Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Με 4.051.949* ευρώ μισθό το χρόνο ο Προβόπουλος ζητά να βάλουμε πλάτη όλοι.

Προβόπουλος: “Για να πετύχουμε, πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι”

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση για ισχυρή επανεκκίνηση των διαρθρωτικών αλλαγών επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής” είπε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής “διευκολύνουν οπωσδήποτε τους χειρισμούς αλλά δεν λύνουν από μόνες τους το πρόβλημα”.

“Η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν μπορούν, π.χ., να εκσυγχρονίσουν το κράτος, να συμμαζέψουν τις δαπάνες, να καταργήσουν άχρηστους οργανισμούς, να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή, να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη” τόνισε. “Ολα αυτά είναι δική μας δουλειά και δική μας ευθύνη που πρέπει να αναλάβουμε με συνείδηση της κρισιμότητας των καιρών».
Ασκεί κριτική σε όσους ήταν αντίθετοι με το μνημόνιο ανάμεσα στους οποίους είναι σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. “Εκείνοι που υποστηρίζουν την άποψη αυτή (ότι απέτυχε το μνημόνιο) δεν έχουν κατανοήσει ότι το μνημόνιο απέτρεψε τη χρεοκοπία και εξασφαλίζει πόρους σε μια εποχή που οι αγορές μάς έχουν αποκλείσει.” δήλωσε.

“Περιλαμβάνει τις απολύτως απαραίτητες δράσεις”. Παραδέχθηκε όμως ότι δεν είναι “η απόλυτη πανάκεια”. “Σε εμάς εναπόκειται η ευθύνη να κινηθούμε συντεταγμένα, γρήγορα και αποφασιστικά προς μια κατεύθυνση διαφορετική από αυτήν που είχαμε ακολουθήσει στο παρελθόν και που οδηγούσε σε ελλείμματα, στον αέναο δανεισμό και στον κρατισμό, σε όλα αυτά δηλαδή που μας έφεραν στην κρίση” δήλωσε. “Πρέπει να το καταλάβουμε: δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής. Ο κύκλος αυτός έκλεισε οριστικά και η παραμικρή απόπειρα να προσφύγουμε στις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος μόνο τεράστια προβλήματα θα δημιουργήσει. Και φυσικά για να πετύχουμε χρειάζεται να βάλουμε πλάτη όλοι».

Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος εκτιμά ότι στην ουσία μόνο οι ξένες επενδύσεις θα μπορέσουν να μας σώσουν. “Οι εγχώριοι πόροι που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη είναι ασφυκτικά περιορισμένοι” δήλωσε. “Θα σας θυμίσω εδώ ότι το ποσοστό της καθαρής εθνικής αποταμίευσης ήταν αρνητικό (-13,9% το 2010) σε ολόκληρη την περίοδο μετά το 2002. Πρέπει συνεπώς να καταφύγουμε αναγκαστικά στην εισαγόμενη αποταμίευση, να προσελκύσουμε δηλαδή άμεσες ξένες επενδύσεις. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, το κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα είναι δυσμενές και οι αβεβαιότητες μεγάλες. Εχουμε όμως την ευκαιρία να βελτιώσουμε την κατάσταση αν εφαρμόσουμε με ταχύτητα, τόλμη και φαντασία ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, δημιουργώντας ελκυστικές ευκαιρίες για την εισροή ξένων επενδύσεων».

*Το ποσό αυτό αφορά το 2008 και το αναφέρει σε παλιότερη Δήλωση του ο ευρωβουλευτής Ν।Χουντής

papaioannou.

Δεν υπάρχουν σχόλια: