Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον Γ. Παπανδρέου

Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) πρόκειται να απευθυνθεί αύριο, ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου θα γίνει στη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με τη διαδικασία, πρόκειται να απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών μετά το τέλος της ομιλίας του.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου πρόκειται να έχει σύντομη συνάντηση με τους δημοσιογράφους. Τον κ. Παπανδρέου πρόκειται να υποδεχθεί ο εκλεγείς σήμερα νέος πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Τούρκος βουλευτής Μεβλούτ Τζαβούσογλου. Η εκλογή του κ. Τζαβούσογλου, ο οποίος αντικαθιστά τον αποχωρήσαντα ύστερα από δύο χρόνια προεδρίας, Ισπανό Λουίς Μαρία ντε Πουίγκ, έγινε κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα της τρέχουσας συνόδου.

Eίναι η πρώτη φορά, 61 χρόνια μετά την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Μάιο του 1949, που αναλαμβάνει η Τουρκία την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

"Είναι και η πρώτη φορά που μία χώρα ανατολικά της Βιέννης φθάνει στην προεδρία", παρατήρησε ο ίδιος ο κ. Τζαβούσογλου, ο οποίος είναι, κατά σειρά, ο 25ος πρόεδρος της ΚΣΣΕ. Η εκλογή του κ. Τζαβούσογλου, έγινε με τη διαδικασία της απλής αποδοχής, χωρίς ψηφοφορία, καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από τα μέλη της Ολομέλειας.

Ως βουλευτής στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο κ. Τζαβούσογλου ανήκε στην ομάδα των "Ευρωπαίων Δημοκρατών", προέρχεται δε από το τουρκικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Η θητεία του νέου προέδρου της ΚΣΣΕ είναι διαρκείας ενός έτους με δυνατότητα επανεκλογής για ένα επιπλέον έτος.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Τζαβούσογλου δήλωσε ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να υποβάλει αύριο ερωτήματα στον κ. Παπανδρέου μετά την ομιλία του, καθ' ότι, σύμφωνα με τη διαδικασία, τα ερωτήματα θα υποβληθούν από τους βουλευτές. Εξήγησε ωστόσο ότι θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, κατά την οποία, όπως είπε, "σίγουρα θα συζητήσουμε ορισμένα θέματα που δημιουργούν προβλήματα ανάμεσα στις χώρες μας".

Σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τις προσπάθειες μεταρρύθμισης του Συμβουλίου της Ευρώπης που προωθεί ο νέος Γενικός Γραμματέας Νορβηγός Τούρμπιορν Γιάγκλαντ. Η ΚΣΣΕ, είπε, πρέπει να υποστηρίξει πλήρως τον Γενικό Γραμματέα για να πραγματοποιήσει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες αποβλέπουμε.

"Αναλαμβάνω την ευθύνη", πρόσθεσε, "σήμερα που η ανάγκη μεταρρύθμισης είναι πολύ μεγάλη, να σκεφθούμε τι έγινε τα 60 τελευταία χρόνια. Πρέπει να εργασθούμε σκληρά για να αναβαθμίσουμε τις αξίες της κοινής μας ζωής. Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση έχουν κεντρικό ρόλο να παίξουν".

Υπογράμμισε επίσης ότι η ΚΣΣΕ θα πρέπει να υποστηρίξει και τη μεταρρυθμιστική διαδικασία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Σε μία εποχή αλλαγών και για την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο νέος πρόεδρος της ΚΣΣΕ δήλωσε ότι θα προωθήσει την εντατικοποίηση της συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανέφερε επίσης το γεγονός ότι η ΕΕ πρόκειται να αποκτήσει μία επίσημη εκπροσώπηση στο ΕΔΑΔ.

Σε ερώτημα σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αναφέρθηκε κατ' αρχάς στον μακρύ δρόμο που έχει ήδη διανύσει η χώρα του με τις μεταρρυθμίσεις, αναγνώρισε ωστόσο ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρωτικά ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ότι έχει σεβασθεί, όπως απαιτείται, τα ανθρώπινα δικαιώματα". Ο κ. Τζαβούσογλου πιστεύει ότι "απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν".

Πρόσθεσε όμως ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση "θα πρέπει να υποστηρίξει την Τουρκία στις προσπάθειές της και δεν θα πρέπει να περιορίζεται στο να προβάλει εμπόδια".

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Τζαβούσογλου, "το σημαντικότερο εμπόδιο που υψώνεται σε κάθε μεταρρύθμιση που επιχειρεί η Τουρκία, είναι το Σύνταγμα, γι' αυτό ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις είναι η υιοθέτηση ενός νέου Συνταγματικού Δικαίου".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: