Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΕ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ


Ρεπορτάζ : Γ. Αντύπας- Φ. Γιωτάκη
(από το Έθνος)
Στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ έως 25% κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου η χώρα μας να μην έχει προβλήματα με την καταβολή της...
τέταρτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, οι υπουργοί συμφώνησαν να δουν το ποτήρι μισογεμάτο. «Δεν επιλέξαμε απολύσεις και αυτό είναι μια πολιτική απόφαση», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να προβάλουμε πως διασφαλίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και τις θέσεις εργασίας με αντάλλαγμα τις μειώσεις στους μισθούς», είπε ο Δ. Ρέππας και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αντέτεινε να σταματήσει η συζήτηση για τις απολύσεις με ξεκάθαρο τρόπο και να υπάρξει δίκαιη και όχι ισοπεδωτική μείωση στους μισθούς των ΔΕΚΟ. «Δεν είναι το ίδιο ο μισθός των 19 και των 39 χιλιάδων, πρέπει να προβλεφθεί κλιμάκωση», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

«Πετάμε το μπαλάκι στους κοινωνικούς εταίρους», είπε για τις επιχειρησιακές συμβάσεις η Λ. Κατσέλη, κάνοντας πολλούς από τους συναδέλφους της να την κοιτάξουν με απορία. «Και να το σκέφτεσαι αυτό, δεν το λες», σημείωσε στο «Εθνος» αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Το «γάντι» την ώρα της συνεδρίασης σήκωσαν μονάχα ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Π. Μπεγλίτης. Ο πρώτος επισήμανε πως οι υπουργοί καλό είναι να μη λένε πολλά και να μην καλλιεργούν προσδοκίες που στη συνέχεια διαψεύδονται. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ακόμη πως ορισμένοι υπουργοί τραβούν το κάρο στα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχουν πλήρη ενημέρωση για τη γραμμή.
Αμέσως παρενέβη ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έκοψε τη συζήτηση, λέγοντας πως αυτό το θέμα θα συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, σημείωσε πως το τελικό κείμενο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις είναι πολύ χειρότερο απ’ ό,τι αναμενόταν. «Από τη μία θα είναι ο ισχυρός εργοδότης και από την άλλη ο αδύναμος εργαζόμενος», πρόσθεσε.
Ο Α. Λοβέρδος ζήτησε την εξαίρεση των νοσηλευτών από τον κανόνα «5 προς 1» και σε κάθε περίπτωση να δοθεί προτεραιότητα στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.
Με τον υπουργό Υγείας έσπευσε να συμφωνήσει η Α. Διαμαντοπούλου. Επίσης, η υπουργός Παιδείας εισηγήθηκε μεταξύ άλλων: οι επιχειρήσεις στις οποίες χρωστά το Δημόσιο να προστατευτούν από ένα κουπόνι Δημοσίου, ώστε να μη βγουν στο «κόκκινο».
Η υπουργός Παιδείας και ο Π. Γερουλάνος στάθηκαν στην ανάγκη να προβληθεί ο επενδυτικός νόμος, ώστε να μείνει και κάτι θετικό στην κοινή γνώμη από τη συνεδρίαση. Μίλησαν με θερμά λόγια για το νομοσχέδιο του Μ. Χρυσοχοΐδη και άφησαν αιχμές για την προκάτοχό του, Λ. Κατσέλη, λέγοντας πως «τον περιμέναμε αυτόν τον νόμο έναν χρόνο»!
Ο Ευ. Βενιζέλος απουσίαζε, ενώ ο Θ. Πάγκαλος, ο Γ. Ραγκούσης και ο Χρ. Παπουτσής δεν πήραν τον λόγο. Στην αρχή της συνεδρίασης ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση επιλέγει την οδό του κατεπείγοντος και ο Γ. Παπανδρέου τον δικαιολόγησε λέγοντας πως «θέλουμε τη διαβούλευση, αλλά τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί εκτενώς». Προκειμένου ο πρωθυπουργός να πάει στη σύνοδο κορυφής πάνοπλος, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για μία ακόμη φορά την ερχόμενη Τρίτη. Στην ημερήσια διάταξη θα βρεθούν τα κλειστά επαγγέλματα και οι αποκρατικοποιήσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ:
Κάναμε ήδη πολλά, όσα δεν έγιναν ποτέ
Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε ο ίδιος τον τίτλο της χθεσινής συνεδρίασης. «Κάναμε ήδη πολλά, όσα ίσως δεν έγιναν ποτέ. Αλλά αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται χωρίς καμία χαλάρωση» ξεκίνησε ο πρωθυπουργός την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. «Και αυτό κάνουμε με τις συχνές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και τον -καταιγιστικό θα έλεγα- ρυθμό με τον οποίο προωθούμε νομοσχέδια που επιφέρουν μεγάλες αλλαγές» προσέθεσε. Ξέρει ότι σε καταιγίδα θα βρεθεί και η κυβέρνησή του, καθώς οι κοινωνικές αντιδράσεις αναμένονται δυναμικές.
Προκειμένου να ενοποιήσει το εσωτερικό μέτωπο, ο Γ. Παπανδρέου συνέδεσε την πορεία της χώρας με την τύχη του εγχειρήματος των μεταρρυθμίσεων. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Διαφθοράς ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση: «Ξέρουμε ότι αν δεν λύσουμε και αυτό το πρόβλημα, η προσπάθεια θα πάει χαμένη. Οσα χρήματα και αν μαζέψουμε από φόρους, θα πάνε χαμένα αν το σύστημα είναι τρύπιο και νοσηρό». Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε και το θέμα του εκλογικού νόμου. «Από τον ασυμβίβαστο πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής έως τον εκλογικό νόμο που θα φέρουμε σύντομα και θα αλλάξει το τοπίο του πολιτικού συστήματος στη χώρα κάνουμε τα πάντα για τη διαφάνεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: