Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Τα δημοσιονομικά και τα νέα μέτρα μονοπωλούν τη συνάντηση Βενιζέλου-τρόικας

Τα εργασιακά στα χέρια του πρωθυπουργού

Πιο σκληροί από ποτέ εμφανίζονται στις διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι της τρόικας Π.Τόμσεν (ΔΝΤ), Μ.Μόρς (ΕΕ) και Κ.Μαζούχ (ΕΚΤ)
Πιο σκληροί από ποτέ εμφανίζονται στις διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι της τρόικας Π.Τόμσεν (ΔΝΤ), Μ.Μόρς (ΕΕ) και Κ.Μαζούχ (ΕΚΤ) (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών σε σχέση με τους στόχους και τα μέτρα που θα απαιτηθούν για την κάλυψη αφ' ενός των όποιων αποκλίσεων και αφ' ετέρου των απαιτήσεων του οικονομικού προγράμματος μονοπωλούν σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη την νέα πολύωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η επεξεργασία των κειμένων προχωρά «λέξη λέξη» τόνισαν ενώ διευκρίνισαν ότι τα εργασιακά ζητήματα τα έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το βασικό θέμα συζήτησης από τη 1:30 το μεσημέρι στη Ζαλοκώστα είναι τα δημοσιονομικά, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι εκτιμούν ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται τα πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη του κενού που αναμένεται να δημιουργήσει η υψηλότερη από την αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις κάνουν τώρα λόγο για ύφεση που θα ξεπεράσει το 3,5%, γεγονός που εξανεμίζει το όποιο θετικό αποτέλεσμα προκύψει αν το έλλειμμα του 2011 αποδειχθεί ότι έκλεισε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προέβλεπε η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του 2011, εκτιμάται ότι έκλεισε στην περιοχή του 9,1% του ΑΕΠ, καθώς οι εισπράξεις από το τέλος ακινήτων ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες, ενώ αυξημένες ήταν τον Δεκέμβριο και οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων από την ΕΕ.

Τα έσοδα από το «χαράτσι» στα ακίνητα έχουν διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για εισπράξεις 1,5 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που επαληθευτούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, περιορίζεται και το πακέτο των πρόσθετων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη των αποκλίσεων στον περυσινό προϋπολογισμό.

Πάντως, τα οριστικά στοιχεία για το έλλειμμα θα δημοσιοποιηθούν τον Μάρτιο σε συμφωνία με την Eurostat, αφού τότε θα είναι πλήρη τα στοιχεία, εκτός από τα φορολογικά και μη φορολογικά έσοδα, και για την ανάγκη χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Η τρόικα, πάντως, ζητεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για φέτος, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, καθώς εκτιμάται ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το 3,5%.

Το «ψαλίδι» θα επικεντρωθεί στη φαρμακευτική δαπάνη και την άμυνα, ενώ ασκούνται πιέσεις για «λουκέτα» δημόσιων φορέων και οργανισμών.

Βάσει του προϋπολογισμού του 2012, ο τελευταίος, αναθεωρημένος, στόχος για το έλλειμμα του 2011 ήταν 9%, ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις της κυβέρνησης έκαναν λόγο για έλλειμμα πάνω από 9,5%.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: