Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Έτοιμοι για κοινή μάχη υπέρ της θεσμικής λειτουργίας της ΕΕ οι Έλληνες ευρωβουλευτές

«Να αντιμετωπίσουμε την ύφεση με κοινές πολιτικές»


(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Μάχη υπέρ της θεσμικής λειτουργίας της ΕΕ, που κατοχυρώνει την ισότιμη συμμετοχή των μικρότερων κρατών και υπέρ της άσκησης του αναβαθμισμένου ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσαν ότι θα δώσουν ενωμένοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές που παρευρέθηκαν σε εορταστική δεξίωση για το νέο έτος που διοργάνωσε το Ελληνικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Το κρίσιμο θέμα είναι να καταφέρουμε με κοινές πολιτικές στην ΕΕ να αντιμετωπίσουμε την ύφεση που απλώνεται σε όλη την Ευρώπη για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου.

Αναφερόμενη στις εκκρεμούσες συμφωνίες- του PSI και της δανειακής σύμβασης στην Ελλάδα- υπογράμμισε τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων που κατοχυρώνεται από τη νέα Συνθήκη και την παράδοση του κοινωνικού διαλόγου στα κράτη- μέλη.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου διαβεβαίωσε ότι «η συνεργασία των Ελλήνων ευρωβουλευτών είναι πολύ στενή και αδιατάρακτη, ανεξαρτήτως των προβλημάτων που υπάρχουν εδώ». Για την Ελλάδα που αναδεικνύεται στον αδύναμο κρίκο της ΕΕ, ο μόνος δρόμος αντίστασης, είπε, είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και να κρατήσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση, να μην απεκδυθούμε τον ρόλο που οφείλουμε να έχουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Κλείνοντας δε επικαλέστηκε μια φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σύμφωνα με την οποία «σ’ αυτό τον χώρο ενταχθήκαμε για να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια και την ανασφάλεια και είναι ο φυσικός μας χώρος σε αρχές και αξίες».

«Εμείς οι Έλληνες ευρωβουλευτές και νομίζω μιλάω για όλα τα κόμματα», είπε στη συνέχεια η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, «δίνουμε μαζί τη μάχη για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Την Ευρώπη που είναι και παραμένει η διέξοδος από την κρίση και που «η τύχη της δεν θα αποφασίζεται στα κλειστά γραφεία ενός διευθυντηρίου, αλλά στην κοινοτική μέθοδο και τους θεσμούς».

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά, απαντώντας στα συγχαρητήρια που δέχθηκε για την εκλογή της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου, είπε ότι τόσο η δική της η εκλογή- από τη σοσιαλιστική ομάδα- όσο και του Γιώργου Παπαστάμκου, επίσης αντιπροέδρου- από το Λαϊκό Κόμμα- «σηματοδοτεί την αλληλεγγύη του ευρωκοινοβουλίου προς τη χώρα μας, αλλά και δέσμευση, μαζί με τον νέο πρόεδρο τον κ. Σούλτς- που είναι ένας πολιτικός και όχι κοσμικός πρόεδρος- για πιο ισορροπημένη και αποτελεσματική προσέγγιση στην κρίση».

Αναφέρθηκε στις ιδέες που προώθησε το ευρωκοινοβούλιο για την έκδοση ευρωομολόγων και για τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα προχωρήσουν πιο συντεταγμένα και αποτελεσματικά. Απευθυνόμενη δε προς τους εκπροσώπους των ξένων πρεσβειών, η κ. Ποδηματά επέμεινε στην εξάλειψη των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων κατά της Ελλάδας και ζήτησε να γίνεται κριτική ουσίας.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας και του ευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελευθέρων, κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών, είπε ότι «η λύση για την Ευρώπη είναι περισσότερη Ευρώπη και η λύση της κρίσης για την Ελλάδα είναι να γίνει περισσότερο ευρωπαϊκή. Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι να διασφαλίσουμε τη σταθερή θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: