Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ...


Του Μιχάλη Κουρμούση

Στα δύο κόβεται, από νωρίς το μεσημέρι η Ελλάδα, καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, μετά το χθεσινοβραδινό αδιέξοδο στην πρώτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Μπατζελή, Καρχιμάκης) με εκπροσώπους από 14 μπλόκα της κεντρικής Ελλάδας. Με το ξεκίνημα...
της δεύτερης εβδομάδας των αγροτικών κινητοποιήσεων έχουμε κλιμάκωση και σκλήρυνση θέσεων από τις δύο πλευρές, κυβέρνηση-αγρότες. Το μπλόκο της Νίκαιας στέλνει σήμερα το πρωί εκατοντάδες αγρότες για συλλαλητήριο στο Ζάππειο όπου θα γίνεται η ελληνοπορτογαλική διημερίδα για το αγροτικό πρόβλημα και την ίδια ώρα για ένα 5ωρο θα κλείσουν όλους τους δρόμους στη Θεσσαλία (εθνικούς και παρακαμπτήριους).
Και τα τρένα
Κλιμάκωση με κλείσιμο και των παρακαμπτήριων δρόμων έχουν αποφασίσει και τα μπλόκα της Φθιώτιδας, ενώ στη βόρεια Ελλάδα πιθανόν ν' αποκλειστεί και η σιδηροδρομική γραμμή, όπως επίσης και να συνεχιστεί ο μόνιμος αποκλεισμός των τελωνείων.
Από χθες ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις (βλέπε διάλογος) κυβέρνησης-αγροτών, σε μια προσπάθεια να ανοίξουν οι δρόμοι. Η πρώτη επαφή ήταν «οικογενειακή». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και οι εκπρόσωποι από 14 μπλόκα της κεντρικής Ελλάδας που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα. Στα μέσα της εβδομάδας ίσως γίνει συνάντηση με τη «σκληρή» εκπροσώπηση της Δεξιάς (μπλόκα βόρειας Ελλάδας), καθώς η περιοχή της Λάρισας βρίσκεται σε αναγκαστική συναινετική πορεία λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της τοπικής Ενωσης.
Τελευταίος, όπως πάντα, αναμένεται να εμφανιστεί στην Αχαρνών 2 (υπουργείο) ο γερόλυκος Βαγγ. Μπούτας.
Μετά την πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο η κ. Μπατζελή έκανε έκκληση στους αγρότες να επιδείξουν την κοινωνική ευαισθησία τους, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν ενισχύσεις. «Είμαστε κοντά στους αγώνες των αγροτών. Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των ρήξεων και των θεσμικών αλλαγών στην αγροτική οικονομία, στο αγροτικό κίνημα» δήλωσε.
Ανάλογο ήταν και το μήνυμα του υφυπουργού Μιχ. Καρχιμάκη, ο οποίος τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συμπαραταχθούμε με τους πολλούς που είναι οι αγρότες και να στηρίξουμε το εισόδημά τους με κάθε δυνατό, θεσμικό μέτρο.
Από Τετάρτη
Σε πιο άγριους αποκλεισμούς είναι ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι αγρότες από την ερχόμενη Τετάρτη, σε περίπτωση που συνεχιστεί η κυβερνητική άρνηση για κάλυψη μέρους του απολεσθέντος εισοδήματος.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα διεκδικούν τη χορήγηση ενισχύσεων ανάλογα με τα στρέμματα που καλλιέργησαν για όλα σχεδόν τα προϊόντα και με βάση την έγκριση της Ε.Ε. για χορήγηση εθνικών ενισχύσεων ώς 15.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση. Με τη διαδικασία αυτή μπορεί να δοθούν ώς 300 εκατ. ευρώ, ποσόν που θεωρείται καλή βάση διαλόγου και απεμπλοκής.
Οι χειρισμοί που ακολουθούν τα κυβερνητικά στελέχη στην αντιμετώπιση της κρίσης εντείνουν το αδιέξοδο και δίνουν επιχειρήματα για πιο αδιάλλακτη στάση εκ μέρους των αγροτών.
Απ' όλους σχεδόν τους αγρότες καταγγέλλεται η νομοθετική παρέμβαση που προωθείται για τον αγροτικό συνδικαλισμό. Εκπρόσωπος από μπλοκ της κεντρικής Ελλάδας δήλωσε στην «Ε».: «Η κ. Μπατζελή επιχειρεί να "ΠΑΣΟΚοποιήσει" το συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας νόμος-πλαίσιο ο οποίος να ορίζει ότι οι ίδιοι οι αγρότες θα αποφασίσουν, με το καταστατικό της οργάνωσης, τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του». Παράλληλα, επισημαίνουν ότι προτεραιότητα δεν είναι το συνδικαλιστικό κίνημα (αγροτικοί σύλλογοι) αλλά το συνεταιριστικό κίνημα που συντηρεί -χρηματοδοτούμενο από το κράτος- τον αγροτοπατερισμό.
Η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης πρέπει να γίνει στο κεφάλαιο συνεταιρισμός, γιατί από εκεί ξεκινάει η όποια προσπάθεια για την εξυγίανση της αγοράς.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: