Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Επαφές Παπαδήμου με Βενιζέλο και Προβόπουλο την Παρασκευή

Κορυφώνονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον διοικητή της ΤτΕ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον διοικητή της ΤτΕ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο συναντάται το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, την ώρα που κορυφώνονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως τα νέα μέτρα, τα εργασιακά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Βενιζέλος, που αναμένεται στο Μέγαρο Μαξίμου στις 7:30 το βράδυ, θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό και για ό,τι διημείφθη στην τελευταία συνάντησή του με την τρόικα, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής με αντικείμενο τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές προκειμένου να εγκρίνουν το νέο πακέτο βοήθειας, προϋπόθεση απαραίτητη για να προχωρήσει και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκ.Χαρδούβελης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Γ.Ζανιάς.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι προχωρά η επεξεργασία των κειμένων «λέξη λέξη» και ότι τα εργασιακά δεν συζητούνται σε αυτή τη σύσκεψη, αλλά σε ανώτερο επίπεδο, εννοώντας ότι το θέμα έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων που την στηρίζουν.

Το βασικό θέμα συζήτησης από τη 1:30 το μεσημέρι στη Ζαλοκώστα είναι τα δημοσιονομικά, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι εκτιμούν ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα.

Στην εν λόγω συνάντηση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών με την τρόικα συμμετείχε από κάποια στιγμή και έπειτα και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, καθώς και ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας, δεδομένου ότι ένα από τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι η συγχώνευση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων.

Η συζήτηση για τη διάρθρωση του δημοσίου τομέα διήρκησε από τις 16:00 έως τις 18:30. Αμέσως μετά αποχώρησε ο κ. Ρέππας.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες συζητήθηκε η αξιολόγηση δομών και προσωπικού στον δημόσιο τομέα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο απολύσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στους 720.000 υπαλλήλους του Δημοσίου συμπεριλαμβάνονται 165.000 ένστολοι και 190.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα μπουν επίσης στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Προς το παρόν προχωρά μια διαδικασία τεκμηρίωσης σε συνεργασία με την ομάδα δράσης, Γάλλους ειδικούς και το κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρίσκεται μόνιμα στην Αθήνα. Στόχος είναι η μείωση του προσωπικού κατά 150.000 ως το 2015.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: