Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Αδιέξοδο στην πρώτη συνάντηση...



Σινιάλο να πυκνώσουν και σκληρύνουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα έδωσαν χθες το απόγευμα από την Αθήνα οι 35 εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού, καθώς η τρίωρη συνάντησή τους με την Κατερίνα Μπατζελή οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Η κατάσταση τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς:
Οι εξεγερμένοι αγρότες στον Προμαχώνα Σερρών «σφραγίζουν» τα σύνορα και κόβουν τη σιδηροδρομική σύνδεση με το εξωτερικό.
Τα τρακτέρ κλείνουν και τις παράπλευρες οδικές διόδους, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να κοπεί στα δύο η χώρα.
Αγορά και εξαγωγές αισθάνονται τον βρόχο να σφίγγει πάνω τους και υπάρχουν καταγγελίες για...

...φορτία φθαρτών που σαπίζουν στα τελωνεία και κινδύνους ελλείψεων και ανατιμήσεων στην αγορά.

Σε... πείσμα όλων αυτών και υπό την πολιορκία των εξεγερμένων αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας της Λάρισας ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί ο κοινωνικός διάλογος για τη γεωργία, που οργάνωσε η κυρία Μπατζελή για σήμερα και αύριο.

Βασικό μότο που θα κυριαρχήσει κι εδώ πως η κυβέρνηση συζητεί και προωθεί μόνο θεσμικά αιτήματα και δεν φέρεται διατεθειμένη -και ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης- να προχωρήσει στη χορήγηση μετρητών, όπως ζητεί με επίταση το σύνολο των κινητοποιούμενων αγροτών.

Η επί της Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων υπουργός πάντως θέλει να πιστεύει πως από την Τετάρτη και μετά θα υπάρξουν κινήσεις και από τα «κόκκινα» και «γαλάζια» μπλόκα για συναντήσεις μαζί της, κάτι που εκτιμάται πως με την έναρξη διαλόγου μαζί της θα οδηγήσει σε εκτόνωση της σημερινής κατάστασης.

Πάντως, η εικόνα των χθεσινών εξελίξεων δεν προμηνύει άμεση αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων καθώς υπήρξαν έντονες κόντρες και σε πολιτικό επίπεδο. Με την κυρία Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα σε περιοδείες τους χθες στα μπλόκα, να καλούν τους αγρότες να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα αλλά να σκληρύνουν τη στάση τους μέχρι την τελική δικαίωση.

Η κυρία Μπατζελή, μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις ανέφερε στην ερώτηση «αν οι αγρότες φύγουν από τα μπλόκα»:

«Οταν θα το αποφασίσουν οι ίδιοι. Εμείς στα αιτήματα που μας είχαν θέσει από την αρχή, όχι απλώς απαντήσαμε, τα επεξηγήσαμε, τα συζητήσαμε και παράλληλα δώσαμε τις προτάσεις μας και περιμένουμε απαντήσεις. Οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν τη βάση της διαβούλευσης μετά τις 27 και 28 Ιανουαρίου, διότι πιστεύουμε ότι η διαβούλευση αυτή είναι πολύ σημαντική πριν κατατεθούν και ως νομοθετικά κείμενα».

Ο υφυπουργός Μιχ. Καρχιμάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους αγρότες. Είμαστε εδώ να στηρίξουμε τους πολλούς και όλους εκείνους που ιστορικά ήταν οι κοινωνικοί και πολιτικοί μας σύμμαχοι και όχι τους λίγους με την ασύδοτη δράση στην αγορά».

Η Νέα Δημοκρατία
Ο υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Γ. Κασαπίδης, σε δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος των αγροτών και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Επί των συγκεκριμένων αιτημάτων των παραγωγών καμία ξεκάθαρη απάντηση, καμία συγκεκριμένη απόφαση. Οι ευθύνες της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ανήκουν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Καλούμε την ύστατη αυτή στιγμή τον ίδιο τον πρωθυπουργό να θυμηθεί τις περσινές υποσχέσεις του στους αγρότες κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους και να δώσει λύση στο αδιέξοδο».

Δέσμευση από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
«Ναι» σε θεσμικές παρεμβάσεις, «όχι» σε παροχές

Ρήξεις παντού και βαθιές θεσμικές αλλαγές στην αγροτική οικονομία και στο αγροτικό κίνημα υποσχέθηκε στη χθεσινή συνάντησή της με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών η επί της Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπουργός Κατερίνα Μπατζελή.

Αρνήθηκε με κομψό είναι η αλήθεια τρόπο να δεσμευθεί για ενίσχυσή τους με... ρευστό χρήμα, αλλά επέμεινε πως το εισόδημα των αγροτών σίγουρα θα βελτιωθεί με θεσμικά μέτρα που θα λάβει το υπουργείο.

Η κυρία Μπατζελή κατά τη διάρκεια της συνάντησης χθες στο υπουργείο (3 - 5.30 μ.μ.) δεσμεύθηκε για θεσμικές λύσεις που θα προωθηθούν με πέντε νομοσχέδια τα οποία ήδη άρχισαν να μπαίνουν σε διαβούλευση. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται:

Αγορά: Χτύπημα των καρτέλ με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της δράσης τους σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας.

Τιμές παραγωγού: Προώθηση πωλήσεων γεωργικών προϊόντων μέσω και του Διαδικτύου (διαγωνισμοί προμηθειών στο Ιντερνετ), νέους εξειδικευμένους Οργανισμούς μέσω των συνεταιρισμών που θα ανασυγκροτηθούν.

Μεσάζοντες - έμποροι: Για να χτυπηθούν τα «καπέλα» και η αισχροκέρδεια σε βάρος των παραγωγών που πληρώνονται σε εξευτελιστικές τιμές και των καταναλωτών που αγοράζουν τα τρόφιμα ακριβότερα πάνω από 2.500%, θα προβλεφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Για παράδειγμα, θα καθιερωθεί ποσοστό κέρδους γύρω στο 30% για τον μεσολαβούντα έμπορο και επιπλέον ποσοστό πάνω από αυτό θα φορολογείται ως εισόδημα.

«Τειρεσίας», όπου θα εγγράφονται έμποροι αλλά και παραγωγοί που διαθέτουν στην αγορά ακατάλληλα ή επικίνδυνα τρόφιμα. Θα τους απαγορεύεται επίσης η συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς.

«Ελληνοποιήσεις»: Ηλεκτρονική διασύνδεση και συνεργασία με υπουργείο Οικονομικών - τελωνεία, για να ελέγχεται σχολαστικά η διάθεση των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων και να προλαμβάνεται η... βάπτισή τους σε ελληνικά.
Χαρ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολώνας - ΕΘΝΟΣ
nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: