυτη πανάκεια”. “Σε εμάς εναπόκειται η ευθύνη να κινηθούμε συντεταγμένα, γρήγορα και αποφασιστικά προς μια κατεύθυνση διαφορετική από αυτήν που είχαμε ακολουθήσει στο παρελθόν και που οδηγούσε σε ελλείμματα, στον αέναο δανεισμό και στον κρατισμό, σε όλα αυτά δηλαδή που μας έφεραν στην κρίση” δήλωσε. “Πρέπει να το καταλάβουμε: δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής. Ο κύκλος αυτός έκλεισε οριστικά και η παραμικρή απόπειρα να προσφύγουμε στις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος μόνο τεράστια προβλήματα θα δημιουργήσει. Και φυσικά για να πετύχουμε χρειάζεται να βάλουμε πλάτη όλοι».

Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος εκτιμά ότι στην ουσία μόνο οι ξένες επενδύσεις θα μπορέσουν να μας σώσουν. “Οι εγχώριοι πόροι που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη είναι ασφυκτικά περιορισμένοι” δήλωσε. “Θα σας θυμίσω εδώ ότι το ποσοστό της καθαρής εθνικής αποταμίευσης ήταν αρνητικό (-13,9% το 2010) σε ολόκληρη την περίοδο μετά το 2002. Πρέπει συνεπώς να καταφύγουμε αναγκαστικά στην εισαγόμενη αποταμίευση, να προσελκύσουμε δηλαδή άμεσες ξένες επενδύσεις. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, το κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα είναι δυσμενές και οι αβεβαιότητες μεγάλες. Εχουμε όμως την ευκαιρία να βελτιώσουμε την κατάσταση αν εφαρμόσουμε με ταχύτητα, τόλμη και φαντασία ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, δημιουργώντας ελκυστικές ευκαιρίες για την εισροή ξένων επενδύσεων».

*Το ποσό αυτό αφορά το 2008 και το αναφέρει σε παλιότερη Δήλωση του ο ευρωβουλευτής Ν।Χουντής

papaioannou.


Read more...

Παμπούκης ήταν γνωστό πως η χώρα θα πήγαινε στο ΔΝΤ από το 2008!

Zoomnews:

Στα γεύματα με βουλευτές το έχουν ρίξει κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, προκειμένου να κατευνάσουν τους εξεγερμένους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Τελευταία παραδείγματα ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης που “τραπέζωσε” τους βουλευτές του κόμματος που μετέχουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου που προηγήθηκε, καλώντας τους βουλευτές του τομέα μεταρρύθμισης στις τρεις βαθμίδες της Εκπαίδευση στο υπουργείο για φαγητό.

Και ενώ οι δύο συναντήσεις δεν θα έπρεπε να συνιστούν είδηση, δεδομένου ότι είχαν συγκεκριμένο αντικείμενο συζήτησης σχετικό με τις αρμοδιότητες των δύο υπουργών. Όμως τα όσα φέρεται να παραδέχθηκε ο κ.Παμπούκης ότι δηλαδή ήταν γνωστό πως η χώρα θα πήγαινε στο ΔΝΤ από το 2008 ακόμα, αναμένεται να προκαλέσουν νέα αναταραχή…


Read more...

«Μόνο η κυβέρνηση δεν παραδέχεται ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει!»

«Έχουμε κλείσει τους λογαριασμούς μας με το χθες»


http://img.protothema.gr/06346BF6DE463ED587BEEA367768444D.jpg
Επιμένει αντιμνημονιακά ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, στη σημερινή σύσκεψη των προέδρων των τοπικών οργανώσεων του κόμματος, επανέλαβε την κριτική του στην κυβέρνηση και προανήγγειλε ότι στο «Ζάππειο 2» θα παρουσιάσει τη δική του πρόταση για τη λειτουργία της οικονομίας και την ταχύτερη έξοδο από το μνημόνιο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα, λέγοντας ότι «εμείς τους λογαριασμούς μας με το χθες τους έχουμε κλείσει, απέναντί μας έχουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μόνο, κοιτάζουμε μπροστά».

«Η κρίση της οικονομίας και της χώρας βαθαίνει, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει νέα μέτρα που εντείνουν την ασφυξία της οικονομίας, την ανεργία και τα λουκέτα» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι τα πρωτοφανή μέτρα που επέβαλε μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχαν πενιχρά αποτελέσματα και οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πιάνουν τόπο.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η κριτική που έκανε μέχρι τώρα αποδείχθηκε σωστή, καθώς όλοι, ακόμη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -εκτός από την κυβέρνηση- παραδέχονται πια ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει. «Η ΝΔ θα αλλάξει την πολιτική της ασφυξίας, θα βάλει την οικονομία να λειτουργήσει για να βγει η χώρα από το μνημόνιο» είπε ο κ. Σαμαράς και προανήγγειλε ότι στο Ζάππειο «θα δείξουμε πώς μπορεί η οικονομία να λειτουργήσει».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν παράγει έσοδα, αλλά ελλείμματα και ότι η ΝΔ θα αποκαταστήσει τις αδικίες έναντι των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Μίλησε και για την αναξιοπιστία της πολιτικής και είπε ότι η ΝΔ θα επαναφέρει την ελπίδα και την αξιοπρέπεια. Η συμβολή της ΝΔ στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικών θα γίνει με την κατάθεση ενός πλαισίου θέσεων και λύσεων και συγκεκριμένων προτάσεων χωρίς λαϊκισμό, χωρίς την καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών.

«Δέσμευσή μας είναι η πολιτική βάση αρχών και αξιών για να επανέλθει η ελπίδα και η αξιοπρέπεια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του κόμματος και ζήτησε από τους προέδρους των τοπικών οργανώσεων να πλησιάσουν και να επικοινωνήσουν με τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην Επιτροπή Αξιολόγησης που λειτουργεί υπό την προεδρία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, και η οποία θα κρίνει και τις υποψηφιότητες για τις επόμενες εκλογές.

Είπε ότι ήδη εξετάζει εκατοντάδες προτάσεις και έκανε έκκληση σε νέους ανθρώπους χωρίς προγενέστερη πολιτική εμπειρία, που όμως έχουν διάθεση για προσφορά, να πλησιάσουν τη ΝΔ, δίνοντας την εγγύηση ότι το κόμμα θα τους προσφέρει ευκαιρίες. Ήδη, πρόσθεσε, η Επιτροπή κάνει συνεντεύξεις με αξιόλογους ανθρώπους.

Read more...

Τι συγκαλύπτει ο υπουργός Express Service

Ενώ στέλνει φυλακή τους πολίτες για 1 ευρώ ΦΠΑ


http://img.protothema.gr/BD258D411B014AA73860975CFD4AB2B5.jpg
Σε μείζον πολιτικό και ηθικό σκάνδαλο με τεράστιες διαστάσεις εξελίσσεται η υπόθεση Παπακωνσταντίνου - Εxpress Service.Ενα διαχρονικό και διακομματικό σκάνδαλο, το οποίο έρχεται να συντηρήσει με αποφάσεις του και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην πιο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.

Εκπληκτοι συνάδελφοί του υπουργοί και βουλευτές από τις ενέργειές του αναρωτιούνται αν αυτό είναι το νέος ήθος στην πολιτική, το οποίο έχει κάνει σημαία το κόμμα τους. Πώς δηλαδή ήρε μερικώς τη δέσμευση των λογαριασμών του κ. Γιάννη Ραπτόπουλου χωρίς να ρωτήσει και να ψάξει πρώτα τα αυτονόητα: «Χρωστάει ο κ. Ραπτόπουλος στο Δημόσιο; Είναι συνεπής στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του; Είναι φερέγγυος ή υπότροπος σε φοροδιαφυγή;».

Χωρίς να συγκαλέσει καν την αρμόδια επιτροπή του άρθρου 14 που επιλαμβάνεται τέτοιων υποθέσεων, ανέλαβε μόνος να υπογράψει την άρση των δεσμεύσεων και να συνεργήσει με τον τρόπο του αυτό στη ζημιά του Δημοσίου.

Ετσι, με τις υπογραφές στο χέρι ο κ. Ραπτόπουλος προσέρχεται στην Αγροτική Ασφαλιστική και επιτυγχάνει τη μεταφορά των χιλιάδων συμβολαίων που είχε κερδίσει με «φωτογραφικό» διαγωνισμό (όπως έγραφε η «Καθημερινή» τον Ιούνιο του 2010, δηλαδή έναν μήνα πριν από τη δεύτερη υπογραφή του κ. Παπακωνσταντίνου) από την Εxpress Service στην προσωπική του εταιρεία. Αυτή που «ελάφρυνε» ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ο κ. Ραπτόπουλος χρωστάει συνολικά 133,5 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, καθώς από το 1992 και μετά δεν έχει πληρώσει δεκάρα τσακιστή για τους 1.300 εργαζομένους του, πολλοί εκ των οποίων συνταξιοδοτούνται πια χωρίς ποτέ το ΙΚΑ να έχει εισπράξει ασφάλιστρα στη μερίδα τους.

Δεν φτάνει όμως αυτό. Ο κ. Παπακωνσταντίνου με την απάντησή του στο ρεπορτάζ της προηγούμενης Κυριακής έρχεται να δικαιώσει τον κ. Ραπτόπουλο και στο προκλητικό αίτημά του για επιστροφή ΦΠΑ ύψους 27 εκατ. ευρώ, πριν καν οι υπηρεσίες του ολοκληρώσουν τους σχετικούς ελέγχους. Να του επιστρέψει δηλαδή 27 εκατ. ευρώ που όμως δεν είναι χρήματα δικά του αλλά των πελατών του.

Κι όλα αυτά την ώρα που εκατοντάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν πληρώσει από την τσέπη τους ΦΠΑ -και τον οποίο οφείλει να επιστρέψει το κράτος αλλά δεν το κάνει- κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.
Να τα επιστρέψει σε αυτόν που σε συνέντευξή του δήλωνε πως οι υποχρεώσεις του σε ΙΚΑ και Δημόσιο είναι «ανελαστικές δαπάνες», τις οποίες μπορεί να παρακάμπτει.

Στον επιχειρηματία που κάθεται στο σκαμνί αυτές τις μέρες γιατί επί σειρά ετών «προέτρεπε επίμονα και έπεισε», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπαλλήλους του ΙΚΑ για να παίρνει «πέτσινες» ασφαλιστικές βεβαιώσεις σαν την «πέτσινη» επιταγή του Παύλου Ψωμιάδη.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο λαός στενάζει κυριολεκτικά από τα κύματα μέτρων που ανακοινώνει κάθε τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου. Την ώρα που τα συνθήματα που δονούν την Ελλάδα είναι τα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και «επιτέλους να μπουν οι κλέφτες φυλακή».

Ενδεχομένως βέβαια ο κ. Παπακωνσταντίνου να έπεσε θύμα κακών συμβούλων και να έκανε ό,τι έκανε παρασυρμένος.

Τώρα όμως με τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα που δημοσιεύουμε και αποκαλύπτουμε πόσο μεροληπτικά λειτούργησε και εις βάρος υγιών και νομιμοφρόνων επιχειρηματιών, οφείλει να αναγνωρίσει το λάθος του και να ζητήσει συγγνώμη. Και να συνταχθεί με τις απαιτήσεις της κυρίας Λούκας Κατσέλη, των κυρίων Γιώργου Κουτρουμάνη και Ροβέρτου Σπυρόπουλου, οι οποίοι δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα διεκδικήσουν τα χρέη ακόμα κι αν χρειαστεί να κλείσουν οι επιχειρήσεις του κ. Ραπτόπουλου.

Σε διαφορετική περίπτωση, τη σκυτάλη των αποκαλύψεών μας πρέπει να πάρει η Εισαγγελία, η οποία δεν θα χρειαστεί να κουραστεί με έρευνες, γιατί ο φάκελος που έχουμε στα χέρια μας είναι υπεραρκετός για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Αντί απαντήσεων, νέες απειλές από τον υπουργό Express Service

Με σπασμωδικές κινήσεις αντιδρά ο υπουργός Express Service! Μετά την απόφαση - κόλαφο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που ακύρωσε την απόπειρα φίμωσής μας, την οποία κατέβαλε ο εκλεκτός του μεγαλοφειλέτης του Δημοσίου κ. Γιάννης Ραπτόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών, αντί ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ, ως ώφειλε ως πολιτικός άνδρας, στις νέες αποκαλύψεις που δημοσιεύονται στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί, επανέρχεται στη γνωστή μέθοδο περί δήθεν απειλών, βαφτίζοντας μάλιστα ως ...προσπάθεια εκφοβισμού (!) την δημοσιογραφική έρευνα!!!
Ο υπουργός Οικονομικών, με τη νέα του αυτή δήλωση, φαίνεται να μην επιδεικνύει οποιονδήποτε σεβασμό προς την δικαστική απόφαση, η οποία έκρινε αυτό που παγκοσμίως προστατεύεται από το Νόμο και τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συνθήκες: Ότι ο έλεγχος της δημόσιας εξουσίας είναι η αναγνωρισμένη αποστολή του Τύπου και πως η ελευθερία της έκφρασης και η δημοσιογραφική έρευνα απαγορεύεται να φιμώνονται από οποιονδήποτε ! Και αντιλαμβανόμενος το πόσο, πλέον, και ο ίδιος έχει εκτεθεί - ο μεγαλοφειλέτης του Δημοσίου χρησιμοποίησε ως μόνα επιχειρήματα υπέρ του στο δικαστήριο τις επιστολές του ίδιου του υπουργού Οικονομικών (!) – αντί να δώσει απαντήσεις επί της ουσίας του θέματος, χρησιμοποιεί ως διέξοδο το να μας απειλεί ο ίδιος απευθείας.
Ίσως πιστεύει ο υπουργός Οικονομικών ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από τον μεγαλοφειλέτη του Δημοσίου στην προσπάθεια φίμωσης της εφημερίδας μας και ότι η Δικαιοσύνη θα αντιμετωπίσει τον ίδιο με διαφορετικό τρόπο.
Η αλήθεια θα λάμψει, ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να το αντιληφθεί αυτό.
Ιδού η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, αντί απάντησης στη νέα αποκάλυψη περι του ότι ο mr. Express Service, τον οποίο ο ίδιος μεταχειρίζεται ευνοϊκά, χρωστά ΚΑΙ 133 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ:
"Η προσπάθεια εκφοβισμού συνεχίζεται.
Δεν πρόκειται όμως να σταματήσει την έρευνα που ήδη διενεργείται από το ΣΔΟΕ, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας για τον κ. Αναστασιάδη, ούτε τις όποιες σχετικές ενέργειες αποφασίσει η Δικαιοσύνη.
Όσον αφορά τα δημοσιεύματα, το Υπουργείο Οικονομικών θα τα διαβιβάσει μαζί με το σύνολο του σχετικού φακέλου στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη."
Μην χάσετε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, μην λείψετε τις επόμενες ημέρες από το protothema gr. Η δημοσιογραφική έρευνα δεν σταματά...

Read more...

«Δεν φεύγουμε από την Ελλάδα» λέει η Ziraat

«Θα ανοίξουμε κι άλλα υποκαταστήματα»


http://img.protothema.gr/DC286B221527D26B4F8B89AB29FC0D58.jpg
Η τουρκική τράπεζα Ziraat θα συνεχίσει να ανοίγει υποκαταστήματα στην Ελλάδα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της, Τζαν Ακίν Τσαγλάρ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Άρμπιλ του Βορείου Ιράκ, όπου μετείχε στην τελετή εγκαινίων υποκαταστήματος, ο Ακίν αναφέρθηκε γενικά στα ανοίγματα της τράπεζας στο εξωτερικό.

Σχετικά με την Ελλάδα, τόνισε: «Εκδηλώσαμε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με την έννοια να ανοίξουμε υποκαταστήματα και να εξαγοράσουμε τράπεζες, αλλά συναντάμε αντιδράσεις».

Όπως ανέφερε, κατατίθενται ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ, αντίθετα, στην Τουρκία, «παρότι μπορεί να υπήρξε κάποιο παρασκήνιο, δεν δόθηκε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη Finansbank».

Επίσης, χαρακτήρισε μυθεύματα όσες σκοπιμότητες αποδίδουν για τη δραστηριοποίηση της τράπεζάς του στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσαγλάρ, αναφερόμενος στη δραστηριότητα που θα έχει από εδώ και πέρα η τράπεζά του στην Ελλάδα, είπε: «Μπορεί να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα, όπως η αγορά τράπεζας, αλλά δεν ξέρω εάν μπορεί να γίνει αυτό στην Ελλάδα, υπάρχουν ερωτηματικά».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο: «Δεν σκεφτόμαστε σε καμία περίπτωση να αποχωρήσουμε, διότι δεν υπάρχει κανένα σημείο στη δραστηριότητά μας, που να έρχεται σε αντίθεση προς την ελληνική νομοθεσία».

Read more...

Δεν κάνουμε πίσω για τους ΧΥΤΑ, διαμηνύει η κυβέρνηση

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες

Από διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής της Κερατέας
Από διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής της Κερατέας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ούτε στην Κερατέα ούτε σε άλλη περιοχή» διαμηνύει η αρμόδια υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, μολονότι οι δυναμικές διαμαρτυρίες των κατοίκων κατά του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην περιοχή της Κερατέας, συνεχίζονται.

Την Κυριακή περίπου 250 άτομα συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση της λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου με τη λεωφόρο Καλυβίων, με αποτέλεσμα να κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Η κυρία Τζάκρη σημείωσε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ανάψει το 'πράσινο φως', καθώς θεωρεί πρώτη προτεραιότητα τις επενδύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων διότι, εκτός των άλλων, κάνει πράξη ένα σημαντικό μέρος της πράσινης ανάπτυξης και επιλύεται το περιβαλλοντικό πρόβλημα που ακόμα μαστίζει πολλές περιοχές της χώρας».

Η υφυπουργός σημείωσε εξάλλου ότι από τα έργα αναμένεται να δημιουργηθούν 2-3.000 νέες θέσεις εργασίας. «Σε περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ από νέες επενδύσεις, οι επενδύσεις στις υποδομές απορριμμάτων είναι πραγματικά εθνικής σημασίας από κάθε άποψη» είπε η κυρία Τζάκρη.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι σε περιοχές της χώρας όπως το Γραμματικό και η Φυλή στην Αττική, το σχέδιο για την κατασκευή ανάλογων χώρων προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Κατά τη διετία 2011 - 2012 στον σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών αναμένονται, επίσης, τα ακόλουθα έργα:

* Οι μονάδες επεξεργασίας της Αττικής, σε Γραμματικό και Φυλή, προϋπολογισμού σχεδόν 350 εκατ. ευρώ, που θα επιλύσουν οριστικά το οξύ πρόβλημα διαχείρισης των 2 εκατ. τόνων απορριμμάτων, που παράγονται στην Αττική.

* Οι μονάδες επεξεργασίας της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, έργα απολύτως ώριμα, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

* Τα έργα των αποκαταστάσεων των χωματερών, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2012, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια και θα φτάσουν στο ύψος των 150 εκατ. ευρώ, στο σύνολό τους.

* Τα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, έργα τα οποία πρόκειται να φτάσουν κοντά στα 70-80 εκατ. ευρώ.

Όταν υλοποιηθούν αυτά τα έργα, οι συνολικές επενδύσεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Τα διαθέσιμα κονδύλια για έργα διαχείρισης απορριμμάτων, μέσω του ΕΣΠΑ, ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Τσεκούρι» έως και 35% στους μισθούς του Δημοσίου

Πάνω από 90 ειδικά και κλαδικά επιδόματα καταργούνται από την 1η Ιουλίου με την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, από το οποίο αναμένεται, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ότι θα εξοικονομηθούν δαπάνες της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Παράλληλα, τα 15 ειδικά μισθολόγια, που αφορούν 285.000 υπαλλήλους του δημοσίου, όπως οι δικαστικοί λειτουργοί, οι γιατροί του ΕΣΥ και τα μόνιμα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων θα παραμείνουν σε ισχύ, αν και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει ορισμένα από τα επιδόματα που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξαγγελίες του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, θα μπουν τίτλοι τέλους σε 99 από τα 102 επιδόματα που μέχρι σήμερα καταβάλλονται σε κατηγορίες εργαζομένων στα υπουργεία, στους ΟΤΑ, καθώς και σε ΝΠΔΔ.

Όπως αναφέρει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών, που θα οδηγήσει στην είσπραξη του βασικού μισθού, μαζί με δύο ή, το πολύ, τρία επιδόματα: αυτά της θέσης ευθύνης, της οικογενειακής παροχής και του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Από την εφαρμογή των ρυθμίσεων που θα προωθήσει η κυβέρνηση εκτιμάται ότι οι συνολικές αποδοχές μεγάλου αριθμού υπαλλήλων θα μειωθούν ακόμη και κατά 35%.


newsbeast

papaioannou

Read more...

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


Από το : newpost
Τις δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα δείχνουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ως την πιθανότερη ημερομηνία για ένα πιθανό ανασχηματισμό. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν διαπιστώσει ότι η «επικοινωνιακή καταιγίδα» για να καταγραφεί σαν επιτυχία η απόφαση των Βρυξελλών για...
επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, δεν έφερε τα αποτελέσματα που προσδοκούσε η κυβέρνηση.
Αντιθέτως η αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων ύψους από 1,7 ως 3 δισ. -λόγω καθυστέρησης των εσόδων και αστοχιών του οικονομικού επιτελείου- δημιουργεί κλίμα εμφυλίου πολέμου στο ΠΑΣΟΚ με δεκάδες βουλευτές να διαμηνύουν ότι δεν προτίθενται να υπερψηφίζουν άκριτα αναποτελεσματικά μέτρα.
Διαβάστε εδώ όλο το δημοσίευμα
Read more...

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΙΧΑΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΡΤ!...


H ξεφτίλα του δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ δεν έχει προηγούμενο (κλικ στο δημοσιεύμα από το Παρόν). Μπορεί να το υποστηρίζει ο διευθυντής του Mega, ο πρωθυπουργός, όμως, παρά τα σάλια που ρίχνει η Έλλη Στάη και ο Ταγματάρχης γι αυτόν, έχει...
αντίθετη άποψη. Την ίδια με τη δική μας. Πόσο πιο κάτω θα πέσει η κρατική
Read more...

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΔΑΝΕΙΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ


Ρεπορτάζ : Ευγενία Τζώρτζη
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Αίσθημα ανασφάλειας προκαλεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά η άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων, που έχει προαναγγείλει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας...
κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ για την προσεχή σύνοδο, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα. Με δεδομένη την οριακή ικανότητα αρκετών νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, το ενδεχόμενο ανόδου των επιτοκίων θα επιδεινώσει περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημά τους, που έχει ήδη συρρικνωθεί σημαντικά, περιορίζοντας την οριακή δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων πολλών νοικοκυριών.
Η εξέλιξη των επιτοκίων, σύμφωνα με φράση κορυφαίου Eλληνα τραπεζίτη, λειτουργεί ως «δελτίο καιρού» και στοχεύει στο να αποθαρρύνει τη ζήτηση για νέο δανεισμό, που κινείται άλλωστε σταθερά σε αρνητικό ρυθμό από τις αρχές του 2011. Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για νέα επενδυτικά σχέδια είναι παγωμένο, ενώ η αβεβαιότητα των εισοδημάτων και της διατήρησης της θέσης εργασίας αναγκάζει τα νοικοκυριά να αναστείλουν αποφάσεις που αφορούν μια μακροχρόνια περίοδο, όπως είναι η απόφαση για την αγορά κατοικίας.
Τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ, το οποίο παραμένει καθηλωμένο στο 1% για περίπου δύο χρόνια, αποτελούσαν ασφαλές μέχρι σήμερα καταφύγιο για σημαντική μερίδα δανειοληπτών. Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας αντιπροσωπεύουν το 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου των στεγαστικών δανείων, ενώ το 50% είναι συνδεδεμένo με το euribor, που αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας μικρή αύξηση στη μηνιαία δόση.
Να σημειωθεί ότι το υπόλοιπο 10% περίπου είναι δάνεια που έχουν συναφθεί με το ελβετικό libor, το οποίο, παρά το ότι βρίσκεται σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα, επιβαρύνεται από την ενίσχυση του ελβετικού φράγκου που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα, έχοντας εκμηδενίσει το επιτοκιακό όφελος για όσους έχουν πάρει δάνειο σε ξένο νόμισμα.
Η προοπτική αύξησης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25 της μονάδας συμπαρασύρει σε μικρή άνοδο της μηνιαίας δόσης ένα στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο και αν και το ποσό δεν είναι φυσικά ικανό να τορπιλίσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, δημιουργεί ανασφάλεια. Η ανησυχία συνδέεται κυρίως με τις εκτιμήσεις που φέρνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί πολιτική αυξήσεων όλο το 2011, ανεβάζοντας σταδιακά το βασικό επιτόκιο στο 2% περίπου έως το τέλος του χρόνου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα δάνειο 100.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, η δόση με επιτόκιο 4% διαμορφώνεται στα 615 ευρώ, ενώ εάν το επιτόκιο αυξηθεί στο 4,50% ή5%η δόση αγγίζει τα 640 και τα 670 ευρώ αντίστοιχα. Ανάλογα για ένα δάνειο 150.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής τα 30 χρόνια η δόση αυξάνεται από 723 ευρώ στα 767 ευρώ εάν το επιτόκιο ανέβει από το 4% στο 4,5% και στα 813 ευρώ εάν το επιτόκιο αυξηθεί στο 5%. Να σημειωθεί ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στη χώρα μας ήταν πάντα συγκρίσιμα σχεδόν με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί έως το 2008 χαρακτηρίζονταν από εξαιρετικά χαμηλό spread της τάξης του 2%, όταν σήμερα διαμορφώνεται στο 4%.
Στις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων τα ελληνικά επιτόκια διαμορφώνονται σε διπλάσια σχεδόν επίπεδα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, καθώς οι ελληνικές τράπεζες «στενάζουν» υπό το βάρος της έλλειψης ρευστότητας, των αυξημένων αποδόσεων που πληρώνουν στις καταθέσεις, αλλά και των υψηλών επισφαλειών που κινούνται πλέον στο 12% του συνόλου του χαρτοφυλακίου, ξεπερνώντας τα 30 δισ. ευρώ.
Ελλείψει ρευστότητας, εκτός από το υψηλό κόστος χρήματος, περιορισμένες είναι πλέον και οι νέες χρηματοδοτήσεις. Η καθημερινή δουλειά των τραπεζών εξαντλείται στις αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων, ανεβάζοντας το ποσοστό των δανείων που έχουν ρυθμιστεί στο 20% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, που στο τέλος Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 256,6 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων εμφανίζουν οριακή αύξηση ή σταθεροποίηση στα 122,8 δισ. ευρώ, αλλά σημαντικό μέρος των νέων χρηματοδοτήσεων αποτελούν τα δάνεια που δίνουν οι τράπεζες μέσω των χρηματοδοτικών μηχανισμών που έχει συστήσει το Δημόσιο.
Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων υποχωρούν σταθερά και στο τέλος Φεβρουαρίου περιορίστηκαν στα 79,9 δισ. ευρώ, αλλά η πραγματική μείωση εκτιμάται ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό γιατί ένα μέρος των υπολοίπων, που υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης του ελβετικού φράγκου, που αυξάνει το υπόλοιπο των δανείων που έχουν συναφθεί σε ελβετικό νόμισμα.
Read more...

ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΚΑΙ ΔΟΣΕΙΣ Η ΤΡΟΪΚΑ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Ζήρας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,6% του ΑΕΠ θα είναι καταλυτική ως προς τη στάση της τρόικας έναντι της Ελλάδας και θα φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το κρίσιμο δίλημμα που προτίθενται να της θέσουν οι δανειστές: «Ή κόβετε...
κράτος ή κόβουμε τις δόσεις».
Η παρουσία των ξένων εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα (φτάνουν αύριο και την Τρίτη) θα είναι καθοριστική καθώς θα διαπιστώσουν εάν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και το σχέδιο να «κόψει κράτος», μέσω του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2012 - 2015 (ΜΔΠ) και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα είτε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει (δεν έχει πολιτική βούληση) είτε ότι δεν μπορεί (να καταρτίσει ένα τολμηρό και αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και αποκρατικοποιήσεων), τότε δεν θα διστάσουν να βάλουν στο τραπέζι και την αναστολή καταβολής των δόσεων του δανείου. Προκειμένου να μη φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο κατά την επίσημη αξιολόγηση του Μνημονίου στα τέλη Μαΐου, η τρόικα αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια ενδιάμεση αξιολόγηση, στέλνοντας στελέχη της αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Ετσι, θα υπάρχει κάποιος χρόνος ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.
Το ΜΔΠ και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα είναι, επίσης, οι βασικοί άξονες του νέου, διευρυμένου σε περιεχόμενο και διάρκεια, Μνημονίου, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί εξάλλου προϋπόθεση και για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2012. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Ευρωζώνη με την απόφαση της συνόδου κορυφής στις 11 Μαρτίου φρόντισε να δεσμεύσει την Ελλάδα ότι θα επιδιώξει έσοδα 50 δισ. ευρώ από πώληση εταιρειών και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα δείγματα γραφής δεν είναι ενθαρρυντικά. Οπως σημειώνει στέλεχος της τρόικας «η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί μετά βίας το Μνημόνιο, ενώ αυτό θα έπρεπε να είναι το ελάχιστο».
Οι καθυστερήσεις και οι εκπτώσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, η ατολμία στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, η στάση της αντιπολίτευσης και η διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, υποστηρίζει, επέτρεψαν να κυριαρχήσει η άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα «τα βγάλει πέρα» και θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.
Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται επίσης από:
1. Την αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2010, που οφείλεται κυρίως στις υπερβάσεις δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δείχνει ότι ο δημοσιονομικός έλεγχος εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματικός. Αποδεικνύεται, εξάλλου, και από το γεγονός ότι δεκάδες δημόσιοι φορείς, μεταξύ αυτών και μεγάλες ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΣΕ και η ΕΡΤ, δεν μπορούν ακόμη να στείλουν έγκαιρα στο Γενικό Λογιστήριο μηνιαία οικονομικά στοιχεία.
2. Την υστέρηση των εσόδων, που οφείλεται όχι μόνο στους υπεραισιόδοξους, όπως αποδείχθηκε, στόχους, αλλά και στην καθυστέρηση στην αναμόρφωση του ελεγκτικού μηχανισμού. Οι δύο αυτοί παράγοντες θα επισπεύσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων φέτος, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ. (Βλ. Οικονομική Κ, σελ. 2)
3. Τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση, ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, με υπουργούς, όπως η κ. Μπιρμπίλη και η κ. Κατσέλη, να βάζουν ο καθένας τις δικές του κόκκινες γραμμές, όπου νομίζει.
4. Την απροθυμία αρκετών υπουργών να περικόψουν τις δαπάνες όσο χρειάζεται προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ έως το 2015. Αλλοι, προκειμένου να περιορίσουν την περικοπή δαπανών που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών, έθεσαν έναν υπερβολικά φιλόδοξο στόχο για έσοδα από εισφορές (όπως η κ. Κατσέλη, 4 δισ. ευρώ επιπλέον την 4ετία). Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε πως στην προτεινόμενη από το υπουργείο Οικονομικών μείωση των δαπανών θα συνυπολογίσει και την προϋπολογισθείσα εξοικονόμηση πόρων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης». Αλλοι είπαν απλώς ότι ο στόχος που τους ετέθη είναι ανέφικτος.
Αποτέλεσμα της απροθυμίας είναι το γεγονός ότι, ενώ το οικονομικό επιτελείο έπρεπε να στείλει στους εμπειρογνώμονες της τρόικας ένα προσχέδιο του ΜΔΠ έως τις 28 Μαρτίου, ώστε να προλάβουν να το μελετήσουν, έως και σήμερα, παραμονή της άφιξής τους στην Αθήνα, η κατάρτιση του σχεδίου δεν έχει ολοκληρωθεί και στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζονται οι συσκέψεις.
Read more...

ΔΙΑΦΟΡΑ 2,75 ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ


Νέα δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου, τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών αλλά και τη μετακίνηση των ψηφοφόρων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ δημοσιεύεται...
στην εφημερίδα «Το παρόν». Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρία «Rass».
Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση μπορεί, με την πολιτική που ακολουθεί, να βγάλει τη χώρα από την κρίση, το 12,7% των πολιτών απάντησε θετικά ενώ το 17,8% των πολιτών φαίνεται πως συμμερίζεται την άποψη του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι: «Οι θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται από όλους. Είμαστε στο σωστό δρόμο, η πολιτική μας δικαιώνεται».
Σε ό,τι αφορά στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται του Αντώνη Σαμαρά με ποσοστό 37,8%.
Read more...

Κλείνει την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ ο Α. Σαμαράς...



Κατηγορηματικά απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα της κεντροδεξιάς ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. Ο Α. Σαμαράς χαρακτηρίζει το Μνημόνιο «παράδειγμα προς αποφυγή», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ... προχωρεί σε εκποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμάει πως είναι ζήτημα χρόνου το να προηγηθεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του κυβερνώντος κόμματος και να εξασφαλίσει καθαρή εντολή από μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία, δείχνοντας κατανόηση στο γεγονός ότι «ο κόσμος που απογοητεύεται από το ΠΑΣΟΚ, κοντοστέκεται πριν κάνει το επόμενο βήμα προς τη Ν.Δ.».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι δέσμιο των ψεμάτων που είπε και των αδιεξόδων στα οποία παγίδεψε την οικονομία», δηλώνει ο Α. Σαμαράς κλείνοντας κάθε περιθώριο συνεργασίας. «Δεν μας ζητούν υπευθυνότητα, μας ζητούν συνενοχή. Δεν θα τους την προσφέρουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, υπενθυμίζει ότι συνεργάστηκαν πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης να περάσει τα αδιέξοδά της, τους χαρακτηρίζει συνυπεύθυνους και ξεκαθαρίζει και σε αυτή την περίπτωση πως η πόρτα μιας προεκλογικής ή μετεκλογικής συνεργασίας είναι κλειστή.

Ο Α. Σαμαράς χαρακτηρίζει το Μνημόνιο ως «παράδειγμα προς αποφυγή» και το ΠΑΣΟΚ ως «το πρόβλημα της χώρας».

Σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση πως με την πολιτική της προχωρεί στην εκποίηση και όχι στην αξιοποίηση και επισημαίνει πως δεν θα προσέλθει σε κανένα διάλογο για την οικονομία καθώς "δεν μας ζητούν υπευθυνότητα, μας ζητούν συνενοχή. Δεν θα τους την προσφέρουμε".

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Α. Σαμαράς διαβεβαιώνει πως οι φωνές όλων ακούγονται μέσα στο κόμμα, εξαπολύει επίθεση σε όσους εκτός Ν.Δ. δημιουργούν θόρυβο για ανύπαρκτο εσωκομματικό ζήτημα, ενώ χαρακτηρίζει τις σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή ως πολύ καλές. Επισημαίνει όμως με νόημα πως "εμείς τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν τους τακτοποιήσαμε και εκείνος θα επιλέξει πότε θα μιλήσει."
enet


Read more...

Βρυξέλλες - «Στο χέρι σας είναι να σωθείτε»...



Δύο είναι κατά βάση οι λόγοι για τους οποίους οι ιθύνοντες των Βρυξελλών τρέφουν όλο και περισσότερες αμφιβολίες ως προς την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημά της:
Ο πρώτος λόγος αφορά τη συνολική πολιτική βούληση της κυβέρνησης. «Δεν είναι δυνατό να συμφωνούμε σε συγκεκριμένα νομοσχέδια και στη συνέχεια να ... τα βλέπουμε απολύτως αλλαγμένα λόγω κάποιων μεταμεσονύκτιων τροπολογιών που πέρασαν στη Βουλή» επισημαίνουν παράγοντες της Επιτροπής.
Ο δεύτερος λόγος αφορά την ικανότητα της ελληνικής κρατικής μηχανής να εφαρμόσει στην πράξη τις κυβερνητικές αποφάσεις. «Συμφωνήσαμε ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να αλλάξει ριζικά το σύστημα φορολόγησης στην Ελλάδα, ούτως ώστε να αποκλείεται στο μέλλον οποιασδήποτε μορφής φυσική επαφή και διαβούλευση των φορολογουμένων με τους εφοριακούς. Στην πράξη όμως τίποτε δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί» σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες. Ωστόσο, παρά τούτα, οι ιθύνοντες των Βρυξελλών δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν «τον στρατιώτη Ελλάδα». Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. ΖανΚλοντ Τρισέ με στόχο να τονώσουν την αξιοπιστία της Ελλάδας και να αναδείξουν τις θετικές πτυχές της ευρωπαϊκής παρέμβασης.
Από την άλλη πλευρά βέβαια οι πάντες- και πολύ περισσότερο οι κοινοτικοί ιθύνοντες- γνωρίζουν ότι σε έναν χρόνο θα σταματήσουν οι χρηματοδοτικές μεταγγίσεις προς την Αθήνα και ότι αν παρ΄ ελπίδα οι αγορές εξακολουθούν να αποφεύγουν τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. «Πιστεύω ότι υπό προϋποθέσεις το 2012 η ΕΕ θα μπορούσε να λάβει νέες αποφάσεις για τη διευκόλυνση της Ελλάδας. Και αυτό διότι κυρίως οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι εξαιρετικά εκτεθειμένες σε ελληνικά χρεόγραφα» σημειώνει ο κ. Γιάννης Εμμανουηλίδης, βασικός αναλυτής του πολύ σοβαρού «think tank» των Βρυξελλών Εuropean Ρolicy Center. Κατά τον ελληνογερμανό αναλυτή η νέα επιχείρηση αρωγής προς την Ελλάδα θα είναι σύνθετη, θα αφορά δηλαδή την επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής των δανείων, τα επιτόκια, την αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά κ.ά. Δεν θα πρέπει να περιλάβει όμως το περίφημο «κούρεμα» (haircut) της αξίας των ελληνικών ομολόγων, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μύρια όσα προβλήματα στους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι στο μέλλον θα απέφευγαν τα ελληνικά ομόλογα «όπως ο Διάβολος το λιβάνι».
«Ισως το 2012 να είναι η τελευταία επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό διότι μετά το 2012 μπορεί να μην έχει νόημα οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης. Συν τοις άλλοις, μετά το 2012 ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας μπορεί να μη συνιστά “συστημικό κίνδυνο” για την ευρωζώνη, όπως συμβαίνει σήμερα. Στην περίπτωση αυτή η ευρωζώνη δεν θα έχει καν νομικό πάτημα για να βοηθήσει την Ελλάδα» σημειώνει ο κ. Εμμανουηλίδης.
Ως προς τη νομική, αλλά και την πραγματική μορφή του ζητήματος της βοήθειας προς την Ελλάδα μετά το 2012, παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνουν από τις Βρυξέλλες ότι, παρά την ασάφεια που υπάρχει στους κόλπους της ΕΕ, η αρωγή θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από δύο παράγοντες: Ο πρώτος είναι αν τα ελληνικά δημόσια οικονομικά εξακολουθούν να θεωρούνται βιώσιμα, όπως συμβαίνει σήμερα. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να εξεταστεί αν υπό λογικούς και ρεαλιστικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι εφικτή η μεσοπρόθεσμη αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους. Στην πράξη αυτό σημαίνει αν μπορεί η Ελλάδα, εμφανίζοντας τα επόμενα χρόνια μέση ανάπτυξη της τάξεως του 2% και πληρώνοντας επιτόκια της τάξεως του 5,5%, να αρχίσει να μειώνει το χρέος της ώστε αυτό να προσεγγίζει με σταθερούς ρυθμούς το 90% του ΑΕΠ, το οποίο εν γένει θεωρείται βιώσιμο ύψος χρέους. Πολλά θα εξαρτηθούν εν προκειμένω από το ύψος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και από την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Ο δεύτερος παράγοντας από τον οποίο θα εξαρτηθεί η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η αξιοπιστία και η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος της χώρας. Τι σημαίνει αυτό; «Σημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας θα πρέπει να πείσει τις αγορές και τους αναλυτές ότι η εφαρμογή του μνημονίου είναι όχι μόνο υποχρεωτική, αλλά και αρεστή. Ητοι ότι η χώρα εισέρχεται άπαξ διά παντός σε νέα πορεία και δεν σκοπεύει στην πρώτη ευκαιρία να επιστρέψει στις παλαιές της συνήθειες. Κάτι που ούτως ή άλλως αποκλείεται πλέον να συμβεί» καταλήγουν οι κοινοτικοί παράγοντες.
Ερχόμενος στην Αθήνα,ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι αναμένεται να υπενθυμίσει πως όταν προ εικοσαετίας ανέλαβε υπουργός Οικονομικών του Βελγίου η χώρα του είχε δημόσιο χρέος ίσο προς το 135% του ΑΕΠ της και βρισκόταν σε ύφεση.Οταν ύστερα από λίγα χρόνια παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του,το βελγικό χρέος πλησίαζε το 100% του ΑΕΠ και η ανάπτυξη είχε επιστρέψει.Εκτοτε το Βέλγιο,παρά τις αδυναμίες του, δανείζεται υπό καλούς όρους από τις αγορές.
«Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την Ελλάδα» σημειώνουν οι άνθρωποι του προέδρου της ΕΕ στις Βρυξέλλες.Σε ανάλογο μήκος κύματος αναμένεται να είναι και οι δηλώσεις του κ.Τρισέ,ο οποίος,ας σημειωθεί,εξακολουθεί να επιμένει ότι ο μόνιμος ευρωμηχανισμός για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων θα πρέπει να χρηματοδοτεί την αγορά των κρατικών ομολόγων όχι μόνο στην πρωτογενή αλλά και στη δευτερογενή αγορά.Κάτι που ασφαλώς θα διευκόλυνε την Ελλάδα,αλλά και την ΕΚΤ.
BHMA


Read more...

Αντί απαντήσεων, νέες απειλές από τον υπουργό Express Service!...



Με σπασμωδικές κινήσεις αντιδρά ο υπουργός Express Service! Μετά την απόφαση - κόλαφο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που ακύρωσε την απόπειρα φίμωσής μας, την οποία κατέβαλε ο εκλεκτός του μεγαλοφειλέτης του Δημοσίου κ. Γιάννης Ραπτόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών, αντί... ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ, ως ώφειλε ως πολιτικός άνδρας, στις νέες αποκαλύψεις που δημοσιεύονται στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί, επανέρχεται στη γνωστή μέθοδο περί δήθεν απειλών, βαφτίζοντας μάλιστα ως ...προσπάθεια εκφοβισμού (!) την δημοσιογραφική έρευνα!!!

Ο υπουργός Οικονομικών, με τη νέα του αυτή δήλωση, φαίνεται να μην επιδεικνύει οποιονδήποτε σεβασμό προς την δικαστική απόφαση, η οποία έκρινε αυτό που παγκοσμίως προστατεύεται από το Νόμο και τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συνθήκες: ΄Ότι ο έλεγχος της δημόσιας εξουσίας είναι η αναγνωρισμένη αποστολή του Τύπου και πως η ελευθερία της έκφρασης και η δημοσιογραφική έρευνα απαγορεύεται να φιμώνονται από οποιονδήποτε ! Και αντιλαμβανόμενος το πόσο, πλέον, και ο ίδιος έχει εκτεθεί - ο μεγαλοφειλέτης του Δημοσίου χρησιμοποίησε ως μόνα επιχειρήματα υπέρ του στο δικαστήριο τις επιστολές του ίδιου του υπουργού Οικονομικών (!) – αντί να δώσει απαντήσεις επί της ουσίας του θέματος, χρησιμοποιεί ως διέξοδο το να μας απειλεί ο ίδιος απευθείας.

Ίσως πιστεύει ο υπουργός Οικονομικών ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από τον μεγαλοφειλέτη του Δημοσίου στην προσπάθεια φίμωσης της εφημερίδας μας και ότι η Δικαιοσύνη θα αντιμετωπίσει τον ίδιο με διαφορετικό τρόπο.

Η αλήθεια θα λάμψει, ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να το αντιληφθεί αυτό.

Ιδού η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, αντί απάντησης στη νέα αποκάλυψη περι του ότι ο mr. Express Service, τον οποίο ο ίδιος μεταχειρίζεται ευνοϊκά, χρωστά ΚΑΙ 133 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ;

"Η προσπάθεια εκφοβισμού συνεχίζεται.

Δεν πρόκειται όμως να σταματήσει την έρευνα που ήδη διενεργείται από το ΣΔΟΕ, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας για τον κ. Αναστασιάδη, ούτε τις όποιες σχετικές ενέργειες αποφασίσει η Δικαιοσύνη.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα, το Υπουργείο Οικονομικών θα τα διαβιβάσει μαζί με το σύνολο του σχετικού φακέλου στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη."
protothema.gr


Read more...

Αναδιάρθρωση χρέους και εκλογές ζητά ο Καρατζαφέρης

«Η χώρα βυθίζεται καθημερινά»


http://img.protothema.gr/DF1D0BD2128709AD09B47E556B620323.jpg
«Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε μόνοι μας σαν έθνος, πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει το συντομότερο δυνατό να πάει σε αναδιάρθρωση του χρέους και να προκηρύξει άμεσα εκλογές» δήλωσε από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Read more...