Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Πόλεμος νεύρων κυβέρνησης - τρακτέρ...


Σε πόλεμο νεύρων εξελίσσεται η σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης- αγροτών, καθώς η αυλαία του διαλόγου στο Ζάππειο που άνοιξε χθες με τη συνάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών. Η συνάντηση όχι μόνο δεν αποφόρτισε την κατάσταση, αλλά ενέτεινε την κρίση, με αποτέλεσμα πλέον 4.000 τρακτέρ να απειλούν με κυκλοφοριακό μπλακάουτ.

Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν...

...είναι διατεθειμένη να κάνει παροχές προκειμένου να λύσουν τα μπλόκα, και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό δήλωσε στους αγρότες και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η μόνη ίσως διαφοροποίηση στις δηλώσεις της κ. Μπατζελή σε σχέση με το απόλυτο «όχι» των προηγούμενων ημερών, είναι η επισήμανσή της ότι «αυτή τη στιγμή» δεν υπάρχουν χρήματα- φράση για την οποία η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δέχεται ήδη σκληρή κριτική από συναδέλφους της στην κυβέρνηση, οι οποίοι θεωρούν ότι στα πολλά λάθη που έχει κάνει, προστίθεται τώρα και μια φράση που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ενιαία κυβερνητική στάση απέναντι στις κινητοποιήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο μετά το ναυάγιο της συνάντησης της Κ. Μπατζελή με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής των αγροτών, από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι «η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της, που είναι όχι παροχές, αλλά διάλογος για τα θεσμικά αιτήματα των αγροτών», με την προσθήκη ότι «δεν πρόκειται να γίνουν διευθετήσεις τις οποίες θα πληρώσει συνολικά η χώρα». Παράλληλα αρμόδια πηγή του Μεγάρου Μαξίμου έβαλε τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον Γιώργο Παπανδρέου να πραγματοποιεί σήμερα έμμεσο διάλογο με τους αγρότες εμφανιζόμενος στην εκδήλωση του Ζαππείου. «Συνονθύλευμα»
Η στάση της κ. Μπατζελή όμως απέναντι στους αγρότες, τόσο κατά τη χθεσινή συνάντηση όσο και η δήλωση της στο «Βήμα της Κυριακής» ότι οι αγρότες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κινητοποίηση είναι ένα «συνονθύλευμα χωρίς επαρκή νομιμοποίηση», προκάλεσαν και πάλι τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές που πήγαν στα μπλόκα ή επισκέφθηκαν χωριά της περιφέρειας άφησαν αιχμές για το πώς χειρίζεται τις κινητοποιήσεις η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και για δηλώσεις της, όπως αυτή που προαναφέρθηκε, στο «Βήμα», που πυροδότησαν αντιδράσεις στα μπλόκα. Η κ. Μπατζελή άφησε σαφέστατες αιχμές κατά των βουλευτών (με δηλώσεις της στο Κανάλι 1), δηλώνοντας ότι «αυτό που τώρα προέχει είναι να βγουν όλοι οι βουλευτές να εξηγήσουν ότι η κυβέρνηση κρίνεται όχι στους τρεις μήνες αλλά σε ένα βάθος χρόνου». Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «επικοινωνιακό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «παράγει περισσότερο πολιτική απ΄ ό,τι περνάει προς τα έξω».

Στενεύουν τα περιθώρια
Πάντως, η κυβέρνηση εκτιμάει ότι οι κινητοποιήσεις έχουν φτάσει πια στην κορύφωσή τους και μαζί με τη σημερινή προσπάθεια των αγροτών να αποκλείσουν το Ζάππειο και με τον τρόπο αυτό να προσπαθήσουν να ματαιώσουν τη διαδικασία διαλόγου οδηγούνται σε αδιέξοδο και από την πλευρά των αγροτών, καθώς στενεύουν τα περιθώρια και για εκείνους. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι με τη μεγάλη πλειοψηφία να παραμένει απαθής μπροστά στις κινητοποιήσεις - ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόλις 4.000 είναι τα τρακτέρ στους δρόμους-, είναι δύσκολο οι αγρότες να παραμείνουν στα μπλόκα. Από την πλευρά της κυβέρνησης, για άλλη μια φορά γίνεται σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις της να αντιμετωπίσει με τη βία τις κινητοποιήσεις χρησιμοποιώντας την αστυνομία.
Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος - NEA

nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: