Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ποιοί θα εμβολιαστούν πρώτοι στην Ισπανία, που ήδη μετράνε 6 νεκρούς..


Η Υπουργός Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε την διαδικασία που θα ακολουθηθεί όταν φθάσουν στην χωρα τα εμβόλια για τη "νέα γρίπη". Σύμφωνα με την κ. Τρινιδάδ Χιμένεθ, οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο για τη νέα γρίπη ειναι:

ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ,
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ),
ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΕΣ,
ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΧΡΙ 14 ΕΤΩΝ,
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ,
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ,
ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΩΝ 14 ΕΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ.
Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς. Θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία.

apokleistiko

Read more...

ΕΜΠΛΕΚΟΥΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΣΤΙΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΤΟΕΣ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ! ΤΟΝ ΣΤΕΝΟ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΠΥΡΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ


Ένα απο τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ και νυν περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, το κομματικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Σπύρο Σπυρίδωνα, προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, εμπλέκουν σε περίεργες συζητήσεις στις περίφημες τηλεφωνικές συνομιλίες της Μαφίας, τα μέλη του συνδικάτου Βλαστός και Τρομπούκης.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο των συνομιλιών του εργολάβου δημοσίων έργων Γιώργου Τρομπούκη με τον Παναγιώτη Βλαστό, ο Τρομπούκης κάνει λόγο για 700.000 που τα είχε δανείσει σε κάποιον καθ’υπόδειξην κάποιου Σπυρίδωνα ” αυτός με το έργο τότε”, όπως αναφέρεται, “του αλλουνού του Σπυρίδωνα που είναι πιο σοβαρός, πιο κύριος”. Επίσης ευθέως στις περίεργες μπίζνες του Τρομπούκη αναφέρεται από τον ίδιο: “Βάζω και τον Σπυρίδωνα μέσα, μπερδεύω και τον Περιφερειάρχη τον αδερφό του που πήγα να πάρω ένα έργο και έδωσα τα λεφτά, να μην μπορούν αυτοί να κάνουν τοκογλυφίες και αρχ…”.
Σύμφωνα με όσα υποννούνται από τις συνομιλίες έχουμε νά κάνουμε με μια υπόθεση εξαιρετικά περίεργη. Πρόσωπα που αναφέρονται, εκτός από το κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ με ένα έργο στον Αστακό (πιθανόν τα έργα στο λιμάνι αρμοδιότητος του κ. Σπυρίδωνα), είναι ο αδερφός του κ.Σπυρίδωνα, επιχειρηματίας που προμηθεύει λουλούδια σε νυχτερινά κέντρα και παράλληλα πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Φωστήρα. Αντιπρόεδρος στην ομάδα ήταν ο μακαρίτης Γιώργος Αναγνωστόπουλος, συνεταίρος του Τρομπούκη. Κάποιος Καρναχωρίτης εμφανίζεται κολλητός του αδερφού του περιφειάρχη για τον οποίο απεργάζονται βομβιστική ενέργεια σε σούπερ μάρκετ που διατηρεί στους Θρακομακεδόνες. Κάποια στιγμή για να πάρουν τα περίφημα 700.000 κάποιας επένδυσης που σχετίζεται με την οικογένεια Σπυρίδωνα, επιστρατεύουν και τον Βασίλη Στεφανάκο.
Απίστευτα πράγματα. Βόμβες, επιταγές, δημόσια έργα, λεφτά, απειλές, εκβιασμοί, κομματικά στελέχη φίλοι του πρωθυπουργού. Ένα κουβάρι υπονούμενων που βρωμοκοπάει διαφθορά και κομπίνα. Νομίζουμε ότι ο κ. Σπυρίδωνας οφείλει-μετά από αυτό- να εξηγήσει. Γνώριζε τον Τρομπούκη; Και εαν ναι ποια είναι η επένδυση, τι σημαίνουν τα 700.000 και εαν ο ίδιος εκβιαζόταν ή απειλείτο για συγκεκριμένα θέματα. Και βέβαια εαν τον απειλούσαν, πότε κατέφυγε στις αρχές.
press

Read more...

ΟΣΕ: «Πετσοκομμένα» δρομολόγια ...


Θεσσαλία:Καταργούνται δρομολόγια από το ερχόμενο Σάββατο...
Σε σιδηροδρομική απομόνωση το Θεσσαλικό δίκτυο. Από το ερχόμενο Σάββατο θα κυκλοφορούν ακόμη λιγότερες αμαξοστοιχίες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Στο αίτημα για εκσυγχρονισμό του Θεσσαλικού σιδηροδρόμου εν' όψει και των Μεσογειακών Αγώνων, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ «απαντά» με περικοπές δρομο-λογίων.
Συγκεκριμένα, τα 16 ζεύγη δρομολογίων στη γραμμή Λάρισα - Βόλος, μει-ώνονται 6, τα δρομολόγια της Δυτικής Θεσσαλίας εκμηδενίζονται ενώ τα δρομολόγια μειώνονται και στον προαστιακό Θεσσαλονίκης - Λάρισας.
Αποτέλεσμα η συνεχής μείωση των επιβατών με τους...

εκπροσώπους των σιδηροδρομικών να μιλούν ακόμη και για ολική κατάργηση γραμμών. Παρά τις πληρότητες τα «πετσοκομμένα» δρομολόγια είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση στις συγκεκριμένες γραμμές.
Όπως προαναφέρθηκε στη γραμμή Βόλος- Λάρισα, τα 13 ζεύγη των τοπι-κών αμαξοστοιχιών μειώνονται στα 6 τα οποία θα ανταποκρίνονται στις αρτηριακές αμαξοστοιχίες του άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης.
Παραμένει το ζεύγος αμαξοστοιχιών IC 40/41 Αθήνας - Βόλου - Αθήνας, το οποίο μεταξύ Λάρισας - Βόλου - Λάρισας θα εκτελεί τοπική συγκοινωνία και σταματούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ Aθήνας - Καλαμπάκας - Αθήνας και Λάρισας - Καλαμπάκας.
Η αναδιάρθρωση των δρομολογίων, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ξεκινά από το ερχόμενο Σάββατο 1 Αυγούστου και συγκεκριμένα:
Δεν θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες IC 48/47 Αθηνών- Καλαμπάκας- Αθηνών, δεν θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες 1547, 1577, 1580, 1581, 1584, 1585, 1588, 1589, 2572, 2573, 2576, 2577 στη γραμμή Λάρισας- Βό-λου- Λάρισας.
Οι αμαξοστοιχίες IC 40/41 στη γραμμή Λάρισας- Βόλου θα σταθμεύουν σε όλους τους σταθμούς που σταθμεύουν οι τοπικές αμαξοστοιχίες και μόνο για ένα λεπτό στο σταθμό Παλαιοφαρσάλων. Περικοπές και στη γραμμή Λάρισας/ Παλαιοφαρσάλων- Καλαμπάκας- Παλαιοφαρσάλων/ Λάρισας όπως και στη γραμμή Λάρισας- Θεσσαλονίκης- Λάρισας.
www.neostypos.gr

nonews-news


Read more...

Μεγάλο κόλπο με κονδύλια διαφημιστικής προβολής στο υπ. Απασχόλησης...


"Σπάσανε" πρόγραμμα 2 εκατ. ευρώ σε μικρότερα πακέτα για να τα μοιράσουν αδιαφανώς με πρόχειρους διαγωνισμούς! Εκτεθειμένη η Φ. Πάλλη-Πετραλιά. Ερώτηση από 24 βουλευτές στη Βουλή...

Με το κόλπο των κατατμήσεων σε πακέτα των 150.000 ευρώ, κάποιοι εκλεκτοί - εν μέσω οικονομικής ασφυξίας για τους πολλούς, αύξησης της ανεργίας και άρνησης της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας να προσφέρει την αυτονόητη στήριξη στα υπό κυβερνητική λεηλασία και κακοδιαχείριση καταρρέοντα Ασφαλιστικά Ταμεία - φέρονται ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ 2.000.000 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ, που δαπανώνται ΑΔΙΑΦΑΝΩΣ από το Υπουργείο Απασχόλησης!
Αυτή την καταγγελία κάνουν 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Μιχ. Καρχιμάκη, με Ερώτησή τους προς την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά η οποία μένει ασφαλώς εκτεθειμένη για άλλη μια φορά...
Οπως αποκαλύπτεται με συγκεκριμένα στοιχεία, το κόλπο έχει στηθεί από την αρμόδια Γενική Γραμματεία του υπουργείου, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγραμμάτων της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL , που αντί τακτικού διαγωνισμού «έσπασε» το κονδύλι των 2.000.000 ευρώ σε πακέτα των 150.000 ευρώ περίπου. Και με τη μέθοδο των πρόχειρων διαγωνισμών φέρεται να διατέθηκε αδιαφανώς σε ημέτερους μέσω 13 υποέργων ομοειδούς αντικειμένου, που περιγράφεται ως «εφαρμογή ειδικής επικοινωνιακής στρατηγικής» και ουσιαστικά είναι η δημιουργία αφιερώματος για την προβολή 11 επιμέρους δράσεων του Προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL μέσω εντύπων και ραδιοφώνου...
Οι ίδιοι οι τίτλοι των υποέργων, που μάλιστα προκηρύχθηκαν την ίδια μέρα 8/5/09 είναι σχεδόν πανομοιότυποι μεταξύ τους, αφού το μόνο που τους διαφοροποιεί ο τίτλος της υπό προβολή δράσης!..
Αναλυτικά, η Ερώτηση με τα στοιχεία - σοκ έχει ως εξής:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Για την κα Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Δικαιοσύνης
...

Θέμα: «Εν μέσω οικονομικής ασφυξίας για τους πολλούς, αύξησης της ανεργίας και άρνησης της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας να προσφέρει την αυτονόητη στήριξη στα υπό Κυβερνητική λεηλασία και κακοδιαχείριση καταρρέοντα Ασφαλιστικά Ταμεία, ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ 2.000.000 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ, που δαπανώνται ΑΔΙΑΦΑΝΩΣ από το Υπουργείο Απασχόλησης μέσα από ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΚΕΤΑ των 150.000 ευρώ!»
Κυρία Υπουργέ,
Η αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείου σας, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγραμμάτων της Κ.Π. EQUAL, προχώρησε σε 13 κατατμήσεις της Πράξης «Δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ του Έργου της Κ.Π. EQUAL – Μέτρο 6.3. ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 2000 – 2006 ΤΗΣ Κ.Π. EQUAL» προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.
Αντί, λοιπόν, τακτικού διαγωνισμού το κονδύλι των 2.000.000 ευρώ «εσπασε» σε πακέτα των 150.000 ευρώ περίπου και με τη μέθοδο των πρόχειρων διαγωνισμών φέρεται να διατέθηκε αδιαφανώς σε ημέτερους μέσω 13 υποέργων ομοειδούς αντικειμένου, που περιγράφεται ως «εφαρμογή ειδικής επικοινωνιακής στρατηγικής» και ουσιαστικά είναι η δημιουργία αφιερώματος για την προβολή 11 επιμέρους δράσεων EQUAL μέσω εντύπων και ραδιοφώνου.
Οι ίδιοι οι τίτλοι των Υποέργων, που μάλιστα προκηρύχθηκαν την ίδια μέρα 8/5/09 είναι σχεδόν πανομοιότυποι μεταξύ τους, αφού το μόνο που τους διαφοροποιεί ο τίτλος της υπό προβολή δράσης!
Συγκεκριμένα,
Ενώ στις 24/3/09 προκηρύχθηκε το πρώτο εκ των παρακάτω Υποέργων με αντικείμενο την
«εφαρμογή ειδικών επικοινωνιακών εργαλείων και πρωτοβουλιών στη διαχείριση θεμάτων Δημοσιότητας και Προβολής των Αποτελεσμάτων της Κ.Π. EQUAL»
με ημερομηνία παράδοσης την 26/6/09 και δαπάνη 154.000 ευρώ,
ακολούθησαν στις 8/5/09 άλλες 12 κατατμήσεις με παρόμοιο αντικείμενο
«εφαρμογή ειδικής επικοινωνιακής στρατηγικής για τη Δημοσιότητα και Προβολή»
των θεματικών με δαπάνη περί τις 150.000 ευρώ έκαστη και ημερομηνία παράδοσης την 10/6/09!
Το δε συνολικό κόστος εμφανίζεται να ανέρχεται στα 1.940.500 ευρώ, εξαντλώντας σχεδόν τον Προϋπολογισμό της Πράξης, δηλαδή τα 2.000.000 ευρώ σε επιμέρους φερόμενες αδιαφανείς αναθέσεις μέσω κατατμήσεων και πρόχειρων διαγωνισμών.
ΕΡΓΟ Π/Υ ΗΜ/ΝΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΗΜ/ΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
1. «Δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ του Έργου της Κ.Π. EQUAL
Μέτρο 6.3. Ειδικές Δράσεις Υποστήριξης του Άξονα Τεχνική Βοήθεια 2000 – 2006 της Κ.Π. EQUAL» 154.000 ευρώ 24/3/09 26/6/09
2. «Δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ του Έργου της Κ.Π. EQUAL
Μέτρο 6.3. Ειδικές Δράσεις Υποστήριξης του Άξονα Τεχνική Βοήθεια 2000 – 2006 της Κ.Π. EQUAL – ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ: ΣΥΝΟΛΟ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ» 150.000 ευρώ 8/5/09 10/6/09
3. «Δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ του Έργου της Κ.Π. EQUAL
Μέτρο 6.3. Ειδικές Δράσεις Υποστήριξης του Άξονα Τεχνική Βοήθεια 2000 – 2006 της Κ.Π. EQUAL – ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»
150.000 ευρώ 8/5/09 10/6/09
4. «Δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ του Έργου της Κ.Π. EQUAL
Μέτρο 6.3. Ειδικές Δράσεις Υποστήριξης του Άξονα Τεχνική Βοήθεια 2000 – 2006 της Κ.Π. EQUAL – ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ: ΡΟΜΑ»
150.000 ευρώ 8/5/09 10/6/09
5. «Δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ του Έργου της Κ.Π. EQUAL
Μέτρο 6.3. Ειδικές Δράσεις Υποστήριξης του Άξονα Τεχνική Βοήθεια 2000 – 2006 της Κ.Π. EQUAL – ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ: ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ»
150.000 ευρώ 8/5/09 10/6/09
6. «Δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ του Έργου της Κ.Π. EQUAL
Μέτρο 6.3. Ειδικές Δράσεις Υποστήριξης του Άξονα Τεχνική Βοήθεια 2000 – 2006 της Κ.Π. EQUAL – ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ: ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕ
ΕΛΛΙΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» 150.000 ευρώ 8/5/09 10/6/09
7. «Δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ του Έργου της Κ.Π. EQUAL
Μέτρο 6.3. Ειδικές Δράσεις Υποστήριξης του Άξονα Τεχνική Βοήθεια 2000 – 2006 της Κ.Π. EQUAL – ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ: ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ» 150.000 ευρώ 8/5/09 10/6/09
8. «Δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ του Έργου της Κ.Π. EQUAL
Μέτρο 6.3. Ειδικές Δράσεις Υποστήριξης του Άξονα Τεχνική Βοήθεια 2000 – 2006 της Κ.Π. EQUAL – ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ: ΑΜΕΑ» 150.000 ευρώ 8/5/09 10/6/09
9. «Δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ του Έργου της Κ.Π. EQUAL
Μέτρο 6.3. Ειδικές Δράσεις Υποστήριξης του Άξονα Τεχνική Βοήθεια 2000 – 2006 της Κ.Π. EQUAL – ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ: ΝΕΟΙ» 150.000 ευρώ 8/5/09 10/6/09
10. «Δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ του Έργου της Κ.Π. EQUAL
Μέτρο 6.3. Ειδικές Δράσεις Υποστήριξης του Άξονα Τεχνική Βοήθεια 2000 – 2006 της Κ.Π. EQUAL – ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ: ΓΥΝΑΙΚΕΣ» 150.000 ευρώ 8/5/09 10/6/09
11. «Δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ του Έργου της Κ.Π. EQUAL
Μέτρο 6.3. Ειδικές Δράσεις Υποστήριξης του Άξονα Τεχνική Βοήθεια 2000 – 2006 της Κ.Π. EQUAL – ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ: ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑΣ» 150.000 ευρώ 8/5/09 10/6/09
12. «Δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ του Έργου της Κ.Π. EQUAL
Μέτρο 6.3. Ειδικές Δράσεις Υποστήριξης του Άξονα Τεχνική Βοήθεια 2000 – 2006 της Κ.Π. EQUAL – ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ: ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ» 150.000 ευρώ 8/5/09 10/6/09
«Δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ του Έργου της Κ.Π. EQUAL
Μέτρο 6.3. Ειδικές Δράσεις Υποστήριξης του Άξονα Τεχνική Βοήθεια 2000 – 2006 της Κ.Π. EQUAL ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ της Κ.Π. EQUAL» 136.500 ευρώ 8/5/09 10/6/09
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΘΕΝ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΟΥ: 1.940.500 ευρώ
Δίνεται έντονη η εντύπωση πως πρόκειται για απροκάλυπτη κατάτμηση της ενιαίας Πράξης της προβολής των δράσεων της Κ.Π. EQUAL, ώστε 11 παρεμφερή έντυπα και ένα ραδιοφωνικό μήνυμα να κοστολογούνται περίπου 2.000.000 ευρώ και να διατίθενται, όχι με τακτικό διαγωνισμό, αλλά με αδιαφανείς αναθέσεις πρόχειρων διαδικασιών!
Η φερόμενη αδιαφανής κατασπατάληση 2.000.000 ευρώ από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Απασχόλησης εν μέσω εν μέσω έκρηξης της ανεργίας και κατάρρευσης των λεηλατημένων από την Κυβέρνηση Καραμανλή ασφαλιστικών Ταμείων προκαλεί το κοινό αίσθημα, καθιστώντας αναγκαία την ενημέρωση της Βουλής.
Ιδίως μάλιστα, όταν οι επιδόσεις της Κυβέρνησής σας, στον τομέα της απασχόλησης, ο οποίος απροκάλυπτα πλέον έχει υποβιβαστεί σε πεδίο μικροκομματικών στοχεύσεων των Κυβερνητικών πελατειακών πρακτικών ομηρίας και εμπαιγμού, δημιουργεί εύλογη αμφισβήτηση για το πόσο η ακριβοπληρωμένη «προβολή» της συγκεκριμένης δράσης συνοδεύεται και από πραγματικό έργο βελτίωσης στο ζήτημα της καταπολέμησης της ανισότητας στην απασχόληση. Ελπίζουμε να μην εξαντλείται και στο θέμα αυτό η Κυβέρνησή σας στην επικοινωνιακή προβολή.
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
• Πως δικαιολογείται η Κυβερνητική επιλογή της κατάτμησης μίας Πράξης συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ σε 13 υποέργα, που ουσιαστικά αποτελούν παρεμφερή έντυπα και ραδιοφωνικά μηνύματα προβολής της ίδιας δράσης, προϋπολογισθέντος κόστους 150.000 ευρώ έκαστο και, εξαιτίας της κατάτμησης, ανατέθηκαν χωρίς τακτικό διαγωνισμό και με φερόμενο ως αδιαφανή τρόπο;
• Ποιοι ωφελήθηκαν από την αποφυγή τακτικού διαγωνισμού μέσω του φερόμενου τεχνάσματος των κατατμήσεων και σε ποιους κατέληξαν τελικά τα 2.000.000 ευρώ;
• Αντιλαμβάνεσθε την πρόκληση που συνιστά για το κοινό αίσθημα, εν μέσω οικονομικής ασφυξίας για τους πολλούς, αύξησης της ανεργίας και άρνησης της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας να προσφέρει την αυτονόητη στήριξη στα υπό Κυβερνητική λεηλασία και κακοδιαχείριση καταρρέοντα Ασφαλιστικά Ταμεία, η παραπάνω μεθόδευση του Υπουργείου σας που δημιουργεί έντονα την εντύπωση ότι κάποιοι εκλεκτοί μοιράζονται 2.000.000 ευρώ περίπου με τη μέθοδο των αδιαφανών κατατμήσεων προμηθειών;
• Παρακαλούμε να κατατεθούν στη Βουλή:
-όλοι οι φάκελοι των συμμετεχόντων,
- οι συμβάσεις που υπογράφησαν,
- τα ποσά που κατεβλήθησαν ή θα καταβληθούν στους αναδόχους και
- αναλυτική ενημέρωση για την πορεία κάθε επιμέρους από τα παραπάνω αναλυτικά αναφερόμενα Υποέργα.
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Γρηγόρης Νιώτης
Μάρκος Μπόλαρης
Χρύσα Αράπογλου
Θεοδώρα Τζάκρη
Ροδούλα Ζήση
Γιώργος Πεταλωτής
Γιάννης Κουτσούκος
Γιάννης Δριβελέγκας
Γιώργος Ντόλιος
Χρήστος Χάιδος
Μιχάλης Τιμοσίδης
Χρήστος Αηδόνης
Τάσος Σιδηρόπουλος
Θάνος Μωραίτης
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Δημήτρης Τσιρώνης
Μιχάλης Παντούλας
Δημήτρης Βαρβαρίγος
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Μιχάλης Κατρίνης
Παναγιώτης Ρήγας
Νίκος Ζωίδης
Ανδρέας Μακρυπίδης


press

Read more...

Αντώναρος: Εχουμε δουλειά ακόμη να κάνουμε

Να βάλει φρένο στην εκλογολογία επιχειρησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, χωρις ωστόσο να αποκλείει με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο προωρης προσφυγης στις κάλπες.

"Η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στο έργο της, κάνει τη δουλειά της, έχει δουλειά ακόμα να κάνει", δήλωσε οΕυαγ. Αντώναρος, επισημαίνοντας ότι αυτά τα σενάρια έχουν απαντηθεί από τον πρωθυπουργό στη συνέντευξη που έδωσε, πριν ενάμιση μήνα, στις Βρυξέλλες."Είναι σαφές αυτό το οποίο είπε ο πρωθυπουργός", τόνισε ο κυβερνητικός εκπόσωπος και πρόσθεσε ότι "άλλοι είναι εκείνοι, οι οποίοι συντηρούν, για δικούς τους μικροκομματικούς λόγους, αυτό που λέτε εκλογολογία".

Σε ό,τι αφορά την προεδρολογία, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι θέμα που δεν το προκάλεσε,ούτε το δημιούργησε, η κυβέρνηση, αλλά με τη στάση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί δημόσια και από διακεκριμένους επιστήμονες και από κορυφαία στελέχη του πολιτικού κόσμου, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται το επικίνδυνο, δυσάρεστο, απολύτως καταδικαστέο, παιχνίδι το οποίο κάνει με τους θεσμούς",συνέχισε ο Ευ. Αντώναρος και συμπλήρωσε λέγοντας πως με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος κανείς δεν παίζει."Το Σύνταγμα εφαρμόζεται στο ακέραιο. Δεν εφαρμόζεται κατ' επιλογή ή κατά το γούστο της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου", κατέληξε.


ΠΑΣΟΚ

Μιλώντας στον Flash 96 o εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου επεσημανε ότι το πρόβλημα δεν είναι συνταγματικό, αλλά πολιτικό και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν αιχμηρος για τη στάση συνταγματολόγων, λέγοντας ότι θα περίμενε να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία και σε άλλα θέματα. Aναλυτικά η συνέντευξη.

nooz.gr

Read more...

ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ - ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν ήταν καλό το κλίμα στην συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο τρόπος που έχει διαχειριστεί το ζήτημα της γρίπης ο υπουργός Υγείας συναντά τις έντονες αντιδράσεις και των συνεργατών του πρωθυπουργού αλλά και κορυφαίων υπουργών. Στην συνάντηση ο Αβραμόπουλος προσπάθησε να εμφανιστεί... καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν υπάρξει πρόβλημα και ότι θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Δεν είπε το παραμικρό όμως για το πότε θα φτάσουν τα εμβόλια, για το εάν εγκριθούν από τον ΕΟΦ και για το πότε θα υπάρχει σαφής απάντηση.
fimotro


Read more...

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ Βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ



Αγαπητοί φίλοι,

Με αφορμή τη βράβευση της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση του προγράμματος Life-Φύση σχετικά με την Προστασία και Διατήρηση ειδών Πουλιών Προτεραιότητας στην περιοχή σας, το οποίο διακρίθηκε ως ένα από τα 5 σημαντικότερα προγράμματα της Ευρώπης, θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια.


Δράττομαι της ευκαιρίας για να υπενθυμίσω και να τονίσω τη σημασία της ορθής διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και της ύπαρξης και εφαρμογής με συνέχεια και συνέπεια ολοκληρωμένων διαχειριστικών μέτρων. Σήμερα όμως, οι περισσότερες περιοχές Natura δεν έχουν συγκεκριμένα όρια και θεσμοθετημένες χρήσεις γης ούτε καν επιστημονικό φορέα που να μεριμνά για την προστασία τους. Για την απουσία αυτού του απαραίτητου πλαισίου υπάρχει σαφής πολιτική ευθύνη και αδράνεια.

Η Κυβέρνηση όφειλε να προωθήσει ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις ζώνες και τις χρήσεις γης για κάθε Natura και βάσει των σχεδίων αυτών να ληφθούν μέτρα, σε συνεργασία με τους επιστήμονες και τις τοπικές κοινωνίες. Η Πολιτεία όφειλε να έχει στρατηγικό σχεδιασμό για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η προστασία των περιοχών πρέπει να σχεδιάζεται σε βάθος δεκαετιών, δεν μπορεί να γίνεται με ορίζοντα ετήσιο, πράγμα που σήμερα αποτελεί τον κανόνα για τους φορείς διαχείρισης.

Η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνηση για τη συγχώνευση των 29 Φορέων Διαχείρισής τους σε 13, με άλλοθι την προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων και εξορθολογισμό της λειτουργίας του Δημοσίου δυστυχώς επισφράγισε την αδιαφορία της για το αντικείμενο.

Η περιοχή των Πρεσπών υπήρξε «τυχερή» κατά μια έννοια, καθώς η λειτουργία εδώ και χρόνια της Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, όχι μόνο αποτέλεσε μια διαχειριστική, επιστημονική και κοινωνική βάση πάνω στην οποία λειτούργησε η προστασία της περιοχής, αλλά έδωσε και ένα απτό παράδειγμα με ποιό τρόπο η κοινωνία των πολιτών και οι ΜΚΟ μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά, και ενίοτε να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι αδυναμίες του κράτους στο θέμα της προστασία του περιβάλλοντος.

Εύχομαι καλή συνέχεια και επιτυχίες και στο μελλοντικό σας έργο.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Σπύρος Κουβέλης




Read more...

Η δήλωση Αντώναρου, που προκάλεσε την οργή στελεχών της Ν.Δ.



Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Μόνος του άραγε τις σκέφτεται και τις αποφασίζει τις δηλώσεις του και τις απαντήσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κύριος Αντώναρος; Όχι βέβαια. Εκτός κι αν σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχει κανείς άλλος στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση που ασχολείται με το επικοινωνιακό «προφίλ» του κυβερνώντος κόμματος και τον έχουν παρατήσει να βολοδέρνει μέχρι να αυτοαναφλεγεί.

Προφανώς γνωρίζουν και άλλοι τι πρόκειται να... πει ο κ. Αντώναρος. Ποιοι; Και μέχρι ποίου σημείου; Μυστήριο. Πάντως προσωπικά δεν θεωρώ ότι ο Αντώναρος μπορεί να αυτενεργήσει σε τέτοιο σημείο ώστε να λέει ότι « δεν σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών» ακόμη και αν πρόκειται για τον Αλογοσκούφη ούτε ότι δεν σχολιάζει «παγίως τοποθετήσεις μεμονωμένων πολιτών».

Αποκλείεται να τις σκέφτεται και να τις λέει μόνος του τέτοιες προσβλητικές φράσεις, αγνοώντας ότι –ανεξάρτητα του τι μπορεί να συμβαίνει στο εσωτερικό του κόμματος και τι «καταστάσεις» μπορεί να περιβάλλουν τον Αλογοσκούφη, το Βουλγαράκη, το Μανώλη ή τον Κοκκινούλη- εάν ο ίδιος βρίσκεται εκεί που βρίσκεται και κάνει όσα κάνει και λέει όσα λέει, ΔΕΝ θα το έκανε χωρίς Αλογοσκούφηδες, Μανώληδες, Κοκκινούληδες και άλλους πολλούς που … «παγίως δεν σχολιάζει».

Κάποιοι του τα λένε να τα πει. Κάποιοι του δίνουν κατευθύνσεις. Κάποιοι καθορίζουν το «γήπεδο». Κι αυτοί οι «κάποιοι» δεν μπορεί παρά να λαμβάνουν υπ΄όψη τους ότι και στελέχη προσβάλλουν και το θεσμό του κυβερνητικού εκπροσώπου καταβιβάζουν αλλά και οι άνθρωποι αυτοί προς τους οποίους τόσο προσβλητικά, προκλητικά, απαράδεκτα απευθύνεται, « διαμηνύουν ότι δεν θα ξαναψηφίσουν το κόμμα αν δεν ληφθούν ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες εδώ και τώρα».

Πρόκειται για σαφώς «Ρουσοπούλειο» τακτική. Περιφρονητική. Που από την αρχή, παρέπεμπε σε Νεοδημοκρατική Μαρία Αντουανέτα. Για γραμμή του τύπου «Και ποιος είναι αυτός που θα τον σχολιάσει ολόκληρος κυβερνητικός εκπρόσωπος που έχει τόσο σοβαρά άλλα θέματα να σχολιάσει και δεν μπορεί να ασχολείται με …βουλευτάκους και …στελεχάκια».

Και ο κύριος Ρουσόπουλος, ένα γενικότερα καλός χειριστής της επικοινωνιακής στρατηγικής, γνώρισε ήδη την οργή και τη δύναμη τόσο των «βουλευτάκων» όσο και των « στελεχακίων» αλλά και του απλού ψηφοφόρου της Νέας Δημοκρατίας . Ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος , που ουδέποτε βέβαια επελέγη από την κυβέρνηση αλλά επειδή «ήταν εκεί», τον άφησαν για να μην …τρέχουν να ψάχνουν, δεν θα χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της αλαζονείας του.

Ο Καραμανλής όμως θα έρθει. Και μπορεί ο ίδιος να τρέχει από ΙΚΑ σε ΙΚΑ προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, έρχεται όμως μια «κοτσάνα» του Αντώναρου και μηδενίζει όλες του τις προσπάθειες.

επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, προκαλώντας οργή στα στελέχη.

Με την επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή και τον γραμματέα του κόμματος Λ.Ζαγορίτη, τα 16 στελέχη της ΝΔ στη Λάρισα -μεταξύ των οποίων και ο αγροτοσυνδικαλιστής Αθ.Κοκκινούλης- προειδοποιούν ότι δεν θα ξαναψηφίσουν τη ΝΔ αν δεν ληφθούν ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες για εκκαθάριση του πολιτικού σκηνικού από πρόσωπα και συμπεριφορές που ενόχλησαν.

Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση των «16», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος δήλωσε αφ' ενός ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη επιστολής, αφ' ετέρου ότι παγίως δεν σχολιάζει τοποθετήσεις «μεμονωμένων πολιτών».

Η δήλωση Αντώναρου προκάλεσε την οργή των 16 «γαλάζιων» στελεχών και όχι μόνο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη εσωκομματικές διεργασίες και σε άλλες νομαρχιακές, και υπάρχουν σκέψεις το παράδειγμα των λαρισαίων νεοδημοκρατών να το ακολουθήσουν και άλλα «γαλάζια» στελέχη από πολλούς νομούς.

Ο κ. Κοκκινούλης, δε, δήλωσε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ότι εάν ο κ. Αντώναρος «δεν πήρε τώρα το μήνυμα, θα το πάρει σε λίγες ημέρες, όταν θα ακολουθήσει νέο κύμα επιστολών». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι εάν η τοποθέτηση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου απηχεί τις απόψεις του Κ.Καραμανλή, «τότε πολύ φοβάμαι ότι το πρόβλημα είναι του πρωθυπουργού».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας Ιωάννης Βαρβαρούσης δήλωσε: «Είμαστε 'μεμονωμένοι πολίτες' εμείς που εκλεγόμαστε από φορείς, αγροτικές οργανώσεις, επαγγελματικούς συλλόγους, τεχνικά επιμελητήρια. Εμείς δεν απειλήσαμε τον Κ.Καραμανλή. Χτυπήσαμε όχι καμπανάκι, αλλά καμπανάρα.
Δημοσιεύεται σήμερα στη ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ



Read more...

Αναβαθμίζουν οι ΗΠΑ τον ρόλο της Σούδας


Αμερικανικός αστακός

Σε ενίσχυση της βάσης της Σούδας προχωρούν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο διπλής αναβάθμισης του ρόλου της αφενός όσον αφορά την πληρέστερη επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου και αφετέρου την επέκταση των ΝΑΤΟϊκών δράσεων και στην Αφρική.
Το αμερικανικό σχέδιο- που ήδη έχει πάρει το πράσινο φως από τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας- υποβλήθηκε αρχικά στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και υποστηρίχθηκε με έμφαση από το εδώ αρμόδιο τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας και προσωπικά τον πρέσβη κ. Σπέκχαρντ.
Οι επεκτάσεις των δυνατοτήτων της βάσης αφορούν την τοποθέτηση σύγχρονων υποδομών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χιλιάδων πτήσεων αεροσκαφών ετησίως, ενώ ένα καινούργιο σκέλος των νέων τεχνικών διευκολύνσεων αφορά τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας -τα γνωστά Ρ-3- που εκτελούν αντιτρομοκρατικές περιπολίες.Το κόστος του σχεδίου εκσυγχρονισμού εκτιμάται από εμπλεκόμενους επιτελείς σε μερικές δεκάδες εκατ. δολάρια, ενώ δεν περιλαμβάνει νέες κτιριακές εγκαταστάσεις. Παρ΄ όλο που ο αμερικανικός σχεδιασμός για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Σούδας- που χρησιμοποιείται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ - έχει δρομολογηθεί εδώ και περίπου έναενάμισι έτος, ειδικοί εκτιμούν ότι σχετίζεται με τις εξελίξεις στο Ιράν αλλά και τον νέο ρόλο του ΝΑΤΟ για επεμβάσεις ουσιαστικά σε όλο τον κόσμο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006, όταν ήταν και πάλι στην επικαιρότητα μια πιθανή επίθεση των Αμερικανών στο Ιράν, ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης σε σχετική ερώτηση για χρήση της Σούδας είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη συμβατικές υποχρεώσεις τις οποίες και εκπληρώνει. Είναι αξιοσημείωτη η «ελκυστικότητα», που, σύμφωνα με έμπειρους επιτελείς, απέκτησε τελευταία η Σούδα όχι μόνο για τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ αλλά και για την αμερικανική Διοίκηση Αφρικής (Αfrica Command). Ειδικότερα πριν από 3 μήνες επισκέφθηκε τη βάση ο διοικητής του Αfrica Command στρατηγός William Ε. Ward με αφορμή την μεγάλη άσκηση του 6ου Στόλου «Ρhoenix Εxpress», που άρχισε από τη Σούδα με τη συμμετοχή 14 χωρών της Ευρώπης και της Αφρικής. Σ΄ αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον συγκεντρώνει κυρίως το νεοϊδρυθέν στη Σούδα Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ για την εκπαίδευση πληρωμάτων πλοίων του ΝΑΤΟ και συμμαχικών οργανισμών (π.χ. χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου) σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και νηοψίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες αναβαθμίσεις υποδομών έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και στο αμιγώς ναυτικό σκέλος της Σούδας, το οποίο εκτός από ανεφοδιαστικό κέντρο λειτούργησε στις τελευταίες κρίσεις και ως προωθημένη βάση τεχνικής εξυπηρέτησης- επισκευής υποβρυχίων.
Η συμφωνία
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ στην Αθήνα, παρ΄ όλο που οι σχετικές εργασίες δεν έχουν ακόμη αρχίσει, σπεύδουν να επισημάνουν ότι οι αιτηθείσες αναβαθμίσεις του τεχνολογικού εξοπλισμού εντάσσονται στο πλαίσιο των απλών εξυπηρετήσεων λειτουργικού χαρακτήρα και δεν επηρεάζουν τους όρους της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας (DΕCΑ) που διέπει την ύπαρξη και λειτουργία «στρατιωτικής διευκόλυνσης». Προσθέτουν δε ότι οι περισσότερες από τις νέες υποδομές θα χρησιμοποιούνται και από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Ερωτηματικά
ΠΑΝΤΩΣ, πέραν από την πτυχή που αφορά το εύρος των εκσυγχρονισμών και αν αυτό αγγίζει την υπάρχουσα συμφωνία, διπλωματικοί κύκλοι εξέφραζαν τον προβληματισμό τους κατά πόσο θα έπρεπε να δοθεί τόσο εύκολα το αρχικό πράσινο φως και αν υπήρξε διπλωματικό αντισταθμιστικό όφελος σε κάποια θέματα εθνικού ενδιαφέροντος που επηρεάζονται από τις ΗΠΑ. Πολύ περισσότερο, σχολίαζαν, που αυτή την περίοδο οι ΗΠΑ με τη στάση τους στο ΝΑΤΟ ανέχονται την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.



Read more...

Κάνουν 1.010 νέες προσλήψεις στην ΕΡΤ...


...με συμβάσεις έργου. Μεγάλο προεκλογικό σκάνδαλο με την υπογραφή Παυλόπουλου. Σάλος στα παρασκήνια. Θα αντιδράσει κανείς δημοσίως ή θα κάνουν ...όλοι τα στραβά μάτια;
Αναλυτικά, όλες οι θέσεις που θα καλυφθούν, ανά διεύθυνση, από δημοσιογράφους και συμβούλους μέχρι καθαρίστριες και κομμώτριες...
Από τον Λυκούργο Σκαμνιώτη
Δεν έχουν τον Θεό τους εκεί στην ΕΡΤ αλλά και στην κυβέρνηση! Δεν φτάνει που ορισμένοι διοικούντες στην Αγία Παρασκευή παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, με πρώτο τον πρόεδρό της Χρήστο Παναγόπουλο που όπως δήλωσε ανερυθρίαστα εισπράττει 347.000 ευρώ ετησίως (διαβάστε αναλυτικά εδώ!), προχωρούν τώρα σε 1.010 νέες προσλήψεις!!!
Ναι, σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι το δημόσιο πρέπει να κάνει οικονομίες, που τα σωρευμένα ελλείμματα της ΕΡΤ διατηρούνται υψηλά, που η ΕΡΤ έχει χιλιάδες -και ...υπεράριθμους - εργαζόμενους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πάρει 1.010 συμβασιούχους σε διάφορες ειδικότητες. Δημοσιογράφους, ηχολήπτες, οδηγούς, λογιστικούς συμβούλους, επιστημονικούς συμβούλους, παραγωγούς, τεχνικούς, ηθοποιούς, μοντέρ, γραφίστες, γραμματείς, καθαρίστριες, κομμώτριες κλπ...
Για τις προσλήψεις αυτές, υπέγραψαν ήδη έξι αποφάσεις οι υπουργοί Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος (που έχει και την αρμοδιότητα της ΕΡΤ) και Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αυτό το τσουνάμι προσλήψεων στην κρατική ραδιοτηλεόραση με καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα κίνητρα. Οι περισσότερες συμβάσεις θα είναι άλλωστε 18μηνες και στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας "στρατός προπαγάνδας" μέσα από την ΕΡΤ, "στρατός" που θα βρίσκεται ταυτόχρονα και σε ομηρία για την ανανέωση των συμβάσεων ή -γιατί όχι- και με την ελπίδα της μελλοντικής μονιμοποίησης...
Πρόκειται περί ενός μεγάλου σκανδάλου, πρωτίστως πολιτικού. Το θέμα είναι αν θα αποσιωπηθεί και αν θα υπάρξουν συνεργοί -και ποιοι- στην πραγματοποίησή του.Κανείς δεν δικαιούται ασφαλώς να επικρίνει τους εργαζόμενους που θέλουν, έστω και...με αυτή την άθλια μορφή των συμβάσεων, να δουλέψουν. Ο εκμαυλισμός όμως που επιχειρείται με ένα τέτοιο προεκλογικό όργιο προσλήψεων δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει έτσι. Ούτε να απλωθεί ένα τεράστιο δίχτυ συγκάλυψης και σιωπής. Άλλωστε, υπάρχει και το οικονομικό σκέλος σε αυτήν την περίοδο λιτότητας: Ποια θα είναι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού, που ήδη έχει πέσει έξω, από τις 1.010 νέες προσλήψεις; Επίσης, παραμονές εκλογών με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι "τυχεροί";Η κυβέρνηση τα δίνει όλα λοιπόν εν όψει εκλογών και σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει ο,τι μπορεί. Η αντιπολίτευση δεν πρέπει να αντιδράσει; Η Δικαιοσύνη -ένας εισαγελλέας- δεν πρέπει να παρέμβει;
Στα παρασκήνια επικρατεί ήδη σάλος. Θα αντιδράσει όμως κανείς δημοσίως ή τελικά θα κάνουν ...όλοι τα στραβά μάτια;
Για να έχετε πλήρη εικόνα, σας μεταφέρουμε αναλυτικά (όπως έχουν καταγραφεί και στο http://www.diorismos.gr/Dpages/news/viewnews.php?nid=6671&spec=job) και τις 1.010 θέσεις που θα καλυφθούν ανά διεύθυνση της ΕΡΤ.
Διαβάστε για να ...τρελαθείτε, στο press-gr



Read more...

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ...


Πολιτικό σχεδιασμό που, εάν οι τότε συνθήκες το επιτρέπουν, θα δίδει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα εκλογικού αιφνιδιασμού τον Σεπτέμβριο φέρεται να έχει εκπονήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προοπτική των πρόωρων εκλογών συζητήθηκε εκτενώς μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και στενών του συνεργατών στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Μάλιστα, ο... πρωθυπουργός πυκνώνει το τελευταίο διάστημα τις εμφανίσεις του και θα συνεχίσει ένα εντατικότατο πρόγραμμα συνεργασιών και επισκέψεων με στόχο την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Στο ανωτέρω πλαίσιο, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Ηλιούπολης.
Επίσης, η κυβέρνηση, όπως διεφάνη από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, θα συνεχίσει να επενδύει πολιτικά στις επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της προεδρικής εκλογής.
Με δεδομένο ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει καταστήσει σαφές ότι θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον προσεχή Μάρτιο, δημιουργούνται οι όροι ώστε η κυβέρνηση να χρεώσει στο ΠΑΣΟΚ την προσφυγή στις κάλπες με δική της πρωτοβουλία τον Σεπτέμβριο, καθώς ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να προβάλει το επιχείρημα ότι η χώρα δεν αντέχει το κόστος μιας πολύμηνης προεκλογικής περιόδου.
Τέλος, τα εκλογικά σενάρια επιτείνουν τα «φιλολαϊκά» μέτρα που λαμβάνει μεσούντος του θέρους η κυβέρνηση, από την απόσυρση των Ι.Χ. και την ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών για την απόκτηση εξοπλισμού έως την επιδότηση για «οικολογική» αναβάθμιση κατοικιών.

fimotro

Read more...

ΛΑΧΤΑΡ'ΣΑΝ ΤΗ ΝΔ!


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοραή
(από την Ελευθεροτυπία)

Ξεσπαθώνουν κατά του Αντώναρου, που τους χαρακτήρισε «μεμονωμένους πολίτες», οι 16 «γαλάζιοι» συνδικαλιστές του θεσσαλικού κάμπου που με επιστολή τους στον πρωθυπουργό του ζήτησαν να προχωρήσει σε «ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες» πριν από τη ΔΕΘ. Τον κάλεσαν να κάνει «εκκαθάριση του πολιτικού προσωπικού» που «παραβίασε κάθε έννοια δικαίου και ηθικής» και επισήμαναν κακοδιαχείριση κυρίως... οράματος, αρχές που δεν έγιναν πραγματικότητα κ.λπ.
«Οπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω δηλώσεις, τοποθετήσεις μεμονωμένων πολιτών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την επιστολή των «16».
Την αγνοούσε
Αγνοούσε και την επιστολή. «Δεν γνωρίζω την ύπαρξή της» δήλωσε. «Ολες οι επιστολές, που φθάνουν στο μέγαρο Μαξίμου, όπως σας έχω πει και άλλες φορές -και είναι πάρα πολλές-, ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία» πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίζει πού πήγε η συγκεκριμένη επιστολή. Σε υπουργό; Στο αρχείο του Μαξίμου; Στον κάδο; Το Μαξίμου δεν φαίνεται να πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών και κλείνει τα αυτιά στις κραυγές αγωνίας των στελεχών του επιλέγοντας την τακτική του στρουθοκαμηλισμού.
Λάβρος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν ο «γαλάζιος» αγροτοσυνδικαλιστής Θανάσης Κοκκινούλης που ήταν μεταξύ αυτών που υπέγραψε την επιστολή. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σ' εμάς και τον κ. Αντώναρο» είπε στην «Ε». «Εμείς ήμασταν αιρετοί και πριν από το 2004 όπως είμαστε και τώρα. Εκπροσωπούμε τον κόσμο και έχουμε χρέος απέναντί του να μεταφέρουμε την αγωνία του, αφού δεν μπορεί όχι να ακουμπήσει, ούτε να πλησιάσει τους μεγαλοσχήμονες. Τον κ. Αντώναρο πριν από το 2004 δεν τον ήξερε κανείς. Μετά το 2004 τον διόρισε ο πρωθυπουργός. Αν δεν πήρε τώρα το μήνυμα, θα το πάρει σε λίγες ημέρες που θα ακολουθήσει νέο κύμα επιστολών από φορείς και συλλόγους που ήθελαν να υπογράψουν τη δική μας επιστολή -εμείς δεν σκεφτήκαμε να τους καλέσουμε- και ετοιμάζονται να γράψουν τις δικές τους. Θα πει πάλι ότι πρόκειται για "μεμονωμένους πολίτες";».
Στο σχόλιο της «Ε», ότι ο Β. Αντώναρος δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις στο μπρίφινγκ αλλά μιλάει ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Θ. Κοκκινούλης απάντησε: «Τότε πολύ φοβάμαι ότι το πρόβλημα είναι του πρωθυπουργού. Οι θέσεις μας απηχούν τις αγωνίες που βγαίνουν από τις καρδιές των νεοδημοκρατών. Αν δεν θέλουν να τις ακούσουν...».
Αναζητήσαμε και τον αντιπρόεδρο της ΝΟΔΕ Λάρισας Ιωάννη Βαρβαρούση.
«Είμαστε "μεμονωμένοι πολίτες" εμείς που εκλεγόμαστε από φορείς, αγροτικές ενώσεις, επαγγελματικούς συλλόγους, τεχνικά επιμελητήρια κ.λπ.;» αναρωτήθηκε. «Εμείς δεν απειλήσαμε τον Κ. Καραμανλή. Χτυπήσαμε όχι καμπανάκι αλλά καμπανάρα. Η Ν.Δ. δεν τήρησε τις εξαγγελίες της και βλέπουμε τον κόσμο να απομακρύνεται. Παντού μας λένε ότι αν δεν γίνει κάτι τώρα, με μαθηματική ακρίβεια θα χάσουμε. Δεν πήγαμε καλά και δεν πάμε. Εχουμε πολύ κόσμο πίσω μας και μεταφέρουμε την αγωνία του να αλλάξει το κλίμα».
«Τι τους κρατάει;»
Ο κ. Βαρβαρούσης προτείνει «να φύγουν υπουργοί, διοικητές οργανισμών που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, όσοι έβλαψαν το κόμμα». «Ο πρόεδρος ξέρει ποιοι είναι» τόνισε. «Τι τους κρατά; Αυτά που ακούγαμε για το ΠΑΣΟΚ, τα ακούμε τώρα για τους δικούς μας. Ε, αυτό δεν το δέχεται ο οργανισμός μας. Δεν το καταλαβαίνουν κι αυτοί ότι έκαναν κακό στην παράταξη; Γιατί δεν φεύγουν από μόνοι τους; Γιατί δεν κάνουν ό,τι και ο Ρουσόπουλος; Αν χρειαστεί ακόμη και να πέσει η κυβέρνηση για να καθαριστεί αυτό το πράγμα που μας θίγει όλους, να πέσει. Οχι να πεθάνει με θάνατο αργό. Αν και εγώ νομίζω ότι αν κάνουμε ό,τι πρέπει, ο κόσμος θα μας ξαναψηφίσει».
Ο Ι. Βαρβαρούσης είπε και εκείνος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιστολές εκπροσώπων διαφόρων φορέων. «Ο κόσμος αγωνιά» τόνισε. «Εγώ είμαι γεωπόνος, ασχολούμαι με τα κοινά πάνω από 20 χρόνια, είμαι οργανωμένο μέλος της Ν.Δ., δεν πήρα ούτε ένα ευρώ από κανέναν, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου και θα μιλώ μήπως και αφυπνιστούμε».
Αυτά πάντως που είπαν οι «16», έστω και σε διαφορετικούς τόνους, τα λένε και άλλα στελέχη της Ν.Δ. «Αν η κυβέρνηση έχει μακρά ζωή, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο, πρέπει να γίνουν αλλαγές» δήλωσε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου (στο κανάλι 1).
«Δεν συμφωνώ στο ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» δήλωσε ο βουλευτής Κ. Αγοραστός (στον 9,84) και ζήτησε αλλαγές: «Οποιοι έχουν αποτελεσματικότητα στο έργο τους πρέπει να παραμείνουν. Οποιοι δεν ανταποκρίθηκαν για οποιονδήποτε λόγο, να φύγουν», είπε.
fimotro


Read more...

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ - ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ!


Ρεπορτάζ : Μάνος Χαραλαμπάκης - Θόδωρος Νικολάου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

"Ο φόβος και η αγωνία από την αναμενόμενη εμφάνιση κρουσμάτων στη χώρα μας έχει οδηγήσει τον κόσμο σε παράλογες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, μια κυρία ζήτησε 200 μάσκες για να τις χρησιμοποιήσει στην εταιρεία της», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο φαρμακοποιός κ. Χάρης Λήτος. Το παραπάνω περιστατικό είναι ενδεικτικό του... αδικαιολόγητου πανικού- όπως λένε οι φαρμακοποιοί- που έχει καταλάβει τους Έλληνες πολίτες εξαιτίας της νέας γρίπης. Σε πολλά φαρμακεία της Αττικής παρατηρείται έλλειψη μασκών, καθώς εκεί που σκονίζονταν στα ράφια και τα ντουλάπια τώρα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση! Εικόνα δηλαδή που θυμίζει Μεγάλη Βρετανία: εκεί έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οι πωλήσεις ψηφιακών θερμομέτρων, μασκών, αντισηπτικών. Αλλά δικαιολογημένα, αφού πρόκειται για την πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων· έχουν φτάσει τα 11.159, ενώ υπολογίζεται ότι αυτοί που έχουν μολυνθεί ξεπερνούν τις 100.000. Ελλείψεις όμως δεν παρατηρούνται μόνο σε μάσκες. Αρκετά φαρμακεία έχουν ξεμείνει από το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, ενώ ανάρπαστα έχουν γίνει τα αντισηπτικά τζελ, τα σαπούνια και τα υγρά μαντιλάκια. Το φαινόμενο να αδειάζουν τα ράφια από νοσοκομειακές μάσκες έχει επεκταθεί σε πάρα πολλά φαρμακεία της πρωτεύουσας το τελευταίο διάστημα. «Έρχεται ένας πελάτης και μου λέει: “Θέλω 6-7 μάσκες”. Του λέω: “Πάρε μία. Τι να τις κάνεις τόσες;”», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος. «Το τελευταίο διάστημα η ζήτηση για μάσκες έχει αυξηθεί πάρα πολύ και βέβαια χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Στο δικό μου φαρμακείο μπορεί να μην υπάρχει έλλειψη, σε άλλα όμως έχουν εξαντληθεί», επισημαίνει. Ο κόσμος ωστόσο, όπως προσθέτει, ζητάει να αγοράσει και άλλα είδη προκειμένου να προστατευτεί από τη γρίπη. «Αγοράζουν αντισηπτικά μαντιλάκια και σαπούνια, αλλά σ΄ αυτά δεν υπάρχουν ελλείψεις». Συνιστούν ψυχραιμία Αιτία για την έκρηξη στις πωλήσεις μασκών και αντισηπτικών είναι ο πανικός, τονίζει ο φαρμακοποιός. «Αυτή η τρομολαγνεία για τη γρίπη έχει κάνει πολύ κακό στην ψυχολογία του κόσμου. Το ζούμε καθημερινά. Αυτό που τους συνιστούμε είναι ψυχραιμία. Να κάνουν τις διακοπές τους ήρεμα», εξηγεί. Παρόμοια είναι η εικόνα που περιγράφει και ο φαρμακοποιός κ. Χαράλαμπος Χαρός που διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Την τελευταία εβδομάδα δεν προλάβαινε να προμηθεύει τους πελάτες του με μάσκες. «Ειδικά το περασμένο Σάββατο που εφημέρευα, αλλά και σήμερα, η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να μου τελειώσουν. Δυστυχώς, δεν υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση στο θέμα της γρίπης. Και ο πανικός δεν είναι ό,τι καλύτερο», συμπληρώνει ο κ. Χαρός. Δεκάδες μάσκες πουλάει καθημερινά- συνήθως σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό- και ο φαρμακοποιός και γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Ηλίας Γιαννόγλου. Όπως λέει, ο «αδικαιολόγητος πανικός» έχει οδηγήσει σε σημαντική έλλειψη στην αγορά αυτών των προϊόντων, «καθώς οι εταιρείες μάς προμηθεύουν πλέον με το σταγονόμετρο». Αντίστοιχη είναι η εικόνα που παρουσιάζεται και στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις αντισηπτικών τζελ και σαπουνιών. Όπως τονίζεται, μπορεί να υπάρχει αύξηση στις πωλήσεις μασκών, όμως η ζήτηση και σε αντισηπτικά υγρά τζελ- που δεν χρειάζονται νερό- και σε άλλα παρόμοια είδη είναι επίσης πολύ μεγάλη. Τα ζητάνε κατά κανόνα υπάλληλοι σε δημόσιες υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, προκειμένου να απολυμαίνουν τα χέρια τους. Επίσης, αρκετοί γονείς τα αγοράζουν για να εφοδιάζουν τα παιδιά τους, τα οποία στέλνουν σε κατασκηνώσεις. Στα μέσα μεταφοράς Όταν είχε πρωτοεμφανιστεί ο ιός Η1Ν1, τον γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες από το Μεξικό, όπου δεκάδες άνθρωποι φορούσαν μάσκες κατά τις μετακινήσεις τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό το φαινόμενο έχει κάνει πλέον την εμφάνισή του και στη χώρα μας. Έτσι, έχουν αρχίσει κάποιοι να φορούν μάσκες όταν μπαίνουν στο Μετρό, στον Ηλεκτρικό και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου υπάρχει συνωστισμός και τα παράθυρα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κλειστά λόγω του κλιματισμού. Περισσότεροι είναι αυτοί πάντως που έχουν στην τσάντα τους ένα αντισηπτικό τζελ, που το χρησιμοποιούν όταν βγαίνουν από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
fimotro


Read more...

ΤΟ 2000 Η ΝΔ ΔΙΑΒΑΖΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΛΛΙΩΣ!


Ρεπορτάζ : Νικολέττα Μουτούση
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σε πεδίο επίλυσης του «πολιτικού προβλήματος», όπως χαρακτήριζε τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είχε μετατρέψει η Ν.Δ. την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2000: για μήνες, τα στελέχη της μιλούσαν για πρόωρες εκλογές, αποσυνδέοντας τις όποιες κινήσεις της Ν.Δ. από τις συνταγματικές διατάξεις για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας! Με τον αέρα των δημοσκοπήσεων, που της... έδιναν προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να μετατρέψει τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 1999 σε πρόκριμα για τις επόμενες εθνικές εκλογές. «Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι θα είναι μία γενικευμένη πολιτική αναμέτρηση», δήλωνε χαρακτηριστικά ο τότε εκπρόσωπος Τύπου Α. Σπηλιωτόπουλος σχετικά με το στίγμα που είχε δώσει ο πρόεδρος του κόμματος στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής εν όψει των ευρωεκλογών. Οι προσδοκίες, ωστόσο, για προβάδισμα άνω των 5 ποσοστιαίων μονάδων και για «νέο ξεκίνημα»- όπως ήταν το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της Ν.Δ.- περιορίστηκαν στη διαφορά του 3,1% και το ποσοστό του κόμματος έφτασε το 35,99% από το 38,1% που είχε συγκεντρώσει στις εθνικές εκλογές του 1996. Αν και μικρότερη του αναμενόμενου, η επικράτηση της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές δυνάμωσε τις φωνές που ακούγονταν όλο το προηγούμενο διάστημα από βουλευτές του κόμματος και οι οποίοι τάσσονταν υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών χρησιμοποιώντας ως όχημα την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Καμία επίσημη απάντηση Επί μήνες- από τον Φεβρουάριο που ο Κ. Σημίτης είχε ανακοινώσει τη στήριξη Στεφανόπουλουο πρόεδρος της Ν.Δ. απέφευγε να δώσει επίσημη απάντηση για τη στάση που θα κρατούσε το κόμμα στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου 2000. Διά στόματος Α. Σπηλιωτόπουλου γινόταν κατ΄ επανάληψη λόγος για μικροκομματικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ με τον θεσμό, αλλά για τη στάση της Ν.Δ. ο τότε εκπρόσωπος του κόμματος έκανε διαρκείς αναφορές ότι προείχε να επιλυθεί το «πολιτικό πρόβλημα». Η απόφαση, πάντως, αναγορευόταν σε καθαρά πολιτικό ζήτημα και όχι σε θέμα προσώπου, και αυτό ήταν σαφές και από τις αναφορές του ίδιου του Κ. Καραμανλή, που συνέδεε την όποια επιλογή με την ανάγκη απομάκρυνσης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- όπως συμβαίνει σήμερα από την αντίθετη πλευρά! Τα πρώτα σύννεφα για το γαλάζιο στρατόπεδο άρχισαν να διαφαίνονται στις αρχές Νοεμβρίου, όταν δημοσκοπήσεις έφεραν εκ νέου στην πρώτη θέση το ΠΑΣΟΚ. Η σταθερά ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου, που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 1999- και σε σημαντικό βαθμό είχε οδηγήσει και στη μετρίαση της διαφοράς στις ευρωεκλογές- αλλά και τα αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ στον σεισμό του Σεπτεμβρίου έδωσαν πόντους στο κυβερνών κόμμα. «Η τελευταία πραγματική δημοσκόπηση ήταν οι ευρωεκλογές με την πρωτιά και τη νίκη της Ν.Δ.» ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση στα τέλη Νοεμβρί ου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Δ. Σιούφα, ο οποίος προέβλεπε: «Οι εθνικές εκλογές θα επιβεβαιώσουν και την πρωτιά και τη νίκη της Ν.Δ.». Οι μέρες, όμως, που ακολούθησαν τον Δεκέμβριο του 1999 έφεραν σε ακόμη δυσμενέστερη θέση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο «ανένδοτος αγώνας κατά της διαφθοράς» που είχε αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου ο Κ. Καραμανλής δεν απέδιδε τα εκτιμώμενα οφέλη για το κόμμα, ενώ δύο νέα «χαστούκια» ήρθαν από υψηλόβαθμα στελέχη της παλαιάς φρουράς της Ν.Δ. Στις 17 Δεκεμβρίου ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ανοιχτά την πλήρη στήριξη των αποφάσεων του Ελσίνκι για την Τουρκία και την Κύπρο, επικροτώντας τις κυβερνητικές επιλογές. Δύο μέρες αργότερα ήταν η ώρα του Γ. Σουφλιά να δώσει τη δική του απάντηση στο προσκλητήριο του προέδρου της Ν.Δ. για συστράτευση όλων στις επόμενες εκλογές. Σουφλιάς κατά Καραμανλή Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε διαγραφεί από το κόμμα τον Ιανουάριο του 1999, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος, συνοδεύοντας την απόφαση εκείνη από δηλώσεις-καταπέλτη κατά του Κ. Καραμανλή. Μπροστά στο βαρύ αυτό κλίμα που είχε δημιουργηθεί και διαβλέποντας πως τυχόν πρόωρες εκλογές θα είχαν αρνητικό αποτέλεσμα για τη Ν.Δ., ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε στις 21 Δεκεμβρίου 1999, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, πως το κόμμα θα στήριζε την επανεκλογή Στεφανόπουλου, ο οποίος είχε υψηλότατη δημοτικότητα και τυχόν καταψήφισή του εκτιμήθηκε ότι θα είχε πολιτικό κόστος για τη Ν.Δ. Τον Απρίλιο του 2000, ο κ. Κ. Σημίτης διαβλέποντας το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, αιφνιδίασε προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, στις οποίες και επικράτησε με οριακή διαφορά...

fimotro

Read more...

ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΑΠΟ ΦΑΝΗ ΚΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΟΑΕΔ


Σοβαρές αιχμές εναντίον του υφισταμένου της- τυπικά αλλά φαίνεται όχι ουσιαστικά- διοικητή του ΟΑΕΔ Γιώργο Βερναρδάκη, τον οποίο προειδοποιεί ότι θα υποστεί σοβαρές συνέπειες, εάν αποδειχθούν βάσιμες οι καταγγελίες για ρουσφετολογικές προσλήψεις, αφήνει η υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πετραλιά. Όταν ρωτήθηκε από τα «ΝΕΑ» για τις κατηγορίες ότι ο ΟΑΕΔ έχει μετατραπεί σε... ρουσφετολογικό μηχανισμό, απάντησε με τρόπο που αφήνει εκτεθειμένο τον διοικητή, εάν δεν δώσει σύντομα σαφείς εξηγήσεις: «Κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλεύεται την ανεργία για ίδιον όφελος. Μακριά από εμάς το εμπόριο προσδοκιών και ελπίδων. Η ανεργία δεν έχει κομματικό χρώμα. Αφορά όλους τους νέους και τις νέες. Γι΄ αυτό και επιλογή μας, πρώτιστο μέλημά μας, είναι η ικανοποίηση του δικαιώματος των νέων για αξιοπρεπή εργασία», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Απασχόλησης και συνέχισε με προειδοποίηση προς τον κ. Βερναρδάκη: «Γνωρίζω τις καταγγελίες που έχουν γίνει από μερίδα του Τύπου. Ζήτησα ενημέρωση από τον διοικητή του ΟΑΕΔ, τον κ. Βερναρδάκη. Να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνησή μας, με εντολή του Πρωθυπουργού, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να εκμεταλλευθεί την αγωνία των νέων για απασχόληση. Για μας η καταπολέμηση της ανεργίας είναι ο χώρος συνάντησης, συναίνεσης και συνεννόησης, μακριά από κομματικές και προσωπικές υστεροβουλίες και επιδιώξεις. Η καταπολέμηση της ανεργίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να ευτελίζει την πολιτική μας ούτε να γίνεται εργαλείο για την εξυπηρέτηση προσωπικών στόχων και επιδιώξεων».

fimotro

Read more...

ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ


Ρεπορτάζ : Ελευθερία Αρλαπάνου

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα επιβραδύνεται η πιστωτική επέκταση, εντείνοντας την πιστωτική ασφυξία στην αγορά και αποδυναμώνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, που ίσως πέρασε σε αρνητικό έδαφος στο δεύτερο τρίμηνο του 2009. Νέα επιβράδυνση παρουσίασε τον Ιούνιο ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης που... «προσγειώθηκε» στο 7,6%, από 9,4% τον Μάιο. Ενδεικτικό είναι και το ότι σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2008 τα υπόλοιπα των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκαν τον Ιούνιο μόλις 0,13%.
Η κάμψη της ζήτησης και το «φρένο» στις αθρόες δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες οδηγούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης, αποδυναμώνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που οδεύει σε ύφεση. Οπως εκτιμά πλέον η Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι θετική εξέλιξη αν ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης κινηθεί φέτος στην περιοχή του 5%.
Πηγές της ΤτΕ δεν αποκλείουν ανεπισήμως ο ρυθμός συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ να ανέλθει έως και το -1%, αν και η επίσημη πρόβλεψη της Τράπεζας είναι για μηδενικό, ίσως και οριακά αρνητικό ρυθμό μεταβολής του ελληνικού ΑΕΠ.
Ο αρχικός στόχος
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση, μετά την ενεργοποίηση του σχεδίου των ενισχύσεων των 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, ήταν να διατηρήσει τον ετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης κοντά στο 10%, στόχος που όμως αναθεωρήθηκε πτωτικά στη ζώνη του 5% με 6%. Πάντως από την ΤτΕ επισημαίνουν πως στο δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε κάποια βελτίωση σε σχέση με το πρώτο, αφού σύμφωνα με τους ετησιοποιημένους ρυθμούς αύξησης στο πρώτο τρίμηνο η άνοδος ήταν 2,9% και στο δεύτερο τρίμηνο 4,9%.
Σε κάθε περίπτωση οι υψηλοί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης των προηγούμενων ετών που συνέδραμαν τα μέγιστα στη διατήρηση των υψηλών αναπτυξιακών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας αλλά και των τραπεζικών κερδών αποτελούν πλέον παρελθόν. Η νέα πραγματικότητα έχει αφήσει εδώ και μήνες έντονα σημάδια στην αγορά, καθώς η μεγάλη επιβράδυνση στις χορηγήσεις δανείων προκαλεί ήδη πιστωτική ασφυξία στην αγορά, κυρίως στις μικρές και μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις.
Η έλλειψη της ρευστότητας αποτυπώνεται και στην εκρηκτική άνοδο που παρουσιάζουν τα «φέσια» στην αγορά, τα οποία κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα προσεγγίζοντας ήδη τα 1,8 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφοντας αύξηση 200%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΤτΕ:
Νοικοκυριά
Στο τέλος Ιουνίου, τα υπόλοιπα των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανήλθαν σε 249,9 δισ. ευρώ, από 250,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαΐου. Ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε στο 7,6%, από 9,4% τον Μάιο και 15,9% το Δεκέμβριο του 2008. Επιβράδυνση παρατηρήθηκε τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά.
Η ΤτΕ επισημαίνει, πάντως, ότι η βραχυχρόνια δυναμική, όπως αυτή αποτυπώνεται στους ετησιοποιημένους ρυθμούς ανόδου του πρώτου και του δευτέρου τριμήνου (2,9% και 4,9% αντίστοιχα) δείχνει τάσεις βελτίωσης. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις επιχειρήσεις είναι 4% και 6,4% και στα νοικοκυριά 1,6% και 3,1%. Η καθαρή μηνιαία ροή διαμορφώθηκε σε 1,38 δισ. ευρώ, από 1,1 δισ. ευρώ.
Επιχειρήσεις
Τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων ανήλθαν τον Ιούνιο σε 132,014 δισ. ευρώ με τον ετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να επιβραδύνεται στο 8,8%, από 11,4% τον Μάιο και 18,7% τον περσινό Δεκέμβριο. Η καθαρή μηνιαία ροή χρηματοδοτήσεων ανήλθε σε 923 εκατ. ευρώ, από 765 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.
Ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε προς όλους σχεδόν τους επιχειρηματικούς κλάδους, πλην της Ναυτιλίας (+13,9% από +13,7% τον Μάιο) και των Μεταφορών - Επικοινωνιών (+12,8% από +10,8% το Μάιο). Μεγάλη επιβράδυνση καταγράφηκε στον κλάδο του Εμπορίου (+10,9% από +14% τον Μάιο), στη Βιομηχανία (+2,5% από +5,9%), τις Κατασκευές (+10,8%, από +15,8%) και τη Γεωργία (+6,9% από +8,4%).
Δάνεια
Αξιοσημείωτη είναι η επιβράδυνση που καταγράφεται στις εκταμιεύσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Στο σύνολο των δανείων προς τα νοικοκυριά ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε στο 6,2% από 7,3% τον Μάιο με τα υπόλοιπα να ανέρχονται σε 117,9 δισ. ευρώ, από 117,6 δισ. τον Μάιο. Η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδοτήσεων προς τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στα 463 εκατ. ευρώ από 338 εκατ. ευρώ τον Μάιο και αντί των 674 εκατ. ευρώ τον περσινό Δεκέμβριο.
Στα στεγαστικά δάνεια το υπόλοιπο των χρηματοδοτήσεων διαμορφώθηκε σε 78,7 δισ. ευρώ με τον ετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να επιβραδύνεται στο 6%, από 6,9% τον Μάιο και από 11,5% τον περσινό Δεκέμβριο. Η μηνιαία καθαρή ροή διαμορφώθηκε σε 399 εκατ. ευρώ, από 186 εκατ. τον Μάιο και αντί των 498 εκατ. ευρώ τον περσινό Δεκέμβριο.
Στα καταναλωτικά δάνεια τα υπόλοιπα ανήλθαν σε 36,2 δισ. ευρώ από 36,3 δισ. ευρώ τον Μάιο με τον ετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να επιβραδύνεται αισθητά στο 7,1%, από 8,4% το Μάιο και αντί του 16% που ήταν τον περσινό Δεκέμβριο. Η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδοτήσεων στην κατηγορία αυτή περιορίστηκε μόλις στα 63 εκατ. ευρώ από 109 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.
Η αγοράΗ μεγάλη επιβράδυνση στις χορηγήσεις δανείων προκαλεί ήδη πιστωτική ασφυξία στην αγορά, κυρίως στις μικρές και μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις.
«Φέσια»
Η έλλειψη της ρευστότητας αποτυπώνεται και στην εκρη-κτική άνοδο που παρουσιάζουν τα «φέσια» στην αγορά, τα οποία κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα προσε γγίζοντας ήδη τα 1,8 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφοντας αύξηση 200%.
Οι κλάδοι
Μεγάλη επιβράδυνση καταγράφηκε στον κλάδο του Εμπορίου (+10,9% από +14% τον Μάιο), στη Βιομηχανία (+2,5% από +5,9%), τις Κατασκευές (+10,8%, από +15,8%) και τη Γεωργία (+6,9% από +8,4%).

fimotro

Read more...

Μπαράζ επιθέσεων με γκαζάκια τη νύχτα


Σε γραφεία κομμάτων, σε επτά διαφορετικές περιοχές της Αθήνας


Συντονισμένες εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια και μολότοφ σε γραφεία των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ σημειώθηκαν από τις 3 έως τις 3 και μισή τα ξημερώματα σε επτά διαφορετικές περιοχές της Αθήνας.

Ειδικότερα, οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε Γουδί, Αγίους Αναργύρους, Δραπετσώνα, Καμίνια, Κουκάκι, Πετράλωνα και Χαλάνδρι.

Προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα γραφεία των κομμάτων.



Read more...

Ολα τα πρωτοσέλιδα Απογευματινών-Πρωινών -Οικονομικων, Αθλητικών, Θεσσαλονικής


28-7-2009

Κάντε κλικ στις εφημερίδες να ανοίξουν

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ



























ΠΡΩΙΝΕΣ
















ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ




















ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ

















ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

kafeneio

Read more...