yperpasok
Read more...
Παραγωγοί από το μπλόκο της Νίκαιας κατευθύνονται στο Ζάππειο, όπου διεξάγεται η διημερίδα για το αγροτικό. Μιλώντας στο Ζάππειο, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή τόνισε ότι το αγροτικό πρόβλημα έχει τεθεί στην κοινωνία και πως η κυβέρνηση είναι «αποφασισμένη να κάνει τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, σε απόλυτη συνεργασία με τους αγρότες».
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σημείωσε ότι και "από το δικό μας τομέα, της Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας θα συμβάλλουμε στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν οι αγρότες προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημά τους".
Παράλληλα με τη διαδικασία του Ζαππείου, έχουν ξεκινήσει οι σχετικές ομάδες εργασίας οι οποίες εξετάζουν οκτώ άξονες - προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, με τη συμμετοχή πάνω από 350 εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων.
Κλειστές έως τις 14:30 κρατούν οι παραγωγοί της Θεσσαλίας και τις παρακαμπτηρίους των Τεμπών, ενώ αγρότες κρατούν κλειστή και την Εγνατία οδό, στο τμήμα Σερρών-Καβάλας, στο κόμβο των Κερδυλλίων.
Οι αγρότες στις Σέρρες έκλεισαν σήμερα και τη σιδηροδρομική γραμμή στο σταθμό του Προμαχώνα, ενώ αποκλεισμένη παραμένει και η οδική διέλευση του μεθοριακού σταθμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΑΣ Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, η σιδηροδρομική γραμμή θα παραμείνει κλειστή για αρκετές ώρες, παρεμποδίζοντας τη διέλευση των εμπορικών και επιβατικών αμαξοστοιχιών από και προς τη Βουλγαρία.
Εκτός, όμως, από τη σιδηροδρομική γραμμή από και προς Βουλγαρία, οι παραγωγοί αποφάσισαν να αποκλείσουν από τις 13.00 και επ’ αόριστον, τόσο την παλιά εθνική οδό Σερρών - Καβάλας, όσο και τους παρακαμπτήριους δρόμους.
Νέο δημοσίευμα της "Ταράφ"
Εισβολή στον Έβρο προέβλεπαν τα επί μέρους σχέδια του "Σχεδίου Βαριοπούλα" το οποίο αποσκοπούσε στη διαμόρφωση συνθηκών ανωμαλίας στην Τουρκία και στην ανατροπή της κυβέρνησης, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Ταράφ", η οποία δημοσίευσε και παρουσίαση που έκανε Τούρκος συνταγματάρχης στο πλαίσιο του σχεδιασμού, κατά την οποία αναφέρεται πώς εξαναγκάστηκαν σε φυγή οι Έλληνες της Ίμβρου.
Η "Ταράφ" συνεχίζει να αποκαλύπτει λεπτομέρειες του σχεδίου που είχε ετοιμαστεί το Μάρτιο του 2003.
Η εφημερίδα κάνοντας λόγο για "Δεύτερη κρίση τύπου Ίμια", σημειώνει ότι ο τότε διοικητής της Α’ Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων, ταξίαρχος Γιουρνταέρ Ολτζάν πρότεινε "μικρής εμβέλειας συγκρούσεις" με την Ελλάδα με σκοπό την "τόνωση του εθνικού αισθήματος". Η "Ταράφ" σημειώνει ότι αυτά προκύπτουν από την 175 σελίδων καταγραφή της απομαγνητοφώνησης ομιλιών σχετικά με το Σχέδιο.
Στο εν λόγω κείμενο, ο Τούρκος ταξίαρχος, φέρεται να λέει, σύμφωνα με την εφημερίδα τα εξής: "Παρότι σκεφτόμαστε ότι η εσωτερική απειλή είναι απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο, προκειμένου να αυξηθεί το αίσθημα ενότητας και συμπαράστασης μεταξύ των πολιτών, σκέφτομαι ότι θα ήταν κατάλληλο, με σκοπό τη διασφάλιση της ψυχολογικής υποστήριξης, να υπάρξουν μικρής εμβέλειας συγκρούσεις με την Ελλάδα. Η επίλυση του θέματος των μιλίων είναι δύσκολο ζήτημα και προϋποθέτει μεγάλης εμβέλειας επιχείρηση και πολιτική προεργασία. Για το λόγο αυτό, σκέφτομαι ότι θα προσέφεραν όφελος επεισόδια μικρής εμβέλειας από την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό, ή ακόμη και στα σύνορα, στην ανάγκη χρησιμοποιώντας και τον Τύπο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά την τρίτη μέρα του σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 3-5 Μαρτίου 2003 στην Α’ Στρατιά, ο τότε διοικητής της τελευταίας, στρατηγός Τσετίν Ντογάν, προτείνει εισβολή στον Έβρο. Η "Ταράφ" αναφέρει ότι "η πρόταση του Ντογάν είναι η εισβολή του τουρκικού στρατού σε ένα τμήμα του Έβρου και η πρόκληση τεχνητής έντασης" και παραθέτει τμήμα από την ομιλία του στρατηγού Ντογάν: "Άλλος ένας τρόπος επιχείρησης είναι, με την παροχή αναγκαίας αεροπορικής δύναμης εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας, να καταλάβουμε την περιοχή που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε Βόρειος Έβρος και κατ’ επέκταση να εφαρμόσουμε και τους δύο τρόπους επιχείρησης, δηλαδή αυτήν που αφορά την εσωτερική ασφάλεια, αλλά και αυτό. Υπήρξαν σκέψεις ότι ο επιχειρησιακός αυτός τρόπος θα είναι επιχείρηση ταυτόχρονα στο εσωτερικό και το εξωτερικό και κατ’ επέκταση θα συμβάλει στη διασφάλιση της εθνικής ενότητας".
Η εφημερίδα "Ταράφ" σημειώνει επίσης ότι "η παρουσίαση που έκανε στο ίδιο σεμινάριο ο συνταγματάρχης Τουντζάϊ που εμφανίζεται ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, δείχνει πώς εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ίμβρο οι εκεί Έλληνες, στο πλαίσιο ενός συστηματικού σχεδίου". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τα λόγια του συνταγματάρχη επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς ότι οι Έλληνες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ίμβρο ως αποτέλεσμα των παρενοχλήσεων των υπόδικων των ανοιχτών φυλακών που δημιουργήθηκαν το 1965 στο νησί" και δημοσιεύει μέρος της παρουσίασης του συνταγματάρχη: "Τώρα εδώ θα συζητήσουμε και κάποια απόρρητα πράγματα. Εξάλλου αυτός είναι ο βασικός σκοπός της εργασίας σχετικά με το σχέδιο. Σε πρώτη φάση, προκειμένου να αναγκάσουμε σε φυγή τους Έλληνες από την Ίμβρο, στείλαμε μονάδα κομάντος της στρατοχωροφυλακής. Φτιάξαμε στην περιοχή ανοιχτές φυλακές. Ως προς το αποτέλεσμα που υπήρξε στην περιοχή, υπήρξε μετανάστευση σε σημαντικό βαθμό. Βήμα-βήμα, έγιναν διάφορα πράγματα στην περιοχή και στις ανοιχτές φυλακές, όπως καλλιέργειες. Τώρα είναι αδύνατον να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά στο πλαίσιο των Τουρκοελληνικών σχέσεων της εποχής, προέκυψε η ανάγκη να γίνει αυτό, εναντίον αυτών που γινόταν στη Δυτική Θράκη. Αργότερα, όταν αποσύραμε τη δύναμη, εγκαταστήσαμε στην περιοχή τη μονάδα κομάντος".
Σε πόλεμο νεύρων εξελίσσεται η σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης- αγροτών, καθώς η αυλαία του διαλόγου στο Ζάππειο που άνοιξε χθες με τη συνάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών. Η συνάντηση όχι μόνο δεν αποφόρτισε την κατάσταση, αλλά ενέτεινε την κρίση, με αποτέλεσμα πλέον 4.000 τρακτέρ να απειλούν με κυκλοφοριακό μπλακάουτ.
Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν...
...είναι διατεθειμένη να κάνει παροχές προκειμένου να λύσουν τα μπλόκα, και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό δήλωσε στους αγρότες και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η μόνη ίσως διαφοροποίηση στις δηλώσεις της κ. Μπατζελή σε σχέση με το απόλυτο «όχι» των προηγούμενων ημερών, είναι η επισήμανσή της ότι «αυτή τη στιγμή» δεν υπάρχουν χρήματα- φράση για την οποία η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δέχεται ήδη σκληρή κριτική από συναδέλφους της στην κυβέρνηση, οι οποίοι θεωρούν ότι στα πολλά λάθη που έχει κάνει, προστίθεται τώρα και μια φράση που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ενιαία κυβερνητική στάση απέναντι στις κινητοποιήσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι λίγο μετά το ναυάγιο της συνάντησης της Κ. Μπατζελή με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής των αγροτών, από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι «η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της, που είναι όχι παροχές, αλλά διάλογος για τα θεσμικά αιτήματα των αγροτών», με την προσθήκη ότι «δεν πρόκειται να γίνουν διευθετήσεις τις οποίες θα πληρώσει συνολικά η χώρα». Παράλληλα αρμόδια πηγή του Μεγάρου Μαξίμου έβαλε τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον Γιώργο Παπανδρέου να πραγματοποιεί σήμερα έμμεσο διάλογο με τους αγρότες εμφανιζόμενος στην εκδήλωση του Ζαππείου. «Συνονθύλευμα»
Η στάση της κ. Μπατζελή όμως απέναντι στους αγρότες, τόσο κατά τη χθεσινή συνάντηση όσο και η δήλωση της στο «Βήμα της Κυριακής» ότι οι αγρότες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κινητοποίηση είναι ένα «συνονθύλευμα χωρίς επαρκή νομιμοποίηση», προκάλεσαν και πάλι τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές που πήγαν στα μπλόκα ή επισκέφθηκαν χωριά της περιφέρειας άφησαν αιχμές για το πώς χειρίζεται τις κινητοποιήσεις η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και για δηλώσεις της, όπως αυτή που προαναφέρθηκε, στο «Βήμα», που πυροδότησαν αντιδράσεις στα μπλόκα. Η κ. Μπατζελή άφησε σαφέστατες αιχμές κατά των βουλευτών (με δηλώσεις της στο Κανάλι 1), δηλώνοντας ότι «αυτό που τώρα προέχει είναι να βγουν όλοι οι βουλευτές να εξηγήσουν ότι η κυβέρνηση κρίνεται όχι στους τρεις μήνες αλλά σε ένα βάθος χρόνου». Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «επικοινωνιακό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «παράγει περισσότερο πολιτική απ΄ ό,τι περνάει προς τα έξω».
Στενεύουν τα περιθώρια
Πάντως, η κυβέρνηση εκτιμάει ότι οι κινητοποιήσεις έχουν φτάσει πια στην κορύφωσή τους και μαζί με τη σημερινή προσπάθεια των αγροτών να αποκλείσουν το Ζάππειο και με τον τρόπο αυτό να προσπαθήσουν να ματαιώσουν τη διαδικασία διαλόγου οδηγούνται σε αδιέξοδο και από την πλευρά των αγροτών, καθώς στενεύουν τα περιθώρια και για εκείνους. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι με τη μεγάλη πλειοψηφία να παραμένει απαθής μπροστά στις κινητοποιήσεις - ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόλις 4.000 είναι τα τρακτέρ στους δρόμους-, είναι δύσκολο οι αγρότες να παραμείνουν στα μπλόκα. Από την πλευρά της κυβέρνησης, για άλλη μια φορά γίνεται σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις της να αντιμετωπίσει με τη βία τις κινητοποιήσεις χρησιμοποιώντας την αστυνομία.
Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος - NEA