Αρκετές υλικές ζημιές σε σπίτια σε χωριά της Φθιώτιδας προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 5,1 βαθμών που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αμφίκλεια, επίκεντρο 28 χλμ. δυτικά της Αταλάντης και 121 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας, σε εστιακό βάθος 20 χλμ.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σημαντικές ζημιές σε σπίτια στο Ρεγγίνι, την Μενδενίτσα, την Ανάβρα, την Δρυμαία, το Τιθρώνιο, την Κάτω Τιθορέα, τα Καμένα Βούρλα και τον Άγιο Κωνσταντίνο.
Σε περισσότερα από 300 σπίτια έχουν δηλωθεί ζημιές, αλλού ελαφρές και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικές. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δύο σπίτια που ήταν ακατοίκητα έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία της Αμφίκλειας και άλλο ένα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην Κάτω Τιθορέα.
Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δήμοι της περιοχής, περίπου 150 σπίτια έχουν μέχρι στιγμής δηλωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιές στον δήμο Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου και μάλιστα τα 80 από αυτά είναι στο χωριό Ρεγγίνι.
Στα χωριά της Αμφίκλειας έχουν προκληθεί ζημιές σε πάνω από 150 σπίτια, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς ένα μεγάλο μέρος από τους κατοίκους δεν βρίσκεται στην περιοχή και έτσι θα καθυστερήσει να αποτυπωθεί η συνολική εικόνα της κατάστασης.
Οι μηχανικοί του δήμου που έκαναν την πρώτη αυτοψία δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση των οικοδομών και σημειώνουν πως «δεν υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να λάβουμε έκτακτα μέτρα για να εκκενωθεί κάποια κατοικία».
Αργά το απόγευμα στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που έφθασε από την Αθήνα για να εκτιμήσει την κατάσταση και αύριο αναμένεται νέο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης.
Ακόμη στην περιοχή βρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο μηχανικών του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, οι οποίοι προχώρησαν ακόμη και σε αυτοψίες όπου χρειάστηκε για να δώσουν τις πρώτες συμβουλές στους κατοίκους των περιοχών, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα, αλλά και να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους μηχανικούς των δήμων στις αυτοψίες.
Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν δύο δονήσεις άνω των 4 βαθμών -η μία μάλιστα ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, έως τώρα έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 60 μετασεισμοί.
Ο σεισμός των 5,1 βαθμών έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας. Είχε προηγηθεί δόνηση 4,2 βαθμών από το ίδιο σημείο.
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για συνήθη σεισμική δραστηριότητα σε μια περιοχή που δίνει σεισμούς από 5-5,5 βαθμούς, κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Ο κ. Μακρόπουλος από την πλευρά του είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. «Η περιοχή είναι γνωστή, παρακολουθούμε την εξέλιξη και είναι κρίσιμο το πρώτο 48ωρο» υπογράμμισε.
Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των ειδικών για τη μετασεισμική ακολουθία, αλλά και των μηχανικών για την κατάσταση των οικοδομών, ορισμένοι κάτοικοι των χωριών παραμένουν στις πλατείες.
Ένας έντονος μετασεισμός 4,7 βαθμών, που έγινε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, ανατροφοδότησε τον πανικό μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.