Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Υπό διαρκή αξιολόγηση οι δαπάνες του ΕΣΥ


Ριζικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας φέρνει το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο


Στιγμιότυπο από παλαιότερη συγκέντρωση εργαζομένων έξω από το υπουργείο Υγείας
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συγκέντρωση εργαζομένων έξω από το υπουργείο Υγείας
Aθήνα
Τη χαρτογράφηση του συστήματος υγείας θα αναλάβει ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων που θα συσταθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, με σκοπό τη σύνταξη λεπτομερούς έκθεσης για τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στόχος η μείωση των δημοσίων δαπανών για την υγεία κάτω από το 6% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το κείμενο του Επικαιροποιημένου Μνημονίου η εν λόγω ομάδα εμπειρογνωμόνων θα καταρτίσει την έκθεση για τη συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας μέχρι τον Μάιο 2011, ενώ θα πρέπει να έχει έτοιμο προσχέδιο (ενδιάμεση έκθεση) στα μέσα Μαρτίου 2011.

Βάσει του Μνημονίου Νο3 οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στο σύστημα υγείας για το άμεσο μέλλον, που θα εφαρμοστούν σταδιακά το πρώτο μισό του 2011, ακολουθούν τρεις κατευθύνσεις:

  • Στο σκέλος της φαρμακευτικής δαπάνης προβλέπεται επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα κύρια ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (μέχρι το Μάρτιο του 2011) και διεύρυνση της αρνητικής λίστας των χορηγούμενων φαρμάκων.
  • Στο διοικητικό κομμάτι προβλέπονται μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν την εισαγωγή ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης των ιατρικών παραπεμπτικών σε ιδιωτικά κέντρα (μέχρι το Μάρτιο του 2011), την ενοποίηση των πακέτων παροχών μεταξύ των διαφόρων ταμείων (Ιούνιος 2011) και την κεντρικοποίηση των προμηθειών σε κάποια από τα μεγαλύτερα ταμεία.
  • Στο σκέλος των δαπανών προβλέπονται μειώσεις στις καθαρές λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, μέσω της πλήρους εφαρμογής και της αύξησης των συγχρηματοδοτήσεων, της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και μέσω μειώσεων στα αναλώσιμα και στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Πρωταρχικός στόχος είναι να σταθεροποιηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία κάτω από το 6% του ΑΕΠ, ήτοι τα 13 δισ. ευρώ.

Ειδικά στο σκέλος της φαρμακευτικής δαπάνης το 2011 η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει εξοικονόμηση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010. Προς τον σκοπό αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα αποκτήσει μεγαλύτερη δημοσιονομική και λειτουργική εποπτεία στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.

Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζεται στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο : «Εάν η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων είναι ανεπαρκής για την επίτευξη των επιδιωκόμενων εξοικονομήσεων, τόσο μέσα στο 2011 όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση, η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, μετά από συζητήσεις με τη Ευρωπαϊκής Επιτροπή, την ΕΚΤ και το προσωπικό του ΔΝΤ. Η αξιολόγηση του αντίκτυπου των μέτρων θα γίνει στο πλαίσιο αξιολόγησης του προγράμματος».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις.!!!


Η οριστική διάλυση των εργασιακών σχέσεων μετατρέπει τους εργαζόμενους σε κολίγους.
Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας η φτώχεια και η υποβάθμιση της ζωής του ελληνικού λαού χαρακτηρίζονται από υπουργούς «ευτυχισμένη κατάσταση».
“Το μνημόνιο είναι ευτυχία” διακηρύσσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και η χώρα συνεχίζει να ζει σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας.

Αυτή η πολιτική ΔΕΝ είναι πολιτική ΠΑΣΟΚ.!!
Είναι κάτι άλλο που προσομοιάζει περισσότερο με τις πλέον μονεταριστικές πολιτικές που γνωρίσαμε στην Ευρώπη τη δεκαετία του ’80.!!

Read more...

Νέα παράταση στη συγχώνευση Aegean –Ολυμπιακής

Αρχές Φεβρουαρίου η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού


http://img.protothema.gr
Για τις αρχές Φεβρουαρίου μετατίθεται η τύχη του σχεδίου συγχώνευσης μεταξύ της Ολυμπιακής και της Aegean καθώς τότε αναμένεται να ανακοινωθεί –εκτός απροόπτου- η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πρόκειται για την δεύτερη αναβολή που αποφασίζει η αρμόδια επιτροπή το τελευταίο διάστημα καθώς η προηγούμενη είχε δοθεί στις 20 Οκτωβρίου και προέβλεπε τη λήψη απόφασης στις 12 Ιανουαρίου. Η αρχική ήταν για τις 7 Δεκεμβρίου.

Το γεγονός ότι υπάρχει νέα καθυστέρηση ενώ η υπόθεση διερευνάται από τον περασμένο Ιούλιο, αποδεικνύει την δυσκολία του εγχειρήματος, που δεν έχει κρύψει άλλωστε ούτε ο αρμόδιος Επίτροπός Χοακίν Αλμούνια, λέγοντας στο παρελθόν «ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι δύο εταιρείες ελέγχουν ολόκληρη σχεδόν την εσωτερική αγορά».

Όσο περνά ο καιρός και η ΕΕ «σκαλίζει» την υπόθεση φουντώνει και η αγωνία στα δύο στρατόπεδα των αεροπορικών εταιρειών που κινδυνεύουν να χάσουν από τις παρατάσεις τον σχεδιασμό των θερινών δρομολογίων.

Οι διοικήσεις των εταιρειών πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε το deal να έχει αίσιο τέλος. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση παραμένει ακόμη ανοικτή και ότι οι πιθανότητες να γύρει προς τη μία ή την άλλη πλευρά, είναι 50%-50%.

Ίσως για αυτό βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο υπουργείο Υποδομών και στο γραφείο του υφυπουργού κ. Σπύρου Βούδια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης.
Παρά το γεγονός ότι αρμόδιες κυβερνητικές υποβαθμίζουν την επίσκεψη λέγοντας ότι ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα, είναι φανερό ότι το αφεντικό της Aegean θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια των πιέσεων για να προχωρήσει το deal.

Στην κυβέρνηση πάντως δηλώνουν αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι η συμφωνία θα πάρει τελικά την έγκριση της Κομισιόν. Εάν τελικά προχωρήσει το σχέδιο, ο νέος αερομεταφορέας θα κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, με 64 αεροσκάφη και 5.850 εργαζομένους.
Read more...

«Παραλύει» η Αθήνα

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίοι αποφάσισαν μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, που θα «παραλύσουν» την Αθήνα από την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

«Παραλύει» η Αθήνα

Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου των Σωματείων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στον χώρο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς καθ' όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, με αιχμή την ανακοίνωση των περικοπών των αποδοχών τους.

Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στον χώρο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς καθ' όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, γεγονός που α
Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στον χώρο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς καθ' όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους και ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε στάσεις εργασίας σε όλα τα μέσα την Κυριακή 12 του μήνα από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, διάστημα κατά το οποίο θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στον Χολαργό.

Επίσης για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται:

  • 24ωρη απεργία την Τρίτη 14 του μήνα.
  • Στάσεις εργασίας σε όλα τα μέσα πλην των λεωφορείων την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου για όλη την ημέρα, πλην του διαστήματος από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν οι διαδηλωτές στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ.
  • 24ωρη απεργία την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου.

Η αρχή των κινητοποιήσεων διαρκείας, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αθήνα, θα γίνει μεθαύριο. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες φορές που ο κλάδος κινητοποιείται Κυριακή, αλλά η απόφαση ελήφθη επειδή τη συγκεκριμένη ημέρα θα ανοίξουν και τα εμπορικά καταστήματα.

Συμπαράσταση
Ταυτόχρονα αποτελεί, σύμφωνα με τους εργαζομένους, και μία απάντηση στο υπουργείο Υποδομών, το οποίο σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων και κλείσιμο της οδού Πανεπιστημίου για τα ΙΧ τις ίδιες ώρες. «Η κινητοποίηση της Κυριακής αποφασίστηκε σε ένδειξη συμπαράστασης στους εμποροϋπαλλήλους, οι οποίοι εξαναγκάζονται να εργαστούν» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΘΕΛ, Γιάννης Κουλουμπαρίτσης.

Το Συντονιστικό θα συνεδριάσει ξανά την Κυριακή προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξαν ορισμένες διαφωνίες. Μέρος του κλάδου ζητούσε την εξαγγελία 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, πρόταση με την οποία αρκετοί διαφωνούσαν.

ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Εξυγίανση, λουκέτο ή ιδιωτικοποίηση

«Οι αστικές συγκοινωνίες ή θα εξυγιανθούν ή θα κλείσουν ή θα ιδιωτικοποιηθούν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Αυτό διεμήνυαν χθες κύκλοι του υπουργείου Υποδομών στους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων κινητοποιήσεών τους. «Το 1992 και οι ''νοικοκυραίοι'' δεν είναι τόσο μακρινά και δεν θα τα ξαναζήσουμε. Αν μιλούν για ιδιωτικοποίηση, ας έρθουν να πάρουν τα λεωφορεία από μας» τόνιζε χθες ο πρόεδρος των τεχνικών της ΕΘΕΛ, Αποστόλης Ραυτόπουλος.

Οι κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Στάση εργασίας σε όλα τα μέσα από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Στάση εργασίας σε όλα τα μέσα από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υποδομών.

ΤΡΙΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: 24ωρη απεργία σε όλα τα μέσα.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Τα μέσα θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Τις υπόλοιπες ώρες θα είναι ακινητοποιημένα με εξαίρεση τα λεωφορεία που θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας και θα κινηθούν τις υπόλοιπες ώρες.

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: 24ωρη απεργία.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

.ethnos.gr
Read more...

Ωρα Μνηµονίου για τον ιδιωτικό τοµέα Νοµοσχέδιο - σοκ για τα εργασιακά έπειτα από ένα παζάρι - θρίλερ µε την τρόικα

Παρά τις συνολικά δυσµενείς  εξελίξεις στα εργασιακά, η  αρµόδια υπουργός Λούκα  Κατσέλη µετρά και ορισµένες  επιτυχίες στη διαπραγµάτευση  µε την τρόικα. Για παράδειγµα,  αποφεύχθηκε το ακραίο  σενάριο των ατοµικών  συµβάσεων και έγινε τελικά  αποδεκτή η επέκταση των  κλαδικών συµβάσεων µε την  υπογραφή του αρµόδιου  υπουργού
Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει το σχετικό νοµοσχέδιο, αφού - µε βάση τον βασικό µισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας - οι επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τοµέα θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε µειώσεις µισθών, αλλά να έχουν και ευελιξία στις απολύσεις (και χωρίς αποζηµίωση) καθώς και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Το νοµοσχέδιο - σοκ για τα εργασιακά στον ιδιωτικό τοµέα ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συµβούλιο ύστερα από ένα παζάρι - θρίλερ του υπουργείου Εργασίας µε την τρόικα και θέτει νέα δεδοµένα στην αγορά εργασίας, επιφέροντας ριζικές ανατροπές στο υφιστάµενο εργασιακό καθεστώς.

Η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη σε δηλώσεις της (µετά τη συνεδρίαση του ΥπουργικούΣυµβουλίου)τόνισε ότι η εφαρµογή των συµβάσεων και οι διαστάσεις που αυτή θα πάρει θα εξαρτηθούν και από τη µαχητικότητα των εργαζοµένων και την ωριµότητα των εργοδοτών. Η κ. Κατσέλη είπε ότι µε τις ειδικές συλλογικές συµβάσεις προστατεύονται οι εργαζόµενοι από την απειλή τωνατοµικών συµβάσεων. Ωστόσο, συµπλήρωσε ότι οι διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα έχουν στη βάση τους ολοκληρωθεί, αλλά αποµένουν κάποια επιµέρουςθέµατα νασυµφωνηθούν. Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων, ενώ και οι δύο επισηµαίνουν ότι περισώθηκαν πολλά στα εργασιακά, έναντι προφανώς όσων ζητούσε η τρόικα.

Με το σχέδιο νόµου:

n Επέρχεται– µε συµφωνία σωµατείου καιεργοδοσίας ανά επιχείρηση – η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συµβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών. Στο πλαίσιο αυτόκαθιερώνεται η Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύµβαση Εργασίας(ΕΕΣΣΕ) και µέσωαυτών τωννέων συµβάσεων είναι δυνατόν οι µισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύµβαση εργασίας µέχρι το κατώφλι της Εθνικής Γενικής ΣυλλογικήςΣύµβασης Εργασίας (σ.σ.: σήµερα ο βασικός µισθός είναι 740 ευρώ) καινα προσδιορίζεται ο αριθµός των θέσεων εργασίας, καθώς και λοιποί όροι, όπως µερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιµότητα, διάρκεια εφαρµογής περιλαµβανοµένων τυχόν όρων για τη διαδικασία επανόδου στην κανονική εφαρµογή τωνκλαδικών συλλογικών συµβάσεων εργασίας. Ησυµφωνία για την ΕΕΣΣΕ γίνεται µεταξύ εργαζοµένων - εργοδότη.Αν δεν επιτευχθεί συµφωνία, θα ισχύσει η κλαδική σύµβαση. Ακόµη θα προσδιορίζεται ο αριθµός των θέσεων εργασίας ανά επιχείρηση, ανοίγοντας έτσι τον δρόµο για απολύσεις. Κατά την εφαρµογή των επιχειρησιακών συµβάσεων δεν θα απαγορεύεται η παράλληλη απασχόληση σε ευέλικτες µορφές εργασίας. Επίσης, η διάρκεια των συµβάσεων αυτών θαείναι – κατ’αρχάς – ενός έτους και θα συνεχίζονται για όσο χρονικό διάστηµακρίνεται αναγκαίο απότον εργοδότη.

Χωρίς αποζηµίωση
n Προβλέπεται απόλυση των νεοπροσληφθέντων εργαζοµένων (µε ένα έτος εργασίας, το οποίο θεωρείται δοκιµαστική περίοδος) χωρίς αποζηµίωση.

n Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισµού της αµοιβής όσωνεργάζονται µε µερική απασχόληση, ώστε η αµοιβή τους, συµπεριλαµβανοµένης της αµοιβής από τυχόν πρόσθετη εργασία, πέρα από αυτή που έχει συµφωνηθεί, να είναι ανάλογη µε την αµοιβή του συγκρίσιµου εργαζοµένου (δηλαδή του εργαζοµένου πλήρους απασχόλησης
ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ...
«Περισώθηκαν πολλά», τόνισαν ο Πρωθυπουργός και η υπουργός Εργασίας, αναφερόµενοι στο νοµοσχέδιο
σε ανάλογη θέση εργασίας) χωρίς προσαυξήσεις.

n Επανακαθορίζεται ηδιάρκεια της απασχόλησης εργαζοµένων σε έµµεσο εργοδότη (µε τυχόν παρατάσεις) στους 36 µήνες από 18 που είναισήµερα. Μετάτην πάροδο των 36 µηνών ο εργαζόµενος θεωρείται ότι έχει σύµβαση εργασίας αορίστου χρόνου µε τον έµµεσο εργοδότη.

n Επανακαθορίζεται ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση εργαζοµένου µε σύµβαση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας εργασίας από 12 µήνες έως 24 µήνες, σε έναν µήνα. Σε περίπτωση µη προειδοποίησης, προβλέπεταιαποζηµίωση απόλυσηςενός µηνός.

Για τη διαιτησία
n Αλλαγές επέρχονται και στον θεσµό της διαιτησίας (ΟΜΕ∆). Στο νοµοσχέδιο αναφέρεται ότι η µεσολάβηση και η διαιτησία θα λαµβάνουν υπόψη την οικονοµική κατάσταση και την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας. Η προσφυγή στη διαιτησίαθα µπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγµατεύσεων µε κοινή συµφωνία των µερών ή και µονοµερώς, στις ακόλουθες περιπτώσεις: από οποιοδήποτε µέρος, εφόσον το άλλο µέρος αρνήθηκε τη µεσολάβηση, από οποιοδήποτε µέρος µετά την υποβολή της πρότασης µεσολάβησης, εφόσον και τα δύο µέρη προσήλθαν καισυµµετείχαν στη διαδικασία µεσολάβησης. Η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται στον καθορισµό βασικού ηµεροµισθίου και µισθού. Για τα υπόλοιπα θέµαταµπορεί νασυνεχιστεί οποτεδήποτε ηδιαπραγµάτευση για τη συλλογικήσύµβαση εργασίας. Το διοικητικό συµβούλιο του ΟΜΕ∆ γίνεται 7µελες από 11µελές. Θα αποτελείται από τρεις εκπροσώπους τηςΓΣΕΕ, απόέναν εκπρόσωπο των ΣΕΒ,ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, καθώς καιαπό πρόεδρο, που επιλέγεται µε οµόφωνη απόφαση των έξι µελών. Προβλέπεται η συµµετοχή, ως παρατηρητή χωρίς δικαίωµα ψήφου, ενός εκπροσώπου του υπουργείου Εργασίας. Ολες οι αποφάσεις τουδιοικητικού συµβουλίου λαµβάνονταιµε οµόφωνη απόφαση. Τρία χρόνια µετά την ψήφισητου νόµου, οι κοινωνικοί εταίροι θα αξιολογήσουν την αποτελεσµατικότητα του θεσµού και θα προτείνουν κατάργηση ή τροποποίηση τωνρυθµίσεών του.

Ειδικότεραµε το σχετικό νοµοσχέδιο:

- Στο πλαίσιο του συστήµατος των συλλογικών συµβάσεων εργασίας, που προσδιορίζεταιµε τον νόµο 1876/1990,εισάγεταιστο συλλογικόΕργατικό∆ίκαιο νέα µορφή συλλογικής σύµβασης εργασίας, ηΕιδική Επιχειρησιακή Συλλογική ΣύµβασηΕργασίας (ΕΕΣΣΕ),που κύριο σκοπόέχει τη δηµιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Σε ετήσια βάση
- Οι όροι τηςΕΕΣΣΕ προσδιορίζονται απότους κοινωνικούς εταίρους στο επίπεδο της επιχείρησης σε ετήσια βάση, όπωςάλλωστε συµβαίνει και σε όλες τις συλλογικές συµβάσεις. Στο πλαίσιο αυτώντων ΕΕΣΣΕ,είναι δυνατόν οι µισθοίνα αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύµβαση εργασίαςµέχρι το κατώφλιτης ΕθνικήςΓενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας και να προσδιορίζεται ο αριθµός των θέσεων εργασίας, καθώς και λοιποί όροι, όπως µερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιµότητα, διάρκεια εφαρµογής περιλαµβανοµένων τυχόν όρων για τη διαδικασία επανόδου στην κανονική εφαρµογή των κλαδικών συλλογικών συµβάσεων εργασίας. - Λόγω του ειδικού τους χαρακτήρα, οι ΕΕΣΣΕ δεν καλύπτονται από τηναρχή τηςευνοϊκότερης ρύθµισης των κλαδικών συλλογικών συµβάσεων, ούτε εφαρµόζονται σε αυτές τυχόν επεκταθείσες κλαδικές συλλογικές συµβάσεις. - Οι ΕΕΣΣΕ µπορούν να συναφθούν και σεεπιχειρήσεις µελιγότερους από50 εργαζόµενους, όπου, ανδεν υπάρχει επιχειρησιακό σωµατείο, οι εργαζόµενοι εκπροσωπούνται από την κλαδική οργάνωσή τους ή την αντίστοιχη οµοσπονδία.

-Προκειµένου νασυναφθεί ΕΕΣΣΕ, ταενδιαφερόµενα µέρη, µεκοινή αιτιολογηµένηέκθεσή τους, καταθέτουν αυτή στο Συµβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ) που διατυπώνει απλή γνώµη για τη σκοπιµότητά της.

Η προϋπόθεση
- Τα αποτελέσµατα εφαρµογής των ΕΕΣΣΕστους µισθούς, στην απασχόληση, στην παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα θα εξαρτηθούν από την ωριµότητα καιτην ενεργόσυµµετοχή τωνσυµβαλλόµενων µερών। Η από κοινού αντιµετώπιση των προβληµάτων µε πνεύµα καλόπιστου διαλόγου, αντικειµενικότητας στην πληροφόρηση και συµµετοχής στην ευθύνη αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων τους.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4608365
Read more...

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ!!!

Δεν ξαναϋπήρξαν τέτοια μέτρα


http://img.protothema.gr
Σε πλήρη ανατροπή του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων οδηγεί το σχέδιο νόμου της Λούκας Κατσέλη, που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το υπουργικό συμβούλιο.

Η υπουργός Εργασίας, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, έως την υστάτη ώρα και με την παρέμβαση του πρωθυπουργού φαίνεται ότι κέρδισε το κρίσιμο σημείο της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου ακόμα και σε αυτές που δεν εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά.

Ωστόσο, χαμένοι από την διαπραγμάτευση βγήκαν οι έλληνες εργαζόμενοι όσον αφορά στην προστασία από τις απολύσεις, τη μείωση των μισθών αλλά και των αποζημιώσεων.

Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις είναι το νέο καθεστώς που εισάγεται στο ελληνικό εργατικό δίκαιο και θα υπογράφονται μεταξύ του σωματείου της επιχείρησης και του εργοδότη, θα προβλέπουν μειωμένους μισθούς χωρίς πλαφόν για ένα συν ένα έτος.

Το ποσοστό μείωσης των μισθών, οι απολύσεις, η εκ περιτροπής και η μερική απασχόληση θα αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η μείωση δηλαδή μπορεί να ξεπερνά το 30 και το 35 % σε σχέση με τους μισθούς των κλαδικών συμβάσεων και μισθός ασφάλειας θα παραμένουν μόνο τα 740 της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπογράφονται σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σωματείο, τις διαπραγματεύσεις θα αναλαμβάνει το κλαδικό συνδικάτο.

Όπου δεν ισχύουν ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως ξεκαθάρισε κατηγορηματικά η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη βγαίνοντας από το υπουργικό συμβούλιο, θα ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις όπως προβλέπεται από το νόμο.

Η κ. Κατσέλη είπε ότι με τις ειδικές συλλογικές συμβάσεις προστατεύονται οι εργαζόμενοι από την απειλή των ατομικών συμβάσεων. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα έχουν στη βάση τους ολοκληρωθεί αλλά απομένουν κάποια επιμέρους θέματα να συμφωνηθούν.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πιο σκληρή ρύθμιση από το νόμο Λοβέρδου για τις αποζημιώσεις. Δηλαδή εργαζόμενος που εργάζεται ένα ως δύο χρόνια παίρνει αποζημίωση ενός μήνα αντί για δύο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

1. Στο πλαίσιο του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που προσδιορίζεται με τον νόμο 1876/1990, εισάγεται στο συλλογικό Εργατικό Δίκαιο νέα μορφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, η «Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» (ΕΕΣΣΕ), που κύριο σκοπό έχει τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

2. Οι όροι της ΕΕΣΣΕ προσδιορίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους στο επίπεδο της επιχείρησης σε ετήσια βάση, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτών των ΕΕΣΣΕ, είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, μέχρι το κατώφλι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και να προσδιορίζεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας, καθώς και λοιποί όροι, όπως μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα, διάρκεια εφαρμογής, περιλαμβανομένων τυχόν όρων για τη διαδικασία επανόδου στην κανονική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

3. Λόγω του ειδικού τους χαρακτήρα, οι ΕΕΣΣΕ δεν καλύπτονται από την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ούτε εφαρμόζονται σε αυτές τυχόν επεκταθείσες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

4. Οι ΕΕΣΣΕ μπορούν να συναφθούν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενοι, όπου αν δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από την κλαδική οργάνωσή τους ή την αντίστοιχη ομοσπονδία.

5. Προκειμένου να συναφθεί ΕΕΣΣΕ, τα ενδιαφερόμενα μέρη, με κοινή αιτιολογημένη έκθεσή τους καταθέτουν αυτή στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ) που διατυπώνει απλή γνώμη, για τη σκοπιμότητά της.

6. Τα αποτελέσματα εφαρμογής των ΕΕΣΣΕ στους μισθούς, στην απασχόληση, στη παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα θα εξαρτηθούν από την ωριμότητα και την ενεργό συμμετοχή των συμβαλλομένων μερών. Η από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων με πνεύμα καλόπιστου διαλόγου, αντικειμενικότητας στην πληροφόρηση και συμμετοχή στην ευθύνη αποτελούν προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων τους.

Βασικά σημεία Διαδικασίας Επίλυσης Συλλογικών Διαφορών

1. Το σύστημα επίλυσης συλλογικών διαφορών με τη μεσολάβηση και τη διαιτησία, που προβλέπεται στο Ν. 1876/1990, βελτιώνεται με βάση την εμπειρία 18 ετών λειτουργίας του θεσμού.

2. Προβλέπεται ρητά η εφαρμογή της αρχής της ορθής κρίσης, της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας κατά τη διαδικασία μεσολάβησης και διαιτησίας.

3. Προβλέπεται ρητά η μεσολάβηση και η διαιτησία να λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση και την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας, στην οποία αναφέρεται η συλλογική διαφορά.

4. Η προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών ή μονομερώς στις εξής περιπτώσεις:
α) από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση , ή
β) από οποιοδήποτε μέρος μετά τη υποβολή της πρότασης μεσολάβησης, εφόσον και τα δύο μέρη προσήλθαν και συμμετείχαν στη διαδικασία μεσολάβησης.

5. Η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή/και βασικού μισθού. Για τα λοιπά θέματα μπορεί να συνεχιστεί οποτεδήποτε η συλλογική διαπραγμάτευση προκειμένου να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

6. Ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση του ΟΜΕΔ και την επιλογή και αξιολόγηση των μεσολαβητών- διαιτητών.

7. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΕΔ από 11μελές γίνεται 7μελές, με 6 εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (3 εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και από ένας εκπρόσωπος από τον ΣΕΒ, την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ) και έναν Πρόεδρο, ο οποίος επιλέγεται με ομόφωνη απόφαση των 6 μελών του Δ.Σ. Στο Δ.Σ. προβλέπεται η συμμετοχή, ως παρατηρητή χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενός εκπροσώπου του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται με την ομόφωνη απόφαση και των 7 μελών του.

8. Οι κοινωνικοί εταίροι που συμβάλλονται για την κατάρτιση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, μετά την παρέλευση 3 ετών από τη ισχύ του νέου νόμου, αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του θεσμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, και προτείνουν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τη διατήρηση, κατάργηση ή τροποποίηση των ρυθμίσεών του.

Ελαστικότερες εργασιακές σχέσεις

Επιπλέον, με τις νέες ρυθμίσεις:

-Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αμοιβής όσων εργάζονται με μερική απασχόλησης, ώστε η αμοιβή τους, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής από τυχόν πρόσθετη εργασία, πέρα από αυτή που έχει συμφωνηθεί, να είναι ανάλογη με της αμοιβή του συγκρίσιμου εργαζόμενου (δηλαδή του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης σε ανάλογη θέση εργασίας), χωρίς προσαυξήσεις.

-Επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από 6 σε 9 μήνες.

-Επανακαθορίζεται η διάρκεια της απασχόλησης εργαζομένων σε έμμεσο εργοδότη (με τυχόν παρατάσεις) στους 36 μήνες από 18 που είναι σήμερα. Μετά την πάροδο των 36 μηνών ο εργαζόμενος θεωρείται ότι έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη.

-Ρυθμίζεται για πρώτη φορά με νόμο η δοκιμαστική περίοδος εργασίας, στο πλαίσιο της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η δοκιμαστική περίοδος θα έχει διάρκεια έως 12 μήνες, και η σύμβασή εργασίας μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης, εκτός κι αν έχει συμφωνηθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη κάτι άλλο.

-Επανακαθορίζεται ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση εργαζόμενου με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας εργασίας από 12 μήνες έως 24 μήνες, σε ένα μήνα. Σε περίπτωση μη προειδοποίησης, τότε προβλέπεται αποζημίωση απόλυσης ενός μηνός.

-Ρυθμίζονται διαδικασίες για την απλούστευση των τρόπων ανακοίνωσης στοιχείων στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και γενικά διευκολύνεται η εποπτεία της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.

Read more...

Διαρθρωτικές αλλαγές και νέα μέτρα τον Μάρτιο περιμένει η τρόικα - Προβλέπει επιδείνωση της κρίσης το 2011

Τώρα τα δύσκολα με το νέο Μνημόνιο
Διαρθρωτικές αλλαγές και νέα μέτρα τον Μάρτιο περιμένει η τρόικα - Προβλέπει επιδείνωση της κρίσης το 2011

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία και την ανάγκη να προετοιμασθούν μέτρα που έχουν μείνει αδιευκρίνιστα από το μνημόνιο για την περίοδο μετά το 2012 επισημαίνει στην έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας που συνέταξε η τρόικα μετά τον έλεγχο που έγινε στο τέλος Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Στην έκθεση - που στην ουσία είναι το επικαιροποιημένο μνημόνιο - σημειώνεται η μεγάλη δημοσιονομική πρόοδος, αλλά εντοπίζονται και τα αδύνατα σημεία της εφαρμογής του προγράμματος που θα πρέπει να «βελτιωθούν με το β΄γύρο των αλλαγών» που αρχίζει τώρα.

Το κείμενο που συνέταξε η τρόικα μετά τη συνάντησή της με τις ελληνικές αρχές συστήνει «μεγαλύτερη συναίνεση στην ελληνική κοινωνία» και «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα διαπιστώνει καθυστερήσεις στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επισημαίνοντας το ρόλο του πολιτικού κόστους και την αντίδραση «κατεστημένων συμφερόντων». Η τριμερής επιτροπή εκτιμά ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για την εντατικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών. Προβλέπει ωστόσο επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών την επόμενη χρονιά με την ύφεση να αγγίζει το 3% το 2011. Το ίδιο διάστημα προβλέπεται διατήρηση του πληθωρισμού σε αρνητικό έδαφος. Διαπιστώνονται προβλήματα «φορολογικής συμμόρφωσης» τα οποία απομακρύνουν τους στόχους σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Υπενθυμίζεται η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων επιπλέον των ήδη συμφωνηθέντων προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος όπως η αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων και οι παρεμβάσεις στον προσανατολισμό της κοινωνικής προστασίας.

Η κοινή επιτροπή ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ επισημαίνει ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την εξοικονόμηση ποσού ίσου με το 5% του ΑΕΠ και με ορίζοντα το 2014. Μεταξύ άλλων συστήνεται η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, η μείωση των στρατιωτικών δαπανών αλλά και η μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Συμπερασματικά εκτιμά ότι θα απαιτηθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την έγκριση των επόμενων δόσεων του δανείου.

Η Ευρωπαική Επιθτροπή εισηγείται , όπως αναμενόταν να δοθεί η τρίτη δόση του δανείου στην Ελλάδα.

Το νέο Μνημόνιο (ολόκληρο στα ελληνικά)

Το νέο Μνημόνιο (περίληψη στα ελληνικά)

Το νέο Μνημόνιο
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=372354&dt=09/12/2010
Read more...

«Ψαλίδι» μέχρι και 25% στις αποδοχές των εργαζομένων

«Ψαλίδι» μέχρι και 25% στις αποδοχές των εργαζομένων

«Ψαλίδι» έως και 25% βάζει η κυβέρνηση στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Παράλληλα διατυπώνει τη «βούλησή της να μη γίνουν απολύσεις» και να διατηρηθεί «ο δημόσιος χαρακτήρας σε τομείς όπως οι συγκοινωνίες».

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί την Τρίτη. Από τις μειώσεις στους μισθούς και τις πρόσθετες αμοιβές το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε εξοικονόμηση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ εντός του 2011.

«Ψαλίδι» μέχρι και 25% στις αποδοχές των εργαζομένων

Παράλληλα, από το νέο έτος έρχονται αυξήσεις «φωτιά» στα εισιτήρια των συγκοινωνιών «κατά τουλάχιστον 30%», όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:

- Θέσπιση ανώτατου πλαφόν 4.000 ευρώ τον μήνα μεικτά υπολογιζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση, δηλαδή 48.000 τον χρόνο. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, αφορά περίπου το 10% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ.

- Μείωση αποδοχών κατά 10% σε αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ τον μήνα μεικτά. Απαλλάσσονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας, αλλά και τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας. Η μείωση αυτή αφορά περίπου το 89% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Μόνο το 11% των υπαλλήλων ΔΕΚΟ έχουν μηνιαίες μεικτές αποδοχές κάτω από 1.800 ευρώ.

Σε επίπεδο δημόσιου οργανισμού θεσπίζεται ανώτατη δαπάνη 10% επί του κονδυλίου μισθοδοσίας για αμοιβές όπως υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εκτός έδρας, οδοιπορικά, καθώς και εργασία τις εξαιρέσιμες μέρες.

Από τις τρεις προηγούμενες ρυθμίσεις η συνολική μέγιστη μείωση αμοιβών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 25%. Επιπλέον από εδώ και στο εξής όλες οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να υποβάλουν τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις ελεγμένες από ορκωτούς ελεγκτές.

Αν τώρα οι οργανισμοί δεν είναι συνεπείς με την υποχρέωσή τους για παροχή οικονομικών δεδομένων στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, τότε όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, «θα διακόπτεται η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοσχεδίου, η παρέμβαση με στόχο την εξυγίανση και τη συγκράτηση και μείωση των δαπανών στις ΔΕΚΟ είναι αναγκαία, καθώς:

  • Τα τελευταία πέντε χρόνια τα συσσωρευμένα ελλείμματα -μόνο των 11 πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ- έχουν υπερδιπλασιαστεί από 5,6 δισ. ευρώ σε 13,2 δισ. ευρώ.
  • Οι δαπάνες μισθοδοσίας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 9% τα τελευταία τρία χρόνια, τη στιγμή που η απασχόληση μειώθηκε 6%.
  • Ο δείκτης μισθολογικού κόστους προς έσοδα είναι περίπου 80%, ενώ για πέντε μεγάλες ΔΕΚΟ το μισθολογικό κόστος ξεπερνά τα έσοδα (το 2009 στην ΕΘΕΛ ήταν 164% των εσόδων, στον ΗΛΠΑΠ 147,5%, στην ΕΑΣ 143,9%).

Κώστας Τσαχάκης

Αγροτική Τράπεζα: Παγώνουν οι 700 προσλήψεις
Μειώνονται 10% οι αποδοχές

«Μαχαίρι» μπαίνει και στις αμοιβές των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα, καθώς μειώνονται κατά 10% και παράλληλα παγώνουν προσλήψεις 700 ατόμων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών οι αποδοχές μειώνονται κατά 10% για πάσης φύσεως αμοιβές πλην τα επιδόματα «πολυετίας», βαθμού, επιστημονικό και οικογενειακής κατάστασης.

Το μέτρο αφορά όλους τους υπαλλήλους που παίρνουν πάνω από 1.800 ευρώ μεικτά τον μήνα. Το επίδομα «περιποίησης πελατείας» καταργείται, ενώ συνεχίζει να καταβάλλεται το ποσό ενίσχυσης χαμηλόμισθων, για όσους όμως αμείβονται με 1.500 ευρώ τον μήνα (μεικτά).

Παράλληλα οι προσλήψεις 700 ατόμων που είχαν οριστεί έπειτα από διαγωνισμό της ΑΤΕ ακυρώνονται και οι κενές θέσεις που θα πληρώνονταν με αυτές τις προσλήψεις καταργούνται.

Μάλιστα το νομοσχέδιο ορίζει πως οι προσληφθέντες θα μεταφερθούν στο ΙΚΑ για την πλήρωση θέσεων για την κάλυψη των αναγκών προσωπικού του ταμείου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το οικονομικό επιτελείο θεωρεί επιβεβλημένες τις περικοπές στην τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η τρόικα έχει ζητήσει τη ριζική αναδιάρθρωση της ΑΤΕ.

ΟΣΕ
«Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις

Ολοταχώς για νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα «περάσουν» οι προτάσεις της διοίκησης του ΟΣΕ για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, φαίνεται ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση καθώς σε «ναυάγιο» οδηγήθηκαν οι πρώτες διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απέρριψαν χθες το σχέδιο συλλογικής σύμβασης το οποίο προβλέπει δραστικές μειώσεις στις αποδοχές τους που σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις φτάνουν έως και τα 800 ευρώ τον μήνα, προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα.

Κύκλοι της κυβέρνησης σημείωναν χθες ότι αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, ενώ επέρριπταν ευθύνες στους συνδικαλιστές τονίζοντας ότι προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις χωρίς ουσιαστικές προτάσεις.

Τόνιζαν μάλιστα ότι αν έως το τέλος του μήνα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, θα εφαρμοστεί ο νόμος ο οποίος προβλέπει νέες συμβάσεις με νομοθετική ρύθμιση.

Οπως όλα δείχνουν, ο δίαυλος επικοινωνίας για τις διαπραγματεύσεις κόπηκε, ενώ μία από τις βασικές αιτίες της διαφωνίας των σιδηροδρομικών είναι ο υπολογισμός επιδομάτων, όπως των οικογενειακών βάσει του πρώτου κλιμακίου ανά κατηγορία και όχι βάσει του ποσού με τις ωριμάνσεις.

Την ίδια στιγμή, με μία σκληρή ανακοίνωση, «διαζύγιο» από την κυβέρνηση με τη στήριξη της ΠΑΣΚΕ παίρνει και η ΠΑΣΚ Σιδηροδρομικών (που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και εξελέγη πρώτη δύναμη στην Ομοσπονδία).

«Η ΠΑΣΚ Σιδηροδρομικών δεν είναι διατεθειμένη να βαδίσει στον ολισθηρό δρόμο που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αποφάσισε σήμερα να διακόψει κάθε δεσμό με αυτές τις πολιτικές και τους εκφραστές της», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση της παράταξης.

Στο πλευρό της ΠΑΣΚ τάχθηκε και η κεντρική συνδικαλιστική παράταξη του κυβερνώντος κόμματος. «Η ΠΑΣΚΕ υπηρετεί τους εργαζομένους, αρχές και αξίες και όχι νεοφιλελεύθερες συνταγές της τρόικας που υλοποιεί η κυβέρνηση», τονίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Εξαιρούνται οι εισηγμένες εταιρείες

Μόνο οι εισηγμένες εταιρείες αλλά και όσες βρίσκονται εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών αλλά το Δημόσιο δεν ασκεί διοίκηση (θυγατρικές εισηγμένων) εξαιρούνται από τις περικοπές των αποδοχών που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση. Θα πρέπει να τονιστεί πως με ειδική ρύθμιση εντάσσονται στον νόμο για τις ΔΕΚΟ και συνεπώς οι εργαζόμενοι σε αυτές θα δουν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται δημόσιες επιχειρήσεις όπως ΕΡΤ, Αττικό Μετρό, Κτηματολόγιο, ΙΓΜΕ και Εγνατία Οδός (ορισμένες εξ αυτών αναφέρονται στον σχετικό πίνακα). Η απόφαση αυτή ελήφθη με το σκεπτικό ότι προκύπτει σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση από τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων οργανισμών.

Ειδικότερα στο νομοσχέδιο αναφέρονται τα ακόλουθα:

  • Τα αποτελέσματά τους προστίθενται στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.
  • Επιχορηγούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό.
  • Παρουσιάζουν αποτελέσματα με βάση ειδικούς πόρους που έχουν θεσπιστεί προς όφελός τους σε βάρος των πολιτών, (π.χ. ΕΡΤ).
  • Οι καταπτώσεις εγγυήσεων για τις ΔΕΚΟ που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, καταγράφονται επίσης στα ελλείμματα.

Ο ΚΑΝΟΝΑΣ
Με θρησκευτική ευλάβεια θα τηρείται ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο, στις προσλήψεις θα μετρούν και οι μετατάξεις από όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Παράλληλα μειώνονται για το 2011 κατά 15% σε σχέση με το 2010 οι συμβάσεις προσωπικού με σχέση ορισμένου χρόνου ή σύμβασης έργου. Τέλος, υπενθυμίζεται πως η εισοδηματική πολιτική του 2010 ισχύει και για το 2011 . Δηλαδή, συντάξεις και μισθοί παραμένουν «παγωμένοι» και ισχύουν οι περικοπές στα δώρα.

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Η μέγιστη δυνατή μείωση των συνολικών αμοιβών δεν θα ξεπερνά το 25%.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

  • Εργαζόμενος με μεικτές αμοιβές το 2010 ύψους 5.856 ευρώ τον μήνα, με το νέο πλαφόν στον μισθό θα έπρεπε να πάρει 4.000 ευρώ. Επειδή όμως η μείωση σε αυτήν την περίπτωση θα έφτανε το 31,7%, οι αμοιβές του προσαρμόζονται και το ποσό που θα λαμβάνει τελικώς θα φτάσει τα 4.392 ευρώ (μείωση 25% του 5.856).
  • Εργαζόμενος με μεικτές αμοιβές ύψους 3.200 ευρώ θα υποστεί τη μέγιστη δυνατή μείωση και ο μισθός του θα πέσει στα 2.400 ευρώ (μείωση 25% επί του 3.200).

Το πλαφόν του ανώτατου μισθού ορίζεται στα 4.000 ευρώ τον μήνα μεικτά υπολογιζόμενα σε 12μηνη βάση. Η μείωση των μισθών που υπάγονται στην περίπτωση αυτή αφορά περίπου το 10% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

  • Εργαζόμενος με αμοιβές από 4.001 ευρώ έως 5.333 ευρώ θα έχει μειωμένο μισθό.

Οι αποδοχές των εργαζομένων που ξεπερνούν το ποσό των 1.800 ευρώ μεικτά μειώνονται κατά 10%. Αφορά το 89% των εργαζομένων καθώς μόνο 11% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ έχουν μεικτές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1.800 ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

  • Εργαζόμενοι με μηνιαίες μεικτές αποδοχές από 1.801 ευρώ έως 2.000 ευρώ, θα λαμβάνουν από το 2011 1.800 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 2.200 ευρώ, το 2011 θα λαμβάνει 1.980 ευρώ.

Η ανώτατη δαπάνη σε επίπεδο εταιρείας-φορέα για αμοιβές όπως υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, κλπ. δεν θα ξεπερνά το 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

  • Φορέας ο οποίος δαπανά για μισθοδοσία 200 εκατ. ευρώ και 50 εκατομμύρια για αμοιβή υπερωριών, από το 2011 θα δαπανά 20 εκατ. ευρώ.

Read more...

Οι πρώτες γιορτές χωρίς δώρο Χριστουγέννων


«Αν έχουµε κάνει περικοπές; Μα αυτό είναι αυτονόητο...». Με αυτόν τον τρόπο αντιδράει ο οδηγός στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) και πατέρας δύο µικρών παιδιών Νίκος Ξυδάκης όταν ερωτάται από «ΤΑ ΝΕΑ» πώς έχει αντιµετωπίσει τις µισθολογικές µειώσεις που έχει υποστεί από την αρχή της χρονιάς.

Η µείωση στον µισθό του κ. Ξυδάκη έχει φθάσειστο 20%. «Το επίδοµα αδείας καταργήθηκε. Πήραµε µόνο 200 ευρώ. Το Πάσχα το ίδιο. Τώρα κόβεται και το δώρο Χριστουγέννων. Από 1.400 ευρώ που έπαιρνα – τόσος είναι ο µισθός µου µε 22 χρόνια υπηρεσία – θα πάρω 500 ευρώ». Οπως λέει αυτός και η οικογένειά του έχουν αναγκαστεί να κάνουν αιµατηρή οικονοµία προκειµένου να ταβγάλουν πέρα. «∆εν µένουν χρήµατα για καλοκαιρινές διακοπές και Πάσχα, για µετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα. Και εννοείται πως στο σούπερ µάρκετ προσπαθούµε να αγοράζουµε τα φθηνά προϊόντα». Προσθέτει δε πως λόγω των οικονοµικών δυσκολιών στέλνει φροντιστήριο τα παιδιά του µόνο σε µία ξένη γλώσσα «µολονότι στο σχολείο κάνουν δύο».

Μπροστάσταπρώτατου Χριστούγενναχωρίς δώρο, ο κ. Ξυδάκης λέει πως δεν γίνεται κοινωνική πολιτική περιορίζοντας χρήµατα από τους εργαζοµένους. Θέλοντας να δείξει πόσηµείωση έχει υποστεί ο οικογενειακός του προϋπολογισµός δίνει τα στοιχεία από το ποσό που δήλωνε µέχρι πρότινος στην Εφορίακαι αυτό που δηλώνει τώρα. «Μαζί µε τησύζυγό µου που είναι εκπαιδευτικός µέχρι πρότινος δηλώναµε 47.000 ευρώ τον χρόνο εισόδηµα. Τώρα θα δηλώσουµε 36.000 - 38.000 ευρώ.

Η διαφορά είναι εµφανής. Και βέβαια σκεφθείτε πως απ’ όλα αυτά τα χρήµατα µε δύο παιδιά δεν έµενε τίποτα. Ολα πήγαιναν στην αγορά». Οσο για το δώρο των Χριστουγέννων, οκ. Ξυδάκηςαναφέρει πως αποτελούσε «ανάσα» για την οικογένειά του. «Τώραόµως εγώ και ησύζυγός µου θα πάρουµε 1.000 ευρώ από περίπου 2.400 που παίρναµε συνολικά. Λιγότερα από τα µισά. Πώς να καλύψουµε το υπόλοιπο ποσό;» αναρωτιέται.

Η οικονοµική κρίση έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες. Η περικοπή του 13ουµισθού κάνει τους περισσότερους να δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Αλλωστε, το µεγαλύτερο µέρος του 13ου µισθού πήγαινε στηναποπληρωµή δανείων, καρτών και άλλων χρεών. Φέτος, το 60% του χριστουγεννιάτικου δώρου θαξοδευτεί, σε δαπάνες όπως διατροφή,δίδακτρα, θέρµανση, χρέηπρος τράπεζες, χρέη προς το∆ηµόσιο και λογαριασµούς, εξόφληση υπηρεσιών.

Σε αυτό το συµπέρασµα καταλήγει έρευνα του ΚέντρουΠροστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) η οποία δηµοσιεύτηκε χθες καιδείχνει σηµαντικές διαφοροποιήσεις στην κατανοµή του δώρουτων Χριστουγέννων.

Ενδεικτική είναι η αύξηση του ποσοστού γιατην αποπληρωµή δανείων και πιστωτικών καρτών κατά περίπου9 µονάδεςσε σύγκριση µε πέρυσι,παρά το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι και οι δηµόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν πολύ µικρότερο ποσό σεσχέση µε την προηγούµενη χρονιά.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι φέτος οι πολίτες θα επιδιώξουν να αποταµιεύσουν µεγαλύτερο µέροςτου δώρου, ειδικά εκείνοι που ανήκουνστα µεσαία και χαµηλότερα εισοδήµατα. Αυτό οφείλεται, σύµφωνα µε το ΚΕΠΚΑ, στον φόβο για την κρίση.

Η ίδια έρευναεµφανίζει τους καταναλωτές περισσότερο διστακτικούς σε αγορές ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης – όπως ένδυση, διασκέδαση, χριστουγεννιάτικη διακόσµησηκαι ταξίδια. Αντίθετα, µεγαλύτερο µέρος του δώρου θα το διαθέσουνσε θέρµανση, διατροφή και άλλες δαπάνες, όπως πληρωµή ασφάλειας και τελών αυτοκινήτου, ιατρικών εξετάσεων και φαρµάκων.tanea.gr
Read more...

ΨΗΦΙΣΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Κυριάρχησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, καθώς παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις ιεραρχών, κατάφερε να υπερψηφισθεί απο την συντριπτική πλειονότητα των Συνοδικών μητροπολιτών ο οικονομικός προϋπολογισμός για το έτος 2011. Οι δέκα απο τους δώδεκα Συνοδικούς μητροπολίτες υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό που κατέθεσε και παρουσίασε ο...
Γενικός Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Αντώνης Ζαμπέλης, στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο δέχεται τα «φίλια πυρά» των μητροπολιτών που αμφισβητούν τις επιλογές του κ. Ιερωνύμου.

Ο προϋπολογισμός ύψους 25 εκατομμυρίων τέθηκε πρώτη φορά στα μέσα Νοεμβρίου προς συζήτηση, η οποία όμως σταμάτησε όταν συνοδικοί ιεράρχες εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους για ορισμένους κωδικούς, οι οποίοι αναφέρονταν στην συντήρηση του κτιρίου της Μονής Πετράκη, όπου στεγάζεται και η Ιερά Σύνοδος. Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε χθες με την Εκκλησία να φαίνεται οτι αντλεί τον κύριο όγκο των εσόδων της απο μετοχές και ενοίκια ακινήτων. Ταυτόχρονα δαπανά τα μεγαλύτερα ποσά για την συντήρηση ακινήτων, την αποπληρωμή δανείων που έλαβε, μισθούς και την λειτουργία των συνοδικών επιτροπών.

Αξίζει να σημειωθεί οτι τον Αρχιεπίσκοπο στήριξαν μητροπολίτες που προέρχονται απ όλες τις πλευρές της Ιεραρχίας, ενώ οι δύο αρχιερείς που μειοψήφησαν δήλωσαν "επέχω"


Read more...

ΦΑΠΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Νέο κύμα ανατιμήσεων στο καλάθι της νοικοκυράς αλλά και στους λογαριασμούς για φως, νερό, τηλέφωνο, εισιτήρια και εστιατόρια φέρνει από την 1η Ιανουαρίου 2011 η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%. Σημαντικές μειώσεις τιμών...
επιφέρει, από την άλλη πλευρά, η μετάταξη φαρμάκων, εμβολίων και υπηρεσιών διαμονής σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ από το 11% στο 6,5%.

Οι αλλαγές στους συντελεστές προβλέπονται στο νομοσχέδιο-σκούπα που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα οδηγήσουν σε πρόσθετα έσοδα 550 εκατ. ευρώ το 2011 (800 εκατ. ευρώ από την αύξηση του συντελεστή στο 13%, ενώ θα υπάρξει παράλληλη απώλεια εσόδων 250 εκατ. ευρώ από τη μετάταξη ξενοδοχείων και φαρμάκων στον μειωμένο συντελεστή).

Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% σε 13% αφορά όλα τα είδη διατροφής, αλλά και λογαριασμούς για ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο και φυσικό αέριο, σερβιριζόμενα προϊόντα σε καφέ και εστιατόρια, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και εισιτήρια σε σινεμά και συναυλίες, όπως άλλωστε και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και γενικότερα ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών ακινήτων, κόμιστρα ταξί, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Μετά το τρίτο κατά σειρά «χτύπημα» αλλαγών στους συντελεστές ΦΠΑ, η τιμή για 700 γραμμάρια νωπό φιλέτο κοτόπουλο (μπούτι) θα επιβαρυνθεί με 15 λεπτά (από 8,1 ευρώ σε 8,25 ευρώ), 28 λεπτά θα αυξηθεί η τιμή για ένα βρεφικό γάλα σε σκόνη που σήμερα κοστίζει 15,39 ευρώ (θα αυξηθεί σε 15,67 ευρώ), 19 λεπτά παραπάνω θα στοιχίζει ένα κιλό φέτα (από 10,3 σε 10,49 ευρώ), ενώ στα 17 λεπτά φτάνει η αύξηση της τιμής για δύο λίτρα ελαιόλαδο (από 9,58 σε 9,75 ευρώ).

Σημαντικές επιβαρύνσεις έρχονται και στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Μια οικογένεια που σήμερα πληρώνει για τη ΔΕΗ 170 ευρώ το τετράμηνο θα έχει επιβάρυνση 3,06 ευρώ μετά την αύξηση του ΦΠΑ, σε έναν λογαριασμό για νερό ύψους 80 ευρώ η επιβάρυνση φτάνει τα 1,4 ευρώ, ένα γεύμα τεσσάρων ατόμων που σήμερα στοιχίζει 60 ευρώ ανατιμάται κατά 1 ευρώ, ενώ σε μια διαδρομή αξίας 7 ευρώ με ταξί η επιβάρυνση θα είναι της τάξεως των 12 λεπτών.

Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 13% συμπαρασύρει ανοδικά και τον μειωμένο συντελεστή που αυξάνεται από το 5,5% στο 6,5% (αφορά εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων και βιβλία με εικόνες για παιδιά), ενώ αμετάβλητος παραμένει ο υψηλός συντελεστής 23%.

Για τα νησιά του Αιγαίου, που ισχύει μειωμένος συντελεστής κατά 30%, οι συντελεστές που θα ισχύουν από 1-1-2011 διαμορφώνονται σε 9% και 5% (από 13% και 6,5% αντίστοιχα για την υπόλοιπη Ελλάδα). Από τις αρχές του έτους το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε τρεις διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ.
Read more...

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΕ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ


Ρεπορτάζ : Γ. Αντύπας- Φ. Γιωτάκη
(από το Έθνος)
Στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ έως 25% κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου η χώρα μας να μην έχει προβλήματα με την καταβολή της...
τέταρτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, οι υπουργοί συμφώνησαν να δουν το ποτήρι μισογεμάτο. «Δεν επιλέξαμε απολύσεις και αυτό είναι μια πολιτική απόφαση», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να προβάλουμε πως διασφαλίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και τις θέσεις εργασίας με αντάλλαγμα τις μειώσεις στους μισθούς», είπε ο Δ. Ρέππας και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αντέτεινε να σταματήσει η συζήτηση για τις απολύσεις με ξεκάθαρο τρόπο και να υπάρξει δίκαιη και όχι ισοπεδωτική μείωση στους μισθούς των ΔΕΚΟ. «Δεν είναι το ίδιο ο μισθός των 19 και των 39 χιλιάδων, πρέπει να προβλεφθεί κλιμάκωση», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

«Πετάμε το μπαλάκι στους κοινωνικούς εταίρους», είπε για τις επιχειρησιακές συμβάσεις η Λ. Κατσέλη, κάνοντας πολλούς από τους συναδέλφους της να την κοιτάξουν με απορία. «Και να το σκέφτεσαι αυτό, δεν το λες», σημείωσε στο «Εθνος» αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Το «γάντι» την ώρα της συνεδρίασης σήκωσαν μονάχα ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Π. Μπεγλίτης. Ο πρώτος επισήμανε πως οι υπουργοί καλό είναι να μη λένε πολλά και να μην καλλιεργούν προσδοκίες που στη συνέχεια διαψεύδονται. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ακόμη πως ορισμένοι υπουργοί τραβούν το κάρο στα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχουν πλήρη ενημέρωση για τη γραμμή.
Αμέσως παρενέβη ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έκοψε τη συζήτηση, λέγοντας πως αυτό το θέμα θα συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, σημείωσε πως το τελικό κείμενο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις είναι πολύ χειρότερο απ’ ό,τι αναμενόταν. «Από τη μία θα είναι ο ισχυρός εργοδότης και από την άλλη ο αδύναμος εργαζόμενος», πρόσθεσε.
Ο Α. Λοβέρδος ζήτησε την εξαίρεση των νοσηλευτών από τον κανόνα «5 προς 1» και σε κάθε περίπτωση να δοθεί προτεραιότητα στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.
Με τον υπουργό Υγείας έσπευσε να συμφωνήσει η Α. Διαμαντοπούλου. Επίσης, η υπουργός Παιδείας εισηγήθηκε μεταξύ άλλων: οι επιχειρήσεις στις οποίες χρωστά το Δημόσιο να προστατευτούν από ένα κουπόνι Δημοσίου, ώστε να μη βγουν στο «κόκκινο».
Η υπουργός Παιδείας και ο Π. Γερουλάνος στάθηκαν στην ανάγκη να προβληθεί ο επενδυτικός νόμος, ώστε να μείνει και κάτι θετικό στην κοινή γνώμη από τη συνεδρίαση. Μίλησαν με θερμά λόγια για το νομοσχέδιο του Μ. Χρυσοχοΐδη και άφησαν αιχμές για την προκάτοχό του, Λ. Κατσέλη, λέγοντας πως «τον περιμέναμε αυτόν τον νόμο έναν χρόνο»!
Ο Ευ. Βενιζέλος απουσίαζε, ενώ ο Θ. Πάγκαλος, ο Γ. Ραγκούσης και ο Χρ. Παπουτσής δεν πήραν τον λόγο. Στην αρχή της συνεδρίασης ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση επιλέγει την οδό του κατεπείγοντος και ο Γ. Παπανδρέου τον δικαιολόγησε λέγοντας πως «θέλουμε τη διαβούλευση, αλλά τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί εκτενώς». Προκειμένου ο πρωθυπουργός να πάει στη σύνοδο κορυφής πάνοπλος, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για μία ακόμη φορά την ερχόμενη Τρίτη. Στην ημερήσια διάταξη θα βρεθούν τα κλειστά επαγγέλματα και οι αποκρατικοποιήσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ:
Κάναμε ήδη πολλά, όσα δεν έγιναν ποτέ
Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε ο ίδιος τον τίτλο της χθεσινής συνεδρίασης. «Κάναμε ήδη πολλά, όσα ίσως δεν έγιναν ποτέ. Αλλά αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται χωρίς καμία χαλάρωση» ξεκίνησε ο πρωθυπουργός την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. «Και αυτό κάνουμε με τις συχνές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και τον -καταιγιστικό θα έλεγα- ρυθμό με τον οποίο προωθούμε νομοσχέδια που επιφέρουν μεγάλες αλλαγές» προσέθεσε. Ξέρει ότι σε καταιγίδα θα βρεθεί και η κυβέρνησή του, καθώς οι κοινωνικές αντιδράσεις αναμένονται δυναμικές.
Προκειμένου να ενοποιήσει το εσωτερικό μέτωπο, ο Γ. Παπανδρέου συνέδεσε την πορεία της χώρας με την τύχη του εγχειρήματος των μεταρρυθμίσεων. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Διαφθοράς ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση: «Ξέρουμε ότι αν δεν λύσουμε και αυτό το πρόβλημα, η προσπάθεια θα πάει χαμένη. Οσα χρήματα και αν μαζέψουμε από φόρους, θα πάνε χαμένα αν το σύστημα είναι τρύπιο και νοσηρό». Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε και το θέμα του εκλογικού νόμου. «Από τον ασυμβίβαστο πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής έως τον εκλογικό νόμο που θα φέρουμε σύντομα και θα αλλάξει το τοπίο του πολιτικού συστήματος στη χώρα κάνουμε τα πάντα για τη διαφάνεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Read more...

ENAΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΤΡΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ


Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός του εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας που σημειώθηκε χθες το βράδυ στον Αχλαδόκαμπο Αργολίδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ , πρόκειται για την αμαξοστοιχία 1426 που ξεκίνησε στις 9.05 το βράδυ απο το Αργος, με προορισμό την Τρίπολη...
Ξαφνικά, και χωρίς ακόμα να είναι γνωστά τα αίτια, μισή ώρα μετά την έναρξη του δρομολογίου, η μηχανή του τρένου καθως και δυο βαγόνια εκτροχιάστηκαν σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή στον Αχλαδόκαμπο Αργολίδας.

Στο τρένο επέβαιναν 3 υπάλληλοι και 4 επιβάτες. Τρια άτομα εγκλωβίστηκαν και εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής στο σημείο έσπευσαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία με 4 οχήματα και 10 πυροσβέστες, καθώς και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Τελικά λίγο πριν από τα μεσάνυχτα οι δυο απο τους τρείς εγκλωβισμένους απεγκλωβίστηκαν , ενώ λίγη ώρα αργότερα απεγκλωβίστηκε νεκρός και ο τρίτος.

Μέχρι αυτήν την ώρα τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα.

Read more...