Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Οι πρώτες γιορτές χωρίς δώρο Χριστουγέννων


«Αν έχουµε κάνει περικοπές; Μα αυτό είναι αυτονόητο...». Με αυτόν τον τρόπο αντιδράει ο οδηγός στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) και πατέρας δύο µικρών παιδιών Νίκος Ξυδάκης όταν ερωτάται από «ΤΑ ΝΕΑ» πώς έχει αντιµετωπίσει τις µισθολογικές µειώσεις που έχει υποστεί από την αρχή της χρονιάς.

Η µείωση στον µισθό του κ. Ξυδάκη έχει φθάσειστο 20%. «Το επίδοµα αδείας καταργήθηκε. Πήραµε µόνο 200 ευρώ. Το Πάσχα το ίδιο. Τώρα κόβεται και το δώρο Χριστουγέννων. Από 1.400 ευρώ που έπαιρνα – τόσος είναι ο µισθός µου µε 22 χρόνια υπηρεσία – θα πάρω 500 ευρώ». Οπως λέει αυτός και η οικογένειά του έχουν αναγκαστεί να κάνουν αιµατηρή οικονοµία προκειµένου να ταβγάλουν πέρα. «∆εν µένουν χρήµατα για καλοκαιρινές διακοπές και Πάσχα, για µετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα. Και εννοείται πως στο σούπερ µάρκετ προσπαθούµε να αγοράζουµε τα φθηνά προϊόντα». Προσθέτει δε πως λόγω των οικονοµικών δυσκολιών στέλνει φροντιστήριο τα παιδιά του µόνο σε µία ξένη γλώσσα «µολονότι στο σχολείο κάνουν δύο».

Μπροστάσταπρώτατου Χριστούγενναχωρίς δώρο, ο κ. Ξυδάκης λέει πως δεν γίνεται κοινωνική πολιτική περιορίζοντας χρήµατα από τους εργαζοµένους. Θέλοντας να δείξει πόσηµείωση έχει υποστεί ο οικογενειακός του προϋπολογισµός δίνει τα στοιχεία από το ποσό που δήλωνε µέχρι πρότινος στην Εφορίακαι αυτό που δηλώνει τώρα. «Μαζί µε τησύζυγό µου που είναι εκπαιδευτικός µέχρι πρότινος δηλώναµε 47.000 ευρώ τον χρόνο εισόδηµα. Τώρα θα δηλώσουµε 36.000 - 38.000 ευρώ.

Η διαφορά είναι εµφανής. Και βέβαια σκεφθείτε πως απ’ όλα αυτά τα χρήµατα µε δύο παιδιά δεν έµενε τίποτα. Ολα πήγαιναν στην αγορά». Οσο για το δώρο των Χριστουγέννων, οκ. Ξυδάκηςαναφέρει πως αποτελούσε «ανάσα» για την οικογένειά του. «Τώραόµως εγώ και ησύζυγός µου θα πάρουµε 1.000 ευρώ από περίπου 2.400 που παίρναµε συνολικά. Λιγότερα από τα µισά. Πώς να καλύψουµε το υπόλοιπο ποσό;» αναρωτιέται.

Η οικονοµική κρίση έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες. Η περικοπή του 13ουµισθού κάνει τους περισσότερους να δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Αλλωστε, το µεγαλύτερο µέρος του 13ου µισθού πήγαινε στηναποπληρωµή δανείων, καρτών και άλλων χρεών. Φέτος, το 60% του χριστουγεννιάτικου δώρου θαξοδευτεί, σε δαπάνες όπως διατροφή,δίδακτρα, θέρµανση, χρέηπρος τράπεζες, χρέη προς το∆ηµόσιο και λογαριασµούς, εξόφληση υπηρεσιών.

Σε αυτό το συµπέρασµα καταλήγει έρευνα του ΚέντρουΠροστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) η οποία δηµοσιεύτηκε χθες καιδείχνει σηµαντικές διαφοροποιήσεις στην κατανοµή του δώρουτων Χριστουγέννων.

Ενδεικτική είναι η αύξηση του ποσοστού γιατην αποπληρωµή δανείων και πιστωτικών καρτών κατά περίπου9 µονάδεςσε σύγκριση µε πέρυσι,παρά το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι και οι δηµόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν πολύ µικρότερο ποσό σεσχέση µε την προηγούµενη χρονιά.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι φέτος οι πολίτες θα επιδιώξουν να αποταµιεύσουν µεγαλύτερο µέροςτου δώρου, ειδικά εκείνοι που ανήκουνστα µεσαία και χαµηλότερα εισοδήµατα. Αυτό οφείλεται, σύµφωνα µε το ΚΕΠΚΑ, στον φόβο για την κρίση.

Η ίδια έρευναεµφανίζει τους καταναλωτές περισσότερο διστακτικούς σε αγορές ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης – όπως ένδυση, διασκέδαση, χριστουγεννιάτικη διακόσµησηκαι ταξίδια. Αντίθετα, µεγαλύτερο µέρος του δώρου θα το διαθέσουνσε θέρµανση, διατροφή και άλλες δαπάνες, όπως πληρωµή ασφάλειας και τελών αυτοκινήτου, ιατρικών εξετάσεων και φαρµάκων.tanea.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πασοκάρα!!!!!!!

Ουτε να χαθείτε ξεφτίλες!!!
Σοσια-ληστές!!!!!