Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Η Κίνα δεν θέλει ούτε μπορεί «να αγοράσει την Ευρώπη», λέει ο Κινέζος πρωθυπουργός

Επιφυλάξεις από το Πεκίνο


(Φωτογραφία: Associated Press )


Πεκίνο, Κίνα
Η Κίνα δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε τις δυνατότητες «να αγοράσει την Ευρώπη», δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, στη διάρκεια οικονομικού φόρουμ, στο οποίο μετείχε μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα σε αναζήτηση νέων κεφαλαίων για την Ευρωζώνη.

Υπογραμμίζοντας τη βούληση της χώρας του να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση χρέους, ο κ. Γουέν διευκρίνισε ότι «ορισμένοι πιστεύουν πως αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θέλει να αγοράσει την Ευρώπη». Αλλά, είπε, «η Κίνα δεν έχει αυτή την πρόθεση ούτε και την δυνατότητα».

Ο Γουέν Τζιαμπάο είχε υπογραμμίσει χθες Πέμπτη την «επιτακτική ανάγκη» για την Ευρώπη να ρυθμίσει την κρίση χρέους, επισημαίνοντας ότι η Κίνα εξετάζει μια «αυξημένη συνεισφορά» στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η καγκελάριος Μέρκελ διαβεβαίωσε τους Κινέζους οικοδεσπότες της για τη βιωσιμότητα του ευρώ και την ικανότητα της Ευρώπης να ξεπεράσει την κρίση, ενώ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ζητώντας παράλληλα τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Κίνα φέρεται να κατέχει κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών συνολικής αξίας τουλάχιστον 550 δισ. δολαρίων (418 δισ. ευρώ).

Στο φόρουμ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής της Siemens Πέτερ Λόχερ, της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν, της κινεζικής εταιρίας υπολογιστών Lenovo Γιανγκ Γουανκίνγκ και της China Development Bank Τσεν Γιουάν.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: