Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Νέος Γενικός Γραμματέας.



Ο κύβος-επιτέλους-ερρίφθη.Ο κ.Γιώργος Κανελλόπουλος είναι η τελική επιλογή γιά την θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων.Η ανακοίνωση αναμένεται μέσα στο επόμενο 48ωρο.

yperpasok

Read more...

Μεταβολή και στο σπίτι...




Οι πρωταγωνιστές των δελτίων των 8μ.μ. είναι-εδώ και μία εβδομάδα περίπου-αγρότες.Αγριεμένοι με ύφος αδιάλλακτο,απαιτούν γιά μία ακόμη χρονιά,αναπλήρωση εισοδήματος.Μοιάζουν ανέπαφοι και αποδεικνύονται και αδιάφοροι γιά το τι συμβαίνει στην χώρα.Οι πραγματικά φτωχοί αγρότες απουσιάζουν.Στα μπλόκα κυριαρχούν οι αγρότες-παράγοντες.Είναι αυτοί που "κανονίζουν" γιά τα πανωγραψίματα,τα οποία ωστόσο καταγγέλουν.Είναι αυτοί που δεν έχουν ακούσει γιά διπλές επιδοτήσεις.Είναι αυτοί που εξεγείρονται γιά τα "μουσαδένια" καλλιεργητικά δικαιώματα.Είναι αυτοί που πίσω από τις κάμερες παρακαλούν τους πολιτικούς να τους "δώσουν κάτι",για να μην γυρίσουν με άδεια χέρια στο χωριό.Είναι αυτοί που ανέβηκαν στο ρετιρέ και το μόνον που έκαναν ήταν να καταστρέψουν το κλιμακοστάσιο.Τώρα όμως περήφανα γονατιστοί παρακαλάνε για μιά ομαλή έξοδο.Ωραία λοιπόν,μεταβολή και στο σπίτι γρήγορα.
yperpasok
Read more...

Την ερχόμενη εβδομάδα η εκλογή προέδρου Δημοκρατίας

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας τοποθετείται η διαδικασία επανεκλογής του κ. Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος σε γεύμα που παρέθεσε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η συγκεκριμένη ημέρα της ψηφοφορίας της Βουλής θα καθοριστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της ερχόμενης Πέμπτης.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη, της οποίας η ανακοίνωση γίνεται πέντε πλήρεις ημέρες πριν από την οριζόμενη ημερομηνία ψηφοφορίας.
.nooz.gr


Read more...

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον Γ. Παπανδρέου

Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) πρόκειται να απευθυνθεί αύριο, ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου θα γίνει στη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με τη διαδικασία, πρόκειται να απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών μετά το τέλος της ομιλίας του.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου πρόκειται να έχει σύντομη συνάντηση με τους δημοσιογράφους. Τον κ. Παπανδρέου πρόκειται να υποδεχθεί ο εκλεγείς σήμερα νέος πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Τούρκος βουλευτής Μεβλούτ Τζαβούσογλου. Η εκλογή του κ. Τζαβούσογλου, ο οποίος αντικαθιστά τον αποχωρήσαντα ύστερα από δύο χρόνια προεδρίας, Ισπανό Λουίς Μαρία ντε Πουίγκ, έγινε κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα της τρέχουσας συνόδου.

Eίναι η πρώτη φορά, 61 χρόνια μετά την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Μάιο του 1949, που αναλαμβάνει η Τουρκία την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

"Είναι και η πρώτη φορά που μία χώρα ανατολικά της Βιέννης φθάνει στην προεδρία", παρατήρησε ο ίδιος ο κ. Τζαβούσογλου, ο οποίος είναι, κατά σειρά, ο 25ος πρόεδρος της ΚΣΣΕ. Η εκλογή του κ. Τζαβούσογλου, έγινε με τη διαδικασία της απλής αποδοχής, χωρίς ψηφοφορία, καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από τα μέλη της Ολομέλειας.

Ως βουλευτής στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο κ. Τζαβούσογλου ανήκε στην ομάδα των "Ευρωπαίων Δημοκρατών", προέρχεται δε από το τουρκικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Η θητεία του νέου προέδρου της ΚΣΣΕ είναι διαρκείας ενός έτους με δυνατότητα επανεκλογής για ένα επιπλέον έτος.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Τζαβούσογλου δήλωσε ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να υποβάλει αύριο ερωτήματα στον κ. Παπανδρέου μετά την ομιλία του, καθ' ότι, σύμφωνα με τη διαδικασία, τα ερωτήματα θα υποβληθούν από τους βουλευτές. Εξήγησε ωστόσο ότι θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, κατά την οποία, όπως είπε, "σίγουρα θα συζητήσουμε ορισμένα θέματα που δημιουργούν προβλήματα ανάμεσα στις χώρες μας".

Σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τις προσπάθειες μεταρρύθμισης του Συμβουλίου της Ευρώπης που προωθεί ο νέος Γενικός Γραμματέας Νορβηγός Τούρμπιορν Γιάγκλαντ. Η ΚΣΣΕ, είπε, πρέπει να υποστηρίξει πλήρως τον Γενικό Γραμματέα για να πραγματοποιήσει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες αποβλέπουμε.

"Αναλαμβάνω την ευθύνη", πρόσθεσε, "σήμερα που η ανάγκη μεταρρύθμισης είναι πολύ μεγάλη, να σκεφθούμε τι έγινε τα 60 τελευταία χρόνια. Πρέπει να εργασθούμε σκληρά για να αναβαθμίσουμε τις αξίες της κοινής μας ζωής. Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση έχουν κεντρικό ρόλο να παίξουν".

Υπογράμμισε επίσης ότι η ΚΣΣΕ θα πρέπει να υποστηρίξει και τη μεταρρυθμιστική διαδικασία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Σε μία εποχή αλλαγών και για την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο νέος πρόεδρος της ΚΣΣΕ δήλωσε ότι θα προωθήσει την εντατικοποίηση της συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανέφερε επίσης το γεγονός ότι η ΕΕ πρόκειται να αποκτήσει μία επίσημη εκπροσώπηση στο ΕΔΑΔ.

Σε ερώτημα σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αναφέρθηκε κατ' αρχάς στον μακρύ δρόμο που έχει ήδη διανύσει η χώρα του με τις μεταρρυθμίσεις, αναγνώρισε ωστόσο ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρωτικά ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ότι έχει σεβασθεί, όπως απαιτείται, τα ανθρώπινα δικαιώματα". Ο κ. Τζαβούσογλου πιστεύει ότι "απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν".

Πρόσθεσε όμως ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση "θα πρέπει να υποστηρίξει την Τουρκία στις προσπάθειές της και δεν θα πρέπει να περιορίζεται στο να προβάλει εμπόδια".

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Τζαβούσογλου, "το σημαντικότερο εμπόδιο που υψώνεται σε κάθε μεταρρύθμιση που επιχειρεί η Τουρκία, είναι το Σύνταγμα, γι' αυτό ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις είναι η υιοθέτηση ενός νέου Συνταγματικού Δικαίου".
nooz.gr

Read more...

Η απάντηση Παπανδρέου στον Τούρκο πρωθυπουργό





Επιδόθηκε σήμερα το απόγευμα από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, η επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην απαντητική του επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή τους επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι ο τουρκικός λαός γνωρίζει καλά την προσωπική του συμβολή για την έναρξη μιας νέας περιόδου στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1999, όταν η διμερής διπλωματική δραστηριότητα συνέπεσε με μια σημαντική απόφαση: τη χορήγηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψηφίας χώρας για προσχώρηση στην Ε.Ε.

Αφού επισημαίνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς των διμερών σχέσεων όπως το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τη διπλωματία των πολιτών, ακόμα και το ψυχολογικό κλίμα και την επικοινωνία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη, δέκα χρόνια μετά, να γίνει ένας απολογισμός, ώστε να επισημανθούν οι εναπομένουσες προκλήσεις για να επιτευχθεί μια πιο βιώσιμη και παραγωγική σχέση και μόνιμη ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Έλληνες και Τούρκοι, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να καταστούμε μια δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας», προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν πρότυπο για άλλες περιοχές του πλανήτη.

Τονίζει δε, ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, ιδίως ενώπιον των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει συγκεκριμένο απολογισμό των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας, περιγράφοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα αναζητά τη λύση.

Αναφορικά με το Αιγαίο, πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας.

Ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης.

Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.


Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) πρόκειται να απευθυνθεί αύριο, ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου θα γίνει στη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με τη διαδικασία, πρόκειται να απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών μετά το τέλος της ομιλίας του.

Εκφράζει δε την ετοιμότητα εξέτασης μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της έντασης με την προϋπόθεση ότι δεν προκαταλαμβάνουν τις πολιτικές και νομικές θέσεις των δύο πλευρών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τέτοια μέτρα δεν δίδουν πραγματική λύση γιατί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση.

Περιγράφοντας τη λύση, κάνει αναφορά σε ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Προσθέτει ακόμα ότι η λύση θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου που θέτουν οι αποφάσεις των ΗΕ και να είναι συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, καθώς και με το κοινοτικό κεκτημένο.

Στην επιστολή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι το μέλλον της επανενωμένης νήσου βρίσκεται στην ΕΕ κι ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.

Αφού εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία, όπως λέει, θα συμβάλει στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, παγιώνοντας την καλή γειτονία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας, των υποχρεώσεών της έναντι της Ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εκφράζει ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει στην Τουρκία και πάλι, σε διμερές πλαίσιο, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε κοινοτικά θέματα.

Δίνοντας απάντηση στις επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Έλληνα πολίτη.

Υπογραμμίζει δε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να αντιμετωπισθούν με όρους αμοιβαιότητας.

Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, στην επιστολή αναφέρεται ότι η συνεργασία τόσο στο διμερές, όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Τουρκίας προς τις επιχειρήσεις της FRONTEX, αποτελεί τον μόνο τρόπο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Υπογραμμίζει δε τη σημασία πλήρους εφαρμογής του υπάρχοντος Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, πέραν της επανεκκίνησης συνομιλιών για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ. Εκφράζει επίσης την ετοιμότητα διαμόρφωσης ενός κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Αφού κάνει αναφορά σε άλλες πτυχές της διμερούς συνεργασίας, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία και το καθεστώς θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σημαντική την πρότασή του Τούρκου ομολόγου του για την δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία πιθανώς πριν το καλοκαίρι.

Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κωδικοποιεί την προεργασία που θα πρέπει να γίνει από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών για την κατάλληλη προετοιμασία της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουν οι δύο πλευρές τη συνεργασία τους, με την εμπλοκή των αντίστοιχων φορέων από τις δύο χώρες.

Αναφέρονται συγκεκριμένα ως τομείς συνεργασίας η Ενέργεια, το Εμπόριο και Επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η Παράνομη μετανάστευση, η Πράσινη Ενέργεια, Περιβάλλον, Αναδάσωση και Πράσινη Ανάπτυξη, οι Υποδομές και Μεταφορές και η Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Κάνει τέλος μια απαρίθμηση των γενικών ενοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ακόλουθες θεματικές: διμερής συνεργασία, περιφερειακή συνεργασία (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Καύκασος), παγκόσμια θέματα (κλιματική αλλαγή, μη διασπορά πυρηνικών όπλων, οικονομική κρίση και θεσμοί), σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόοδος διερευνητικών επαφών και μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.

Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει το μήνυμα ειρήνης που μετέφερε τον Οκτώβριο στον τουρκικό λαό και τονίζει ότι από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και να τις οδηγήσουν προς ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος των δύο λαών.nooz.gr

Read more...

Ξεπέρασαν τα 8 δισ. οι προσφορές


Ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ οι προσφορές για τα 5ετή ομόλογα που εκδίδει σήμερα το ελληνικό δημόσιο, αναφέρουν στο Bloomberg τραπεζίτες που συμμετέχουν στην έκδοση.

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι το 5ετές ενδέχεται να τιμολογηθεί στις 375 μονάδες βάσης πάνω από το mid-swap επιτόκιο αναφοράς.

Σημειώνεται ότι τα ελληνικά 5ετή ομόλογα υποχωρούν σήμερα, με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο 6,03%.

Κατηγορηματικά απέκλεισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.

Θέλουμε δύο με τρία χρόνια για να σταθούμε στα πόδια μας από την κρίση δήλωσε στο ραδιόφωνο του Flash 96 ο πρόεδρος της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής Χρήστος Πολυζογώπουλος προβλέποντας ότι θα χαθούν 100.000 θέσεις εργασίας.


Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ορίσθηκαν 6 τράπεζες ως ανάδοχοι για την επικείμενη έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου αναφοράς, λήξης 20 Αυγούστου 2015.

Οι τράπεζες είναι οι Credit Suisse, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Εθνική Τράπεζα και EFG Eurobank.

«Η έκδοση θα πραγματοποιηθεί και θα τιμολογηθεί στο προσεχές μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές», είπε ο ΟΔΔΗΧ σε ανακοίνωσή του.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε το απόγευμα της Παρασκεύης και εκτιμάται ότι θα έχει κλείσει μέχρι την Τρίτη. Η μέθοδος έκδοσης του δανείου είναι κοινοπρακτική, μια ενδιάμεση διαδικασία μεταξύ της ανοιχτής δημοπρασίας, όπου τα επιτόκια διαμορφώνονται ελεύθερα από τις προσφορές των βασικών διαπραγματευτών και της μεθόδου της ιδιωτικής τοποθέτησης, όπου οι όροι έκδοσης του δανείου συμφωνούνται με τις εκδότριες τράπεζες.
nooz.gr

Read more...

ΤΟΝ... ΠΑΡΕΠΕΜΨΕ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΡΑ!


"Τελειωμένη υπόθεση για τη Ν.Δ." χαρακτήριζε πριν από λίγο τον Κώστα Μαρκόπουλο στενότατος συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. Όπως μετέδωσε το Mega στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχτηκε τον Σίμο Κεδίκογλου ο οποίος... κατέθεσε την επίμαχη ερώτηση προς την υφυπουργό Τουρισμό με την οποία ζητούσε να γίνει εκτεταμένος διαχειριστικός έλεγχος στον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού. Μάλιστα νωρίς το πρωί εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει "κοινό συκοφάντη" τον Κ. Μαρκόπουλο. Ο Α. Σαμαράς, ο οποίος τον δέχθηκε του ζήτησε να πέσουν οι τόνοι. Δεν δέχτηκε όμως τον πρώην υπουργό Τουρισμού, τον οποίο δέχθηκε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Αυτά προς το παρόν...

fimotro

Read more...

ΤΟΝ ΕΞΕΘΕΣΕ ΑΣΧΗΜΑ Η ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ


ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ!...

Όταν ήταν ισχυρός και δίπλα στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, -ως κυβερνητικός εκπρόσωπος- είχε το θράσος να επιτίθεται στην αντιπολίτευση και σε όσους δημοσιογράφους έκαναν λόγο για περίεργες σχέσεις ΝΔ-Siemens. Τότε ο... λαλίστατος Ε. Αντώναρος κατηγορούσε όλους όσοι του ασκούσαν κριτική. Σήμερα στην Ελευθεροτυπία, η Αριστέα Μπουγάτσου τους εξευτελίζει για μια ακόμη φορά. Στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου καταγράφονται δύο κλήσεις από τον Ε. Αντώναρο, μία στις 6 Ιουλίου 2004 και μία, δύο μέρες μετά.
Δεξιά: η αποστολή του βιογραφικού με την επισήμανση «κατόπιν συνεννοήσεως με τον Ευάγγελο Αντώναρο.
Πάνω: η ευχαριστήρια επιστολή του Κ. Καραμανλή προς τον Μ. Χριστοφοράκο συμπεριελήφθη στα εισερχόμενα της Γενικής Διεύθυνσης της Siemens.
fimotro


Read more...

Οι αγρότες διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας


Παραγωγοί από το μπλόκο της Νίκαιας κατευθύνονται στο Ζάππειο, όπου διεξάγεται η διημερίδα για το αγροτικό. Μιλώντας στο Ζάππειο, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή τόνισε ότι το αγροτικό πρόβλημα έχει τεθεί στην κοινωνία και πως η κυβέρνηση είναι «αποφασισμένη να κάνει τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, σε απόλυτη συνεργασία με τους αγρότες».

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σημείωσε ότι και "από το δικό μας τομέα, της Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας θα συμβάλλουμε στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν οι αγρότες προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημά τους".

Παράλληλα με τη διαδικασία του Ζαππείου, έχουν ξεκινήσει οι σχετικές ομάδες εργασίας οι οποίες εξετάζουν οκτώ άξονες - προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, με τη συμμετοχή πάνω από 350 εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων.

Κλειστές έως τις 14:30 κρατούν οι παραγωγοί της Θεσσαλίας και τις παρακαμπτηρίους των Τεμπών, ενώ αγρότες κρατούν κλειστή και την Εγνατία οδό, στο τμήμα Σερρών-Καβάλας, στο κόμβο των Κερδυλλίων.

Οι αγρότες στις Σέρρες έκλεισαν σήμερα και τη σιδηροδρομική γραμμή στο σταθμό του Προμαχώνα, ενώ αποκλεισμένη παραμένει και η οδική διέλευση του μεθοριακού σταθμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΑΣ Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, η σιδηροδρομική γραμμή θα παραμείνει κλειστή για αρκετές ώρες, παρεμποδίζοντας τη διέλευση των εμπορικών και επιβατικών αμαξοστοιχιών από και προς τη Βουλγαρία.

Εκτός, όμως, από τη σιδηροδρομική γραμμή από και προς Βουλγαρία, οι παραγωγοί αποφάσισαν να αποκλείσουν από τις 13.00 και επ’ αόριστον, τόσο την παλιά εθνική οδό Σερρών - Καβάλας, όσο και τους παρακαμπτήριους δρόμους.

protothema.gr/


Read more...

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο πρωθυπουργός στις 28-29/1

Η αναμόρφωση του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού συστήματος, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές κρίσεις, θα βρεθεί στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 31 Ιανουαρίου.

Τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός πρόκειται να παρακολουθήσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.

Στην πενθήμερη συνάντηση, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, όμως θα αναζητηθούν λύσεις για τα πιο πιεστικά προβλήματα.
.nooz.gr

Read more...

Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για εξεταστικές

Στις 6 το απόγευμα ξεκινά στη βουλή η συζήτηση επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπαίδι. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα ακουλουθήσει ψηφοφορία.

Την Τετάρτη θα ακολουθήσει η υπόθεση Ζίμενς. Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την αποκάλυψη ευχαριστήριας επιστολής του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Καραμνλή προς τον Μιχ. Χριστοφοράκο.

Στην επιστολή, την οποία αποκάλυψε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο κ. Καραμανλής ευχαριστεί προσωπικά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τον κ. Χριστοφοράκο για την υποστήριξη του στη μεγάλη προσπάθεια για ένα νέο ξεκίνημα.
Τυπική χαρακτηρίζουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή την ευχαριστήρια επιστολή προς τον πρώην ισχυρό άνδρα της Ζίμενς στην Ελλάδα, το Μάιο του 2004, δύο μήνες μετά τις εκλογές τις οποίες είχε κερδίσει η ΝΔ.

Αντ. Σαμαράς

«Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα», δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ για τις εξεταστικές επιτροπές, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τύπος της Κυριακής, που τιτλοφορείται «δεν θα κυβερνήσω πάνω σε ερείπια». Το Σάββατο, από το βήμα της ΚΕ του κόμματός του, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση «τις ρίχνει σαν φωτοβολίδες κρότου-λάμψης για να αποπροσανατολίσει από την οικονομία».
nooz.gr

Read more...

Υπό τον κλοιό των μπλόκων ο διάλογος για το αγροτικό

Διάλογος με απουσίες στο Ζάππειο, μπλόκα σε δεκάδες σημεία της χώρας. Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, την ώρα που η κυβέρνηση άνοιξε την αυλαία της διαβούλευσης, με απόντες τους αγρότες και τη ΝΔ που αποχώρησε. Τη σιδηροδρομική γραμμή στο σταθμό του Προμαχώνα έκλεισαν αγρότες του νομού Σερρών. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη λεωφόρο Αμαλίας στην Αθήνα.

Η υπουργός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανοίγοντας τις διαδικασίες του διαλόγου, έκανε αναφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τον αγροτικό τομέα. "Τολμάμε να προχωρήσουμε σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές", δήλωσε η Κ. Μπατζελή, για να προσθέσει ότι "ο διάλογος δεν είναι φιέστα".

Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, από την πλευρά της υπογράμμισε ότι και "από το δικό μας τομέα, της Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας θα συμβάλλουμε στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν οι αγρότες προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημά τους".

Τα μπλόκα

Τη σιδηροδρομική γραμμή στο σταθμό του Προμαχώνα έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι, με τα τρακτέρ τους, οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων (ΑΑΣ) του νομού Σερρών, που κρατούν ήδη αποκλεισμένη την οδική διέλευση του μεθοριακού σταθμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΑΣ Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, η σιδηροδρομική γραμμή θα παραμείνει κλειστή για αρκετές ώρες, παρεμποδίζοντας τη διέλευση των εμπορικών και επιβατικών αμαξοστοιχιών από και προς τη Βουλγαρία.

Κλειστές οι παρακαμπτήριες των Τεμπών, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα φορτηγά που βρίσκονται στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καθώς οι αγρότες της Θεσπρωτίας ανοίγουν και κλείνουν ανά διαστήματα την πρόσβαση προς το λιμάνι.

Την απόφαση τους να κλείσουν ξανά, συμβολικά την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών, στο κόμβο του Στρυμονικού, πήραν οι αγρότες των ομοσπονδιών ΟΑΣ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων) και ΟΔΑΣ (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων).

Κλειστή παραμένει και η Εγνατία Οδός, στο τμήμα Σερρών- Καβάλας, στο κόμβο των Κερδυλλίων, από τους αγρότες.

Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κόμβοι της Αμφίπολης και της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, αλλά και ο κόμβος της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας.

Αποκλεισμένη από τους αγρότες παραμένει η συνοριακή πρόσβαση του Ορμενίου, στο νομό Έβρου.

Στον κόμβο της Εγνατίας οδού, στη θέση «Μερσίνα», παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών του νομού Γρεβενών, χωρίς όμως να εμποδίζουν την κυκλοφορία. Οι αγρότες της περιοχής δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου και θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους σε νέα συνέλευση.

Ανοιχτές είναι οι οδικές προσβάσεις περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες παραμένουν στα «Πράσινα Φανάρια», στα διόδια των Μαλγάρων, αλλά και στη διασταύρωση της Χαλκηδόνας, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

Σε συμβολικό αποκλεισμό του νομαρχιακού καταστήματος προχώρησαν αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη», καθώς και εκείνοι που συμμετέχουν στο μπλόκο της Νίκαιας. Οι παραγωγοί τοποθέτησαν πανό στην είσοδο του κτιρίου, ενώ συναντήθηκαν και με το νομάρχη Τρικάλων, στον οποίο παρουσίασαν τα αιτήματά τους. Πάντως, ο αποκλεισμός έληξε χωρίς να δημιουργηθούν απρόοπτα.

nooz.gr

Read more...

ΛΙΦΤΙΓΚ ΣΠΙΤΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Εταιρείες από τον χώρο της οικοδομής που εμπορεύονται χρώματα, κουφώματα και αλουμίνια ετοιμάζουν προσφορές και εκπτώσεις έως και 35%, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, ενώ οι τράπεζες σχεδιάζουν πράσινα επισκευαστικά δάνεια με χαμηλά...
επιτόκια.
Δίχως να περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου, που αναμένονται στα μέσα Φεβρουαρίου, εταιρείες που εισάγουν θερμομονωτικά χρώματα για τοίχους και ταράτσες εγκαινιάζουν άμεσα διαφημιστική καμπάνια για την πώληση των προϊόντων τους με έκπτωση 35% (όση προέβλεπε και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν εφαρμόστηκε ποτέ). Με μότο της καμπάνιας «αφού το υπουργείο δεν μπορεί, μπορούμε εμείς για σας», διαφημίζουν ότι θα πωλούν π.χ. τα χρώματά τους έναντι 5 ευρώ/τ.μ. τα τρία χέρια βαφής (κανονικό κόστος πάνω από 10 ευρώ/τ.μ). Αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζουν και εταιρείες από άλλους κλάδους (μονωτικά υλικά, κουφώματα κ.ά.), που ευελπιστούν ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες θα συνοδεύονται από πραγματικά κίνητρα.
Δάνεια με επιδοτούμενα επιτόκια
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες εξετάζουν να εκδώσουν πράσινα επισκευαστικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, το οποίο με βάση σενάριο που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος θα επιδοτείται κατά 3- 4 μονάδες από το κράτος. Το τελικό επιτόκιο, με βάση το εν λόγω σενάριο, θα διαμορφώνεται το πολύ σε 2%, έναντι του 5%-6% σήμερα. Μια άλλη επίσης ιδέα είναι οι τράπεζες να χρηματοδοτούν τέτοιου είδους εργασίες και να αποπληρώνονται βάσει της αξίας της εξοικονομούμενης ενέργειας από τη χρήση του κτιρίου. Σημειώνεται ότι παρουσία στον χώρο της χρηματοδότησης εργασιών εξοικονόμησης ενέργειας έχουν ήδη οι Εθνική, Αlpha και Εurobank, ενώ πρώτη στο παιχνίδι των πράσινων επισκευαστικών δανείων έχει εισέλθει εδώ και μήνες η Πειραιώς.
Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να οριστικοποιηθεί το είδος της συμμετοχής που θα έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα στο πρόγραμμα του υπουργείου, τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι συναντήσεις στελεχών του υπουργείου με στελέχη της τραπεζικής αγοράς (τόσο από μεμονωμένες τράπεζες όσο και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών).
Εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών
Την εμφάνισή τους θα κάνουν σύντομα στην αγορά και εταιρείες που παρέχουν καθετοποιημένες ενεργειακές υπηρεσίες σε κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και βιομηχανίες. Η καινοτομία των εταιρειών αυτών (Εnergy Service Companies ή ΕSCΟs όπως ονομάζονται διεθνώς) είναι ότι ενώ το κόστος το επωμίζεται ο πελάτης, στο εξής τη δαπάνη θα την αναλαμβάνει η εταιρεία μέσω δανείου που θα συνάπτει με τράπεζα. Η επένδυση θα αποπληρώνεται σταδιακά σε βάθος χρόνου με αμοιβή που θα προσδιορίζεται με βάση την αξία της ενέργειας που εξοικονομεί ο πελάτης από τη χρήση του κτιρίου. Εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, όπως οι Ηelesco και Cofly (πρώην Αxima του γαλλικού ομίλου Suez), καθώς και εταιρείες με λογισμικό ειδικά σχεδιασμένο για παρεμβάσεις εξοικονόμησης σε κτίρια όπως η Ιntelen Group δραστηριοποιούνται ήδη εδώ και καιρό στην Ελλάδα, και αναμένεται να εντείνουν την παρουσία τους με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Αμοιβή βάσει της εξοικονομούμενης ενέργειας
Πώς θα λειτουργεί όμως ο νέος αυτός θεσμός και πώς θα αποπληρώνεται η εταιρεία; Έστω, για παράδειγμα, μια τετραώροφη πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, κατασκευής του 1970, που πληρώνει σήμερα για θέρμανση- ψύξη- φωτισμό - ζεστό νερό 23.000 ευρώ τον χρόνο. Αποφασίζεται να γίνουν μια σειρά παρεμβάσεων για να μειωθεί ο ετήσιος λογαριασμός. Συγκεκριμένα, αλλαγή λαμπτήρων και σωμάτων φωτισμού, αλλαγή κλιματιστικών, αντικατάσταση πετρελαίου με φυσικό αέριο και τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Αν έπειτα από αυτές τις αλλαγές το κτίριο μειώσει τις δαπάνες του στα 13.000 ευρώ, τα 10.000 ευρώ της διαφοράς θα τα καρπωθεί η εταιρεία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι η επένδυση στο κτίριο και η αμοιβή της εταιρείας ανέρχονται συνολικά στα 53.000 ευρώ, η τελευταία θα εισπράττει από τους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας 10.000 ευρώ επί περίπου 5 χρόνια ώστε να αποσβεστεί η δαπάνη της ενεργειακής αναβάθμισης.
fimotro


Read more...

Η ΚΡΙΣΗ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΑ ΕΚΠΤΩΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ...


Ρεπορτάζ : Μαρία Βασιλείου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Στα εκπτωτικά πολυκαταστήματα στρέφονται οι καταναλωτές που αναζητούν τρόπους να μειώσουν το κόστος των αγορών τους και να αντιμετωπίσουν την κρίση. Oι κυριότεροι «παίκτες» του κλάδου βλέπουν τον τζίρο τους να αυξάνεται κατά 10%-15%, την ώρα που οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο εμφανίζουν πτώση έως και 30%. Πρόκειται...
για μια νέα, υπό μία έννοια, αγορά, η οποία αναπτύσσεται διαρκώς ευνοούμενη από το οικονομικό στρίμωγμα των καιρών αλλά και από τις τάσεις που επικρατούν διεθνώς, με τα outlets να αποτελούν- σύμφωνα με τους ίδιους τους επιχειρηματίες - τρόπο ζωής. «Υπάρχει σαφής στροφή των Ελλήνων καταναλωτών, καθώς αναζητούν επώνυμα και ποιοτικά ρούχα σε καλύτερες τιμές καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου», επισημαίνει ο κ. Μίλτος Γαλάνης, γενικός διευθυντής των δύο Factory Οutlet της εισηγμένης Εlmec Sport. «Από τότε, μάλιστα, που ξέσπασε η κρίση, βλέπουμε ότι τα εκπτωτικά καταστήματα περιλαμβάνονται στις επιλογές καταναλωτών που δεν ενδιαφέρονταν γι΄ αυτά παλαιότερα». Το δέλεαρ, άλλωστε, δεν είναι ευκαταφρόνητο. Στα δέκα εκπτωτικά πολυκαταστήματα που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, συνολικής έκτασης περίπου 80.000 τ.μ., στεγάζονται επώνυμοι οίκοι που πωλούν τα προϊόντα τους- περασμένης σεζόν- σε τιμές χαμηλότερες κατά 30% έως και 70% όλο τον χρόνο. Ανάλογη είναι η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν και τα εκπτωτικά καταστήματα που ανοίγουν οι ίδιοι οι έμποροι, πολλοί εκ των οποίων βλέπουν τον τζίρο στα outlets των αλυσίδων τους να αυξάνεται, την ώρα που μειώνονται οι πωλήσεις στα κεντρικά τους καταστήματα. Και εκπτωτικό χωριό
Πάντως, τα περισσότερα εκπτωτικά πολυκαταστήματα βρίσκονται στην Αττική, όπου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του - αν και με πάνω από ένα χρόνο καθυστέρηση- το πρώτο εκπτωτικό χωριό της χώρας, την άνοιξη του 2011, διευρύνοντας περαιτέρω τη συγκεκριμένη αγορά. Οι φίρμες που θα «στεγαστούν» στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων θα πωλούν τα είδη τους τουλάχιστον κατά 35% φθηνότερα.
Κατά τον κ. Νίκο Χρυσουλίδη, ο οποίος φροντίζει να πηγαίνει για αγορές σε εκπτωτικά πολυκαταστήματα ανά δίμηνο, η μόδα στα ανδρικά είδη δεν αλλάζει τόσο γρήγορα. Μπορείς να βρεις και ρούχα τα οποία είχαν βγει στην αγορά πριν από έναν ή δύο μήνες».
«Σε ένα outlet θα αναζητούσα αποκλειστικά επώνυμα ρούχα, ένα κοστούμι Αrmani, για παράδειγμα, το οποίο είναι κλασικό και διαχρονικό. Θα αναζητούσα να αγοράσω ακόμη έπιπλα, καθώς οι τιμές τους είναι χαμηλότερες», λέει η ιδιωτική υπάλληλος κ. Μαρία Καγκελίδου, η οποία πιστεύει, ότι η ελληνική αγορά διαθέτει σήμερα πολλές επιλογές για τον καταναλωτή.
fimotro


Read more...

Συνεχίζεται η ομηρία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας



Κλειστό κρατούν, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας οι αγρότες της περιοχής.Οι αγρότες έχουν τοποθετήσει περίπου 40 τρακτέρ στην πύλη εισόδου για το λιμάνι του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιβαστεί κανένα όχημα στα πλοία με προορισμό την Ιταλία.Αντιθέτως, κανονικά αποβιβάζονται οι επιβάτες με προορισμό την Ηγουμενίτσα, αφού οι αγρότες σήμερα αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτή την πύλη εξόδου από το λιμάνι.Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχουν καταπλεύσει, νωρίτερα, δύο πλοία με προορισμό την Ιταλία, ενώ μετά τις 21:00 έφθασε και το πλοίο «Sea Trade», με προορισμό το Μπάρι.

Αυτά ίσχυαν μέχρι πριν από λίγο. Νεότερες πληροφορίες λένε ότι οι αγρότες διέλυσαν το μπλόκο στην Ηγουμενίτσα και άνοιξε το λιμάνι!




Read more...

Παραίτηση αξιολογημένου κουμπάρου.

http://www.arisalexopoulos.gr/images/Aris%20photo.jpgΤη μη αποδοχή της τοποθέτησής του στην θέση του νέου ειδικού γραμματέα Ανταγωνιστικότητας, του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για προσωπικούς λόγους, ανακοίνωσε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Αρης Αλεξόπουλος.Η τοποθέτηση του νέου ειδικού γραμματέα αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, όπως γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τύπος της Κυριακής, ο κ. Αλεξόπουλος είναι κουμπάρος της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη.
yperpasok

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

Σχεδίαζαν εισβολή στον Εβρο!

Νέο δημοσίευμα της "Ταράφ"


Εισβολή στον Έβρο προέβλεπαν τα επί μέρους σχέδια του "Σχεδίου Βαριοπούλα" το οποίο αποσκοπούσε στη διαμόρφωση συνθηκών ανωμαλίας στην Τουρκία και στην ανατροπή της κυβέρνησης, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Ταράφ", η οποία δημοσίευσε και παρουσίαση που έκανε Τούρκος συνταγματάρχης στο πλαίσιο του σχεδιασμού, κατά την οποία αναφέρεται πώς εξαναγκάστηκαν σε φυγή οι Έλληνες της Ίμβρου.

Η "Ταράφ" συνεχίζει να αποκαλύπτει λεπτομέρειες του σχεδίου που είχε ετοιμαστεί το Μάρτιο του 2003.

Η εφημερίδα κάνοντας λόγο για "Δεύτερη κρίση τύπου Ίμια", σημειώνει ότι ο τότε διοικητής της Α’ Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων, ταξίαρχος Γιουρνταέρ Ολτζάν πρότεινε "μικρής εμβέλειας συγκρούσεις" με την Ελλάδα με σκοπό την "τόνωση του εθνικού αισθήματος". Η "Ταράφ" σημειώνει ότι αυτά προκύπτουν από την 175 σελίδων καταγραφή της απομαγνητοφώνησης ομιλιών σχετικά με το Σχέδιο.

Στο εν λόγω κείμενο, ο Τούρκος ταξίαρχος, φέρεται να λέει, σύμφωνα με την εφημερίδα τα εξής: "Παρότι σκεφτόμαστε ότι η εσωτερική απειλή είναι απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο, προκειμένου να αυξηθεί το αίσθημα ενότητας και συμπαράστασης μεταξύ των πολιτών, σκέφτομαι ότι θα ήταν κατάλληλο, με σκοπό τη διασφάλιση της ψυχολογικής υποστήριξης, να υπάρξουν μικρής εμβέλειας συγκρούσεις με την Ελλάδα. Η επίλυση του θέματος των μιλίων είναι δύσκολο ζήτημα και προϋποθέτει μεγάλης εμβέλειας επιχείρηση και πολιτική προεργασία. Για το λόγο αυτό, σκέφτομαι ότι θα προσέφεραν όφελος επεισόδια μικρής εμβέλειας από την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό, ή ακόμη και στα σύνορα, στην ανάγκη χρησιμοποιώντας και τον Τύπο".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά την τρίτη μέρα του σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 3-5 Μαρτίου 2003 στην Α’ Στρατιά, ο τότε διοικητής της τελευταίας, στρατηγός Τσετίν Ντογάν, προτείνει εισβολή στον Έβρο. Η "Ταράφ" αναφέρει ότι "η πρόταση του Ντογάν είναι η εισβολή του τουρκικού στρατού σε ένα τμήμα του Έβρου και η πρόκληση τεχνητής έντασης" και παραθέτει τμήμα από την ομιλία του στρατηγού Ντογάν: "Άλλος ένας τρόπος επιχείρησης είναι, με την παροχή αναγκαίας αεροπορικής δύναμης εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας, να καταλάβουμε την περιοχή που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε Βόρειος Έβρος και κατ’ επέκταση να εφαρμόσουμε και τους δύο τρόπους επιχείρησης, δηλαδή αυτήν που αφορά την εσωτερική ασφάλεια, αλλά και αυτό. Υπήρξαν σκέψεις ότι ο επιχειρησιακός αυτός τρόπος θα είναι επιχείρηση ταυτόχρονα στο εσωτερικό και το εξωτερικό και κατ’ επέκταση θα συμβάλει στη διασφάλιση της εθνικής ενότητας".

Η εφημερίδα "Ταράφ" σημειώνει επίσης ότι "η παρουσίαση που έκανε στο ίδιο σεμινάριο ο συνταγματάρχης Τουντζάϊ που εμφανίζεται ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, δείχνει πώς εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ίμβρο οι εκεί Έλληνες, στο πλαίσιο ενός συστηματικού σχεδίου". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τα λόγια του συνταγματάρχη επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς ότι οι Έλληνες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ίμβρο ως αποτέλεσμα των παρενοχλήσεων των υπόδικων των ανοιχτών φυλακών που δημιουργήθηκαν το 1965 στο νησί" και δημοσιεύει μέρος της παρουσίασης του συνταγματάρχη: "Τώρα εδώ θα συζητήσουμε και κάποια απόρρητα πράγματα. Εξάλλου αυτός είναι ο βασικός σκοπός της εργασίας σχετικά με το σχέδιο. Σε πρώτη φάση, προκειμένου να αναγκάσουμε σε φυγή τους Έλληνες από την Ίμβρο, στείλαμε μονάδα κομάντος της στρατοχωροφυλακής. Φτιάξαμε στην περιοχή ανοιχτές φυλακές. Ως προς το αποτέλεσμα που υπήρξε στην περιοχή, υπήρξε μετανάστευση σε σημαντικό βαθμό. Βήμα-βήμα, έγιναν διάφορα πράγματα στην περιοχή και στις ανοιχτές φυλακές, όπως καλλιέργειες. Τώρα είναι αδύνατον να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά στο πλαίσιο των Τουρκοελληνικών σχέσεων της εποχής, προέκυψε η ανάγκη να γίνει αυτό, εναντίον αυτών που γινόταν στη Δυτική Θράκη. Αργότερα, όταν αποσύραμε τη δύναμη, εγκαταστήσαμε στην περιοχή τη μονάδα κομάντος".

protothema.gr


Read more...

Διατάχθηκε έλεγχος και στα "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα"!...


...μετά τον ΕΟΤ. Άλλη μια δικαίωση για το Press-gr!

Από τον Χάρη Φλώρο

Μετά τον ΕΟΤ, οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος διατάχθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, για την τελευταία τριετία, και στην Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε.
Αντικείμενο της έρευνας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, είναι η εξέταση της νομιμότητας των διαδικασιών ανάθεσης μελετών, έργων, προμηθειών, καθώς και των τυχόν αγορών, ανταλλαγών, πωλήσεων και εκμισθώσεων των ακινήτων της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση "το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για πλήρη εξυγίανση, διαφάνεια και εξορθολογισμό των εξόδων τόσο στην ΕΤΑ όσο και στον ΕΟΤ όπου την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε επίσης να διενεργηθεί οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος, όχι μόνο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το σώμα επιθεωρητών-ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, αλλά και από ορκωτούς ελεγκτές".
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση - δικαίωση για το Press-gr που...

επανειλημμένα είχε αποκαλύψει πολλά από τα παρατράγουδα στην ΕΤΑ και τα οποία αποσιωπούσαν εφημερίδες και κανάλια. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, δε, το Press-gr έγραφε (δείτε εδώ) ότι πρέπει να γίνει έλεγχος τώρα και στα "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα", όπως είναι η άλλη ονομασία της ΕΤΑ. Και σημειώναμε ότι ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει ουκ ολίγες καταγγελίες για τα περίφημα ΕΤΑ για συμβάσεις, αποφάσεις, αναθέσεις, κονδύλια κοκ ότι κανονικό φαγοπότι γινόταν εκεί μέσα και ότι δεν γινόταν τίποτε χωρίς να το γνωρίζει ο κ. Μαρκόπουλος ο οποίος είχε τοποθετήσει και ανθρώπους του σε θέσεις - κλειδιά.



Read more...

Κρίσιμο τεστ ο σημερινός δανεισμός έως 5 δισ.

Κρίσιμο τεστ σήμερα Δευτέρα για το δανεισμό του δημοσίου αποτελεί η σημερινή κοινοπρακτική έκδοση πενταετούς ομολόγου. Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να αντλήσει τρία έως πέντε δισ. ευρώ.

Κατηγορηματικά απέκλεισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.

Θέλουμε δύο με τρία χρόνια για να σταθούμε στα πόδια μας από την κρίση δήλωσε στο ραδιόφωνο του Flash 96 ο πρόεδρος της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής Χρήστος Πολυζογώπουλος προβλέποντας ότι θα χαθούν 100.000 θέσεις εργασίας.


Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ορίσθηκαν 6 τράπεζες ως ανάδοχοι για την επικείμενη έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου αναφοράς, λήξης 20 Αυγούστου 2015.

Οι τράπεζες είναι οι Credit Suisse, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Εθνική Τράπεζα και EFG Eurobank.

«Η έκδοση θα πραγματοποιηθεί και θα τιμολογηθεί στο προσεχές μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές», είπε ο ΟΔΔΗΧ σε ανακοίνωσή του.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε το απόγευμα της Παρασκεύης και εκτιμάται ότι θα έχει κλείσει μέχρι την Τρίτη. Η μέθοδος έκδοσης του δανείου είναι κοινοπρακτική, μια ενδιάμεση διαδικασία μεταξύ της ανοιχτής δημοπρασίας, όπου τα επιτόκια διαμορφώνονται ελεύθερα από τις προσφορές των βασικών διαπραγματευτών και της μεθόδου της ιδιωτικής τοποθέτησης, όπου οι όροι έκδοσης του δανείου συμφωνούνται με τις εκδότριες τράπεζες.
nooz.gr

Read more...

Αδιέξοδο στην πρώτη συνάντηση...



Σινιάλο να πυκνώσουν και σκληρύνουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα έδωσαν χθες το απόγευμα από την Αθήνα οι 35 εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού, καθώς η τρίωρη συνάντησή τους με την Κατερίνα Μπατζελή οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Η κατάσταση τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς:
Οι εξεγερμένοι αγρότες στον Προμαχώνα Σερρών «σφραγίζουν» τα σύνορα και κόβουν τη σιδηροδρομική σύνδεση με το εξωτερικό.
Τα τρακτέρ κλείνουν και τις παράπλευρες οδικές διόδους, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να κοπεί στα δύο η χώρα.
Αγορά και εξαγωγές αισθάνονται τον βρόχο να σφίγγει πάνω τους και υπάρχουν καταγγελίες για...

...φορτία φθαρτών που σαπίζουν στα τελωνεία και κινδύνους ελλείψεων και ανατιμήσεων στην αγορά.

Σε... πείσμα όλων αυτών και υπό την πολιορκία των εξεγερμένων αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας της Λάρισας ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί ο κοινωνικός διάλογος για τη γεωργία, που οργάνωσε η κυρία Μπατζελή για σήμερα και αύριο.

Βασικό μότο που θα κυριαρχήσει κι εδώ πως η κυβέρνηση συζητεί και προωθεί μόνο θεσμικά αιτήματα και δεν φέρεται διατεθειμένη -και ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης- να προχωρήσει στη χορήγηση μετρητών, όπως ζητεί με επίταση το σύνολο των κινητοποιούμενων αγροτών.

Η επί της Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων υπουργός πάντως θέλει να πιστεύει πως από την Τετάρτη και μετά θα υπάρξουν κινήσεις και από τα «κόκκινα» και «γαλάζια» μπλόκα για συναντήσεις μαζί της, κάτι που εκτιμάται πως με την έναρξη διαλόγου μαζί της θα οδηγήσει σε εκτόνωση της σημερινής κατάστασης.

Πάντως, η εικόνα των χθεσινών εξελίξεων δεν προμηνύει άμεση αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων καθώς υπήρξαν έντονες κόντρες και σε πολιτικό επίπεδο. Με την κυρία Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα σε περιοδείες τους χθες στα μπλόκα, να καλούν τους αγρότες να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα αλλά να σκληρύνουν τη στάση τους μέχρι την τελική δικαίωση.

Η κυρία Μπατζελή, μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις ανέφερε στην ερώτηση «αν οι αγρότες φύγουν από τα μπλόκα»:

«Οταν θα το αποφασίσουν οι ίδιοι. Εμείς στα αιτήματα που μας είχαν θέσει από την αρχή, όχι απλώς απαντήσαμε, τα επεξηγήσαμε, τα συζητήσαμε και παράλληλα δώσαμε τις προτάσεις μας και περιμένουμε απαντήσεις. Οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν τη βάση της διαβούλευσης μετά τις 27 και 28 Ιανουαρίου, διότι πιστεύουμε ότι η διαβούλευση αυτή είναι πολύ σημαντική πριν κατατεθούν και ως νομοθετικά κείμενα».

Ο υφυπουργός Μιχ. Καρχιμάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους αγρότες. Είμαστε εδώ να στηρίξουμε τους πολλούς και όλους εκείνους που ιστορικά ήταν οι κοινωνικοί και πολιτικοί μας σύμμαχοι και όχι τους λίγους με την ασύδοτη δράση στην αγορά».

Η Νέα Δημοκρατία
Ο υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Γ. Κασαπίδης, σε δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος των αγροτών και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Επί των συγκεκριμένων αιτημάτων των παραγωγών καμία ξεκάθαρη απάντηση, καμία συγκεκριμένη απόφαση. Οι ευθύνες της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ανήκουν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Καλούμε την ύστατη αυτή στιγμή τον ίδιο τον πρωθυπουργό να θυμηθεί τις περσινές υποσχέσεις του στους αγρότες κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους και να δώσει λύση στο αδιέξοδο».

Δέσμευση από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
«Ναι» σε θεσμικές παρεμβάσεις, «όχι» σε παροχές

Ρήξεις παντού και βαθιές θεσμικές αλλαγές στην αγροτική οικονομία και στο αγροτικό κίνημα υποσχέθηκε στη χθεσινή συνάντησή της με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών η επί της Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπουργός Κατερίνα Μπατζελή.

Αρνήθηκε με κομψό είναι η αλήθεια τρόπο να δεσμευθεί για ενίσχυσή τους με... ρευστό χρήμα, αλλά επέμεινε πως το εισόδημα των αγροτών σίγουρα θα βελτιωθεί με θεσμικά μέτρα που θα λάβει το υπουργείο.

Η κυρία Μπατζελή κατά τη διάρκεια της συνάντησης χθες στο υπουργείο (3 - 5.30 μ.μ.) δεσμεύθηκε για θεσμικές λύσεις που θα προωθηθούν με πέντε νομοσχέδια τα οποία ήδη άρχισαν να μπαίνουν σε διαβούλευση. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται:

Αγορά: Χτύπημα των καρτέλ με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της δράσης τους σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας.

Τιμές παραγωγού: Προώθηση πωλήσεων γεωργικών προϊόντων μέσω και του Διαδικτύου (διαγωνισμοί προμηθειών στο Ιντερνετ), νέους εξειδικευμένους Οργανισμούς μέσω των συνεταιρισμών που θα ανασυγκροτηθούν.

Μεσάζοντες - έμποροι: Για να χτυπηθούν τα «καπέλα» και η αισχροκέρδεια σε βάρος των παραγωγών που πληρώνονται σε εξευτελιστικές τιμές και των καταναλωτών που αγοράζουν τα τρόφιμα ακριβότερα πάνω από 2.500%, θα προβλεφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Για παράδειγμα, θα καθιερωθεί ποσοστό κέρδους γύρω στο 30% για τον μεσολαβούντα έμπορο και επιπλέον ποσοστό πάνω από αυτό θα φορολογείται ως εισόδημα.

«Τειρεσίας», όπου θα εγγράφονται έμποροι αλλά και παραγωγοί που διαθέτουν στην αγορά ακατάλληλα ή επικίνδυνα τρόφιμα. Θα τους απαγορεύεται επίσης η συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς.

«Ελληνοποιήσεις»: Ηλεκτρονική διασύνδεση και συνεργασία με υπουργείο Οικονομικών - τελωνεία, για να ελέγχεται σχολαστικά η διάθεση των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων και να προλαμβάνεται η... βάπτισή τους σε ελληνικά.
Χαρ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολώνας - ΕΘΝΟΣ
nonews-news
Read more...

Πόλεμος νεύρων κυβέρνησης - τρακτέρ...


Σε πόλεμο νεύρων εξελίσσεται η σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης- αγροτών, καθώς η αυλαία του διαλόγου στο Ζάππειο που άνοιξε χθες με τη συνάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών. Η συνάντηση όχι μόνο δεν αποφόρτισε την κατάσταση, αλλά ενέτεινε την κρίση, με αποτέλεσμα πλέον 4.000 τρακτέρ να απειλούν με κυκλοφοριακό μπλακάουτ.

Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν...

...είναι διατεθειμένη να κάνει παροχές προκειμένου να λύσουν τα μπλόκα, και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό δήλωσε στους αγρότες και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η μόνη ίσως διαφοροποίηση στις δηλώσεις της κ. Μπατζελή σε σχέση με το απόλυτο «όχι» των προηγούμενων ημερών, είναι η επισήμανσή της ότι «αυτή τη στιγμή» δεν υπάρχουν χρήματα- φράση για την οποία η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δέχεται ήδη σκληρή κριτική από συναδέλφους της στην κυβέρνηση, οι οποίοι θεωρούν ότι στα πολλά λάθη που έχει κάνει, προστίθεται τώρα και μια φράση που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ενιαία κυβερνητική στάση απέναντι στις κινητοποιήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο μετά το ναυάγιο της συνάντησης της Κ. Μπατζελή με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής των αγροτών, από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι «η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της, που είναι όχι παροχές, αλλά διάλογος για τα θεσμικά αιτήματα των αγροτών», με την προσθήκη ότι «δεν πρόκειται να γίνουν διευθετήσεις τις οποίες θα πληρώσει συνολικά η χώρα». Παράλληλα αρμόδια πηγή του Μεγάρου Μαξίμου έβαλε τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον Γιώργο Παπανδρέου να πραγματοποιεί σήμερα έμμεσο διάλογο με τους αγρότες εμφανιζόμενος στην εκδήλωση του Ζαππείου. «Συνονθύλευμα»
Η στάση της κ. Μπατζελή όμως απέναντι στους αγρότες, τόσο κατά τη χθεσινή συνάντηση όσο και η δήλωση της στο «Βήμα της Κυριακής» ότι οι αγρότες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κινητοποίηση είναι ένα «συνονθύλευμα χωρίς επαρκή νομιμοποίηση», προκάλεσαν και πάλι τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές που πήγαν στα μπλόκα ή επισκέφθηκαν χωριά της περιφέρειας άφησαν αιχμές για το πώς χειρίζεται τις κινητοποιήσεις η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και για δηλώσεις της, όπως αυτή που προαναφέρθηκε, στο «Βήμα», που πυροδότησαν αντιδράσεις στα μπλόκα. Η κ. Μπατζελή άφησε σαφέστατες αιχμές κατά των βουλευτών (με δηλώσεις της στο Κανάλι 1), δηλώνοντας ότι «αυτό που τώρα προέχει είναι να βγουν όλοι οι βουλευτές να εξηγήσουν ότι η κυβέρνηση κρίνεται όχι στους τρεις μήνες αλλά σε ένα βάθος χρόνου». Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «επικοινωνιακό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «παράγει περισσότερο πολιτική απ΄ ό,τι περνάει προς τα έξω».

Στενεύουν τα περιθώρια
Πάντως, η κυβέρνηση εκτιμάει ότι οι κινητοποιήσεις έχουν φτάσει πια στην κορύφωσή τους και μαζί με τη σημερινή προσπάθεια των αγροτών να αποκλείσουν το Ζάππειο και με τον τρόπο αυτό να προσπαθήσουν να ματαιώσουν τη διαδικασία διαλόγου οδηγούνται σε αδιέξοδο και από την πλευρά των αγροτών, καθώς στενεύουν τα περιθώρια και για εκείνους. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι με τη μεγάλη πλειοψηφία να παραμένει απαθής μπροστά στις κινητοποιήσεις - ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόλις 4.000 είναι τα τρακτέρ στους δρόμους-, είναι δύσκολο οι αγρότες να παραμείνουν στα μπλόκα. Από την πλευρά της κυβέρνησης, για άλλη μια φορά γίνεται σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις της να αντιμετωπίσει με τη βία τις κινητοποιήσεις χρησιμοποιώντας την αστυνομία.
Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος - NEA

nonews-news


Read more...

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ...


Του Μιχάλη Κουρμούση

Στα δύο κόβεται, από νωρίς το μεσημέρι η Ελλάδα, καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, μετά το χθεσινοβραδινό αδιέξοδο στην πρώτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Μπατζελή, Καρχιμάκης) με εκπροσώπους από 14 μπλόκα της κεντρικής Ελλάδας. Με το ξεκίνημα...
της δεύτερης εβδομάδας των αγροτικών κινητοποιήσεων έχουμε κλιμάκωση και σκλήρυνση θέσεων από τις δύο πλευρές, κυβέρνηση-αγρότες. Το μπλόκο της Νίκαιας στέλνει σήμερα το πρωί εκατοντάδες αγρότες για συλλαλητήριο στο Ζάππειο όπου θα γίνεται η ελληνοπορτογαλική διημερίδα για το αγροτικό πρόβλημα και την ίδια ώρα για ένα 5ωρο θα κλείσουν όλους τους δρόμους στη Θεσσαλία (εθνικούς και παρακαμπτήριους).
Και τα τρένα
Κλιμάκωση με κλείσιμο και των παρακαμπτήριων δρόμων έχουν αποφασίσει και τα μπλόκα της Φθιώτιδας, ενώ στη βόρεια Ελλάδα πιθανόν ν' αποκλειστεί και η σιδηροδρομική γραμμή, όπως επίσης και να συνεχιστεί ο μόνιμος αποκλεισμός των τελωνείων.
Από χθες ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις (βλέπε διάλογος) κυβέρνησης-αγροτών, σε μια προσπάθεια να ανοίξουν οι δρόμοι. Η πρώτη επαφή ήταν «οικογενειακή». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και οι εκπρόσωποι από 14 μπλόκα της κεντρικής Ελλάδας που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα. Στα μέσα της εβδομάδας ίσως γίνει συνάντηση με τη «σκληρή» εκπροσώπηση της Δεξιάς (μπλόκα βόρειας Ελλάδας), καθώς η περιοχή της Λάρισας βρίσκεται σε αναγκαστική συναινετική πορεία λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της τοπικής Ενωσης.
Τελευταίος, όπως πάντα, αναμένεται να εμφανιστεί στην Αχαρνών 2 (υπουργείο) ο γερόλυκος Βαγγ. Μπούτας.
Μετά την πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο η κ. Μπατζελή έκανε έκκληση στους αγρότες να επιδείξουν την κοινωνική ευαισθησία τους, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν ενισχύσεις. «Είμαστε κοντά στους αγώνες των αγροτών. Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των ρήξεων και των θεσμικών αλλαγών στην αγροτική οικονομία, στο αγροτικό κίνημα» δήλωσε.
Ανάλογο ήταν και το μήνυμα του υφυπουργού Μιχ. Καρχιμάκη, ο οποίος τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συμπαραταχθούμε με τους πολλούς που είναι οι αγρότες και να στηρίξουμε το εισόδημά τους με κάθε δυνατό, θεσμικό μέτρο.
Από Τετάρτη
Σε πιο άγριους αποκλεισμούς είναι ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι αγρότες από την ερχόμενη Τετάρτη, σε περίπτωση που συνεχιστεί η κυβερνητική άρνηση για κάλυψη μέρους του απολεσθέντος εισοδήματος.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα διεκδικούν τη χορήγηση ενισχύσεων ανάλογα με τα στρέμματα που καλλιέργησαν για όλα σχεδόν τα προϊόντα και με βάση την έγκριση της Ε.Ε. για χορήγηση εθνικών ενισχύσεων ώς 15.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση. Με τη διαδικασία αυτή μπορεί να δοθούν ώς 300 εκατ. ευρώ, ποσόν που θεωρείται καλή βάση διαλόγου και απεμπλοκής.
Οι χειρισμοί που ακολουθούν τα κυβερνητικά στελέχη στην αντιμετώπιση της κρίσης εντείνουν το αδιέξοδο και δίνουν επιχειρήματα για πιο αδιάλλακτη στάση εκ μέρους των αγροτών.
Απ' όλους σχεδόν τους αγρότες καταγγέλλεται η νομοθετική παρέμβαση που προωθείται για τον αγροτικό συνδικαλισμό. Εκπρόσωπος από μπλοκ της κεντρικής Ελλάδας δήλωσε στην «Ε».: «Η κ. Μπατζελή επιχειρεί να "ΠΑΣΟΚοποιήσει" το συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας νόμος-πλαίσιο ο οποίος να ορίζει ότι οι ίδιοι οι αγρότες θα αποφασίσουν, με το καταστατικό της οργάνωσης, τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του». Παράλληλα, επισημαίνουν ότι προτεραιότητα δεν είναι το συνδικαλιστικό κίνημα (αγροτικοί σύλλογοι) αλλά το συνεταιριστικό κίνημα που συντηρεί -χρηματοδοτούμενο από το κράτος- τον αγροτοπατερισμό.
Η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης πρέπει να γίνει στο κεφάλαιο συνεταιρισμός, γιατί από εκεί ξεκινάει η όποια προσπάθεια για την εξυγίανση της αγοράς.
fimotro


Read more...