Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ Βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ



Αγαπητοί φίλοι,

Με αφορμή τη βράβευση της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση του προγράμματος Life-Φύση σχετικά με την Προστασία και Διατήρηση ειδών Πουλιών Προτεραιότητας στην περιοχή σας, το οποίο διακρίθηκε ως ένα από τα 5 σημαντικότερα προγράμματα της Ευρώπης, θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια.


Δράττομαι της ευκαιρίας για να υπενθυμίσω και να τονίσω τη σημασία της ορθής διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και της ύπαρξης και εφαρμογής με συνέχεια και συνέπεια ολοκληρωμένων διαχειριστικών μέτρων. Σήμερα όμως, οι περισσότερες περιοχές Natura δεν έχουν συγκεκριμένα όρια και θεσμοθετημένες χρήσεις γης ούτε καν επιστημονικό φορέα που να μεριμνά για την προστασία τους. Για την απουσία αυτού του απαραίτητου πλαισίου υπάρχει σαφής πολιτική ευθύνη και αδράνεια.

Η Κυβέρνηση όφειλε να προωθήσει ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις ζώνες και τις χρήσεις γης για κάθε Natura και βάσει των σχεδίων αυτών να ληφθούν μέτρα, σε συνεργασία με τους επιστήμονες και τις τοπικές κοινωνίες. Η Πολιτεία όφειλε να έχει στρατηγικό σχεδιασμό για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η προστασία των περιοχών πρέπει να σχεδιάζεται σε βάθος δεκαετιών, δεν μπορεί να γίνεται με ορίζοντα ετήσιο, πράγμα που σήμερα αποτελεί τον κανόνα για τους φορείς διαχείρισης.

Η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνηση για τη συγχώνευση των 29 Φορέων Διαχείρισής τους σε 13, με άλλοθι την προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων και εξορθολογισμό της λειτουργίας του Δημοσίου δυστυχώς επισφράγισε την αδιαφορία της για το αντικείμενο.

Η περιοχή των Πρεσπών υπήρξε «τυχερή» κατά μια έννοια, καθώς η λειτουργία εδώ και χρόνια της Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, όχι μόνο αποτέλεσε μια διαχειριστική, επιστημονική και κοινωνική βάση πάνω στην οποία λειτούργησε η προστασία της περιοχής, αλλά έδωσε και ένα απτό παράδειγμα με ποιό τρόπο η κοινωνία των πολιτών και οι ΜΚΟ μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά, και ενίοτε να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι αδυναμίες του κράτους στο θέμα της προστασία του περιβάλλοντος.

Εύχομαι καλή συνέχεια και επιτυχίες και στο μελλοντικό σας έργο.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Σπύρος Κουβέλης



Δεν υπάρχουν σχόλια: