Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Στα 20,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011 τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ΔΕΚΟ προς το δημόσιο









Στα 20,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011 τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ΔΕΚΟ προς το δημόσιο
Στα 20,5 δισ. ευρώ ανέρχονταν στο τέλος του 2011 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, έναντι 22,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλλιπος Σαχινίδης.

Από αυτά, περίπου 15 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονται από το Ελληνικό Δημόσιο και περίπου 5 δισ. ευρώ αφορούν εγγυήσεις οι οποίες έχουν δοθεί στον ιδιωτικό τομέα με κάποια κριτήρια.

Σύμφωνα με αυτά το μεγαλύτερο ανεξόφλητο υπόλοιπο στις 31 Δεκεμβρίου 2011 είχε ο ΟΣΕ με περίπου 8 δισ. ευρώ, ενώ το Αττικό Μετρό χρωστά 1,8 δισ. ευρώ και η ΔΕΗ 1,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://newpost.gr

Read more...

Αφωνία...



Σε πολιτική… αφωνία υποχρεώθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο Υπουργός Ανάπτυξης είχε προσέλθει στην αίθουσα έτοιμος για… τσακωμό, καθώς προέβλεπε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα...

άφηνε αιχμές εναντίον του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Όπως φυσικά και συνέβη, μιας και όλοι κατάλαβαν ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης βρισκόταν στον… ίσκιο της φωτογραφίας, με την αποστροφή του Γιώργου Παπανδρέου ότι «κανένας δεν έγινε υπουργός με το ζόρι».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης ωστόσο, δεν κατάφερε να πάρει τον λόγο και να ανέβει στο βήμα της συνεδρίασης, ώστε να έχει την ευκαιρία να σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο Γιώργος Παπανδρέου και να απαντήσει.
Έτσι ουσιαστικά απετράπη μια πολιτική… αιματοχυσία, καθώς, στην περίπτωση που ο Υπουργός Ανάπτυξης απαντούσε σε σκληρό ύφος, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει στη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ.



apospasma.gr



Read more...

Στην Αθήνα επιστρέφει το Σαββατοκύριακο ο Τσαρλς Νταλάρα

Συνομιλιών συνέχεια για το PSI

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές του IIF γυρίζουν στην Αθήνα
Οι επικεφαλής διαπραγματευτές του IIF γυρίζουν στην Αθήνα (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Ουάσινγκτον
Στην Αθήνα επιστρέφει μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής διαπραγματευτής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) για το ελληνικό «κούρεμα». Υπενθυμίζεται πως στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθεί τις ίδιες ημέρες και ο επικεφαλής του ινστιτούτου Γιόζεφ Άκερμαν.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή σε e-mail του ο εκπρόσωπος του IIF Φρανς Βογκλ, οι Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ θα βρεθούν στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για το πρόγραμμα αναταλλαγής των ελληνικών ομολόγων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συμφωνία με την τρόικα για το δεύτερο δανειακό πακέτο - ουσιαστικά, θεωρείται πως το γενικό πλαίσιο για το PSI έχει ήδη συμφωνηθεί.

ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π.Καψής ανέφερε την Παρασκευή πως «το PSI στα βασικά του στοιχεία είναι έτοιμο», αλλά, όπως πρόσθεσε, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για το οικονομικό πρόγραμμα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το πρόγραμμα της τρόικας στραγγάλισε την ελληνική οικονομία, λέει Γερμανός «σοφός»

«Παράβλεψη βασικών οικονομικών νόμων»

Το πρόγραμμα λιτότητας ευθύνεται για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε ο Μπόφινγκερ
Το πρόγραμμα λιτότητας ευθύνεται για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε ο Μπόφινγκερ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βερολίνο
Σφοδρότατη κριτική στο πακέτο λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ασκεί ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της ομάδας των Γερμανών «Σοφών», λέγοντας πως το πακέτο ήταν εξαρχής λανθασμένο και υφεσιακό υποβάλλοντας τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας και μειωμένων φορολογικών εσόδων.

Τα μέτρα λιτότητας «στραγγάλισαν» την ελληνική οικονομία, υποστήριξε ο Μπόφινγκερ, λέγοντας πως η τρόικα «παρέβλεψε θεμελιώδεις νόμους της οικονομικής βαρύτητας» προσπαθώντας να καλύψει το «επίμονο», λόγω λιτότητας, έλλειμμα με νέα μέτρα.

Μιλώντας την Παρασκευή στο Frankfurter Rundschau, ο Μπόφινγκερ της επιτροπής ειδικών ανέφερε πως το πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα «ήταν εξαρχής λανθασμένο». Η άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι συνέπεια της λιτότητας που επέβαλε η τρόικα, τόνισε ο οικονομολόγος.

«Με τα μέτρα λιτότητας στραγγαλίστηκε η οικονομία, αφήνοντας τα ελλείμματα να παραμένουν ενισχυμένα, σημείο για το οποίο η τρόικα απαιτούσε ακόμη σκληρότερη λιτότητα» προσέθεσε.

Η τρόικα, κατέληξε ο Γερμανός οικονομολόγος, «παρέβλεψε έτσι θεμελιώδεις νόμους της οικονομικής βαρύτητας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Στροφή» Δασκαλόπουλου για τους μισθούς;

«Κόλαση η επιστροφή στη δραχμή»



Ως «στροφή» στην στάση του ΣΕΒ αναφορικά με το ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να ερμηνευθεί η παρέμβαση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Αν και έχει προηγηθεί η συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ, έτσι ώστε να διατηρηθούν τα προβλεπόμενα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για τους κατώτατους μισθούς, καθώς και για το 13ο και 14ο μισθό -και παρά και τη σχετική επιστολή που απέστειλαν οι κοινωνικοί εταίροι στον Λουκά Παπαδήμο- ο κ. Δασκαλόπουλος μιλάει τώρα για «μάχη, που πρέπει να δοθεί με σταθερότητα και αξιοπρέπεια», όταν η άτεγκτη στάση της Τρόικας στα αιτήματά της είναι ήδη γνωστή...

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου:

«Είναι η πιο κρίσιμη στιγμή μιας διαπραγμάτευσης, μιας μάχης που η χώρα πρέπει να δώσει με σταθερότητα και αξιοπρέπεια। Παράλληλα όμως, αισθάνομαι χρέος μου να υπογραμμίσω ότι μία χρεοκοπία θα καταδίκαζε τον τόπο σε μια εφιαλτική κατάσταση, την οποία ο πολύς κόσμος δεν μπορεί ούτε να φανταστεί. Η σκληρή πραγματικότητα, που σήμερα βιώνουμε, θα μας φαινόταν παράδεισος, αν βρεθούμε στην κόλαση της δραχμής».
protothema.gr

Read more...

Τα δημοσιονομικά και τα νέα μέτρα μονοπωλούν τη συνάντηση Βενιζέλου-τρόικας

Τα εργασιακά στα χέρια του πρωθυπουργού

Πιο σκληροί από ποτέ εμφανίζονται στις διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι της τρόικας Π.Τόμσεν (ΔΝΤ), Μ.Μόρς (ΕΕ) και Κ.Μαζούχ (ΕΚΤ)
Πιο σκληροί από ποτέ εμφανίζονται στις διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι της τρόικας Π.Τόμσεν (ΔΝΤ), Μ.Μόρς (ΕΕ) και Κ.Μαζούχ (ΕΚΤ) (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών σε σχέση με τους στόχους και τα μέτρα που θα απαιτηθούν για την κάλυψη αφ' ενός των όποιων αποκλίσεων και αφ' ετέρου των απαιτήσεων του οικονομικού προγράμματος μονοπωλούν σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη την νέα πολύωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η επεξεργασία των κειμένων προχωρά «λέξη λέξη» τόνισαν ενώ διευκρίνισαν ότι τα εργασιακά ζητήματα τα έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το βασικό θέμα συζήτησης από τη 1:30 το μεσημέρι στη Ζαλοκώστα είναι τα δημοσιονομικά, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι εκτιμούν ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται τα πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη του κενού που αναμένεται να δημιουργήσει η υψηλότερη από την αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις κάνουν τώρα λόγο για ύφεση που θα ξεπεράσει το 3,5%, γεγονός που εξανεμίζει το όποιο θετικό αποτέλεσμα προκύψει αν το έλλειμμα του 2011 αποδειχθεί ότι έκλεισε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προέβλεπε η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του 2011, εκτιμάται ότι έκλεισε στην περιοχή του 9,1% του ΑΕΠ, καθώς οι εισπράξεις από το τέλος ακινήτων ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες, ενώ αυξημένες ήταν τον Δεκέμβριο και οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων από την ΕΕ.

Τα έσοδα από το «χαράτσι» στα ακίνητα έχουν διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για εισπράξεις 1,5 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που επαληθευτούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, περιορίζεται και το πακέτο των πρόσθετων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη των αποκλίσεων στον περυσινό προϋπολογισμό.

Πάντως, τα οριστικά στοιχεία για το έλλειμμα θα δημοσιοποιηθούν τον Μάρτιο σε συμφωνία με την Eurostat, αφού τότε θα είναι πλήρη τα στοιχεία, εκτός από τα φορολογικά και μη φορολογικά έσοδα, και για την ανάγκη χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Η τρόικα, πάντως, ζητεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για φέτος, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, καθώς εκτιμάται ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το 3,5%.

Το «ψαλίδι» θα επικεντρωθεί στη φαρμακευτική δαπάνη και την άμυνα, ενώ ασκούνται πιέσεις για «λουκέτα» δημόσιων φορέων και οργανισμών.

Βάσει του προϋπολογισμού του 2012, ο τελευταίος, αναθεωρημένος, στόχος για το έλλειμμα του 2011 ήταν 9%, ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις της κυβέρνησης έκαναν λόγο για έλλειμμα πάνω από 9,5%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΝΔ: “Ο Παπαδήμος να κάνει τον σκληρό έξω και όχι στον ελληνικό λαό”

Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση



Αύριο το μεσημέρι πιθανόν στη 1.30 θα συγκληθεί η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Όλη την εβδομάδα γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό για το πακέτο των μέτρων που ζητά η τρόικα να συνοδεύσει την συμφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Πάντως η διαρροή από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου ότι αν δεν προκύψει συμφωνία ο κ. Παπαδήμος θα καταθέσει την εντολή (διαβάστε εδώ σχετικά) προκάλεσε αίσθηση στην ΝΔ.

Στελέχη του κόμματος απαντούσαν: «ο κ. Παπαδήμος έπρεπε να κάνει τον σκληρό στο εξωτερικό της χώρας στις διαπραγματεύσεις και όχι στο εσωτερικό απέναντι στα κόμματα και στον ελληνικό λαό».

Στη Λεωφόρο Συγγρού εξετάζουν την στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα. Είναι δύσκολο ο κ. Σαμαράς να αρνηθεί την συμφωνία και να θέσει εν κινδύνω το PSI και το νέο δάνειο. Από την άλλη είναι δύσκολο να εξηγήσει στους ψηφοφόρους και στην κομματική βάση την πλήρη υποχώρηση από τις “κόκκινες γραμμές” που είχε βάλλει.

Το πρόβλημα δεν εξαντλείται στις επικουρικές και στο μισθολογικό κόστος αλλά επεκτείνεται στο συνολικό πακέτο που ζητούν οι εταίροι και δανειστές το οποίο προβλέπει νέα μέτρα για το διάστημα 2012-2015 και κινείται σε αντιαναπτυξιακή τροχιά. Είναι σαφές ότι αν κερδίσει τις εκλογές ο κ. Σαμαράς και ηγηθεί μίας κυβέρνησης συνεργασίας θα έχει να διαχειριστεί μία οικονομία σε συνεχή ύφεση –και για το 2012 και το 2013- χωρίς δημοσιονομικά εργαλεία και αναπτυξιακούς πόρους και ενώ θα έχει εκ των προτέρων δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει το σύνολο των αντιαναπτυξιακών μέτρων.

Στην ουσία από τον πρώτο μήνα θα πρέπει να υλοποιεί επαχθή μέτρα εισπρακτικού και φορολογικού χαρακτήρα…

Read more...

Θα κόβουν το ρεύμα έξι μήνες μετά για το χαράτσι

Επιλαμβάνεται η Εφορία για όσους δεν πληρώνουν και...


Προθεσμία 6 μήνες, αντί για 80 μέρες, όπως ισχύει σήμερα, θα έχουν για να πληρώσουν το Τέλος Ακινήτων οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες, προκειμένου να μην τους κόψει το ηλεκτρικό η ΔΕΗ ή ο ιδιωτικός πάροχος ρεύματος.

Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή ορίζεται μεταξύ άλλων ότι:

- Σε περίπτωση που δεν έχει καταβληθεί το τέλος μετά την παρέλευση 4 μηνών από την λήξη πληρωμής της δόσης, οι πάροχοι στέλνουν τα στοιχεία του οφειλέτη στο υπουργείο για να τα εισπράξει και διαγράφουν την οφειλή αυτή από τα αρχεία τους.

- Από τη στιγμή που θα σταλούν τα στοιχεία αυτά στη ΔΟΥ, θα πρέπει να βγει απόφαση του εφόρου πως συντρέχουν λόγοι διακοπής του ρεύματος. Θα χρειαστεί όμως και πάλι χρόνος για να εκδώσει εντολή διακοπής του ρεύματος η αρμόδια ΔΟΥ. Και αυτή όμως θα πρέπει και να κοινοποιηθεί στους υπόχρεους.

Μετά από αυτό, κάθε πολίτης έχει προθεσμία άλλους 2 μήνες για να κάνει ένσταση που εξετάζεται από τριμελή επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην του κοπεί το ρεύμα. Έτσι συνολικά θα περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες για να εκτελεστεί η απόφαση.

Με άλλη διάταξη, εξαιρείται από το τέλος ακινήτων το 17% της επιφάνειας των ενοικιαζομένων δωματίων, εφόσον όμως έχουν δηλωθεί την χρονιά εκείνη ως τουριστικά καταλύματα στον ΕΟΤ.

Με άλλη ρύθμιση, εξειδικεύεται ο περιορισμός που τυπικά ίσχυε για τους πολύτεκνους, προκειμένου να πληρώσουν την χαμηλή «ταρίφα» του μισού ευρώ ανά τετραγωνικό, ως τέλος ακινήτων για τα σπίτια τους. Της έκπτωσης αυτής θα τύχουν οι πολύτεκνοι, αλλά μόνον εάν και εφόσον, κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους:

Α) δήλωναν τα παιδιά τους ως προστατευόμενα μέλη στη φορολογική τους δήλωση επειδή τους "βαρύνουν" φορολογικά. Αν δηλαδή κάποιος έχει 6 παιδιά αλλά τα 3 εργάζονται, τότε δεν απολαμβάνει μειωμένο φόρο.

Β) το συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Αν δηλαδή εργάζονται και οι δύο σύζυγοι ή βγάζουν και ένα ευρώ επιπλέον το χρόνο, φορολογούνται με την υψηλή κλίμακα υπολογισμού του τέλους ακινήτων.

Επίσης, ορίζεται ότι η βεβαίωση του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών πραγματοποιείται στο όνομα του κυρίου ή επικαρπωτή με το μεγαλύτερο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή άλλως στο όνομα ενός οποιουδήποτε εξ αυτών, ο οποίος δικαιούται να απαιτήσει από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες την απόδοση σ’ αυτόν του ποσοστού που τους αναλογεί.
protothema.gr
Read more...

Αντιδράσεις ΥΠΕΞ και κομμάτων για την απόφαση της Χάγης σχετικά με τις αποζημιώσεις

Ανοιχτό παραμένει το θέμα


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Η ελληνική κυβέρνηση θα μελετήσει την Απόφαση με προσοχή, υπό το φως της σταθερής και διαχρονικής θέσης ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοικτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την εξέλιξη στο θέμα της Χάγης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε την εθνική προσπάθεια, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των οικογενειών των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής.»

Ανοιχτό παραμένει και για τη ΝΔ το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, τονίζει ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά στην ουσία της υπόθεσης των πολεμικών αποζημιώσεων και δεν συμβαδίζει ούτε με τις ευρωπαϊκές αξίες, ούτε με το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού και γενικότερα των λαών της Γηραιάς Ηπείρου.

Μάλιστα ο κ.Μιχελάκης κάνει σαφές πως «επ' ουδενί δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων έχει λήξει».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Βύρωνας Πολύδωρας σχολίασε τη δικαστική απόφαση με μία πικρή δήλωση: «Υποδέχομαι την απόφαση της Χάγης με αγανάκτηση και δάκρυα. Ξανακλαίμε τους νεκρούς μας και τα θύματα του Διστόμου. Καμία ετεροδικία δεν ακυρώνει και παραγράφει τα εγκλήματα πολέμου».

«Κανείς, καμία απόφαση κανενός δικαστηρίου δεν μπορεί να παραγράψει την ιστορία» δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστέριος Ροντούλης. «Δεν μπορεί να διαλύσει, να σβήσει από τη μνήμη των ανθρώπων, το αίμα που αδίκως έχει χυθεί. Δικαιολογημένα αγανακτήσατε, αγανακτεί όλος ο ελληνικός λαός, αλλά κάποιοι πρέπει να καταλάβουν πως έχουν να κάνουν με ένα λαό με μνήμη και ιστορική συνείδηση, που μπορεί και αντέχει στις κακουχίες, γιατί έχει DNA μαχητή αυτός ο λαός» πρόσθεσε.

«Η δήλωση Πολύδωρα μας εκφράζει. Η ελληνική ιστορία συναρπάζει και μας παιδαγωγεί και αποδεικνύει πως όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, μπορούνε πολλά - και μπορεί να ξεπεράσουμε και την σημερινή οικονομική καταχνιά» ανέφερε τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Καρασμάνης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Έτοιμοι για κοινή μάχη υπέρ της θεσμικής λειτουργίας της ΕΕ οι Έλληνες ευρωβουλευτές

«Να αντιμετωπίσουμε την ύφεση με κοινές πολιτικές»


(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Μάχη υπέρ της θεσμικής λειτουργίας της ΕΕ, που κατοχυρώνει την ισότιμη συμμετοχή των μικρότερων κρατών και υπέρ της άσκησης του αναβαθμισμένου ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσαν ότι θα δώσουν ενωμένοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές που παρευρέθηκαν σε εορταστική δεξίωση για το νέο έτος που διοργάνωσε το Ελληνικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Το κρίσιμο θέμα είναι να καταφέρουμε με κοινές πολιτικές στην ΕΕ να αντιμετωπίσουμε την ύφεση που απλώνεται σε όλη την Ευρώπη για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου.

Αναφερόμενη στις εκκρεμούσες συμφωνίες- του PSI και της δανειακής σύμβασης στην Ελλάδα- υπογράμμισε τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων που κατοχυρώνεται από τη νέα Συνθήκη και την παράδοση του κοινωνικού διαλόγου στα κράτη- μέλη.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου διαβεβαίωσε ότι «η συνεργασία των Ελλήνων ευρωβουλευτών είναι πολύ στενή και αδιατάρακτη, ανεξαρτήτως των προβλημάτων που υπάρχουν εδώ». Για την Ελλάδα που αναδεικνύεται στον αδύναμο κρίκο της ΕΕ, ο μόνος δρόμος αντίστασης, είπε, είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και να κρατήσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση, να μην απεκδυθούμε τον ρόλο που οφείλουμε να έχουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Κλείνοντας δε επικαλέστηκε μια φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σύμφωνα με την οποία «σ’ αυτό τον χώρο ενταχθήκαμε για να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια και την ανασφάλεια και είναι ο φυσικός μας χώρος σε αρχές και αξίες».

«Εμείς οι Έλληνες ευρωβουλευτές και νομίζω μιλάω για όλα τα κόμματα», είπε στη συνέχεια η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, «δίνουμε μαζί τη μάχη για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Την Ευρώπη που είναι και παραμένει η διέξοδος από την κρίση και που «η τύχη της δεν θα αποφασίζεται στα κλειστά γραφεία ενός διευθυντηρίου, αλλά στην κοινοτική μέθοδο και τους θεσμούς».

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά, απαντώντας στα συγχαρητήρια που δέχθηκε για την εκλογή της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου, είπε ότι τόσο η δική της η εκλογή- από τη σοσιαλιστική ομάδα- όσο και του Γιώργου Παπαστάμκου, επίσης αντιπροέδρου- από το Λαϊκό Κόμμα- «σηματοδοτεί την αλληλεγγύη του ευρωκοινοβουλίου προς τη χώρα μας, αλλά και δέσμευση, μαζί με τον νέο πρόεδρο τον κ. Σούλτς- που είναι ένας πολιτικός και όχι κοσμικός πρόεδρος- για πιο ισορροπημένη και αποτελεσματική προσέγγιση στην κρίση».

Αναφέρθηκε στις ιδέες που προώθησε το ευρωκοινοβούλιο για την έκδοση ευρωομολόγων και για τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα προχωρήσουν πιο συντεταγμένα και αποτελεσματικά. Απευθυνόμενη δε προς τους εκπροσώπους των ξένων πρεσβειών, η κ. Ποδηματά επέμεινε στην εξάλειψη των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων κατά της Ελλάδας και ζήτησε να γίνεται κριτική ουσίας.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας και του ευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελευθέρων, κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών, είπε ότι «η λύση για την Ευρώπη είναι περισσότερη Ευρώπη και η λύση της κρίσης για την Ελλάδα είναι να γίνει περισσότερο ευρωπαϊκή. Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι να διασφαλίσουμε τη σταθερή θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Yπάλληλοι του υπ. Παιδείας αποδοκίμασαν την «υπουργό της φωτοτυπίας», Άννα Διαμαντοπούλου









Yπάλληλοι του υπ. Παιδείας αποδοκίμασαν την «υπουργό της φωτοτυπίας», Άννα Διαμαντοπούλου
Τις έντονες αποδοκιμασίες των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας δέχθηκε σήμερα η Άννα Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης βράβευσης μαθητών στο υπουργείο.

Υπάλληλοι του υπουργείου συγκεντρώθηκαν έξω από την αίθουσα την ώρα άφιξης της υπουργού, Άννας Διαμαντοπούλου και της υφυπουργού, Εύης Χριστοφιλοπούλου, φωνάζοντας συνθήματα κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας και του ενιαίου μισθολογίου।
http://newpost.gr
Read more...

«Τρομοκρατούνται τα βουλευτάκια... Εγώ χέστηκα αν ξαναβγώ...»



Kάθετα αντίθετος σε όποια διάταξη ή σχέδιο νόμου έρθει στη Βουλή για μείωση μισθών και συντάξεων και περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας δηλώνει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος που παράλληλα τονίζει με την χαρακτηριστική φράση «χέστηκα» ότι δεν τον ενδιαφέρει αν θα ξαναβγει βουλευτής, αλλά η πατρίδα.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο...

ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, είπε «Είμαι κάθετα αντίθετος και δεν πρόκειται να ψηφίσω, δεν πάει να το πει και ο... γκράν Πάπας, αν υπάρχει μείωση συντάξεων και μισθών» και συνέχισε αναφερόμενος στην κυβέρνηση: «Έχουν ξεφτιλιστεί εντελώς. Δεν πρόκειται να ψηφίσω πράγματα που είναι ενάντια της εθνικής κυριαρχίας. Θα τα δω και ανάλογα θα πράξω, ως βουλευτής που έχω την ευθύνη των πράξεών μου και που κατά συνείδηση θα ψηφίσω».
Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος επισήμανε πως κάθε βουλευτής και κάθε κόμμα πρέπει να ψηφίσει με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι την προσωπική διαδρομή και συμφέρον: «Τρομοκρατούνται τα βουλευτάκια, γιατί δεν καταλαβαίνουν ότι το ζήτημα δεν είναι αν ξαναβγείς βουλευτής. Χ... αν ξαναβγώ βουλευτής, αυτό που ενδιαφέρει είναι η πατρίδα. Θα κοιτάξουμε την πατρίδα ή θα κοιτάξουμε την προσωπική μας διαδρομή και στρατηγική;»
Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμα ότι το όνειρό του είναι να «υλοποιηθεί το κούρεμα», να «πάρει η Ελλάδα το δάνειο» και να «έρθει η ανάπτυξη» διερωτώμενος «γιατί να μην ελπίζω; Θα παλέψω, είμαι από αυτούς που παλεύουν και δεν ανήκω στη λαϊκή δεξιά που παλεύουν με μπριζολάκια και με φιλετάκια στις ταβέρνες»!
Να σημειωθεί ότι ο Γεράσιμος Γιακουμάτος τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών που προβλέπει το κράτος να πάρει κοινές μετοχές, οδηγώντας ουσιαστικά στην κρατικοποίηση των τραπεζών...



Read more...

Καστανίδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ...



Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής του Κινήματος και πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ανασύνταξης της κεντροαριστεράς πάνω στο δίλημμα «δημοκρατία ή αγορές» και σε ερώτηση αν θα ... θέσει υποψηφιότητα απάντησε: «Θα ήταν αστόχαστο να σκεφθεί κανείς ότι όσοι θα επιχειρήσουν να αλλάξουν την κεντροαριστερά στην Ελλάδα, θα είναι απόντες από τα μεγάλα στοιχήματα».

Ο Χάρης Καστανίδης μίλησε σε εκδήλωση της εφημερίδας Free Sunday και απαντώντας σε ερώτηση για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που χαρακτηρίζει «μοιραίο λάθος» το Μνημόνιο, είπε ότι δεν θα τον αποδομήσει και άφησε αιχμές για τη στάση του, λέγοντας: «Εχω μάθει στη ζωή κου να μην αποδομώ τίποτε που ανήκει στην ιστορία μου, την προσωπική και τη συλλογική. Με τον Κώστα Σημίτη, παρά το γεγονός ότι τον στήριξα όταν εκλέχθηκε, όταν ακόμη κανένας δεν έκανε λόγο και δεν χρησιμοποιούσε στο έρκος των οδόντων τη λέξη εκσυγχρονισμός, διαφώνησα, συγκρούστηκα μαζί του, αποχώρησα από την κυβέρνηση, για λόγους που είναι ευρύτερα γνωστοί, αλλά ουδέποτε τον αποδόμησα. Γιατί κι αυτός είναι κομμάτι της ιστορίας, της συλλογικής ιστορίας και της προσωπικής μου ζωής. Κατά τον ίδιο τρόπο, ούτε τώρα θα τον αποδομήσω. Εχω μάθει να σέβομαι τα διαδοχικά βήματα στη ζωή μας, στη συλλογική ζωή και στην προσωπική ζωή. Και υπολογίζω ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο καθένας από μας, άρα και ο ίδιος ο Σημίτης, σε σχέση με την ιστορία του κόμματος του οποίου ηγήθηκε. Κατά την άποψη μου, ο κ. Σημίτης δικαιούται να εκφράζει την άποψη του ότι θα έπρεπε να ήταν καλύτερο το Μνημόνιο, αλλά θα έπρεπε να προστρέξει εκείνη τη δύσκολη περίοδο του Μαίου του 2010 να προσφέρει τις πολύτιμες εμπειρίες του πρώην πρωθυπουργού».

Αρνήθηκε να σχολιάσει την εισαγγελική παρέμβαση για τα στατιστικά στοιχεία της οικονομίας που οδήγησαν στο Μνημόνιο, επειδή η υπόθεση βρίσκεται σε δικαστική κίνηση. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η προσφυγή της Ελλάδας στην τριμερή επιτήρηση ανακοινώθηκε τον Μάϊο του 2010, η ολοκλήρωση της καταγραφής του δημοσιονομικού ελλείμματος έγινε τον Νοέμβριο του 2010, μεσολάβησαν πολλοί μήνες και άρα πως αλλοιώθηκαν τα δεδομένα, διερωτήθηκε.

Ο κ. Καστανίδης επισήμανε ότι ως υπουργός, την τελευταία διετία, διαφώνησε ριζικά πολλές φορές στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά δεν έβγαλε αυτές τις διαφωνίες του προς τα έξω και στηλίτευσε τη συμπεριφορά άλλων υπουργών «οι οποίοι αποφαίνονταν ότι κάναμε τα καλύτερα δυνατά, χωρίς καμιά επιφύλαξη, και ξαφνικά ανακάλυψαν -μετά την απομάκρυνση του κ. Παπανδρέου βέβαια- ότι ήταν λάθος αυτά που έγιναν την προηγούμενη περίοδο, παρά το γεγονός ότι ήταν συμμέτοχοι».

Για το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι διέπραξε δύο πολιτικά λάθη. 'Οταν την άνοιξη του 2010 δεν κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κρίσης και αργότερα, όταν δεν δέχτηκε την πρότασή του να προσφύγει σε εκλογές για να υπάρξει νομιμοποίηση της ακολουθούμενης πολιτικής. Είπε ακόμα ότι δεν έπρεπε να ήταν τόσο σκληρά και βίαια τα μέτρα της δημοσιονομική προσαρμογής, που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκδότης της Free Sunday Γιώργος Κύρτσος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η κεντροαριστερά θα πληρώσουν το λογαριασμό της αποτυχίας της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)



Read more...

Επαφές Παπαδήμου με Βενιζέλο και Προβόπουλο την Παρασκευή

Κορυφώνονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον διοικητή της ΤτΕ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον διοικητή της ΤτΕ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο συναντάται το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, την ώρα που κορυφώνονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως τα νέα μέτρα, τα εργασιακά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Βενιζέλος, που αναμένεται στο Μέγαρο Μαξίμου στις 7:30 το βράδυ, θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό και για ό,τι διημείφθη στην τελευταία συνάντησή του με την τρόικα, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής με αντικείμενο τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές προκειμένου να εγκρίνουν το νέο πακέτο βοήθειας, προϋπόθεση απαραίτητη για να προχωρήσει και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκ.Χαρδούβελης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Γ.Ζανιάς.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι προχωρά η επεξεργασία των κειμένων «λέξη λέξη» και ότι τα εργασιακά δεν συζητούνται σε αυτή τη σύσκεψη, αλλά σε ανώτερο επίπεδο, εννοώντας ότι το θέμα έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων που την στηρίζουν.

Το βασικό θέμα συζήτησης από τη 1:30 το μεσημέρι στη Ζαλοκώστα είναι τα δημοσιονομικά, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι εκτιμούν ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα.

Στην εν λόγω συνάντηση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών με την τρόικα συμμετείχε από κάποια στιγμή και έπειτα και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, καθώς και ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας, δεδομένου ότι ένα από τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι η συγχώνευση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων.

Η συζήτηση για τη διάρθρωση του δημοσίου τομέα διήρκησε από τις 16:00 έως τις 18:30. Αμέσως μετά αποχώρησε ο κ. Ρέππας.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες συζητήθηκε η αξιολόγηση δομών και προσωπικού στον δημόσιο τομέα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο απολύσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στους 720.000 υπαλλήλους του Δημοσίου συμπεριλαμβάνονται 165.000 ένστολοι και 190.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα μπουν επίσης στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Προς το παρόν προχωρά μια διαδικασία τεκμηρίωσης σε συνεργασία με την ομάδα δράσης, Γάλλους ειδικούς και το κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρίσκεται μόνιμα στην Αθήνα. Στόχος είναι η μείωση του προσωπικού κατά 150.000 ως το 2015.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μπεγλίτης: Οι υποχρεώσεις της Γερμανίας παραμένουν παρά την απόφαση της Χάγης









Μπεγλίτης: Οι υποχρεώσεις της Γερμανίας παραμένουν παρά την απόφαση της Χάγης
"Για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος δεν παραγράφονται και οι υποχρεώσεις της γερμανικής Πολιτείας παραμένουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, σχετικά με την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, σημειώνοντας ότι η παρέμβαση της Ελλάδας υπερασπιζόμενης τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και τα απαράγραπτα δικαιώματά τους πραγματοποιήθηκε την περίοδο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.


Ο κ. Μπεγλίτης αναφέρει ότι "μελετούμε και αξιολογούμε" την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης και καταλήγει ότι "θα συνεχίσουμε την εθνική προσπάθεια, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των οικογενειών των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://newpost.gr

Read more...

Αξιολόγηση και σε βάθος απόλυση για ένστολους και εκπαιδευτικούς ζητά η τρόικα

150.000 λιγότεροι έως το 2015

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στη διαδικασία της αξιολόγησης θα περιληφθούν ένστολοι και εκπαιδευτικοί, προκειμένου ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων του Δημοσίου να μειωθεί κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015, όπως απαιτεί η τρόικα.

Αυτό επισήμανε κυβερνητικό στέλεχος, που μετείχε στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, οι δανειστές απαιτούν να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη μείωση των δομών και του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, την αξιολόγηση των οποίων ανέλαβε γαλλική εταιρία. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα υπάρξουν και απολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την αξιολόγηση θα δούμε ποιοι "κουμπώνουν" με τις απαιτήσεις μας και ποιοι όχι».

Στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, στις οποίες έχει την πλειοψηφία το Δημόσιο) υπηρετούν αυτή την περίοδο περίπου 750.000 άτομα, ενώ ειδικά στον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, κ.λπ.) περίπου 350.000 άτομα.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε ότι το γεγονός αυτό διευρύνει αναγκαστικά την αξιολόγηση και στους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς. Όσον αφορά την αξίωση για μία μόνον πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, η Task Force θεωρεί ότι εάν αυτό εφαρμοσθεί θα διαλυθούν οι δομές του Δημοσίου.

Όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν στις ριζικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι «αυτά συζητούνται σε άλλο επίπεδο».



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σώζεται το Δώρο Χριστουγέννων, περικόπτεται ο 14ος μισθός

Τελεσίγραφο αύριο στους αρχηγούς: "Δεχθείτε τα ή πάμε σε εκλογές και χρεοκοπία"



Η αντίστροφη μέτρηση για το συμβούλιο των αρχηγών ξεκίνησε. Λουκάς Παπαδήμος, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης θα συναντηθούν πιθανότατα αύριο το μεσημέρι.

Μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και στις λεπτομέρειές τους δύο κείμενα. Το πρώτο για το κούρεμα του χρέους με τη συμμετοχή και της ΕΚΤ, ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ακόμη κι αν γίνει με κοινές να μη φθάσει στο σημείο να δώσει τον έλεγχο στο ελληνικό δημόσιο.

Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ.

Το δεύτερο θα περιλαμβάνει τις λεγόμενες προαπαιτούμενες δράσεις:πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα προνόμια των ΔΕΚΟ, διατήρηση του 13ου μισθού, περικοπή των δώρων Πάσχα και διακοπών, τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, επέκταση του θεσμού των 592 ευρώ για τους νέους από τα 25 στα 30 χρόνια, επέκταση των τοπικών συμφώνων απασχόλησης και θέσπιση εισικών οικονομικών ζωνών με ακόμη μικρότερα μεροκάματα και μισθούς.

Όλα αυτά θα δοθούν στους αρχηγούς με τη μορφή τελεσιγράφου. Ή συμφωνούν και φροντίζουν να περάσουν και από τη Βουλή ή η κυβέρνηση πέφτει και η χώρα πάει σε εκλογές σε καθεστώς ή με προοπτική άμεσης χρεοκοπίας.

Θυμίζουμε ότι χτες η ΓΣΕΕ και οι εργοδότες ομοφώνησαν στην ανάγκη να μην υπάρξουν περικοπές στον κατώτατο μισθό καθώς επίσης ούτε και στον 13ο και 14ο μισθό των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε εδώ για την επιστολή των κοινωνικών εταίρων που εστάλη σήμερα στον πρωθυπουργό
protothema.gr

Read more...

"Δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Παπανδρέου να είναι υποψήφιος"...



«Δεν ξέρω καν αν θα είμαι υποψήφιος εγώ...»...
«Το ενδεχόμενο ο Γιώργος Παπανδρέου να είναι υποψήφιος στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποκλειστεί», δήλωσε στον realfm 97,8 ο Θεόδωρος Πάγκαλος, τονίζοντας ότι δεν θέλει να δεσμευθεί ακόμα. Μάλιστα, ο... αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι και ο ίδιος υποψήφιος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω καν αν θα είμαι υποψήφιος εγώ. Όλοι μπορεί να είμαστε υποψήφιοι, όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ» και συμπλήρωσε πως «δεν ρέπω προς την υποψηφιότητα σε διάφορες κομματικές θέσεις, δεν το έχω ξανακάνει, αλλά επαναλαμβάνω ότι όλα τα μέλη έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφια». Σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε μία κρίση που δεν δημιούργησε ο ίδιος και η όποια κριτική έπρεπε να είχε γίνει εγκαίρως. «Μία και μοναδική υποψηφιότητα δεν θα υπάρξει. Πρέπει να στηθούν κάλπες», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος σημείωσε ότι ήταν μία ομιλία για το πόσο κακή είναι η ΝΔ μπροστά σε ένα ακροατήριο που ήξερε ήδη πόσο κακή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Επίσης, προέβλεψε μετά τις εκλογές συγκυβέρνηση στην οποία δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα λόγο να τον δεχθεί αρχηγό.
real.gr



Read more...

Παναγιωτακόπουλος: Καμία διαπραγμάτευση της εθνικής αξιοπρέπειας με τους τροικανούς









Παναγιωτακόπουλος: Καμία διαπραγμάτευση της εθνικής αξιοπρέπειας με τους τροικανούς
Σφοδρή επίθεση κατά της τρόικας και της κυβέρνησης Παπαδήμου εξαπέλυσε με ανακοινωσή του ο πρόεδρος της Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, εξηγώντας ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν εξευτελιστεί από τους τροικανούς και η κυβέρνηση βρίσκεται απλός θεατής απέναντι στην δραματική κατάσταση της χώρας.

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτακόπουλος ανέφερε: «Κάτω από τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνουν οι συνεχείς πιέσεις και οι απαράδεκτοι εκβιασμοί των εκπροσώπων της τρόικα, η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να διαπραγματευτεί όχι το τι θα περιφρουρήσει αλλά το τι θα παραδώσει.

Επισημάναμε πολλές φορές ότι η όποια διαπραγμάτευση δεν μπορεί να αφορά τη συνεχιζόμενη θυσία των Ελλήνων εργαζομένων. Κάθε σκέψη για επιπλέον μειώσεις μισθών είναι απαγορευμένη. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, έδωσαν δύο χρόνια τώρα, πολύ περισσότερα από αυτά που τους αναλογούσαν για να καλύψουν τις αδυναμίες, τις αστοχίες και τις λανθασμένες πολιτικές που αποφάσιζαν οι αυτοονομαζόμενοι «σωτήρες» μας!

Επισημάναμε ότι η παραπέρα διάλυση κάθε πλέγματος προστασίας στις εργασιακές σχέσεις πρέπει να απορριφθεί γιατί αποδείχθηκε ότι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, οι απολύσεις και η «εφεδρεία» έφεραν μόνο περισσότερη ανεργία και καθόλου ανάπτυξη.

Επισημάναμε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει στη βάση των πραγματικών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας και της προοπτικής της. Δεν μπορεί να σχεδιάζουν μόνο το μέγεθος της καταστροφής των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και την βίαια προσαρμογή της ζωής μας σε συνθήκες «Μπαγκλαντές».

Επισημαίνουμε ότι όσοι σήμερα, χωρίς καμία εκλογική νομιμοποίηση, σχεδιάζουν και διαπραγματεύονται το μέλλον του ελληνικού λαού, οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί δεν κρίνεται το δικό τους πολιτικό μέλλον αλλά η ίδια η ζωή των κατοίκων της χώρας.

Κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση μαριονέτα του Πρωθυπουργού – Τραπεζίτη δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει την επιστροφή της χώρας στη δεκαετία του ’50.

Καμία Κυβέρνηση χωρίς λαϊκή εντολή δε νομιμοποιείται να οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή τον τόπο.
Κανένας δεν ανέθεσε σε κανέναν πολιτικό τη διαπραγμάτευση της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας.

Όσοι προσπαθούν για άλλη μια φορά να θέσουν τον ελληνικό λαό μπροστά σε διλλήματα του τύπου «φτώχεια ή περισσότερη φτώχεια» ή « υπογραφή ή χρεοκοπία», οφείλουν να αντιληφθούν ότι θα αντιμετωπίσουν την οργή, την αγανάκτηση, το θυμό και την τιμωρία εκατομμυρίων πολιτών, που πλέον δεν αντέχουν άλλο.

Όσοι αποφασίζουν τη φτώχεια και τη μιζέρια, την ανεργία και τις απολύσεις, τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, την εκποίηση του εθνικού μας πλούτου θα μας βρούν απέναντι με όλες μας τις δυνάμεις.

Το μόνο που οφείλουν να κάνουν, σήμερα κιόλας, είναι να στείλουν στο σπίτι του τον κάθε Τόμσεν, που σαν δικτατορίσκος άλλης εποχής, προκαλεί, απειλεί και εκβιάζει έναν ολόκληρο λαό.

Καμία διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της Χούντας της αγοράς και των Τραπεζών। Αν είναι να ζήσουμε σε συνθήκες φτώχειας, μπορούμε να το κάνουμε διατηρώντας την αξιοπρέπειά μας. Το καταφέραμε και άλλοτε, θα το καταφέρουμε και τώρα».
http://newpost.gr

Read more...

Βενιζελικοί προς Γιώργο: Σε… αλλάζουμε εδώ και τώρα ή βουλιάζουμε









Βενιζελικοί προς Γιώργο: Σε… αλλάζουμε εδώ και τώρα ή βουλιάζουμε
Παρά το γεγονός ότι το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε η εκλογή νέου προέδρου να γίνει τον Μάρτιο- κατά πάσα πιθανότητα στις 18 του μηνός, το θέμα επίσπευσης των διαδικασιών παραμένει ανοιχτό.


Το είπε ο Ευ. Βενιζέλος στον Γιώργο Παπανδρέου και αυτός… έκανε τον κινέζο για να απορρίψει το αίτημα λίγη ώρα αργότερα μιλώντας στην ΚΟ. «Έχω εκφραστεί για τις προσωπικές μου προθέσεις», είπε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό δεν μου επιτρέπει να μην ασχοληθώ με τις ευθύνες μου, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύμφωνα με τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ».

«Ας μη χαθούμε στα μικρά, στα ποσοστά, στις δημοσκοπήσεις χάνοντας το μεγάλο που είναι η μάχη να σώσουμε τη χώρα. Βάζουμε πρώτα την πατρίδα και μετά τις δικές μας δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες», πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου, αλλά λίγη ώρα αργότερα, η Βάσω Παπανδρέου και ο Πέτρος Ευθυμίου έθεσαν θέμα επίσπευσης των διαδικασιών.

Οι υποστηρικτές του Ευ. Βενιζέλου- βλέπετε, μπορεί να βάζουν και αυτοί πρώτα τη σωτηρία της πατρίδας, αλλά φοβούνται- βάσιμα, πως όταν τελειώσει η προσπάθεια για το «μεγάλο»- η λέξη του Γιώργου, το ΠΑΣΟΚ θα έχει γίνει πολύ μικρό, σαν γκρουπούσκουλο ένα πράμα.

Ταυτοχρόνως φοβούνται ότι εάν η εκλογή νέου προέδρου γίνει στις 18 Μαρτίου, μπορεί και να μην προλάβουν. Να προκηρυχτούν δηλαδή εκλογές και αυτοί να τρέχουν να αλλάξουν πρόεδρο ή να πάνε στις κάλπες με τον Γιώργο λόγω… έλλειψης χρόνου.

Το ΠΑΣΟΚ βλέπετε, θα εκλέξει τον νέο πρόεδρό του από τη βάση. Όσο και αν η Βάσω Παπανδρέου και ο Μίμης Ανδρουλάκης μιλάνε για την αναγκαιότητα μιας υποψηφιότητας, όλοι γνωρίζουν ότι ο Βενιζέλος θα πάει στις κάλπες. Το «κοινωνικό» ΠΑΣΟΚ δεν θα του κάνει το κόμμα χάρισμα.

Μεταξύ μας, αυτό είναι και πιο δημοκρατικό. Το πρώτο μοιάζει με εκλογική διαδικασία στην… Κίνα του Μάο.

Γι αυτό λοιπόν και οι πιέσεις στον Γιώργο θα ενταθούν, με επιχείρημα κάτι σαν… σε αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Ορισμένοι λένε ότι (ο ΓΑΠ) το σκέφτεται. Ίδωμεν…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Η Κίνα δεν θέλει ούτε μπορεί «να αγοράσει την Ευρώπη», λέει ο Κινέζος πρωθυπουργός

Επιφυλάξεις από το Πεκίνο


(Φωτογραφία: Associated Press )


Πεκίνο, Κίνα
Η Κίνα δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε τις δυνατότητες «να αγοράσει την Ευρώπη», δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, στη διάρκεια οικονομικού φόρουμ, στο οποίο μετείχε μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα σε αναζήτηση νέων κεφαλαίων για την Ευρωζώνη.

Υπογραμμίζοντας τη βούληση της χώρας του να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση χρέους, ο κ. Γουέν διευκρίνισε ότι «ορισμένοι πιστεύουν πως αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θέλει να αγοράσει την Ευρώπη». Αλλά, είπε, «η Κίνα δεν έχει αυτή την πρόθεση ούτε και την δυνατότητα».

Ο Γουέν Τζιαμπάο είχε υπογραμμίσει χθες Πέμπτη την «επιτακτική ανάγκη» για την Ευρώπη να ρυθμίσει την κρίση χρέους, επισημαίνοντας ότι η Κίνα εξετάζει μια «αυξημένη συνεισφορά» στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η καγκελάριος Μέρκελ διαβεβαίωσε τους Κινέζους οικοδεσπότες της για τη βιωσιμότητα του ευρώ και την ικανότητα της Ευρώπης να ξεπεράσει την κρίση, ενώ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ζητώντας παράλληλα τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Κίνα φέρεται να κατέχει κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών συνολικής αξίας τουλάχιστον 550 δισ. δολαρίων (418 δισ. ευρώ).

Στο φόρουμ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής της Siemens Πέτερ Λόχερ, της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν, της κινεζικής εταιρίας υπολογιστών Lenovo Γιανγκ Γουανκίνγκ και της China Development Bank Τσεν Γιουάν.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Πώς ο 13ος μισθός χάνεται από την τσέπη μας και ο 14ος από την τσέπη του κράτους!









Πώς ο 13ος μισθός χάνεται από την τσέπη μας και ο 14ος από την τσέπη του κράτους!
Τι θα γίνει αν καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός; Τα στοιχεία που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο λίγα 24ωρα πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι εφιαλτικά. Η ύφεση και το 2012 μπορεί να ξεπεράσει το 6% καθώς θα χαθούν εισοδήματα της τάξεως των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα τη ζημιά τη μοιράζονται το δημόσιο και οι εργαζόμενοι ενώ στους εργοδότες καταλήγει όλο το κέρδος. Λόγω απώλειας ασφαλιστικών εισφορών, ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, ο 13ος μισθός αφαιρείται από την τσέπη του εργαζόμενου και ο 14ος από την τσέπη του δημοσίου.

Ιδού οι απλοί υπολογισμοί που τρομάζουν:

• Η συνολική μισθολογική δαπάνη του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται γύρω στα 40-45 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως
• Κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού ισοδυναμεί με απώλεια εισοδήματος της τάξεως του 15%. Άρα οι απώλειες για την ελληνική οικονομία θα φτάσουν τουλάχιστον στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ ή τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ. Με λίγα λόγια, η ύφεση το 2012 μπορεί να κινηθεί και πάλι στο 5-6% ειδικά αν εκτός από την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού προχωρήσει και η μείωση του βασικού μισθού στα 650 ευρώ αλλά και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Ποιος θα χάσει αυτά τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ; Τα κρατικά ταμεία και οι εργαζόμενοι θα μοιραστούν τη ζημιά ενώ οι εργοδότες θα έχουν όφελος μέσα από τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους. Υποτίθεται ότι το όφελος αυτό θα πρέπει να το επιστρέψουν στην οικονομία κυρίως μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα το πράξουν μέσα σε συνθήκες πολύ μεγάλης ύφεσης ή θα κοιτάξουν να ενισχύσουν τις δικές τους γραμμές άμυνας στερώντας κι άλλους; πόρους από την αγορά.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα έναν εργαζόμενο με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 1796 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Αν του αφαιρεθεί η ασφαλιστική του εισφορά πέφτει στα 1500 ευρώ. Αν επίσης αφαιρεθεί και η παρακράτηση φόρου –συνολικά 218 ευρώ αν προστεθεί και η εισφορά αλληλεγγύης- οι καθαρές αποδοχές πέφτουν ακόμη περισσότερο στα 1282 ευρώ. Να μην ξεχνάμε ότι επί των μεικτών αποδοχών υπολογίζονται και οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο εργοδότης πληρώνει 513 ευρώ.

Επομένως με την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού σε έναν εργαζόμενο με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 1796 ευρώ, ο ίδιος ο εργαζόμενος χάνει 3600 ευρώ μεικτά ή περίπου 2560 ευρώ καθαρά.

Το δημόσιο ταμείο από την άλλη χάνει:

• 1026 ευρώ από τις εισφορές του εργοδότη
• 436 ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων
• 592 ευρώ από τις εισφορές του εργαζόμενου
• Περίπου 580 ευρώ από τον ΦΠΑ καθώς ο εργαζόμενος με απώλεια εισοδήματος 2560 ευρώ θα υποχρεωθεί να μειώσει την κατανάλωση και δεν θα πληρώσει ΦΠΑ και άλλους φόρους κατανάλωσης.

Συνολικά λοιπόν το δημόσιο θα χάσει 2634 ευρώ και θα περιμένει να πάρει ένα μέρος των χρημάτων πίσω είτε από τη μείωση της ανεργίας (που θα υπάρξει αν οι εργοδότες διοχετεύσουν το κέρδος για να προσλάβουν) είτε από την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών.



Aρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Ώρα κρίσιμων αποφάσεων των πολιτικών αρχηγών για τις απαιτήσεις των δανειστών

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Εν μέσω των ασφυκτικών πιέσεων από δανειστές και εταίρους, η Αθήνα καλείται να αποφασίσει εάν θα δεχθεί τους επαχθείς όρους του μίνι Μνημονίου, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την ανακοίνωση της συμφωνίας για το PSI. Όλα τα «καυτά» θέματα, όπως οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, οι επικουρικές συντάξεις, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι περικοπές στις παροχές των ΔΕΚΟ, καθώς και οι έγγραφες δεσμεύσεις που ζητούνται, θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Παρασκευής ή το Σάββατο.

Δείτε το άρθρο για τα προαπαιτούμενα της τρόικας

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι «κόκκινες γραμμές» που θέτουν οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα έως την Κυριακή. Η συμφωνία θα παρουσιαστεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, δεν θα συνεδριάσει το Eurogroup, όπως αφήνεται να εννοηθεί εκ μέρους της Κομισιόν.

Δείτε το άρθρο για το θρίλερ με τη συνεδρίαση του Eurogroup

Η συμφωνία Αθήνας - τρόικας, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, θα πρέπει να συνοδεύεται και από τις γραπτές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και με την τρόικα, μετά το Eurogroup αρχίζει ένας αγώνας δρόμου, διάρκειας 10 ημερών (έως τις 13 Φεβρουαρίου) για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση όλες τις περίπλοκες διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να εξασφαλίσει την αποφυγή της επίσημης χρεοκοπίας.

Δείτε το άρθρο για το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα έως τις 13/2

Πρόκειται για μια σκληρή διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ώρες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δημιουργήσει τριγμούς στην κυβέρνηση και προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος τη σκληρότητα των μέτρων που η τρόικα ζητά να υιοθετηθούν, αναμένεται να ζητήσει απόφαση ευθύνης από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή την Παρασκευή στον Real Fm ότι αναζητείται η καλύτερη συμβιβαστική λύση που θα την αποδεχτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Δεν πάμε να αποτύχουμε, πάμε να πετύχουμε».

Ο ίδιος την Πέμπτη στο Mega είχε τονίσει ότι «στο τέλος θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα τηρήσουμε τις "κόκκινες γραμμές" ή θέλουμε το δάνειο», καθώς και ότι «αν πούμε ''όχι'' στη συμφωνία θα πρέπει να πούμε μετά πώς θα προχωρήσουμε».

Οι «κόκκινες γραμμές» των αρχηγών

Ο Γ.Παπανδρέου και ο Αντ.Σαμαράς λένε «όχι» στο κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού, με τον πρόεδρο της ΝΔ να αρνείται κατηγορηματικά την περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Επιπλέον, ο Γ.Παπανδρέου εμμένει στη θέση του για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, παρά την αντίθετη θέση της τρόικας. Υπέρ των κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου τάσσεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, θέση που έχει τη στήριξη και του πρωθυπουργού.

Όσον αφορά στο ζήτημα των μισθών και των επικουρικών συντάξεων πραγματοποιήθηκε μαραθώνια σύσκεψη των Ευ.Βενιζέλου και Γ.Κουτρουμάνη με την τρόικα, υπό το φως και της απόφασης των κοινωνικών εταίρων.

Δείτε το άρθρο για την επιστολή των κοινωνικών εταίρων

Για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επιμένει στην περικοπή του κατώτερου μισθού, τουλάχιστον για μισθούς εργαζομένων σε περιοχές με υψηλή ανεργία. Ενώ για τον 13ο και 14ο μισθό, συζητά την περικοπή του 14ου μισθού πάνω από ένα όριο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επίσπευση της εκλογής αρχηγού «βλέπει» το Πολιτικό Συμβούλιο

Νέα συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα



Μπορεί να μην ανακοινώνεται τίποτα επισήμως, ωστόσο στο παρασκήνιο του ΠΑΣΟΚ οι διεργασίες τρέχουν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου αρχηγού. Σχεδόν όλοι αντιλαμβάνονται τώρα ότι η 18η Μαρτίου, που έχει προσδιοριστεί ως ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών, οδηγεί σε μία μακρά περίοδο φθοράς, που σε συνδυασμό με τις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις για το μέλλον της χώρας, διαμορφώνουν μία εξαιρετικά προβληματική κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ, ένδειξη της οποίας είναι και η δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος.

Ήδη στην κοινοβουλευτική ομάδα, που συνεδρίασε την Πέμπτη, πολλά στελέχη ζήτησαν την επίσπευση των διαδικασιών, ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου. Την προοπτική αυτή συζήτησε ο κ. Παπανδρέου και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος πάντως δεν πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, παρότι είναι δεδομένη η θέση του ότι οι διαδικασίες αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο.

Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος, όπου οι ισορροπίες μοιάζουν πλέον να αλλάζουν υπέρ της άποψης για ταχείες διαδικασίες, ιδίως μετά τη συμπόρευση του Ανδρέα Λοβέρδου με την υποψηφιότητα του κ। Βενιζέλου.
protothema.gr

Read more...

Ανακοίνωσε υποψηφιότητα η Κατσέλη ...



Οι παπανδρεϊκοί … αποφάσισαν. Η Λούκα Κατσέλη μιλώντας την Πρώτη Γραμμή ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ.

Η Κατσέλη όπως αναμενόταν θα είναι τελικά το... αντίπαλον δέος του Βενιζέλου. Μέχρι στιγμής φυσικά… γιατί σκοπός είναι στο τέλος να μείνει μόνο ένας υποψήφιος.

Συγκεκριμενα τόνισε ότι είναι θετική στην υποψηφιότητά της, αλλά δεν θα πάει μόνη της αλλά «συντεταγμένα με μία κοινή υποψηφιότητα όσοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ έχουμε την ίδια αντίληψη» και σημείωσε ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη πολλών στελεχών.
Mένει τώρα να δουμε τι θα κάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ποια... ανταλλάγματα θα τον βάλουν πάλι στο παιχνίδι.

πηγή: parapolitika.gr



Read more...

Δεν αντέχεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος...


Το σκέφθηκαν, το παζάρεψαν και τελικά το αποφάσισαν. Τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσέρχονται στην κοινωνία και της προτείνουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως τον... ιδανικό πρωθυπουργό της νέας Ελλάδας, αυτής που θα προκύψει μετά το οριστικό τέλος(;) της Μεταπολίτευσης.

Συγνώμη αλλά δεν θα πάρω γιατί πολύ απλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αντέχεται. Με ενοχλεί αισθητικά, με εξοργίζει πολιτικά, με...


...προκαλεί προσωπικά.

Ακόμα και τις λίγες εκείνες στιγμές που δεν μιλάει, οι κινήσεις και οι μορφασμοί του προδίδουν έναν άπληστο άνθρωπο με τεράστια αυτοπεποίθηση στη δύναμη της γλώσσας του. Η δύναμη του στα λόγια είναι τόσο μεγάλη που τον βοήθησε για χρόνια να υποκρίνεται ότι μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά και στις πράξεις.

Πολιτικά, υπήρξε πάντοτε λάτρης των διαδρόμων κι εχθρός των ιδεολογιών. Η ρητορική του είναι σχεδόν απολιτίκ, αν και προσιδιάζει περισσότερο σε ένα λόγο εθνικοπατριωτικό που επιχειρεί να γοητεύσει τα "εύκολα" κοινά. Καθόλου τυχαία, σε μια από τις πρώτες του ομιλίες ως υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε τον...Θεό της Ελλάδας, εκείνον που θα φροντίσει να πάνε όλα καλά.

Ως υπουργός Οικονομικών, υπήρξε όσο αλαζονικά ανεπαρκής περιμέναμε. Δεν μείωσε τις δαπάνες, σκόρπισε τους δικούς του ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά και κυρίως ξεκαθάρισε ότι...πιέστηκε να αναλάβει κι εφαρμόζει μια Πολιτική που δεν τον βρίσκει σύμφωνο.

Μόλις πρόσφατα, εξασφάλισε τη στήριξη και της ομάδας του Ανδρέα Λοβέρδου και κάπως έτσι αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα των υποστηρικτών του. Μέχρι προχθές, μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι μόνοι πελάτες της ακατάσχετης κενολογίας του ήταν πολιτικοί ογκόλιθοι όπως ο Δημήτρης Λιντζέρης και η Τόνια Αντωνίου.

Συνοψίζοντας, μπορώ να καταλάβω γιατί πρακτικά το ΠΑΣΟΚ επιλέγει απλά να επιβιώσει στρεφόμενο στο γκαφατζή ρήτορα του Βορρά. Αυτό όμως που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι εγώ δεν θα πουλήσω την ψυχή μου στο Διάολο γιατί πολύ απλά το αντίτιμο δεν με ικανοποιεί. Το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου μου μοιάζει ήδη αποκρουστικό.
parapolitiki.com



Read more...

Anonymous: «Η Δικαιοσύνη έρχεται- Σκοτώσατε τη Δημοκρατία» (vid)









Anonymous: «Η Δικαιοσύνη έρχεται- Σκοτώσατε τη Δημοκρατία» (vid)
Με το στόμα ανοικτό έμειναν όσοι επιχείρησαν να μπουν νωρίς το πρωί της Παρασκευής στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αντί για τη συνηθισμένη σελίδα, εμφανίστηκε ένα μαύρο φόντο, με μήνυμα των Anonymous. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την ψηφιακή επίθεση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία αναζητά τα ηλεκτρονικά ίχνη των επιτιθέμενων.


«Η Δικαιοσύνη έρχεται» γράφουν στην αρχή. Και ακολουθεί ένα βίντεο, όπου γίνεται αναφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα. στα μέτρα που επιβάλλουν το ΔΝΤ και η Ε.Ε., στη λιτότητα και τις μειώσεις μισθών.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη χώρα σας είναι απαράδεκτο. Ανεβήκατε στην εξουσία για να εκφράσετε τις επιθυμίες και του λαού σας και έχετε αποτύχει απαξιωτικά» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Σκοτώσατε το πιο ιερό πράγμα της χώρας σας που είναι η δημοκρατία. Οι ίδιοι σας οι πολίτες σας μισούν εσείς τους κοιτάτε χωρίς να κάνετε τίποτα για να το αποτρέψετε. Μπήκατε στο ΔΝΤ, χωρίς την έγκριση του λαού σας. Βάλατε τη δικτατορία στους ώμους τους».

«Η αστυνομία εκμεταλλεύεται τη δύναμή της και επιτίθεται σε διαδηλωτές στο όνομα της δικαιοσύνης».

«Αγνοήσατε τις προειδοποιήσεις μας αλλά τώρα εμείς έχουμε τον έλεγχο», λέει κλείνοντας. «Είμαστε οι Ανώνυμοι.... Δεν συγχωρούμε, δεν ξεχνάμε... έπρεπε να μας περιμένετε», κλείνει.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:
http://newpost.gr

Read more...

Στον «αέρα» η συνεδρίαση του Eurogroup στις 6 Φεβρουαρίου

Εν αναμονή των αποφάσεων


Ενδεχομένως, η συνεδρίαση του Eurogroup να αναβληθεί για λίγες ημέρες, εώς ότου υπάρξει η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα
Ενδεχομένως, η συνεδρίαση του Eurogroup να αναβληθεί για λίγες ημέρες, εώς ότου υπάρξει η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στον «αέρα» είναι η συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τη συνάντηση, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Eurogroup ίσως ανακοινώσει το απόγευμα αν θα συγκληθεί το συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Γιούνκερ δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τη συνάντηση, προσέθεσε.

Η ακριβής ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup δεν είχε ξεκαθαρίσει επισήμως τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων ενέτειναν τη σύγχυση.

Ενδεχομένως, η συνεδρίαση του Eurogroup να αναβληθεί για λίγες ημέρες, εώς ότου υπάρξει η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.

«Δεν είναι βέβαιο αν θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Δευτέρα, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει πρόσκληση, ούτε έχει ανακοινωθεί (έκτακτο Eurogroup), ούτε έχει υπάρξει ειδοποίηση ότι θα διεξαχθεί τέτοια συνάντηση», είπε, σύμφωνα με το Reuters.

«Μια τέτοια συνάντηση θα είχε νόημα -αν έχει να κάνει με την Ελλάδα- μόνο αν έχουν διευθετηθεί όλα τα στοιχεία [...] Αυτό δεν έχει γίνει, έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για μια τέτοια συνάντηση», προσέθεσε.

Πάντως, η συνάντηση αναφέρεται στο πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στις 10 το πρωί (11 ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η συενδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group) και ότι στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) θα ξεκινούσε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι αργότερα εντός της ημέρας θα συναντηθούν στο Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων χωρών της Ευρωζώνης με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση («ΑΑΑ»), δηλαδή της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου, όπου και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους για τη στάση που θα τηρήσουν για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σκληρή γλώσσα Βενιζέλου κατά του «λαϊκισμού» και της «δημαγωγίας»

«Δεν παίζουμε με τη φωτιά»


Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Δεν παίζουμε με την φωτιά όταν διαχειριζόμαστε την μοίρα ενός λαού» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της Βουλής. Με την παραδοχή ότι «ναι, ζούμε ένα δράμα», αλλά και το σαφές μήνυμα ότι «αυτό που μπορεί να ζήσουμε και προσπαθούμε να αποφύγουμε δεν περιγράφεται», ο κ.Βενιζέλος «ξέσπασε» στη Βουλή εναντίον του «λαϊκισμού» και της «δημαγωγίας», όπως είπε.

Η έντονη αντίδρασή του προκλήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά «με τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων λιτότητας και την ταυτόχρονη αύξηση των αμοιβών και των προμηθειών των τραπεζικών ιδρυμάτων», κατά την οποία ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για «φυσικό αυτουργό της τραγωδίας που ζει η χώρα», ζήτησε να γίνουν εκλογές μέχρι τις 20 Μαρτίου, εκτίμησε ότι η «μεγαλύτερη τραγωδία είναι να πάρουμε τα λεφτά» και ζήτησε να γίνει διαπραγμάτευση στη βάση που οι εταίροι θεωρούν αναγκαίο να διατηρηθεί η Ελλάδα στο ευρώ.

«Είναι ντροπή, είναι ο απώτατος εξευτελισμός το θέμα που έθεσαν οι Γερμανοί για τον επίτροπο κι εσείς δεν διακόψατε κάθε διαπραγμάτευση. Το νέο πακέτο θα είναι το επιστέγασμα της τραγωδίας. Να μην πάρετε τα λεφτά, θα είναι τραγωδία. Να λείπει η βοήθεια, να πείτε και κανένα όχι» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε απευθυνόμενος προς τον κ. Βενιζέλο: «Δεν βλέπεπε τις δημοσκοπήσεις; Είναι θέμα προσώπων πιστέυετε; Αν αντικατασταθεί ο ηθικός αυτουργός από τον φυσικό πιστεύετε ότι θα ανακάμψετε»;

Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος, αφού χαρακτήρισε «εξαιρετικά ριψοκίνδυνη και αλόγιστη την πολιτική ότι οι εταίροι θα κάνουν το παν για να μας κρατήσουν στο ευρώ και άρα μπορούμε να τους εκβιάζουμε», ρώτησε τον κ. Τσίπρα γιατί δεν τολμάει να πει στο λαό ολοκληρωμένη πρόταση «αν αποτύχει η δική του διαπραγμάτευση 20 Μαρτίου, που λήγει το ομόλογο, πού θα οδηγηθεί η χώρα;».

«Εδώ δεν παίζουμε τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων, τις πολιτικές σταδιοδρομίες προσώπων, ούτε πολιτικό θέατρο. Εδώ υπάρχει ιστορική αναμέτρηση του τόπου κι ο λαός θέλει αλήθεια και πρόταση. Βρήκατε το εύκολο θύμα, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπέστη κατεδάφιση, γιατί αναγκάστηκε να κάνει το εθνικό του καθήκον. Αυτά είναι τα δύσκολα θέματα στην πολιτική, όταν καλείσαι να θυσιάσεις το συλλογικό και προσωπικό σου πολιτικό κεφάλαιο στο όνομα της σωτηρίας της χώρας. Αλλά εσείς παίζετε με την καταστροφή της χώρας. Και πίσω από την καταστροφή υπάρχουν συμφέροντα που περιμένουν να στήσουν το πανηγύρι τους» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε πως τα συμφέροντα «χρησιμοποιούν κι εσάς ως όργανο δημαγωγίας», διευκρινίζοντας πάντως «όχι συνειδητά πιστεύω».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφού απηύθυνε παράκληση στον κ. Τσίπρα να τα λάβει υπόψη του αυτά, «διότι ό,τι λέει δεν είναι άμοιρο επιπτώσεων σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε τονίζοντας πως έχει την ικανότητα να διαβάζει πίσω από τις γραμμές των όσων λέει και «έχει τη δική του ανάγνωση αυτών που λέει».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Υπέρ της Γερμανίας η απόφαση της Χάγης για τις αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

«Η Ιταλία παρέβη τις υποχρεώσεις της»


Το δικαστήριο της Χάγης
Το δικαστήριο της Χάγης (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Η Ιταλία παρέβη τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Γερμανία επιτρέποντας τη διεξαγωγή δικαστικών διαδικασιών με αντικείμενο την καταβολή αποζημιώσεων από το Βερολίνο προς τα θύματα ναζιστικών εγκλημάτων, αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η άρνηση των ιταλικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την ετεροδικία συνιστά παράβαση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο γερμανικό κράτος» ανακοίνωσε ο δικαστής Χισάσι Οουάντα, κατά την ανάγνωση της απόφασης σε δημόσια συνεδρίαση στο Μέγαρο της Ειρήνης στη Χάγη.

Το βασικό νομικό διακύβευμα της δίκης αφορούσε το δικαίωμα στην ετεροδικία, δηλαδή το δικαίωμα της Γερμανίας να μην δικάζεται ως κράτος από δικαστήρια άλλων χωρών και επομένως να μην αναγνωρίζει τις αποφάσεις ξένων δικαστηρίων (στην προκειμένη περίπτωση της Ιταλίας), όταν αυτά κρίνουν ότι η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει για τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Βερολίνο είχε προσφύγει στη Χάγη επιδιώκοντας την καταδίκη της Ιταλίας, με το επιχείρημα ότι τα ιταλικά δικαστήρια δεν σεβάστηκαν την ετεροδικία -δικαστική ασυλία- της Γερμανίας όταν έκριναν υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων προς τους συγγενείς θυμάτων του ναζισμού στην Ευρώπη.

Η ιταλική πλευρά ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ετεροδικία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι η ετεροδικία μπορεί να υφίσταται μόνο για την επίλυση διαφορών μεταξύ φιλικών κρατών.

Η Γερμανία προσέφυγε και κατά απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, το οποίο είχε επιδικάσει αποζημιώσεις 28 εκατ. ευρώ στα θύματα του Διστόμου, που σφαγιάστηκαν από τους ναζί στις 10 Ιουνίου 1944. Την προσφυγή της Γερμνίας είχε απορρίψει ο Άρειος Πάγος το 2000.

Στη συνέχεια, η Γερμανία αρνήθηκε να καταβάλει τα ποσά της αποζημίωσης και έτσι η ελληνική πλευρά, δια του δικηγόρου Ιωάννη Σταμούλη, προχώρησε σε αναγκαστική εκτέλεση κατά των περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα.

Ακολούθως, το γερμανικό δημόσιο άσκησε ανακοπή, η οποία έγινε δεκτή από το ελληνικό δικαστήριο.

Το 2004 ο Ιωάννης Σταμούλης επικαλούμενος Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κινεί τις διαδικασίες, για να κηρυχθεί εκτελεστή σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ η ελληνική αμετάκλητη απόφαση.

Επιλέγει την Ιταλία και τον Νοέμβριο του 2008 ιταλικό δικαστήριο κηρύσσει εκτελεστή την απόφαση του Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς στη χώρα αυτή.

Ακολούθως, η Γερμανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με το ερώτημα αν η Ιταλία έπραξε νόμιμα αναγνωρίζοντας στους κατοίκους του Διστόμου να αποζημιωθούν από τα περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας στην Ιταλία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου για νέο Mνημόνιο και PSI

Όλα κλείνουν σε ένα δεκαήμερο


Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει κλείσιμο όλων των διαδικασίων για το νέο δάνειο μέχρι την κατάθεση της προσφοράς για το PSI στις 13 Φεβρουαρίου
Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει κλείσιμο όλων των διαδικασίων για το νέο δάνειο μέχρι την κατάθεση της προσφοράς για το PSI στις 13 Φεβρουαρίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βρυξέλλες
Σε ένα δεκαήμερο η Ελλάδα καλείται από τους δανειστές να έχει ολοκληρώσει όλες τις περίπλοκες διαδικασίες που απαιτούνται, για να εξασφαλίσει την αποφυγή της επίσημης χρεοκοπίας. Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου «κληρώνει» για το PSI, το νέο δανειακό πακέτο και το -αυστηρότατο, όπως διαφαίνεται- Μνημόνιο που θα το συνοδεύει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προτείνουν οι εταίροι.

Στο Eurogroup της 6ης Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα πρέπει να προσκομίσει και τις γραπτές δεσμεύσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, απαίτηση που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ, δεν αποκλείεται να προκαλέσει σοβαρό κυβερνητικό ρήγμα.

H ελληνική Βουλή θα πρέπει επίσης να έχει υιοθετήσει μέχρι την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου την εισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης (CAC).

Συγκεκριμένα, βάσει του «προτεινόμενου χρονοδιαγράμματος» των δανειστών που έχει διαρρεύσει, μέχρι την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί:

  • Το προκαταρκτικό μνημόνιο για τα 30 δισ. ευρώ που απαιτούνται για το PSI
  • Κείμενο συμφωνίας με την τρόικα για τις προαπαιτούμενες δράσεις
  • Την έκθεση της τρόικας
  • Τις γραπτές δεσμεύσεις των ελληνικών κομμάτων
  • Το πακέτο των εγγράφων για το νέο δάνειο, δηλαδή το προμνημόνιο για το νέο δάνειο, τις συμφωνίες χρηματοδότησης από τον EFSF και τις συμφωνίες από τα συγχρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη

Την Τρίτη, η Κομισιόν θα συναποφασίσει μαζί με την ΕΚΤ τους βασικούς όρους της συμμετοχής του EFSF. Παράλληλα, μέχρι την Τετάρτη τα κράτη μέλη θα έχουν εγκρίνει τις διαδικασίες για αύξηση των εγγυήσεων στον EFSF και των σχετικών με το PSI.

Την Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δίνουν την οριστική έγκριση στο PSI ενώ η ελληνική Βουλή υιοθετεί τις ρήτρες συλλογικές δράσεις.

Την Παρασκευή, προβλέπεται η υπογραφή όλων των βασικών κειμένων από την ελληνική κυβέρνηση, την Κομισιόν, την Τράπεζα της Ελλάδος και τον EFSF, δηλαδή: του μνημονίου για τα 30 δισ. ευρώ του PSI, τις συμφωνίες χρηματοδότησης από τον EFSF και τη συμφωνία συγχρηματοδότησης.

Την επόμενη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου η Ελλάδα καταθέτει την προσφορά για το PSI. Η ανταλλαγή των ομολόγων έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 Μαρτίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...