Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Πώς ο 13ος μισθός χάνεται από την τσέπη μας και ο 14ος από την τσέπη του κράτους!









Πώς ο 13ος μισθός χάνεται από την τσέπη μας και ο 14ος από την τσέπη του κράτους!
Τι θα γίνει αν καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός; Τα στοιχεία που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο λίγα 24ωρα πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι εφιαλτικά. Η ύφεση και το 2012 μπορεί να ξεπεράσει το 6% καθώς θα χαθούν εισοδήματα της τάξεως των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα τη ζημιά τη μοιράζονται το δημόσιο και οι εργαζόμενοι ενώ στους εργοδότες καταλήγει όλο το κέρδος. Λόγω απώλειας ασφαλιστικών εισφορών, ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, ο 13ος μισθός αφαιρείται από την τσέπη του εργαζόμενου και ο 14ος από την τσέπη του δημοσίου.

Ιδού οι απλοί υπολογισμοί που τρομάζουν:

• Η συνολική μισθολογική δαπάνη του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται γύρω στα 40-45 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως
• Κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού ισοδυναμεί με απώλεια εισοδήματος της τάξεως του 15%. Άρα οι απώλειες για την ελληνική οικονομία θα φτάσουν τουλάχιστον στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ ή τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ. Με λίγα λόγια, η ύφεση το 2012 μπορεί να κινηθεί και πάλι στο 5-6% ειδικά αν εκτός από την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού προχωρήσει και η μείωση του βασικού μισθού στα 650 ευρώ αλλά και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Ποιος θα χάσει αυτά τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ; Τα κρατικά ταμεία και οι εργαζόμενοι θα μοιραστούν τη ζημιά ενώ οι εργοδότες θα έχουν όφελος μέσα από τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους. Υποτίθεται ότι το όφελος αυτό θα πρέπει να το επιστρέψουν στην οικονομία κυρίως μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα το πράξουν μέσα σε συνθήκες πολύ μεγάλης ύφεσης ή θα κοιτάξουν να ενισχύσουν τις δικές τους γραμμές άμυνας στερώντας κι άλλους; πόρους από την αγορά.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα έναν εργαζόμενο με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 1796 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Αν του αφαιρεθεί η ασφαλιστική του εισφορά πέφτει στα 1500 ευρώ. Αν επίσης αφαιρεθεί και η παρακράτηση φόρου –συνολικά 218 ευρώ αν προστεθεί και η εισφορά αλληλεγγύης- οι καθαρές αποδοχές πέφτουν ακόμη περισσότερο στα 1282 ευρώ. Να μην ξεχνάμε ότι επί των μεικτών αποδοχών υπολογίζονται και οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο εργοδότης πληρώνει 513 ευρώ.

Επομένως με την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού σε έναν εργαζόμενο με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 1796 ευρώ, ο ίδιος ο εργαζόμενος χάνει 3600 ευρώ μεικτά ή περίπου 2560 ευρώ καθαρά.

Το δημόσιο ταμείο από την άλλη χάνει:

• 1026 ευρώ από τις εισφορές του εργοδότη
• 436 ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων
• 592 ευρώ από τις εισφορές του εργαζόμενου
• Περίπου 580 ευρώ από τον ΦΠΑ καθώς ο εργαζόμενος με απώλεια εισοδήματος 2560 ευρώ θα υποχρεωθεί να μειώσει την κατανάλωση και δεν θα πληρώσει ΦΠΑ και άλλους φόρους κατανάλωσης.

Συνολικά λοιπόν το δημόσιο θα χάσει 2634 ευρώ και θα περιμένει να πάρει ένα μέρος των χρημάτων πίσω είτε από τη μείωση της ανεργίας (που θα υπάρξει αν οι εργοδότες διοχετεύσουν το κέρδος για να προσλάβουν) είτε από την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών.



Aρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: