Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Υπό τον κλοιό των μπλόκων ο διάλογος για το αγροτικό

Διάλογος με απουσίες στο Ζάππειο, μπλόκα σε δεκάδες σημεία της χώρας. Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, την ώρα που η κυβέρνηση άνοιξε την αυλαία της διαβούλευσης, με απόντες τους αγρότες και τη ΝΔ που αποχώρησε. Τη σιδηροδρομική γραμμή στο σταθμό του Προμαχώνα έκλεισαν αγρότες του νομού Σερρών. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη λεωφόρο Αμαλίας στην Αθήνα.

Η υπουργός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανοίγοντας τις διαδικασίες του διαλόγου, έκανε αναφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τον αγροτικό τομέα. "Τολμάμε να προχωρήσουμε σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές", δήλωσε η Κ. Μπατζελή, για να προσθέσει ότι "ο διάλογος δεν είναι φιέστα".

Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, από την πλευρά της υπογράμμισε ότι και "από το δικό μας τομέα, της Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας θα συμβάλλουμε στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν οι αγρότες προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημά τους".

Τα μπλόκα

Τη σιδηροδρομική γραμμή στο σταθμό του Προμαχώνα έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι, με τα τρακτέρ τους, οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων (ΑΑΣ) του νομού Σερρών, που κρατούν ήδη αποκλεισμένη την οδική διέλευση του μεθοριακού σταθμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΑΣ Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, η σιδηροδρομική γραμμή θα παραμείνει κλειστή για αρκετές ώρες, παρεμποδίζοντας τη διέλευση των εμπορικών και επιβατικών αμαξοστοιχιών από και προς τη Βουλγαρία.

Κλειστές οι παρακαμπτήριες των Τεμπών, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα φορτηγά που βρίσκονται στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καθώς οι αγρότες της Θεσπρωτίας ανοίγουν και κλείνουν ανά διαστήματα την πρόσβαση προς το λιμάνι.

Την απόφαση τους να κλείσουν ξανά, συμβολικά την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών, στο κόμβο του Στρυμονικού, πήραν οι αγρότες των ομοσπονδιών ΟΑΣ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων) και ΟΔΑΣ (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων).

Κλειστή παραμένει και η Εγνατία Οδός, στο τμήμα Σερρών- Καβάλας, στο κόμβο των Κερδυλλίων, από τους αγρότες.

Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κόμβοι της Αμφίπολης και της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, αλλά και ο κόμβος της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας.

Αποκλεισμένη από τους αγρότες παραμένει η συνοριακή πρόσβαση του Ορμενίου, στο νομό Έβρου.

Στον κόμβο της Εγνατίας οδού, στη θέση «Μερσίνα», παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών του νομού Γρεβενών, χωρίς όμως να εμποδίζουν την κυκλοφορία. Οι αγρότες της περιοχής δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου και θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους σε νέα συνέλευση.

Ανοιχτές είναι οι οδικές προσβάσεις περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες παραμένουν στα «Πράσινα Φανάρια», στα διόδια των Μαλγάρων, αλλά και στη διασταύρωση της Χαλκηδόνας, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

Σε συμβολικό αποκλεισμό του νομαρχιακού καταστήματος προχώρησαν αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη», καθώς και εκείνοι που συμμετέχουν στο μπλόκο της Νίκαιας. Οι παραγωγοί τοποθέτησαν πανό στην είσοδο του κτιρίου, ενώ συναντήθηκαν και με το νομάρχη Τρικάλων, στον οποίο παρουσίασαν τα αιτήματά τους. Πάντως, ο αποκλεισμός έληξε χωρίς να δημιουργηθούν απρόοπτα.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: